2019-06-07 117 瀏覽
呢間火鍋爐長期都好多人等 原因係好抵食好在一早係app到預先拎籌 行緊街 上去等左15分鐘到入我 呢到有10多款湯或 揀左胡椒豬肚湯 個湯求其 坐底左就用電話scan QR code點野食 非常方便有好多唔同種類嘅野食任點 基本邊爐食物都有 野飲任拎 重有自製乳酪價錢$178 話百款野食 埋單時 個姐姐話個半鐘似埋單 有9折 即係差不多免加一
呢間火鍋爐長期都好多人等 原因係好抵食

埋單時 個姐姐話個半鐘似埋單 有9折 即係差不多免加一

2019-06-06
  • 湯底
2019-06-07 96 瀏覽
食放題火鍋我就最鍾意呢度, 因為價錢抵、食物選擇多、材料新鮮,一到晚餐時間特別多人~汽水任飲, 大大個雪櫃一字排開, 連我最愛milky soda都有~火鍋配料選擇多, 要試晒都要黎幾次先得, 有肉類、丸類、蔬菜類、仲有海鮮添~肥牛同一般雪藏不同, 牛味濃肉嫩~海鮮點左蝦、蜆, 新鮮冇沙湯底都有10幾款選擇, 今次試下藥膳補下, 湯料十足仲有個冬陰公湯底都幾得意下~呢個價錢食到出乎意料之外的質素,一定會再返黎食的火鍋店之一~

肥牛同一般雪藏不同, 牛味濃肉嫩~
海鮮點左蝦、蜆, 新鮮冇沙

湯底都有10幾款選擇, 今次試下藥膳補下, 湯料十足
仲有個冬陰公湯底都幾得意下~

呢個價錢食到出乎意料之外的質素,
一定會再返黎食的火鍋店之一~
2019-05-20
10 分鐘 (堂食)
2019-06-07 114 瀏覽
其實夏天食火鍋另有一番風味, 呢日早放工同同事一齊黎到荃灣食 "一鍋堂", 6點半已經人頭湧湧, 攞左票等左30分鐘左右就可以入場~地方闊落舒適,環境及餐都好乾淨,今次點左藥膳鍋~呢度的湯會放係度俾客人自己加, 好方便, 真係湯絕不是清水~火鍋配料種類非常多, 有數十種選擇, 材料新鮮、份量都多,我地都點左十多款~非常推介肉類, 好肉肥牛、豚肉, 肉質幼嫩~仲有各式各樣的丸, 最愛芝士丸、蟹籽丸~當然唔少得大大條的巨型蟹柳啦~飲品方面食自助形式, 有十幾種不同的飲品食飽飽之後仲可以食返杯乳酪添!!

地方闊落舒適,環境及餐都好乾淨,今次點左藥膳鍋~

火鍋配料種類非常多, 有數十種選擇, 材料新鮮、份量都多,
我地都點左十多款~

非常推介肉類, 好肉肥牛、豚肉, 肉質幼嫩~

仲有各式各樣的丸, 最愛芝士丸、蟹籽丸~

當然唔少得大大條的巨型蟹柳啦~

飲品方面食自助形式, 有十幾種不同的飲品

食飽飽之後仲可以食返杯乳酪添!!
題外話/補充資料: $200就可以滿肚而歸, CP值高~
2019-05-14
30 分鐘 (堂食)
2019-06-06 78 瀏覽
第一次5點食一鍋堂! 貪佢7點離座有8折好抵! 兩個人埋單都係$340有新湯底,但新湯底唔可以雙併,所以我就揀番原有的湯底我點左藥膳同埋冬陰公,藥膳都真係幾重藥材味;而冬陰公就帶點微辣同埋酸,開胃點。餐廳改用手機掃QR code點單,幾好!支持環保而且有圖片,好清晰飲品同菜就自己拿, 菜有好多款色樣子新鮮洛神花茶微甜,夠凍海鮮有蟶子仔、蜆、海蝦、花膠、脆脘, 個人覺得海蝦同花膠好值得encore 海蝦彈牙,而花膠就好有膠質,煮完唔會爛蓉蓉,質素唔錯。牛肉質素唔錯! 唔算肥,食落好有牛味,口感又幾好! 西班牙豬d花紋幾驚喜靚! 食落好香丸類同餃子都幾多選擇, 長蟹柳好有gimmick,滾完唔太散,有蟹柳味小食推薦麻辣鴨血, 唔腥,香麻得黎唔會太辣,鴨血好滑
第一次5點食一鍋堂! 貪佢7點離座有8折
好抵! 兩個人埋單都係$340
有新湯底,但新湯底唔可以雙併,所以我就揀番原有的湯底

餐廳改用手機掃QR code點單,幾好!支持環保
而且有圖片,好清晰
飲品同菜就自己拿, 菜有好多款色
樣子新鮮

洛神花茶微甜,夠凍

海蝦彈牙,而花膠就好有膠質,煮完唔會爛蓉蓉,質素唔錯。

牛肉質素唔錯! 唔算肥,食落好有牛味,口感又幾好!

西班牙豬d花紋幾驚喜
靚! 食落好香

小食推薦麻辣鴨血, 唔腥,香麻得黎唔會太辣,鴨血好滑

2019-06-05 4618 瀏覽
一鍋堂餐廳明亮乾淨,適合一家人共享晚餐,加上店員服務超殷勤, 加點分數。餐牌上的東西是QR code 訂,環保之餘又清楚,有效率,以防止漏單,顧客又清楚自己點了什麼,不會造成浪費,menu 清楚易用,大部分包括牛肉豬,海鮮都是任食的。飲品都是任飲, 凍的有汽水、綠茶、種類比較多,我選了plus 可樂很久沒喝, 吃熱的東西, 喝點冷的就很爽。此外,有自家製的蝶豆花茶和洛神花茶,其中洛神花茶又不太甜, 加上蝶豆花茶有養顏作用,我喝了一大杯。餐紙很精美, 印了食物的名稱圖片和貼士,方便邊吃邊留意要品嚐日本還原水。終於到了最期待的火鍋了, 我們選擇了胡椒豬肚和冬蔭公湯底, 打開蓋一刻, 冬陰公香撲鼻, 快手抹一抹,真材實料,份量十足, 有香葉和冬蔭公配料,再試一口湯, 冬蔭味鮮濃, 味道不假, 不用蘸醬油也夠味道了, 另外,餐廳供應豉油, 蔥、蒜蓉、辣椒等添加。 今晚的海鮮有:水魷,花膠,海蝦、蜆,帆立貝和聖子仔。全部海鮮都好新鮮, 當中我最喜歡聖子仔,吃到它鮮活有甜美, 肉質有彈性爽口, 海蝦及蜆也很不錯, 富鮮味,口感一流。蔬菜類別可以在玻璃櫃取,種類繁多,又新鮮和嫩綠,例如生菜,蕃薯苗,
一鍋堂

蔬菜類別可以在玻璃櫃取,種類繁多,又新鮮和嫩綠,例如生菜,蕃薯苗,其他米冬菇,粟米,豆泡等等可以網上點菜,簡單方便。我最愛就是白菜餃和九菜餃,餃子皮薄餡料足, 九菜味濃和肉厚多汁。

肥牛和豬肉不可缺少的,類別也不少,有法式牛肉,美國肩胛肉眼...肥牛看上去不太肥, 還好入口不靭, 牛味好濃郁, 美國肩肉眼也值得推介, 油脂就越多且分佈越均勻,吃完令人意猶未盡啊!這絕對是必點第一名!有多好吃,光看它的油花就可以明白。

接下來就是西班牙黑䐁肉,從油脂比例含量就知道是美味,最愛點的肉塊就是滿是油脂的肉,我比較偏愛肉感多一點的,他們的豚腩肉吃多不會膩口。這是我最喜歡的豚腩,真的神級美味。

總括來說, 價錢物有所值, 員工服務殷勤主動有禮, 值得一讚。
2019-06-02
5 分鐘 (堂食)
2019-06-02 73 瀏覽
我和男朋友來到這間荃灣大受歡迎的一鍋堂,便看到很多人在排隊,幸好兩個人可以立刻入去,十分高興。時間大概七點左右,已經差不多是全滿。叫了份鴛鴦湯底包括沙參鯊魚骨湯和胡椒豬肚湯,湯很濃,入面非常足料。掃描QR code可以行單,肉類也很多有牛肉豬肉羊肉等等叫了個肩胛牛,非常有肉味,很新鮮。 蔬菜有成個雪櫃可以挑選,包括生菜,唐生菜,娃娃菜等等,再叫了份菇拼盤, 有雞髀菇金針菇, 草菇,還有很多蔬菜類例如粟米,薯仔, 也是很新鮮。另外肉類唔夠喉,叫了個鮮蝦雲吞和肉丸拼盤。主食我們叫了稻庭烏龍麵,混在湯汁一齊吃,十分美味。果然好火鍋需要好湯底。 值得一題是無限量供應的鰻魚和脆鯇魚, 再加上生猛的蝦,這間一鍋堂是性價比很高。

2019-06-01 98 瀏覽
又是放工鬆一鬆時間,今天又選了吃火鍋,哈哈,因為我最愛吃火鍋。選了一鍋堂的原因因為它名氣大,所以決定來探個虛實。這裡環境寬敞,座位坐得舒適,我們四人坐的座位還可以放我們的雜物,很好。服務方面,員工有禮貌,問他們意見都會用心回答。到了食物了,我們點了鴛鴦鍋,一邊冬蔭公湯底,一邊潮汕鍋,兩者都用料十足。冬蔭公含好多料,有海鮮,香料十足,辣度夠;潮汕鍋清甜,有一整條魚在裡面,簡直誇張!點選火鍋料用apps,夠智能先進,用法也很方便。我們點了餃子、豬肉、牛肉、花膠、田雞等等,其中蟹棒是亮點,長長的,我未見過火鍋點有,所以我們點了多轉呢!飲品很多選擇,蝶豆花和冰糖燉檸檬都有,我們吃埋雪糕才離開,滿足。

服務方面,員工有禮貌,問他們意見都會用心回答。

2019-05-31 111 瀏覽
今日放工好想打邊爐,結果同同事即興去左荃灣一鍋堂試下,有驚喜wo! 首先先簡鍋底,因為有同事唔食辣,所以我地叫左鴛鴦鍋(冬陰公拼潮汕鍋)。冬陰功鍋辣中帶酸,潮汕鍋足料,有成條魚在裏面呢!然後醬料區有大路的醬料配搭,旁邊還有乳酪雪糕機同一大個飲品櫃,飲品選擇都算多,還有冰糖燉檸檬、蝶豆花茶,係火鍋店少見的。配料是任飲任食,叫了很多種類,包括有海蝦、是日推介海鮮(蜆)、 脆肉脘片。肉類叫了黑豚肉和滑牛肉。還有不同的餃類同埋墨魚滑。材料新鮮,份量也足夠。店舖也好細心有半份的選擇,等大家唔洗咁浪費。但最正都係長蟹棒,好少火鍋店提供長蟹棒,今次忍唔住不斷encore再encore蟹棒!總括黎講,今次晚餐真係抵!下次都會再黎!

總括黎講,今次晚餐真係抵!下次都會再黎!
2019-05-27 143 瀏覽
聽過幾次朋友話去一鍋堂打邊爐,有新式嘅電話落單好方便~今日終於嚟試下新嘢!原來除咗打電話嚟訂位,仲有會員app可以訂位一嚟到職員就畀咗十幾款湯底可以選擇我哋簡簡單單叫咗芫茜皮蛋湯,都有好多皮蛋可以食落單介面都幾清楚,分咗海鮮、肉類、配菜等等如果飲品汽水就自取,都有兩大個雪櫃!比較特別就仲有洛神花茶同埋蝶豆花茶,個人覺得店鋪可以溫馨提示返,蝶豆花茶唔係個個人都飲得(例如孕婦)另外我同朋友說笑的溫室菜園!有兩大個雪櫃,好乾淨嘅蔬菜因為兩人位置檯面比較細,鋪頭都有枱同架,可以放嚟咗嘅食物冬瓜南瓜都好新鮮喺系統落咗單之後仲可以睇返叫咗乜嘢,唔會同朋友重複叫太多最後仲可以睇到,大家食咗幾多嘢鐘意美國肩胛肉眼,唔會太肥,任食嚟講質素很好另外,個人最鍾意:麻辣撈雞柳雞柳好滑,小小皮、小小肥,打完邊爐出嚟都仲有麻辣味第二款 比較特別的係手打魚腐同平常食嘅來貨完全唔同,有即刻炸出嚟嘅感覺當然唔少得食埋軟雪糕先走啦!
聽過幾次朋友話去一鍋堂打邊爐,有新式嘅電話落單好方便~
今日終於嚟試下新嘢!

原來除咗打電話嚟訂位,仲有會員app可以訂位

一嚟到職員就畀咗十幾款湯底可以選擇

我哋簡簡單單叫咗芫茜皮蛋湯,都有好多皮蛋可以食
落單介面都幾清楚,分咗海鮮、肉類、配菜等等

如果飲品汽水就自取,都有兩大個雪櫃!

另外我同朋友說笑的溫室菜園!有兩大個雪櫃,好乾淨嘅蔬菜

因為兩人位置檯面比較細,鋪頭都有枱同架,可以放嚟咗嘅食物

冬瓜南瓜都好新鮮

喺系統落咗單之後仲可以睇返叫咗乜嘢,唔會同朋友重複叫太多

最後仲可以睇到,大家食咗幾多嘢

鐘意美國肩胛肉眼,唔會太肥,任食嚟講質素很好

另外,個人最鍾意:麻辣撈雞柳

雞柳好滑,小小皮、小小肥,打完邊爐出嚟都仲有麻辣味

第二款 比較特別的係手打魚腐

同平常食嘅來貨完全唔同,有即刻炸出嚟嘅感覺
當然唔少得食埋軟雪糕先走啦!

2019-05-25 106 瀏覽
好食,同friend去過幾次,最鍾意食嘅就係自製餃子同埋胡椒麵,見到有碟子係空嘅,啲侍應都快手過來執,唯一唔好嘅就係要等好久先輪到(生意好的爆),唔想排隊可以早點去,值得推薦
,見到有碟子係空嘅,啲侍應都快手過來執

2019-05-25
  • 湯底
  • 乳酪雪糕
2019-05-25 146 瀏覽
好耐沒有食火鍋,今日同朋友行左陣街肚餓想搵野食,朋友推薦隔離大鴻輝一窩堂唔錯,即刻行上黎試下,滿足個火鍋癮!行上去既時間大概5點50分,店內人流比較少,環境超級舒服,乾淨整潔,光線也非常好👍,裝修亦都很時尚。一鍋堂係自助式火鍋,所有菜同飲品都自取,還有自家製作既貼心飲品,如洛神花茶等。我自己屬於清淡口味既人,店員好熱心介紹左最新兩個湯底,春日限量版,野生真菌燉湯和淮山枸杞燉湯! 兩個湯底超級豐盛,裡面材料豐富,味道鮮到不得了我地叫左好多野食,最值得一提的是西班牙豬肉同長腳蟹肉!西班牙豬肉非常新鮮,肉質細緻,嫩滑!長腳蟹肉好大條,好驚喜😍😍!

2019-05-23 97 瀏覽
香港人一年四季都喜歡食火鍋, 我也不例外。 今次試一試一鍋堂,可以任飲任食2.5小時。怕要等位的緣故,我們未到5點已經到,見門口已經有不少人等開門入座。這裏環境闊落 ,冷氣夠湯底有十幾款選擇, 緊有一款啱你心水。我們點了沙參玉竹鯊魚骨湯和麻辣湯( 鴛鴦湯+$50), 鯊魚骨湯清甜 ,麻辣湯不會太辣帶有麻香味。飲品是自助形式,選擇非常多,我們試了 冰糖燉檸檬, 感覺飲了無咁熱氣。自助區還有雪糕及乳酪雪糕任食。 手機點餐,很方便。而且每碟份量不是太多,可以試多幾款食物。生猛海蝦大大隻,很新鮮。手打三寶丸彈牙,很喜歡這裏的魚頭,切得細細件,容易入口,而且很新鮮。蟹籽手打墨魚滑及櫻花蝦手打鯪魚滑,加了櫻花蝦的鯪魚滑很香口。美國肩胛肉眼及西班牙黑豚肉薄薄一片,肥瘦適中。響鈴是我的最愛,每次火鍋必食, 響鈴索曬麻辣湯的湯汁,美味。很少見到任食火鍋有八吋長腳蟹棒食足2.5小時,每人平均都是$210左右。現在有一個快閃優惠,120分鐘內結帳離座有95折,90分鐘內結帳離座有9折,優惠只適用於22:30前離座。

湯底有十幾款選擇, 緊有一款啱你心水。

手機點餐,很方便。而且每碟份量不是太多,可以試多幾款食物。

生猛海蝦大大隻,很新鮮。

美國肩胛肉眼及西班牙黑豚肉薄薄一片,肥瘦適中。

食足2.5小時,每人平均都是$210左右。

2019-05-21 115 瀏覽
今日黎到荃灣一鍋堂打邊爐完全刷新我對打邊爐既認知!首先,呢間野真係好抵食,成人每位168炸!心諗真係好過係酒樓打邊爐多多聲!環境仲乾淨,每張台有部放野食既木製車仔,感覺乾淨,裝潢唔錯,係種新式既打邊爐店野食方面,都好有驚喜首先,我地叫左好多海鮮,全部都好鮮甜!我無食過打邊爐既蝦係隻隻都好甜架肉嫩,唔會食到有渣,我一個人都食左十隻,我好怕莫蝦架,但佢真係好易莫之後碟帶子都好鮮甜,似日本餐廳食既咁啊!所以忍唔住order 左兩大碟!而好少邊爐有大隻花膠食!都有半隻手大啊!肉類方面,選擇都好多。叫左美國🇺🇸肩甲肉眼、西班牙黑豚肉、羊肉同法式牛肉。放題任食既肉類質素已經算好高,好薄切,同肥瘦都叫適中。最好既係平時我唔太食羊肉,但佢做到一d都唔蘇蔬果同魚滑類方面,最鍾意係佢手打既特色黑松露手打魚滑、蟹子手打魚滑,真係好大粒,同好彈牙!仲有三星蔥貢丸子都令人驚喜!未食過夾住蔥既,真係好清新,一點都不會濟!另外,炸芋頭我都好鍾意,雖然食到尾星,已經好飽啦!但一淡咬落去真係好鬆化最後,仲自己自制個雪糕賣相唔錯總括黎講,呢餐真係好驚喜,打破我對打邊爐任食既睇法,環境乾淨,食物種類豐富,重點價錢好抵仲有個
今日黎到荃灣一鍋堂打邊爐

野食方面,都好有驚喜

真係好鬆化
最後,仲自己自制個雪糕
賣相唔錯

仲有個半鐘快閃優惠,全單打九折
性價比咁高既邊爐,真係要同大班人gathering再黎多次!
2019-05-21
2019-05-20 104 瀏覽
來到這間長期排隊的荃灣一鍋堂,進來後立刻點了個鴛鴦鍋,分別是很清的豬骨湯。很先進的用了微信點了一堆食物,一上到來就是一疊疊成座山高的食物,簡直是神速。可選擇的食物很多,冷盤也很多, 剛發現了麻辛辣鴨血,超好味。菜類及汽水超多,成個雪櫃可挑選。飲料還貼心準備了熱飲,柚子蜜,香片,滾水等。開始打邊爐,食物用微信scan 下單,很先進。食物太多, 難以一一詳說,最吸引的是肥牛,紋路很美。鮮鱔片,喜歡食魚的朋友有福了,很滑得新鮮。還有黑魚滑,軟綿爽口。最後 食飽飽加了個奶䤀雪糕,牛奶味很重,不是街邊那些很水很淡的, 而是在街上面買20多蚊一杯乳酪,很完滿的ending.

2019-05-20 84 瀏覽
在较早之前与家人去荃湾打边炉(食火锅) 选择了这家一锅堂 因为去过一次感觉不错 因为我们也很喜欢食火锅 所以会找不同店铺去试试看才行🤭 去到的时候很多人在等位 幸好早一天打了去留台才不用等位~ 那次食的时段时HKD$168加一服务费 是任饮任食 相对比散叫的会比较便宜 选择了胡椒猪肚汤底 比较温而不燥的汤底 另外有鸳鸯锅的 但是我们没有选择🤣 落单的方式是以手机扫码 比较方便🤭 我觉得有很多选择耶~ 什么肉类也有 还有田鸡可以点我们点了很多份 在大堂有自助蔬菜及饮品可以自取 蔬菜柜令我感觉很棒 很Freah的画面 总括来说食材挻新鲜 而且出餐挻快 以这个价钱食到这个质素也不错
在较早之前与家人去荃湾打边炉(食火锅)
选择了这家一锅堂 因为去过一次感觉不错

因为我们也很喜欢食火锅
所以会找不同店铺去试试看才行🤭

去到的时候很多人在等位[惊恐][惊恐]
幸好早一天打了去留台才不用等位~

那次食的时段时HKD$168加一服务费

蔬菜柜令我感觉很棒 很Freah的画面

总括来说食材挻新鲜 而且出餐挻快
以这个价钱食到这个质素也不错
2019-05-16
5 分鐘 (堂食)