餐廳: 一杯鐵板燒居酒屋
資訊:

2011-10-11 14 瀏覽
我們最喜歡的食品,無用置疑,一定是日本菜,而且是以刺身No.1今天又是心思思的日子..............選了這裏來試試這裏環境寬躺,坐得舒適,絕對是傾計食飯好地方這種日式居洒屋,在九龍東,真的沒有太多選擇打開餐牌,這裏選擇很多,有關西燒,爐端燒,铁板燒...刺身,壽司連意大利粉都有但如果細心的看,其實每種選擇都是不多試了:牛舌,這裏取價$25/串,厚切,普通size,第一件好軟,好鬆取好Juicy,第二件有點韌,,第三件就太韌了一杯關西燒,這個燒餅是挺大的,取價$55,有芝士,牛根,棷菜作函料,以小麥粉開槳煎成,再配上日本汁料,這個我覺得好好食芝士鷄串,鷄串,大葱鷄串 --- OK冷soba,$60,是大份的刺身--我們吃了,油甘魚,大池魚,帶子,牧丹蝦,秋刀魚..可惜這條秋刀魚質數稍遜,沒有介花 .. 是稍差了點 ... 那個酸汁的姜及葱是不夠多.... 部份侍應顯得有點生手, 對菜牌上的菜式都認識不算深..但這裏整体上,是應該俾佢一個笑面有緣的話,要試試坐埋吧枱,看清楚這裏師傅功架 還要叫師傅補加介花tim
我們最喜歡的食品,無用置疑,一定是日本菜,

而且是以刺身No.1

這裏環境寬躺,坐得舒適,絕對是傾計食飯好地方

這種日式居洒屋,在九龍東,真的沒有太多選擇

但如果細心的看,其實每種選擇都是不多

試了:

芝士鷄串,鷄串,大葱鷄串 --- OK

冷soba,$60,是大份的

刺身--

我們吃了,油甘魚,大池魚,帶子,牧丹蝦,秋刀魚..

部份侍應顯得有點生手, 對菜牌上的菜式都認識不算深..

但這裏整体上,是應該俾佢一個笑面

有緣的話,要試試坐埋吧枱,看清楚這裏師傅功架

還要叫師傅補加介花tim

2011-10-07
  • 一杯關西燒
  • 刺身
2011-09-21 22 瀏覽
在官塘完成任務, 襯住未到1PM午飯時間, 拿拿聲搵地方食LUNCH先~ 被門面吸引, 而且唔洗等位, 立即闖入去~侍應安排我坐鐵板吧枱位, 見到廚師整鐵板燒, 份外有氣氛~ 另外一邊見到有壽司吧, 這店裝修很日式, 十分有好感~因只得我一人吃, 而又想試試關西燒, 所以沒有點其他串燒~本來是整個關西燒上枱, 侍應拎到來, 就幫我即時切開一份份, 吃得方便多了~味道似在大阪旅行時吃過的大阪燒, 整個都是"酸酸甜甜鹹鹹"的大阪燒汁+蛋黃醬味, 內裡豚肉也很嫩, 再加埋清新的椰菜, 味道&口感都很複雜很豐富~ おいしい

被門面吸引, 而且唔洗等位, 立即闖入去~
鐵板燒
侍應安排我坐鐵板吧枱位, 見到廚師整鐵板燒, 份外有氣氛~
壽司吧
另外一邊見到有壽司吧, 這店裝修很日式, 十分有好感~
豚肉關西燒
因只得我一人吃, 而又想試試關西燒, 所以沒有點其他串燒~

2011-08-17
豚肉關西燒
壽司吧
鐵板燒
  • 關西燒
2011-09-20 16 瀏覽
今晚來到apm, 聽說以前和民那個位開了一間新的日本餐廳, 所以便來試試.店名是"一杯鐵板燒居酒屋", 顥然鐵板燒是主打, 但除此之外, 餐牌上也有很多選擇, 因為已差不多九點, 我和老公二人也很餓, 我們order咗一個溫泉蛋沙律, 燒雞翼兩串, 蟹肉炒飯和海鮮意粉. 溫泉蛋沙律 - 沒有什麼特別, 普普通通燒雞翼 - 燒得剛剛好, 很juicy 又不會太鹹蟹肉炒飯 - 炒得幾乾身海鮮意粉 - 大蝦, 大蜆和帶子各兩隻, 海鮮很新鮮, 而且煮得剛好, 帶子和蜆不會韌, 大蝦又不會過熟變硬順帶一讚, 服務員很有禮貌而且不停的為客人加水. 可惜因為太餓, 所以無影到相.

溫泉蛋沙律 - 沒有什麼特別, 普普通通
燒雞翼 - 燒得剛剛好, 很juicy 又不會太鹹
蟹肉炒飯 - 炒得幾乾身

2011-09-17
  • 燒雞翼串
  • 海鮮意粉
(非會員)
第一次幫趁兩人點了carbonara、燒粟米、燒雞串、燒鰻魚、石頭鍋牛飯、關西三品燒餅樣樣都好味 (要挑剔就略略咸 la)燒餅可能漏單,侍應們分別問咗我地3次,約等了半小時有多才上檯所有工作人員皆有禮殷勤可惜,無奈全程遇上一位赤腳伸屎私德嘅嘢,真係要靠人自重我嚟係吃飯,但你這樣迎接我,話唔話你好呢?!唉............
第一次幫趁
樣樣都好味 (要挑剔就略略咸 la)
所有工作人員皆有禮殷勤
可惜,無奈全程遇上一位赤腳伸屎
私德嘅嘢,真係要靠人自重
我嚟係吃飯,但你這樣迎接我,話唔話你好呢?!
唉............
2011-09-17
30 分鐘 (堂食)
  • 燒鰻魚
2011-09-11 276 瀏覽
位於觀塘APM的這間居酒屋擁有懷舊日本的裝修. 而且大部分都是開放式廚房及bar檯設計,可一邊欣賞師傅烹調,一邊享受美食!泡菜牛肉石頭飯- 材料十足! 泡菜辣味適中,牛肉味濃,醬料野味! 整個飯跟所有配料及醬汁攪拌後味道一流!!!而且份量好多,可跟朋友分享!一杯關西燒- 來到點可以唔食關西燒呢~! 燒餅裏有芝士,生菜,蛋糊等配料...加上燒汁同沙津汁.味道好食到停唔到口! 而且份量都好大, 經店員切割後總共有9件! 抵食!!!明太子雞肉串燒- 必食!!!其實當見到師傅烹調這個時已經急不及待地問這個是什麼名堂. 賣相十分吸引! 濃厚芝士及特製醬料鋪在雞肉上,然後師傅用火令芝士溶化. 味道好濃芝士味加上甜甜地的醬汁~~~勁正!我和朋友都極之喜歡這個~!日本和牛串燒- 牛肉大約燒到7-8成熟. 保留牛肉原本味道及鎖住其肉汁~!非常好食!牛舌串燒- 爽口彈牙,正~!
攪拌後的泡菜牛肉石頭飯
一杯關西燒
明太子雞肉串燒
日本和牛串燒
牛舌串燒
牛舌串燒- 爽口彈牙,正~!

2011-09-10
攪拌後的泡菜牛肉石頭飯
一杯關西燒
明太子雞肉串燒
日本和牛串燒
牛舌串燒
  • 關西燒
2011-09-11 9 瀏覽
老公今日要到觀塘覆診, 所以選擇係同區食飯, 食完可以早一點返屋企睇波....., 其實之前去APM食飯, 有頗多用餐地方作選擇, 但有水準的卻不多, 這一次發現有一間叫"一杯"的日式鐵板燒居酒屋, 心想也很久有吃鐵板橈, 不如一試, 意外發現驚喜 去到餐廳門外, 見到已經開始有人等候, 心想又不知要等多久, 但門外知客問我們要不要坐鐵板橈枱, 我答當然沒有問題, 我們就立即被帶到坐位位置, 都頗寬闊, 坐在吧枱看着廚師表演, 吃得份外滋味!侍應放下三本餐牌, 一本是飲品餐牌, 一本是主餐牌, 一本是大板燒的餐牌. 我們先看主餐牌, 選擇都頗多, 有串燒, 刺身, 壽司, 鐵板燒, 小食.....等等, 再看一看價錢, 都是中價水平, 只是鐵板燒的價錢跟差不多裝璜的餐廳比較起會貴了一點. 我們點了一個一人份的鐵板燒套餐, 一客日式上湯豆腐, 一客豚肉大板燒, 四件三文魚壽司. 本來想再多點一客卷物, 但問一問侍應食物的份量時, 她就建議我們如果不是太肚餓的話, 可以先不用點卷物, 所以我們決定取消卷物的點餐. 當點餐完畢, 我們問侍應要兩杯茶的時候, 她說可以在飲品餐牌上選擇

侍應放下三本餐牌, 一本是飲品餐牌, 一本是主餐牌, 一本是大板燒的餐牌. 我們先看主餐牌, 選擇都頗多, 有串燒, 刺身, 壽司, 鐵板燒, 小食.....等等, 再看一看價錢, 都是中價水平, 只是鐵板燒的價錢跟差不多裝璜的餐廳比較起會貴了一點. 我們點了一個一人份的鐵板燒套餐, 一客日式上湯豆腐, 一客豚肉大板燒, 四件三文魚壽司. 本來想再多點一客卷物, 但問一問侍應食物的份量時, 她就建議我們如果不是太肚餓的話, 可以先不用點卷物, 所以我們決定取消卷物的點餐. 當點餐完畢, 我們問侍應要兩杯茶的時候, 她說可以在飲品餐牌上選擇, 我們就點了一壼日本綠茶.

正當我們還在咕嚕咕嚕的說為什麼茶要收錢的時候, 我嗅到一陣玄米的香味, 我轉頭一看, 侍應正在倒茶給我們, 我再看一看茶壼, 是足夠四人份的份量, 我喝了一口就心想, 付錢都是值得的. 第一碟來到的是三文魚壽司, 它是我老公的至愛, 當他夾起的時候說了一句:"那麼少飯"就放入口, 吞下之後就說:"那些迴轉壽司沒法比", 不用五分鐘就KO了四件壽司, 就算吃飽飯之後都忍唔住追加多兩件
跟住就到套餐的前菜和沙律上桌, 前菜是牛蒡絲, 味道可以但不是太特別, 沙律都頗新鮮, 再來就是豆腐和大板燒, 四十多元的豆腐只有一件, 份量是比較小, 上湯說穿了就是日式炸豆腐的汁, 不過汁裡有多些木魚絲和薑, 而且豆腐炸得不夠脆, 有進步的空間
. 而大板燒就做得不俗, 當侍應上枱時, 會幫我們切開四份, 我看到有些半凝的粉漿, 就問她是否未熟的時候, 她說這是餐廳的做法, 如果想要全熟的話, 是可以特別要求, 我心想既然是餐廳的標準就不要改了, 果然吃下去, 豚肉和蛋都沒有過熟, 好味
跟住就到套餐的燒蟹爪和銀雪魚, 魚嫩滑蟹爪夠份量, 調味剛剛好!! 再來就是美國牛肉薄燒和炒什菜, 牛肉質素明顯不是平價貨, 軟滑有肉味! 內裏包的並不是炸到乾的蒜茸, 而是炒到剛熟的狀態, 放了十分鐘再食還有肉汁, 有水準, 炒什菜並不是外面的炒椰菜, 而是有什菌的, 笌菜亦夠爽口, 叧外套餐裡的白酒蜆肉清湯, 有酒香而蜆滑, 又是一讚. 最後的炒飯和芝麻雪糕就只是不過不失之作. 現在終於明白價錢為什麼會比其他餐廳貴了

服務方面, 侍應忙怛回應很快, 就算未能即時回應亦很快跟進, 感謝招待, 我們一定會再來....
2011-09-10
  • 三文魚壽司
  • 牛肉薄燒
  • 大板燒....
總共食左兩次, 寫住第一次食先同女友行APM, 女友本身話食平平地, 去吉野家算.... 不過我話唔想再食吉野家...,我地周圍行下, 發現原本和民執左, 變左呢間一杯見到新開, 我地就入去試下個日好多人, 結果我地派左坐BAR 枱睇完MENU,我地叫左唔算好多野番茄沙律一個燒餅十串左右串燒同ASAHI講真燒餅, 串燒GE 味道都算幾好, 但最估唔到係SUSHI BAR個師傅們係因為佢地, 佢地係呢間餐廳GE 靈魂話說, 杯ASAHI 黎到, 我地兩個飲下酒傾下計啦個師傅好NICE, 送左D 小食俾我地佐酒, 係一碟仔用日式醬汁浸嘅螺仔之後我地同兩位師傅就開始傾計, 佢地又講左好多日本GE 飲食文化俾我地知事關佢地都係跟日本師傅學野架之前講下講下... 師傅問我地食唔食D 刺身, 因為我地完全都無叫SUSHI或者SUSHIMI, 師傅又咁好招呼, 加上一路見到出個D SUSHI 都好似幾靚, 所以我地都無猶豫, 問師傅有咩新鮮GE 就俾我地~最後我地GE SUSHIMI 就係油甘魚薄切....正D 油甘魚好香, 係靚, 好新鮮GE 料雖然油甘魚刺身唔算好特別, 但係, 新鮮GE 刺身,
總共食左兩次, 寫住第一次食先

我地周圍行下, 發現原本和民執左, 變左呢間一杯
見到新開, 我地就入去試下

個日好多人, 結果我地派左坐BAR 枱

睇完MENU,我地叫左唔算好多野
番茄沙律
一個燒餅
十串左右串燒
同ASAHI

係因為佢地, 佢地係呢間餐廳GE 靈魂

話說, 杯ASAHI 黎到, 我地兩個飲下酒傾下計啦
事關佢地都係跟日本師傅學野架之前

最後我地GE SUSHIMI 就係油甘魚薄切....正
D 油甘魚好香, 係靚, 好新鮮GE 料
雖然油甘魚刺身唔算好特別, 但係, 新鮮GE 刺身, 加上呢種咁容洽GE氣氛同環境, 一個好日式招待GE SUSHI 師傅, 真係令呢個晚上好難忘...

最後師傅送左甜品俾我地食... 好戲係第二次再去, 因為呢度有OMAKASE, 我點都要試下呢度GE 功架....

待續...
  • omakase
  • 串燒
2011-09-05 329 瀏覽
finally decided to dine at this restaurant.it turned out to be very nice: - sashimi salad: large portion, with a lot of sashimi pieces, the dressing is funny and yummy. veggie are fresh. - seafood pasta: two big shrimps, two big scallops, two big clams, on tomato sauce pasta. very good, seafood are fresh, pasta is al dente and the sauce is just right - bbq ox tongue and rice pudding: both are good, esp the ox tongue, i will definitely order again next time!i hope they can maintain the food qua
i hope they can maintain the food quality, and i'm glad that now i have another option of dining at apm.
2011-09-04
1K
2011-08-29 15 瀏覽
為朋友慶祝生日,尋找適當的地區以致稱心的餐廳,一向都是一個因難的工作。要各人感到便利又不需要太長的交通時間,食物好吃的來又不要有太多人在排長龍,真是少一點智慧都不可以。今次選定觀塘是因為壽星的公作及居位地區都是在觀塘,而其他人也不需要太多的時間回家。致於選這間餐廳是因為這是一間新的餐廳,就一起來試一次吧!裝修、餐牌以致用具都很有日本格調,給人一個好的「第一印象」。食物方面,先來一個海鮮沙津。因為沒有海鮮醬,所以用了蕃茄蛋醬來代替。味道也不錯,以魚生來做海鮮的主菜感覺夠新鮮。既然是鐵板燒,就一定要試試它的関西燒啦。是很喜歡的燒汁醬,軟軟的外層,加上美味的菜及魷魚,外軟內韌,很好的配答。串燒也是招牌菜之一,先來三款精緻的,分別有雞翼、牛舌及芝士雞肉。雞翼燒得略為乾身了少許,如果能保持更多的肉汁會更好。而牛舌及芝士雞肉就很出色,牛舌有嚼勁之餘不會太韌;芝士和雞肉的味道也夾得很好。另外少不了的當然是和牛啦。牛味濃,易入口,正。最後來一個燒豆腐,外層脆脆,內心軟軟,味道淡得來也有很好的豆味。作為這一餐的結尾也不錯。

串燒也是招牌菜之一,先來三款精緻的,分別有雞翼牛舌芝士雞肉
雞翼燒得略為乾身了少許,如果能保持更多的肉汁會更好。而牛舌及芝士雞肉就很出色,牛舌有嚼勁之餘不會太韌;芝士雞肉的味道也夾得很好。

另外少不了的當然是和牛啦。
牛味濃,易入口,正。
2011-08-26
20 分鐘 (堂食)
慶祝紀念
生日
  • 串燒
  • 関西燒
2011-08-23 36 瀏覽
是晚同男友去咗攪結婚既佈置後, 已經八點半, 好肚餓咁去咗一早係OPENRICE搵既日本嘢嚟食, 埋門口見有幾個人等位, 心諗應該又要等位, 點知BAR枱唔洗等就入得, 因為已經好肚餓, 叫咗個六件壽司, 好正呢...每件都好味, 特別係海膽, 絕對係新鮮出品, 男友話有海水味呢...然後就食串燒, 佢D燒物都幾正架, 有叫牛舌, 豬軟骨, 雞肉棒, 好惹味..而家諗都流口水呀跟住就到食牛肉石頭窩飯燒汁飯, 好多汁, 見佢MENU好多貴價和牛, 美國牛牛, 二三百咁, 都唔捨得食咁貴呢, 食個六十五蚊牛飯算吧.又好味又飽肚喎..最後嚟既係關西燒, 那其時我跟男友已經七八分飽了, 我平時至愛吃就係日本菜了, 原本以為叫得個幾樣餸實唔夠飽添, 點知食吓食吓, 又幾鬼飽喎, 臨尾仲係咁大件既關西燒, 個肚都頂住咁走..叫咗兩尾餸, 炮菜同雞肉燒, 都好味, 不過兩個人, 就真係幾濟呢..本人都覺得呢碟最尾上非常適合, 唔係真係好頂胃食唔落其他嘢..唯一唔滿意就係, 樓面既服務生, 手腳超慢, 埋單叫咗兩三個字先有人嚟, 係咁等等等..明明個場睇落都唔係忙到踢哂腳

壽司六件

• 壽司
  • 石頭窩飯
  • 牛舌串燒
2011-08-19 14 瀏覽
全家人都很愛吃日本菜,家人的生日飯通常都會吃,上一次帶了他們去觀塘的鳴門,得到不錯的評價 (他們很奄尖的),這次冒險帶他們去試apm新店 (其實是我自己很想試啦~),結果還算滿意。整個裝修的格局是走日式居酒屋風,昏黃的燈光,配以木檯木椅木間格,牆上貼上懷舊的日式報章和雜誌。Bar檯的部份有廚師在面前即席烹調關西燒,旁邊還放著一些新鮮的海鮮。我們坐在最裡面的卡座,私穩度很好,三面都被圍起來,進入的地方則有日式的門簾。茶要另外收費,所以我們要了水。餐牌色彩斑爛,除了主餐牌外,另外還有drink list和關西燒的牌。媽媽今天是主角,所以由她發板。三文魚刺身。一客五件,不算肥美,但新鮮,還可以。婆婆則投訴wasabi一點都不夠辣,比牙膏wasabi還要遜。海膽炒飯。飯炒得不夠乾身,不過米飯的質素卻很好,粒粒飽滿。調味略嫌淡了點,不夠香口。鋪在上面的幾塊海膽我沒吃,不過爸爸說幾鮮甜。牛油果蟹肉卷。家人愛吃壽司,這裡只有刺身,而卷物也好像只得三四款而已,選這個只是為了飽肚吧。不過中間只用了普通的蟹柳,沒什麼驚喜。泡菜牛肉石燒飯。熱辣辣,有少量飯焦,米飯一樣飽滿。泡菜和辣醬充份攪拌再配上飯一起吃,

媽媽今天是主角,所以由她發板。
泡菜牛肉石燒飯。熱辣辣,有少量飯焦,米飯一樣飽滿。泡菜和辣醬充份攪拌再配上飯一起吃,很不錯。
吉列豬扒。沒想到還炸得不錯,用上的豬扒半肥瘦,有肉汁,不會乾而且肉質也不鞋,配上傳統日式的炸豬扒醬或沙律醬同樣好吃。
一杯關西燒。我很喜歡吃關西燒,很喜歡蛋糊和椰菜加上其他配料一起煮成的煎餅,那時候去大阪可以自己動手燒,我會加上大量紫菜粉、木魚和沙律醬,熱辣辣的非常好吃。味道不錯,跟在大阪吃的有點相似。
燒蕃薯 / 燒南瓜。蕃薯不夠甜,南瓜還可以。如果加少許蜜糖去燒應該會更加好。
燒雞翼串。雞翼切成一半成了單邊雞翼,一串有兩隻雞翼,我沒有吃,留給家人吃。不過好像沒什麼評價,大概普普通通吧。

燒鱔。鱔不算肥美,不過媽媽和婆婆吃得很高興。我就覺得骨比較多,反正我就是對骨很敏感,很少很少都要挑出來的那種人,所以較難遇到很好吃的燒鱔。
燒豆腐。配上蘿蔔蓉酸汁,味道只是一般。爸爸說有點乾,而且加了醬汁味道還是很淡,如果像田樂一樣加上比較濃且杰的醬汁一起燒,效果可能更好。
炸芝士年糕。餐牌上沒有寫有幾多件,只標著$30,問過侍應說一共有四件,本來以為大家可以分著來吃。芝士年糕用一塊紫菜包著,每個都呈三角形,打開紫菜一看,那件年糕小的不行,我吃過這種炸芝士年糕,這裡大概只有整個年糕的四分之一吧。收$30元一客四件加起來卻只有一件年糕,貴得有點離譜,所以多好吃我也不會再點呢。

除了那件芝士年糕讓人感到有點不滿意之外,其他各方面都不錯,侍應加茶換碟也夠勤快,部份食物價錢又不貴,在食肆林立的apm商場應該可以殺出一條血路吧?
2011-08-18 17 瀏覽
前和民的位置現改為一杯,裝修靚多了,價位也提高了不少。是日lunch time來到,以午市定食小試牛刀。午市定食選擇比想像中少,由於餐廳瀰漫著鐵板燒香氣,所以叫了一個$88 的燒牛肉粒定食,另加了$5配飲品。燒牛肉粒定食包括前菜、麵豉湯、燒牛肉粒配芽菜、白飯。 麵豉湯最正,因為加了肉片,多了鮮味,少了麵豉的咸味。 前菜也好食,燒牛肉粒燒得恰到好處,不會老,肉質也不錯,只是portion不太大。以日式食店而言,這裡的靚裝成了全官塘之冠,但平日的午餐都較趕,無暇欣賞靚環境,重點還是會放在食品跟價錢上。以今次的食物質素來說,要$100+/位,覺得不太值得,不過,定論還是會等再來多吃兩次才下,起碼要試一下刺身/壽司類定食 !我認為晚市來光顧更合適,吃中價日本菜也不用每次專程走到尖沙咀、銅鑼灣了! Good!
前和民的位置現改為一杯,裝修靚多了,價位也提高了不少。

午市燒牛肉粒定食全觀

2011-08-15
午市燒牛肉粒定食全觀
2011-08-15 6 瀏覽
唔知係未因為出面唔係好睇到入面, D人覺得會貴唔敢入等都唔使等就入到去LU!個MENU都幾亂下, 睇左好耐都唔知點叫好不過唔使一陣就有侍應過黎介紹野食比我地...服務態度GOOD!!D野食都好快黎, 我地仲擔心緊有排等, 諗住D野食會餓死都未到點知落左單都唔夠10分鐘就黎晒D野食..牛肉石頭鍋飯好好味, 好入味好正....其他野食都唔錯, 價錢中等啦, D野食都算大份...$28 牛舌串燒 $28牛肉年糕燒 $58 雞肉烏冬 $60 牛肉石頭鍋飯 $28 蜜桃特飲 $28 燒豆腐
唔知係未因為出面唔係好睇到入面, D人覺得會貴唔敢入
等都唔使等就入到去LU!
個MENU都幾亂下, 睇左好耐都唔知點叫好
不過唔使一陣就有侍應過黎介紹野食比我地...
服務態度GOOD!!
D野食都好快黎, 我地仲擔心緊有排等,
諗住D野食會餓死都未到
點知落左單都唔夠10分鐘就黎晒D野食..
牛肉石頭鍋飯好好味, 好入味好正....
其他野食都唔錯, 價錢中等啦, D野食都算大份...

$28 牛舌串燒

$28 燒豆腐
2011-08-14
  • 牛肉石頭鍋飯
2011-08-07 9 瀏覽
依間幾好食,坐位寬闊,又吾駛等位,就算要都好快吾入座,所以這是我第二次去食。整修就ok啦,算乾淨,而且叫侍應都好快過來。叫了泡菜豬肉石頭飯,好食!叫了海鮮炒面,超好食!叫了魚生飯,ok啦...不過set lunch送面豉湯,好好飲呀!

整修就ok啦,算乾淨,而且叫侍應都好快過來。

叫了泡菜豬肉石頭飯,好食!

叫了海鮮炒面,超好食!

叫了魚生飯,ok啦...

不過set lunch送面豉湯,好好飲呀!
2011-08-06
  • 海鮮炒面
2011-08-06 11 瀏覽
上星期日相約好友到APM lunch,11:00am左右好多Shops都仲末開,so嘆完杯Coffee到12:00pm到再覓食。我地2人行行下到左4樓見到呢間係新開嘅日本居酒屋,見到門面很美,2話不說就冲入去啦。依家好少地方食飯唔洗等位,入去時食客只有7、8枱吧。這兒環境舒適,確實係個吹水慢進午餐嘅好地方。場中係一個鐵板燒枱,師父已ready幫客人弄餐 ...我地主要叫左2個set 再加 2款燒肉串壽司定食 plus 湯蕎麥麵Whole set 有壽司10件,壽司水準不差,魚生新鮮,飯唔鬆散,good!湯蕎麥麵我就無試過,不作comment 燒牛內粒定食牛內粒豐香,肉味濃郁,火喉適中,唔un唔太淋,極讚 哈哈,麵豉湯我亦無試過,不作comment 但應係水準之作,滿佈材料的!串燒牛舌 & 明太子雞肉賣相、份量相當吸引,牛舌好淋,味道唔差,可惜口感怪怪,淋得黎無左o趙頭 ; 而一啖明太子雞肉後,感覺好heavy,有立時重左10幾磅之感,是因明太子沙律醬太厚喇 ,減量的話會更易入口。雞肉亦油多,食左半支飽到上心口!總括而言呢餐okay啦,可以試多試。

杯碟留影。
Menu Design 好正!
我地主要叫左2個set 再加 2款燒肉串

麵豉湯 & 豆腐卜
牛內粒豐香,肉味濃郁,火喉適中,唔un唔太淋,極讚
哈哈,麵豉湯我亦無試過,不作comment
但應係水準之作,滿佈材料的!

串燒牛舌 & 明太子雞肉
串燒牛舌 & 明太子雞肉
,減量的話會更易入口。雞肉亦油多,食左半支飽到上心口!

總括而言呢餐okay啦,可以試多試。
2011-07-31
Menu Design 好正!
杯碟留影。
  • 壽司定食