2019-04-10 26 瀏覽
尖沙咀拉麵店競爭激烈,店與店之間的距離很近,在柯士甸道新店どストライク軒Strike Noodles開設在武士拉麵的旁邊,星期日晚上6時半左右我決定試食Strike Noodles,Strike Noodles近幾年在日本本島拿了點名目獎項,日本總店在日本類似開飯的平台得分若為3.6分,分數較一般略好。在香港開飯這邊以新店來算是不俗,你會見到很多屬於級别4經常出食評的食客為這店都留了言,白湯蜆松露鹽味拉麵似乎錯有少推薦,我卻試食了這裡的特製鹽味湯沾麵,試想想,香港的拉麵店以鹽味湯出名的沒有幾家,沾麵配上鹽味加上雞白湯而成的沾汁更是少之又少,如今發現,豈可試?當然試了之後,我的評價是沾麵還可以,但見到隔枱的拉麵樣貌真的不錯,我建議先試拉麵較好,因為拉麵濃湯又多又熱,口感較好。你可能會問,我建議你們吃拉麵,沾麵是不是不好食,非也,最起碼沾汁我覺得很好,只是份量少,好的地方是沾汁的鹽味不多少,適量的咸味襯起白湯的味道,質感細滑香濃,唯一要挑剔的是沾汁很快凍掉。太麵的掛汁力表現也很好,麵質彈牙。配料方面叉燒條較為淡味,份量多肉質咬口易碎,溏心蛋蛋黃呈溏心狀態,沒有太多蛋黄汁,適量紫菜

配料方面叉燒條較為淡味,份量多肉質咬口易碎,溏心蛋蛋黃呈溏心狀態,沒有太多蛋黄汁,適量紫菜絲增添口感。

蜆肉本應是主角,可惜肉味偏淡而且冰凍,吃不出鮮味及特色。整個沾麵可算是大堆頭,份量是十足夠一個男人吃飽,特色只聚焦在沾汁上,如若同等的材料放在拉麵形式去表達會更有特色。

拉麵套餐附有汽水及副食,我點了小吞拿魚丼及薑味汽水,小吞拿魚丼有三塊吞拿魚,口感合格,白飯足有一小碗。

整個套餐是$140元正。

Strike Noodles燈火通明,木製傢具有特式,過一多客人略嫌地方空間不夠,特别是吧檯坐滿了人的時候。

星期日這個晚上,我吃完麵的時候,作為新店的Strike Noodles有7至8枱客人,而經過武士拉麵有4至5名客人,當然大鋪位不能與小舖相提並論,但最好笑的是在這兩間拉麵店鄰街的一盛極牛,星期天是關門休息。

Strike Noodles的麵款獨特,蜆肉加上新興主流雞白湯底,甚有特色,而令我覺得最為喜歡的並非食物,而是三位造作的本地師傅,煮麵時很專注認真,但一到空閒時便談天說地,因當天是賽馬日,我一邊吃一邊聽得他們討論馬經及賽馬結果,相常有趣及有本地色彩。

2019-04-07
2019-04-10 205 瀏覽
唔知道是我的口味轉變,還是市場的潮流,現在我找日本拉麵吃,已經不再瘋狂地迷上濃豬骨湯頭,反而喜歡較清的雞湯或混合了蔬菜海鮮的組合。聽說有間昭和九三年創業的大阪拉麵店進駐尖沙咀,主打白雞湯拉麵,於是慕名前來。無論大門或是店內裝潢皆極富老日本風格,傢具以古木為主、大麵密碗疊至頂、日式吊燈籠、平頭裝的拉麵師傅等等,風格地道。只有五款麵的選擇,我認為必要試白湯蜆松露鹽味拉麵,同時替同伴點了白湯野菜醬油拉麵及三款小食。吃枝豆與蔬菜,主要為增加食物纖維,不過把蔬菜添加於拉麵湯內,增加一點爽脆感亦好。炸雞 雞肉本身優質,成功炸至皮脆肉嫩,粉薄肉厚大大件,口感不錯。兩款拉麵同是白湯湯頭,即是雞湯底,味道豐富,有少許油光但不過分,飲落沒有膩感,我的白湯蜆松露鹽味拉麵,自然多一分鮮甜的蜆香。蜆肉肥美,溫泉蛋恰到好處,蛋黃流心,鮮橙顏色吸引。三片雞胸肉嫩滑吸汁,沒有嚡口的感覺,選用日本雞肉的確不同。用幼麵,口感腍軟,掛汁滋味,但就不夠彈牙。

枝豆與蔬菜

炸雞

雞肉本身優質,成功炸至皮脆肉嫩,粉薄肉厚大大件,口感不錯。

白湯蜆松露鹽味拉麵

蜆肉肥美,溫泉蛋恰到好處,蛋黃流心,鮮橙顏色吸引。
白湯蜆松露鹽味拉麵

三片雞胸肉嫩滑吸汁,沒有嚡口的感覺,選用日本雞肉的確不同。
白湯蜆松露鹽味拉麵

用幼麵,口感腍軟,掛汁滋味,但就不夠彈牙。
2019-04-02
白湯蜆松露鹽味拉麵
早前看雜誌介紹得知在大阪梅田非常人氣的拉麵店どストライク軒在尖沙咀開了分店, 難得不用專程到日本都吃到地道人氣拉麵, 我和老婆今日一放工就立刻去試。餐廳位於柯士甸路, 由佐敦站經山林道去非常好方便。餐廳門面和室內裝修都走傳統拉麵店風格, 掛滿燈籠, 進餐廳真的好像到了日本吃拉麵一樣。🇯🇵有別於香港大部分的拉麵店, どストライク軒主打白湯野菜拉麵, 另外還有加上大蜆熬製的湯底。我們點了一碗白湯野菜醬油拉麵同一碗白湯蜆松露鹽味拉麵share, 跟拉麵加10幾蚊可加配多款食物, 非常抵食, 我地加左叉燒, 野菜, 另外仲點左老婆好鍾意食嘅豚肉醬汁燒, 一於食個夠。😆白湯野菜醬油拉麵 $88用上自家日本鮮雞加上忌廉熬湯底, 香滑濃稠, 膠質豐富, 味道香濃之餘又唔會搶喉, 叉燒因為採用豬柳部位, 肉質軟腍之餘非常彈牙。😍白湯蜆松露鹽味拉麵 $98呢款拉麵湯底比另一款更有層次, 入口帶有淡淡松露清香, 加上香甜蜆肉, 非常美味。配上嫩滑雞肉, 惹味之餘完全唔覺油膩, 飲得多湯都唔覺有負擔。😙餐廳加配食物價錢好吸引, 所以我地不經意都點多左, 食到超飽。餐廳不收加一, 埋單只係每位$140, 性價

白湯野菜醬油拉麵 $88

白湯蜆松露鹽味拉麵 $98

白湯蜆松露鹽味拉麵

餐廳加配食物價錢好吸引, 所以我地不經意都點多左, 食到超飽。餐廳不收加一, 埋單只係每位$140, 性價比非常高。👍

叉燒 $15

叉燒
野菜
豚肉醬汁燒
2019-04-09 17 瀏覽
知道尖沙咀最近開了間大阪來的過江龍拉麵店,今天經過尖沙咀,特地去朝聖。由於是星期日,所以全店滿,我們要等一陣才有位坐。我們被安排二人坐,全店格局同日本拉麵店一樣,真彷佛置身在日本。看看menu點餐。我們叫了:1. 特製鹽味湯沾麵沾麵就係麵同湯分開上。呢碗沾麵用料相當豐富,有好鮮甜的蜆 ,蜆係冇沙的,好吾錯。又有叉燒,切到好幼身,容易食。又有唐心蛋,一餃唐心濺出,好正。仲有好多紫菜。而麵質較粗及煙靭,一般沾麵都是,可以放落湯後仍好爽硬。而湯底,也比較濃郁,一口麵浸落湯,好快已吸味,正!2. 白湯蜆松露鹽味拉麵呢個係必食之選。很多鮮甜蜆肉,又有好嫩滑的雞肉,也有唐心蛋。而呢個麵質較幼身,較軟,好岩我。而湯底,當然一流,白鷄湯,不是太濃,清清淡淡,配個麵,真係正!3 炸雞熱辣辣的,好脆,雞肉脆嫩多汁,外脆內好juicy. 而味道好濃,好有日本風味,呢個絕對推介!4. 豚肉豚肉炒得好香,好脆身,好惹味。最後,我們仲叫了特別野飲:ginger ale好有薑味的汽水,好特別。無論拉麵或小食,都造得好好,好有日本的質數,一定會再來。

由於是星期日,所以全店滿,我們要等一陣才有位坐。

我們叫了:

1. 特製鹽味湯沾麵

2. 白湯蜆松露鹽味拉麵

3 炸雞

4. 豚肉

豚肉炒得好香,好脆身,好惹味。

最後,我們仲叫了特別野飲:ginger ale

好有薑味的汽水,好特別。

無論拉麵或小食,都造得好好,好有日本的質數,一定會再來。
  • 炸雞
  • 特製鹽味湯沾麵
2019-04-07 15 瀏覽
同男朋友去完日本, 係香港已經唔想食拉麵, 呢間係日本既味道呀😍😍白湯野菜醬油拉麵—雞湯湯底正, 叉燒唔肥 , 又有紫菜白湯蜆松露鹽味拉麵— 松露味好吊味, 蜆又無沙, 仲要係雞胸推推推
白湯野菜醬油拉麵—雞湯湯底正, 叉燒唔肥 , 又有紫菜
推推推
2019-04-07
2019-04-06 43 瀏覽
好友極愛食拉麵,當佢知道柯士甸路開左間來自大阪既拉麵店,即叫我陪佢試試~~我地黎到先睇睇MENU,呢度出名食雞白湯,基本上得5款麵+大魔王,唔算多款,不過都已經有我想食既野!先來一個白湯蜆松露鹽味拉麵,材料非常豐富,湯底濃郁,入面兩隻溏心蛋係非常正既生熟度!食落蜆又大又鮮,而雞肉都好嫩滑,紫菜仲好脆TIM 呀~另一碗係白湯野菜醬油拉麵,佢係店舖既招牌拉麵,用左6小時熬煮既雞白湯湯底!再加上蒜蓉、黑椒、醬油等調味,飲落濃稠鮮美~入面既日本叉燒好大塊,而且仲係瘦既叉燒,正!呢度既拉麵仲可以追加其他野變套餐,我地加左炸雞同小吞拿魚飯!炸雞雞肉非常嫩滑,而且啖啖肉;而小吞拿魚飯既吞拿魚都幾新鮮,食完大滿足!OVERALL 呢度價錢合理,冇加一,環境都唔錯,下次可以再黎食~

食落蜆又大又鮮,而雞肉都好嫩滑,紫菜仲好脆TIM 呀~

再加上蒜蓉、黑椒、醬油等調味,飲落濃稠鮮美~
入面既日本叉燒好大塊,而且仲係瘦既叉燒,正!

2019-04-06
今日同友人行街 見餓餓地又想食日本野 所以就決定左食呢間新開既拉麵店啦友人同我行到去店前既時候就覺得佢地既裝修好突別好有日本風味而野食方面 我地點左佢既招牌野食 雞湯白拉麵 佢個拉麵既湯好濃 好有雞味 好好飲 而拉麵既質素都好正 而佢有糖心蛋同埋叉燒都好香 好好食我地再特別order左個豚肉燒黎食 冇令我地失望 好香好重肉味 個汁可以送幾碗飯食!佢地有冰水提供比我地 唔洗特別叫野飲 好有地道既日本風佢地既洗手間好有趣 大家黎既話一定要去睇下!!

佢地有冰水提供比我地 唔洗特別叫野飲 好有地道既日本風

佢地既洗手間好有趣 大家黎既話一定要去睇下!!
去過大阪都知道梅田好多野食~見到呢間裝修咁靚好似屋台咁呀,真係要入去試下!真係有驚喜呀~價錢唔貴又大份呀!樣樣野都係好熱咁上檯!如果叫SET會抵D。一個餐除左麵仲可以+小食/迷你飯+野飲明太子撈麥麵同松露蜆鹽味拉麵各有特式講真HK真係冇食過咁特別既拉麵!明太子撈麥麵係有D粗身,唔會太咸!加左溫泉蛋好滑身松露蜆鹽味拉麵有5隻咁多蜆,麵就係白而幼身~個湯唔會好味精,飲左好多呀我!加埋餐真係勁滿足薑啤是重點~ 令人冇咁滯!

去過大阪都知道梅田好多野食~
見到呢間裝修咁靚好似屋台咁呀,真係要入去試下!

真係有驚喜呀~價錢唔貴又大份呀!樣樣野都係好熱咁上檯!
如果叫SET會抵D。一個餐除左麵仲可以+小食/迷你飯+野飲

明太子撈麥麵同松露蜆鹽味拉麵各有特式

講真HK真係冇食過咁特別既拉麵!
明太子撈麥麵係有D粗身,唔會太咸!加左溫泉蛋好滑身

松露蜆鹽味拉麵有5隻咁多蜆,麵就係白而幼身~
個湯唔會好味精,飲左好多呀我!
加埋餐真係勁滿足
薑啤是重點~ 令人冇咁滯!
2019-02-13
2019-04-03 30 瀏覽
這天朋友相約放工一同去吃飯,朋友選擇了一間位於佐敦附近的拉麵店,到來才知道原來是位於大阪梅田的,早已於日本試過,這次第一次於香港一嘗。如想挑戰需要早一天預約,可惜今天看不到挑戰者。餐廳裝橫方面以簡約為主,與日本的拉麵店沒有大分別, 在日語歌曲的背景音樂下,吃起來令人有種置身於日本的感覺。白湯蜆松露鹽味拉麵, 沒想到真的吧日本的感覺來過來了, 白湯香濃美味,配合蜆帶出啖啖鮮味, 吃起來份外美味。 另外面質方面,軟硬適中,正合我心意。緣分到,美食自然來。

如想挑戰需要早一天預約,可惜今天看不到挑戰者。

緣分到,美食自然來。
2019-04-03 32 瀏覽
雞白湯拉麵已成行成市🍜呢家又多左一間殺入香港🇭🇰來自日本🇯🇵大阪過江龍為於尖沙咀🎈今日拉埋閨蜜一齊食晚餐👭裝修以木製為材🌴猶如入左日本嘅拉麵小店☺️感覺唔錯睇下menu先🤓選擇都幾多下我地今次為左雞白湯同沾麵而來🐔所以點左「白湯野菜醬油拉麵」🍜品嚐下湯嘅味道🥣Creamy程度唔錯😙唔會飲落太膩配搭野菜更減低膩感😌而份量都幾多雖然係野菜但都搭左兩塊乂燒比你😝乂燒唔多肥膏而拉麵屬幼身😛軟硬適中「特製鹽味湯沾麵」沾麵係粗麵超有嚼口😚沾上甘香嘅雞湯😁好味道份量對小妹黎講真心多🤪多到食唔哂小妹同朋友最愛隻流心蛋🥚每碗拉麵唔洗加錢就有一隻🤑入味之餘🤤果種流心係漿漿地嘅感覺Yum 😋
雞白湯拉麵已成行成市🍜

Creamy程度唔錯😙唔會飲落太膩
配搭野菜更減低膩感😌而份量都幾多
雖然係野菜但都搭左兩塊乂燒比你😝乂燒唔多肥膏
而拉麵屬幼身😛軟硬適中
「特製鹽味湯沾麵」

沾麵係粗麵超有嚼口😚
沾上甘香嘅雞湯😁好味道
份量對小妹黎講真心多🤪多到食唔哂
小妹同朋友最愛隻流心蛋🥚
每碗拉麵唔洗加錢就有一隻🤑
入味之餘🤤果種流心係漿漿地嘅感覺
Yum 😋
今日諗住試新野,於是揾左呢間由大阪黎既拉麵過江龍試試佢💨.閒日六點幾去到唔洗等位,兩個人點左最熱門既白湯蜆松露鹽味拉麵($98)、特製鹽味湯沾麵($98)同炸雞($42)黎食🤩首先講下碗拉麵先,湯底算係唔錯,白湯濃郁得黎有淡淡既松露香味,幾有層次👍🏻拉麵正常發揮但唔算出色,而拉麵入面既蜆都幾鮮甜,不過雞肉就比較失色,食落鞋左啲🤦🏼‍♀️好在佢既溏心蛋整得好出色,整體黎講香港食到咁既質素已經好出色👍🏻相比之下,沾麵就無咁出色啦🙇‍♀️沾麵既湯底其實同個拉麵差唔多,不過無左畫龍點睛既松露油,即刻失色左😪沾麵同拉麵唔同既係沾麵用左粗麵同叉燒,無左雞肉🐔雖然加左好多紫菜同蔥令口感豐富左,但味道都係一般般🤔最後炸雞有驚喜既🤤炸雞皮脆肉嫩又多汁,碟邊有檸檬汁椒鹽同沙津醬,點埋食真係好有日本風味🇯🇵响香港食到咁既質素真係算唔錯😝.
今日諗住試新野,於是揾左呢間由大阪黎既拉麵過江龍試試佢💨

• 炸雞
2019-04-02 34 瀏覽
白湯蜆鹽味拉麵 ($78午餐連飲品)特製鹽味湯沾麵 ($98)自從吃過座銀後,便愛上雞湯拉麵🥢,這間位於尖沙咀柯士甸路來自大阪梅田的拉麵店,也是主打雞湯湯底🐓這裡的拉麵大多數也加有鮮味的粒粒蜆,沾麵份量大,湯底味道較似忌廉雞湯🐔,忌廉味道帶甜,蓋過了鷄味,反而鹽味拉麵的湯底帶咸較吸引😃另外,炸雞🍗($42)屬意料之外的好味,炸皮脆而肉嫩又juicy😋
白湯蜆鹽味拉麵 ($78午餐連飲品)

特製鹽味湯沾麵 ($98)

午餐
今日嚟咗位於尖沙咀柯士甸路嘅どストライク軒食拉麵,他們是總店位於大阪的過江龍,之前去日本旅行時未有機會一試,今次有機會試下.場內裝修擺設10分日式,很有傳統拉麵店嘅感覺。佢哋主打嘅係雞白湯拉麵,當然要試吓佢哋嘅主打拉麵啦,我揀咗佢哋嘅白湯蜆松露鹽味拉麵,你都已經見到非常足料,大大隻蜆,配菜亦好豐富,蜆嘅鮮味同埋佢哋主打嘅雞白湯非常之夾,特別一定要睇吓佢哋嘅雞白湯,一飲就知道落足料去煲,雞味濃郁而唔會膩,而且仲有松露嘅味,搭配鮮甜嘅蜆,硬度適中嘅拉麵,非常滿足。值得一提,佢哋店內亦有提供啤酒,清酒等等嘅酒類飲品,喜歡飲返兩杯嘅,食拉麵之餘仲可以飲埋酒。總結來講食過唔少拉麵,呢間嘅雞白湯水準可以話係非常之高,喜歡食拉麵嘅朋友一定要嚟呢度試吓。
大大隻蜆,配菜亦好豐富,
搭配鮮甜嘅蜆,硬度適中嘅拉麵,非常滿足。
值得一提,佢哋店內亦有提供啤酒,清酒等等嘅酒類飲品,
2019-03-30 17 瀏覽
喺附近上完堂,發現呢度開咗一間新嘅拉麵店,一於試吓先。呢間拉麵店原來係日本梅田拉麵店嘅分店。拉麵店選擇通常唔會太多,呢度都一樣,只有五款選擇。分別係白湯野菜醬油拉麵、白湯蜆松露鹽味拉麵、特製鹽味湯沾麵、地獄湯拉麵同埋明太子豚肉撈麥麵我哋分別叫咗一個白湯野菜醬油拉麵、一個白湯蜆松露鹽味拉麵。我就食白湯野菜醬油拉麵,食拉麵第一件事唔係食麵,我第一件事一定會試咗個湯先,呢度個湯超濃郁超鮮甜,簡直想飲完一啖又一啖。另外麵質方面都幾彈牙,都算啱我口味。朋友既白湯蜆松露鹽味拉麵另外呢度嘅炸雞都非常好食,啲炸雞係新鮮炸出嚟,熱辣辣之餘外脆內軟,而且仲有好多肉汁,唔會炸到好乾身。朋友就加咗一個豚肉飯,豚肉飯上面又有一隻雞蛋,日本蛋同白飯本身就已經係絕配,朋友都話好好食。臨走發現,呢間餐廳有大魔王拉麵挑戰賽,喺8分鐘內食晒Big 製沾面就可以唔駛錢,同埋下次都免費,就算食唔晒,都只係$198 ,都幾抵玩。
喺附近上完堂,發現呢度開咗一間新嘅拉麵店,一於試吓先。

呢間拉麵店原來係日本梅田拉麵店嘅分店。

我哋分別叫咗一個白湯野菜醬油拉麵、一個白湯蜆松露鹽味拉麵。

另外麵質方面都幾彈牙,都算啱我口味。

朋友既白湯蜆松露鹽味拉麵

2019-03-27 339 瀏覽
上次和愛人吃過柯士甸路的古今之後,發現前少少有間日本地道拉麵,原來大有來頭,於是決定今晚去試。門口大大隻字貼著: 個人挑戰賽⋯⋯大胃王當然冇我份,留待有實力的高手。星期一晚大概七時許,食店內不算太多食客,只有三對小情侶。店內一張 L 字的吧枱,如果筆者自己一個到來的話,必然坐吧枱,因為看著廚師專注煮麵,確實有其吸引力⋯⋯由於今次和愛人一起,於是我們坐靠牆的二人小桌子,地方細細,除咗門口第一張是四人枱外,靠牆的五張小桌子,背對背,其實相當迫,可是香港租金貴,大家將就一下也在所難免。打開餐牌第一頁,就是介紹那挑戰賽的大碗麵,但老實說,拉麵當然是自己吃一碗才夠開心,所以這樣大碗,留待挑戰者吧!拉麵有五款選擇:白湯野菜醬油拉麵$88白湯蜆松露鹽味拉麵$98特製鹽味湯沾麵$98地獄湯拉麵$88明太子豚肉撈麥麵$88還有很多加推項目,包括罐裝飲品 +小豚肉飯 $32小吞拿魚飯 $42 小明太子飯 $48炸雞飯 $32大豚肉飯 $52炸雞 $48白湯野菜醬油拉麵$88~由於愛人說,第一次到來,要打響頭炮,點1號及2號,因為是皇牌拉麵,筆者當然沒有意見

門口大大隻字貼著: 個人挑戰賽⋯⋯
大胃王當然冇我份,留待有實力的高手。

星期一晚大概七時許,食店內不算太多食客,只有三對小情侶。

拉麵有五款選擇:

白湯野菜醬油拉麵$88
白湯蜆松露鹽味拉麵$98
特製鹽味湯沾麵$98
地獄湯拉麵$88
明太子豚肉撈麥麵$88

還有很多加推項目,包括罐裝飲品 +
小豚肉飯 $32
小吞拿魚飯 $42
小明太子飯 $48
炸雞飯 $32
大豚肉飯 $52
炸雞 $48

白湯野菜醬油拉麵$88~
由於愛人說,第一次到來,要打響頭炮,點1號及2號,因為是皇牌拉麵,筆者當然沒有意見,反正每樣都是首次吃。

白湯蜆松露鹽味拉麵$98~
先來頭啖湯,味美,不太咸,因為坊間很多拉麵店的湯底頗咸,蛋夠流心,蛋帶點點味淋味道很吸引,雞肉唔算”嚡口”, 但又不致於滑身,洋蔥和什菜將這濃厚的湯味,添加了點點的清新的感覺。

白湯蜆松露鹽味拉麵

麵不算彈口,但煙韌度適中,筆者於點餐時告知多葱,多葱果然好好吃。

蜆鮮甜但不算太肥美

配品-野菜$12~
由於想吃多點蔬菜,所以另加配品野菜,喜歡野菜上的紅椒絲,淡身得嚟帶點點椒香味道,菜不含油份很健康,吃到一半,索性將整碟菜放入拉麵內一起吃更味美。

小豚肉飯~
餐另加$32 連罐裝飲品,與愛人每人一碗拉麵,其實已很飽,只是好奇下想吃多一點點,試試小豚肉飯的味道。
由於一次過落單,所以拉麵和小豚肉飯也是一次過端上檯面了,吃過拉麵後,小豚肉飯已涼,但將微䁔雞蛋撈混來吃,那點點的生洋蔥絲,愛人覺得洋蔥太生太辣,但筆者反而覺得”嗦嗦聲”, 𡁻得好過癮。
醬油、味淋、生洋蔥、豚肉,將雞蛋的汁液撈混的一碗飯,如果飯是熱騰騰時吃,就更覺完美。

拉麵配上這個小角色-小豚肉飯,標誌得惹人討好。

• 小豚肉飯