2019-05-20
又一間拉麵過江龍✨ 今次係來自大阪嘅三十年老店,主打雞白湯拉麵,而其特別之處同其他雞白湯拉麵相比之下口味較清淡唔死鹹,但又唔代表佢地個湯底稀,個湯依然好濃有稠重膠原,正宗係濃而不膩✨而我叫嘅係蜆松露鹽味,多咗陣鮮味更清爽,至於松露味唔太覺但層次感更豐富,麵質就幾彈牙,雞肉叉燒就正常我會比較喜歡豚肉叉燒,半肥瘦好厚身,而蛋就夠流心不過冇醬油味純蛋味😗個人覺得佢地個明太子豚肉撈麵,麵質比拉麵粗身兼較軟腍,然後有大量明太子青蔥紫菜碎,加埋溫泉蛋撈勻超香口✨另外佢地仲可以加錢轉套餐,除咗蛋罐汽水之外介多咗嘢食,上至小食下至飯食都有,小燒豚肉飯同樣有蛋黃可撈,豚肉同洋蔥一齊炒過帶鑊氣✨私心推介佢地炸雞,新鮮即炸夠熱度,炸皮夠脆夠輕盈,雞肉嫩滑咇汁,必點!❤️仲有我哋研究咗佢啲燈籠好耐,每個燈籠嘅樣都唔同,唔知係咪手畫嘅呢?🤣