2022-12-26 28 浏览
難得喺西營盤放工,搵下有咩特式餐廳😛😛見到呢間門口幾靚,原來係墨西哥菜主廚都係正宗墨西哥人呀因為就黎到聖誕節,佈置都好靚呀☺️☺️而座位都幾闊落幾舒服侍應講英文仲好有禮貌食物方面都不錯有驚喜👍🏻👍🏻🤎超嫩入口即溶慢煮牛面肉聽到係慢煮牛面肉都諗應該幾好味黎到真係有驚喜呀牛面肉好大舊好冧🤤🤤啱晒鍾意骨膠原嘅女仔呀仲有埋3塊薄餅可以夾黎食推薦推薦👍🏻👍🏻👍🏻🤎SUPER NACHOS 可以自己揀唔同配料食玉米片好脆好香口加埋唔同嘅配料喺上面再有埋個拉到絲嘅芝士🧀超級夾好好味呀🤤🤤🤎AVOCADO FRIES 係炸牛油果🥑個脆漿唔會好厚,食落又保存到牛油果味但食落口感有少少似薯仔,哈哈再加埋青檸汁,估唔到又幾夾呀不錯不錯,可以試下呀☺️☺️🤎AVOCADO ICE-CREAM 個樣整到好似牛油果咁好可愛呀用左真嘅牛油果殼裝住牛油果味雪糕粒核就用左芒果蓉整食落口好CREAMY好好味👍🏻👍🏻👍🏻🤎MEXICAN RICE PUDDING 又一驚喜呀🤩🤩🤩佢比較杰身,面頭有玉桂粉入面有濃濃嘅牛奶,食落口係超級夾架要試要試呀👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻🤎Avocado Smoothie 78超級足料牛油果唔會好凍,飲

難得喺西營盤放工,搵下有咩特式餐廳😛😛
見到呢間門口幾靚,原來係墨西哥菜
主廚都係正宗墨西哥人呀
因為就黎到聖誕節,佈置都好靚呀☺️☺️
而座位都幾闊落幾舒服

再有埋個拉到絲嘅芝士🧀
超級夾好好味呀🤤🤤

🤎AVOCADO FRIES
係炸牛油果🥑
個脆漿唔會好厚,食落又保存到牛油果味
但食落口感有少少似薯仔,哈哈
再加埋青檸汁,估唔到又幾夾呀
不錯不錯,可以試下呀☺️☺️

🤎AVOCADO ICE-CREAM
個樣整到好似牛油果咁好可愛呀
用左真嘅牛油果殼裝住牛油果味雪糕
粒核就用左芒果蓉整
食落口好CREAMY好好味👍🏻👍🏻👍🏻

🤎MEXICAN RICE PUDDING
又一驚喜呀🤩🤩🤩
佢比較杰身,面頭有玉桂粉
入面有濃濃嘅牛奶,食落口係超級夾架
要試要試呀👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻

🤎Avocado Smoothie 78
超級足料牛油果
唔會好凍,飲落口好滿足☺️☺️

🤎Jarrito (Ha-Ri-To)
入面有Tequila仲有Orange Juice, Grapefruit
所以飲落去少少酒味又少少酸味都不錯架😉😉
週日去的呢間特式菜門口廚窗已經見到佢相當、相當之有聖誕氣氛入左去留下腳毛,試完發覺佢仲要相當高質‎‎(⌯¤̴̶̷̀ω¤̴̶̷́)┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈︎ ︎ 𐂂 ⑉ 𝑺𝒍𝒐𝒘 𝒄𝒐𝒐𝒌𝒆𝒅 𝑩𝒆𝒆𝒇 𝑪𝒉𝒆𝒆𝒌 𝑩𝒂𝒓𝒃𝒂𝒄𝒐𝒂 ¹⁸⁹一上菜驚見咁大件牛面肉😱,想講多兩句平時餐廳通常俾一絲絲咁上碟,今次店家毫不保留咁樣佢原件牛面肉放上一大碗牛肉湯內。 旁邊放有番茜、青檸同洋蔥碎放進湯一併享用。牛面肉炆得相當之嫩滑,用匙羹就能輕易將佢分開,一件件夾進餅皮進食。牛肉飲落相當舒服,好香、好純既牛肉香味,仲一點都不口渴。夾落去三塊墨西哥Tortillas 軟軟的玉米皮,玉米皮本身沒什麼味道的,沾上佢在旁邊微微帶辣的莎莎醬,老土d 講句,誰都不佔誰的風頭。𐂂 ⑉ 𝑨𝒗𝒐𝒄𝒂𝒅𝒐 𝑻𝒐𝒔𝒕𝒂𝒅𝒂 ⁸⁹鋪上花花形態的牛油果,又靚又健康。下面仲有塊墨西哥粟米脆片,牛油果既軟綿綿,加埋佢既脆卜卜,真心好食 。上面有少少黑色粒粒帶點辣辣的~ 會有種令你想食完一啖又一啖既感覺。𐂂 ⑉ 𝑪𝒉𝒊𝒎𝒊𝒄𝒉𝒂𝒏𝒈𝒂 (2PCS) ⁹⁹同是相當有特式的菜式- 墨西哥卷餅。餐牌上約有十款餡料可選。我就揀左Chicken& Mu
週日去的呢間特式菜
門口廚窗已經見到佢相當、相當之有聖誕氣氛

┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈
旁邊放有番茜、青檸同洋蔥碎放進湯一併享用。
牛肉飲落相當舒服,好香、好純既牛肉香味,仲一點都不口渴。
Slow Cooked Beef Cheek Barbacoa

𐂂 ⑉ 𝑨𝒗𝒐𝒄𝒂𝒅𝒐 𝑻𝒐𝒔𝒕𝒂𝒅𝒂 ⁸⁹
鋪上花花形態的牛油果,又靚又健康。

𐂂 ⑉ 𝑪𝒉𝒊𝒎𝒊𝒄𝒉𝒂𝒏𝒈𝒂 (2PCS) ⁹⁹
同是相當有特式的菜式- 墨西哥卷餅。餐牌上約有十款餡料可選。我就揀左Chicken& Mushroom一肉一素。兩款餡料都好Full,入面夾左洋蔥粒,口感好豐富 ,而且外皮真心一d 都唔乾身,好好食!🤓🤓

𐂂 ⑉ 𝑴𝒆𝒙𝒊𝒄𝒊𝒂𝒏 𝑩𝒂𝒏𝒂𝒏𝒂 𝑺𝒑𝒍𝒊𝒕 ⁷⁸
Homemade 粟米雪糕😳知道自家製就是好東西,會相當好快溶😳香蕉外皮仲要焗到脆脆地,我一放佢入口覺得超有驚喜🤩
Mexican Banana split

想講飲完、食完、 都一點都不渴
2022-12-18
2022-12-23 150 浏览
🌻👶🏻👼🏻今日走到去西環睇下有咩好嘢食🙈🙈♥️♥️竟然比👶🏻👼🏻發現係樓梯既隔離有一間以牛油果🥑為主食既餐廳🤣🤣♥️♥️雖然細細間但就真係好有風味既一間小餐廳🙈🙈推介Limited Hot Items Recommendation (女士最愛😚) Beef Cheek Holiday Special: super tender and flavorful, full of 骨膠原😋🤤 (Serve with lime and some veggie, salsa), 大大建議必點人氣食品!-Ceviche de Avocado 🥑 $149呢個Ceviche de Avocado🥑就以一個他他既層層塔岀現♥️😍主要係有牛油果同小蕃茄🍅加埋醋汁製成🍀當一份前菜或者沙律都好岩各位美食家🐷♥️小蕃茄又吾會好酸而且配埋牛油果既口感🍀勁Fresh💦-TACO 🌮 (3pcs) $99Choice of Chicken/ Al Pastor Pork / Veggie (Salsa Verde & salsa Roja)👶🏻👼🏻終於可以食到TACO啦🤣🤣♥️♥️呢款TACO一共可以選擇3種口味♥️門👶🏻👼🏻就選擇左

Ceviche de Avocado 🥑 $149

TACO 🌮 (3pcs) $99
👶🏻👼🏻終於可以食到TACO啦🤣🤣♥️♥️呢款TACO一共可以選擇3種口味♥️門👶🏻👼🏻就選擇左以上3款♥️😍👶🏻就私心地喜歡Al Pastor Pork🐷😍 因為真係好惹味🥑🥑一定岩大家食嫁喔🌻🍀

WET BURRITO 🌯 $189 🐷Al Pastor Pork🐷
呢個WET BURRITO 🌯👼🏻吾以為係千層麵既朋友🤣🤣♥️♥️點知原來係有飯同Al Pastor Pork🐷加上TACO皮包住加上汁去煮既一道茶🤣🤣🍀🍀 但食落真係好正正子🙈👶🏻同樣選擇左Al Pastor Pork🐷 味道同口感都升哂呢😘 呢道菜由於有飯既成份好快就會飽肚♥️好岩大食美食家去食喔😍😍🐷🐷另外呢個卷卷仲加入左鷹咀豆泥令到成個卷卷既味道更加有層次同香濃左喔♥️🌻

Avocado 🥑 ice-cream $88
Acocado Smoothie 👼🏻👶🏻就飲得多🤣🤣Icecream又真係第一次食喔🙈🙈🍀🍀♥️♥️ 到左緊係打個卡先🤣🤣 好即刻食下先🙈🙈 👶🏻👼🏻既評價係超勁牛油果🥑味道🤣🤣🤣真係笑到飛起🙈🙈無諗過牛油果都可以整雪糕食又幾好味🙈🙈🤣🤣 牛油果雪糕既核應該係用芒果🥭雪糕裝扮既🤣🤣好神奇既感覺♥️♥️🍀🍀
  • Taco
2022-12-22 64 浏览
Avocado, the good kind of FAT 水街呢間墨西哥菜餐廳以牛油果入饌作招徠,門口的樹懶牆畫也是打卡重點。服務質素有待加強Avocado Tostada - Homemade Corn Toastada, spread with guacamole mash & avocado. Topped with Ranchero cheese and chilli flakes > 玉米片真的烘得香脆,上面排成花形的牛油果軟熟香滑,再洒上芝士和辣椒粉幾惹味Avocado Ice Cream - Homemade ice-cream with riped avo & milk> 絕對的牛油果萌萌外形,香甜順滑的牛奶雪糕、混有微微牛油果獨特的潤香幾好食Jarrito- Tequila, Choice of Jamaica, Orange Juice, Grapefruit> 一杯橙和西柚結合龍舌蘭酒的cocktail,酒味頗濃,個杯幾特別非常之墨西哥風格
Avocado, the good kind of FAT

Jarrito
Super Nachos (Homemade Pork Chorizo🐷) $159 這道前菜真的適合下酒 🍻 墨西哥片超香脆,配上滿滿的芝士🧀 超邪惡🤭不過加了牛油果醬感覺邪惡感好像降低了少許(錯覺🤣)總之很適合喜歡飲酒chill 下的朋友喔 😚Slow cooked beef cheek barbacoa🐮 $189雖然賣相一般般,但牛臉頰真的超嫩滑🤩完全不需刀切開,只需用匙羹就能輕易分開 👍而且分量超足,超厚 😍 適合幾個朋友一起分享喔 🤭尤其是女士~~滿滿骨膠原 🤪 推薦!!Wet Burrito (Chicken🐔) $189超飽肚!!!!🐷薄餅皮包着滿滿的飯及自選配料(我們選了🐷)滿滿的澱粉質啊 🙈 如果你不是跟朋友一起分享的話千萬不要點!!!因為超大份 🤣吃不完啊 飲品方面選了Avocado Smoothie 🥑 $78Tequila Honey🍯 $78Tarrito (grapefruit) $78🥑牛油果smoothie 超正,超濃郁牛油果味,好像在喝牛油果蓉😛牛油果控必推!!Tequila Honey🍯就有很香的肉桂味,但酒味較濃,不太能喝酒的朋友要慎選喔🙈Tar

Wet Burrito (Chicken🐔) $189

飲品方面選了
Avocado Smoothie 🥑 $78
Tequila Honey🍯 $78
Tarrito (grapefruit) $78

🥑牛油果smoothie 超正,超濃郁牛油果味,好像在喝牛油果蓉😛牛油果控必推!!Tequila Honey🍯就有很香的肉桂味,但酒味較濃,不太能喝酒的朋友要慎選喔🙈Tarrito (grapefruit) 雖然也有Tequila, 但它的酒味不太能濃,反而是果味較重,像果汁😆

總結: 位置不算多,所以記得要book 位喔😛而且聽聞牛油果甜品很正,但這次太飽吃不下,下次可以一試 🤪

好少會過嚟西營盤呢邊 對西營盤呢邊嘅好西可以話係一竅不通🙈上星期難得去開嗰頭 當然要把握機會去拜訪一下bookmark咗好耐呢間純白色出名食牛油果嘅墨西哥餐廳啦🥑餐廳嘅外觀勁得意 遠處見到都可以一眼spot到佢!純白嘅外牆 上面有隻畫得勁精緻嘅植物同樹懶🦥比人一種莫名一種治癒放鬆嘅感覺🤍唔知係咪家庭式經營嘅關係 就連餐廳入面嘅格局同職員都好温暖☺️因為就到聖誕節嘅關係 餐廳入面都佈置咗滿滿嘅聖誕裝飾❄️出面小小嘅庭園都種滿咗聖誔花🎄再加上無間斷嘅christmas song playlist🎵整個餐廳入面嘅氣氛🆙🆙🆙然後不能不提 餐廳嘅老闆同職員都!超!級!好!客!❤️老闆除咗兼顧大廚嘅角色之外 仲會間中走出嚟同客人交流👨🏻‍🍳好欣賞佢對食物嘅要求同質素!會好温柔咁去詢問每一枱客人嘅食後感 仲會特登走嚟分享比我哋知道每一道菜點食先最好食同最正宗👍🏻完全有種賓至如歸嘅感覺❣️作為墨西哥菜嘅忠實擁躉 爭啲忍唔住叫晒全個menu嘅嘢嚟食🇲🇽Slow cooked beef cheek barbacoa $189呢個慢煮牛面肉係節日限定嚟❄️仲要係大廚推介‼️一試就真係完全被驚艷到🙀大家嚟一定要試!有2嚿
好少會過嚟西營盤呢邊 對西營盤呢邊嘅好西可以話係一竅不通🙈

餐廳嘅外觀勁得意 遠處見到都可以一眼spot到佢!
純白嘅外牆 上面有隻畫得勁精緻嘅植物同樹懶🦥
比人一種莫名一種治癒放鬆嘅感覺🤍

因為就到聖誕節嘅關係 餐廳入面都佈置咗滿滿嘅聖誕裝飾❄️
出面小小嘅庭園都種滿咗聖誔花🎄
整個餐廳入面嘅氣氛🆙🆙🆙

然後不能不提 餐廳嘅老闆同職員都!超!級!好!客!❤️
好欣賞佢對食物嘅要求同質素!
完全有種賓至如歸嘅感覺❣️

呢個慢煮牛面肉係節日限定嚟❄️仲要係大廚推介‼️
一試就真係完全被驚艷到🙀大家嚟一定要試!
有2嚿超級巨大size嘅牛面珠燈肉
經過長時間慢煮 肉嘅質地非常軟腍 可以話係入口即溶😭
每一啖食落去都會感受到滿滿嘅骨膠原 簡直係女士恩物😳
而同行伴上嘅一大碗熱湯 鹹淡適中 喺咁凍嘅天氣飲真係perfect!一口接一口 唔經唔覺就飲晒🤣
仲有3塊tortillas、芫茜、洋蔥同sauce比你配住DIY嚟食🍲

另外嗌咗2個lunch set食!lunch set實在太抵食了🥺

Grilled fish and carnitas tacos (lunch set) $79
食墨西哥菜點必叫嘅其中一樣signature dishes就當然係taco🌮
taco嘅內餡好好咁default咗2種唔同嘅肉類 分別係魚🐟同豬🐷
仲可以加錢加唔同嘅內餡同配料~
本身都有擔心過淨係2塊taco會唔夠飽🙈
但原來佢仲有跟墨西哥飯同斑豆蓉 份量都唔少㗎!

Wet burrito (lunch set) $119
change to hanger steak +$30
平時burrito就真係食得多 wet burrito真係第一次聽同見🌯
先唔講佢係濕定乾 佢個burrito嘅size真係勁!大!份!
本身default入面嘅肉係豬柳 唔好豬嘅我就選擇咗加錢轉做特選牛扒🥩
wet burrito上面淋滿咗開胃嘅蕃茄汁🍅
本身擔心濕咗嘅餅皮會淋咗唔好食 但出乎意料之外~
餅皮包住入面瀉爆嘅料 食上去有啲似一層薄薄嘅蛋皮包住咁 反而增添咗chewy嘅口感🫓
去到餡嘅部份!份量真係不得之了!
入面塞滿咗墨西哥炒飯同埋牛扒🧆
牛肉已經切好咗bite size 肉味好香 熟成度啱啱好 唔會太韌😋
飯粒粒分明 同啲香料同配料炒埋一齊十分香口 撈埋啲汁食唔會有乾爭爭嘅感覺🍚
好特別 大家可以試下😆
Wet burrito

Avocado ice-cream (lunch set) +$38
最後點可以錯過呢間餐廳嘅signature dish —— 牛油果雪糕🥑
首先佢個造型已經超級吸睛!100%還原牛油果嘅外觀🤩
雪糕嘅質感好綿密同creamy 加上用咗杏仁奶做base🥛
每呷一口雪糕都散發住牛油果味同杏仁味 兩者唔會互相搶咗對方嘅韻味 唔會太甜 有種健康嘅感覺🙈
牛油果愛好者絕對唔可以錯過💚
Avocado ice-cream

Latte (lunch set) +$18

Americano (lunch set) +$18

一定會回訪❤️‍🔥
Wet burrito
Avocado ice-cream
👦🏻👧🏻去西環行街街,👦🏻肚餓了🤤,👧🏻就梗係要搵間特色餐廳比👦🏻啦🍴,咁我地上OpenRice就搵到一間主打墨西哥菜既「Verde MAR」🇲🇽,入到去見呢間餐廳全部聖誕既裝飾🎄,好用心咁佈置聖誕🧑‍🎄。餐廳主打「from farm to table」既概念,所有有個種植仙人掌同牛油果既花園仔👍。🌟Barbacoa牛肉湯首先加入洋蔥🧅,芫茜🌿,之後再吱埋檸檬汁🍋落去,湯底飲落清新,帶香濃既牛肉味。Barbacoa用左牛面頰(牛面珠登),面部肌肉運動量大,故脂肪含量非常低, 不會像其他部分般肥膩​,牛面頰鮮嫩,入口即溶,唔會好難咬,食落啖啖肉👍。🌟Taco (Grilled fish)餐廳提供不同配料,例如Chicken、Al Pastor Pork、Carnitas Pork等等,咁我地就揀左Grilled fish。除左肉類,餐廳亦提供素食,迎合素食人士既需要。Taco面層落左茅屋芝士,配有蕃茄粒,洋蔥粒🧅,水牛芝士,食落去口感比較fresh,配上香辣汁同蕃茄醬,令Taco提鮮不少。Grilled fish食落軟嫩,唔會有雪味。🌟Quesadilla (AI Pastor Park

🌟Barbacoa

🌟Taco (Grilled fish)

🌟Quesadilla (AI Pastor Park)
夾餅薄餅皮烘烤過,帶點香脆,入邊混合左豬肉、 芝士 、 蕃茄、洋蔥,食落去口感豐富,配上香辣汁完全岩哂👦🏻嗜辣既口味🫶🏻。

🌟Fried Chicken
Fried Chicken餐廳比左5隻雞鎚🍗我地,雞鎚唔會炸得過韌,味道香濃得來又保留了鮮嫩口感,唔會太乾。

🌟Avocado Ice Cream 🥑 🍨
牛油果雪糕同食緊真既牛油果質感係完全一樣,質地細膩,配上一粒芒果雪芭點綴,雪糕落左牛奶同豆奶,加上黎帶出牛油果雪糕既鮮味🫶🏻
餐廳裝修以白色為主,室外有幅好可愛既樹獺壁畫,好啱打卡!臨近聖誕,餐廳室內有好多聖誕裝飾佈置,一路食嘢一路聽住聖誕歌,好有氣氛阿🎄Signature Fried Chicken $89五件小雞腿烤到外皮焦脆,雞肉外脆入面juicy,配咗個少少辣既汁沾嚟食,幾惹味🍗Mussel in white wine $149青口份量算多,肉身嫩滑。白酒汁有淡淡蕃茄同洋蔥味。Mexican seafood paella $339墨西哥海鮮飯同西班牙海鮮飯質感好唔同,西班牙海鮮飯偏濕潤,而墨西哥海鮮飯似炒飯,乾身啲。海鮮材料豐富,有蝦、青口、八爪魚、帶子同蜆肉,蝦爽口彈牙好食👍🏻Holiday special 嘅Slow cooked beef cheek配有青檸、蔬菜同莎莎醬,有豐富嘅骨膠原岩晒女士食~

Signature Fried Chicken $89

Mussel in white wine $149
青口份量算多,肉身嫩滑。白酒汁有淡淡蕃茄同洋蔥味。

Mexican seafood paella $339

Mussel in white wine
Mexican seafood paella
  • Signature fried chicken
2022-12-11 30 浏览
⋆⁺₊⋆.Verde MAR..雞肉捲墨西哥雞肉捲餅上面有一層mozzarella芝士,沾墨西哥辣醬吃極搭。配菜還有自製的玉米片裹上牛肉碎紅豆薯泥,滿是豐富(♡˙︶˙♡)香煎比目魚比目魚酥香嫩滑,配上新鮮蕃茄碎、橄欖粒、沙拉葉,也可用墨西哥捲餅夾魚肉與沙拉,ㄧ魚兩吃ㅋ芝士鐵板蔬菜低碳多鮮健康料理,洋蔥、墨西哥蔬菜三王紅綠黃甜椒和滿滿的mozzarella 拉絲口感很讚~墨西哥朱古力墨西哥朱古力的奶味與甜味比較重,若喜歡低糖的可減糖。牛油果奶昔濃稠絲滑口感的奶昔,喝起來也很有飽足感˚ ༘♡牛油果雪糕這間店出名的是牛油果料理,今次只點了有名的甜品,雪糕除了牛油果味濃郁也夾雜著清香的開心果香氣,還有一小球芒果味雪糕,互相搭配吃起來很有特色( ˘ ³˘)♥.⌫ Verde MAR (西環)西環西營盤水街41號地舖.#西環咔嚓.

⋆⁺₊⋆

Verde MAR

雞肉捲

香煎比目魚

芝士鐵板蔬菜

墨西哥朱古力
墨西哥朱古力的奶味與甜味比較重,若喜歡低糖的可減糖。

牛油果奶昔
濃稠絲滑口感的奶昔,喝起來也很有飽足感˚ ༘♡

牛油果雪糕

⌫ Verde MAR (西環)
西環西營盤水街41號地舖
#西環咔嚓

餐廳位於西營盤,主打正宗墨西哥菜,當中有不少菜式以牛油果🥑作為主要食材,是香港比較少有的特色餐廳!餐廳以純白色為主調,走清新雅緻路線~餐廳天花掛滿手工製作的裝飾品及可愛的樹懶公仔,有點熱帶森林的感覺,而店外更有一幅很大的樹獺壁畫好吸睛!餐廳內的戶外位置有個小花園,種滿可食用的墨西哥仙人掌和香草供主廚備用,可以打卡拍照,有點城市中的綠洲的感覺🌴最近,聖誕節將至🎄店內都擺滿聖誕裝飾,十分有氣氛!!🌮Taco $99墨西哥菜必食的Taco,一碟三件,餡料分別可選雞、豬、牛、魚、菜我們點了店員推薦的烤豬肉,份量充足多肉碎粒,加上外皮用了正宗的墨西哥玉米餅軟皮,食得乾淨不濕漏入面配搭蕃茄、芝士、香菜、洋蔥,而當中的牛油果昇華了taco,口感十分豐富有層次而又清新不膩可以蘸酸辣或帶蕃茄香甜的特製調味醬,酸酸甜甜,格外惹味🥘墨西哥海鮮飯 $339與坊間的海鮮飯不同,這裡的清新不濃味,感覺很健康份量很多,夠三個人吃~飯的米粒質感偏濕,入口較煙韌海鮮材料豐富足料,有鮮蝦、青口、八爪魚、帶子、蜆肉,而且食材都很新鮮鮮~值得一讚是鮮蝦送上時已經剝好,加分位👍🏻店員會送上特製嘅墨西哥辣醬,加上青檸汁,飯酸

🌮Taco $99
可以蘸酸辣或帶蕃茄香甜的特製調味醬,酸酸甜甜,格外惹味

🥘墨西哥海鮮飯 $339
與坊間的海鮮飯不同,這裡的清新不濃味,感覺很健康
份量很多,夠三個人吃~
飯的米粒質感偏濕,入口較煙韌
店員會送上特製嘅墨西哥辣醬,加上青檸汁,飯酸酸辣辣更惹味

🥑Avocado Icecream $88
必食招牌甜品!賣相非常可愛,非常逼真!
以牛油果皮作盛器,杏仁奶為雪糕底,牛油果味和奶味同樣極濃郁,而牛油果核用了芒果雪葩代替,質地偏creamy但又有沙冰感,整體味道清甜,解膩一流

🥤飲品點了Lemon Soda、Flamigo $38
Lemon Soda很清新;Flamigo是Horchata和Jamacia的混合飲品,有米香、麥香、玉桂味,挺特別的墨西哥飲品~

Verde MAR (西環)
📍西環西營盤水街41號地舖

-總體評分-
環境:8.5/10
食物:8.5/10
服務:8.5/10
抵食:8.5/10

朋友知我係牛油果控推薦左呢間餐廳俾我一入門口已經好驚喜餐廳好寬敞富有墨西哥🇲🇽風情臨近聖誕🎄亦都有好多聖誕裝飾一邊播放住聖誕sound track好舒服好有節日氣氛🤩見到樹獺🦥提醒左我久違嘅慢活態度💕Avocado 🥑Fries♥ 👍🏻少見嘅炸牛油果炸粉夠薄,似日本嘅天婦羅記得要點青檸醬汁酸酸甜甜加少少辣好開胃🥰💕 Signature fried chicken ♥5隻小雞腿🍗外皮炸到頗脆,啖啖肉😊💕Taco (Al Pastor Pork/ Homemade Pork Chorizo👍🏻/Grilled Fish👍🏻 )♥正宗墨西哥Taco 係以軟身玉米餅皮為主而唔係偏美式脆脆個種看似簡單,內裏嘅餡先至係靈魂所在呢度有多款餡料供選擇:由雞肉🐓,不同煮法豬肉🐖,魚🐟什至素食🥗都有🤩亦都可以加錢選蝦🍤牛肉🥩餡料香料味好濃配上好新鮮嘅菜,蕃茄同綿滑牛油果醬有多種口感,感覺清新健康,唔怕食濟我中意Homemade Pork Chorizo多d好似蜜汁豬肉乾味😜💕Super Nacho (Chicken)♥Nacho 餡料選擇左雞肉份量好大,充滿脆脆粟米片呀😍加埋濃濃拉絲芝士,蕃茄,雞肉,沙律
朋友知我係牛油果控
好舒服好有節日氣氛🤩
見到樹獺🦥提醒左我久違嘅慢活態度

💕Avocado 🥑Fries♥ 👍🏻
少見嘅炸牛油果
炸粉夠薄,似日本嘅天婦羅
記得要點青檸醬汁
酸酸甜甜加少少辣好開胃🥰

💕 Signature fried chicken ♥
5隻小雞腿🍗
外皮炸到頗脆,啖啖肉😊

正宗墨西哥Taco 係以軟身玉米餅皮為主
而唔係偏美式脆脆個種
看似簡單,內裏嘅餡先至係靈魂所在
呢度有多款餡料供選擇:
由雞肉🐓,不同煮法豬肉🐖,魚🐟什至素食🥗都有🤩
亦都可以加錢選蝦🍤牛肉🥩

餡料香料味好濃
配上好新鮮嘅菜,蕃茄同綿滑牛油果醬
有多種口感,感覺清新健康,唔怕食濟
我中意Homemade Pork Chorizo多d
好似蜜汁豬肉乾味😜

💕Super Nacho (Chicken)♥
Nacho 餡料選擇左雞肉
份量好大,充滿脆脆粟米片呀😍
加埋濃濃拉絲芝士,蕃茄,雞肉,沙律醬同牛油果醬
一有牛油果
甘邪惡嘅脆片食落都變健康😂

💕Avocado 🥑smoothie ♥ 👍🏻
質感濃稠,好滑好creamy
牛油果🥑味濃
餐廳用左成熟度剛剛好嘅牛油果
所以味道絕對無青澀
帶微甜..值得推薦❤️

2022-12-07 40 浏览
了解清楚這個墨西哥卷,好吃到底是一种怎么样的存在,是解决一切问题的关键。 对我个人而言,這個墨西哥卷,好吃不仅仅是一个重大的事件,还可能会改变我的人生。那么, 对我个人而言,這個墨西哥卷,好吃不仅仅是一个重大的事件,还可能会改变我的人生。 拿破仑·希尔曾经提到过,不要等待,时机永远不会恰到好处。这句话语虽然很短,但令我浮想联翩。 对我个人而言,這個墨西哥卷,好吃不仅仅是一个重大的事件,还可能会改变我的人生。

2022-12-06 37 浏览
🍽️ Verde Mar📍西環西營盤水街41號地舖 #西環eatmeow好 港大站行過去5-7分鐘左右,唯條街都有唔同嘅餐廳cafe,地點唔算好多人流,有種尋寶嘅感覺( ´▽`)我地見呢間係墨西哥菜,仲要掛滿咗唔同造型嘅Pinata好靚就決定去試下~ 入到去見呢到嘅牛油果🥑同仙人掌🌵嘢食都係signature ,仲有好多仙人掌小盆栽,仲有個仙人掌花園,”from farm to table”嘅概念真係幾有心🥰💚好多嘢都好想試🥺🥺🥺TACO (3PCS) $99 ❤️‍🔥Chicken/ Al Pastor Pork/ Carnitas Pork佢嘅fillings可以自選,有得揀素,我地就揀咗1個雞2個豬😋 3個Taco都配咗蕃茄粒、好滑身嘅gucamole、洋蔥粒、cheese粒粒同埋香草,我鍾意呢啲食落咁fresh嘅嘢食🤩 有個豬肉我覺得好食嫁有肉汁豬肉又腍!!! 佢會配2個地道醬汁俾你點,一個香辣汁一個係調過嘅蕃茄醬,2個都好惹味🤤 仲有個青檸🍋 推介大家食呢個🥳Birria Beef Stew $189 ❤️‍🔥上枱係一碗牛肉湯+長條米飯+仲有兩隻座枱湯匙裝住洋蔥同香菜俾你自己決定落
🍽️ Verde Mar
📍西環西營盤水街41號地舖 #西環eatmeow好

好多嘢都好想試🥺🥺🥺

TACO (3PCS) $99 ❤️‍🔥

Birria Beef Stew $189 ❤️‍🔥
上枱係一碗牛肉湯+長條米飯+仲有兩隻座枱湯匙裝住洋蔥同香菜俾你自己決定落幾多~ 個飯仟,唔倒埋入碗湯到食✨佢個牛 超 級 軟 腍 !! 份量正常,舊舊入口即溶🥹🥹🥹我個人鍾意呢啲口感所以我包咗底清曬啲飯同牛肉🥹🤍✨

Signature Fried Chicken $89
大大舊烤到焦脆,配埋佢地個好似tabasco嘅醬汁食都幾惹味✨

Mexican Rice Pudding $78
我喺歐洲Exchange 嘅時候會買嚟溫書食😂 個rice pudding 好creamy,面頭有層cinnamon,仲有啲甜甜地嘅提子乾配埋食好夾~

Fresh orange juice $40
勁fresh!!! 👦🏻 話好似飲咗成個橙落肚 😂

覺得呢間值得encore ,餐廳venue仲可以租嚟做活動,又有啲同小數族裔小朋友一齊參與合作嘅畫作同埋產品可以欣賞同購買,去西環/weekend想去港島嘅朋友可以bookmark呢間 🥹🤍✨✨✨
2022-11-26
Taco(3PCS)
  • Birria  beef  stew
  • Rice  pudding
  • Taco
  • Signature  fried  chicken
  • Birria Beef Stew
📍 Verde MAR (西環)過左忙碌既一日,緊係要搵番間可以放慢返節奏🦥嘅餐廳Chill一Chill🤘🏻餐廳內好多植物擺設🌿🌴仲掛上左2隻樹獺🦥營造亞熱帶感覺🏝️餐廳仲有一個有好多仙人掌🌵既戶外小花園🪴😍接近聖誕仲多左好多聖誕裝飾🎄同聖誕花🌺 餐廳主打特式墨西哥菜式🇲🇽🌮仲有好多有牛油果🥑既菜式😋特別又好食👍🏻✨Avocado Ice Cream🥑🍨 $88雪糕用半個牛油果款裝住🥑神還原半個牛油果🤩非常igable📸仲好好食😍👍🏻牛油果味香濃🥑食落好滑好Creamy💕再加上酸酸地嘅芒果雪芭🥭好Fresh🌿必食!🤩✨Taco🌮 $99係正宗既墨西哥Taco👍🏻用軟軟身餅皮加上餡料, 蕃茄、牛油果蓉同埋洋蔥份量足😋 三件有不同餡料, 我地分別揀左Chicken🐓Pastor Pork🐖同埋Fried Fish🐟, 比較下Pastor Pork比較惹味😋 仲可以加隨個人喜好上蕃茄莎莎醬、牛油果醬🥑✨Wet Burrito🌯 $189份量好多😯同樣可以揀餡料🐖煎烤過既簿餅包住加左香料有鑊氣既墨西哥炒飯😋表面淋上左特製蕃茄醬🍅芝士🧀同埋乳酪,食落更豐富🤩更有口感👍🏻✨Grilled Adobo
📍 Verde MAR (西環)

✨Avocado Ice Cream🥑🍨 $88

✨Taco🌮 $99

✨Wet Burrito🌯 $189

✨Grilled Adobo Beef & Pork $168
切粒既牛肉同豬肉配少少辣既醬汁, 味道香濃😋墨西哥食法再用上薄餅,生菜,蕃茄夾埋一齊食, 惹得黎唔太漏👍🏻

✨Horchata🥛
墨西哥特飲嚟🇲🇽有米香🌾同肉桂香, 初初仲怕味道會好怪😂點知甜甜地又特別又好飲😋👍🏻值得一試再試😆

📍 Verde MAR (西環)
西環西營盤水街41號地舖
2022-12-04 34 浏览
🍽️ Birria Beef Stew $189可以配tortillas或者飯,因為我哋冇叫tacos,所以叫咗tortillas😋慢煮牛肉好腍,唔使點咬🤣 啖湯好濃牛肉味,唔會太鹹👍🏻建議食法係將啲配料加入湯度一齊食🍀🍽️ Chimichanga (墨西哥卷餅) $99係即叫即整熱辣辣出爐㗎🥰 外面層皮超級脆,個餡可以揀 Chicken, Al Pastor Pork, Carnitas Pork, Homemade Pork Chorizo, Veggie or Mushroom~ 我哋揀咗🐷 下次可以試下其他餡🍀🍽️ Mexican Banana Split $78先焗香蕉 🍌 再加homemade ice cream 🍨 好中意又凍又熱嘅口感 😍🍀🍸Jarrito $78🥛 Horchata $38
🍽️ Birria Beef Stew $189

🍽️ Chimichanga (墨西哥卷餅) $99

🍽️ Mexican Banana Split $78

🍸Jarrito $78
🥛 Horchata $38
Birria  Beef  Stew
Chimichanga
Birria  Beef  Stew