2022-12-03 18 浏览
喺附近做嘢咁耐都唔知道原來有一間🇲🇽 墨西哥菜餐廳🤩,放工之後同朋友一齊去食,估唔到都有意外嘅收穫😋。同行人數唔算嘢,但都揀到大家想食嘅野😚1️⃣海陸空墨色芝士烤肉串🍢🍡🍤🍖🥩🫑🌶️🧀一個不得不大讚嘅就係呢款巨形16吋海陸空串燒!串燒足足有我一手隻咁長😳!材料方面有牛腩扒🥩,豬扒🐷,雞扒🐔,大蝦🍤,洋蔥🧅,甜椒🫑🌶️,同芝士🧀,陣容強大🤣!佢仲配埋新鮮牛油果醬🥑,酸忌廉同薄餅🫓,食落口唔會好滯😆。串野唔輕,每件食物都有份量!牛肉嫩滑多汁😌,豬同雞都易入口,大蝦超新鮮😋,配埋甜椒香味,超好食😌。串燒好味得黎,又可以用黎打卡!好正呀😍2️⃣瓦哈卡芝士鐵板🧀🧀🧀🧀上枱時非常熱♨️,芝士望落去好厚好多🤤。芝士係用左墨西哥產地,上面鋪左成佢地自家製嘅碎豬肉腸🐷,再配埋粟米脆片。可以一大啖咁剷起芝士🤩,仲要勁拉絲!好開呀!入口夠熱又夠濃厚芝士味😋,超滿足!3️⃣墨西哥式粟米🌽平時食蒸粟米都係蒸多,但佢地嘅粟物似乎用左烚嘅方法烹調,令到粟米更加多汁🤣🌽。呢款原來係墨西哥街頭小食😳!上面搽滿蛋黃醬🍼同辣椒粉🌶️,令到個粟米更加好食!甜得黎又辣辣地,好特別!店鋪係水街上山街,餐廳佈置打造一個墨西哥環境,佈滿好多墨西哥擺設,

1️⃣海陸空墨色芝士烤肉串🍢🍡🍤🍖🥩🫑🌶️🧀

2️⃣瓦哈卡芝士鐵板🧀🧀🧀🧀

3️⃣墨西哥式粟米🌽

店鋪係水街上山街,餐廳佈置打造一個墨西哥環境,佈滿好多墨西哥擺設,餐廳氣氛舒服,滿住掛滿天花嘅動物,超治癒😌,下次要再黎試其他墨西哥菜😋

2022-11-23
  • Surf  N  Turf  Brocheta
  • Oaxaca  Cheese  Fundido
潮流興go green,我都唔流外😆!位於西營盤水街呢間Verde Mar餐廳,由墨西哥主廚 Eligio Escobedo 掌舵,提供正宗又健康嘅墨西哥美食!菜式主要使用近年大熱嘅Avocado,由前菜、輕食、主食到甜品,你諗到同未諗過嘅牛油果菜式,呢度全部都食到!重點推介「牛油果花配脆粟米餅」,牛油果切成一片片,以花嘅形狀鋪排,齋睇已經好似一碟藝術品咁賞心悅目;牛油果入口軟滑,口感辣辣地,作為前菜非常推薦!而墨西哥菜必食嘅有Taco,餡料方面揀咗烤魚、雞同牛,加埋附上嘅Salsa Verde同Salsa Roja醬汁一齊食,相當開胃。另外仲有「自家製牛油果雪糕」,賣相精緻可愛,味道偏向奶味,配搭黃色嗁芒果雪葩一齊食,好味得嚟超級打卡!🥑Avocado Ice Cream🥑Taco with Salsa Verde & Salsa Roja🥑Ceviche de Avocado🥑Fish Ceviche W Avocado🥑Avocado Tostada🥑Avocado Smoothie📍Verde Mar @verdemarhk📷 SONY A7IV @sonyhongkong✨s
潮流興go green,我都唔流外😆!

🥑Avocado Ice Cream
🥑Ceviche de Avocado
🥑Fish Ceviche W Avocado
🥑Avocado Tostada
🥑Avocado Smoothie

📍Verde Mar @verdemarhk
📷 SONY A7IV @sonyhongkong
✨see more ✈️🍽 @brandeneatdahouse
2022-11-27
2022-12-01 24 浏览
Ooo特色墨西哥菜🥑牛油果控注意ooO一家位於西營盤由墨西哥🇲🇽🇲🇽主廚掌舵,主打健康餐單,提供正宗、健康和美味的墨西哥美食。餐廳外既壁畫是餐廳的標誌🎨🎨🎨,遠遠已經留意到餐廳團隊畫的壁畫。最特別係佢既牛油果菜式🥑,素食者餐廳亦有提供素食菜式。餐廳內裡裝潢佈置都非常七彩繽紛,懸掛在天花板上的墨西哥特色玩偶等都令餐廳增添不少快樂氛圍😆😁😜! 餐廳更設有後花園,讓客人仿似置身綠野森林之中!OooooO🥑Ceviche De Avocado $88牛油果控必選,以源自墨西哥當地的牛油果牛油果,青瓜,蕃茄,洋蔥混合而成🥗🥗!非常清新健康,配上墨西哥脆片一起食另有一番風味!OooooO🥑Avocado Mushroom Cheese Omelette $98大大份奄列內包裹住芝士、蘑菇、牛油果、洋蔥應有盡有,採用莫薩里拉芝士豐富且有拉絲🧀🧀,配以新鮮蕃茄伴碟營合健康主題!OooooO🍨Avocado Ice Cream $88重點皇牌推介! 外型造成半切開的牛油果🥑,以餐廳自家製嘅牛油果雪糕配上中間中間黃色嘅芒果雪葩,外型無得輸! 🥑🥑牛油果雪糕質感厚滑真材實料以牛油果製成,加上少少開心果碎一起
Ooo特色墨西哥菜🥑牛油果控注意ooO

🥑Ceviche De Avocado $88

🍨Avocado Ice Cream $88
重點皇牌推介! 外型造成半切開的牛油果🥑,以餐廳自家製嘅牛油果雪糕配上中間中間黃色嘅芒果雪葩,外型無得輸! 🥑🥑牛油果雪糕質感厚滑真材實料以牛油果製成,加上少少開心果碎一起吃更perfect!
🥑Verde MAR🌵🌿 《西環》今次嚟到西營盤試下呢間地道墨西哥菜 餐廳入面有個小小花園 種滿可食用的墨西哥仙人掌和香草原來係主廚用黎來準備菜式同特色飲品~ 另外餐廳嘅壁畫同天花板上嘅裝飾 都好靚好得意 設計得好有心思 全部都係餐廳老闆同團隊自己整嘅😆🌮Taco ($99)三件都係唔同口味 分別有Chicken🐓 Pastor Pork 🐖Steak🐂 入面配搭牛油果、蕃茄、芝士、香菜、洋蔥🧅 好豐富 個皮係墨西哥軟皮黎 配埋酸meimei 嘅醬汁好開胃🍗Mexican Chicken Wings ($89) 雞肉乾身左少少 但個汁幾好味 酸甜又少少辣咁🫔Wet Burrito ($189)用墨西哥皮包住啲炒飯 有洋蔥、蕃茄、辣椒、芝士 、豬肉 等等 十分惹味!第一次試呢種菜式 幾特別 飯都炒得幾好 粒粒分明 仲可以加埋牛油果醬同酸忌廉落口 味道更加有層次同豐富🤤🥑Avocado Icecream ($88)造型好得意真係成個牛油果咁 雪糕好creamy 除左牛油果味仲有杏仁奶味 粒牛油果核係芒果雪芭😛好食 十分推介🥑Avocado smoothie 🥛($78) 超重牛油果
🥑Verde MAR🌵🌿 《西環》

今次嚟到西營盤試下呢間地道墨西哥菜

🌮Taco ($99)

🍗Mexican Chicken Wings ($89)
雞肉乾身左少少 但個汁幾好味 酸甜又少少辣咁

🫔Wet Burrito ($189)

🥑Avocado Icecream ($88)
造型好得意真係成個牛油果咁 雪糕好creamy

🥑Avocado smoothie 🥛($78)
超重牛油果味 唔會有冰感 牛油果控必試
好似將原個牛油果飲落肚感 十分滿足😆

2022-11-28
Verde mar 位於西營盤水街 由墨西哥主廚掌舵 著手重新定義人們對墨西哥美食嘅概念 為香港人提供優質、健康及正宗嘅墨西哥菜Verde mar在西班牙文中的意思為「綠海」 係墨西哥科爾特斯海嘅顏色餐廳設計充滿熱帶森林感覺 天花掛滿可愛嘅樹懶公仔、與墨西哥文化有關嘅手工藝品及綠色假葉 充滿生氣 除了假葉 餐廳右手旁近玻璃窗位置入面是餐廳嘅種植園 花園餐種滿可食用嘅仙人掌及香草 非常新鮮 餐廳嘅概念係墨西哥鄉村庭院 周圍環繞著質樸嘅手工內飾以及溫暖木製裝飾色調與大多數墨西哥餐廳採用嘅典型艷麗色彩同喜慶氛圍相比 ᴠᴇʀᴅᴇ ᴍᴀʀ 更加柔和🪵除咗佢地嘅名同四周圍環境都帶有綠色元素 “綠色”都係佢地嘅餐餐嘅態度 佢地提供素食版本嘅墨西哥菜式 嗰份素食菜單一定會令你大吃一驚 絕對唔會失望 🥙佢地亦都會使用對環境及地球影響最小嘅外賣容器 務求為環保出分力 牛油果控表示係ɪɢ見到靚靚嘅牛油果甜品 即刻抵受唔住要即刻試🥑🍟 ᴀᴠᴏᴄᴀᴅᴏ ꜰʀɪᴇꜱ 💰79 (ʀᴀᴛɪɴɢ: 8/10)牛油果切成條狀 炸到金黃色 炸粉薄而脆 好似天婦羅咁 牛油果唔會太生或熟 配上旁邊嘅青檸汁 酸酸地超開胃又好食🫔

🫔 ᴄʜɪᴍɪᴄʜᴀɴɢᴀ 💰99 (ʀᴀᴛɪɴɢ: 7.5/10)
係墨西哥油炸卷餅嘅一種 我地嗌咗ᴀʟ ᴘᴀꜱᴛᴏʀ ᴘᴏʀᴋ豬肉餡同ᴄᴀʀɴɪᴛᴀꜱ ᴘᴏʀᴋ手撕豬兩款 外皮香脆 唔會太厚 兩款都係豬肉 但食落去大不同 醃嘅味道唔一樣 ᴀʟ ᴘᴀꜱᴛᴏʀ ᴘᴏʀᴋ鹹少少 入面有大量生菜災咗啲都唔膩

🥩 ꜱᴋɪʀᴛ ꜱᴛᴇᴀᴋ ᴄᴀʀɴᴇ ᴀꜱᴀᴅᴀ (ᴍᴇᴅɪᴜᴍ ʀᴀʀᴇ)💰289 (ʀᴀᴛɪɴɢ: 7.5/10)
隨牛扒有4款醬汁及配料比你任意配搭
莎莎醬好重蕃茄味 頭一啖好ꜰʀᴇꜱʜ 之後辣味後勁好勁  Qᴜᴀᴄᴀᴍᴏʟᴇ令牛味勁出 洋蔥皮配料炒得香 仲有蕃茄碎碎解膩😛牛扒本身有調味 唔硬唔煙韌

🥑 ᴀᴠᴏᴄᴀᴅᴏ ɪᴄᴇᴄʀᴇᴀᴍ💰88 (ʀᴀᴛɪɴɢ: 8.5/10)
必食招牌雪糕甜品 牛油果味還原度極高 以牛油果皮作為甜品盛器 口感香滑 冇牛油果草青味 亦都唔會太甜 而牛油果核用咗金橘雪葩嚟代替 好有驚喜(⁎⁍̴̛ᴗ⁍̴̛⁎)

🍹 ᴛᴇQᴜɪʟᴀ ʜᴏɴᴇʏ 💰78
好ꜰʀᴇꜱʜ ᴛᴇQᴜɪʟᴀ入口順滑 有肉桂味同蜜糖味 帶少少酸 啱女仔飲

🏺 ᴊᴀʀʀɪᴛᴏ 💰78
ᴊᴀʀʀɪᴛᴏꜱ 係墨西哥好出名嘅軟快飲料我地就揀咗ɢʀᴀᴘᴇꜰʀᴜɪᴛ味

總結:
如果想尋找又驚喜又傳統又具創意嘅墨西哥菜ᴠᴇʀᴅᴇ ᴍᴀʀ係一個好選擇 每碟菜都好ᴘʀᴇꜱᴇɴᴛᴀʙʟᴇ同有心思 依間亦都係牛油果控必食嘅收藏名單之一👀

✨味道:7.8710

2022-11-06
  • ᴀᴠᴏᴄᴀᴅᴏ ꜰʀɪᴇꜱ
  • ᴀᴠᴏᴄᴀᴅᴏ ɪᴄᴇᴄʀᴇᴀᴍ
2022-11-29 16 浏览
鐘意食牛油果同墨西哥菜嘅朋友唔好錯過呢間位於西環嘅餐廳喇!餐廳嘅菜式由墨西哥廚師主理,味道正宗和充滿墨西哥特色。餐廳佈置別具異國風情,更設有戶外花園,種滿香草和仙人掌😳🌟Signature Fired Chicken $89 本身想叫Mexican Fired Chicken,但見到menu寫左用上世界第二辣嘅chili,即時唔夠膽叫😂叫返signature 嘅算😅雞腿用左20種調味料醃製而成,味道獨特,外皮酥脆,肉質幼嫰😙🌟Taco $99卷餅可自選餡料,簡左Carnitas Pork、Fried Fish、chicken三種口味,加埋牛油果粒、蕃茄粒、芝士、香菜、洋蔥,口感好豐富,食落好有層次☺️,蘸上旁邊嘅兩款醬汁,非常開胃好味😜🌟Wet Burrito with chicken $189本身覺得烤手卷呢個價錢好似都幾貴,但上碟後見到個size即時覺得又唔係真係咁貴喎😅份量真係出付意料,有驚喜😝係平時份量嘅double!入面嘅餡料可選雞/豬/魚/素食😋,我地簡左雞肉,入面仲有墨西哥炒飯、豆、青椒、蕃茄等材料,最上層加埋酸甜嘅蕃茄醬同香濃芝士,真係滋味無窮🤤🌟Jarrito $78用

🌟Signature Fired Chicken $89

🌟Taco $99

🌟Jarrito $78
用陶瓷杯盛載住cocktail, 酒精濃度唔會太高,係酸甜嘅西柚汁加tequila,容易入口😚

🌟Flamigo $38
係Horchata同Jamacia 嘅mix,飲落有米香同麥香,仲有玉桂味,係幾特別嘅墨西哥飲品😬
2022-11-28 45 浏览
約左大肚媽媽見面,特地揀左間媽媽同BB都啱食嘅餐廳😜呢間位於西營盤嘅墨西哥菜,食物調味唔會太重,環境裝修有城市中的綠洲感覺,啱晒需要refresh下嘅都市人😌而店內嘅Piñata吊飾,係廚師整架🤩厲害👏🏻ᴀᴠᴏᴄᴀᴅᴏ ꜰʀɪᴇꜱ $79Menu有多款牛油果菜式,我地就貪得意叫左出面少見嘅炸牛油條🥑欣賞佢哋個炸粉唔會太厚,感覺有點似食天婦羅,點埋個酸酸地嘅醬汁,係一個幾新穎嘅頭盤🤪ʙɪʀʀɪᴀ ʙᴇᴇꜰ ꜱᴛᴇᴡ $168呢個清湯燉牛腩炆得好淋唔痴牙,旁邊放有生洋蔥同Parsley等嘅香料,可以自己調校濃度,食落好香香料味但清清地唔會太濃。ꜱᴡɪꜱꜱ ᴇɴᴄʜɪʟᴀᴅᴀ ᴡɪᴛʜ ᴄʜɪᴄᴋᴇɴ $99卷餅上加上大量嘅mozzarella cheese十分邪惡😈On side仲配有Rice and beans十分飽肚😆我特別中意佢個mashed beans,應該用咗特別嘅香料調制食落微酸唔會漏,配埋Tortilla食一流👍🏻ᴀᴠᴏᴄᴀᴅᴏ ꜱᴍᴏᴏᴛʜɪᴇ +$58整體打得滑身牛油果味濃但唔會太甜,係之前係摩洛哥日日都飲到嘅味道😌ᴍᴇxɪᴄᴀɴ ʀɪᴄᴇ ᴘᴜᴅᴅɪɴɢ $78質感有點
約左大肚媽媽見面,
特地揀左間媽媽同BB都啱食嘅餐廳😜
呢間位於西營盤嘅墨西哥菜,
食物調味唔會太重,
環境裝修有城市中的綠洲感覺,
啱晒需要refresh下嘅都市人😌
而店內嘅Piñata吊飾,
廚師整架🤩厲害👏🏻
Avocado Fries

ᴀᴠᴏᴄᴀᴅᴏ ꜰʀɪᴇꜱ $79
Menu有多款牛油果菜式,
我地就貪得意叫左出面少見嘅炸牛油條🥑
欣賞佢哋個炸粉唔會太厚,
感覺有點似食天婦羅,
點埋個酸酸地嘅醬汁,
係一個幾新穎嘅頭盤🤪
Birria Beef Stew

ʙɪʀʀɪᴀ ʙᴇᴇꜰ ꜱᴛᴇᴡ $168
呢個清湯燉牛腩炆得好淋唔痴牙,
旁邊放有生洋蔥同Parsley等嘅香料,
可以自己調校濃度,
食落好香香料味但清清地唔會太濃。
Swiss enchilada with chicken

On side仲配有Rice and beans十分飽肚😆
我特別中意佢個mashed beans,
應該用咗特別嘅香料調制食落微酸唔會漏,
配埋Tortilla食一流👍🏻
Avocado Smoothie

ᴀᴠᴏᴄᴀᴅᴏ ꜱᴍᴏᴏᴛʜɪᴇ +$58
整體打得滑身牛油果味濃但唔會太甜,
係之前係摩洛哥日日都飲到嘅味道😌
Mexican rice pudding

ᴍᴇxɪᴄᴀɴ ʀɪᴄᴇ ᴘᴜᴅᴅɪɴɢ $78
質感有點Thick奶味同Cinnamon味都好濃,
令我聯想起焗西米布甸,
好有墨西哥風味 🇲🇽
Avocado Fries
Birria Beef Stew
Swiss enchilada with chicken
Avocado Smoothie
Mexican rice pudding
尋找旅行感之香港嘅正宗墨西哥菜😚由墨西哥大廚主理嘅Verde MAR我一直都好想去朝聖一下!去到已經俾門口嘅樹懶壁畫吸引到🦥入到去裝修好有亞熱帶風情,除咗繼續有樹懶裝飾之外仲有好多仙人掌小植物,好啱打卡📸呢度好多菜式都有牛油果架,感覺特別健康!Avocado Tostada呢個牛油果墨西哥脆片多士上面嘅牛油果,砌咗一朵玫瑰花🌹仲淋上咗一啲乾辣椒碎,辣辣地味道幾過癮!Pastor Pork Taco食墨西哥菜,一定要食墨西哥卷🌮️一碟有三件方面同朋友一齊share食!我哋叫咗烤豬肉口味嘅,烤豬肉好惹味,仲有大量嘅紫洋蔥、生菜絲等等😇上面仲有啲牛油果醬同少少cream cheese,餡料濕潤得黎幾清新,好鍾意食呢個墨西哥卷呀!Wet Burrito Supreme薄餅皮包住雞肉炒飯,炒飯落咗墨西哥嘅香料味道有輕微嘅辣✨外邊有酸酸甜甜嘅蕃茄汁!另外仲有牛油果醬同酸忌廉醬可以落😚Avocado Icecream呢個牛油果造型嘅雪糕好得意呀🥰用打碎牛油果整成雪糕,每一啖都食緊冰凍既牛油果,至於粒核係芒果蓉黎,味道好夾!Verde MAR (西環)西環西營盤水街41號地舖
尋找旅行感之香港嘅正宗墨西哥菜😚

去到已經俾門口嘅樹懶壁畫吸引到🦥

入到去裝修好有亞熱帶風情,除咗繼續有樹懶裝飾之外

仲有好多仙人掌小植物,好啱打卡📸
呢度好多菜式都有牛油果架,感覺特別健康!

Avocado Tostada

呢個牛油果墨西哥脆片多士上面嘅牛油果,砌咗一朵玫瑰花🌹
仲淋上咗一啲乾辣椒碎,辣辣地味道幾過癮!

Pastor Pork Taco

食墨西哥菜,一定要食墨西哥卷🌮️
一碟有三件方面同朋友一齊share食!
我哋叫咗烤豬肉口味嘅,烤豬肉好惹味,
仲有大量嘅紫洋蔥、生菜絲等等😇
上面仲有啲牛油果醬同少少cream cheese,
餡料濕潤得黎幾清新,好鍾意食呢個墨西哥卷呀!

Wet Burrito Supreme

薄餅皮包住雞肉炒飯,炒飯落咗墨西哥嘅香料味道有輕微嘅辣✨
外邊有酸酸甜甜嘅蕃茄汁!

另外仲有牛油果醬同酸忌廉醬可以落😚

Avocado Icecream

呢個牛油果造型嘅雪糕好得意呀🥰
用打碎牛油果整成雪糕,每一啖都食緊冰凍既牛油果,
至於粒核係芒果蓉黎,味道好夾!

Verde MAR (西環)
西環西營盤水街41號地舖
2022-11-26
  • Wet Burrito Supreme
  • Avocado Icecream
  • Avocado Tostada
2022-11-26 86 浏览
走上樓梯找到了這一間墨西哥餐廳,白色牆身配可愛樹懶壁畫和大玻璃窗,白天嚟應該好光猛。餐廳內的牆壁和天花板上掛滿好多墨西哥手工製飾品和綠油油的植物,好有異國風情feel。餐牌上有色彩豐富的菜色圖,也有一頁是牛油果主題,牛油果控見到一定心心眼😍🥙 Super Nachos with Chicken (HK$159).熱烘烘的烤粟米片,配搭色彩鮮艷的蕃茄、洋蔥、香菜、雞肉、芝士、蛋黃醬、牛油果醬,超級多料!.佢啲烤粟米片,每一片都係乾身脆口,食到底嗰幾塊都係,怎樣可以做到嘅呢?🥑Avocado Tostada (HK$89).這碟牛油果花也整得太美啦😍.N片的薄切牛油果,一片一片咁配有牛油果醬疊起來,做出牛油果花,上面灑上一些ranchero cheese,配搭食材簡單,但賣相真係好吸引.底下有一大片烤得超酥脆的墨西哥粟米圓餅,好好食呀😋🐟 Halibut Veracruz (HK$189).經典墨西哥菜,將比目魚柳放在鮮蕃茄汁、橄欖、洋蔥、和刺山柑一齊煮,魚肉鮮嫩多汁,味道甜甜哋㗎.配搭清甜的紅黃甜椒,好清新嘅感覺和味道呀🥑 Avocado Ice Cream (HK$88).外表同真嘅牛

Super Nachos with Chicken

🥑Avocado Tostada (HK$89)
.這碟牛油果花也整得太美啦😍
.底下有一大片烤得超酥脆的墨西哥粟米圓餅,好好食呀😋

Avocado Tostada

🐟 Halibut Veracruz (HK$189)
.配搭清甜的紅黃甜椒,好清新嘅感覺和味道呀

Halibut Veracruz

🥑 Avocado Ice Cream (HK$88)
.外表同真嘅牛油果一樣,一入口係奶滑但又有些少沙冰似的質地嘅奶味香濃牛油果雪糕
.上面嗰粒係甜芒果醬

Avocado Ice Cream

🍫 Mexican Chocolate (HK$38)
.香濃奶滑朱古力,帶有少許肉桂味,味道偏甜
🥛Horchata (HK$38)
.一杯用大米、杏仁奶、糖和肉桂調製的歐洽塔冰飲品,味道幾特別,幾好飲㗎!

2022-11-21
$330.5 (晚餐)
Super Nachos with Chicken
Avocado Ice Cream
2022-11-25 10 浏览
今日放咗工約咗好耐冇見嘅朋友嚟到水街附近呢間墨西哥餐廳~朋友之前試過覺得幾好味😋今次同我一齊喺度食dinner~Taco $99朋友介紹呢個Taco好味😋一碟三件,有好豐富嘅餡料,佢有幾種餡料選擇,包括雞肉,牛肉,蔬菜類等等~我哋揀咗雞肉,入面有好多雞肉碎粒粒,仲有蕃茄粒粒,面頭仲有牛油果醬🥑佢仲配埋兩種特製嘅調味醬料一齊食,好香Chimichanga $99佢有啲似炸春卷,外皮幾香脆,同樣有好多款式嘅餡料選擇~我哋揀咗蘑菇,配埋佢嘅沙律醬一齊食好好味😋Halibut Veracruz $189係特色嘅墨西哥煎魚,有啲甜嘅燈籠椒,蕃茄仔,食落唔會覺得辣,反而幾香口,條魚嘅外皮幾香脆,我哋都讚不絕口~Avocado ice cream $88呢個打卡好靚嘅雪糕,牛油果🥑外型,我哋仲有芒果🥭醬鋪面,幾香甜幾好味😋

Taco $99

Chimichanga $99

Halibut Veracruz $189

Avocado ice cream $88
2022-11-22
休閒的星期日想放鬆一下心情,找到這間位於西營盤的Verde Mar 墨西哥餐廳🇲🇽,餐廳由已超過30多年入廚經驗的墨西哥籍大廚主理,煮出正宗墨西哥菜!👍🏻 西班牙文 Verde Mar 意思是綠色海洋,是對墨西哥西岸 Sea of Cortez 的美麗形容。餐廳以純白色為主調,加入的熱帶雨林的設計及掛上可愛的樹獺公仔,店外也有樹獺壁畫,非常可愛又清新!戶外的位置有個仙人掌花園,大家仲可以出去打卡拍照!😝今次叫咗幾個主食和Egg Brunch:1. 🌯Burrito ($169)墨西哥捲餅主要是將Al Pastor Pork肉碎、芝士、飯、蕃茄、生菜等食材,再加入醬料,並把餅捲起來完全包緊,一啖都咬唔哂所有餡,呢個好大份,足夠三至四人份量,食完好飽肚囉又滿足!😜 2. 🌮 Quesadilla ($99) 這款墨西哥芝士餡餅用烤過的墨西哥薄餅皮加入牛油果粒、雞肉、芝士、蕃茄、青瓜和洋蔥,材料好豐富,加埋薄餅皮烘烤過,成份夾餅都幾正🧡3. Egg Brunch: Machaca Shredded Beef ($98)炒蛋加入了牛肉碎、蕃茄粒、青椒、洋蔥等等,伴碟再配上豆蓉,附上兩片墨西哥薄

今次叫咗幾個主食和Egg Brunch:

1. 🌯Burrito ($169)

2. 🌮 Quesadilla ($99)

炒蛋加入了牛肉碎、蕃茄粒、青椒、洋蔥等等,伴碟再配上豆蓉,附上兩片墨西哥薄餅,包住食一齊食,都唔錯!😎

4. Egg Brunch: 🥑Avocado Omelette🍳 ($98)

奄列上面放上幾片牛油果,奄列加入炒香了芝士、蘑菇、蕃茄和洋蔥等等,切開就會拉絲🤭,還有洋蔥和新鮮蕃茄片作伴碟👍🏻😎

5. 🍫Mexican Chocolate🍹($38)

朱古力味濃郁,再加入少少肉桂粉,但味道偏甜🙊

2022-10-02
  • Burrito
2022-11-24 328 浏览
話說位於西營盤試哩間正宗墨西哥料理,從裝潢到食物都與一般墨西哥餐廳唔一樣,戶內外大量的熱帶綠色植物,以及清新雅緻的裝修,滿眼的綠色,加上出品以牛油果作為主要食材,令人食得心曠神怡。Avocado Tostada ($89)打卡絕對滿分的一道菜,牛油果切成片狀,砌成盛開的花形,下面是脆脆的玉米片,再撒上辣椒碎和芝士,感覺好健康又好味的一道小食。Super Nachos ($159)食墨西哥菜點可以吾叫nachos,可以自選配料,超級脆口的玉米片,上面系滿瀉嘅guacamole, 番茄洋蔥粒 ,加埋個超級拉絲嘅芝士,真係無敵!Taco ($99/3件)三件份量剛剛好,fillings可以自選,因為老公鍾情豬肉,所以都系揀咗豬肉,中意佢吾會太濕漏到成手都系,食得乾淨利落,guacamole亦好滑。Mussel in white wine ($149)分量超慷慨嘅白酒煮青口,不過要襯熱食用,凍咗就冇咁鮮嫩。Flamingo Ice ($38)哩杯粉紅色嘅凍飲非常吸睛,清新又吾會甜膩,消暑一流。Avocado Ice cream ($88)一場來到,冇可能吾order哩款超多人嗌嘅甜品。賣相十分

Avocado Tostada ($89)

Super Nachos ($159)

Taco ($99/3件)

Mussel in white wine ($149)
分量超慷慨嘅白酒煮青口,不過要襯熱食用,凍咗就冇咁鮮嫩。

Flamingo Ice ($38)
哩杯粉紅色嘅凍飲非常吸睛,清新又吾會甜膩,消暑一流。

Avocado Ice cream ($88)
一場來到,冇可能吾order哩款超多人嗌嘅甜品。賣相十分討喜,將牛油果做成果融再做成雪糕,上面系由芒果雪芭仿製的牛油果核,味道清甜,牛油果味突出,系好特別嘅甜品
  • Super  Nachos
讀書時路過水街n次都無留意到呢間由墨西哥本土廚師掌舵嘅餐廳,原來入面成個綠野森林咁,走咗咁耐寶卻頓然不覺。花園入面種滿可食用嘅墨西哥仙人掌同香草,正正就係用嚟入饌,新鮮!天花掛滿手工製作嘅裝飾品同埋可愛嘅樹懶公仔,增添生氣,予人慵懶悠閑之感。最特別嘅係呢度有牛油果專屬嘅menu,由平時嘅配角榮升主角,牛油果控請bookmark。𖦹 taco $99正宗嘅墨西哥taco做法,係以軟身而唔係脆嘅玉米餅皮加上餡料,呢度嘅選擇甚多,魚、豬、雞、菜,任君選擇!我地今次揀咗燒豬肉,配上原有嘅蕃茄、牛油果蓉同埋洋蔥 ,以及酸辣、帶蕃茄香甜嘅醬,格外惹味。𖦹 wet burritos $189 w mexican rice $38 同tacos一樣可以揀餡料,我地呢碟就揀咗雞肉。經煎烤嘅薄餅皮包住雞肉炒飯,表面滿佈番茄醬、芝士同埋乳酪,食落啲飯充滿一種類似荷葉飯嘅香氣,唔知落咗咩香料呢。想味道再豐富啲可以撈埋牛油果醬同酸忌廉,貪心的me係落曬的。另加嘅墨西哥炒飯有蕃茄、青椒等,食落同西炒飯無異。𖦹 halibut veracruz $189全世界第一道fusion菜式就係佢啦,醬汁以橄欖、彩椒、蕃茄等

𖦹 taco $99

𖦹 halibut veracruz $189
halibut veracruz

全世界第一道fusion菜式就係佢啦,醬汁以橄欖、彩椒、蕃茄等製成,鮮味無窮配上外脆內嫩兼帶油脂香嘅魚肉,簡直滿分。

𖦹 avocado icecream $88
avocado  ice  cream

以牛油果殼作為器皿盛載用杏仁奶製作嘅雪糕,質感creamy,牛油果味同奶味同樣極濃郁。最特別係中間用芒果蓉製成嘅核,造型逼真,非常出色。
2022-11-13
halibut veracruz
avocado  ice  cream
2022-11-16 33 浏览
【 🌮𝙎𝙤𝙛𝙩 𝙏𝘼𝘾𝙊 (2 pcs) 】---💰價錢:$42 *另設加一服務費*~~~📍評分:9/10~~~⏩ 喺港大覓食左咁多日,都要出去附近覓食下🤣,究竟港大附近有咩好食呢⁉️呢間主打牛油果既墨西哥風情餐廳,位置都真係隱蔽🫣,絕對係隱世之選!~~~身為學生哥真係著數😂,佢有student set好鬼抵食‼️只要出示學生證就叫得!呢份tacos 50蚊都唔洗,你話係咪爽先😛!Tacos 餅皮外脆內軟🌮,有煙韌既口感!入面既餡料亦都好足料豐富🤩,滿滿既牛油果蓉絕對係招牌啦🥑,口感好幼滑!Main餡料可以自選兩款,我就揀左素菇🍄、素新豬肉香汁豬柳🐷,菇菌炒得好靚好惹味,omnipork 醃得酸酸辣辣🔥,又甜甜地,入口非常之惹味香口❣️,口感都唔錯有嚼勁,同真豬肉碎感覺冇咩分別👻!配埋莎莎、芫茜、紅蔥頭、蕃茄粒、油醋醬、羊奶芝士等等,額外仲有兩款醬汁配送😚,成個口感同味道層次好match💞!食落真係清爽💦 + 惹味👅 + 滿足🤤!~~~✅ 整體黎講,呢間餐廳好啱三五知己黎chill下👭,係學生就更抵啦😆!雖然份量唔係多,但都真係幾有質素幾有驚喜,亦都好素食friendly啊💚!唯一就係服務有
【 🌮𝙎𝙤𝙛𝙩 𝙏𝘼𝘾𝙊 (2 pcs) 】
---
💰價錢:$42 *另設加一服務費*
📍評分:9/10
~~~
✅ 整體黎講,呢間餐廳好啱三五知己黎chill下👭,係學生就更抵啦😆!雖然份量唔係多,但都真係幾有質素幾有驚喜,亦都好素食friendly啊💚!唯一就係服務有待改善haha👀,美中不足!
性價比:4.5/5
2022-11-14
午餐
Soft  TACOS
2022-11-14 29 浏览
最近發現左呢間食牛油果既餐廳,雖然地點唔算好方便,但都決定黎試下~不過原來都ok喎,距離港鐵站都唔算太遠~單單睇餐廳既外觀已經好清新喇裡面真係好似入左個森林咁,好得意感覺好舒服呀坐低左就揀野食喇,野食選擇都唔少,而且食物都幾有特色~飲品揀左杯牛油果奶昔同墨西哥朱古力~牛油奶奶昔好清新呀,微甜幾好飲墨西哥朱古力有少少肉桂味,唔算太濃,都ok小食揀左芝士薄餅,餡料係燒汁雞髀肉,呢個上枱係熱熱地,芝士喺薄餅入面係半熔,份量唔多岩岩好海魚刺身伴牛油果,刺身用青檸汁醃製,酸酸辣辣好開胃~海魚刺身配上蕃茄、青瓜同牛油果粒,放喺墨西哥脆片上面一齊食,口感好豐富,食慾大增仲有呢個墨西哥式粟米,係墨西哥經典既街頭小食,粟米上面仲有蛋黃醬同辣椒粉,食落去又香甜又辣,都幾特別!甜品有好多款都好吸引,最後都係揀左自家製既牛油果雪糕,淨係個外觀已經好可愛好吸睛啦~口感好香滑入口又有牛油果香,其實口感又唔係好似雪糕,不過都幾得意
最近發現左呢間食牛油果既餐廳,
雖然地點唔算好方便,
但都決定黎試下~
不過原來都ok喎,
距離港鐵站都唔算太遠~

單單睇餐廳既外觀已經好清新喇

裡面真係好似入左個森林咁,
好得意感覺好舒服呀

坐低左就揀野食喇,
野食選擇都唔少,
而且食物都幾有特色~
飲品揀左杯牛油果奶昔同墨西哥朱古力~
牛油奶奶昔好清新呀,
微甜幾好飲

墨西哥朱古力有少少肉桂味,
唔算太濃,
都ok

小食揀左芝士薄餅,
餡料係燒汁雞髀肉,
呢個上枱係熱熱地,
芝士喺薄餅入面係半熔,
份量唔多岩岩好

海魚刺身伴牛油果,
刺身用青檸汁醃製,
酸酸辣辣好開胃~

海魚刺身配上蕃茄、青瓜同牛油果粒,
放喺墨西哥脆片上面一齊食,
口感好豐富,
食慾大增

仲有呢個墨西哥式粟米,
係墨西哥經典既街頭小食,
粟米上面仲有蛋黃醬同辣椒粉,
食落去又香甜又辣,
都幾特別!

甜品有好多款都好吸引,
最後都係揀左自家製既牛油果雪糕,
淨係個外觀已經好可愛好吸睛啦~
口感好香滑入口又有牛油果香,
其實口感又唔係好似雪糕,
不過都幾得意