2022-12-19
👦🏻👧🏻去西環行街街,👦🏻肚餓了🤤,👧🏻就梗係要搵間特色餐廳比👦🏻啦🍴,咁我地上OpenRice就搵到一間主打墨西哥菜既「Verde MAR」🇲🇽,入到去見呢間餐廳全部聖誕既裝飾🎄,好用心咁佈置聖誕🧑🎄。餐廳主打「from farm to table」既概念,所有有個種植仙人掌同牛油果既花園仔👍。🌟Barbacoa牛肉湯首先加入洋蔥🧅,芫茜🌿,之後再吱埋檸檬汁🍋落去,湯底飲落清新,帶香濃既牛肉味。Barbacoa用左牛面頰(牛面珠登),面部肌肉運動量大,故脂肪含量非常低, 不會像其他部分般肥膩,牛面頰鮮嫩,入口即溶,唔會好難咬,食落啖啖肉👍。🌟Taco (Grilled fish)餐廳提供不同配料,例如Chicken、Al Pastor Pork、Carnitas Pork等等,咁我地就揀左Grilled fish。除左肉類,餐廳亦提供素食,迎合素食人士既需要。Taco面層落左茅屋芝士,配有蕃茄粒,洋蔥粒🧅,水牛芝士,食落去口感比較fresh,配上香辣汁同蕃茄醬,令Taco提鮮不少。Grilled fish食落軟嫩,唔會有雪味。🌟Quesadilla (AI Pastor Park
🌟Barbacoa
🌟Taco (Grilled fish)
🌟Quesadilla (AI Pastor Park)
夾餅薄餅皮烘烤過,帶點香脆,入邊混合左豬肉、 芝士 、 蕃茄、洋蔥,食落去口感豐富,配上香辣汁完全岩哂👦🏻嗜辣既口味🫶🏻。
🌟Fried Chicken
Fried Chicken餐廳比左5隻雞鎚🍗我地,雞鎚唔會炸得過韌,味道香濃得來又保留了鮮嫩口感,唔會太乾。
🌟Avocado Ice Cream 🥑 🍨
牛油果雪糕同食緊真既牛油果質感係完全一樣,質地細膩,配上一粒芒果雪芭點綴,雪糕落左牛奶同豆奶,加上黎帶出牛油果雪糕既鮮味🫶🏻