2022-09-21 65 浏览
話說丫姨早排係商場買過熟成牛打邊爐, 話試過熟成牛沒有想像般好食。於是今晚book左灣仔新開主打熟食肉嘅餐廳, 比佢再一試, 完全令佢對熟成肉評價有所改變, 仲一試愛上。一入門口有個酒區, 擺放著多款美酒。而另一邊就係餐廳。角落設有一個熟成櫃, 放上了不同日子的肉, 大開眼界。【Foie Gras & Raspberry Terrine】HK$158鵝肝煎至表面帶微微焦香, 入口即溶, 配上紅莓醬中和油膩感。伴碟嘅沒有被煎過的, 入口為糊狀質地, 味道好羶。【Porcini Beef Tartare】HK$198韃靼牛肉為生牛肉, 加入了牛肝菌, 好似食緊生牛肉他他咁, 配有迷你脆脆, 一口一口配搭, 食到牛肉本身彈性, 口感不錯。【30 Days Dry Aged US212 Prime Striploin 300G】HK$690熟成西冷切件平佈擺盤, 每件均為嫩紅肉色兼充滿肉汁, 侍應建議從擺盤嘅外至內開始食, 牛脂較為豐富咁食起, 肉質口感頗具咬感, 且肉味濃郁。配上兩款特色伴碟, 有自家制馬鈴薯泥 Mashed Potato同埋Roasted Broccoli with Pre

一入門口有個酒區, 擺放著多款美酒。而另一邊就係餐廳。

角落設有一個熟成櫃, 放上了不同日子的肉, 大開眼界。

【Porcini Beef Tartare】HK$198
Porcini Beef Tartare

熟成西冷切件平佈擺盤, 每件均為嫩紅肉色兼充滿肉汁, 侍應建議從擺盤嘅外至內開始食, 牛脂較為豐富咁食起, 肉質口感頗具咬感, 且肉味濃郁。配上兩款特色伴碟, 有自家制馬鈴薯泥 Mashed Potato同埋Roasted Broccoli with Preserved Mustard Leaf, 前者薯味十足, 口感幼滑, 可平衡口中牛脂; 後者嘅炒芹菜甘香惹味。

【Sous Vide 24hrs Iberico】HK$348
豬鞍經24小時低温慢煮, keep到粉嫩肉質, 同時又能鎖住鮮味肉汁, 配上淡嘅鹹甜燒汁, 味道很match。
Sous Vide 24hrs Iberico

【Gary’s Carrot Tart】HK$128
以牛油皮做撻底, 放有一梳梳微甜甘荀幼絲, 面層加咗軟滑忌廉; 伴碟有一口甘荀雪糕同埋鬆化脆脆。細味脆脆有極微蛋甜味。
Gary’s Carrot Tart
2022-09-13
Porcini Beef Tartare
Sous Vide 24hrs Iberico
2022-09-19 54 浏览
幾年前食過一間熟成牛肉的餐廳可惜執左,朋友見到灣仔新開新派法國菜餐廳有熟成牛肉就帶我試下。一上到去就見到酒櫃放滿不同種類的酒,愛酒人士一定好中意。餐廳有個自家乾式熟成櫃,牛肉羊肉白鴿都有熟成。Foie gras & raseberry terrine鵝肝煎到外脆內軟,加上紅莓醬中和油膩感。Porcini beef tartare韃靼牛肉幼滑軟腍,加左牛肝菌味道更提升。30 days dry aged US Prime Striploin最期待的30日熟成牛西冷,牛肉味重,肉質軟林,肉汁豐富,另外配菜西蘭花同薯蓉都唔錯,西蘭花爽脆,薯蓉口感幼滑,牛油味濃。SOUS VIDE 24 Hour IBERICO PORK RACK低温慢煮24個小時的豬鞍,顏色帶少少粉紅色,肉質超嫩,一點都唔鞋。Gary’s carrot tart第一次食甘荀撻,一絲絲的甘荀絲帶有少少酸酸甜甜,撻皮十分香脆可口。

餐廳有個自家乾式熟成櫃,牛肉羊肉白鴿都有熟成。

Foie gras & raseberry terrine
鵝肝煎到外脆內軟,加上紅莓醬中和油膩感。

Porcini beef tartare
韃靼牛肉幼滑軟腍,加左牛肝菌味道更提升。

Gary’s carrot tart
新開高質扒房,前鋪賣酒,後面十張檯左右,仲有一間private room!乾式熟成牛肉(Dry-aged beef)大家都食得多,點解dry aged 肉會特別好吃呢? 動物剛宰殺個幾個鍾內雖然肉質係鬆弛d,但係過後又會變得僵硬,係唔適合食用。而dry aged 可以利用牛肉本身帶有既酵素破壞肌肉的結締組織,令肉質更加軟嫩;同時蒸散肌肉組織中的多餘水份,使牛肉的風味更飽滿和集中。 其實並非只有牛肉有得Aging,其他肉都可以做到,坊間比較少餐廳會做多過一款肉既dry-aged,通常都只有牛。。而依間就有做牛、羊、白鴿~14 days dry-aged 白鴿脾 從未食過dry-aged鴿脾,先經過 dry aged 熟成處理,烹調時先用低溫油處理鴿脾肉,再放入高溫油內炸,讓鴿肉變得外微脆、內軟嫩,醬汁混和了鴿肉汁一起炮製主角 30 days dry-aged 西冷西冷的脂肪含量相對較低,使牛扒更瘦、更健康,dry age過變得更軟嫩。中間肉質細嫩,牛味十足配埋依度既紅酒(佢地有過百支紅酒選擇),依個價錢食到咁既Quality真係好抵。Sous Vide Octopus Linguine

14 days dry-aged 白鴿脾

主角 30 days dry-aged 西冷

Sous Vide Octopus Linguine
平時去酒店食同一pasta無$400都走唔甩,依度$228,同樣出色

King Crab & Hairy Bran Paella
多人可以嗌埋依個Paella,要等10-15分鍾,夠濃味。

用餐愉快,服務好好,冷氣好勁,大家著多隻衫先好去。
2022-08-11
  • King Crab & Hairy Bran Paella
  • 14 Days Dry Aged Pigeon Legs
2022-09-18 134 浏览
在灣仔地區原來都幾多隱世餐廳,剛剛同老婆去左一間正在修頓球場對面,交通都幾方便,又近地鐵站,餐廳內裡環境幾時尚。入到去門口有好大的各類紅酒,有紅酒既地方就有熟成肉類既專櫃,見他有好多不同部位的熟成牛扒,見到非常吸引。【The Victuals Oysters】蠔殼上放上了三種蠔肉打成的醬汁,再在生蠔插入管狀容器入面有新鮮打成的蔥油醬,先將蔥油醬注入生蠔肉內,再整隻拌入蠔汁放入口中,濃濃的蠔味充斥整個口腔內,慢慢滲出淡淡的海水鮮味,不得不讚蔥油醬令到整體味道豐富不少,味道超有驚喜。【Provencal Atlantic Halibut】先煎香比目魚扒,再加入混入香草的麵包糠焗香外層,魚肉入口外脆嫩滑,鮮嫩多汁,配上芫荽汁、日本菊芋汁,兩款醬汁都可以令到魚肉更加香濃鮮甜,味道更加濃厚,中間有輕輕煎過的日本薯仔,質地軟滑粉糯,味道香甜。【30 Days Dry Aged US212' Prime Striploin 300G】經過陳存過程令肉質和味道變到更香濃,入口肉質會更加細嫩,菜頭、牛骨、煮成醬汁,邊邊位是最濃牛既香味,中間有咬口又夠juicy,因沒有加太多調味,所以可以加少許鹽增加佢既

【The Victuals Oysters】

【Provencal Atlantic Halibut】

經過陳存過程令肉質和味道變到更香濃,入口肉質會更加細嫩,菜頭、牛骨、煮成醬汁,邊邊位是最濃牛既香味,中間有咬口又夠juicy,因沒有加太多調味,所以可以加少許鹽增加佢既味道。

【Mashed Potato】
薯蓉幼滑可口,質感綿密而充滿牛油和奶香味,配搭熟成牛,味道非常匹配。
2022-09-07
2022-09-16 233 浏览
酒的酵素有助提升肉之鬆軟度,因此酒餚配自古至今甚受歡迎,灣仔 Victuals 前舖賣酒、後方烹調食物,對愛酒之人來說非常理想,不止如此,自設熟成櫃,扒類肉味更濃,美酒佳餚更上一層樓。門面如一家酒舖。以汽球做的巨龍、威風地站在店舖一角,矚目有趣。入門右方另有乾坤,餐廳佈置簡約,以木材為主材料,氣氛休閒,倚窗高椅是品酒的把酒談心的好位置。自設熟成櫃,美國牛、黑毛豬。Fusion 菜式,價錢公道。帶子他他 Hokkaido Scallop Tartare $188喜歡它的中西混合,紫蘇葉在底,乾瑤柱及海葡萄在面,中層的帶子剁碎,層層疊疊、砌出帶子的圓形,白色帶子泡泡作點綴。吃法是混合所有材料、配脆片吃,味鮮多元富層次。白鱈魚肉塊 Scallion & Rice Puff Toothfish Terrine $248配搭有點意想不到,充滿新鮮感。兩片半月型的肉塊成份是白鱈魚及吞拿魚,粉紅色的吞拿魚肉清晰可見,半月外圍分別以米通及法蒽包著,賣相另類。碟中配酥皮脆餅、伴以兩團紫菜醬汁,香橙藏紅花醋汁分開上。肉餅以酥皮餅乾伴著吃,口感又脆又軟熟,紫菜醬汁鹹鹹地,香橙醋汁甜甜酸酸我覺得醒胃很夾。牛舌
門面如一家酒舖。
以汽球做的巨龍、威風地站在店舖一角,矚目有趣。
自設熟成櫃,美國牛、黑毛豬。
熟成櫃,美國牛、黑毛豬
熟成牛扒
Fusion 菜式,價錢公道。
Hokkaido Scallop Tartare
吃法是混合所有材料、配脆片吃,味鮮多元富層次。
Hokkaido Scallop Tartare
配搭有點意想不到,充滿新鮮感。
碟中配酥皮脆餅、伴以兩團紫菜醬汁,香橙藏紅花醋汁分開上。
牛舌 14 Days Dry Aged ‘Omaha’ Beef Tongue $228
原來牛舌亦可熟成,這個熟成了七日的牛舌肉質非常軟棉,調味恰當,相比平時吃到的優勝。
牛扒 30 Days Aged ‘US212’ Prime Striploin 300G  $690
30 Days Aged ‘US212’ Prime Striploin + side dishes
三十日熟成的西冷,來自美國 212農場,烤至半熟,粉紅肉嫩,恰到好處,肉帶脂肪亦有筋,吃到不同的口感。
七款伴菜當中送了兩款:雜菌及薯蓉。

甜點 The Victuals Tiramisu $138
The Victuals Tiramisu
二人分享一份 Tiramisu 招牌意大利芝士餅,做得幼滑,特別之處在旁邊的朱古力,真空處理抽走水份特別脆口,更以杏仁瓦餅相伴,對比討好。
附上餐牌作參考

2022-09-14
2022-09-15 56 浏览
新開既一間西餐廳,佔地唔算好大,有部份位置係擺滿酒品既櫥櫃,所以只係得大概十張檯係用餐,晏晝一點左右都差唔多滿座🤓▪️ Appetizer : Soup of the Day(7.5/10)+ Main Course : Glazed Oyster Blade Steak(7.5/10)+ Dessert : Cheesecake(7.5/10)💲208 (Lunch Menu)前菜係帶有麵包粒既偏稠身蘑菇湯🥣主菜點左主打之一既牛扒,出到黎都幾有驚喜,切開色澤保持粉嫩,肉質軟腍細膩,而且牛味香濃,調味恰到好處🐮見個醬汁係用咗三款酒而製成,但好似唔多覺酒香🍷配菜有被除去草青味既芹菜粒,同埋薄脆炸皮包住薯仔粒同蓉🥔侍應表示當日未能供應餐牌上面既甜品,改為灑上鹽同埋柚子既芝士蛋糕,賣相都幾精緻,質感偏向軟熟而非硬實,難得地係我覺得夾既鹹甜交替,亦唔會話膩🫢▪️ Appetizer : Soup of the Day(7.5/10)+ Main Course : Black Mussels & Fregola(6.5/10)+ Dessert : Cheesecake(7.5/10)💲168 (L

Glazed Oyster Blade Steak
Cheesecake

▪️ Appetizer : Soup of the Day(7.5/10)+ Main Course : Black Mussels & Fregola(6.5/10)+ Dessert : Cheesecake(7.5/10)💲168 (Lunch Menu)
Black Mussels & Fregola

有啲青口腥味會比較重遜色一點👉🏻👈🏻珍珠粒狀麵糰會有少少似薏米咁,煙煙韌韌帶點咬口,加上左啲辣肉腸、芹菜粒同蕃茄仔,調味偏西班牙風,整體都幾入味

🔎 整體評分(7.5/10)
Glazed Oyster Blade Steak
Cheesecake
2022-09-14 68 浏览
朋友今日放左工突登黎灣仔搵😈食dinner,揀左間岩岩新開既西餐廳~餐廳環境睇落幾高級,食物價錢偏貴🥹不過好彩味道不俗,對得住個價錢🤔Ceasar Salad with Octopus第一次見到係沙律入面加入慢煮八爪魚🐙八爪魚滑嫩鮮甜,無比沙律既草青味蓋過左,食落都幾開胃。Foie Gras & Raspberry Terrine鵝肝油脂豐富,而且煎得香脆可口,另外拌上紅莓醬,可以中和油畫感😋30 days Dry aged 'Cedar River' Prime Stirploin 餐廳主打乾式熟成處理既食材😌平時係menu都見到有dry aged呢隻字,但冇點考究dry aged有乜特別🧐今次食過先知原來乾式熟成係指食材係未經處理前,擺係特定既溫度下進行發酵。乾式熟成後既西冷唔單止可以鎖住肉汁,而且肉質十分軟腍,非常美味😋另外side dish 既薯蓉同煎西蘭花亦入味十足。14 days Dry aged 'Omaha' Beef Tongue同樣係經乾式熟成處理既牛脷,雖然味道冇西冷咁好味,但勝在肉質嫩滑彈牙,有平時食開既牛脷好唔同。The Victuals Tiramisu擺盤

Ceasar Salad with Octopus

The Victuals Tiramisu
擺盤十分精緻😍但味道中規中矩,無話好特別。
2022-09-11 82 浏览
係灣仔番工嘅朋友話我知原來最近附近開左間扒房,我地就約埋放工一齊去試下❤️餐廳嘅裝修都幾精緻,環境比人感覺乾淨舒服。✨Ceasar Salad with Octopus ($188)首先食左道前菜開下胃先,我地就揀左最經典嘅Ceasar Salad, 比起平時食開嘅Ceasar Salad,佢地嘅沙律入面加左慢煮八爪魚,食落口感幼嫩,味道唔錯。✨Foie Gras & Raspberry Terrine ($158)接住落黎就係新鮮煎好嘅鵝肝,擺盤已經非常吸引。鵝肝煎至剛好熟,油香十足,上面加左啲紅莓醬,酸酸甜甜嘅味道中和左鵝肝嘅油膩感。✨14 days Dry aged 'Omaha' Beef Tongue ($228) 之後就係經過熟成處理嘅牛舌,擺盤上加左露筍等作裝飾。牛舌經過慢煮烹調而成,雖然厚度十足但口感非常鮮嫩,但我自己就覺得食落有一股酥味,但朋友就十分鍾意。✨30 days Dry aged 'Cedar River' Prime Stirploin ($790)之後就到成餐飯嘅主角——經過30日熟成嘅西冷🤤就咁望落已經令人垂涎三尺,牛扒口感未至於超幼嫩,都幾有咬口,每一

之後就到成餐飯嘅主角——經過30日熟成嘅西冷🤤就咁望落已經令人垂涎三尺,牛扒口感未至於超幼嫩,都幾有咬口,每一啖都有豐富嘅肉汁❤️牛味濃郁。兩款side dish分別係薯蓉同煎西蘭花,我自己就特別鍾意個薯蓉,據說係用左三種唔同嘅薯仔制成,食落非常creamy同重牛油香。

✨The Victuals Tiramisu ($138)
最後我地揀左個tiramisu 作為甜品,望落非常精緻,味道都唔錯。
2022-09-09 82 浏览
最近得到好友帶路得知灣仔開了間專食熟食牛的西餐廳,餐廳門口位置有一整排酒櫃,非常適合喜愛一邊飲酒一邊享受美食的朋友。最吸睛莫過於一大個熟食肉櫃,內裹放滿各式各樣的熟成牛,紋理色澤都非常吸引🤤Hokkaido Scallop Tartare將北海道帶子切碎,加入紫穌葉、自家製日本醃蘿蔔,面頭放上炸乾瑤柱、海葡萄、帶子整成的醬汁,食時將所有材料拌勻,放在Baguette Toasted上一齊放入口中,帶子他他鮮味十足,口感爽嫩,炸乾瑤柱增加口感之餘更可以提升鮮味,加上Baguette Toasted的香脆,整體配搭十分出色,鮮甜香脆集合一身。Foie Gras & Raspberry Terrine鵝肝煎到外脆內軟,入口軟嫩又充滿油脂芳香,配上Raspberry sauce 酸甜味可以減去油膩感,食落更加滋味,伴碟有鴨肝凍派,廚師先將鴨肝燉煮再雪凍,再切小件伴碟,入口香濃軟綿,味道甘香鮮美。30 days Dry Aged US212 Prime Stirploin 300GDry Aged 是利用牛肉本身的酵素去提升味道的方法,天然酵素可以大大提升牛扒的嫩度、風味和肉汁的保存,US212

Foie Gras & Raspberry Terrine

Dry Aged 是利用牛肉本身的酵素去提升味道的方法,天然酵素可以大大提升牛扒的嫩度、風味和肉汁的保存,US212 Prime Stirploin 油脂分佈均勻,廚師沒冇加太多的調味、食時加少許鹽會更加提升肉味,伴上用菜頭、牛骨、煮成的醬汁,令鮮味更加突出,邊位果然是最濃味的,肉質鮮嫩可口,牛味特別香濃,中間位置入口最juicy,嫩滑又充滿肉香。

Roasted Broccoli With Preserved Mustard Leaf
澳洲西蘭花形狀特別有點像樹,花頭煮熟後會呈鮮綠色,口感比較爽脆鮮甜,加入辣芥菜,咸鮮香氣更見突出,挺喜愛。

The Victuals Tiramisu
第一口感覺介乎cream brûlée 與Tiramisu 之間,Mascarpone Cheese加入雲尼拿籽,顏色偏黃,入口creamy ,中間包住泡過咖啡 與蘭姆酒的手指餅乾,濕潤度恰到好處,酒味跟咖啡味互相平衡,另外伴碟有杏仁瓦片,黑朱古力磚,瓦片香脆口感與黑朱古力的甜味,更加豐富了整個甜品,作為今晚的結尾,真的非常滿意。

2022-09-04 578 浏览
如果想食乾式熟成牛肉嘅朋友,我估這裡又係一個新選擇,朋友今晚就帶我去了這間餐廳,位置正正在灣仔修頓球場對面嘅彰顯大廈,唔會難搵,一出升降機就見到好有feel 嘅門面,入去後見到一個放滿了酒嘅位置,真係有肉有酒😘,唔使四圍搵!今晚點了兩款由店員推介嘅食物Sous Vide Octopus A.O.P Linguine,用上真空慢煮嘅方法去煮八爪魚並配上扁麵條組成,真空慢煮可以確保食物濕潤、多汁和香嫩,所以八爪魚鬚入口十分軟熟之餘,陣陣八爪魚味道夠晒香濃,加上了香草一齊煮成嘅扁麵條亦十分彈牙爽口,十分有口味之餘還帶點香草氣味!店內有個大櫃放滿了不同嘅乾式熟成牛在內進行乾式處理,就店員推介要了份30 Days Dry Aged 'US212' Prime Striploin,廚師已將西冷扒切好一件件可配上雪花鹽入口,入口熟成牛有濃郁細滑嘅肉味之餘,肉質十分幼嫩,加埋兩款特色伴碟,自家特制馬鈴薯泥 Mashed Potato,以三款不同薯仔做成,Cheesy Celeriac 芝士炒芹菜,哩個炒法芝士味香濃之餘並將芹菜嘅青味減少,又係另一重口感!質素高之餘熟成選擇多,喜歡食熟成牛嘅朋友這裡又係
入去後見到一個放滿了酒嘅位置,真係有肉有酒😘,唔使四圍搵!

今晚點了兩款由店員推介嘅食物

店內有個大櫃放滿了不同嘅乾式熟成牛在內進行乾式處理,

質素高之餘熟成選擇多,喜歡食熟成牛嘅朋友這裡又係一個唔錯嘅選擇!
2022-09-03 106 浏览
放工後就去灣仔一間新開的餐廳,一入餐廳,便見到很多酒。今晚吃了前菜、主菜和甜品。The Victuals Salad沙律有幾款菜,新鮮幼嫩,又有松子仁、腰果和南瓜子,唔會有益味,比較少見是有一片片的新鮮百合,唔會苦澀,青蘋果和紅桑子汁本來都有酸味,但入口帶來酸酸甜甜的味道,清新開胃。Foie Gras & Raspberry Terrine鵝肝味道濃郁,廚師加了酒及鵝油令鵝肝味道更強烈,又為鵝肝加上數點質地比較濃稠的紅桑子汁,輕輕減低鵝肝本有的羶味,配一片麵包吐司,麵包似法包嘅口感,有硬又有脆嘅感覺。Provencal Altantic Halibut比目魚的魚皮香脆,肉質較實,油分豐富,分別配上雅支竹醬和芫荽醬,雅支竹醬用根部製成,味道甘香,而芫茜醬就冇草青味,伴碟的雅支竹似薯仔口感。30 Days Dry Aged ‘Cedar River’ Prime Rib Eye 300G乾式熟成的肉眼外邊焦脆,內裏油分豐富,肉質嫩滑。牛扒可以配兩個配菜。我選了Mashed Potato,唔會有太多嘅奶油味,保留了薯仔口感,正合我心意。另外選了Roasted Cauliflower,經烤煱過
放工後就去灣仔一間新開的餐廳,
一入餐廳,便見到很多酒。
今晚吃了前菜、主菜和甜品
The Victuals Salad
Provencal Altantic Halibut
比目魚的魚皮香脆,肉質較實,油分豐富,
乾式熟成的肉眼外邊焦脆,內裏油分豐富,肉質嫩滑。
牛扒可以配兩個配菜。
另外選了Roasted Cauliflower,經烤煱過的椰菜花,有微微嘅甜味。
Gary's Carrot Tart
外層嘅奶油好滑,切開後見到一絲絲甘筍,甘筍帶甜味,冇平時嗰種好難入口嘅味道,最難得係餅底仍然是脆,旁邊有幾塊風乾過的蛋糕,口感很脆。
又搵到一個飲酒鋸扒嘅好地方。
2022-09-03 74 浏览
朋友推薦的食肆,可試熟成牛排,這是比較少有地方提供的。The Victuals Salad,沙律用上了新鮮百合及青蘋果配紅桑子汁,桑子汁酸酸甜甜使人很開胃,還加入松子仁腰果增加口感。Foie Gras & Raspberry Terrine,鵝肝入口即溶,鵝肝濃郁的香味在口腔內徘徊,這是廚師加了白蘭地及鵝油增加了層次。Provencal Altantic Halibut,比目魚配芫茜醬及日本雅支竹,比目魚魚肉結實油分充足,雅支竹醬汁有一點的特別的甜味道,芫茜醬比較特別,另外比目魚魚皮香,但正常的皮會跟肉分離的,但這個沒有,問師傅才知道是用了特別的烹調手法。30 Days Dry aged Cedar River Prime Rib eye 300G,今晚的主角熟成牛排,熟成過的肉類味道較濃,但肉的纖維比平時的肉較軟,肉質更嫩滑,跟紅酒一定非常配合,熟成的技術是把肉的味道提升,還會增加層次,使肉的味道更複雜。焗椰菜花頭,芝士味香濃,椰菜花球經高溫焗製後釋出甜味。薯蓉,做得夠綿滑,但沒有過量使用調味料,可享受原始的味道。Gary's Carrot Tart,甘筍批有原條甘筍絲,沒有過甜,而
朋友推薦的食肆,可試熟成牛排,這是比較少有地方提供的。
焗椰菜花頭,芝士味香濃,椰菜花球經高溫焗製後釋出甜味。
薯蓉,做得夠綿滑,但沒有過量使用調味料,可享受原始的味道。
Gary's Carrot Tart,甘筍批有原條甘筍絲,沒有過甜,而且加了橙花水增加了香味,批的外皮很脆口,風乾蛋糕脆脆甜甜打碎之後同批一起吃會有不同口感,甘筍雪吧也很特別。
味道: 值得一試
環境: 舒適尤其音樂特別令人感覺輕鬆
衛生: 整潔
服務: 殷勤
價錢: 食物質素跟價錢成正比
朋友係 crypto 高手,佢話 workshop 灣仔附近新開有一間新派法國菜餐廳,自家熟成牛扒 好食到難以形容,我哋幾個牛扒控相約提早慶祝中秋節🥮位於灣仔的 The Victuals,opening 的鮮花很香,氣球醒獅好醒神,見到藏酒展示區,入內感受到裝修走歐洲復古工業風,如果坐到窗口位的話仲可以欣賞鬧市景致,邊吃邊看感覺好悠閒。餐牌是新派法國菜式,還加入各國風情元素,食物款式層次多變,座位旁邊我哋仲見到自設乾式熟成櫃,多款食材,睇見真係想食。Soup of the Day $78主菜前奉上的餐湯,先喝一口熱湯,蕃茄忌廉湯,酸酸的特別醒胃,入口 creamy 實在不錯。Porcini Beef Tartare $198Five Spice Egg Yolk, Caper, Shallot, Olive Oil話明係精緻新派法國菜,擺盤一向精美,糅合多國特色 ,今次的 Beef Tartare 加入了牛肝菌,把上乘的生牛肉碎加上一些香料和牛肝菌打成,壓成一個肉餅的模樣,打上一隻雞蛋🥚 提鮮。伴以非常薄又脆口的多士一起吃,肉質鮮嫩得入口即化,充滿油脂甘香。一啖咬落去口感有軟綿、酥脆、
朋友係 crypto 高手,佢話 workshop

Soup of the Day $78

Porcini Beef Tartare $198
話明係精緻新派法國菜,擺盤一向精美,

伴以非常薄又脆口的多士一起吃,肉質鮮嫩得入口即化,充滿油脂甘香。一啖咬落去口感有軟綿、酥脆、鮮甜同時爆發,層次很豐富。

30 Days Dry Aged 'US212' Prime Striploin 300G / $690

招牌菜之一當然唔少得自家熟成牛扒,選用最高等級嘅 USDA Prime 西冷,乾式熟成 30日 或以上,肉味香濃!

熟成牛扒充分軟化肉質,鮮嫩口感,肉味更濃郁。入口細嫩,接近即溶境界,軟腍多肉汁,配搭少少雪花鹽或者醬汁更加提鮮。

很回味肉質細膩的軟嫩,香醇的牛肉香味,熟成度恰到好處,切開見到那粉嫩的顏色,忍不住一口接一口,相當驚喜。

乾式熟成肉對我來講好創新,下次可以配埋紅酒 Wine Pairing 相輔相成,因為有 侍酒師 按菜式推介,咁就可以提升風味,很好的餐飲體驗!

Choose 2 sides
我就揀咗 Mashed Potato,呢度唔止牛扒好食,連配菜都落足心思。

其中推介 Mashed Potato,我自己喺屋企整個真係要好花心思,餐廳更加係用上三款薯仔製作而成,味道、水分同 creamy 都掌握得好好,綿滑細膩,薯仔香味同牛油香氣得到平衡。

Summer Lime Mousse $88
White Wine Jelly, Green Apple Confits, Bread Crumbs, Pickles Fennel

The Victuals 甜品亦是不能錯過的,變奏版 Summer Lime Mousse 味道清新脫俗,加入白酒啫喱,配搭青蘋果脯,外層嘅Mousse ,口感軟綿濕潤。酒香同果香,味道清甜不膩,必點甜品之一!

總括 The Victuals 環境優雅,融洽新派法國菜式,餐廳內設乾式熟成櫃,更加係令我眼界大開,是灣仔美食和以酒會友的好地方。

庆祝纪念
纪念日
  • 30 Days Dry Aged 'US212' Prime Striploin 300G
  • Porcini Beef Tartare
2022-09-01 68 浏览
主打Dry-aged & winepairing 既餐廳一入門口已有個area 放滿紅白酒比你揀環境好有氣氛 好適合朋友或者情侶The Victuals (灣仔)📍灣仔軒尼詩道99號彰顯大廈3樓@joanne.kny#winendine #dinninghk #hkfoodie #steaknwine #winetasting

主打Dry-aged & winepairing 既餐廳
一入門口已有個area 放滿紅白酒比你揀
環境好有氣氛 好適合朋友或者情侶

The Victuals (灣仔)
📍灣仔軒尼詩道99號彰顯大廈3樓

@joanne.kny
2022-08-29 102 浏览
男朋友好識得搵野食,每次經佢帶路都一定係好食的!亦練到我好咀叼😛 今日就帶左我去食熟成牛,我真係第一次食咋😍一進入餐廳門口,就已經有個好大嘅酒藏area‼️高檯旁邊有個好專業嘅熟成櫃擺放唔同肉類👍🏻睇得出餐廳對食品好有要求❤️「Scallop Tartar」份量一啲都唔少,相信用左幾隻大帶子🤩一嚟到已經聞到鮮味,然後將其他配料撈埋,有炸乾瑤柱、帶子精華汁、海葡萄、紫蘇葉,配埋配麵包片一齊食!呢個前菜已經能夠豐富味覺👍🏻「Raspberry Vinegar Salad」呢個raspberry vinegar 味道比balsamic vinegar 更香,酸甜味更balance👍🏻當中有青蘋果絲、松子 & 腰果,食落非常有口感😋「30 Days Dry Aged Prime Striploin 300g」主角熟成牛終於出場喇😍有風乾嘅香味,同時肉質亦非常軟嫩,牛味亦相當濃,唔駛太多調味,加少少海鹽已經好好味❤️「Side Dishes - Mashed Potatoes 」用左3款新鮮薯仔製成,口感綿滑細膩,食落有sour cream嘅味道😋薯仔香同牛油香平衡‼️連side dishes都咁講究,
男朋友好識得搵野食,每次經佢帶路都一定係好食的!
亦練到我好咀叼😛
今日就帶左我去食熟成牛,我真係第一次食咋😍
一進入餐廳門口,就已經有個好大嘅酒藏area‼️
高檯旁邊有個好專業嘅熟成櫃擺放唔同肉類👍🏻
睇得出餐廳對食品好有要求❤️

「Scallop Tartar」
份量一啲都唔少,相信用左幾隻大帶子🤩
一嚟到已經聞到鮮味,
配埋配麵包片一齊食!
呢個前菜已經能夠豐富味覺👍🏻

「Raspberry Vinegar Salad」
當中有青蘋果絲、松子 & 腰果,
食落非常有口感😋

主角熟成牛終於出場喇😍
有風乾嘅香味,同時肉質亦非常軟嫩,
牛味亦相當濃,唔駛太多調味,加少少海鹽已經好好味❤️

用左3款新鮮薯仔製成,
口感綿滑細膩,食落有sour cream嘅味道😋
薯仔香同牛油香平衡‼️
連side dishes都咁講究,果然無揀錯餐廳😃

「Carrot Tart」
呢款甜品係餐廳嘅signature⭐️
真係好少會食到呢類甜品
聽落好奇怪,但原來係幾好食的!
炒香左嘅紅蘿蔔味道好清甜😋