2022-09-03
朋友係 crypto 高手,佢話 workshop 灣仔附近新開有一間新派法國菜餐廳,自家熟成牛扒 好食到難以形容,我哋幾個牛扒控相約提早慶祝中秋節🥮位於灣仔的 The Victuals,opening 的鮮花很香,氣球醒獅好醒神,見到藏酒展示區,入內感受到裝修走歐洲復古工業風,如果坐到窗口位的話仲可以欣賞鬧市景致,邊吃邊看感覺好悠閒。餐牌是新派法國菜式,還加入各國風情元素,食物款式層次多變,座位旁邊我哋仲見到自設乾式熟成櫃,多款食材,睇見真係想食。Soup of the Day $78主菜前奉上的餐湯,先喝一口熱湯,蕃茄忌廉湯,酸酸的特別醒胃,入口 creamy 實在不錯。Porcini Beef Tartare $198Five Spice Egg Yolk, Caper, Shallot, Olive Oil話明係精緻新派法國菜,擺盤一向精美,糅合多國特色 ,今次的 Beef Tartare 加入了牛肝菌,把上乘的生牛肉碎加上一些香料和牛肝菌打成,壓成一個肉餅的模樣,打上一隻雞蛋🥚 提鮮。伴以非常薄又脆口的多士一起吃,肉質鮮嫩得入口即化,充滿油脂甘香。一啖咬落去口感有軟綿、酥脆、
Soup of the Day $78
Porcini Beef Tartare $198
話明係精緻新派法國菜,擺盤一向精美,
伴以非常薄又脆口的多士一起吃,肉質鮮嫩得入口即化,充滿油脂甘香。一啖咬落去口感有軟綿、酥脆、鮮甜同時爆發,層次很豐富。
30 Days Dry Aged 'US212' Prime Striploin 300G / $690
招牌菜之一當然唔少得自家熟成牛扒,選用最高等級嘅 USDA Prime 西冷,乾式熟成 30日 或以上,肉味香濃!
熟成牛扒充分軟化肉質,鮮嫩口感,肉味更濃郁。入口細嫩,接近即溶境界,軟腍多肉汁,配搭少少雪花鹽或者醬汁更加提鮮。
很回味肉質細膩的軟嫩,香醇的牛肉香味,熟成度恰到好處,切開見到那粉嫩的顏色,忍不住一口接一口,相當驚喜。
乾式熟成肉對我來講好創新,下次可以配埋紅酒 Wine Pairing 相輔相成,因為有 侍酒師 按菜式推介,咁就可以提升風味,很好的餐飲體驗!
Choose 2 sides
我就揀咗 Mashed Potato,呢度唔止牛扒好食,連配菜都落足心思。
其中推介 Mashed Potato,我自己喺屋企整個真係要好花心思,餐廳更加係用上三款薯仔製作而成,味道、水分同 creamy 都掌握得好好,綿滑細膩,薯仔香味同牛油香氣得到平衡。
Summer Lime Mousse $88
White Wine Jelly, Green Apple Confits, Bread Crumbs, Pickles Fennel
The Victuals 甜品亦是不能錯過的,變奏版 Summer Lime Mousse 味道清新脫俗,加入白酒啫喱,配搭青蘋果脯,外層嘅Mousse ,口感軟綿濕潤。酒香同果香,味道清甜不膩,必點甜品之一!
總括 The Victuals 環境優雅,融洽新派法國菜式,餐廳內設乾式熟成櫃,更加係令我眼界大開,是灣仔美食和以酒會友的好地方。