2022-10-17 43 浏览
食西餐除了味道,個presentation 都非常重要今晚去了灣仔這間人世高級扒房完全做到色香味俱全。每件食物都像一件藝術品🥰南非生蠔🦪大大而肥美,放在「白雪」之中,再以小筒注入餐廳自家製的醬汁,見到已甚為驚喜,儀式感很重,慢慢嘆、一口一口咬落肥美的蠔肉,超級「正」🥰青口也絕不遜色,食青口最重要是新鮮,這間餐廳的青口明顯是上等貨色,侍應介紹醬汁特別用小青口煮,可見廚師的心思❤️平時很怕吃煮得不佳的牛舌,覺得有一種怪味,但這個牛舌完全沒有這種感覺。肉厚又滑,配以蘆筍和酸蘿蔔,很美味牛扒是這餐廳的signature dish,當然要試試。完全冇令人失望,肉質嫩,煎🉐️好,瑣住肉汁。配菜有我最喜愛的蓮藕片。單還特別介紹薯蓉是有三種薯仔做的,非常有特色甜品單個擺盤已經靚到唔捨得食,tiramisu 重芝士和酒味,朱古力塊又濃濃的,杏仁片脆到不得了👍🏻寧靜的環境+睇得又食得的佳餚= 令人回味😇😇

寧靜的環境+睇得又食得的佳餚= 令人回味😇😇
2022-10-14 50 浏览
屹立在灣仔繁華街道上的高樓大廈這間法式餐廳,令你感覺遠離煩囂,交通方便;餐廳門前已看見放滿美酒的大廳,餐廳佈置幽雅,環境清靜,感覺輕鬆自在。我們隨意選了以下食物來分享:Scallion & rice puff toothfish terrin~以白鱈魚柳及金槍魚來製做魚卷,肉質爽滑,細嫩無骨,脂香滿溢,配搭秘製橙香醋或紫菜醬也有不同味道,魚卷放在脆片上吃,一軟一脆令有一番滋味;Hokkaido scallop tartare~北海道帶子韃靼配了醃蘿蔔丶青檸丶紫蘇等帶出不同獨特香味,再配拾扇貝泡沫及炸瑤柱絲,與脆卜卜的薄麵包片一起吃,再點橙醋醬或紫菜醬一起食又有別的層次,開胃又涮嘴;Sous vide 24 hour Iberico pork rack ~伊比利亞豬在森林中釆集的橡子為食糧,這就很好味了,肉質柔滑丶相當可口,用真空低溫烹調二十四小時能保存其肉汁,既豐富又嫩滑,香而不膩;30 days dry aged MB2 + AUST 36 South stirploin 300g~30日乾式熟成牛肉,把牛肉放進雪櫃裡,以溫度和濕度去控制及進行其乾式熟化,可提升牛肉濃郁風味,肉質美味

我們隨意選了以下食物來分享:

30 days dry aged MB2 + AUST 36 South stirploin 300g~30日乾式熟成牛肉,把牛肉放進雪櫃裡,以溫度和濕度去控制及進行其乾式熟化,可提升牛肉濃郁風味,肉質美味嫩滑,令人垂涎欲滴,回味無窮;還有配菜另上a) 三種不同的薯蓉及b) 用雞油炸的蓮藕薄片卻油而不膩。

Lime mousse ~青檸慕斯用白葡萄酒和青蘋果融會一起而成,再把麵包屑墊底~酸味突出,解渴消膩,多美好的一款甜品呀!

這間餐廳用料實在丶口味獨特,難怪如此多人聞風而至。
  • Hokkaido scallop tartare
  • Sous vide 24 hour Iberico pork rack
2022-10-14 43 浏览
朋友在灣仔區工作, 他是單身貴族, 往往放工後會約知己老友吹水吃西餐.   今日 whatsapp  請我去 The Victuals , 一間頗特別的樓上西餐廳.步入餐廳, 發覺設有小酒窖, 方便識飲識食朋友.酒款好多.餐廳歐陸式風格, 以木材為主色.  配合和諧音樂, 節奏輕鬆, 環境不錯, 系拍拖, 聚餐好地方.餐牌內食物選擇多, 老友點了熟成牛脷, 牛扒.  他又教我睇餐廳的恒溫熟成櫃,  熟成牛扒, 羊扒, 牛脷, 日期分類很清楚.Waiter 姐姐送上老友點的前菜 Burrata Mille-Feuille車厘茄,  青瓜卷及火箭菜, 做出田園風味, 爽口, 加配黑醋, 更開胃.   Burratacheese 千層酥, 鬆脆味甜. 接著 是另一個我叫的頭盤  ChickenGolumpki  食物, 醬汁, 配料都好注重.  一球法國椰菜 裹著嫩滑雞肉及黑松露片,  分成兩份,  配上名貴羊肚菌, 及小鮮花,  好特式.法國椰菜同嫩滑雞肉及黑松露片, 口感有層次, 調味正.開始食主菜牛了.   14 Days Chicken Oil Aged"Omaha"  Beef T
步入餐廳, 發覺設有小酒窖, 方便識飲識食朋友.
酒款好多.
餐廳歐陸式風格, 以木材為主色.
餐牌內食物選擇多,
 Burratacheese 千層酥, 鬆脆味甜.
法國椰菜同嫩滑雞肉及黑松露片, 口感有層次, 調味正.
開始食主菜牛了.   14 Days Chicken Oil Aged"Omaha"  Beef Tonque
Waiter 姐姐細心介紹, 14 日雞油熟成 "Omaha" 奧馬哈美國精修牛脷芯.
 賣相不錯.  面上鋪有露筍, 烤薯角 . 份量足,
牛脷芯好厚切. 質地軟滑,  煮得入味, 醬汁帶雞油香, 調味很好, 超好味.

第二個主菜:    30 Days Dry Aged  '44 Farms'  Prime  Striploion
Waiter 姐姐也作介紹,  頂級安格斯牛肉經熟成櫃 幹式熟成30天, 別有一番風味, 牛肉分解了膠原組織及肌肉纖維, 保留香醇肉汁,
熟成牛低溫烤香, 外皮燒焦有咬口更回味,
牛扒已切成厚片,  入口軟綿肉味濃,  嫰滑軟,  品質高, 咬落啖啖肉汁,  口感佳, 食得好滿意.
Dry aged steak order 可以跟兩個 sides .
Mashed Potat  &  Cheesy Celeriac  由芝士加西芹混成, 口感清新, 絕對好食.
Mashed Potato  馬鈴薯泥,  軟滑綿綿, 吾會油膩, 口感非常好.
法國式甜品  Gary’s Carrot Tart & CarrotParfait & Sponge Cake賣相吸引.   甘筍撻, 還有順滑芭菲, 海棉蛋糕烘脆, 組合不錯.
 法國甘筍撻出名好食.  正 !
食物質數, 烹調, 份量都好好,  服務員招呼周到,  The Victuals  是間有水準的西餐廳,   我們會再來.
  • 14 Days Chicken Oil Aged "Omaha" Beef Tonque
  • 30 Days Dry Aged ' 44 Farms' Prime Striploion
  • Burrata Mille-Feuille
  • Chicken Golumpki
  • Gary’s Carrot Tart
2022-10-13 36 浏览
近年香港愈來愈流行食熟成料理, 由牛肉到刺身都有各式各樣嘅熟成, 今晚嚟到位於灣仔嘅The Victuals, 餐廳裝潢走型格半復古風, 外面擺有各類美酒, 岩哂愛酒之人, 入面則自設熟成櫃, 令扒類肉味更濃, 美酒佳餚適合約會/朋友聚會/收工同班同事飲番杯紅酒都係一個不錯嘅選擇! 🌟Scallion & Rice Puff Toothfish Terrine兩片肉塊採用白鱈魚同薯仔打成蓉, 中間包裹住粉嫩嘅吞拿魚, 外圍分別以米通同法蔥包著配搭酥皮餅, 伴以紫菜醬汁同香橙藏紅花醋汁, 夾埋一齊食口感又脆又軟綿, 車車比較中意沾香橙醋汁, 食落甜甜酸酸幾醒胃 🌟Hokkaido Scallop Tartare帶子他他造型獨特, 頂層鋪有乾瑤柱同海葡萄, 下層有剁碎左嘅帶子, 紫蘇葉同日本蘿蔔漬, 旁邊有白色帶子泡泡作點缀, 混合所有材料配搭脆片一齊食, 食落甜鮮味, 清新富層次感 🌟Truffle Risotto一上枱已經聞到濃郁嘅松露香, 意大利飯食落煙煙韌韌, 味道不錯🌟30 Days Dry Aged "44 Farms" Prime Striploin熟成左30日嘅前腰脊一上枱

🌟Hokkaido Scallop Tartare

🌟Truffle Risotto

熟成左30日嘅前腰脊一上枱已經聞到肉香味, 微微焦脆嘅外層內裡粉嫩juicy, 上面淋上肉汁, 味道濃郁, 外脆內嫩嘅口感令人一試難忘

🌟Mashed Potato
薯蓉口感軟綿幼滑, 忍唔住要食多兩啖

🌟Cheesy Celeriac
西芹粒配芝士都係第一次試, 食到啖啖芝士拉絲同時食到清新爽脆嘅口感

🌟The Victuals
朱古力流心Tiramisu伴以杏仁薄脆片同真空處理嘅朱古力, 咬落去脆脆地口感不錯
2022-09-26
2022-10-12 86 浏览
灣仔最近新開左一間熟成牛扒餐廳,之前同朋友傾計,佢大力推咗介😝 呢間餐廳除咗有窗邊位,仲有vip房, 啱晒一大班人把酒詳談🍷 除咗一入門口可以見到好多靚酒,因為佢哋嘅熟成牛扒都係自家製,仲可以睇到佢哋嘅熟成櫃🥩Scallion & Rice Puff Toothfish Terrin $248呢個前菜夠好食又打卡able🥰 餐廳用咗白鱈魚同吞拿魚做卷物,切成半圓,外邊配咗2款特別口味嘅脆邊☺️ 一個係香菜,一個係米通,米通脆口同軟嫩嘅魚卷成對比,口感好好🥺 魚卷配酥皮,牛油味香味,旁邊仲配有紫菜醬同意大利白醋藏紅花橙汁,紫菜醬好好味,唔會太鹹,又香,有心機又有驚喜😍Seared Foie Gras & Duck Terrine $148擺碟好靚😚 鵝肝煎得香脆,油脂感豐富,真係好邪惡😈 一上碟已經好香,上面配咗紅莓乾,紅莓嘅酸可以減鵝肝嘅膩,平衡得好好🤓 另外Duck Terrine配蘋果粒,入面仲有啲雲呢拿籽,好香同鴨肉好夾😆30 days Dry aged 'Cedar River Prime Stirploin 300G$790到咗主角!係餐廳嘅30日熟成牛扒,厚身😎 原來佢外皮好
到咗主角!係餐廳嘅30日熟成牛扒,厚身😎 原來佢外皮好得意,會有煙燻芝土味道,有特色🥩 另外,餐廳特意將牛扒分2部份,一部分keep原件保暖,等我哋可以慢慢食~ 牛肉味道濃郁,亦有唔少肉汁👏🏻
八爪魚意粉好香🥺 佢用咗好多蒜同埋橄欖油去煮,扁意粉嘅質地都算爽口彈牙,份量亦都好多🍝 另外八爪魚都好多又厚肉,有咬口又正🐙
The Victuals Tiramisu $138
必叫嘅tiramisu 😍😍 我下次去都會叫! Tiramisu 外表一流,成個生日蛋糕咁~ Tiramisu 質感細滑,cheese味足,又可以同咖啡味好好平衡🍰 另外仲有旁邊嘅焦糖杏仁脆片同朱古力片,焦糖杏仁脆片脆卜卜,配埋tiramisu 一齊食原來好夾,正👏🏻
庆祝纪念
生日
2022-10-12 44 浏览
識食朋友帶領到這楼上菜館,新張食店以餐酒, 乾式熟成牛肉及法式烹調做主打, 入門便見頗具規模酒窖👏餐區就在酒窖背後, 木檯為主調,佈置清雅,靠邊有窗戶令室內十分開揚,窗前更設有向街吧枱位,此區另一吸睛之處在於其中放了大型乾式熟成肉櫃,內放了大量正在乾式熟成中之肉食👍先上前菜:scallion & rice puff toothfish terrine, 法式菜terrine是把食材煮好放在長方形盛器造成肉醬,鵝肝醬便是表表者,這個是牙魚,金槍魚為成份的terrine, 伴以脆片,橙醋,肉醬咸香,橙醋酸甜令整道菜味道更高😋Hokkaido scallop tartare,北海道帶子他他,表面鋪上海葡萄及炸脆瑤柱絲,塗在脆多士上入口甘香鮮味重😋Sous vide 24 hour Iberico pork rack,真空低溫烹調二十四小時伊比利亞豬架,看菜名已知是廚師心機之作,肉質鮮美有嚼感,伴碟有椰菜,千層薯餅😋30 days dry aged stirploin 300g,三十日自家熟成牛里脊肉,嫩滑而重油香,入口肉味足,不愧為主力菜式,三百克份量足夠兩個成人口胃 ,配菜有香滑薯蓉,炸

先上前菜:

30 days dry aged stirploin 300g,三十日自家熟成牛里脊肉,嫩滑而重油香,入口肉味足,不愧為主力菜式,三百克份量足夠兩個成人口胃 ,配菜有香滑薯蓉,炸藕片😋👍

甜品青檸慕斯Summer lime mousse,酸酸甜甜,青檸香味夠,入口涼快,正好解解先前菜式肉類的重油脂味😋

好享受一頓乾式熟成肉法國餐👏👏
2022-10-06
  • 青檸慕斯Summerlimemousse
  • 香滑薯蓉,炸藕片
  • 三十日自家熟成牛里脊肉
  • 真空低溫烹調二十四小時伊比利亞豬架
  • Hokkaidoscalloptartare
  • scallion&ricepufftoothfishterrine
2022-10-12 30 浏览
在灣仔上班一天,難免有些勞累,下班的時候在網上看到一家新開的西餐廳,恰巧就在公司附近,於是就約朋友一起去試一下。Chicken GolumpkiGolumpki也就是捲心菜的波蘭語,顧名思義就是用捲心菜做外皮,內餡包著雞胸肉和黑松露,口感非常豐富,整體也較清爽,個人還是蠻喜歡的。Seared Foie Gras & Duck鵝肝外皮焦脆內部柔軟,配了樹莓醬汁,吃起來口感綿柔不油膩。30 Days Dry Aged ' 44 Farms Prime Striploion 300G這道菜是本人最喜歡的一道,亦因我比較愛吃牛肉,對大牌農場牛肉也略有聽聞,更知曉其優勝之處。這道PRIME級別的牛肉是安格斯牛肉的頂級,表面有微微的焦脆感,內里肉質鮮嫩多汁,烹飪保留了牛肉本身的味道,沾著海鹽,簡直的完美搭配。The Victuals Tiramisu最後就是這道甜品了,軟軟的也不會很甜,搭配黑巧克力增加的甜品的脆感,口感更具層次。我覺得這家餐廳的環境、食材品質都是滿高質,以不複雜的烹煮方法,保留食材本身的原味,整體菜品非常fancy,適合朋友打卡以及情侶約會。

Chicken Golumpki

Seared Foie Gras & Duck
鵝肝外皮焦脆內部柔軟,配了樹莓醬汁,吃起來口感綿柔不油膩。

The Victuals Tiramisu

2022-10-11 29 浏览
今天由胖侶帶領我到灣仔這一間上樓西餐廳, 餐廳格調舒適,還有暗門內的十二人私密包廂房,見到餐廳一隅的那個牛扒熟成櫃,便知道去對了地方。Scallion & Rice Puff Toothfish Terrine,這道菜的組合非常特別,上桌見有點像肉凍包覆著牙魚,表層再沾上脆米及香草,長得像肉凍的其實是米餅,跟牙魚及脆米同吃,口感獨特清新。Mussels With Dried Mussels Sauce,青口的配菜種類繁多,有西芹、紅蘿蔔、橄欖以及香蔥,味道帶點 fusion 的意味,隨附的多士以少許橄欖油點綴,把青口放在其中,相當的配。14 Days Chicken Oil Aged ‘Omaha’ Beef Tongue,經過 Dry aged 處理的牛舌還是第一次嘗試,牛舌口感軟嫩,感覺就像被慢煮過一樣,Dry aged 過後牛舌的味道更為濃郁,其中一款配菜有被醋漬過的痕跡,夾着牛舌同吃使味道更有層次。The Victuals Tiramisu,Tiramisu 甜度剛剛的好,圍在在外面的是杏仁焦糖脆片 和朱古力脆脆,跟軟滑的 tiramisu 口感作出緩衝。

2022-10-10 25 浏览
灣仔區食肆林立,朋友聽說有一間樓上的隱世餐廳,質素十分高,今日我們結伴去試一試!我們最喜歡吃生蠔,這裏的生蠔🦪的確新鮮肥美,侍應說是南非出產的。質素甚高,而且有特製的醬汁,單是賣相已十分吸引,食落也有濃厚的蠔味!青口一向是西餐廳的熱門菜式,這裏的青口甚為特別,連醬汁都也是用小青口特別烹製的。青口味道濃郁,非常新鮮,麵包醮上小青口做的醬汁,又香又脆口😀牛舌用慢煮方式制作,令到牛舌的質地非常冧,但仍保持牛舌獨有的味道。配菜有蘆筍及餐廳特製的酸蘿蔔,十分開胃,配搭得不錯。西冷牛扒入口即溶,煎得剛剛好不會太熟,很明顯是上佳質素的牛扒,再配以脆卜卜的蓮藕片和用三種薯仔做的薯蓉,頓成一道美食Tiramisu 甜品酒味濃郁,配以香脆杏仁片, 味道濃郁的朱古力, 令人回味.今天我們渡過了一個愉快的晚上,在裝修雅緻的地方吃一頓美食,實在可以放鬆一下😀

2022-10-10 31 浏览
疫情緩和措施放寬之後, 大家急不及待都嚟個報復式消費。 呢一呢一間位於灣仔嘅餐廳【The Victuals】, 主打熟成牛扒。 食牛扒又點少得紅酒呢? 餐廳自設紅酒區, 如果想飲紅酒嘅話,可以慢慢挑選。另外坐低之後就被呢一個dry aged雪櫃吸引。 熟成牛扒之所以特別好食, 係因為熟成時,酵素將肌肉變得更軟嫩, 同時去除咗肉質裏面多餘嘅水份, 令牛味更加濃郁。先嚟一個Appetiser 《Scallion and Rice Puff Toothfish Terrine》。 牙帶魚脂肪含量高, 而且肉質較為實淨, 第一次品嚐到用牙帶魚來做肝醬, 估唔到口感同樣細滑, 而且帶有魚味, 一啲都唔 腥。 呢一款凍嘅魚肝醬有兩款口味, 一款外面鋪滿細蔥, 另一款外面鋪上米通。 兩款食起來,味道、口感截然不同。 細蔥夠香,而米通可以增加脆卜卜嘅口感。中間粉紅色嘅係慢煮嘅吞拿魚肉, 有肉感,而且嫩滑。 將凍肝醬搽上脆卜卜嘅餅底度食, 再搽上少少特製香橙黑醋醬汁, 酸酸甜甜 ,非常醒神開胃。另一度非常開胃嘅前菜《Mussels with dried mussels sauce》, 色澤吸引。 用上新

另一度非常開胃嘅前菜《Mussels with dried mussels sauce》, 色澤吸引。 用上新鮮嘅青口, 品嚐到海水嘅鮮味, 以及青口肉嘅甜美。 特別嘅青口醬帶有海鮮嘅咸香, 加上加入咗唔少嘅配料以及香料, 食起嚟味覺層次更加豐富。 用香脆嘅sourdough 點埋淨下嘅醬汁, 一滴不漏。

嚟到期待已久嘅主菜慢煮牛扒。《30 days Dry aged MB2+ 36 South Striploin 300gram》Striploin 呢一個部位係牛前腰脊, 肉質口感較為結實, 肥瘦均勻, 冇多餘嘅肥肉, 牛味比較香濃。

Medium嘅火候將呢一塊西冷發揮得淋漓盡致, 顏色粉嫩帶紅, 鎖住肉汁, 沒有流失任何一滴精華。

另外配合埋呢一個唔常見但又好食嘅配菜《Cheesy Celeriac》, 好多人對於西芹呢一種比較濃味嘅蔬菜非常抗拒, 呢一度芝士西芹頭其實係食西芹嘅根部, 口感爽脆,同時亦冇咁大西芹香氣, 加埋鹹香芝士, 食起嚟非常特別。

最後嘅甜品《The Victuals Titamisu》, 從賣相完全估唔到係咩甜品。 Tiramisu外面有杏仁脆餅, 切開入面有朱古力流心。外面嘅朱古力用咗抽真空方法處理,食起嚟更脆卜卜。

從Appetiser 到dessert ,都可以品嘗到大廚嘅心思。 已到菜除咗賣相精緻之外, 味道亦同樣一流。

呢一間餐廳仲有房間可以包場, 下次同大班朋友一齊食,把酒談歡, 實在係一個唔錯嘅選擇。

• 30 Days Dry Aged MB2+AUST 36 SOUTH Stirploin 300G
1K
2022-10-10 34 浏览
一直都好想試熟成牛肉,今日難得朋友約聚舊,就卜左一間專食熟成牛- The Victuals 嘅高級餐廳嘆番個靚晚餐😻🌮Burrata Mille-Feuille $148穀物脆餅有南瓜子,松子,脆得嚟又有啲咬口,中間夾住布袋芝士,再加羅勒葉,入口清涼味道帶甜。仲有番茄,細細粒嘅酸蕎頭,酸甜開胃🤩🐣Chicken Golumpki $188外層係法國椰菜加入了煙肉粒,中間係雞肉慕絲,口感豐富,加入黑松露片,散發陣陣黑松露味,羊肚菌帶點爽口,蘸上意大利黑醋,蘑菇醬,🐄30 Days Dry Aged 44 Farms' Prime Striploin 300G $990 with 2 sides熟成牛肉即係利用牛肉本身嘅酵素和外在嘅微生物,在合適嘅環境入面靜置發酵一段時間,牛肉經過乾式熟成後,表面因風乾變硬,但係有助保存牛肉內部嘅水份🤤,更能鎖住肉汁,所以中間望落好juicy,外殼帶少少芝士香味。食落肉質較普通牛肉更為鮮嫩,味道更鮮甜😍🧀Cheesy Celeriac芝士焗西芹頭熱辣辣新鮮焗起,口感爽嫩,味道帶點清新,可中和下肉嘅膩感😙Sautéed Mixed Mushroom炒雜菌炒得
🌮Burrata Mille-Feuille $148
🐣Chicken Golumpki $188
🧀Cheesy Celeriac
Sautéed Mixed Mushroom
炒雜菌炒得惹味乾身,食落唔油膩,唔錯呀🤤
🐷Sous Vide 24 Hours Iberico Pork Rack $348
店員介紹佢地嘅豬鞍好嫩好juicy,推介比我地,咁我地就一試啦。好厚身,一啲都唔嚡口,厚切仲特別有口感,肉色粉嫩濕潤☺️,口感軟腍,肉汁豐富,配上鹹甜燒汁,好讚!伴碟嘅風琴薯仔鬆化可口,薯香滿滿,椰菜爽口清甜😋。
🍮TheVictuals Tiramisu $138
最愛Tiramisu,外層Mascarpone Cheese忌廉口感綿密順滑,中間蛋糕索滿晒酒,酒香於口腔中縈繞,外層仲有焦糖杏仁脆片,超級香脆,令人一試難忘❤️。仲有自家製嘅氣泡特濃朱古力,成個甜品都好啱我🤤😍
2022-10-10 312 浏览
如果唔係朋友介紹,都唔知原來我miss左灣仔嗰面嘅一間新餐廳!餐廳以自家熟成牛扒為signature,前鋪仲有好多酒賣添。30 days Dry aged 'Cedar River Prime Stirploin 300G $790主角30日熟成牛扒😍每一塊邊位都有煙燻芝士嘅味道,再加上因為熟成而濃濃嘅牛肉味,十分特別。Scallion & Rice Puff Toothfish Terrin $2482塊半月形狀的分別是吞拿魚及白鱈魚。店員解釋係要先將魚雪凍,再將米通及香菜包上,配以酥脆的酥皮和意大利白醋藏紅花橙汁,是充滿新鮮感嘅一道菜!Seared Foie Gras & Duck Terrine $148啖啖油香的鵝肝,配搭上紅莓醬及蘋果蓉雲呢拿籽,入口即溶的感覺很好。Sous Vide Octopus AOP Linquine $228另一道主菜係真空慢煮八爪魚意粉。因為慢煮,所以八爪魚亦不乾身,反而係濕潤多汁的。The Victuals Tiramisu $138即使已經好飽,但女人都係有甜品胃的。這個甜品係我再訪都必食的!香濃幼滑的Tiramisu,旁邊放上反差的焦糖杏仁脆

The Victuals Tiramisu $138
即使已經好飽,但女人都係有甜品胃的。這個甜品係我再訪都必食的!香濃幼滑的Tiramisu,旁邊放上反差的焦糖杏仁脆片同黑朱古力片。十分回味。

2022-09-26
2022-10-09 25 浏览
最近讀書讀到好辛苦,所以男朋友專程帶我嚟呢一度食好西!😋🥹------------------------------一入到去,有幾個大櫃擺咗好多唔同嘅酒,,再行入啲就見到有幾張枱,空間都好闊落,另外佢仲有房係比客人喺入面食。😍😍------------------------------Burrata mille-feuille個千層酥食起上嚟鬆脆,甜甜地咁,再配埋burrata 嘅芝士味,加埋賣相咁靚,簡直一流。chicken golumpki呢一個法國椰菜雞肉卷入面除咗有雞肉之外,仲有黑松露。識落好夾,好香黑松露嘅味。側邊仲有羊肚菌,可以連埋雞肉卷一齊食,口感豐富。30days dry aged MB2+AUST36 south stirploin 300g呢個牛扒係經過30日嘅熟成。廚師將呢一塊熟成牛扒煎到外脆內嫩,內裏充滿肉汁。而且食得出同普通牛扒有所分別,肉味好濃,多一種風味。🥹🥹Sous Vide24hr Iberico pork rack由於因為佢係用慢煮嘅方法去煮,所以食落非常嫩滑,肉汁完全冇流失。😋😋而啲配菜亦都好有心機,特別係個千層薯仔,外脆內軟,好好食。🥰Che
最近讀書讀到好辛苦,所以男朋友專程帶我嚟呢一度食好西!😋🥹

Burrata mille-feuille

chicken golumpki

30days dry aged MB2+AUST
36 south stirploin 300g

Cheesy celeries
芝士配埋已經炒都淋淋地嘅西芹,甜甜地帶點芝士味,食落充滿驚喜。😙😙

Roasted broccoli with preserved mustard leaf
西蘭花配日本雪菜呢一個配搭係我第一次食,食落都唔錯,係初嘗試。🤩🤩

Gary’s carrot tart
本身我唔算係一個好鍾意食甘筍嘅人,但係呢一個撻嘅話我可以接受到。食落酸酸甜甜咁,仲配有甘筍嘅雪糕,第一次食到咁好食嘅甘筍甜品。😍😍

我覺得呢一度幾適合傾生意,拍吓拖。如果諗唔到有邊度好去嘅話呢一度係一個好選擇。🥳🥳
2022-10-09 28 浏览
灣仔情調餐廳記得每次到灣仔都會選擇些浪漫西餐一試,這間新開的餐廳便是首選。30 days Dry Aged MB2+AUST36 SOUTH Stirploin 300G熟成牛係店內招牌,大大個熟成櫃,每款牛都要好花心機熟成至適合程度先會烹調,另外牛味份外濃郁,帶點blue cheese 香氣般,入口汁鎖緊在肉,pink pink 的嘅牛最為吸引❤️.配菜口感爽脆,有別一般的side dish 選擇。Mussels with Dried Mussels青口鮮甜,肉質滿飽細滑,湯底帶淡菜香味,配撘啱啱好,加埋麵包一流。salty cod croquette帶鮮味,醬油中和膩感,口感豐富。甜品每啖都嚐到心思,師傅由主菜到甜品品質都一流。服務貼心有效率,每道菜都會先講解。店內裝潢亦不錯。
灣仔情調餐廳

30 days Dry Aged MB2+AUST
36 SOUTH Stirploin 300G
.配菜口感爽脆,有別一般的side dish 選擇。
Mussels with Dried Mussels
salty cod croquette
帶鮮味,醬油中和膩感,口感豐富。
甜品
每啖都嚐到心思,師傅由主菜到甜品品質都一流。

服務貼心有效率,每道菜都會先講解。
店內裝潢亦不錯。
2022-10-08 28 浏览
平時同女朋友拍拖都會周圍去食下啲新嘢,有次我地就去到灣仔呢間熟成牛排房食晚餐,撐下枱腳。我地都諗咗好耐食乜,因為太多選擇了,無耐店員就同我地推介咗幾款菜式,而我地都覺得幾唔錯。首先頭盤就有burrata Mille-Feuille,佢就係用類似米通餅夾住burrata cheese再配上車厘茄蔥粒等蔬菜。如果鍾意好Creamy嘅芝士就一定要試吓呢個。而另一個頭盤就係chicken golumpki,佢將雞肉變成類似慕絲,再用捲心菜包住,而雞肉就配上黑松露,蘑菇忌廉。食落外層捲心菜嘅爽口,而中間係雞肉慕絲則彈牙,更帶有黑松露香氣。而主菜嘅配菜有芝士芹菜根,我佢就係用咗芹菜嘅根部,再加上芝士炒焗,作為主菜配菜都好有特點,而且食落芝士香濃。另一個配菜就係烤原條西蘭花,平時好少會食到原條西蘭花,而佢呢度嘅西蘭花都好爽口,加上少少芥菜調味,食完主菜後都可以消一消濟。而呢個係其中一個主菜sous vide 24hr Iberico Pork Rack。師傅就係用咗廿四小時真空處理,因為真空慢煮所以豬鞍食落去都好淋,而且保留豬肉嘅鮮味,配上側邊嘅肉汁同薯仔,唔需要太多調味都可以好好食。最後一道主菜3

最後一道主菜30 days try age M82+ AUST 36 SouthStriploin 300G,近年好興熟成牛肉,但係熟成牛排的確係令到牛扒更嫩更有牛味。呢度有300 gram牛扒唔需要做太多調味只需要加少少鹽就可以令到佢有和牛質素,但又唔會去到和牛咁肥膩,真係嗌少少都要試下。

而最後甜品就係甘筍撻,再配上cream,
側邊嘅甘筍雪糕同真空海綿蛋糕,甘筍撻未必個個都鍾意,但係佢哋嘅撻皮非常鬆脆,加上面嘅cream,同側邊嘅甘筍雪糕一齊食,都係一種味道。而真空左嘅海綿蛋糕因為抽乾左水份,所以變到好鬆脆,亦都係一個新嘅體驗。