2019.05.14 😊【新人事新作風 創新X舒適酒吧餐廳】食在太和假期過後友人相約到太和一間酒吧餐廳小聚雖然小妹對大埔挺熟悉 聽著名字還沒想起位置原來是間新易手的餐廳還記得餐廳的前身已經挺喜歡它的環境及食物裝潢上沒太大變動 感覺舒適 亦在戶外加設座位命名"The right place" 就有如一個避風港🏝️讓工作一整天的我們 在這裡放鬆一下避風塘椒鹽魷魚酥 $88酒吧的絕配當然是啤酒及卜卜脆啦餐廳在菜單上加入新元素-港式口味避風塘口味的確地道 加上卜卜脆的魷魚酥及薯片是跟啤酒是最坐拍擋😎魷魚酥金黃彈牙 炸粉不算太厚惟椒鹽味未算太突出若先爆香炸蒜再翻炒魷魚酥 味道更香低溫慢煮燒西班牙黑毛豬五花腩伴芥辣籽蜜糖青蘋果 $88低溫慢煮是近年流行的烹煮手法常見的菜色有牛扒、雞、羊扒等今次小妹就嚐到黑毛豬五花腩🐷薄切五花腩肥瘦層層叠交入口油膩挺重 味道略濃包裹著青蘋果片 口感更清爽黑松露醬野菌比薩 $168黑松露永遠都是讓人期待的美食陣陣濃郁的香氣 就能讓人口水直流Pizza在用料上也簡單不太貪心🍕除主角黑松露醬外 只有爽口的野菌及蕃茄肉醬雖然味道較單一 勝在用上薄脆批底 口感更香口卡拉布里亞辣
2019.05.14 😊

若先爆香炸蒜再翻炒魷魚酥 味道更香
低溫慢煮燒西班牙黑毛豬五花腩伴芥辣籽蜜糖青蘋果

低溫慢煮燒西班牙黑毛豬五花腩伴芥辣籽蜜糖青蘋果 $88
低溫慢煮是近年流行的烹煮手法
常見的菜色有牛扒、雞、羊扒等
今次小妹就嚐到黑毛豬五花腩🐷

黑松露醬野菌比薩

除主角黑松露醬外 只有爽口的野菌及蕃茄肉醬
雖然味道較單一 勝在用上薄脆批底 口感更香口
卡拉布里亞辣香腸茄子半乾車厘茄羅勒蕃茄汁扭捲粉伴烤海虎大蝦

卡拉布里亞辣香腸茄子半乾車厘茄羅勒蕃茄汁扭捲粉伴烤海虎大蝦 $178
愛蝦的朋友就非常喜歡這道大蝦扭捲粉
以酸甜的蕃茄醬為主調 適合炎炎夏日很開胃
而長長的扭捲粉烹煮的時間剛好
做成帶al dente的口感🍝
友人更搞笑說遠看像象拔蚌呢
Dr. Kitty

Dr. Kitty $46
一場來到酒吧 不來杯特飲怎樣「裝逼」
小妹懷著一顆少女心 就被名為Dr. Kitty的Mocktail吸引著
杯子上除了掛上荔枝及小蝴蝶結裝作卡通人物外🎀
顏色帶粉紅 味道亦以荔枝、芒果、菠蘿及乳酪為主調
略甜 適合不太會飲酒的女士們

The right place, at the right time

TheRightPlace 💌

卡拉布里亞辣香腸茄子半乾車厘茄羅勒蕃茄汁扭捲粉伴烤海虎大蝦
Dr. Kitty
  • Dr.Kitty
2019-05-16 51 浏览
尋日特登去大埔踩單車,踩完之後同朋友想搵個地方正整地傾吓計食吓晚飯!跟住佢介紹有一間稱霸啲嘢食都唔錯,所以我哋就一齊去試吓!一入到去個環境就已經好靚,燈光比較昏暗營造左一個好好嘅氣氛!覺得呢間發嘅老細一定好友生活品味,會嘅背景音樂亦都非常之適合間餐廳🍴!我哋帶咗兩樣嘢食,帶咗個pasta,係魷魚菠菜芝士意大利,同埋慢煮西班牙黑毛豬五花腩伴芥末籽蜜糖青蘋果!兩個嘢食都非常之高質!首先講下個pasta先,刻下嘅芝士味好濃配合埋魷魚同埋煙肉非常之夾,係我少數食個最creamy嘅pasta!至於個黑毛豬仲有驚喜,黑毛豬嘅嘅質素好好,一食落好淋,又唔會太肥或者過瘦,配埋個青蘋果剛剛好,又帶蘋果嘅清新感
2019-05-13 60 浏览
為食肥熊與馬騮仔踩完單車之後就梗係要搵食啦。 話說由大圍踩入大埔之後我哋決定喺大埔搵食啦。 肥熊今日堅持要食西餐 終於發現到呢間 the right Place。 係全咩都唔知嘅情況底下我哋決定入去試。吸引我嘅地方係佢門口嘅燈牌同埋嗰兩樣bar枱椅, 入到裏面佢有個小酒吧,情調,格局幾好。坐低咗之後 ,我哋叫咗兩個set。馬騮仔就要緬因州龍蝦尾意大利粉,我就要烤美國安格斯西冷牛扒,仲有個小食,低溫慢煮燒西班牙黑毛豬五花腩伴芥末籽蜜糖青蘋果。低溫慢煮燒西班牙黑毛豬五花腩伴芥末籽蜜糖青蘋果 ,高性價比嘅小食,擺盤已經好靚,五花腩份量超多,五花腩經低溫處理,肉質非常嫩,配埋青蘋果薄片同醬汁一齊食,去咗五花腩嘅油膩,感覺清新。緬因州龍蝦尾意大利粉 一整段龍蝦尾放喺意粉上面,龍蝦香味四溢,龍蝦肉新鮮彈牙,因為是一整段尾,肉超厚,龍蝦味滲進意粉,再配上意式辣肉腸和半乾車厘茄非常開胃烤美國安格斯西冷牛扒配香草意粉 牛扒生熟度拿捏得宜,Order 3成熟,一整塊都保持得相當之好,肉質鮮嫩Juicy,牛扒調味亦值得一讚,只要輕輕點芥末醬已經很好吃,伴碟的黑椒汁基本用不著(笑),跟配的意粉亦有誠意,意粉用

緬因州龍蝦尾意大利粉

烤美國安格斯西冷牛扒配香草意粉
牛扒生熟度拿捏得宜,Order 3成熟,一整塊都保持得相當之好,肉質鮮嫩Juicy,牛扒調味亦值得一讚,只要輕輕點芥末醬已經很好吃,伴碟的黑椒汁基本用不著(笑),跟配的意粉亦有誠意,意粉用香草炒香,軟硬度適中,連跟配意粉也有這質素,感覺這餐廳的意粉水準頗高

埋單$6百多,因為9點鐘後入坐除了Set以外都有7折,我同馬騮仔都覺得今個晚餐簡直係超值!
2019-05-05
2019-05-09 65 浏览
The Right Place 位於大埔舊墟直街,並不在人多熱鬧嘈雜地方,餐廳四周圍環境感覺好舒服好寧靜。餐廳環境昏暗,有情調,有室外室內,室外都一樣有氣氛。餐牌有好多選擇,有西式,有中式,最特別有避風塘系列。野菌濃湯-入口濃厚滑溜,菌香撲鼻,還吃到粒粒野菌魷魚煙肉菠菜芝士忌廉汁意大利粉-滿滿既芝士灑上意大利粉上,魷魚鮮味,口感煙韌,意大利粉軟硬適中,忌廉汁不會過份濃稠,食完不會滯北海道鮮帶子半乾車厘茄芥蘭苗香辣蒜片鮑魚汁扁意粉-北海道帶子肉質鮮甜,還有3大粒,加入了鮑魚汁,帶點香辣,好香好惹味墨西哥牛肉芝士卷-餅皮烤得金黃香脆,餡料有蕃茄、牛肉、芝士,口感好豐富,亦可加上蛋黃醬或牛油果醬或芒果莎莎醬一齊食會更滋味蘇蘭豆腐-睇圖片超級吸引,創意十足,豆腐花都可以撞成cocktail ,當然時試試,木桶入面有豆漿同威士忌,侍應會幫忙將熱豆漿撞入木桶內,等待5分鐘就可以食,口感真係豆腐花,而且仲要滑溜溜,第一啖會先品嚐到豆腐花味,之後喉嚨會散發濃濃既酒香茶葉浸美麗-用上中式茶壺製成既酒,先品嚐凍既酒,之後再飲熱既酒,一冷一熱,味道濃郁,好特別

餐牌有好多選擇,有西式,有中式,最特別有避風塘系列。

野菌濃湯-入口濃厚滑溜,菌香撲鼻,還吃到粒粒野菌

· 🍹 Chill Time & Dinner in Tai Po 🍴好 羨 慕 住 大 埔 區 的 朋 友 們 🏠呢度有個 "對的地方" 既浪漫有情調之餘💖三五知己住附近都可以落嚟食飯傾吓計飲嘢都幾正🍷有非常特別的Cocktail 和 Mocktail 選擇 👍餐廳仲會播住啲有節奏的音樂十分之Chill ✨ ···🔼鹹蛋黃海鮮意大利飯配輕煎帶子 ⭐⭐⭐⭐⭐有魷魚, 法邊豆 , 西班牙辣肉腸同燒南瓜做配料Risotto 口感唔錯❤ 鹹香加埋燒香南瓜嘅甜味幾特別❤帶子大大啖肉輕煎過幾香同幾好食~ 整體鹹香辣甜嘅味道都幾襯仲幾好味, 值得一試!! ···🔼12小時低溫慢煮烤乳豬 ⭐⭐⭐⭐⭐肉非常Juicy 勁嫩滑 😍 好好味呀呢個真心!!!配料有椰菜仔 & 手指薯 ~ 點芥末籽蘋果燒汁肉質食落更鮮甜清新👍2個人食完呢2樣都已經飽飽地了👧👧 食飽飽就番杯Mocktail Enjoy 吓先 ~ 🔼Dr.Kitty 有Lychee & Mango Syrup , 菠蘿汁同乳酪飲落奶香清甜果種👍 女仕們一定鐘意❤ ··🔼Jumper 有自家制的Cassis Syrup Nata de Coco ,
好 羨 慕 住 大 埔 區 的 朋 友 們 🏠
呢度有個 "對的地方" 既浪漫有情調之餘💖
三五知己住附近都可以落嚟食飯傾吓計飲嘢都幾正🍷
餐廳仲會播住啲有節奏的音樂十分之Chill ✨ ·

🔼鹹蛋黃海鮮意大利飯配輕煎帶子 ⭐⭐⭐⭐⭐
有魷魚, 法邊豆 , 西班牙辣肉腸同燒南瓜做配料
Risotto 口感唔錯❤ 鹹香加埋燒香南瓜嘅甜味幾特別❤
帶子大大啖肉輕煎過幾香同幾好食~
整體鹹香辣甜嘅味道都幾襯仲幾好味, 值得一試!! ·

🔼12小時低溫慢煮烤乳豬 ⭐⭐⭐⭐⭐
肉非常Juicy 勁嫩滑 😍 好好味呀呢個真心!!!
配料有椰菜仔 & 手指薯 ~
點芥末籽蘋果燒汁肉質食落更鮮甜清新👍

🔼Dr.Kitty
飲落奶香清甜果種👍 女仕們一定鐘意❤ ·

🔼Jumper
有自家制的Cassis Syrup
Nata de Coco , Lemon Juice 和 梳打水
飲落好Fresh✨ 我都幾鐘意飲呢個🍹❤
女仕男仕都鐘意❤
唔飲得酒嘅都可以試吓佢地嘅Mocktail 👍

仲有室外座位選擇~
係度飲嘢傾計靜靜地都幾舒服呢

• 12小時低溫慢煮烤乳豬件伴椰菜仔及手指薯配芥末籽蘋果燒汁
2019-05-05 52 浏览
難得約咗個好耐無見嘅朋友,梗係要搵間坐得舒服又可以傾吓計嘅bar & restaurant啦!之前成日經過呢間餐廳都見到出面坐滿人勁熱鬧,已經一早想試下。又咁啱大家都住大埔,就決定食呢間!一坐低,睇menu已經好多菜式都想試,侍應見我地1516,都好細心咁推介咗幾款食物俾我地,最後就揀咗虎蝦蕃茄意粉同10oz安格斯牛扒,再叫一杯King Can同Margarita。虎蝦蕃茄意粉虎蝦好大隻,意粉都好入味,同埋重點要讚個蕃茄汁!平時好怕蕃茄意粉會好酸好濃味,遮晒啲食物嘅味道,但呢個意粉好香蕃茄味又甜甜哋,食落去好開胃,唔會覺得好膩!10oz安格斯牛扒,5成熟medium朋友叫咗medium,嚟到嘅時候見到塊牛扒咁厚肉同大塊都好期待個味道,果然有驚喜!平時喺餐廳叫五成熟,通常一係就over cook ,一係就太生好似無煮過咁。但呢度個火候啱啱好,juicy之餘牛扒都煮得軟腍香口,推薦!King can 聽bartender講係溝咗啤酒同幾種酒而成的cocktail ,對啤酒愛好者嘅我嚟講梗係唔會錯過!bartender教要大啖飲先正,飲第一啖時有少少苦,但飲耐咗就覺得個味道幾特別,好似飲緊果

虎蝦蕃茄意粉

10oz安格斯牛扒,5成熟medium

King can

bartender講係溝咗啤酒同幾種酒而成的cocktail ,對啤酒愛好者嘅我嚟講梗係唔會錯過!bartender教要大啖飲先正,飲第一啖時有少少苦,但飲耐咗就覺得個味道幾特別,好似飲緊果味啤酒咁,但又唔會好飽肚,唔似一般cocktail要慢慢飲,係特別嘅!朋友杯Margarita 唔記得影,味道不過不失,幾好飲

埋單700幾,兩個人又鋸扒又食到高質西餐,價錢算係幾抵!但因為星期五、六都好多人,建議去之前早啲book位~~~
2019-05-03 53 浏览
正值五一勞動節前夕,就同兩個朋友踩入大埔食呢間有朋友推介嘅小店啦!我所形容嘅小店係間鋪頭真係唔算大,今晚更加坐無虛席,好彩一早訂咗位先有得食。難得咁遠入嚟,梗係試多幾款野啦!烤乳豬件: 皮脆肉嫩,隻豬好似讀緊幼稚園咁後生,必點推介。海鮮risotto:一向好怕食risotto嘅我都忍唔住食咗二份一,個飯唔算太硬,重點係咸蛋黃汁包住每粒飯,帶子大大粒鮮味重,正呀!水牛芝士pizza:睇相都見到好多芝士,太邪惡,我只食一塊,其實留俾我朋友食,啱晒芝士迷。烤魚:夠滑,魚油多,仲要去埋中間條骨,廚師都幾細心。最後點咗幾杯野飲,普遍食物質素算中上,又有個bar位,三五知己食下飲下吹下水確實係一個唔錯選擇。
難得咁遠入嚟,梗係試多幾款野啦!

烤乳豬件: 皮脆肉嫩,隻豬好似讀緊幼稚園咁後生,必點推介。
烤魚:夠滑,魚油多,仲要去埋中間條骨,廚師都幾細心。
2019-04-30 84 浏览
大埔舊墟條食街,原來有間隱世高質西餐酒吧餐廳🍽低溫慢煮西班牙黑毛豬五花腩伴芥末蜜糖青蘋果🍏$88又香又脆而且配上酸酸甜甜嘅蜜糖青蘋果中和油膩嘅感覺非常之夾魷魚西班牙辣肉腸燒南瓜法邊豆鹹蛋黃意大利飯伴輕煎北海道帶子$198💯要比100分好耐冇試過咁好食嘅risotto 飯嘅軟硬啱啱好而且淡淡既鹹蛋黃味意外地同南瓜味好夾,帶子又大啖啖肉👍🏼 12小時低溫慢煮烤乳豬件伴椰菜仔及手指薯 配芥末籽蘋果燒汁 $228食開中式乳豬,你一定會覺得呢一個更加好味!乳豬皮脆,肉質鮮,咬落去每一啖都係肉,如果你係嚟飲酒,用佢送酒就一流啦!🍻🥤飲品: 可愛造型嘅Dr.Kitty,芒果單寧
大埔舊墟條食街,原來有間隱世高質西餐酒吧餐廳🍽

低溫慢煮西班牙黑毛豬五花腩伴芥末蜜糖青蘋果🍏$88

又香又脆而且配上酸酸甜甜嘅蜜糖青蘋果中和油膩嘅感覺非常之夾

💯要比100分好耐冇試過咁好食嘅risotto

🥤飲品: 可愛造型嘅Dr.Kitty,芒果單寧
2019-04-29 44 浏览
極少入大埔,難得入開黎就食埋個晚飯先走,想食西餐所以走左入呢間The Right Place!叫左個安格斯牛肉芝士漢堡配薯條,一上枱十分驚喜!個包好大呀!而且包皮還是脆的,趁熱快點食!牛肉做得好好,相當Juicy,我叫七成熟,都唔會太韌。加埋最愛的芝士,真係好正!而且薯條都好好味!今晚既餐湯係青豆忌廉湯,食唔出好重既青豆味,就算唔喜歡青豆的朋友都唔洗驚,質感幾creamy,都唔錯!附送的蒜蓉包都好脆!餐廳雖然唔大,但燈光音樂配合下,都幾有情調的。佢仲有戶外位置,適合需要「呼吸」的朋友

餐廳雖然唔大,但燈光音樂配合下,都幾有情調的
。佢仲有戶外位置,適合需要「呼吸」的朋友
2019-04-14
2019-04-28 1989 浏览
之前有跟C提起尖沙咀的The Right Place, 原來佢話大埔都有,仲要在她家附近,今日要到大埔見客,順理成章就約埋C帶我去The Right Place一齊dinner餐廳不算大,但座位舒適,氣氛不俗,好輕鬆自在蟹肉木瓜香芒藜麥沙律$128~鮮甜的蟹肉mixed埋芒果粒,木瓜粒和三色藜麥,份外覺得清新健康,令人胃口大開烤德國鹹豬手$228~同C講左好耐嘅鹹豬手佢今晚終於食到!鹹豬手烤得剛剛好,塊皮仲係脆卜卜,黏口又有咬勁,肉質嫩滑juicy, 不算太鹹,C亦讚口不絕!食得好開心美國安格斯牛肉煎蛋煙肉芝士漢堡伴薯條$128件安格斯牛肉我地order左7成熟,肉質鬆軟,肉汁充盈,配上脆脆的burger包皮,濃濃的芝士,新鮮的生菜和豐盈的蛋漿,成個組合好perfect,好正呀Dr. Kitty吉蒂醫生$46~由Lychee Syrup, Mango Syrus, Pineapple juice, Yoghurt組成的Dr. Kitty甜甜的,有少少似 fruit punch, 杯邊那棵荔枝肉扮成Kitty非常可愛,我好喜歡Flower Fizz百花費士$46~以Oamanthus

餐廳不算大,但座位舒適,氣氛不俗,好輕鬆自在

美國安格斯牛肉煎蛋煙肉芝士漢堡伴薯條$128

Flower Fizz百花費士$46~以Oamanthus Syrus, Nata de Coco, Soda Water mixed成的flower fizz有淡淡的桂花香味,杯底還有椰果啫喱,非常清甜美味,還有靚靚花花作為點綴,好浪漫呀

2019-04-15
  • flower fizz
  • Dr. Kitty
  • 蟹肉木瓜香芒藜麥沙律
  • 美國安格斯牛肉煎蛋煙肉芝士漢堡
  • 德國鹹豬手
2019-04-28 63 浏览
朋友仔住大埔~今日入梨探下佢~佢帶我試呢間餐廳食野~我2個女仔叫左3樣野食~我地揀左南瓜海鮮意大利飯、避風塘軟殼蟹、安格斯牛肉漢堡~同2杯mocktail~都係$600左右~因爲朋友對南瓜敏感,所以今次個南瓜海鮮意大利飯,我地走左南瓜~~帶子大大粒又好鮮甜,好足料都係百零蚊,但加埋南瓜應該會更甜~~安格斯牛肉漢堡好juice,薯條炸得好脆~服務員重好好,等我地影完相,幫我地將個butger切開一半💓
  • 南瓜海鮮意大利飯
  • 避風塘軟殼蟹
2019-04-26 46 浏览
難得收左工約左朋友傾計食飯,又諗唔到食咩好,突然行過大埔舊墟直街發現左the right place 環境同氣氛都唔錯,所以就一於入去試下。坐低後,個到d staff都好友善介紹左佢地既主打菜式俾我地選擇。最後我地就揀左個小食係低溫慢煮黑毛豬五花腩,主菜就揀左m5和牛肉眼扒,同埋一個魷魚菠菜煙肉意粉。先講個低溫慢煮黑毛豬五花腩伴青蘋果。雖然個五花腩望落有d肥,但配上酸酸甜甜既汁同清新既青蘋果,食落口完全唔膩,仲有d開胃添,加上用左低溫慢煮,肉質依然保持到好juicy。再黎就係m5和牛肉眼扒,一放上枱有d震撼,塊扒真係好大塊,感覺上比起出面食到既抵。再講質素,食落口好重牛味,肉質鮮嫩,勁juicy,呢個價錢絕對係超值,果然係主打菜式!最後就係意粉,平時好怕海鮮意粉d海鮮好腥好霉,但呢到嘅魷魚有驚喜,爽口彈牙,熟度啱啱好。食完野之後同朋友叫左1杯cocktail同1杯mocktail飲,bar tender好細心介紹每一杯嘅特色去揾我地適合自己嘅口味,值得一贊!朋友嗰個cocktail好得意,叫茶葉浸美麗,係一熱一凍嘅茶味cocktail凍嗰係花茶味嘅酒,熱嗰個係綠茶味嘅酒,飲落真係好有茶

凍嗰係花茶味嘅酒,熱嗰個係綠茶味嘅酒,飲落真係好有茶味,好得意!
我杯mocktail就叫做Doctor Kitty,上面粒荔枝真係Hello Kitty造型㗎,嗌到出嚟都唔知原來粒荔枝係咁盞鬼!

最後埋單500多元,絕對抵食!
2019-04-25
2019-04-26 45 浏览
窮遊香港-終於有得玩拉絲啦.今日落紅雨 出唔到街食野😭但 講下前幾日食過咩啦.今日講下一間係尖沙咀有分店但今日去左 大埔 太和分店既西餐 幾高質最特別係個⭐️避風塘軟殻蟹$98 2隻呢個價錢2隻蟹 份量算係幾多 有4大舊鐘意軟殻蟹既我表示 好好食 好高質👍🏻外脆內軟 有d汁 (‼️要襯熱食呀)👍🏻主要係避風塘香料 炸蒜果d 勁香口(特別在仲有d薯片😂).⭐️西班牙黑毛豬火腿菠蘿比薩$148👍🏻呢個應該係切左餅底先落芝士焗👍🏻可以玩拉絲 餅底外面似脆脆地既薄餅乾😋加埋菠蘿同ham都幾香.⭐️美國安格斯牛肉煎蛋芝士漢堡伴薯條$128店員問想幾成熟 我問番佢幾成好d😂最後叫左7成熟 👍🏻牛肉大舊👍🏻厚身幾重肉味加埋蛋汁食👍🏻唔錯旁邊仲有 配菜 菜 薯條果d(👍🏻成大枝茄汁上比你自己加)一切果下爆流蛋汁(可睇片).今日仲叫左個意粉 都好食🤔但咸左dd 同捲意粉可以再煮軟d所以唔多講.整體黎講唔錯 好好好食既一間餐廳但地點唔太方便(原來尖沙咀都有分店)但值得一提 同推介比大家.#The Right Place (大埔)地址:大埔舊墟直街30號美利大廈地下13號舖.⭐️評分:味道:4.5/5 環境:4/5
窮遊香港-終於有得玩拉絲啦
今日落紅雨 出唔到街食野😭
但 講下前幾日食過咩啦
今日講下一間係尖沙咀有分店
但今日去左 大埔 太和分店既西餐 幾高質
最特別係個⭐️避風塘軟殻蟹$98 2隻
呢個價錢2隻蟹 份量算係幾多 有4大舊
鐘意軟殻蟹既我表示 好好食 好高質
👍🏻外脆內軟 有d汁 (‼️要襯熱食呀)
👍🏻主要係避風塘香料 炸蒜果d 勁香口
(特別在仲有d薯片😂)
⭐️西班牙黑毛豬火腿菠蘿比薩$148
店員問想幾成熟 我問番佢幾成好d😂
最後叫左7成熟 👍🏻牛肉大舊
👍🏻厚身幾重肉味加埋蛋汁食👍🏻唔錯
旁邊仲有 配菜 菜 薯條果d
(👍🏻成大枝茄汁上比你自己加)
一切果下爆流蛋汁(可睇片)
今日仲叫左個意粉 都好食
🤔但咸左dd 同捲意粉可以再煮軟d
所以唔多講
整體黎講
唔錯 好好好食既一間餐廳
但地點唔太方便(原來尖沙咀都有分店)
但值得一提 同推介比大家
#The Right Place (大埔)
地址:大埔舊墟直街30號美利大廈地下13號舖
⭐️評分:
味道:4.5/5
環境:4/5 偏黑格調 bar台位置空間感細d
服務:4.5/5 反應快 有禮
衛生:4.5/5
抵食:4/5
2019-04-23 58 浏览
呢晚媽咪唔想煮飯,決定同呀爸一齊出大埔買野再食埋飯,尼到天后宮後面既呢間the right place 見到岩食所以就等位。大概等左20分鐘就有位比我地喇。我地叫左凱撒沙律,angus rib eye, 黑毛豬火腿菠蘿pizza,  避風塘蘿蔔糕避風塘蘿蔔糕, 加左辣味同蒜味落蘿蔔糕度,都幾辣吓架食食吓。rib eye 叫左7成熟,出到尼效果差唔多,牛味濃,可惜肥膏位多。薯條都幾好食。黑毛豬火腿菠蘿pizza,薄底焗得脆,茄汁唔太酸,加埋火箭菜既澀味同火腿既鹹味恰到好處。百花費士,用左接骨木花調出尼既特飲,甜甜地岩女仔。芒果單寧,即是芒果烏龍茶。
呢晚媽咪唔想煮飯,
決定同呀爸一齊出大埔買野再食埋飯,
大概等左20分鐘就有位比我地喇。

我地叫左凱撒沙律,angus rib eye,
黑毛豬火腿菠蘿pizza,  避風塘蘿蔔糕

避風塘蘿蔔糕, 加左辣味同蒜味落蘿蔔糕度,
都幾辣吓架食食吓。
rib eye 叫左7成熟,
出到尼效果差唔多,
牛味濃,可惜肥膏位多。
薯條都幾好食。
黑毛豬火腿菠蘿pizza,
薄底焗得脆,茄汁唔太酸,
加埋火箭菜既澀味同火腿既鹹味恰到好處。
百花費士,用左接骨木花調出尼既特飲,
甜甜地岩女仔。
芒果單寧,即是芒果烏龍茶。
2019-04-22 60 浏览
星期日和老公外出吃晚飯撑枱脚,家住大埔,所以時不時都會在大埔區搜尋美食。今次到了大埔舊墟的The Right Place,因有同事去過尖沙咀區的分店,說食物不錯,所以想試試。這是一家酒吧餐廳,除了吃飯外,也可喝點東西,聊聊天。地方不算大,但室內的光綫昏黃,播放著柔揚的爵士音樂,有點氣氛!餐廳有室外和室內座位,各適其式,一向喜歡室外座位,當天剛下完雨,天氣不熱,所以就選擇坐在外面。我們散點了沙律、豬手、安格斯牛肉漢堡和飲品。蟹肉木瓜香芒藜麥沙律~$128蟹肉鮮味,木瓜和香芒清甜,藜麥頗多,有嚼勁又健康,伴意大利醋,酸酸甜甜,很醒胃!烤德國鹹豬手~ $228份量很大,比老公的拳頭還要大! 外皮香口脆卜卜,豬手很入味。美國安格斯牛肉煎蛋煙肉芝士漢堡伴薯條~$128安格斯牛肉我們要求七成熟,肉質有油脂夠香滑,煎得美味又保存了肉汁。漢堡飽很香脆,切開時還"卡卡"作響,薯條金黃色外脆內軟!吉蒂醫生、百花費士 (2杯飲品)$ 46 x 2 ~兩款飲品味道都很清新,不會太甜。吉蒂醫生有幾種果汁加乳酪,杯邊綴以荔枝加小蝴蝶結,十分趣緻!百花費士是有汽飲品,當中有梳打水,吃完香口食物喝一杯很舒服! 加了小

我們散點了沙律、豬手、安格斯牛肉漢堡和飲品。

蟹肉木瓜香芒藜麥沙律~$128

烤德國鹹豬手~ $228
份量很大,比老公的拳頭還要大!

外皮香口脆卜卜,豬手很入味。

美國安格斯牛肉煎蛋煙肉芝士漢堡伴薯條~$128

吉蒂醫生、百花費士 (2杯飲品)$ 46 x 2 ~
百花費士是有汽飲品,當中有梳打水,吃完香口食物喝一杯很舒服! 加了小花束點綴,看見都開心!

• 蟹肉木瓜香芒藜麥沙律
  • 美國安格斯牛肉煎蛋煙肉芝士漢堡伴薯條