2019-03-14 63 浏览
The Right Place在太和街角,環境休閒舒適。入夜後餐廳更富情調,輕快的音樂,好適合三五知己嚟chill chill。蟹肉木瓜香芒藜麥沙律 $128一層疊一層,夾著鮮味的蟹肉,粒粒有嚼勁的藜麥,香軟帶酸的香芒,多重口感的沙律,美味醒胃。烤美國特級安格斯肉眼牛扒10安士伴炒荷蘭豆及薯條 $32810安士份量十足,特級安格斯肉眼牛扒肉嫩多汁,牛味濃郁。簡單配荷蘭豆和薯條十分完滿。美國安格斯牛肉煎蛋煙肉芝士漢堡伴薯條 $128內在美,外在美並存的漢堡。鬆軟的麵包,夾著juicy的安格斯牛肉,流心的煎蛋,香脆的煙肉,半溶的芝士包著牛肉。啖啖都是大滿足。伴碟的薯條炸得出色。烤香腸拼盤 $168五款香腸不同滋味,香口、惹味的,伴碟還有酸菜和薯條。避風塘椒鹽魷魚鬚 $88避風塘系列係必點的小食。魷魚鬚炸得十分香脆,味道非常惹味,蒜味突出,帶點辣味和咸香,十分香口,配啤酒一流。Jumper & Dr Kitty

蟹肉木瓜香芒藜麥沙律 $128

烤美國特級安格斯肉眼牛扒10安士伴炒荷蘭豆及薯條 $328

美國安格斯牛肉煎蛋煙肉芝士漢堡伴薯條 $128

烤香腸拼盤 $168
五款香腸不同滋味,香口、惹味的,伴碟還有酸菜和薯條。

避風塘椒鹽魷魚鬚 $88

Jumper & Dr Kitty
2019-03-14 51 浏览
大埔對於我嚟講係一個陌生嘅地方,住喺大埔嘅朋友話畀我知喺舊墟直街一帶可以話係一條美食街, 形形色色嘅食肆都可以喺度搵到除咗區內嘅人之外,市區嘅人都會嚟呢度搵食呢一間酒吧餐廳門外,放咗一整排嘅吧檯凳坐喺呢度傾下偈,飲番杯感覺十分輕鬆以喺室內用餐區就舒適簡約,可以慢慢品嚐用餐享受一個悠閒嘅晚上. 好適合情侶或者三五知己嚟聚餐店舖入面係播 住cover嘅 西洋音樂, 令人感覺好似去咗外地咁慢煮烤乳豬件第一次食到呢一樣餸, 一般認為乳豬總會烤到脆卜卜嘅皮,但其實我唔係咁鍾意 嗰種口感但食完呢一樣嘢令我改觀。四分一隻乳豬件,用咗12小時低溫慢煮然後再用焗爐把乳豬皮焗至鬆脆。當我哋用刀叉场落乳豬皮嘅時候,聽到清脆嘅聲音, 下層薄薄嘅脂肪香軟, 肉同骨之間都煮至輕易分離起輕一次就可以容易分開, 配合手指薯,沙律菜同一個蘋果燒汁, 每種材料都配合得好好Mango tannin $70用咗,烏龍茶,西米 ,芒果,粒粒芒果肉味道香甜冰大淡淡嘅茶香,Cocktail 有創意,佢哋用左有中國特色產品,店員話依款酒,有分熱飲同凍飲熱冷交流飲係最合適Pizza 厚此薄彼嘅pizza, 每一塊嘅 用料都好平均而且切

大埔對於我嚟講係一個陌生嘅地方,

住喺大埔嘅朋友話畀我知喺舊墟直街一帶
可以話係一條美食街, 形形色色嘅食肆都可以喺度搵到

除咗區內嘅人之外,市區嘅人都會嚟呢度搵食

呢一間酒吧餐廳門外,放咗一整排嘅吧檯凳
坐喺呢度傾下偈,飲番杯感覺十分輕鬆

慢煮烤乳豬件

但食完呢一樣嘢令我改觀。
四分一隻乳豬件,用咗12小時低溫慢煮
然後再用焗爐把乳豬皮焗至鬆脆。

Mango tannin $70

用咗,烏龍茶,西米 ,芒果,粒粒芒果肉
味道香甜冰大淡淡嘅茶香,

Cocktail

有創意,佢哋用左有中國特色產品,
店員話依款酒,有分熱飲同凍飲
熱冷交流飲係最合適

Pizza

厚此薄彼嘅pizza, 每一塊嘅 用料都好平均
而且切起上嚟好容易, 餅底做得好薄,食落去嘅時候又覺得好香脆
一啖一口 而且依個Pizza 唔會好肥膩

總括而言呢一間餐廳佈置得 好仔細,好有外國酒吧風格 ,燈光較暗,放上一個小燈座照明

餐牌嘅設計都別出心裁,用上報紙感覺設計
食物到飲品都有中西fusion特色

地址
大埔舊墟直街30號美利大廈地下13號舖
2019-03-13
  • Mango Tannin
呢間餐廳應該開咗半年有多每次經過都覺得餐廳嘅氣氛好有feel Friday night 終於嚟試一試,慰勞下自己辛苦咗成個星期七點多嚟到,被安排係比較逼嘅二人位窗邊嘅四人座位舒適好多可能驚晏d多人,留番d枱俾4人坐呢邊枱對住個大螢幕餐廳內播住Jazz嘅歌感覺幾relaxMenu內有幾款慢煮嘅主菜揀咗個低溫慢煮法國春雞試下Pasta揀咗個比較特別的澳洲和牛醬西班牙辣肉腸芝士扭捲粉另加龍蝦湯飲酒類飲品非常多,亦非常特別My Cup of Tea係我好想試的無諗過酒可以用中式的杯,茶壺,蒸籠mix and match好可惜今日同朋友都有點唔舒服,叫左兩杯無酒精飲品,Mango Tannin & Oolong with cheese- 烏籠奶蓋同樣是必試之選烏籠奶籠嘅面層舖咗好厚嘅Home made Elderflower cheese, 好rich好creamy飲落去有清新嘅烏龍茶同蘋果汁味可以飲到兩層嘅口感龍蝦湯,很creamy!澳洲和牛醬西班牙辣肉腸芝士扭捲粉伴溫泉蛋這個扭捲粉很有驚喜,個醬很濃,扭捲粉比平常的意粉或長通粉都要厚,但又唔會很硬,配上濃濃的和牛醬,很入味亦很開胃再加上溫泉蛋
呢間餐廳應該開咗半年有多
每次經過都覺得餐廳嘅氣氛好有feel

七點多嚟到,被安排係比較逼嘅二人位
窗邊嘅四人座位舒適好多

Menu內有幾款慢煮嘅主菜
揀咗個低溫慢煮法國春雞試下
Pasta揀咗個比較特別的澳洲和牛醬西班牙辣肉腸芝士扭捲粉

另加龍蝦湯飲

酒類飲品非常多,亦非常特別
My Cup of Tea係我好想試的

飲落去有清新嘅烏龍茶同蘋果汁味
可以飲到兩層嘅口感

龍蝦湯,很creamy!

澳洲和牛醬西班牙辣肉腸芝士扭捲粉伴溫泉蛋

再加上溫泉蛋撈入扭捲粉,更滑更軟!

低溫慢煮燒法國春雞釀鮑魚栗子及薩丁尼亞珍珠麵伴薯條

法國春雞與一般春雞亦不一樣
雞裡釀入很豐富配料,珍珠麵一粒粒好似豆咁,很夠味,很特別

雞脾位肉質很滑,燒得外脆內滑!

食完仲可以慢慢飲嘢傾計,nice choice!
2019-03-07
原來從我家來大埔車程好近,難得兩口子星期日沒事做,便來這邊閒逛,之後就到The Right Place吃晚餐。小店雖然面積不大,不過配合昏黃柔和的燈光,頗有情調。餐牌中外合璧,除了有西式的意粉、pizza等食品,還有中式的避風塘小炒。由三月起推出震撼時段優惠,逢星期日至四晚上九點後入座,即享全單七折優惠。墨西哥牛肉芝士卷 $118和平時常見的墨西哥捲餅賣相有點不同,金黃餅皮烘得像酥皮般焦脆,卻依然保持乾爽不油膩。烤得微焦脆卜卜的外皮,加上鋪面的蛋黃醬,香口又醒胃。捲餅包得充實飽滿,內餡裹滿牛肉、生菜和蕃茄,咬一口即將餡料全打包,微辣得來又惹味。沾上蕃茄莎莎醬、牛油果醬及酸忌廉,味覺層次感豐富,別具異國風味。吉列西班牙黑毛豬芝士漢堡配黑松露炒蛋伴薯條 $128漢堡包配薯條可說是永垂不朽的經典配搭,burger 份量十足,層層疊起後確實是一口無法掌握呢!麵包烘焙出外層輕脆的口感,內裡鬆軟有彈性。吉列黑毛豬柳口感扎實,脆香惹味,脂香豐腴,發出陣陣油香。配上滑溜炒蛋,融合了濃厚蛋香和菌香滿溢的黑松露。厚切薯條炸得金黃酥脆,調味不重,呈現豐滿薯仔的原汁原味。芝士蕃茄比薩 $128pizza餅底的

小店雖然面積不大,不過配合昏黃柔和的燈光,頗有情調。

墨西哥牛肉芝士卷 $118
墨西哥牛肉芝士卷

烤得微焦脆卜卜的外皮,加上鋪面的蛋黃醬,香口又醒胃。

吉列西班牙黑毛豬芝士漢堡配黑松露炒蛋伴薯條 $128
吉列西班牙黑毛豬芝士漢堡配黑松露炒蛋伴薯條

麵包烘焙出外層輕脆的口感,內裡鬆軟有彈性。
吉列西班牙黑毛豬芝士漢堡配黑松露炒蛋伴薯條

吉列黑毛豬柳口感扎實,脆香惹味,脂香豐腴,發出陣陣油香。
吉列西班牙黑毛豬芝士漢堡配黑松露炒蛋伴薯條

配上滑溜炒蛋,融合了濃厚蛋香和菌香滿溢的黑松露。
吉列西班牙黑毛豬芝士漢堡配黑松露炒蛋伴薯條

厚切薯條炸得金黃酥脆,調味不重,呈現豐滿薯仔的原汁原味。
芝士蕃茄比薩 $128
pizza餅底的厚度是簡乎超薄和厚批之間,不像美式般厚實,入口香脆,不會吃得飽飽滯滯。
芝士蕃茄比薩

這款長青不敗的經典口味Margherita材料非常簡單,蕃茄醬汁配上柔軟香滑的Mozzarella及巴馬臣芝士,灑上羅勒葉作點綴。
芝士蕃茄比薩

舖滿厚厚的芝士,可以造出拉絲效果,芝香濃郁,又是一道惹味的邪惡美食。

綠茶心太軟伴自家製士多啤梨雪糕 $68
顏色青翠的綠茶心太軟賣相精緻,絕對是抺茶控的甜品首選。
綠茶心太軟伴自家製士多啤梨雪糕

外表鬆脆內裡軟滑,切開後綠茶流漿慢慢地湧出,不會變成固體,抹茶香濃郁而清幽,帶有回甘的微微苦澀味,比起平時常吃的朱古力心太軟相對沒那麼甜膩。
綠茶心太軟伴自家製士多啤梨雪糕

這裡的雪糕是自家製的,士多啤梨雪糕質地軟滑細緻,綻放出酸爽果香。

蘇蘭豆腐 $88
想不到傳統中式木桶豆腐花都可撞成cocktail,貫徹中西合璧的特色,木桶中有威士忌和豆漿,吃時先撞上附加的熱豆漿,合上蓋5分鐘後即成豆腐花。
蘇蘭豆腐

豆腐花富有豆香,口感絲滑,入口順喉直下,酒味不太濃烈,容易入口,恰似吃豆腐花甜品多於喝cocktail,別有心思。

烏龍奶蓋 $74
奶蓋並非如坊間般用奶精及芝士粉製造,相對低脂健康,入口滑順之餘卻沒那樣膩口,烏龍茶帶有淡淡的含蓄茶香。
烏龍奶蓋
2019-03-10
2019-03-12 51 浏览
大埔越嚟越多隱世美食,今日發現舊墟直街一間食fusion菜嘅酒吧,最開心係食物有好多選擇,it should be the Right Place。店內環境好有氣氛,入門口左手邊係調酒位置,擺滿各款酒類,飲得嘅朋友一定喜歡,這裏確是吹水好地方。烤德國咸豬手,隻豬手真係好大隻,配開邊BB薯,沙律及醒胃的酸菜絲,侍應哥哥好好人,主動幫忙將豬手切開,免得我雞手鴨腳,個皮脆卜卜,香噴噴,豬手肉烤得好淋,唔會太鹹,味道啱啱好。好鍾意個酸菜絲,酸咪咪可以一解豬手的肥膩感,繼續可以食多啲。美國安格斯牛肉煎蛋煙肉芝士漢堡伴薯條,豐富嘅配料包括芝士、煎蛋、煙肉、蕃茄、生菜,仲有新鮮炸起嘅薯條,香脆可口。主角安格斯牛肉非常juicy,一試難忘,麵包外皮脆脆的,正呀!魷魚煙肉菠菜芝士忌廉汁意大利粉,個忌廉汁加咗少少白酒,令味道更香濃,材料有菠菜及煙肉,意粉爽口,最要讚嘅係,魷魚炒得一啲都唔韌,師傅好好手勢。Dr.Kitty吉蒂醫生,用好似實驗室嘅玻璃燒杯盛載,有趣有趣,荔枝芒果菠蘿味道好夾,充滿甜絲絲嘅感覺。芒果單寧,茶有單寧酸,烏龍茶配芒果,味道唔算濃,清清地唔錯。臨走嘅時候,原來隔離枱有人生日,侍應送上

好鍾意個酸菜絲,酸咪咪可以一解豬手的肥膩感,繼續可以食多啲

臨走嘅時候,原來隔離枱有人生日,侍應送上蛋糕,還有煙花,不是蠟燭煙花哪種,而是小型煙花
,好有氣氛啊!
Cocktail 款式都好特別。
2019-03-11
2019-03-11 514 浏览
趁呢日去大埔做嘢,相約住响附近嘅閨密C聚聚,幾個閨密夾咗好耐都未夾到,擇日不如撞日,一於搵埋另外兩個閨密一齊啦,難得佢哋又唔介意收工入嚟,終於齊曬腳喇。閨密C係大埔地膽,揀咗前身係酒吧嘅 The Right Place,話佢啲野好食,好適合聚會傾謁,位置又方便,响明星側邊行入去就見到。坐响窗邊睇住外面,由毛毛細雨變成傾盆大雨,好悠閒又寫意,視野同感覺都好正。蟹肉木瓜香芒藜麥沙律新鮮沙律菜夾埋蟹肉、藜麥、芒果粒、木瓜粒,口感複雜,味道酸酸甜甜,好開胃,感覺又健康香煎鵝肝多士伴無花果鵝肝肥美,煎得外脆內軟,入口即溶,口感柔滑,加一片甜中帶酸嘅無花果,夾埋香脆多士...好夾、好味又唔膩閨密J高呼好好味啊魷魚、西班牙辣肉腸、燒南瓜、法邊豆、鹹蛋黃、意大利飯伴輕煎北海道鮮帶子好長好長嘅名字,已經睇晒有咩食材响裡面,淨係記得帶子好正!啲飯又香又滑,好味!又有正宗意大利飯嘅口感海鹽烤焗原條去骨盲鰽呢個魚值得推介魚上面個件係混咗蛋白嘅粗鹽,唔好攞嚟食呀!盲鰽原條去骨,魚肚內放入蔥頭、辣椒、黑椒等,魚面放鹽焗熟,大部分都係啖啖肉,嫩滑無骨,完全無腥味,鮮甜味美近魚鰓位還有幾條小骨,要小心。低溫慢煮燒法國
趁呢日去大埔做嘢,
相約住响附近嘅閨密C聚聚,
幾個閨密夾咗好耐都未夾到,
擇日不如撞日,
一於搵埋另外兩個閨密一齊啦,
難得佢哋又唔介意收工入嚟,
終於齊曬腳喇。

閨密C係大埔地膽,
揀咗前身係酒吧嘅 The Right Place,
話佢啲野好食,好適合聚會傾謁,
位置又方便,响明星側邊行入去就見到。

坐响窗邊睇住外面,
由毛毛細雨變成傾盆大雨,
好悠閒又寫意,
視野同感覺都好正。

蟹肉木瓜香芒藜麥沙律
蟹肉木瓜香芒藜麥沙律

新鮮沙律菜夾埋蟹肉、藜麥、
芒果粒、木瓜粒,口感複雜,
味道酸酸甜甜,好開胃,
感覺又健康

香煎鵝肝多士伴無花果

鵝肝肥美,煎得外脆內軟,
入口即溶,口感柔滑,
加一片甜中帶酸嘅無花果,
夾埋香脆多士...好夾、好味又唔膩
閨密J高呼好好味啊

魷魚、西班牙辣肉腸、燒南瓜、
法邊豆、鹹蛋黃、意大利飯伴
輕煎北海道鮮帶子
魷魚西班牙辣肉腸燒南瓜法邊豆鹹蛋黃意大利飯伴輕煎北海道鮮帶子
好長好長嘅名字,
已經睇晒有咩食材响裡面,
淨係記得帶子好正!
啲飯又香又滑,好味!
又有正宗意大利飯嘅口感

呢個魚值得推介

魚上面個件係混咗蛋白嘅粗鹽,
唔好攞嚟食呀!

盲鰽原條去骨,
魚肚內放入蔥頭、辣椒、黑椒等,
魚面放鹽焗熟,大部分都係啖啖肉,
嫩滑無骨,完全無腥味,鮮甜味美

近魚鰓位還有幾條小骨,要小心。

低溫慢煮燒法國春雞
釀鮑魚栗子及
薩丁尼亞珍珠麵伴薯條
低溫慢煮燒法國春雞釀鮑魚栗子及薩丁尼亞珍珠麵伴薯條

雞胸腔內釀滿薩丁麵、栗子粒和鮑魚粒,
味道鮮香豐富,口感又綿又糯又煙韌,
好複雜啊。

美國馬尼拉鮮蜆
嫩菠菜車厘茄
白酒汁薩丁尼亞珍珠麵
伴黑松露菌醬烤海鱸魚柳及海虎大蝦
美國馬尼拉鮮蜆嫩菠菜車厘茄白酒汁薩丁尼亞珍珠麵伴黑松露菌醬烤海鱸魚柳及海虎大蝦
隻蜆好大啊!
大過隻飯匙,又鮮甜又多汁

餐湯口味清新,不錯啊

餐湯

烤美國安格斯西冷牛扒
配黑椒忌廉燒汁跟意粉
烤美國安格斯西冷牛扒配黑椒忌廉燒汁跟意粉
眾閨密對佢讚不絕口,
說火喉掌握得好,肉汁豐腴喎

餐意粉

綠茶心太軟伴
自家製士多啤梨雪糕

綠茶好香,自家雪糕果然真材實料。

DR. KITTY
DR. KITTY吉蒂醫生
對個人嚟講比較甜,
不是我杯茶。

鳥籠奶蓋

閨密話OK唔錯

FLOWER FIZZ
FLOWER FIZZ 百花費士

幾個閏密一直傾傾講講樂不思蜀,
最後傾到要搭U仔返歸

题外话/补充资料: 10%服務費
2019-03-04
烤美國安格斯西冷牛扒配黑椒忌廉燒汁跟意粉
綠茶心太軟伴自家製士多啤梨雪糕
  • 美國馬尼拉鮮蜆嫩菠菜車厘苦白酒汁薩丁尼亞珍珠麵伴黑松露菌醬烤海鱸魚柳發海虎大蝦
2019-03-11 45 浏览
在一個喜歡的地方坐著自己喜歡的人品嚐著對味的美食人間一大美事!!左:Flower Fizz(HKD88)~估唔到老公可以用呢個方式送花比我!個味好特別!因為梳打水嘅原因,係有氣飲品嚟嘅!食炸物就啱晒!右:Dr. Kitty(HKD88)~果味非常重!換句話來說說係香甜味濃!同個名一樣!口味很少女很kitty喔!煙三文魚比薩價(HKD158)~pizza除咗用一般嘅番茄膏外還加一新鮮番茄!而且一咬落去係非常juicy! 有驚喜!相信廚師做嘅時候時間一定係控制得好好!整個口感非常rich! 北海道帶子芥蘭鮑魚汁扁意粉(HKD178)~我選擇點呢道意粉嘅原因係佢用咗中西食材crossover 咗!有趣!一嚟到就見到帶子非常厚身大size! 再來就係見到喺一個意粉裡有菜心!食落就知道佢係用咗一啲中式調味料!好獨特嘅體驗呀!避風塘軟殼蟹(HKD98)~喺避風塘炸蒜上加咗薯片!又估唔到可以好夾!其實我好懶剥蟹,又難保儀態,食軟殼蟹就啱哂我~好香口好脆好滿足呀!
在一個喜歡的地方
坐著自己喜歡的人
品嚐著對味的美食
人間一大美事!!

2019-03-08 240 浏览
今日與朋友去舊墟直街搵食。依家直街食店林立,除咗火鍋、雞煲、日式放題,當然仲有酒吧餐廳。今次朋友揀咗The Right Place,氣氛好有格調,有種街角小店的感覺。朋友推介依度的Signature Cocktail 調得非常出色。吉列西班牙黑毛豬芝士漢堡 $128賣相吸引,黑毛豬扒炸得香脆,肉味香濃有口感,豬扒面再蓋上黑松露炒蛋,真係滋味無極限。伴碟仲有蕃茄同生菜,薯條亦好脆好香口。食得滋味,有失儀態,職員還細心的遞上濕紙巾。卡拉布里亞辣香腸茄子半乾車厘茄羅著蕃茄汁扭捲粉伴烤海虎大蝦$178菜名夠晒長講晒有咩材料。大大隻海虎蝦上碟,烤後嘅蝦肉更香更惹味!原來辣香腸醬混凝在扭捲粉中,惹味十足,令人胃口大開。King Can 國王新衣 ($98)感覺清涼,帶點甜甜嘅橙味,好易入口。My Cup of Tea ($108)係必點飲品,用托盤盛載茶壺同茶杯,茶壺係溫酒,酒味濃郁,入口有淡淡茶香,配合埋另一杯高甜度嘅冷酒交替飲酌,果然玩味十足。最後當然要食埋呢度嘅甜品啦!Banana Roll ($68)香蕉酥皮卷即叫即製,食落外脆內軟,又唔會甜到漏,配合埋自家嘅開心果雪糕,值得推薦。
今日與朋友去舊墟直街搵食。依家直街食店林立,除咗火鍋雞煲、日式放題,當然仲有酒吧餐廳。今次朋友揀咗The Right Place,氣氛好有格調,有種街角小店的感覺。朋友推介依度的Signature Cocktail 調得非常出色。

吉列西班牙黑毛豬芝士漢堡 $128

King Can 國王新衣 ($98)
感覺清涼,帶點甜甜嘅橙味,好易入口。

2019-03-08 89 浏览
今晚又去太和搵朋友食飯,今次佢搵左間幾舒服既餐廳。餐廳唔大,所以唔會太多人,而且keep住播歌,唔會嘈到我地吹水之餘又會有啲英文歌聽下。越空行者,味道甜甜酸酸,除左檸檬味之外仲有隻味,不過飲唔出,係幾好飲的。百花費士,朋友話飲落有啲花香同椰子味,溝出黎既味幾特別。避風塘椒鹽魷魚鬚,熱辣辣個面仲係脆的,魷魚腍好易咬,炸到好香口,美中不足係佢唔夠辣。芝士忌廉汁意大利粉,個忌廉汁煮得好好味,每條意粉都上到濃烈既奶味。12小時低溫慢煮烤乳豬件,個皮比想像中薄,脆得黎又好滑,肉質好腍非常嫩,完全可以唔洗咬!值得推介!
今晚又去太和搵朋友食飯,今次佢搵左間幾舒服既餐廳。

越空行者

百花費士,朋友話飲落有啲花香同椰子味,溝出黎既味幾特別。
百花費士

百花費士
避風塘椒鹽魷魚鬚
12小時低溫慢煮烤乳豬件伴椰菜仔及手指薯配芥末籽蘋果燒汁
2019-03-07 68 浏览
太和翠怡附近一帶都有好多唔同既食肆, 正好搵到個地方可以同朋友飲野傾偈之餘仲可以食埋飯.門面好似酒吧, 仲有室外座位.朋友叫左杯Scream and Sour.我就叫左Dr. Kitty, 好香荔枝同芒果味, 幾甜好好飲.叫左份松露油薯條做小食, 上面有好多芝士絲, 濃烈既芝士當中帶有少許松露既香味.頭盆就要左烤香腸拼盤, 唔乾之餘仲有好多肉汁,又唔會太咸.主菜就係鹹蛋黃意大利飯, 飯有種粉粉既南瓜味, 而啲西班牙辣肉腸帶到咸蛋黃既香味出黎, 帶子因為只係稍微煎下, 所以有鮮味得黎又少少彈牙.另一樣就叫左火腿菠蘿比薩, 芝士絲係到左之後即刻刨落去, 所以唔會溶哂, 而佢係用薄薄既西班牙黑毛豬火腿, 所以咸得黎質地好滑.

門面好似酒吧, 仲有室外座位.

朋友叫左杯Scream and Sour.
Scream and Sour

Dr. Kitty

巴馬臣芝士香蒜松露油薯條

頭盆就要左烤香腸拼盤, 唔乾之餘仲有好多肉汁,又唔會太咸.
烤香腸拼盤

西班牙黑毛豬火腿菠蘿比薩
  • Dr.Kitty
  • ScreamandSour
2019-03-06 56 浏览
今晚同朋友嚟食晚飯,book咗枱所以唔洗等位!😆 Food menu設計得幾有心機,模仿報紙 📰,但當然靚過報紙啦!朋友同我對住份menu頭都大埋,覺得好多菜式都好吸引,咩都想試下,揀咗好耐先決定落order!🙈·我哋叫咗小食、pasta、pizza、甜品同野飲!·🔸 低溫慢煮燒西班牙黑毛豬五花腩伴芥茉籽蜜糖青蘋果($88)「Snack Place」有超過10款選擇,我哋揀咗菜式名最長,而且有「必食之選」標記嘅黑毛豬五花腩!🐖 黑毛豬肉半肥半瘦,唔會好油膩,豬肉外面煮得帶點香脆,而入面就保持到好嫩。配埋青蘋果🍏,酸酸甜甜,味道好清新,令到食慾大增!😛·🔸 煙三文魚比薩($158)我哋揀咗煙三文魚做主角嘅11吋home made pizza,平時好少食薄身餅底pizza,因為怕餅底會好乾身,好彩呢個pizza冇呢個問題!😎 滿滿嘅餡料包括煙三文魚、Mozzarella cheese、蕃茄等,增加咗pizza嘅厚度,好味道!🤤 ·🔸 魷魚煙肉菠菜芝士忌廉汁意大利粉($118)作為芝士控嘅我見到意粉上面撒咗咁多芝士粉🧀已經心心眼,配埋忌廉汁真係絕配!😍 魷魚🦑同煙肉🥓嘅份量都好多,吸引!😆·

我哋叫咗小食、pasta、pizza、甜品同野飲!
低溫慢煮燒西班牙黑毛豬五花腩伴芥茉籽蜜糖青蘋果

🔸 煙三文魚比薩($158)
煙三文魚比薩

🔸 魷魚煙肉菠菜芝士忌廉汁意大利粉($118)
魷魚煙肉菠菜芝士忌廉汁意大利粉

🔸 焗香蕉酥皮卷伴自家制開心果雪糕($68)
最後叫咗個甜品,作為今晚嘅完美句點,店員為我哋推薦自家制雪糕,一於試試佢!先講香蕉酥皮卷,剛剛整好上枱,酥皮熱辣辣好鬆脆,裏面嘅香蕉🍌好香軟,夾埋一齊食一流!而自家制開心果雪糕絕對係誠意之作,綠色雪糕💚🍨,第一眼誤會咗係薄荷味😂,當中應該加咗唔少開心果碎,令到口感好豐富,好味!👍🏻
焗香蕉酥皮卷伴自家制開心果雪糕

🔸 Orange Juice($58)
Orange  Juice

🔸 Earl Grey Tea($48)
呢度嘅野食好味、環境夠氣氛,值得一提,我哋食緊pizza嘅時候,職員為我哋遞上濕紙巾,服務非常貼心!😳 值得再去食呀!☺️
低溫慢煮燒西班牙黑毛豬五花腩伴芥茉籽蜜糖青蘋果
煙三文魚比薩
焗香蕉酥皮卷伴自家制開心果雪糕
2019-03-05 158 浏览
今日去到大埔與太和之間既呢一間餐廳食飯,一開始比佢既環境同氣氛吸引到。一開始叫左呢個鵝肝多士做前菜。多士吸收左鵝肝既油香同時無花果既酸同甜又會解膩。之後主菜叫左慢煮乳豬,係之前係另一間西班牙餐廳食完後幾鍾意既一款菜,由於慢煮處理,成份豬肉都好軟滑,肉脆膏香,係一個外脆內軟既菜式。今日叫左呢款魷魚意粉,白汁唔會淨係厚同creamy,反而有啲蛋香,同時意粉煮得剛剛好,口感一流加上麵身掛滿唔會好膩既汁,係今晚最滿意晚菜式。最後叫左甜品,係一個creme brûlée,佢加左檸檬既酸味同一啲好似熱情果肉係入面,比平時多左一入清新感。黎到一個環境咁靚既餐廳,見到佢酒吧幾有格調,所以決定唔飲酒既我地都叫左兩杯mocktail。分別有奶蓋烏龍同芒果單寧,其實完全係台灣茶飲但呢到調教得幾好飲,茶味平衡唔會太甜。總結餐廳水準不錯,餐牌上好多香口選擇,絕對適合三五知己黎飲返杯,傾下計👍🏻

12小時慢煮炸乳豬

法式檸檬焦糖燉蛋

奶蓋烏龍
芒果單寧

12小時慢煮炸乳豬
奶蓋烏龍
I was there for the Valentines Day and my booking was made at 2030hrs on that day. When we stepped in the resto, the most appreciated is there is no restriction on the menu. We can order the a la carts for the special day and no price up at all. But... majority of food were sold out. We eventually ordered a salad and two main courses. They just gave us the main courses prior the salad... Aww... though the food quality is good, among the middle price range resto in Tai Po district, this is the best option I think. However, I dun recommend you guys go on the festive day since the kitchen probably cannot cater the covers and the speed of food serving is quite slow. Just make it simple, food is excellent, service is just pass, decor is average, price among the food quality is average.
2019-02-14
庆祝纪念
情人节
  • Pork  Knuckles
  • Risotto
2019-02-15 97 浏览
情人節又到喇,老公仔一早訂好呢間係大埔既西餐廳🍴佢話返屋企近。原本我都諗住都hea住食,點知就過左個難忘情人節入到餐廳就坐低,見到張枱有點細,放唔到束花,🤔果時諗唔通成晚摟住🌹🌹食飯?正當我地煩惱之際,果度既侍應即刻攞左個器皿俾我放低🌹,真係好細❤️放低左d野之後,張餐枱既擺設都好match返今日既主題。又有放鮮花、同靚靚紙條,氣氛真係好浪漫。哈哈,唔好講咁多野住,即刻講下食物先🍸我叫左熱酒,其中一杯叫 ‘萬壽無疆’都幾特別,裡面有可樂、紅棗、杞子加酒調出黎,再用呢個具中式既茶杯,極具心思。龍蝦🦞湯配牛油蒜蓉包個湯一黎到,就聞都好香蒜蓉味,個包仲係熱辣辣,食落去非常軟熟。龍蝦🦞湯都好濃郁,而且裡面仲有蝦肉係裡面。炸日本甜番薯🍠有別於平時既炸薯條,呢個好食好多。可能我比較鍾意食蔬菜既甜味,呢個食到🍠既清甜,配上特製沙律醬更加好食。$68蚊又大碟、炸得剛剛好,唔會太乾👍🏻我地叫左兩個主食:魷魚西班牙辣肉腸燒南瓜法邊豆 咸蛋其意大利飯伴北海道帶子嘩,個名真係水蛇春咁長。但佢裡面真係有齊咁多樣野,一d都冇渣流灘,好豐富。個帶子又好大粒,煮得剛剛好,口感好軟、味道鮮甜。個意大利飯好

放低左d野之後,張餐枱既擺設都好match返今日既主題。
又有放鮮花、同靚靚紙條,氣氛真係好浪漫。

哈哈,唔好講咁多野住,即刻講下食物先

萬壽無疆

龍蝦🦞湯配牛油蒜蓉包

龍蝦🦞湯都好濃郁,而且裡面仲有蝦肉係裡面。

炸日本甜番薯🍠
有別於平時既炸薯條,呢個好食好多。
$68蚊又大碟、炸得剛剛好,唔會太乾👍🏻

我地叫左兩個主食:

魷魚西班牙辣肉腸燒南瓜法邊豆
咸蛋其意大利飯伴北海道帶子

嘩,個名真係水蛇春咁長。
但佢裡面真係有齊咁多樣野,一d都冇渣流灘,好豐富。
個帶子又好大粒,煮得剛剛好,口感好軟、味道鮮甜。
個意大利飯好creamy,材料好豐富。

低溫慢熟烤乳豬件

呢個真係堅好食,平時我都係食脆皮果款豬手。

但呢隻慢煮既食法,侍應推薦我地食呢個。
果然唔會後悔,因為食落去外脆內軟,真係好好食

總結,呢間餐廳無論食物質素、服務都好好,會想令人再食

2019-02-14
庆祝纪念
情人节
2019-01-24 76 浏览
去到大埔又要搵野食 去到呢邊有好多唔同既小店都好吸引 不過之前去過尖沙咀THE RIGHT PLACE 覺得都幾好食 又幾抵~~甘岩黎到大埔係轉角位見到有分店wo!!又有波睇 就走左入去幫親比大家睇下有咩食我地嗌左 set dinner 加個白汁蜆呢個唔記得咩野溝IPA..我覺得一般姐 好好飲好濃郁既南瓜湯加個蒜蓉包呢個係當日既dinner set 牛扒火喉煮得岩岩好 個皮仲有少少 脆口添個底有好多吸晒牛汁既蔬菜 正薯條仲係另外一個兜仔甘樣上 真係好small heart啦帶子意大利飯個人認為濕左少少 同埋有點兒太大碟啦蒜片白酒汁煮鮮蜆估唔到呢個都有蒜蓉包D蜆又新鮮又甜好好食呀!
去到大埔又要搵野食
去到呢邊有好多唔同既小店

甘岩黎到大埔係轉角位見到有分店wo!!

又有波睇 就走左入去幫親

比大家睇下有咩食

我地嗌左 set dinner 加個白汁蜆

呢個唔記得咩野溝IPA..
我覺得一般姐

好好飲好濃郁既南瓜湯加個蒜蓉包