2023-08-24 27 浏览
🐑烤澳洲羊西冷我估到西冷扒脂肪雖然唔多,但係經過慢煮之後非常之冧身~入口吾黏牙吾韌、好易咬開、有肉味😍 醬汁有黑醋base 的醬汁,酸酸地,幾開胃。另外菜蔬配料有茄子,蘆筍,焗串茄🍅🍆 水份都幾充足,juicy 🐷另一個main dish 是慢煮(Sous-vide)黑豚肉。所以,就算豚肉就算粉嫩顏色都應是ok。入口感覺都幾冧身,有少少煙韌。醬汁有一個類似叉燒醬、燒烤醬的東東;配搭上好食,醬汁可以更多都得😎🍵1632一向都鍾意有茶味嘅cocktail ~ 而玄米茶的cocktail 就更加係favourite 。特別的係 原來topping 用左日本蛋蛋白 🥚 發泡後加上去?就 有種咖啡泡沫口感 🫧 浮在面有可以咬嚼的玄米和茶葉,有風味。🦀蟹餅 Crab Cake 有啲似日本嘅可樂餅。不過,外層嘅炸粉就鬆軟得多。配搭嘅醬叶、按店員介紹係環保肉醬,應該係紅菜頭先出嚟嘅仿真肉醬。另外仲配左四粒梅子醋漬過嘅車厘茄,酸酸地幾開胃🤤🦐真蝦多士真係有隻蝦嘅多士,同埋上面鋪左一層薄薄嘅芝士🧀️ 再夾上少少菜蔬碎,味道都幾好食😆

🐑烤澳洲羊西冷

慢煮黑豚肉

🍵1632

🦀蟹餅 Crab Cake

🦐真蝦多士
😘First kiss (mocktail)
2023-08-23
慢煮黑豚肉
  • 慢煮伊比亞黑豚肉
2023-08-24 20 浏览
假期在尖沙咀瑞生酒店 staycation, 下午在 isquare睇咗套戲, 之後夜晚返酒店品嚐美味晚餐。The Pearl 餐廳 型格十足 氣氛舒適, 室外用餐區 燈光柔和 ,非常適合傾偈。煙三文魚芝士卷煙燻的三文魚鹹香度十足, 菠菜和忌廉芝士 質感軟滑, 飛魚籽增加了 整體口感。 加上新鮮沙律菜和裙帶菜 感覺清新醒胃。香煎北海道帶子 配毛豆蓉 蟹肉味噌喜歡北海道帶子的甜美, 肉質厚肉彈牙, 配搭特別的蟹肉味噌增添鮮味。 毛豆仁軟滑細膩, 味道清新。澳洲羊西冷值得推薦的主菜, 首次品嚐 羊西冷, 肉質柔軟嫩滑,羊味突出而且很多汁。比起羊架 女士們會更加喜愛這個, 不需要起骨,進食時更顯優雅。 配菜是我很喜歡的小豆角, 清脆爽口 ,加上香甜的小蕃茄, 很完美的配搭。燴澳洲牛肉頰整體味道較為濃郁, 牛肉份量比想像中多, 肉質鬆嫩香濃, 焦糖白蘿蔔更是靈魂之筆, 鮮甜又收了牛肉的醬汁精華。美好的時光當然要配美酒 ,The pearl 清新的香檳配搭 柚子 和柑橘水果 , 味道清新 。1632, 氈酒配搭日本傳統茶藝, 細緻幼滑的日本蛋清泡沫, 蛋味清香 非常特別。

香煎北海道帶子 配毛豆蓉 蟹肉味噌

澳洲羊西冷

燴澳洲牛肉頰

2023-08-22 24 浏览
@thepearlhk新開了一年多,主打日意的歐陸菜。小編友人是帶子愛好者,所以約她收工之後一起happy dinner。前菜Hokkaido Scallops擺盤很漂亮,四顆大大粒帶子整齊的放在枝豆蓉上面,帶子煎得外脆裡嫩,調味比較清淡,鹹味是來自上面帶點味噌醬的薏米。枝豆蓉也同時清淡,拌着這個配搭味道會剛剛平衡到。Salmon Cheese Rolls三文魚在一堆綠色中非常吸引目光,2塊厚三文魚包住忌廉芝士、海藻及菠菜,芝士令到口感變得順滑且鹹香,同時都增加層次感。Entrées Grilled Lamb Striploin口感硬了一點但依然保留汁水,肉味尚算濃厚且沒有羊騷味。配菜有茄子,內裡都juicy。Beef Cheek份量超級多,燉得很嫩,不用切很大力,用叉輕輕的就可以分離了。牛面頰肉很嫩,油脂味很香。配菜有牛肉薯餅,裡面還有蔬菜,薯餅外層酥脆,裡面薯蓉香滑。MocktailsFirst Love青瓜味的梳打,甜度很低,帶點菠蘿汁,整體比較清新。First Kiss玫瑰跟蘋果汁很搭,甜度也是偏低,茶底不澀,酸酸甜甜也是解膩。The Pearl尖沙咀加連威老道20-22號瑞生

前菜
Hokkaido Scallops

Salmon Cheese Rolls

Entrées
Grilled Lamb Striploin

Beef Cheek

Mocktails
First Love
青瓜味的梳打,甜度很低,帶點菠蘿汁,整體比較清新。

First Kiss

尖沙咀加連威老道20-22號瑞生尖沙咀酒店4樓
#尖沙嘴美食 #尖沙嘴美食推介 #尖沙嘴 #歐陸餐廳 #藝術餐廳 #酒吧 #foodiefeed #foodie #foodiehk #hkfoodie
2023-08-22 1153 浏览
唔知食咩好,上OP搵到尖沙咀附近一間高評價的日式與西餐的fusion菜,見個個都對幾款菜式好高評價,好似好好味,咁一定要試下!餐廳設計昏暗的黑白灰調為主色,餐桌聚柔光,充滿了神秘及高格調的感覺,亦好有私人的空間。牆上掛滿樹脂流體作品,配合燈光與投影彷如流動的輕煙縈繞,儼如小小美術館。記得大門口的作品應是agape的樹脂畫藝術家的作品。#煙三文魚芝士卷 𝐒𝐦𝐨𝐤𝐞𝐝 𝐒𝐚𝐥𝐦𝐨𝐧 𝐂𝐡𝐞𝐞𝐬𝐞 𝐑𝐨𝐥𝐥𝐬份量幾多,以煙三文魚捲著芝士及海帶,綿密有層次,上面配搭蟹籽,口感好特別,海帶亦很爽口。中間的沙律菜款式不多,但都好新鮮可口。 #香煎北海道帶子 Seared Hokkaido Scallops 帶子好厚,鮮嫩可口,配埋日本嘅麵豉醬,口感豐富,下面鋪左一層似豆蓉,好清新,中和麵豉的濃郁感。推介!#繪澳洲牛面頰𝐁𝐫𝐚𝐢𝐬𝐞𝐝 𝐀𝐮𝐬𝐭𝐫𝐚𝐥𝐥𝐚𝐧 𝐁𝐞𝐞𝐟 𝐂𝐡𝐞𝐞𝐤 燘得非常軟腍入味,肉質鬆軟,咬落好juicy!牛肉味亦重,岩晒鍾意啖啖肉的朋友。配菜是炸慢煮免治牛肉做的可樂餅和焦糖白蘿蔔,幾特別!味道亦唔錯。#烤澳洲羊西冷𝐆𝐫𝐢𝐥𝐥𝐞𝐝 𝐀𝐮𝐬𝐭𝐫𝐚𝐥𝐢𝐚𝐧 𝐋𝐚𝐦𝐛 𝐒𝐭𝐫𝐢𝐩𝐥𝐨𝐢𝐧

羊架食得多,第一次試烤焗羊西冷,賣相好吸引!完全睇唔出係羊扒,脂肪比例較低,無羶味,肉質粉紅細嫩亦保留肉汁,很嫩滑。配菜是油封黑蒜及茄子。很有特色的組合,好好食!可以encore~

飲品:𝐓𝐡𝐞 𝐏𝐞𝐚𝐫𝐥 +sunrise mangosteen
以店名命名的香檳混合夏翠絲搭佛手柑,果香味重。另一杯係無酒精飲品,入口清新,很適合女仔飲,必點之一。

整體非常之滿足美味嘅一餐,令人回味,絕對值得encore😋。
  • 繪澳洲牛面頰
  • 煙三文魚芝士卷
  • 香煎北海道帶子
2023-08-20 92 浏览
呢間餐廳係尖沙咀酒店入面,但價錢唔算好貴⭐️香煎北海道帶子帶子經過煎烤,但肉質仍鮮嫩多汁,加埋豆泥蓉唔錯👍🏻⭐️煙三文魚芝士卷煙三文魚好厚身,入面包住了濃郁嘅芝士🧀️,增加口感😋,仲有青瓜🥒及沙律🥗⭐️燴澳洲牛面頰牛面頰好嫩滑,經過燉煮,肉質鮮嫩入味,好香牛味,而且好淋好易咬。另仲有牛肉可樂餅,好香脆😝😝⭐️烤澳洲羊西冷羊烤得剛剛好🤌🏻,粉紅色肉質加上無羊羶味,我以為自己食緊牛肉😂😂仲有烤茄子🍆、蕃茄🍅、蒜🧄伴住食⭐️First Love🍹🍸⭐️First Night前者是菠蘿🍍、黃瓜、蘇打水嘅清新cocktail ,有啲微酸微甜味道。後者是百香果葡萄🍇cocktail,甜而不膩😚值得一讚係擺盤好靚,環境氣氛唔錯,好適合慶祝生日👍🏻👍🏻
呢間餐廳係尖沙咀酒店入面,但價錢唔算好貴

⭐️香煎北海道帶子
帶子經過煎烤,但肉質仍鮮嫩多汁,加埋豆泥蓉唔錯👍🏻

香煎北海道帶子

⭐️煙三文魚芝士卷

⭐️燴澳洲牛面頰

燴澳洲牛面頰

⭐️烤澳洲羊西冷

⭐️First Love🍹🍸
⭐️First Night

值得一讚係擺盤好靚,環境氣氛唔錯,好適合慶祝生日👍🏻👍🏻
2023-08-20 704 浏览
The Pearl 係尖沙咀瑞生酒店嘅4樓,餐廳有藝術風格又有雲石感覺,有室內室外仲有bar台,如果天氣涼D,坐係出面好chill。。Seared Hokkaido Scallops $108頭盤有北海道帶子,4粒大大粒啖啖肉,表面煎到金黃香噴噴,面頭有D味噌醬帶咸香,下面有枝豆蓉幾fresh,配合埋味道非常特別。Smoked Salmon Cheese Rolls $98煙三文魚芝士卷面頭有好多三文魚籽,裡面收埋好rich既cream cheese,如果連埋青瓜一齊食,會非常爽脆,食完唔會好膩。Braised Australian Beef Cheek $328澳洲牛面頰真係好味,份量好大,入口非常軟綿綿,個醬好入味仲食到骨膠原既感覺。配菜有薄切日本大根,香甜又有多汁,隔離有個炸可樂餅,皮薄香脆裡面仲有肉同薯蓉餡。Grilled Australian Lamb Striploin $158羊肉唔羶,西冷啖啖肉冇脂肪,兩大條好好味,幾腍好有炭燒味,配菜有小蕃茄、蘆荀、蒜等等,非常豐富。兩杯cocktailFirst night,有百香果同提子味,味道偏甜,中間有粒大冰會慢慢融,愈飲愈好

Seared Hokkaido Scallops $108

燴澳洲牛面額

兩杯cocktail
First night,有百香果同提子味,味道偏甜,中間有粒大冰會慢慢融,愈飲愈好飲。
First morning,幾特別,山竹果汁加冷泡紅茶,幾清新。
燴澳洲牛面額
  • 燴澳洲牛面頰
今次大小C妹去左一間好型格既餐廳🚥餐廳用黑色做主調 感覺小高級🖤幾適合同朋友仔/另一半慶祝重要節日☺️燴澳洲牛面頰 💰328牛面頰煮得好淋好入味😚感覺有啲似炆得好淋既牛腩🐄鐘意軟綿牛肉既豬仔應該會幾鍾意🥰烤澳洲羊西冷 💰158羊西冷完全無騷味 處理得好好🐑加埋黒蒜一齊食 個味道幾特別🧄煙三文魚芝士卷💰98煙三文魚唔會腥 小c妹好鍾意🐟卷埋啲青瓜同芝士 感覺好清新開胃🥒推薦推薦~香煎北海道帶子 💰108帶子大大粒 煎得好嫩滑🤩調味調得幾好 下面仲墊左層青豆蓉🫛First Kiss 💰88 蘋果玫瑰冷泡茶 飲落好清新🌹First Night 💰88 推薦推薦 好重提子味🍇飲落意外地幾清甜同幾fresh😍
今次大小C妹去左一間好型格既餐廳🚥

First Night 💰88
推薦推薦 好重提子味🍇
飲落意外地幾清甜同幾fresh😍
2023-08-18 27 浏览
The Pearl                           Crispy bacon strips, sautéed mushrooms, sunny-side-up eggs, and a medley of diced bell peppers – created an artistic canvas on the plate.  Baked Crab Cake                            The cake was a golden brown masterpiece, adorned with a dollop of creamy aioli. With the first forkful, the delicate sweetness of the crab meat danced on my tongue, perfectly balanced by the slight tanginess of the aioli.Seasonal Seafood Risotto                                The r
 Baked Crab Cake
Seasonal Seafood Risotto
                               The risotto was cooked to an impeccable al dente texture, providing a pleasant chewiness that allowed the flavors to meld beautifully.
2023-07-25
其他
2023-08-17 23 浏览
終於到期待已久嘅星期五,梗係要去happy Friday一下😍喺網上面搵咗一間酒店樓上潮味十足嘅西餐廳,裏面不論係菜式定係飲嘢仲有裝修都令人十分享受☺️我第地嗌咗香煎北海道帶子,煙三文魚芝士卷,燴澳洲牛面頰北海道海膽扁意大利粉。個人認為最出色嘅係燴澳洲牛面頰,牛肉燴得好淋同入味,唔需要用啲咩力就好容易將肉分開,配上牛肉薯餅,好飽肚!另外,前菜嘅北海道帶子都煎得啱啱好,上碟時係金黃色,大大粒佢仲配上日本豆豉醬做調味,好特別☺️

旅遊業開始復甦,不少酒店都紛紛開始作宣傳,曾經有好多大廈翻新作精品酒店,以不同風格吸引遊客,今日去咗喺尖沙咀加連威老道的精品酒店,叫瑞生酒店入面的餐廳「The Pearl」🔮餐廳裝修型格,一開電梯門,一道石屎牆的裝修,以射燈射著雕在牆上的招牌,蒲入餐廳環境黑灰為主調,燈光昏暗非常有情調,周圍咁放着很多有個性的擺設。而且更設有戶外,非常Chill🐟🥒🥗煙三斗魚芝士卷Smoked Salmon Cheese Rolls把煙三文魚捲着cream cheese及海帶,上面舖滿三文魚籽,更有青瓜片卷及沙律菜,相比其他煙三文魚沙律非常有特式而且配搭新穎。🐚🫛煎北海道帶子Seared Hokkaido Scallops帶子半煎焗,半山熟,入口近視軟綿綿,下面配上支豆泥,以蟹肉味噌醬作點綴,味道非常豐富有層次。🐄燴澳洲牛面頰Braised Australian Beef Cheek牛面頰的肉味比其他部位濃郁,以燴的方式烹調,香煎鎖住肉汁,再以原鍋炆淋及入味,伴上炸得香脆的牛肉薯蓉餅,分量十足,而且味道一流。🐏烤澳洲羊西冷Grilled Australian Lamb Striploin平時食西餐食羊架

🐟🥒🥗煙三斗魚芝士卷
Smoked Salmon Cheese Rolls

🐚🫛煎北海道帶子
Seared Hokkaido Scallops

🐄燴澳洲牛面頰
Braised Australian Beef Cheek

🐏烤澳洲羊西冷
平時食西餐食羊架就食得多,都少見,羊西冷煎得七成熟,入面更是粉紅色的,而且因為羊西冷脂肪低,所以不會有羊騷味,而肉味則會相對濃郁。另外,更有焗得香香的豆角、cherry tomatoes 及黑蒜伴碟。

呢度環境因為非常之有格調,點兩杯cocktail,傾下計。
🍸The Pearl-酒精味道濃帶有橙果皮芬芳香甜。
🍹Good Night- 自家製的熱情果醬配上提子汁,帶酸及清爽,我啱晒食完一餐豐富晚餐後飲。

如果大家三五知己,想靜靜地傾吓偈,推薦大家可以試吓,餐廳更提供水煙,可以來個happy hour Chill 一Chill。🉐🉐🉐🉐
2023-08-16 22 浏览
今次平日夜晚放工黎試試~餐廳內部裝潢同餐桌佈置都好Modern,坐戶外露天位置特別有feel✨適合放工黎Chill下~〰️🌟Smoked Salmon Cheese Rolls評分: 4/5呢個頭盤十分refreshing, 唔單止沙律菜夠新鮮, 煙三文魚入面包住忌廉芝士食落唔會過分油膩, 越食越上癮, 真係好開胃💕〰️🌟 Seared Hokkaido Scallops評分: 4/5北海道帶子非常肥美,味道鮮甜☺️配上味噌調味既枝豆蓉一齊食可以加添鮮味之餘唔會搶味👍🏻〰️🌟Grilled Australian Lamb Striplon評分: 5/5呢個部位羊肉比較少脂肪,肉質非常細膩同時鮮嫩多汁,唔會有羊騷味,份量可以兩個人share,大推!🙌🏻〰️🌟Braised Australian Beef Cheek評分: 4/5牛臉頰肉十分濃味,感覺到濃稠既醬汁緊緊包圍住每一片牛肉,入口啖啖都係精華🥹〰️🥂The Pearl 🍹First Love〰️#fat_factor_香港 #fat_factor_尖沙咀#fat_factor_西餐
Smoked  Salmon  Cheese  Rolls

🌟Smoked Salmon Cheese Rolls
Seared Hokkaido Scallops

🌟 Seared Hokkaido Scallops
評分: 4/5
Grilled Australian Lamb  Striploin

評分: 5/5
Braised  Australian  Beef  Cheek

🥂The Pearl
Smoked  Salmon  Cheese  Rolls
Seared Hokkaido Scallops
  • 香煎北海道帶子
2023-08-15 19 浏览
適逢慶祝聚會 緊係要book間有氣氛嘅餐廳✨呢日試下瑞生尖沙咀酒店嘅the pearl餐廳裝修幾Chill 仲有outdoor area香煎北海道帶子 $108配搭蟹肉牛油金山寺味噌放面 毛豆泥墊底帶子微微煎香 保持到鮮甜嘅味道😆配上綿滑嘅毛豆泥令口感昇華煙三文魚芝士卷$98配裙帶菜 蘆筍 飛魚子 口感豐富加埋沙律醬真係叫人難以抗拒🥹仲有清新沙律開開胃 燴澳洲牛面頰 $328配焦糖蘿蔔和真空低溫烹調炸牛肉丸子牛面頰精心炮製 醬汁入味 肉質軟腍 份量十足🐂烤澳洲羊西冷 $158配油封大蒜 豆 烤茄子泥羊西冷完全冇任何肥肉同筋 火喉控制得宜 唔乾 好有咬勁😇Mocktail - First Night $88自製百香果糖漿提子汁 果汁香唔會好甜🍹Cocktail - the pearl $128微微柚子香 champagne好refreshing🥂

適逢慶祝聚會 緊係要book間有氣氛嘅餐廳✨

Mocktail - First Night $88
自製百香果糖漿提子汁 果汁香唔會好甜🍹

Cocktail - the pearl $128
微微柚子香 champagne好refreshing🥂

呢間位於尖沙咀酒店樓上嘅特色餐廳,係幾好嘅fine dinning地點,餐廳有室內室外嘅座位可供選擇,餐廳以黑色為主體,感覺好有格調。我哋叫咗-中拖羅牛油果沙律$88-慢煮鮮鮮魚天使麵$178-慢煮伊比利亞黑豚肉 $198同埋喺網上見到呢度嘅 cocktail 好有特色,我地叫左兩杯店員嘅推介:-1512 Belshazzar's Feast $128-1632 Man in Oriental Costume $128整體食物質素唔錯,cocktail 好靚亦都好好飲,staff 服務態度非常好,親切有禮,喺唔錯嘅推介👍

我哋叫咗
-中拖羅牛油果沙律$88
-慢煮鮮鮮魚天使麵$178
-慢煮伊比利亞黑豚肉 $198

-1512 Belshazzar's Feast $128

2023-08-10
  • 慢煮鮮鮑魚天使麵
  • 中拖羅牛油果沙律
今天想為大家介紹一間非常適合情侶約會的酒吧餐廳———The Pearl,它位於尖沙咀瑞生酒店4樓,設有室內和室外用餐地方。🌟餐廳內部設計有著濃厚藝術氣息,非常浪漫:室內裝潢走巴洛克風格,設有多款雕像擺設;而室外裝潢則較為悠閒,被多款植物圍著。🌟小編到訪當晚fullhouse,建議大家到訪前一兩天向餐廳預約。💁🏻‍♀️Seared Hokkaido Scallops $108帶子煎得剛剛好,外層微焦,水份仍能被鎖在帶子中,搭配味噌醬和大量青醬,味道甜甜的,口感非常順滑。💁🏻‍♀️Smoked Salmon Cheese Rolls $98廚師將多片煙燻三文魚、海帶、蘆筍和乳酪捲在一起,口感層次超豐富,既爽脆又軟嫩。三文魚的煙燻味與乳酪的奶香味非常合襯,海帶和蘆筍令整道菜更加清新。這是一道非常開胃的前菜。💁🏻‍♀️Braised Australian Beef Cheek $328十分推薦這個主菜。澳洲牛頰肉經過燉煮後入味十足,每一片的質地都非常軟嫩,入口即化,令人驚艷。除了牛頰肉外,還有一個牛肉可樂餅作伴菜,可樂餅外層炸得非常酥脆,餡料份量亦很充足。💁🏻‍♀️Grilled Australian

💁🏻‍♀️Grilled Australian Lamb Striploin $158
澳洲羊扒經過燒烤處理後,外層微焦,內部紮實多汁。味道方面,完全沒有羊蘇味,反而羊肉味較突出,烤得非常好👍🏼

🍸The Pearl
這款雞尾酒以香草酒、蜜糖、香檳和佛手柑調製而成,帶有濃郁的果香味和蜜糖的甜味。這款酒口感順滑,容易入口,非常適合喜歡甜度高的酒的人。

🍸1632 Man In Oriental Costume:
這款雞尾酒以玄米茶為基底,搭配蛋白泡,味道酸酸甜甜的,不會有茶的苦澀味。它的口感較爲清新,上面的玄米粒帶有微微的香味,而蛋白泡則為其增添了柔滑的口感,令味道層次更加豐富。

😍整體評分
味道:🌟🌟🌟🌟
價錢:🌟🌟🌟🌟🌟
環境:🌟🌟🌟🌟
服務態度:🌟🌟🌟🌟🌟
instagrammable:🌟🌟🌟
2023-08-14 364 浏览
同朋友一早book左係呢間酒店入面既餐廳,去到見到係類似青年旅舍既酒店,入口係龍城藥房旁邊一入到去一班侍應企晒係度,其中一個確認完訂枱就帶我地去一張係角落頭既枱即使燈光十分暗都見到衛生環境差, 椅子有其他客人的垃圾,menu霉霉爛爛,同朋友點餐後想留起menu因另一個朋友未到,侍應話「唔得,要再問我地拎」,態度勁差食物份量少,海鮮燴飯得0.5cm厚Mocktail話有cold brew tea,飲落只是糖漿開出黎重點好多樣野都未食完,有分別2、3個侍應輪流走黎收野,好趕客!!咁既價位唔算平,尖沙咀仲有好多選擇No next time
同朋友一早book左係呢間酒店入面既餐廳,
去到見到係類似青年旅舍既酒店,入口係龍城藥房旁邊

食物份量少,海鮮燴飯得0.5cm厚

咁既價位唔算平,尖沙咀仲有好多選擇

No next time
2023-08-11