2022-11-07
今日同朋友特登揀咗間餐廳食下午茶。朋友喺外國返嚟,揀咗間特別啲嘅餐廳俾佢。呢間餐廳環境好有情調,waiter嘅招呼一入到嚟就覺得好熱情。因為呢度係Oyster House,所以就叫返啲蠔食!我哋叫咗南非、法國各一隻。南非就會Creamy啲,但法國個海水味又濃烈啲!兩隻都好好食~最後就食calm,岩岩好中和左頭先蠔跑味道!之後係水牛芝士沙律🥗,份量相當足料,每一啖芝士同蕃茄都可以一齊食,非常開胃呀!嚟到waiter為我地介紹嘅西班牙小食pepper 呢個真係第一次係香港食呀!蒜香嘅味道再加埋pepper,帶出到嗰陣鮮甜!我地2個叫左2款唔同嘅湯,有蠔湯同磨菇湯蠔湯個味道真係好充滿蠔味呀,而過種香好難再形容。Wow終於去到主菜我地叫左蜆肉意粉同豬鞍蜆肉意粉係有好少嘅辣味去突出主題,朋友都讚不絕口。豬鞍亦都好Juicy,啲肉唔會因為太熟而好硬,火喉岩岩好架!食埋香蕉批真係一個完美嘅結局
因為呢度係Oyster House,所以就叫返啲蠔食!
我哋叫咗南非、法國各一隻。
我地2個叫左2款唔同嘅湯,有蠔湯同磨菇湯
蠔湯個味道真係好充滿蠔味呀,而過種香好難再形容。
Wow終於去到主菜
我地叫左蜆肉意粉同豬鞍
蜆肉意粉係有好少嘅辣味去突出主題,朋友都讚不絕口。
食埋香蕉批真係一個完美嘅結局