2022-10-30 96 浏览
一年一度老母生日,一定要好好同佢慶祝一下,揀咗一間係位於灣仔謝斐道嘅the oyster House,呢間餐廳歷史都好悠久,裝修好有格調,非常適合情侶周年紀念,慶祝生日等等嘅節目。首先我哋嗌咗個海鮮拼盤,有三款,分別係南非嘅rollex,法國嘅lambert 同cheery stone clam,呢三款都係侍應推薦我哋,所謂不時不食,所以都係聽侍應佢哋嘅推介。佢食嘅時候都有介紹我哋個次序,南非蠔相對海水味比較重,亦都係爽口。而法國嘅呢就非常之Creamy,好飽滿一啖咬落去,成個幸福味都出咗嚟。最尾個cheery stone呢就係清返之前嗰兩個嘅蠔香,個蜆清清地,為下一碟菜打開序幕。水牛芝士沙律,粒粒嘅水牛芝士配埋黑醋加車厘茄,非常之醒胃。第三名小吃,亦都係侍應大力推介嘅,西班牙pardon pepper,個椒上面配上香蒜,炒得非常之惹味。嚟啦嚟啦,開始上餐湯同主菜,餐湯我就叫咗蠔湯,媽咪就嗌咗蘑菇湯。蠔湯飲得出十分之足料,湯係用鮮蠔打爛整出嚟,蠔味相當豐富,而且好香濃。媽咪個蘑菇湯呢都係用新鮮蘑菇打爛,食得出口感非常之豐富。主菜就嗌咗個豬鞍,煎得非常之香口,厚厚嘅豬鞍切出嚟仲係粉紅色,
水牛芝士沙律,粒粒嘅水牛芝士配埋黑醋加車厘茄,非常之醒胃。
主菜就嗌咗個豬鞍,煎得非常之香口,厚厚嘅豬鞍切出嚟仲係粉紅色,反映得廚師將道菜,煮得啱啱好,切出嚟仲係啖啖肉汁。
另一個就嗌咗蜆肉扁意粉,扁意粉有少少辣味亦都蜆肉嘅汁令到個意粉非常之鮮甜。
最後甜品我哋嗌左個香蕉拖肥批,香蕉配埋拖肥加cream,雖然有少少肥,但真係冇辦法抗拒,好在佢啲cream唔係好甜,連媽咪都話下次要返嚟食。