2016-01-22 691 浏览
我同朋友都最愛食生蠔,於是趁大家都放假就搵一間出名食生蠔的餐廳食飯連枱上的蠟燭都是生蠔造型,好有趣,好別緻先來一個餐包餐包微暖而軟熟,配上少許橄欖油,是不錯的餐前小吃既然來吃生蠔,當然要試一試不同產地的生蠔分別點了Willapa Bay, Rollex, Spanish Rock三款Willapa Bay來自美國的生蠔,較爽口,味道最淡,所以要食先其次為Rollex,來自南非的生蠔最,較creamy,我最喜歡這款而Spanish Rock是最濃味,海水味亦較重芝士煙肉焗蠔芝士味非常濃,更可做出拉絲效果反之蠔味有點被芝士味蓋過海膽紅蝦賣相非常精緻,除了生蠔,海膽亦是我的最愛海膽非常creamy,海膽味濃郁而紅蝦白裡透紅,腍身但爽口最頂鋪上少許魚籽和青瓜,帶點清新感一啖放哂入口度,兩者既鮮味係口裡徘徊,幸福感倍增主菜方面叫了一份U.S. Pork Chop平日出街甚少叫豬扒因為一來偏愛牛肉,二來總覺得豬扒味道普通,三來覺得豬扒通常是鞋口但這裡的豬扒大大塊,岩岩好整到熟哂不會過硬,食落好腍身同幾juicy配上蕃茄醬食,減低膩既感覺甜品點了香蕉拖肥批cream的比例較多,我和朋友都不是好cre
連枱上的蠟燭都是生蠔造型,好有趣,好別緻
先來一個餐包
餐包
餐包微暖而軟熟,配上少許橄欖油,是不錯的餐前小吃
既然來吃生蠔,當然要試一試不同產地的生蠔
生蠔
而Spanish Rock是最濃味,海水味亦較重
芝士煙肉焗蠔
芝士味非常濃,更可做出拉絲效果
反之蠔味有點被芝士味蓋過
海膽紅蝦
賣相非常精緻,除了生蠔,海膽亦是我的最愛
海膽非常creamy,海膽味濃郁
而紅蝦白裡透紅,腍身但爽口
最頂鋪上少許魚籽和青瓜,帶點清新感
一啖放哂入口度,兩者既鮮味係口裡徘徊,幸福感倍增
主菜方面叫了一份U.S. Pork Chop
U.S. Pork Chop
平日出街甚少叫豬扒
但這裡的豬扒大大塊,岩岩好整到熟哂
不會過硬,食落好腍身同幾juicy
配上蕃茄醬食,減低膩既感覺
甜品點了香蕉拖肥批
香蕉拖肥批
cream的比例較多,我和朋友都不是好cream之人
但一致認為餅底用了消化餅來做是不錯
非常脆身,而香蕉份量很多
整體不太甜,連我們這些不愛吃甜的人都收貨
整體來說,餐廳位於小巷來,環境靜中帶旺,是個傾計好地方
食物方面亦是中上水準
生蠔
U.S. Pork Chop
香蕉拖肥批
2016-01-20 1075 浏览
今日見係灣仔收工,就約我最愛既琳琳一齊食晚飯~今日心血來潮好想食生蠔,行下行下見到”OYSTER HOUSE”,我同琳琳都未食過,就入去試下啦~我地入去時已經7點幾,等左一陣就有位! 餐廳唔算大,但係就好有情調~我地首先order左個”Seafood Platter”,呢個Seafood Platter有熟蝦﹑帶子﹑鮑魚﹑海膽﹑3款來自不同地方既蠔。(我地食食下覺得太正就嗌左侍應哥哥黎逐隻生蠔問XD)平日我食開既都係澳洲蠔,法國蠔之類,今次呢3款反而比較少食,3款蠔來自美國﹑南非﹑西班牙架!我最鍾意就係西班牙蠔,每隻款都長過我d手指,super大隻XD,初初食時,你會覺得蠔味偏鹹,而且帶點鹹鹹又新鮮既海水味,生蠔肥美爽脆,一啖咬落去已經會自己吞入口咁,佢最特別既係食完成隻蠔,仲會有陣蠔味充滿左係口入面,你會覺得有鮮甜味出現,之後既鹹味都已經消失得無影無蹤,而且肥度高,肉質好,!!!!跟住就上琳琳既最愛: Blue Mussels White Wine Sauce!!!!D汁充滿白酒味,味道好濃,白酒唔止係個調味,仲係一個提鮮既配料,食呢個青口唔單止食到強烈白酒味,仲可以食到青口既本身既
Seafood Platter
跟住就上琳琳既最愛: Blue Mussels White Wine Sauce!!!!D汁充滿白酒味,味道好濃,白酒唔止係個調味,仲係一個提鮮既配料,食呢個青口唔單止食到強烈白酒味,仲可以食到青口既本身既鮮味。平日出去搵食時食到D青口有好多一係有沙一係有殼一係痴牙,但呢個好Creamy,十分肥美,殼易開,連少少痴牙都無,白酒既味道平均落係每隻青口上面,鮮甜中帶d酒香,配搭簡直一絕。而最特別我覺得係「蒜茸」,呢個菜有好香蒜茸味,起左個調味既功能,但又無搶到白酒同青口本身既味道!真係美味可口呀!
Blue Mussels White Wine Sauce
食左兩個海鮮,我同琳琳都未飽,見到隔離枱個扒幾靚,我地又叫左個扒: Angus Ribeye,2個人食就叫左300gm試下先。琳琳本身最中意食頂級肥美既和牛,成日讚日本D牛天上有地下無,但我就反而中意安格斯牛扒。呢塊Angus Ribeye肉厚厚的,一切開就見到D肉汁,少少血水流晒出黎,一放入口簡直入口即融! Angus Ribeye一定無加嫩肉粉,有D部份咬落去都會覺得有少少”un”,但我覺得咁先係天然,無添加,可以將塊扒本身既肉質帶到出黎。無得頂呀!最後我慢慢將塊Ribeye切成一粒粒食,細細地一粒好似爆醬牛丸咁,呢個一口牛包含整粒牛肉係嘴入面爆醬,成個口都係勁香既牛肉味,真係超正!總括黎講就係肉質強而肥,有口感有享受!
Angus Ribeye
2015-12-16
Blue Mussels White Wine Sauce
Angus Ribeye
2016-01-16 822 浏览
The Oyster House生活在香港,每天都在勞勞碌碌地上班下班,沒有新意,非常厭悶,終於又到周末,可以與朋友出外吃飯,聊聊天,放鬆一下。 這晚,我們選擇了到位於灣仔的The Oyster House吃晚飯,因為我和朋友都非常愛吃生蠔,顧名思義,The Oyster House的生蠔質素一定不會差吧。進入餐廳後,發現餐廳的面積不算大,不過裝潢非常優雅充滿外國特色,店員很快便為我們遞上餐牌。 看一看餐牌,我發現食物選擇非常多,而且都很吸引,一心來這裏吃生蠔的我們,當然忍不住先叫了生蠔。 Oyster Time!!!!!!來到The Oyster House緊係食生蠔,這裡有三款生蠔,由淡味吃起,生蠔質感creamy,有海水鹹香,一點腥味也沒有!味道非常鮮甜,蠔味突出,超讚!首先是Willapa Bay,生蠔比較細小,海水味是三款生蠔中最淡的,口感creamy,加些少檸檬汁提味即可。接著是Rollex,蠔味最鮮甜,而且體積比Willapa Bay大隻,質感綿滑,海水味濃一點,推薦!最後是La Perle De,蠔味最濃,質感爽脆,海水鹹香最重。
The Oyster House

Oyster Time!!!!!!

海膽紅蝦 $88

哇哇哇!繼續邪惡,吃過新鮮的即開生蠔後,便到這晚的另一重點,海膽紅蝦!

加拿大海膽味道鮮甜,金黃飽滿,絕無腥味,紅蝦sashimi既爽脆又鮮甜,成個配搭好夾,一口一啖,我投降了!!
Angus Ribeye 300 gm

終於到主菜了,我們選擇了Angus肉眼扒,我發現自己每次到西餐廳吃晚飯,都必定會叫牛扒來吃,我認為牛扒最能顯出餐廳食物的質素,The Oyster House的肉眼扒賣相okay,份量不少,這次我們要medium,裡面仍然呈鮮嫩粉紅色,味道不錯,牛味香濃,肉質嫩滑多汁,頗軟腍!

總括來說,這間餐廳的食物質素不錯,而且服務態度也很貼心,生蠔非常新鮮!有時間一定會再來。
2016-01-12
  • 海膽紅蝦
  • Rollex
  • Willapa Bay
2016-01-14 966 浏览
Came to The Oyster House with my gf's family for a birthday day dinner as the reviews online had seemed good. However we were to be dissapointed. Firstly it was around 10 mins before someone came to take our order. Most of us ordered the set dinner which consisted of a soup, stater main course and a dessert. It then took around 30 mins for the soup to be delieverd, and it was not even very flavoursome. It was then another 25 mins before the starter arrived. After finishing the starters we then had to wait around 45 mins for the main course to be served. While the main courses were resonably tasty they were deffinaltly not worth the 45 min wait. When we asked the staff how much longer it would be we were simply told a few minutes which ended up being 45 mins. After the main course we then had another approx 40 min wait for the dessert, and when the dessert did finally arrive they had got one of the orders wrong so then had a further wait while they corrected the order. While the quality of the food was not too bad the quality of the service in inadequate especially as they are charging over 350 per hear. Will not be patronising this restaurant again.
题外话/补充资料: Very disappointing as we arrived at 6:30 pm and finally left at close to 10 pm with most of the time waiting around and the staff not being interested in helping.
2015-12-18
庆祝纪念
生日
2016-01-14 719 浏览
今日有朋友生日,為左同佢慶祝就揾左間近佢屋企嘅餐廳食飯,一去到餐廳就感受到果種柔和嘅氣氛,好岩知己好友食下野傾下偈,享受時間嘅地方,朋友一黎到都話滿意。蠔講到蠔,我就真係唔係咁熟識,不過朋友既然話到想食咁就叫左餐廳介紹幾隻黎食下。美國(willapa bay) ($38)三隻蠔入邊算係最淡味嘅蠔種,不過入口依然食果陣海水咸味,只係無法國咁濃味。南非(rollex) ($42)三隻入邊口感最creamy嘅一種蠔種,入口真係非常咁滑溜,而且咸味亦唔算,個人幾推薦呢隻。法國(desse blande)($54)最後法國蠔,亦都係海水咸最濃厚嘅一隻,相比頭先兩隻,呢隻肉質會結實小小。***俾個食蠔小貼士大家,蠔要淡到濃咁食,同埋最好就唔好加任何嘅醬汁,直接放入口,咁先可以食到蠔本身果種獨特嘅味道架。。。巴拿馬火腿生蠔卷($108)呢度嘅野食都係精緻,好似呢個巴拿馬火腿生蠔卷,係其他餐廳比較小食到呢個頭盤,巴拿火腿咸香味十足,加埋蠔嘅鮮味,令呢個卷有唔同層次嘅感覺。芝士煙肉焗蠔($108)芝士嘅量好足,做到拉絲嘅效果,煙肉嘅咸香加上蠔,做得比一般都好。翡翠螺($108)呢度嘅餐廳好貼心,佢地幫客

美國(willapa bay) ($38)
南非(rollex) ($42)
法國(desse blande)($54)
巴拿馬火腿生蠔卷($108)
芝士煙肉焗蠔($108)
翡翠螺($108)
呢度嘅餐廳好貼心,佢地幫客人由殼拎左啲肉出黎,客人只係需要動一動叉就可以食到翡翠螺肉,而翡翠螺肉入口鮮味,唔會有太重雪味真係唔錯
海膽紅蝦($88)
海膽同紅蝦所係矜貴嘅食材,當兩樣野加埋一齊嘅時候我地就可以發現原來咁配合到。。。海膽唔會有苦味,蝦肉結厚唔會有霉味。呢兩樣嘅配埋我都係第一次食,都算比較驚喜。
香烤加拿大天然豬鞍($178)
餐廳將豬鞍烤到岩岩好,入口唔會太粗糙,另外味道亦唔會太咸,惹味之餘又唔會太焦
四式芝士,蕃茄醬pizza($128)
呢個pizza就岩晒我呢啲芝士粉絲,好足料嘅芝士,加上因為岩岩烤完嘅關係,熱辣辣脆卜卜,仲有好香嘅芝士味咁,簡直就係最吸引嘅食身呀
香蕉拖肥批($55)
呢個甜品真係令我有深刻嘅印象,雖然係拖肥批,但係就一啲都唔會有太膩嘅感覺,而且夠晒幼滑。
心太軟朱古力蛋糕($68)
入口朱古力味濃,朋友話岩晒佢呢啲朱古力人,不過呢份量再多啲就更好喇
2016-01-11 661 浏览
從OR得知The Oyster House食物不錯,故打算在此慶祝特別日子。一踏進餐廳,差不多full house, 我兩被安排坐近cashier位置,鄰座見我地入座,即從椅子拎走她的袋,感覺好似同人搭枱一樣,因枱與枱中間是零距離,我整晚都聽到鄰座的談話內容。首先講番食物,我地叫左Christmas dinner menu, 大約$400一位,食物質素高,可見到廚師是用心烹調的,我特別欣賞個牛扒,燒得好香之餘肉質好軟,而個甜品banana pie是超水準,個banana cream打得好輕但又唔係太甜,真係好好食。不過,餐廳雖然有用心的廚師烹調好味的食物,但經營者亦需用心照顧食客,並非只是一心想serve完之後埋單趕下場。一整晚,我地得到的service是零,差不多吃完即收碟,食完一個主菜而另一個都仲未想時,waitress已想上埋甜品跟單 。成晚都係聽到waitress催,諗緊點樣交枱俾8:30個場,講真,真係食得好有壓力。我地唔係去左茶記,都講緊食左差不多五百蚊一個人,但真係唔期待係得到茶記既水準。食完之後其實我地真係唔係太開心,但唯有安慰自己係去左一間食物不錯的茶記吧

庆祝纪念
纪念日
2016-01-11 630 浏览
相隔了一段時間沒有到灣仔找尋美食,可是一來到了灣仔卻回想起了The Oyster House的食物,所以就決定再一次光臨。而這一次更是試了更多新菜式,亦更加沒有令我失望。芝士煙肉焗蠔生蠔焗至半熟,芝士未有蠔味蓋過,仍可嘗到蠔的鮮甜和咸香海水味。微咸的芝士更提升了蠔的鮮甜,把我最愛的兩種蠔的煮法二合為一,非常美味。煎帶子帶子煎至半熟,外層煎得香口,內裡仍保持鮮嫩。口感非常的嫩滑,入口鮮甜,完完全全帶出了帶子的鮮甜。安格斯牛排牛排五成熟,筋部位置較硬,但肉味濃郁香口。不太需要點醬汁更能食出牛肉的肉味。周邊的蔬菜更是清爽,烤理微焦,而且十分的甜。海鮮寬條麵香辣的寬條麵味道惹味香口,海鮮鮮甜嫩口,味道豐富。麵條口感有點彈牙的感覺,不會令人覺得很麵粉的感覺。香辣的味道不但惹味,而且十分開胃。
煎帶子
安格斯牛排
海鮮寬條麵
2016-01-03
一進餐廳,聽到滿是輕快的英文爵士樂,這兒其實地方並不大,只有十多張枱,不過港自島區舖租太貴了,這裡不算大,卻有種坐下教人相當舒服的魅力,到處滿是美式餐廳味,寒日迫近,在這邊則有點暖意!很喜歡The Oyster House 用了蠔殼做蠋台的設計,正好設合餐廳的蠔食主題。Fruit Punch 用果粒盛了杯子半杯,有點欠缺美感,但一口氣喝下去又不錯,雖然下了太多的薄荷葉,但卻更加清新,帶了酸味味的西柚味。三成熟的Char Grilled Sirloin Steak 配上的薯條啱啱炸起,熱辣辣呀,薯味特濃,金黃和脆,超香口。而且是我喜歡的粗切,實在討好!!!牛扒格紋漂亮,煎得重炭香味,入面粉紅色的,肉質幼嫩,切開時能見到肉汁四濺,只帶有少許韌勁。肉的份量不會太大,適合女生享用。加上的汁醬是不太濃郁,是菇類所制,平衡不少肉的厚重感,有減膩作用。唯邊位太炭燒,吃到燶位,大牙都痛,建議邊位還是切起它不要吃。甜品叫了香蕉批,入口軟綿綿,cream 既質地好幼滑細緻,用上新鮮香蕉,倍感天然甜美,加入藍莓作點綴,餅底柔軟帶脆香,沒有牛油的膩,細細件唔會濟。提拉米蘇賣相也好看,在口腔內引發陣陣酒香,旦糕
提拉米蘇賣相也好看,在口腔內引發陣陣酒香,旦糕有層次,咖啡味也香,口感軟滑,so creamy!!

初次來到這裡,環境佈局跟餐廳的音樂,我都挺喜歡,食物也都ok,在同區來說真便宜。
2016-01-05 770 浏览
早幾年,興起蠔bar,專們為愛食蠔的朋友而設。但店內,却只有蠔及酒,未免又dry 咗少少。愛食蠔的我,同樣為食,反而喜歡這類酒吧式,既可嘆蠔,也可食美味的西餐。The Oyster House,位於灣仔,地段易搵,而且裝潢都幾歐陸感。店內格調浪漫,而且二人世界都幾適合。用上蠔去做燈的裝飾,很有心思呢~餐前面包,是這樣的片裝軟包,還不錯。叫了二人套餐,HK$398位。Seafood Platter海鮮拼盤這個拼盤都幾有誠意!一共有四款蠔,每款兩隻。分別是法國、加盒大、美國以及南非!一次過試晒四大蠔生產國的品種。滿足晒了!還有海膽以及貝類海鮮,即開即食。新鮮啊~~食不到有雪味,反倒是海鮮的鮮甜品。還有蝦刺身,同樣新鮮!四款蠔,由最淡味一直食到最濃味,分別食到了creamy 的口感,也食到爽脆的蠔肉。口感與味蕾的一大滿足!沙律,我們揀了馬拿巴火腿同蜜瓜的沙律。咸香感不錯~~主菜,挑了肉眼,很厚切的一塊,外層焦香,五成熟,內裡肉汁很多。微紅,不會有滴著的血水,牛味幾濃,肉汁夠多。不錯~~另一個主菜,挑了雞扒,外層煎至金香。食不出有雪味,這是驚喜之處。而雞被煎過後,也不會很乾。肉汁得以保留。甜品
店內格調浪漫,而且二人世界都幾適合。
用上蠔去做燈的裝飾,很有心思呢~

海鮮拼盤

還有海膽以及貝類海鮮,即開即食。新鮮啊~~
食不到有雪味,反倒是海鮮的鮮甜品。還有蝦刺身,同樣新鮮!
沙律,我們揀了馬拿巴火腿同蜜瓜的沙律。咸香感不錯~~
微紅,不會有滴著的血水,牛味幾濃,肉汁夠多。不錯~~
甜品,分別是意大利芝士軟餅以及芝士香蕉蛋糕。感覺創新,而且不會太漏,也不會太甜。細細地一件,也是剛好足夠份量。

The Oyster House

灣仔謝斐道154號地下C號舖

• 生蠔
2016-01-05 931 浏览
很久沒有和姐姐見面,因為她最近都很忙,終於約到她吃晚飯,當然要帶她吃好一點,她是蠔的殺手,無論生熟都十分愛吃,所以專登找了間出名食蠔的餐廳滿足一下她。是晚是平日較早的晚餐時段,餐廳已經有幾客人,感覺這間餐廳在這區也挺受歡迎,而且環境很輕鬆舒服,是和知己密友聊天的好地方。當日有Monday promotion,所以Seafood Platter 只係$99,覺得好抵食 便叫了一份。有生蠔、海膽、帶子、鮑魚和蝦,光看已經很吸引,我們都馬上急不及待起動,生蠔重海水味又厚肉,海鮮都很鮮甜,而鮑魚味道很特別,有種甜甜的醬汁味,肉質也很有彈性,這個價錢絕對抵食。點了一紅一白的house wine ,是我最愛的澳洲出產,紅酒Shiraz Cabernet ($65)厚身帶果味,很smooth and little bit spicy , 都說過澳洲Shiraz 係我紅酒中最愛,所以這杯絕對是大讚!白酒Chardonnay ($65)也不錯,乾身帶點梨香,酸度剛好,配海鮮一流!既然飲wine 當然不少得cheese, 點了Cheese platter ($108)分量不少,有四款不同芝士,Brie、
Shiraz Cabernet
Chardonnay
既然飲wine 當然不少得cheese, 點了Cheese platter ($108)分量不少,有四款不同芝士,Brie、cheddar、Parmesan 和blue cheese,靚酒配芝士還有點水果,慢慢吃慢慢傾計,仲有舒服環境,好enjoy !
Cheese platter
吃過芝士後,點了意式香草蕃茄多士 ($65),很重basil、garlic、Virgin、 olive oil 的香味,加上滿滿的切碎番茄粒,簡單的調味但配合得十分好,而且多士脆邊軟身,整個味道和口感都很夾。
意式香草蕃茄多士
香煎鵝肝($88)鵝肝很厚身,肥而不膩,分量2人分,罪疚感不會太大,香梨應該用紅酒煮過,配合一片薄多士,實在好味得過份,油脂十分香,加上梨有一種淡淡清香,實太回味。
香煎鵝肝
黑松露帶子($98),用olive oil煎香的帶子,一上已經聞到很吸引,松露放帶子面,分量絕不吝嗇,帶子新鮮彈牙,整個就是簡單的黑松露、帶子和olive oil 的味道,簡單好味。
黑松露帶子
兩隻生蠔絕對不足以滿足姐姐,所以另外再點了芝士焗蠔($108),濃濃的芝士還帶點煙肉,味道偏重但還可接受,芝士焗蠔把蠔的汁原汁原味地鎖著,很鮮很juicy , 而且焗得熱烘烘,鮮味十足。
芝士焗蠔
菠菜芝士意大利雲吞($118),雲吞煮得剛好,不會太淋而且還有咬口,加上tomato sauce 和 ricotta cheese,味道酸甜,番茄味亦能帶起cheese 的濃味,不錯。
菠菜芝士意大利雲吞
飲飽吃醉,甜品時間,點了Banoffe Pie($55), 是Banana and Toffee 的結合,用新鮮香蕉製成,很香焦糖和拖肥味,滑而厚身的忌廉,為整頓飯作完美句號,太滿足的一晚。
Shiraz Cabernet
Chardonnay
黑松露帶子
菠菜芝士意大利雲吞
Banoffe Pie
放假一天,朋友推介來灣仔這家THE OYSTER HOUSE。晚上七時左右來到,食客不多只有3-4桌,店員安排我們坐在門口附近的座位,感覺自成一角,蠻舒服的。餐廳環境昏暗,覺得很適合傾計聊天。不知不覺我們坐了大約3個小時,看到這裡食客不斷,由起初只有3-4桌食客變到FULL HOUSE。先點了這裏的House Wine($65)。我喜歡白酒,這支白酒帶點酸的果汁,不算強烈,很易入口。用來配搭海鮮味道一流。而朋友選擇了紅酒,由於本身不太喜愛紅酒所以只是淺嘗了一口,感覺不會太乾,同樣屬於易入口的一種。點菜後,先送來了餐包。麵包的外層烤得很香脆,而內裡帶有淡淡的香料味道。而且麵包一點也不乾,質地是帶有一點濕潤的。加上開胃的橄欖油和黑醋,完全喚醒了我的味蕾和胃口。餐廳正在做Seafood Platter($99)的推廣,喜歡食海鮮的我們又怎會錯過呢。生蠔屬於易入口的那種,不算太CREAMY,亦沒有太重的金屬海水味。對於不愛吃生蠔的朋友也很容易接受,但由於我個人比較喜歡吃Creamy又重味的生蠔,所以覺得這款有點不夠喉。日式磯燒鮑魚醃漬得十分甜美,醬油味道十分入味,而且煮得很柔軟,一點也不會難咬
HOUSE WINE
點菜後,先送來了餐包。
日式磯燒鮑魚醃漬得十分甜美,醬油味道十分入味,而且煮得很柔軟,一點也不會難咬。十分鮮甜。
馬來西亞熟蝦不算大隻,肉質柔軟帶有新鮮海水味。
北海道帶子挺厚身的,而且十分新鮮。不過由於直接放在冰上,個人覺得有點兒太冷了。
海膽選了新鮮,有淡淡的海水鮮甜。
整個海鮮拼盤個人最喜歡的便是那個日式磯煮鮑魚,令人一試難忘。

然後點了一個芝士拼盤($108)
Cheddar Cheese質地結實,味道較輕。Parmesan同樣不算滷味,但口感較Creamy,配上餅乾十分好吃。個人並不是十分喜愛Blue Cheese,味道太重太酸。而Brie十分軟身,塗抹在餅乾上十分好味。雖然沒有太強烈的芝士味,濃厚的牛奶香卻是很吸引。
意式香草番茄多士($65)
蕃茄切到細粒然後加上羅勒和蒜蓉,還有香濃的橄欖油香味,酸酸甜甜的十分開胃。而麵包焗過後很香脆,加上Juicy的蕃茄後無論味道及口感都加添了層次,亦令到整個包軟化變得易入口。
香煎鵝肝($88)
鵝肝很大很厚一塊。底面兩層稍為煎香,把鵝肝的香味迫了出來。再配上雪利酒做芡汁和煮至香甜的雪梨,中和了鵝肝的油膩感。加上法包把醬汁和鵝肝油都吸收了,單是麵包也覺得十分好味。
香煎帶子($98)。
厚身的帶子表面稍稍煎香後,變到帶有淡淡的瑤柱香味,再加上打碎了的橄欖蓉放在上面,很特別的口感和味道。而帶子中間還保留本身的柔軟和鮮嫩,很有趣的一道菜。
芝士焗蠔($108)
很大隻的蠔,肉質柔軟。厚厚一層芝士不算濃味,但加上了煙肉粒提升了整個味道。而且烹調的時間控制得非常好,蠔一點也不韌。
菠菜芝士意大利雲吞($118)
賣相很吸引,每粒意大利雲吞都包得很飽滿。
外皮做得很煙韌,很有咬口。加上香濃的蕃茄醬和輕盈的芝士,清新的醬汁讓人十分開胃。
店員還介紹了蘋果啤酒和士多啤梨啤酒給我們,很香濃清新的鮮果味,加上滿滿的氣泡很是開胃。兩種都十分適合女仔飲用,很是喜歡。
最後又怎能少了甜品呢?點了Banoffee Pie($55)。
很重的香蕉味道,而Mousse做得很輕盈但香濃拖肥味,甜而不漏。加上硬身的餅底,層次豐富。
我們由7點多坐到差不多11點,THE OYSTER HOUSE都準備關門了,渡過了愉快的一晚。這裡的食物質素不容置疑,而且價錢亦十分相宜,是一個很適合朋友傾計或情侶約會的好地方!跟朋友聚會一定會推介這裡。

2016-01-04 442 浏览
好幾年前,BeautySearch 曾在灣仔區返工,當時,就覺得非常幸福,因為街上有很多小店,各具特色之餘,亦非常味美,尤其在謝斐道一帶,就更多驚喜。所以,雖然離開該公司多年,但每次途經灣仔,也必定吃番餐才離去!最後來到這間The Oyster House,店子的門面已經非常吸引,加上BeautySearch好想食海鮮,於是便決定了這夜的餐館。餐廳內的設計格外有情調,以深木色為主調,走高格調路線,配合昏暗燈光,最適合二人世界。這裡地方不算大,可客納約四十位食客,枱與枱之間的空位較窄,不免予人有點擠迫的感覺,始終店子座落於物價高企的地段,這一點,相信大家也會體諒的。MENU 也很有格調,啡色皮面,配以簡單清晰的內容。其實,今天把我吸進來的最大誘因是門前陳列的Promotion Menu ~ Seafood Platter @$99。此優惠逢星期一、二推出,其他日子$199,剛巧進餐當日是星期二如此超值,BeautySearch怎能錯過?而當晚差不多每枱食客也點了一盤呢!可見這推廣真的非常吸引。這 Seafood Platter 份量合二人享用,拼盤內共有五款海鮮,包括兩隻新鮮空運生蠔、兩
MENU 也很有格調,啡色皮面,配以簡單清晰的內容。
這 Seafood Platter 份量合二人享用,拼盤內共有五款海鮮,包括兩隻新鮮空運生蠔、兩件加拿大海膽併青瓜、兩隻北海道帶子、兩隻日式磯煮鮑魚及四隻馬來西亞熟蝦,份量與賣相都不俗!
五款海鮮中,BeautySearch最愛日式磯煮鮑魚,鮑魚肉身夠腍,而且非常入味,既鮮且甜,咬落爽口彈牙,帶點嚼勁,非常味美!當然其他也相當吸引,挺欣賞蝦早去殼,吃時方便,更能吃出爽口鮮味;生蠔十分新鮮,肉嫩甘甜,略帶Creamy,是BeautySearch喜愛的口感;帶子嫩滑鮮甜,海膽青瓜鮮美,只是稍嫌份量偏少。
Fruit Juicy 中,BeautySearch 選了蘋果汁,不過,這裡的蘋果汁與坊間一般餐館相比,甜度大減,味道有點像喝香檳,當然,並沒有半點酒精成份,不愛甜的會是不錯的選擇。
海膽紅蝦(每件)
最令人回味的,是這「海膽紅蝦」,用上去殼的阿根廷紅蝦,大大件,鮮甜爽口,帶點點蝦膠質感,上面舖滿海膽,非常creamy,沒有絲毫腥味,還搭配上晶瑩大粒的魚子,再用大匙盛載,既精緻又可愛。切記一定要一同放入口,才能品嚐到最味美的組合。
意式香草蕃茄多士
香脆的多士上,舖滿新鮮的蕃茄,蕃茄本身非常水潤多汁,蕃茄切成小粒同時拌入了香草及蒜蓉,令蕃茄的味道更為豐富,尤以蒜香味最為濃郁。不過吃時要留神,因為蕃茄粒舖得滿滿的,一不留神便會掉下呢!
烤煙三文魚配菠菜露筍跟檸檬牛油汁
以木板上桌的「烤煙三文魚配菠菜露筍跟檸檬牛油汁」,外皮煎得微脆香口,內裡軟綿,透出油潤甘香的三文魚油,加上啖啖肉,令人吃得滋味。伴碟的蔬菜有菠菜、蘆筍及薯蓉都非常味美,特別是薯蓉,混入了香草及牛油,非常香口,吃得出大廚的用心。
值得一提的是這裡特別調製的醬汁 - 檸檬牛油汁,帶點點微酸,而且口感細滑,搭配三文魚同吃,不但可去除三文魚本身的腥味,還能提升三文魚的鮮味,可謂完美組合。
另一道主菜「香烤加拿大天然豬鞍」,肉厚、軟綿,最重要的是一般厚切豬排,不是不夠熟便是過熟且乾身,這豬鞍的烹調時間控制得恰到好處,令肉身保留juicy肉汁之餘,質地依然軟綿,易於咀嚼。雖然伴菜不及三文魚豐富,卻同樣伴以味美的薯蓉,很不錯喔!
甜品時間,今次我選了久違了的心太軟。蛋糕外層焗至脆口,蛋糕較實,有口感,但流心效果未如預期,而且心太軟的流心採用了黑朱古力,對於好甜的BeautySearch而言,確實有點失望。
题外话/补充资料: 可能因為在這店子內吃蠔的食客較多,開蠔也需時,加上每碟菜的擺位亦講求心思,所以,在這裡食晚餐要花上兩三小時。不過,等待是值得的,因為海鮮的確非常新鮮喔!
海膽紅蝦(每件)
烤煙三文魚配菠菜露筍跟檸檬牛油汁
人總是要間中浪漫一番,調濟緊張急速的生活,滋潤一下心靈的疲弱。今晚來到「蠔屋」見一見我最愛的蠔仔。餐廳環境暗黑,每張枱點上一盞盞蠔燈,浪漫極了。 餐廳以開放式門口示人,飄入陣陣自然風。 餐廳最近推出優惠套餐。無奈前菜的吸引力太強,我只好捨棄優惠了😁誰知道賣相美美的海膽紅蝦和巴馬火腿生蠔卷已賣掉了😭😭😭唯有轉戰試一試別的。 香煎帶子 $98煎得美美的帶子 鋪上濃香蟹膏。帶子煎得半熟,外層煎得香口 內裡嫩滑呈刺身般的質感。味道鮮嫩誘人,濃濃的蟹膏帶出帶子的鮮甜,濃郁突出。 香煎鵝肝 $88香煎鵝肝 焦糖蘋果配多士。👍🏻👍🏻👍🏻鵝肝脂香濃郁突出 入口油嫩不膩,焦糖蘋果甜甜 降低整體油膩感,多士香脆 配上輕輕醬汁,味道香口惹味。 芝士煙肉焗蠔 $108蠔味非常濃郁突出 蠔香完全未有被芝士蓋過,仍能吃到蠔的鮮甜和海水味道。芝士咸香香口,整體味道豐富。 海鮮寬條麵 $148海鮮豐富 味道鮮味甜嫩,寬條麵彈牙爽口,富有濃濃麵粉香。味道微辣香口,濕潤惹味。 美國安格斯肉眼牛排 300G $235五成熟的牛排,牛味極之濃郁突出👍🏻👍🏻👍🏻肉質軟腍 筋部位置較韌但仍能保持陣陣牛

餐廳以開放式門口示人,飄入陣陣自然風。

餐廳最近推出優惠套餐。

香煎帶子 $98

煎得美美的帶子 鋪上濃香蟹膏。

香煎鵝肝 $88

香煎鵝肝 焦糖蘋果配多士。

芝士煙肉焗蠔 $108

海鮮寬條麵 $148

美國安格斯肉眼牛排 300G $235

五成熟的牛排,牛味極之濃郁突出👍🏻👍🏻👍🏻肉質軟腍 筋部位置較韌但仍能保持陣陣牛香。肉質整體而言軟腍 肉味濃郁香口。薯蓉和配菜做得整為出色,薯香滿滿 吃到陣陣牛油香味,蔬菜香口惹味☺️

吃得飽 吃得開心 吃得美美🙆女人間中都要對自己好一點 寵自己多一點。

• 香煎帶子
  • 芝士煙肉焗蠔
2016-01-03 433 浏览
男朋友知我鍾意食生蠔,就帶我黎呢度食。我地大約1:30到,店入面坐左3枱客,我地叫左個weekend set,包括salad or soup, seafood platter,main course, dessert 。有湯或者沙律,湯係周打蜆湯,我地想開開胃,所以揀左green salad 。沙律菜好新鮮,配埋意大利黑醋,完全能夠醒胃!seafood platter,有5款不同國家既生蠔,每款2隻,一共有10隻,另外仲有2粒帶子,4隻蝦。生蠔非常新鮮,殼邊既群邊仲識郁,老闆娘都有話我地知又邊隻淡味開始食起。食到最濃味既智利生蠔,一入口海水味好重,但過後,蠔既甜味就出黎,好味到不得了!帶子雖然細粒,但都好甜。主菜我地揀左西冷扒同pizza,西冷扒我地要5成熟,肉質好淋,似肉眼多過西冷。食落仲有炭燒既味道,都幾好味!pizza 啲芝士好吸引!!仲要鋪滿整個pizza面,食完呢個pizza已經飽到不得了,可能食左勁多芝士,hehe !!最後到甜品,今日有2款,tiramisu 同banana cake ,我地每樣要一件。呢件tiramisu完全岩晒我,都算係正宗既意大利tiramisu,如
男朋友知我鍾意食生蠔,就帶我黎呢度食

green salad
沙律菜好新鮮,配埋意大利黑醋,完全能夠醒胃!

seafood platter
!帶子雖然細粒,但都好甜。
sirloin steak
。食落仲有炭燒既味道,都幾好味
pizza
pizza 啲芝士好吸引
!!
tiramisu
最後到甜品,今日有2款,tiramisu 同banana cake ,我地每樣要一件。呢件tiramisu完全岩晒我,都算係正宗既意大利tiramisu,如果酒味再多啲會更香
banana cake
banana cake 反而少左驚喜,兩大舊香蕉夾喺中間,冇咩特式。
整體黎講都好好味呀!以$298呢個價錢,能夠食到咁多野,又有生蠔食,都算抵食
!如果有興趣黎食既朋友,午餐會比較抵,因為同樣既set,夜晚要$398。
不過最估唔到既係,原來冇餐飲,二百幾蚊個餐,連一杯飲品都冇,有點兒失望
2016-01-02
seafood platter
2016-01-03 346 浏览
一開始先講麵包,包質奇怪,沒有味道,我們一行3人,分別叫佐肉眼扒,海膽紅蝦,意大利雜菌飯,白酒 蜆肉扁意粉,雲呢哪雪糕,肉眼扒肉質夠淋,但係好膩,偏咸。白汁蜆肉意粉,又咸又酸,味道難入口,海膽紅蝦普通,四周都食到尼種質數,意大利雜菌飯算係最正常,擺得入口,講到最後,最好食只係雪糕,我係誇區過黎試,但絕對唔會有第2次