2016-06-05 4643 浏览
生日飯黎呢到補數黎到已經俾佢既海鮮併盤吸引左呢個海鮮併盤非常抵食星期一至二只需加99蚊而且侍應哥哥會教你由淡味既帶子食先再食青口,海膽,鮑魚最後先食生蠔帶子好肥美,啖啖肉,完全無腥味,青口夠大隻,鮑魚好鮮甜,海膽雖小但都好新鮮好甜,生蠔仲好有海水味咸咸地好鮮味加埋之前侍應哥哥既推介叫左杯智利白酒好襯好好食之後叫左主菜有羊架同埋三文魚主菜之前會有餐包送既個包皮邊硬左少少但係包入面好軟熟好香仲有橄欖油同黑醋配合好再食多幾舊主菜叫左羊架,5成熟侍應姐姐會問要唔要mint jelly 同黃芥末我地2樣都要好襯個羊架食落口唔會太穌不過5成熟黎講我就覺得熟左少少似6至7成不過都係淋身另外主菜係煎三文魚配蘆筍檸檬汁個汁底做得好creamy加少少檸檬汁魚味好出而且條魚仲好滑係到食得好開心最啱約埋三五知己黎飲下酒食下飯傾下計
生日飯黎呢到補數
黎到已經俾佢既海鮮併盤吸引左
海鮮併盤
呢個海鮮併盤非常抵食
星期一至二只需加99蚊
而且侍應哥哥會教你由淡味既帶子食先
再食青口,海膽,鮑魚
最後先食生蠔
帶子好肥美,啖啖肉,完全無腥味,
青口夠大隻,鮑魚好鮮甜,
海膽雖小但都好新鮮好甜,
生蠔仲好有海水味咸咸地好鮮味

係到食得好開心
最啱約埋三五知己黎飲下酒食下飯傾下計
海鮮併盤
2016-05-25 7443 浏览
老公生日原本今晚book左食自助餐不過佢同我一樣都唔係大食之人姐係好快飽。。。所以寧願用d錢食d最想食嘅野仲好而我同老公近年喜歡左食生蠔而呢間餐廳我係第二次黎。。。我覺得質素ok 所以book左3點比老公試下一去到比原定時間遲左少少起門口見到close 😨😨😨勁驚!明明打電話book左又有email回覆但門口無關仲有個人坐左起最入食緊飯😅行入去佢仲話已經落左場😳😳😳不過佢check完個booking簿就無辦法之下安排我地坐。。。可能有d錯啦。。。原來佢地今日無做tea 做到3點落場平日就有做 (因為明明記得有tea set)所以。。。我們是包場嚕😂😂😂點菜前先點杯飲品先天氣熱飲啤酒最好我就點左杯floris fralse 有d苺果味,甜甜地易入口老公就點左la chouffe 好清唔會有苦味因為點完菜就有麵包上了熱左嘅麥包都不錯啊,點d黑醋同橄欖油食😋因為點左個假日lunch set有得點沙律or湯個沙律都不錯😊Lunch set嘅主角有四隻蠔啦元貝一粒甜蝦一隻螺一隻同花甲個蠔就定左係呢四隻有美國西班牙法國同紐西蘭始終我都最中意係法國,爽脆那種太過creamy我同老公接受唔到我食最大隻
老公生日原本今晚book左食自助餐
不過佢同我一樣都唔係大食之人
姐係好快飽。。。所以寧願用d錢食d最想食嘅野仲好

而我同老公近年喜歡左食生蠔
而呢間餐廳我係第二次黎。。。
我覺得質素ok 所以book左3點比老公試下

一去到比原定時間遲左少少
起門口見到close 😨😨😨
勁驚!
明明打電話book左又有email回覆
但門口無關仲有個人坐左起最入食緊飯😅
行入去佢仲話已經落左場😳😳😳

可能有d錯啦。。。
原來佢地今日無做tea 做到3點落場
平日就有做 (因為明明記得有tea set)

所以。。。我們是包場嚕😂😂😂
點菜前先點杯飲品先
天氣熱飲啤酒最好
我就點左杯floris fralse
有d苺果味,甜甜地易入口
老公就點左la chouffe
好清唔會有苦味
因為點完菜就有麵包上了
熱左嘅麥包都不錯啊,點d黑醋同橄欖油食😋
因為點左個假日lunch set
有得點沙律or湯
個沙律都不錯😊
Lunch set嘅主角
有四隻蠔啦元貝一粒甜蝦一隻螺一隻同花甲
個蠔就定左係呢四隻
有美國西班牙法國同紐西蘭
始終我都最中意係法國,爽脆那種
太過creamy我同老公接受唔到
我食最大隻那隻西班牙好creamy 食到好重金屬味
😓😓😓
最後叫多左4隻繼續食
叫番法國的gilardeau
始終呢到係No.2 比較細隻
特別一提。。。如果中意食蠔飲酒可以join佢地個優惠,人頭計飲兩杯酒
生蠔可以有40%off
我同我老公就飲唔到lu
Lunch仲有個意粉,當然可以選其他口味or pizza la
又係好creamy嘅味道😲

之後就係甜品時間
靜靜雞叫店員加句生日快樂
店員仲同我一齊唱歌😂😂😂
好開心
2016-05-22
  • 香蕉拖肥批
今年的新年和情人節來得特別近,真讓人有點措手不及的感覺!慶祝節日,由從前喜歡到一些著名餐廳,到現在漸漸變得重視私人空間,喜歡去小店享受安靜浪漫的環境及品嘗水準菜式。我們這年也特別選擇了在謝斐道街巷上的Oyster House提早慶祝情人節!謝斐道入夜後,人、車均不多,為在街道上的幾家餐廳造就了靜謐的環境。Osyter House的裝潢帶小法國餐廳的風格,坐得舒服。喜歡後面用蠔殼造的燭臺,是用兩個單面的蠔殼背對背黏合而成,很合Oyster house的名字吧!帶蒜及香草味的麵包口感帶天然的粗糙,沾上黑醋及橄欖油很開胃。要慶祝節日,當然要小酌一杯!店員推薦下,點了杯House wine白酒。我們各要了一款不同的沙律。喜歡日式口味的定會喜歡三文魚帶子刺身伴紅菜頭沙律。帶子刺身大大片,配上白酒的化學作用真的很好。帶微甜的紅菜頭原來加上巴馬臣芝士的口感也不錯。(Salmon and scallop sashimi with beetroot salad)另一個是香煎鵝肝配巴馬火腿風乾牛肉伴無花果沙律。肥美的鵝肝煎得金黃香口,外脆內軟的豐腴口感真叫人著迷。巴馬火腿和風乾牛肉夾著哈蜜瓜和無花果吃,十

另一個是香煎鵝肝配巴馬火腿風乾牛肉伴無花果沙律。
肥美的鵝肝煎得金黃香口,外脆內軟的豐腴口感真叫人著迷。巴馬火腿和風乾牛肉夾著哈蜜瓜和無花果吃,十分新鮮好味。(Foie gras & fig salad with parma ham & bresaola )
兩款的前菜也很有心思及新鮮,材料的配搭和味道的平衡都做得不錯,叫人期待主菜!
龍蝦海膽意大利飯光賣相已經十分吸引眼球,半隻腮紅的龍蝦躺在金黃的意大利飯上。
龍蝦十分多蝦膏!海鮮味道很突出,真的十分配合今天點上的白酒。意大利飯用上了海膽和忌廉同煮,所以呈現出美麗的金黃色。
味道同樣的富海鮮味和creamy,但對海膽味很敏感的女士不用太擔心,海膽的味道十分微小,主要吃到的是忌廉的香味。忠於傳統的意大利飯,米粒方面煮得比較生而帶芯。(Lobster and sea urchin risotto)
三文魚扒配雙色露筍跟薯茸屬於輕食,香煎的三文魚扒加上粗大的露筍,很適合追求健康的女士們呢。
最後是兩款甜品白朱古力紅莓芝士蛋糕配玫瑰汁和紅桑子焦糖燉蛋。
喜歡寧靜享受情人節的Couple們,Oyster House是個不錯的選擇喔!
2016-03-12 4719 浏览
我發覺身邊不乏喜歡食蠔的朋友!  近年來,香港興起蠔吧,   專為愛食蠔的人而設!  除了供應蠔及酒之外,還有西餐! 早前,在朋友口中得知灣仔有間餐廳,以前主打意大利菜,經翻新轉形後,改名為 The Oyster House!  位於灣仔謝斐道,地段易搵! 一於相約喜歡食蠔的好街坊,他絕對是一位 Super fans!約他去食蠔真是最好不過嘞!   並慶祝相識 5 週年! 當我們一去到餐廳,大家都覺得比預期細!  酒吧西餐廳格局,店內昏暗格調浪漫,而且裝潢幾有歐陸感! 以酒吧西餐廳來說,這裡的桌子拍得很密,缺乏空間感,太迫狹的環境,令人很有壓迫感!  況且,我們被安排坐在近門口的二人桌子,感覺自成一角,我坐在靠牆的座位,實在窄到連褸也脫不下來! 先送上餐包鬆軟略帶濕潤的餐包,打開味蕾!亦可解一點肚餓感! House White Wine $65白酒味道不算強烈,容易入口! 雜果賓治 $40一點雜果卻沒有!  是否送錯給我呢?入口只是味道酸甜的一杯果汁而已!  勝在口感冰涼!或多或少都令人失望! 店方供應的蠔來自法國、美國及南非...等地! 生蠔南
我發覺身邊不乏喜歡食蠔的朋友!
 近年來,香港興起蠔吧,
 專為愛食蠔的人而設!
 除了供應蠔及酒之外,還有西餐!

位於灣仔謝斐道,地段易搵!
  並慶祝相識 5 週年!

當我們一去到餐廳,大家都覺得比預期細!

酒吧西餐廳格局,店內昏暗格調浪漫,而且裝潢幾有歐陸感!

況且,
先送上餐包
鬆軟略帶濕潤的餐包,打開味蕾!亦可解一點肚餓感!
餐包

House White Wine $65

白酒味道不算強烈,容易入口!
House White Wine
雜果賓治 $40
一點雜果卻沒有!
 是否送錯給我呢?
入口只是味道酸甜的一杯果汁而已!
 勝在口感冰涼!或多或少都令人失望!
雜果賓治
店方供應的蠔來自法國、美國及南非...等地!
生蠔
南非 Rollex $45/隻 X 2, Majestic $54/隻 X 2, La Perle de Quehan $58/隻 X 2
他個人喜歡食法國蠔!讓他獨食半打蠔,相當滿足!三款蠔,由最細隻 Rollex 食到最大隻的 La Perle de Quehan,相對地,體型較大海水味較濃重突出!
 肉質飽滿滑嫩,見他食得津津有味!
 他亦補充,質素可以更好!
墨西哥脆片伴辣蕃茄及牛油果醬 $95
墨西哥脆片卜卜脆!配料包括:蕃茄、青瓜、黑水欖、牛油果醬、酸忌廉…等,
 除了清新的辣蕃茄粒外,還有牛油果醬的味道,多一種味道層次感!口感豐富而口味清新!
 是一款簡單而美味的佐酒小食!
墨西哥脆片伴辣蕃茄及牛油果醬
翡翠螺 $108
師傅貼心地把翡翠螺起肉,整齊排列好,讓食客容易進食;翡翠螺肉入口鮮味又彈牙帶嚼勁!
 本身已富鮮味,蘸一點辣醬會更突出其味及惹味!
海膽紅蝦 $176
紅蝦鮮味十足,而且肉質很有彈性!海膽鮮甜軟滑!海膽與紅蝦是無敵的鮮味組合!
 兩者很夾得來!不要看少紫菜,如果把炸脆的紫菜包住海膽同食,原來是另一種滋味的享受呢!
海膽紅蝦
香烤加拿大天然豬鞍 $178
我對豬鞍相當期待,
 成品 9成熟,保持肉汁,而且肉質入口鬆化,沒有令我們失望!
 跟蕃茄醬很夾又醒胃!
香蕉拖肥批 $55
這款甜品主要以忌廉及香蕉製成,香蕉是完條,果然真材實料!
  忌廉幼滑,整體不會太膩!

細細件甜品,滿足一下甜胃!
香蕉拖肥批
每人平均消費約 $500!單以酒吧西餐廳來說,迫狹得不能讓食客坐得舒服的話,不算得上是高級嘞!感覺不太討好!
 對比附近的茶餐廳,也是坐得迫狹!級數卻不同!跟這裡消費相差一大截!
 作為食客會覺得不值!
2016-01-21
$509.5 (晚餐)
海膽紅蝦
香蕉拖肥批
2016-02-27 2748 浏览
公司一齊食lunch,上網見這店有不少好評,於是試下了。lunch set,是日餐湯或希臘沙律+主菜+甜品+餐飲。微熱的餐包,口感鬆軟不俗呀。西蘭花湯,味道濃郁,幾好味呀。炭燒西冷扒配薯條沙律,$118,炭燒西冷扒,5成熟,但不像5成,熟了點,口感有點硬,炭燒味都幾香口,味道正常水準,熱騰騰的粗薯條好味呀。香蕉拖肥批,蛋糕中間夾了香蕉,好特別呀,香蕉味濃郁,味道香甜,幾好味呀。熱咖啡,正常水準。lunch價格尚算合理,甜品幾好味,熟食比較普通呀。
公司一齊食lunch,上網見這店有不少好評,於是試下了。
lunch set,是日餐湯或希臘沙律+主菜+甜品+餐飲。
微熱的餐包,口感鬆軟不俗呀。
西蘭花湯,味道濃郁,幾好味呀。
熱咖啡,正常水準。

lunch價格尚算合理,甜品幾好味,熟食比較普通呀。

位於灣仔的The Oyster House,開放式的地鋪,以木色為裝潢主調,甫踏入只覺像置身於溫暖的意式小屋中,浪漫氣氛油然而生。暈黃燈光配合桌上的燭光,情侶們來一頓燭光晚餐肯定甜蜜滿瀉。不過店面不算大,餐桌距離較為貼近,私密性略嫌不足。皮面活頁簿造形的Menu,以文字配搭食物照,簡潔而清晰。食品由前菜、沙律、餐湯、主菜、意粉/意大利飯、甜品都飲料一應俱全,選擇還真不少!海鮮拼盤海鮮拼盤的$99推廣優惠最吸引,二人分量的拼盤已有5種海鮮,食材新鮮,性價比超高!新鮮空運生蠔:帶著淡淡海水味的新鮮生蠔,入口嫩滑,蠔味濃郁加拿大海膽:色澤金黃的海膽味道甘香,配合青瓜同吃帶點清新北海道帶子:晶瑩似白玉的鮮帶子非常嫩滑,每口都是鮮甜日式磯煮鮑魚:磯煮鮑魚軟身入味,嚼勁十足馬來西亞熟蝦:新鮮的橙紅色,肉質爽口,上桌時已去掉蝦殼方便女士們可優雅地享用。海膽紅蝦 $88@精緻似日式料理的海膽紅蝦以小湯匙盛載,色澤鮮黃的新鮮加拿大海膽置於剔透的紅蝦上完全覆蓋,綴上三文魚子、青瓜片,再灑上紫菜。湯匙小小方便一口吃下,海膽味濃、青瓜爽脆、三文魚子爆開後的咸鮮、紅蝦的甘甜…不論味道口感都非常豐富芝士煙肉焗蠔
海鮮拼盤
新鮮空運生蠔:帶著淡淡海水味的新鮮生蠔,入口嫩滑,蠔味濃郁
加拿大海膽:色澤金黃的海膽味道甘香,配合青瓜同吃帶點清新
北海道帶子:晶瑩似白玉的鮮帶子非常嫩滑,每口都是鮮甜
日式磯煮鮑魚:磯煮鮑魚軟身入味,嚼勁十足
海膽紅蝦 $88@
芝士煙肉焗蠔 $108
面層芝士經焗烤後散發出焦香,下面是完整的一隻蠔而非蠔肉碎與醬汁的混合物,蠔肉肥美仍然Juicy,與芝士同吃更香滑!
巴馬火腿生蠔卷 $108
以切得概透薄的青瓜片卷著蠔、巴馬火腿、洋蔥、蕃茄,以蔬菜的清新去中和蠔與火腿的濃郁,開胃又不會膩得吃不下後續主菜!
酥炸魷魚蝦仁 $98
聊天聚舊之選,蝦仁已先去殼,吃時直接放進口中最方便,魷魚不會似橡膠咬不開,非常帶嚼勁,惹味又香口的一道小食。
烤燒三文魚配菠菜露筍 $145
主菜登場,帶有網狀格紋的三文魚賣相漂亮,雖然厚身但肉質仍能保持軟滑,火候掌握剛剛好,配菜有菠菜、露筍、薯蓉,很豐富!附帶的檸檬牛油汁味道香濃,以三文魚肉醮點同吃會更香更提味,也可加到薯蓉中。
香烤加拿大天然豬鞍 $178
肉食朋友指定要吃的加拿大天然豬鞍,經過燒烤也不見肉質變硬變乾,切開後只見中心肉質偏粉紅色,因為帶有脂肪質感軟滑,肉香脂香均有之。
白酒煮蜆扁意大利麵 $128
白酒煮蜆雖然尺寸不大,但顆顆蜆肉飽滿圓潤,扁意大利麵帶點微辣,惹味而且辣度不持久,怕辣的我也忍不住再吃!
香蕉拖肥批 $55
我一向愛吃香蕉,這道香蕉拖肥批甜度不高,忌廉下是新鮮香蕉肉,以消化餅為餅底。清新香蕉味沒有被其他甜味掩蓋,令人驚喜!
燈光美氣氛佳的小店,怪不得平日也坐無虛席。唯座位與座位之間較為貼近,要小心被旁桌的情侶閃瞎眼
2015-12-08
  • 酥炸魷魚蝦仁
  • 海膽紅蝦
  • 海鮮拼盤
2016-02-20 2193 浏览
朋友約咗喺灣仔lunch, 係一間好有情調嘅餐廳!一坐低就會為客人遞上暖水同餐包我地3個女仔,叫咗2個set lunch,同一個海鮮刺身拼盤前菜要咗個沙津同蘑菇湯呢個沙津有哈蜜瓜同巴馬火腿,火腿咸香味好香,加埋甜甜嘅哈蜜瓜,原來又幾match喎!有驚喜!磨菇湯係用磨蘑菇攪成溶,所以好濃嘅磨蘑菇味,不過就唔係人人接受到咁fresh嘅磨蘑菇味叫得oyster house, 當然要試下佢嘅生蠔海鮮刺身拼盤。生蠔有唔同size,來自唔同嘅地方,我地由最細隻食起,大隻細隻都各有特色,大隻就啖啖肉,細隻就好鮮甜!無論大細隻,都食得出好新鮮!其它嘅海鮮例如鮑魚,都一樣好鮮味!之後主菜係5成熟嘅牛扒同pizza牛扒中間帶點鮮紅,但又唔會滲出血水,good呀!肉質都好嫩!Pizza上面有啲羅勒葉,更加帶出咗個pizza香味,同唔會令人覺得膩。蕃茄醬更加係我地至愛!最後甜品時間Tiramisu甜而不膩呢個香蕉批好好味呀!
朋友約咗喺灣仔lunch, 係一間好有情調嘅餐廳!
一坐低就會為客人遞上暖水同餐包

前菜要咗個沙津同蘑菇湯
之後主菜係5成熟嘅牛扒同pizza

最後甜品時間
Tiramisu甜而不膩
呢個香蕉批好好味呀!

2016-02-19 1731 浏览
今年係我同老公既第七個情人節,感覺有如第一年既情況一樣緊張,老公為每個節日都準備好一切,為我帶來神秘感,今次他選擇了我曾經向佢提及友人介紹既餐廳,雖然係情人節,但餐廳並沒有規定食set dinner,可選擇set dinner 或散叫,我地最終決定散叫及order 海鮮拼盤,海鮮拼盤佢會配一支紅或白酒第一道出場既係牛油果三文魚沙律,牛油果切成細粒配合清新的沙律,煙三文魚不會太肥膩,每樣份量本身跟沙律配合得天衣無縫,但食到最後還有太多橄欖油,令沙律頓時感覺油膩之後等了大約15分鐘,海鮮拼盤上場,生蠔集鮮甜,肥美,海水味於一身,果然名不虛傳,帶子味道略為淡及薄,鮑魚咸味剛好,不會太咸或太淡,肉質林身牛扒做到我們要求的4成,但不太有肉味帶子意粉,起初望第一眼沒有太大好感,覺得平平無奇,但食完兩啖之後,深深被乾蒜及香草味吸引,就算再飽,都要多食幾口 ,帶子煮得熟度剛好,一入口鮮味充滿口中,下次再去既時候,一定再試多幾款生蠔

牛扒做到我們要求的4成,但不太有肉味

2016-02-14
庆祝纪念
情人节
2016-02-06 2159 浏览
朋友約食lunch,點知約左我地黎食好野,餐廳裝修很華麗,很適情侶黎食個浪漫既情人節大餐~ 由於係lunch既關係我地三個人叫左兩個set lunch 再加個海鮮拼盤~係閒聊期間就先上個鬆軟既餐包同磨菇湯 麵包點少少醋同橄欖油食開開胃先~另外呢個磨菇湯就以磨菇打成容去煮湯,所以入口有超強烈磨菇味,同有口感跟住就上埋個前菜~ 有兩款沙律,而我就比較喜歡有蜜瓜同火腿個款,咸咸既火腿配上甜甜既蜜瓜,口感很有層次再黎上主菜了 朋友叫左個牛牛,而我因為想留肚食生蠔,所以揀左食呢個超多茄膏加芝士既pizza,pizza切開仍有一絲絲既芝士糾纏著,而餅底脆卜卜,同平時食個啲有很大分別,而係pizza面上廚師落左啲香草,另pizza唔會「獨孤一味」我期待已久既海鮮拼盤上場了~ 佢呢度既生蠔都幾受歡迎,因為淨係午餐時間都有幾檯客人同我地一樣點左海鮮拼盤我地經過相討之後就決定「由大至細」咁食~我覺得細隻個啲入口好重蠔味同海水味,而鮑魚因為有用醃過既關係有很重既醬油味,同生蠔形成個強烈對比上甜品! 下面的香蕉味甜品(因為我已經唔記佢叫咩😂)比較好味,因為入口唔算太甜同漏,同埋細細舊岩曬食完個set
朋友約食lunch,點知約左我地黎食好野
,餐廳裝修很華麗,很適情侶黎食個浪漫既情人節大餐~

係閒聊期間就先上個鬆軟既餐包同磨菇湯

跟住就上埋個前菜~

再黎上主菜了

我期待已久既海鮮拼盤上場了~

甜品
下面的香蕉味甜品(因為我已經唔記佢叫咩😂)比較好味,因為入口唔算太甜同漏,同埋細細舊岩曬食完個set lunch之後食,唔會太飽,是一個lunch既很好結尾。
2016-01-30
2016-02-05 2040 浏览
香港的食肆競爭激烈,不少店子喜歡在經營一段時間後,皆改改形象搞吓新意思,從前主打意菜的小店,現在轉形為 The Oyster House,以性價比高的生蠔招客。門面設計有灣仔區美式酒吧之感。座落於灣仔酒吧區,離地鐡站不遠,但位於較靜的謝斐道就要懂得找,寒冷的周六晚,街道上果然行人不多,但內進卻是另一番景象。店內當然有大酒吧,裝潢有幾分意式的感覺,不要以為座位無人,其實全已被訂位留座,我們7點前到,7點半已全滿,周末訂位是必須的。每枱必吃生蠔,尤其是好酒的人仕,因為只需每人點選酒類兩杯,便能六折享用美味生蠔,例如法國蠔后 Gillardeau,原價$49/只,優惠後只是$30/只,超值!可惜這夜的同伴不喝酒!我們亦先來四款,隨店員推薦。 四款生蠔: Rollex, Spanish Rock, Boudeuse No.4, La Boite a Bijoux No.2首嚐南非的 Rolex, 想不到質感黏稠 creamy 味香甜,第一印象極佳,相比其他三款來自西班牙或法國的,更能令我們留下印象,似乎是市場又有新發現,這夜又上了一課。餐前麵包 不錯, 樣子有少少似 banana bread
門面設計有灣仔區美式酒吧之感。
店內當然有大酒吧,
裝潢有幾分意式的感覺,

我們亦先來四款,隨店員推薦。

首嚐南非的 Rolex,

餐前麵包 不錯,
樣子有少少似 banana bread 香蕉麵包,但味道只是普通麵包,新鮮軟熟。

先嚐兩款前菜
墨西哥脆片伴辣番茄及牛油果醬 Nacho
墨西哥脆片伴辣番茄及牛油果醬
派對名物,香口滋味亦飽肚,墨西哥脆片質感堅挺有咬口,醮以半溶芝士及牛油果醬吃可豐富味道;喜歡刺激一點,可加進青椒同吃,但小心青椒內的種子,吃到辣到要跳舞!

意式香草番茄多士 Bruschetta Toscana
意式香草番茄多士
簡單而美味,多士厚度中等畧香脆,番茄粒灑上香草增香辛,水份足而又未有破壞多士的脆感,亦香亦脆,稱職的前菜。

然後決定主力廚師精選,多吃幾款,反以主菜為次。
法國藍青口(忌廉汁) Blue Mussels White Wine
法國藍青口(忌廉汁)
法國南部漁獲豐富,她的藍青口,可能是世上最美味的,肥美小巧,鮮甜肉質有彈性,殻內儲存了忌廉湯汁,連湯同吃倍增滑溜及香味,吃得我津津有味。

巴馬火腿生蠔卷 Oyster Roll
巴馬火腿生蠔卷
停不了的生蠔宴,賣相精緻如點心,巴馬火腿下有一層椰菜,雙層捲起包裹著一只生蠔,配上紅椒及菜絲點綴。
巴馬火腿生蠔卷
口感集鹹香爽脆及香軟於一身,不一樣的生蠔吃法,風味不同,同樣美味。

翡翠螺 Sea Whelk 6pcs
翡翠螺
排位整齊有趣,有小學生由矮至高排隊的感覺,
翡翠螺
螺肉起出切片調味,非常有螺香,材料出色。

香烤加拿大天然豬鞍 US Pork Chop
香烤加拿大天然豬鞍
肥大厚身的豬鞍外表誘惑,煎至金黃色更加吸引,配以香桃番茄醬正好解膩。
可惜這夜過了火,豬鞍肉嚡,過乾身,口感不佳,浪費了好材料,廚師也是人,偶有失手亦難免,亦不是難吃,我們沒有投訴,如常吃過就算!

最後一客 Banoffee Pie
Banoffee Pie
忌廉之多,有點邪惡,幸好二人分享,香滑微甜恰當,亦滿意。

周末晚餐,輕鬆品嚐多款菜小吃,美味人生!

2016-01-23
翡翠螺
法國藍青口(忌廉汁)
2016-02-02 1340 浏览
灣仔謝菲道和駱克道,一向酒吧林立,晚上燈紅酒綠,是愛蒲人士熱點。但亦很多西餐廳,白天以西餐奉客,晚上才變身西餐酒吧,經營手法十分靈活。星期六下午,就在謝菲道一間叫Oyster House的西餐廳來過悠閒午餐。這店近銅鑼灣,離灣仔那邊較遠,故沒有那麼多「鬼」,環境比境清靜。餐廳佈置簡潔,梳化座位十分舒適,門口玻璃門一列排開,可看街景。可惜謝菲道相對峽窄,沒什麼睇頭。Oyster House主打生蠔,但小弟腸胃對生蠔比較敏感,還是選擇普通午餐為妙。SET Lunch有多款選擇,配是日餐湯或沙律、甜品和飲品。最後叫了香煎羊扒配薯條沙律($138)和香煎三文魚配薯蓉時蔬($128)。前菜叫了希臘沙律和南瓜湯。希臘沙律有水牛芝士、沙律菜、青椒絲、紅椒絲、生菜和車厘茄,再配黑醋汁,開胃可口。南瓜湯南瓜味濃郁,湯夠熱,跟上香軟面包,十分好味。主菜香煎羊扒配薯條沙律,五成熟羊扒,肉冧味鮮,惹味可口,羊扒共有3塊,再配薯條,超值抵食。香煎三文魚配薯蓉時蔬,三文魚煎得香滑嫩口,蘸上醬汁,再配香軟薯蓉,更加好味。甜品香蕉拖肥批,賣相不錯,入口鬆化好味,最後是餐茶,凍咖啡和凍檸檬茶。Oyster House,
希臘沙律
南瓜湯
跟上香軟面包
香煎羊扒配薯條沙律($138)
香煎三文魚配薯蓉時蔬($128)。
甜品香蕉拖肥批
凍咖啡和凍檸檬茶
Oyster House,食品水準不錯,價錢合理,坐得舒適,值得推介。
3K
2016-01-31 1358 浏览
早在月初已約了朋友出黎食生蠔,想不到呢個星期六氣溫突然下降到6度,嘩,香港真係好少咁凍,十年難得一遇,更加要出黎感受下,個plan唔轉,繼續出街食食食。我地三個人黎到灣仔嘅oyster house,店員示意坐較埋邊嘅位置,無咁凍嘛,再送上熱水,好窩心,即時暖返哂。兩位同行者都非食力派,簡簡單單叫兩份周末海鮮午餐算,$298有海鮮有主菜,夠啦~先黎個烤暖左嘅香草包,包本身已帶有淡淡嘅香味,就咁食已好好味。但麵包加黑醋同橄欖油又真係好正,又香又酸更醒胃。兩個餐一個要餐湯,一個要沙律,兩款都試下嘛。是日餐湯係雜菌湯,極香濃嘅菇味,飲落粒粒菇茸,真材實料,個人覺得好正,但同行嘅友人似乎不太欣賞。沙律黎了,嘩,睇見就覺得正,巴馬火腿包哈蜜瓜,火腿咸香,油脂入口甘香,加上甜甜嘅蜜瓜真係好夾,中央有沙律菜,加了少許黑醋吊味,新鮮清爽,正。主角來了!Seafood platter,有四種蠔,來自France,Canada,USA同South Africa,仲有Japanese style boiled abalone,Hokkaido scallop,Argentina red shrimp,Fran

但麵包加黑醋同橄欖油又真係好正,又香又酸更醒胃。
主角來了!Seafood platter,有四種蠔,來自France,Canada,USA同South Africa,仲有Japanese style boiled abalone,Hokkaido scallop,Argentina red shrimp,France sea whelk,幾豐富!!加少許檸檬汁已無敵正,蠔有啲重海水味,有啲好creamy,不同口感但肯定隻隻新鮮,越食越想食。個鮑魚煮得好爽口,帶出自身嘅鮮甜,仲有螺,蝦都好fresh好好味,呢個價錢食到咁高質素嘅海鮮好抵!
主菜一要了Char grilled sirloin steak,五成熟。
真係grill出黎唔係煎熟的,外層好香仲有啲燒焦嘅味,內邊肉色鮮紅,睇見都流口水,肉味甚濃,有口感但絕不韌,靚牛扒呀~配菜嘅薯條亦不馬虎,厚肉重薯味,雖然係炸出黎都一啲都唔油,好好味!
另一個主菜要左pizza Margherita,由basil,mozzarella cheese, 同tomato sauce整成。
薄身pizza烤得香脆,麵粉搓得鬆軟,食落煙韌,鮮茄醬酸酸甜甜,加上滆左嘅芝士已經係絕配,最點晴嘅係上面放了羅勒葉,令到香氣大增又更添口感,同時亦減低油膩感,又係好好味!
跟餐仲有甜品送,是日甜品有兩款,其中一樣係Banoffee pie,原條香蕉加上雲呢拿cream,又香又甜,看似簡單但味道正。
另一款係Tiramisu,重咖啡香又帶上酒味,軟綿香滑,一樣咁正。

超好味嘅一餐,果然無黎錯!
2016-01-23
2016-01-28 1574 浏览
雖然在港島區工作,但由於家住葵青,所以選擇晚飯地點時總偏愛選址荃灣港鐵沿線,晚飯後可一程直達屋企。不過這次因為相約了一位家住灣仔的朋友,放工後就特意來到這區會合友人。晚飯地點跟港鐵站不算太近,基於本身是個路痴,加上又少到這區,所以還是請友人帶路比較好雖然少到灣仔,但其實很喜歡那種靜中帶旺的感覺,雖然同是商業區,但生活節奏就是較其他的慢一點。終於來到餐廳,地方不算太大,牆身上掛上一幅幅掛畫在裝飾,再加上暗淡的光線及放滿大量酒瓶酒杯的水吧位,感覺蠻有情調及氣氛除了美酒及生蠔外,Oyster House還有提供大量其他美食,餐牌上分有廚師推介、前菜小吃、沙律、湯品、意大利粉、主菜、薄餅及甜品等,大多菜式還蠻特別的麵包翻看餐牌的其間,店員就先為我們送來一籃麵包,以及一樽黑醋橄欖油。香草包切成一片片長方狀,香草味香濃,但咬開時感覺鬆軟,但質感就比較鬆散,有著蛋糕的口感,感覺特別,沾上黑醋後同樣好吃生蠔 來到Oyster house當然要點些生蠔,店方約有提供12款蠔,而我我們就挑了3款一試,分別是Willapa bay,Rollex & Desse Blande。新鮮生蠔即叫即開,再放在冰盤上,
麵包
[分數:7.5/10]

[分數:8.5/10]
來到Oyster house當然要點些生蠔,店方約有提供12款蠔,而我我們就挑了3款一試,分別是Willapa bay,Rollex & Desse Blande。新鮮生蠔即叫即開,再放在冰盤上,正中位置放了數位檸檬切件。送到後店員就為我們講解一下嚐味的次序,由淡味吃到濃味吃下去
Willapa bay,Rollex,Desse blande $38+$42+$54
[分數:8.5/10]

3款生蠔味道同樣新鮮,而3者之中味道最淡的就是來自美國的Willapa bay,蠔身飽滿嫩滑,口感清爽,由於海水味相對較淡,所以易於入口。第2款就是南非的Rollex,蠔身粉嫩,入口creamy,海水味相對較濃。而最後就有法國的Desse blande,蠔身較瘦,但帶子位較甜,帶有金屬味,餘韻悠長
海膽紅蝦 $88/1pc
[分數:9.5/10]

矜貴的海膽紅蝦一客只有一件,大大只去殼紅蝦上舖上了一件大海膽,再放上數粒三文魚籽、紫菜、蔥花及青瓜小粒。海膽紅蝦入口豐盈,先是感受到海膽的綿軟甘香,然後是紅蝦帶微黏的爽彈口感,味道鮮甜無比,然而兩者味道相夾,不會被其中一方蓋過了風頭,雖然價值不斐,但絕對值得一試
芝士煙肉焗蠔 $108
[分數:8/10]

雖然已吃過新鮮生蠔,但還是想要吃份熱辣辣的芝士焗蠔,一客有4隻,蠔肉雖然沒有想像中的肥大,但蠔面上的焗至微焦的的芝士份量蠻多,取起時出現少許芝士絲,再伴著少量煙肉小粒同吃,香口非常。然而蠔肉新鮮,內裡沒有細沙,味道不錯
忌廉汁蜆肉寬條面 $118
[分數:8/10]
寬條麵上放滿了大量的蜆肉,表面看似清淡,但其實忌廉汁則早已跟麵條混匀,不過略嫌忌廉汁的份量有點不足,令面條口感有點乾。不過還是蠻喜歡寬條麵的煙韌口感。至於小粒的蜆肉則蜆身飽滿,口感鮮嫩,還帶鮮甜的蜆汁。整體上較為清淡點,沒有太油太膩的感覺
四式芝士,蕃茄醬pizza $128
[分數:9/10]

不得了不得了,這款四式芝士薄餅完全溶化了我這個芝士迷!四款芝士分別是Gorgonjola,Cheddar,Parmesan & Mozzarella Cheese。當店員送到桌上時已聞到陣陣芝士香,薄餅的餘溫令芝士表面產生了少量泡泡,入口芝味香濃,Gorgonjola芝士的味道比較濃烈,而加入mozzarella就令薄餅營造出拉絲效果。滿啖也是濃濃的芝士香,雖然油份蠻多,但沒有多想太多就一口氣吃掉兩件了
[分數:8.5/10]

甜品有4款選擇,有香蕉拖肥批、意大利芝士蛋糕、雲尼拿雪糕及心太軟朱古力蛋糕。而我就選了較少見的香蕉拖肥批。厚厚的拖肥批,再上層有著一層忌廉,中間是一層香蕉,而最底下就是拖肥脆餅底。上層忌廉香滑,原件的香蕉口感十足,而我最欣賞的其實是最底下的拖肥餅底,消化餅般的香脆餅底配上淡淡的拖肥香,味道又香又可口,好吃非常
The Oyster House (灣仔)
灣仔謝斐道154號地下C號舖
∼∼∼∼∼∼∼∼∼∼∼∼∼∼∼~~~~~
以上消費:$ 1,183
味道:7.5/10
環境:7/10
服務:7/10
衛生:7/10
抵食:8.5/10

The Oyster House 這間餐廳開業了好一陣子,雖然很近公司,但遲遲因不同的原因錯過了造訪的機會。適逢同事提議吃西餐,筆者亦把握機會建議試試這間新店。還記得 The Oyster House 未開業前原址也是一間西餐廳,感覺上裝潢氣氛和舊店差不多。一如附近同級的西餐廳,因地段矜貴,餐桌擺位難免擠擁了一點。單看店名,不難想像生蠔才是餐廳的主打美饌,奈何午市到訪,只能在云云午市套餐中任選其一,與各新鮮生蠔只能緣慳一面!意大利香草包是首先送上的美食,包身暖暖的,食感香軟。倘若包邊能做得再脆一點,絕對更合筆者口味!前菜餐湯沙律二選一,近排天氣嚴寒,來一道熱湯怎樣看也是較合時的選擇。一碗橙黃色的南瓜湯,瓜香清甜,滑度則中等喇!主菜香煎三文魚扒配薯蓉時蔬,三文魚選材厚身,或許因烹煮時間稍長,魚肉略為鞋了一點,不夠細嫩。配上的薯蓉混入相當份量的牛油搓成,固然香口美味。筆者同一時間淺嚐了一枝香煎羊架。羊架約八成熟度,鬆軟度都算合理,但味道方面羶味頗強,有失預算。不過,另外兩位同事們同時品嚐羊架,並未發現有類似評價及情況,是否個別食材問題則無從䅲考了!甜品有兩款選擇,分別是香蕉拖肥批或木槺布甸

意大利香草包
南瓜湯
香煎三文魚扒配薯蓉時蔬
香煎羊扒配薯條沙律
蘑菇雞肉意大利飯
甜品有兩款選擇,分別是香蕉拖肥批或木槺布甸,筆者偏愛後者,固然是不二之選。小小一客凍杯,木槺與布甸夾層清晰可見,食味細滑濃郁,不俗。
木槺布甸
最後還有咖啡茶一杯,安排相當豐富,大家也飽肚而歸!
咖啡
[26/1/2016; Tue]

2016-01-26
木槺布甸
2016-01-24 674 浏览
成日o係openrice排行榜見到呢間餐廳, 所以趁星期5晚黎試下, 餐廳細細間, 幾有情調, 但枱同枱之間有點迫~見到menu有好多選擇, 見到有chef's special就諗都唔洗諗, 叫左幾款試下~ Vi同朋友點左海膽紅蝦, 法國藍青口, 巴馬火腿生蠔卷, 翡翠螺, 烤豬鞍, 而甜品就點左Tiramisu同埋香蕉拖肥批~一落單店員就送上面包同olive oil, 面包暖既, 但太濕同實, 食左一啖就無食~之後黎既fruit punch就幾好飲, 好濃果汁味, 不錯~呢個法國藍青口配白酒蒜蓉汁比想像中多, 一上枱已經聞到個汁既香味, 食落幾彈牙好香白酒味,唔錯既小食~而呢個海膽紅蝦好特別, 好似去左日本餐廳咁, 個海膽好creamy鮮甜, 而且有一大塊, 紅蝦亦好爽口, 2樣野夾埋好味道, 不過$88一件真係幾貴~再來一個小食,翡翠螺好大隻彈牙, 旁邊配左辣醬幾好食~巴馬火腿生蠔卷係個幾特別既配搭, parma ham同青瓜包住生蠔, 點埋沙律醬, 食落好fresh, parma ham味道好出, 所以咸味蓋過左生蠔既味道, Vi都係中意就咁食生蠔多d~黎酊oyster hous
再來一個小食,翡翠螺好大隻彈牙, 旁邊配左辣醬幾好食~
黎酊oyster house梗係要叫番d生蠔食啦, 叫左3款唔同既生蠔, 有south africa既Rollex, 另外仲有法國同加拿大既~ 3款生蠔都好新鮮好鮮甜, 特別最好食係south africa既rollex,食落creamy有淡淡海水味, 好味
食左咁多個頭盤都飽飽地,所以只係叫左一個main course, 呢款烤豬鞍好厚身, 配左蜜桃醬, 豬鞍食落有點鞋, 無咩肥肉, 配蜜桃醬甜甜地幾特別, 不過真係鞋左d~
最後到甜品時間, 呢款香蕉拖肥批係呢度既招牌, 本身Vi唔中意食香蕉, 硬住頭皮試下, 點知又幾好味wo,香蕉上面係cream,下面係朱古力拖肥批, 批底好脆, 幾樣野軟埋出奇地好味, 係Vi第一次覺得香蕉既product好食XDXD
而Tiramisu就普普通通, 蛋糕比例太多, 而且酒味濃, 但味道都係唔錯既~
整體呢度既野食不錯, 特別係生蠔好正, 不過環境比較迫~

2016-01-22