2018-11-20 77 浏览
今晚接老公食飯,去了一間在內街的意大利餐廳,餐廳主打食蠔,生蠔熟蠔都有。首先點了三款蠔試試,包括有Yellow stone , Spanish XL 和 Lambert ,由淡味食到濃味,好新鮮,而且肉厚多汁。半隻手掌大的生蠔,好肥美。之後點了個自家製蟹餅,炸到金黃色,十分香脆,每一口都是蟹肉,中間還有少許芝士,蘸沙律醬更好味。蟹肉牛油果醬塔配黑魚子賣相精美,層次分明,是我的最愛。炭燒紐西蘭羊鞍扒有三塊,有少許羶味。我被香蕉拖肥批深深吸引了,用的是原條香蕉,甜而不膩,好想再食。

半隻手掌大的生蠔,好肥美。

蟹肉牛油果醬塔配黑魚子賣相精美,層次分明,是我的最愛。

炭燒紐西蘭羊鞍扒有三塊,有少許羶味。

2018-11-18
2018-11-16 88 浏览
如果想慶祝節日,黎呢間餐廳食個燭光晚餐就啱曬啦,環境又靚,加上柔和既音樂,大家一定好滿足!我地見到都有兩枱人今日喺到慶祝生日呢鍾意食生蠔既我地,見到餐牌有咁多選擇,好興奮!原本已經諗住叫返杯白酒配生蠔,點知原來叫兩杯酒之後就會有生蠔六折優惠!抵食抵食見餐廳推薦海膽紅蝦,我地都每人叫咗一隻試下西餐廳當然會送上餐包,呢間餐廳既餐包係熱哄哄既香草麵包,夠軟易入口,加分超大隻啲嗰兩隻生蠔來自西班牙,細啲嗰兩隻來自南非。西班牙生蠔係我地食過最大隻既生蠔,好誇張南非生蠔喺味道上更為出色,味道creamy好味海膽紅蝦方面,佢係我食過最好味既蝦刺身,整個晚餐最出色既菜式估唔到海膽同蝦係咁配合,配上三文魚子同埋紫菜,好有口感,味道上增添咗層次感,要一啖咁食曬先品嚐到㗎好想再返黎再食呢個海膽紅蝦另外,我地叫咗意式香草蕃茄多士做個hot starter 果然冇令我地失望!平時叫呢啲多士都驚佢會好硬好難咬,但係呢間餐廳既廚師準備得好好,多士脆得黎唔乾,好重香草味香蒜白酒煮硯每隻硯都好大隻,好多汁!重香蒜味,我鍾意我第一次食海膽意大利飯,整碟既醬汁都有濃濃既海膽味,同海膽紅蝦一樣,配上紫菜咁食更為配合好特別既一

抵食抵食

見餐廳推薦海膽紅蝦,我地都每人叫咗一隻試下
南非生蠔喺味道上更為出色,味道creamy好味
好想再返黎再食呢個海膽紅蝦
另外,我地叫咗意式香草蕃茄多士做個hot starter
香蒜白酒煮硯
每隻硯都好大隻,好多汁!重香蒜味,我鍾意
好特別既一種意大利飯,黎到一定要食下呢款意大利飯
豬鞍
炭燒既時間啱啱好,能夠鎖住肉汁,成功地煮得豬鞍又香又軟
到最後既甜品
香蕉拖肥批!! 新鮮既香蕉肉加上又脆既拖肥餅底,大愛!
我地係咁爭住食個餅底

總括而言,呢一頓晚餐非常豐富,因為呢間餐廳有好多不同既食物選擇,又啱我地口味
下次慶祝生日既話要再黎食先
  • 香蕉拖肥批
2018-11-15 673 浏览
今日朋友帶我去食生蠔,係我至至至愛的生蠔BB,真的超級期待呀。由朝早已經期待快啲收工,真係多謝佢同我食呀。率先叫左一盆生蠔,有齊美國,南美,西班牙,三種不同品種既蠔,有Yellow Stone,Rollex同Spanish。當中以Spanish既size最大,係巨蠔呀,而我最鐘意食Rollex,Creamy 啲,海水味又岩岩好。Yello Stone $98/2隻Rollex $98/2隻Spanish XL $150/2隻蟹肉牛油果黑魚子塔$149食左我最鍾意三蠔,就要返個朋友最中意嘅牛油果喇。依個牛油果塔,賣相都幾靚,上面仲有好矜貴嘅黑魚子,即刻有氣派十足,魚子,牛油果,蟹肉都好好味,如果有麵包就更好喇。炭燒加拿大天然豬鞍$199最後仲叫咗朋友話好好食嘅加拿大天然豬鞍,豬鞍排超大,好厚好大肉質,真係肉食者天堂。而且係啱啱好熟嫁,入面仲係粉紅色架,豬味幾特出,仲有炭燒香嫁!

由朝早已經期待快啲收工,真係多謝佢同我食呀。

Yello Stone $98/2隻

Rollex $98/2隻

Spanish XL $150/2隻

蟹肉牛油果黑魚子塔$149

炭燒加拿大天然豬鞍$199

2018-11-13
位於灣仔的Oyster House,是一間裝修具古老外國酒吧風格的餐廳。曾跟不少朋友光顧過,每次勻是來慶祝,是日便帶我最愛的表姐來吃生意飯唷。西班牙蒜片炒蝦$99頭盆方面,我選擇辣辣的西班牙蒜片炒蝦開開胃吧。蝦子共六隻,每隻色澤鮮艷橙紅,撒上脆卜卜的蒜片,蒜味濃郁撲鼻,辣得刺激,不錯阿。卡邦尼意粉$139簡單的菜式,向來是評核餐廳廚師水準的好方法。單憑賣相,以能大慨定斷這碟意粉,頗高質哦。面層放上芝士碎,大小勻一的煙肉片和煮至剛好的蘑菇片,意粉粗幼剛好,表示並沒有煮至過火侯,質感微硬,彈牙咬囗, 醬汁黏稠,緊掛每條意粉,芝士和忌廉濃香惹味,令人慾擺不能。香蕉拖肥批$59每次光顧,我必會選擇一份香蕉拖肥批。由於是慶生之用,廚師更為表姐畫上生日畫,超貼心阿。面層是幼滑輕型的白忌廉,中層是三根大香蕉,下層是拖肥餅底,三者配合得宜,很好吃阿。

西班牙蒜片炒蝦$99

卡邦尼意粉$139

令人慾擺不能。

香蕉拖肥批$59

2018-11-12
2018-11-14 75 浏览
慶祝好朋友又升一級,今晚佢請,梗係食好d!近返佢office,去左佢樓下開蠔呀!今晚有食神。首先兩杯 Chardonnay,甜甜地,開胃唔錯。冷盤揀左3款生蠔:🌞南非生蠔,爽口🌞西班牙生蠔,大隻又爽口🌞愛爾蘭生蠔,鮮甜又海水味(最好味呢隻!)再試埋佢地推介嘅阿根廷海蝦+海膽,呢個 combination 無得頂,有蝦嘅爽加埋海膽嘅鮮,又有紫菜嘅香,味道好有層次!蟹肉牛油果醬塔黑魚子都幾特別,個底係牛油果,加一層蟹肉沙律,面頭再加一層魚子,濃味嘅魚子加鮮味嘅蟹肉令到牛油果無咁單調,味道balance得唔錯。白酒煮鮮蜆扁意大利粉意大利粉帶有點點麥味,感覺很健康,口感彈牙,蜆肉多汁鮮甜,微辣很開胃。炒意粉夠鑊氣,唔會太林又太油,抵食。最後點左呢個 Banoffee,因為見到好多人食,原來係餐廳Signature。個cream 唔甜唔漏,唔會搶左香蕉香味,餅底鬆脆,似消化餅,好鍾意呀。

首先兩杯 Chardonnay,甜甜地,開胃唔錯。

冷盤揀左3款生蠔:
🌞南非生蠔,爽口
🌞西班牙生蠔,大隻又爽口
🌞愛爾蘭生蠔,鮮甜又海水味(最好味呢隻!)

蟹肉牛油果醬塔黑魚子

白酒煮鮮蜆扁意大利粉

2018-11-14 667 浏览
見到好多人近排都推薦呢間餐廳,而且知道呢間餐廳嘅生蠔非常出名,平時鍾意食生蠔嘅我哋決定book位過嚟一試 。一入到間餐廳已經好想喺度食返餐浪漫嘅晚餐 ,燈光柔和昏暗 ,枱面上面有蠟燭, 最適合情侶撐枱腳, 因為氣氛真係非常romantic, 亦都適合月友或者一家人舒舒服服咁一齊享受。佢畀咗個餐牌我哋睇 ,有好多選擇 ,冷頭盤,熱頭盤 ,pizza ,酒, 主菜,pasta同 甜品都有好多選擇, 有好多野都想食, 最令人興奮嘅就係有好多款生蠔揀添! 我哋叫咗兩款生蠔嚟試下 ,大啲嗰隻係西班牙生蠔 Spanish Rock,一睇落去真係嚇親我 ,因為我都未見過咁大隻咁肥美嘅生蠔, 無論配唔配檸檬汁一齊食,都食到佢嘅鮮味 ,而且成啖食落去真係啖啖肉 ,再加上突出嘅海水味同埋清新嘅蠔味 ,真係好滿足呀。 我哋仲叫咗南非生蠔 Rollex ,食落去好creamy, 雖然冇西班牙生蠔咁大隻 ,但係佢嘅味道層次感好豐富, 而且口感都唔錯。 呢隻蠔相對上少d海水味,新鮮嘅蠔味十足。食蠔一定要叫白酒,我哋叫咗智利出產嘅白酒嚟飲, 一啖蠔一啖酒 ,味覺層次感立即提升 ,因為食完蠔之後飲咗一啖酒 ,就會有種

海膽紅蝦,生蠔

食蠔一定要叫白酒,我哋叫咗智利出產嘅白酒嚟飲, 一啖蠔一啖酒 ,味覺層次感立即提升 ,因為食完蠔之後飲咗一啖酒 ,就會有種蠔嘅餘香喺口裏面醞釀,完全係high class嘅享受!

隔離係海膽蝦, 係全晚嘅精華之一 。佢用新鮮嘅蝦刺身嚟整 ,上面鋪滿海膽 ,仲加咗啲三文魚子上去 。隻蝦非常大隻,我選擇一淡食曬落去 ,三樣咁新鮮嘅食材一啖食咗,嗰種感覺真係難以形容。 先講海膽,真係非常新鮮,仲有種甘香嘅味道喺度, 佢配埋三文魚指令到成個口感多咗好多汁, 蝦嘅鮮味亦都食到 ,配埋青瓜同紫菜就更加可以將個口感提升至另一個層次,好fresh, 真係未試過食過咁好味嘅海膽刺身蝦 ,如果嚟呢度食嘅話就真係一定要試下喇。

意式香草蕃茄多士

呢個香草蕃茄多士真係意想不到地好味 ,佢番茄同埋香草嘅比例啱啱好, 上面仲有啲油份喺度,仲食到少少蒜蓉嘅味道 ,所有材料加埋真係配搭得幾好 ,而且食落去都幾開胃,配埋個包簡直係一流,因為個包 嘅非常脆口, 包嘅脆口再加上番茄嘅爽口, 真係絕配。
香蒜白酒煮蜆

呢個係香蒜白酒煮蜆,個汁嘅味道我從來都冇試過,個蒜頭味同蜆嘅味道竟然好配合,食蜆嗰陣連埋蒜頭一齊食好香口,仲食到少少白酒吧餘香。另外,佢嘅肉質彈牙,而且每隻蜆都好似一蚊硬幣咁大,真係大滿足!
海膽意大利飯

黎到好邪惡嘅海膽risotto,個飯係舖滿咗海膽醬,中間仲擺滿咗新鮮嘅海膽,有d紫菜碎喺上面,可以令到個飯冇咁溜。以往喺其他餐廳叫海膽,一下子就已經食晒,但係今次就一定冇呢個煩惱,成碟海膽risotto 可以慢慢歎,舖滿嘅海膽慢慢享受,平時我地都好細食,一食呢個risotto就已經食唔停嘴,好快食晒!
炭燒加拿大天然豬鞍

呢個加拿大豬鞍有成隻手掌咁大,用炭燒嘅煮法,可以見到佢非常厚身。佢個醬汁都調配得唔錯,同個豬鞍好夾。個豬鞍嘅油份同肉質比例啱啱好,唔會太肥膩,但係食落又會有鬆口嘅感覺,嫩口之餘又食到炭燒嘅香濃味道,大讚!
香蕉拖肥批

呢個甜品可以話為晚餐畫龍點精,就係香蕉拖肥批!可以分為四層,香蕉上面嘅口感好creamy,下面嗰層係拖肥,最底層係餅底。每一啖都四層一齊食,口感當然豐富,有上層嘅creamy,香蕉嘅硬,拖肥嘅漿口,餅底嘅鬆脆,仲可以配埋隔離嘅oreo碎黎食。味道方面, 我起初會以為好甜好溜, 點知食落去會有好清新嘅感覺, 可能係因為有香蕉喺度 ,上面啲生果仲可以配埋一齊食,一啲都唔溜,再加上拖肥嘅份量啱啱好,所以唔會食到饜,而且好開胃添!

總括嚟講,呢間餐廳整體嘅質素好高,食物一定有保證 ,無論係賣相,香味定係味道都係好高質素,而且環境方面真係冇得輸,再加上服務嘅質素我好滿意,除咗好有禮貌之外 ,每次食完一度菜之後,佢都會幫我哋換碟同埋換刀叉,好細心好體貼。加上呢度地點方便,好近地鐵站,隔離又有得泊車,真係值得黎試!
2018-11-13
海膽紅蝦,生蠔
意式香草蕃茄多士
海膽意大利飯
炭燒加拿大天然豬鞍
香蕉拖肥批
2018-11-13 135 浏览
今天和朋友一起吃午餐,午膳時間不少餐廳前面大排長龍, 最愛吃的茶餐廳也沒有位置🤨🤨🤨🤨,朋友提議說不如吃生蠔,仔細一想,我也很久沒有吃了。所以就選了這間餐廳,內裏有不少外國人在進餐🤨🤨🤨,本地人反而比較少。如圖所見,前菜為沙律及湯,另外朋友點了豬手, 而我則點了牛扒, 兩人食品品質麻麻,非常生硬。生蠔比較好一點🤨🤨🤨, 但也只是在正常水準之上。是次午餐生令我非常失望😞😞😞😞😞😞

是次午餐生令我非常失望😞😞😞😞😞😞
2018-11-13 150 浏览
灣仔謝斐道呢度平時lunch 都人來人往, 今晚難得喺附近又想食蠔, 一定要去門口大大隻字The Oyster HouseHouse White / Red - $65 / Glass一坐低當然要叫番杯黎暖暖身先餐包有成4塊咁多架, 2人份量🙈好軟熟, 自家制既方包加入左香草同小麥, 點些少橄欖油黎食, 既有果腹感又能夠開胃👍Oyster - Rollex ($49/pc), Lambert ($55/pc), Ostra Regal ($55/pc)首先, 檸檬右面開始順時針食起, 第1, 2隻係南非既Rollex, 口感較為creamy, 海水味唔會好重(因為佢係第一隻開始)第3, 4隻係法國 Lambert No.2, 口感開始冇咁creamy, 肉質較為肥美結實, 帶有礦物質既香味最後食既係第5, 6隻愛爾蘭既Ostra Regal, 佢係同法國混血養殖出黎架, 所以帶有兩地海水味, 極為濃烈, 肉質甘甜飽滿, 難怪最後一隻係食佢🤤海膽紅蝦 - $89 /pc歎完d 咁正既蠔, 繼續都係食冷盤先, 紅蝦鮮甜爽滑, 配埋新鮮海膽, 加一小片青瓜同紫菜絲中和番個濃度就恰到好處👍香蒜

House White / Red

一坐低當然要叫番杯黎暖暖身先

Oyster - South Africa Rollex, France Lambert No.2, Ireland Ostra Regal No.2

海膽紅蝦(1件)
海膽紅蝦 - $89 /pc

香蒜白酒煮蜆 - $129

一上枱就聞到好濃烈既香蒜味, 然後就會聞到揮發緊既白酒, 蜆肉本身好厚身, 而且全部開晒口冇沙架, 唯一係份量少左d 🙈

King Prawn Linguine

King Prawn Linguine - $189

個辣蕃茄忌廉汁都整得幾有心思, 配埋扁意粉簡直係絕配👍而兩隻大虎蝦比香草焗過, 會帶有另一番鮮味🤤

Char-grilled Canadian Natural Pork Chop
炭燒加拿大天然豬鞍 - $199

好大件, 有少少炭火味, 不過鐵網紋唔算多亦都唔夠深, 所以令肉質會較為'鞋'一點, 不過勝左份量同厚度搭救👍

Banoffee Pie

香蕉拖肥批 - $59

最驚喜反而係個甜品, 價錢親民之餘, 香蕉拖肥算係幾新穎既配搭, 加上香蕉份量都夠, 所以成件批個味道會好香濃😍👍
House White / Red
海膽紅蝦(1件)
King Prawn Linguine
Banoffee Pie
今日去完灣仔放工,又周圍睇吓有咩食。太太話想食好西,我又變得好驚慌....一路行去銅鑼灣就一路上網睇吓有咩好食,點知俾我見到有間餐廳座爆人,就即刻飛身入去問有冇位。好彩仲有兩個位冷熱頭盆都係百零蚊,唔太貴放工開支酒飲吓都幾爽㗎~宜家當造嘅南非/愛爾蘭/西班牙生蠔,都可以食到。每粒都好爽口,厚肉!除咗好新鮮之外啲蠔仲好抵食,因為開咗支酒生蠔都有60%Discounts, 所以除開都係30幾蚊隻,抵食過自己買。阿根廷紅蝦三文魚籽海膽,將我最鍾意嘅刺身一啖食晒真係好感動,紅蝦肉質較漿口較甜,食到有淡淡嘅海水味嘅海膽,最後到醃製過三文魚籽加紫菜碎。呢個配搭肥仔勁喜歡。仲有呢個魚籽蟹肉牛油果凍盆!面層係咸香味較重嘅魚籽,中層係蟹肉,最後係牛油果。用忌廉做底,因為魚籽嘅咸香味變得分怖平均。熱盆就有木魚花帶子,用新鮮帶子所以鮮味好重,香煎過嘅帶子外皮帶點金黃色加拿大天然豬胺,估唔到小店嘅餐廳,都咁重視食物,因為好多地方都話係燒,但其實係煎出嚟。豬胺散發出香濃嘅炭燒味,切落一啲都唔乾,肉汁慢慢滲出嚟,食落嫩口。到甜品,仲誇張,一舊香蕉拖肥撻,點睇都覺得甜到7彩,但係呢間餐廳竟然做到唔太甜,半溶嘅拖肥加

冷熱頭盆都係百零蚊,唔太貴

放工開支酒飲吓都幾爽㗎~

甜品,仲誇張,一舊香蕉拖肥撻,點睇都覺得甜到7彩,但係呢間餐廳竟然做到唔太甜,半溶嘅拖肥加埋忌廉香蕉,呢個一定要留肚食

報告完畢!

• 香蕉拖肥批
  • Banoffee Pie
  • 香烤加拿大天然豬鞍
2018-11-12 140 浏览
今日又係朋友介紹食好野~ 朋友話灣仔謝斐道有一間幾好既西餐"THE OYSTER HOUSE" , 做得好有心機, 每度菜都係精心設計既味道, 講到咁誇張, 三日前已經打去BOOK定枱, 好期代丫~ 今日星期三WEEK DAY 8:00PM 去到唔係好FULL~ 但係原來已經俾人訂哂枱全FULL了~ 好彩有訂枱, 如果你想WALK IN真係要碰碰運氣啦~ 環境都幾舒服~ 秋天開哂門口D玻璃門~ 自然空氣好舒服~ 最後我地點咗半打生蠔, 平均$50/隻, 有YELLOW STONE, SENTINELLE同IRISH ROCK 全部都係心水選擇, 全部都好清鮮, 海水味濃, 好CREAMY, 有回甘~ 正架~ 再黎就係一個GRILL ROMAINE SALAD , 烤過既羅馬生菜再配合用鶉春蛋做既醬汁, 加D巴馬士芝士, 哩個係我食過最好食既WARM SALAD , 再黎係一個煎帶子~ 帶子下面托住幾粒用牛油炒過既菇非常香口, 牛油帶子煎到半熟, 配上木魚絲, 味道口感層次豐富~ 再來係一個好傳統既意式蒜香意粉, 但係佢加咗幾隻好大隻既蜆~ 令到成件事高級咗~ 意粉好爽口, 欖油蒜片辣椒乾哩種簡單, 實而不華既味道, 係精髓所在之處~ 再來係一個BBQ豬鞍, 豬鞍GRILL得好靚, 上枱已經聞到好香BBQ味~ 豬鞍肉質鬆化, 油甘香, MENU話係美國豬鞍, 想不到出奇地好味喎~ 一定要食~ 最後上埋佢地既招牌甜品, 香蕉拖肥批~ 唔太甜, 拖肥CREAM香蕉, 三樣野既味道都好配合~ 好好味~ 食完先發現碟上面的花紋係用朱古力唧出來的~ 勁精緻~~ 好強~ 值得推介既餐廳~ GOOD GOOD GOOD~
2018-11-07
2018-11-09 63 浏览
今日放假同朋友來灣仔利東街行下,夜晚興起想食西餐,就搵到呢間出名食生蠔的The Oyster House,好彩早少少打電話留到位,到七點左右都坐到满晒。一坐低我地先叫咗杯白酒,Condes glass,$65/杯,味道易入口,清甜香醇。餐前麵包,鬆軟夠暖,帶有少少香草味。今晚的主角係生蠔,我地叫咗三款生蠔,每款各2隻,好想再encore.Rollex, size會比其他幾款細隻少少,入口較爽口,味道鮮甜,帶有少少海水味。Lambert,肉較厚身,入口更嫩滑,鮮甜味在口中散發。Ostra Regal, 係三款中最大隻的一款,肉質更爽口,清甜美味。海膽紅蝦,蝦肉軟稔鮮甜,蝦味濃郁,海膽鮮美,入口即溶。香草燒虎蝦配辣蕃茄忌廉汁扁意粉,虎蝦大隻多肉,彈牙鮮甜,醬汁濃厚滑溜,蕃茄味濃郁,加上爽口的扁意粉,味道好夾。香蕉拖肥批,必試之選,有三層的豐富口感,上面係香滑的忌廉芝士,中間有鮮甜的香蕉肉,底的是拖肥糖漿加脆餅乾,入口香甜滑溜,味道同口感都一流。

餐前麵包,鬆軟夠暖,帶有少少香草味。

Lambert,肉較厚身,入口更嫩滑,鮮甜味在口中散發。

海膽紅蝦,蝦肉軟稔鮮甜,蝦味濃郁,海膽鮮美,入口即溶。

2018-11-09 79 浏览
放工後想找個地方跟朋友吃飯談天,在openrice便找到這間排名前列的The Oyster House, 即管試一試!店面裝修充滿英式感覺,微涼的天氣下吹著天然風享用晚餐,十分舒適先上餐前麵包,口感十分札實及很香的香草味,不似一般餐廳來貨,一問侍應才知是餐廳自製的,十分有誠意經侍應推介點了檸檬啤酒Damm Lemon ($59),入口清新幼滑,不錯先上生蠔,點了三款,分別是Yellow Stone($49), Sentinelle ($55)及Irish Rock ($53),三款都十分新鮮,當中比較欣賞Sentinelle 的creamy質感, 海水味不重,很易入口烤羅馬菜($159)令人十分驚喜,羅馬菜經炭烤過,十分香口,配上Parma Ham及打成泡沫的蛋黃醬,味道清新可口煎日本帶子配木魚絲($149)創新地用日式煮法炮製帶子,帶子鮮甜與醬汁十分配合,不錯白酒蜆扁意大利麵($149)有厚厚蜆肉配上微硬扁意大利麵,十分正宗炭烤豬胺($199)十分高水準,雖然肉厚而且較瘦,但咬落口有大量肉汁,十分juicy,食落完全不鞋,十分難得!最後甜品是餐廳自家製的香蕉拖肥批($59),面層雲尼

最後甜品是餐廳自家製的香蕉拖肥批($59),面層雲尼拿cream十分輕滑,食落完全不膩,中間配以原條香蕉及拖肥餅底,好吃得不得了!

這間有誠意的餐廳,絕對推介大家一試!

2018-11-06 169 浏览
食物未達扒房水準,黑毛豬煮得太生,咖啡只是微熱,最令人氣憤的是,我們四人逗留未超過一小時,未叫埋單便向我們遞上發票,咖啡未飲完便收走了,進餐前又沒有說明有時間規限;另外,伙計態度冷漠惡劣,衰過快餐店。
2018-11-06
2018-11-05 175 浏览
這家The Oyster House 一直都是筆者喜愛清單之一,平日很爆場,今晚就襯晚飯時間前來到,到達時只是6.30pm,未到滿座的時間,正好讓我和朋友坐在靠門的位置。先來一客四件的麵包鬆軟而質感像煙韌的蛋糕,筆者喜愛配上黑醋更醒胃。順次序吃:《Spanish Rock XL(Seasonal) $150/2pc》因為是Seasonal的關係,很少能夠遇到加大版的Spanish Rock,有如手掌的大小,實在令筆者興奮。肉質肥厚,爽口,海水味濃又Creamy。《Lambert No.2 $110/2pc》生蠔味夠濃,其帶子位極甜,有強烈的回甘,細膩的口感。《Belon 0000(Seasonal) $198/2》筆者最期待的就是這款被譽為『蠔中之王』的法國銅蠔,外形圓而扁,每一個0代表它的年齡,0的數目越多,代表蠔的年紀越大,肉質會更結實,味道更濃更突出。法國銅蠔,成長期比其他蠔慢一半,在河口生長至一半後,被移到中游讓它吸收礦物質,故此其海水味及金屬味很重,口中餘韻超過20分鐘。Belon 0000肉質爽脆,蠔味特濃,『蠔中之王』實在當之無愧,品嚐時口腔會感覺到麻痺,絕對是最頂級的味

先來一客四件的麵包
鬆軟而質感像煙韌的蛋糕,筆者喜愛配上黑醋更醒胃。

順次序吃:

《Lambert No.2 $110/2pc》
生蠔味夠濃,其帶子位極甜,有強烈的回甘,細膩的口感。

《Belon 0000(Seasonal) $198/2》
法國銅蠔,成長期比其他蠔慢一半,在河口生長至一半後,被移到中游讓它吸收礦物質,故此其海水味及金屬味很重,口中餘韻超過20分鐘。Belon 0000肉質爽脆,蠔味特濃,『蠔中之王』實在當之無愧,品嚐時口腔會感覺到麻痺,絕對是最頂級的味覺享受。保證你一試難忘,一試便愛上!

《蒜蓉蕃茄碎多士 (Brushetta) $69》
本身筆者不太愛好這款小食,因為會吃得比較狼狽,但朋友想點就由他吧。蕃茄碎混有蒜蓉和洋蔥,清新微辣,作餐前小食不錯。

《自家製蟹餅(三件)$139》
炸蟹餅球大個而且用料十足,滿滿是蟹肉,入口香脆鮮甜,而且保持到有蟹肉汁,很可口惹味!

《火腿黑松露天使麵 $169》
伊比利亞火腿很有咸香,天使麵軟硬適中沒有過稔,伴混了黑松露醬汁,香濃重口味,是黑松露控必點菜式之一!

《炭燒安格斯肉眼排 $289》
牛排大塊,送上時有陣陣炭燒香,切開不但有肉汁流出。更見粉嫩肉質,不需蘸任何

甜品是餐廳的signature dessert 《香蕉拖肥批 $59》- 雲尼拿cream做topping,中間夾有新鮮香蕉肉,底部的餅乾放有拖肥醬,不失酥脆而且完全不會甜膩,很有驚喜,很完滿。

餐廳氣氛很適合聚會,怪不得越來越多食客三五知己的到來啦!

2018-10-30
放工後同事提議到灣仔食飯,就想到去謝斐道的Oyster House,我和同事都食過,正回味,不用多想再去吧,餐廳裝潢很有格調,坐得十分舒服,店員的介紹專業,服務到位又細心。先來餐前麵包,新鮮出爐,十分鬆軟煙韌,一點不馬夫店員詳細講解,推薦我們點了三款生蠔試試。看著非常新鮮可口。季節性的關係比較少有,來自西班牙的,是三款中相對來自法國,味道較濃郁少少,海水味豐富,相較之下最肥美。有蠔王之美稱,越多”0”代表年紀越大,吸收的礦物質自然多些,所以食落金屬味特重,而且余韻極長,在口中能感受10分鐘之長,回味。已調味的蕃茄配有洋蔥、蒜和蔥花等,帶有點蒜的辣味,牛油多士十分香脆,配在一起味道十分夾。餐廳自家製蟹餅,外面炸得金黃酥脆,蟹餅入面塞滿一絲絲的蟹肉,十分飽滿足料,蟹肉鮮甜,入面還有拉絲芝士,整體味道香濃野味,好有驚喜。用上伊比利亞黑毛豬火腿,橡木果味香濃,再加上黑松露香,食材配搭已經夠高級,驚喜的是两款濃味道的食材沒有影響對方,反而幾夾,配埋掛汁的天使麵,整體好好。Midium的火喉控制一流,顏色粉嫩,但肉質稍韌,肉味香濃。香蕉拖肥批 $59餐廳嘅招牌甜品,仲有一個好有heart好漂亮的拉

先來餐前麵包,新鮮出爐,十分鬆軟煙韌,一點不馬夫

店員詳細講解,推薦我們點了三款生蠔試試。看著非常新鮮可口。

Spanish Rock XL(Seasonal) $75

季節性的關係比較少有,來自西班牙的,是三款中相對

Lambert  $55

來自法國,味道較濃郁少少,海水味豐富,相較之下最肥美。

Belon 0000(Seasonal) $99

Bruschetta $69

自家製蟹餅(三件) $139

黑松露巴馬天使麵  $169

炭燒美國安格斯肉眼扒 $289

香蕉拖肥批 $59
餐廳嘅招牌甜品,仲有一個好有heart好漂亮的拉花襯托,上層是雲呢拿忌廉,中間夾新鮮香蕉肉,底部脆脆餅有拖肥醬,整體甜度剛好。
2018-10-25
Spanish Rock XL(Seasonal) $75