2021-11-01 908 浏览
地方不算大,情侶享受情調也不錯,侍應生好有禮貌服務很好。👍不到7點已滿座了,最好早些book定位。聽說呢度主打蠔,咁就蠔下先。😋😋Yellow Sone美國(2) $96~非常creamy比較淡,侍應生話由第一隻食順方向,所以淡淡哋入口好正。Royale法國蠔(2) $110~這是第二隻,果然蠔味有些濃郁,而且蠔味不凡,食到海水味有點減。Irish Rock愛爾蘭 (2) $106~最後呢隻海水味也比較重,三種蠔都好鮮味。👍Kale & Pumpkin Salad 羽衣甘藍南瓜藜麥沙律$139~呢個沙律好健康,最愛南瓜甜甜哋好夾淡淡嘅羽衣甘藍。Sauteed prawn 西班牙蒜片辣椒炒蝦$99~哈哈哈啲蝦要點埋醬汁先好味㗎,辣辣哋!蝦肉算大粒。Truffle Mushroom Soup黑松露野菌忌廉湯 $79~湯好濃滑,黑松露配野菌好夾呢~又香又滑Oyster Bisque 鮮蠔濃湯$89~入口好香濃蠔味,湯微暖,重有一隻蠔添,本人覺得如果湯熱些入口更好。Aglio E Olio 蒜片辣椒橄欖油意大利麵 $129~外貌普通不太級引,材料只有蒜片和辣椒,我諗特色在橄欖油,入口不太油,滿

[O]Yellow Sone美國(2) $96~

[O]Royale法國蠔(2) $110~

[O]Irish Rock愛爾蘭 (2) $106~

最後呢隻海水味也比較重,三種蠔都好鮮味。👍

呢個沙律好健康,最愛南瓜甜甜哋好夾淡淡嘅羽衣甘藍。

Sauteed prawn 西班牙蒜片辣椒炒蝦$99~

哈哈哈啲蝦要點埋醬汁先好味㗎,辣辣哋!蝦肉算大粒。

Truffle Mushroom Soup

黑松露野菌忌廉湯 $79~

湯好濃滑,黑松露配野菌好夾呢~又香又滑

Oyster Bisque 鮮蠔濃湯$89~

外貌普通不太級引,材料只有蒜片和辣椒,我諗特色在橄欖油,入口不太油,滿滿香濃蒜片香草辣椒味。

Spring Chicken 燒春雞$239~

燒春雞都算大隻,2人份量啱啱好,香草味濃,雞成隻都好嫩滑就連雞胸肉都唔鞋。

Tiramisu 意大利芝士蛋糕$89~

好大杯啊!滿滿咖啡味,甜度剛剛好!

坐了2粒半鐘,食完甜品圓滿了。

2021-10-24
  • Tiramisu
  • 生蠔拼盤
  • 黑松露野菌忌廉湯
2021-10-29 148 浏览
上星期哥哥生日, 我們買了生蠔回家吃大餐, 可是我們欠開蠔經驗, 結果用了很多時間, 買回家吃生蠔真的好辛苦, 今晚請哥哥到灣仔, The Oyster House, 再補一餐.幸好有預先訂位,  已是晚上八點半, 餐廳坐滿客人, 好熱鬧!燈光柔和,  我們坐梳化座, 很舒服.餐廳主打 Oyster, 先來個蠔的選擇.  品種多, 有來自美國,  日本, 南菲, 西班牙, 法國, 愛爾蘭.......,  由哥哥決定吧.看 Wine List, 有紅白酒,  由我來點酒.白酒 Sauvignon Blanc , 2019  Wine of Chile.  酒味不太濃.  有酒香.Cold starter 送到.  三款蠔 Rollex (South Africa), Royale (France) , Irish rock (Ireland)質素好, 價錢比自己買更抵食, 特別享受有服務的開蠔, 乾淨整齊.Rollex (South Africa)  來自南菲, Rollex 外表較小較圓, 味道較淡, 鮮甜十足.Royale (France)  法國蠔, 蠔身較長, 蠔肉大而爽口,
燈光柔和,  我們坐梳化座, 很舒服.
看 Wine List, 有紅白酒,  由我來點酒.
Royale (France)  法國蠔, 蠔身較長, 蠔肉大而爽口, 海水味和蠔味兼備.
Irish rock (Ireland)  愛爾蘭蠔, 重量足, 嫩滑帶脆, 海水味較重, 鮮味好出色. 令人回味. 哥哥最喜歡.
Bread  熱烘烘的自家製麵包, 沾上少許黑醋汁和橄欖油同吃, 軟綿綿, 感覺不錯.
Soup:  Oyster Bisque  鮮蠔濃湯,
蠔味濃, 帶濃郁的香氣, 這湯很滑, 口感不錯,  哥哥話比龍蝦湯更甜美.
有一隻鮮蠔在內,   好鮮味, 勁好.
Hot starter:  Garlic Sautéed Prawns 6 pcs  西班牙蒜片辣椒炒蝦
新鮮的中蝦,  用橄欖油炒, 蝦肉滲入 了蒜片的濃香, 入口惹味, 蝦肉嫩滑爽口,  彈牙, 肉質佳,  很滋味.
Oyster Orzetto  廣島蠔, 脆巴馬火腿米型意粉
廣島蠔有兩隻, 另有兩片脆巴馬火腿肉乾襯托, 好靚.
廣島蠔, 蠔汁豐富,  米型意粉比飯更好食.  意粉烹調時間控制得好.  軟硬適中, 調味料的香草和忌廉汁做得很好, 入口夠香滑, 吃得滿意.
脆巴馬火腿燒得香脆, 但感覺鹹了一點.
NZ Lamb Chop 炭燒紐西蘭羊鞍扒
慢火炭燒, 火喉控制得相當好, 六成熟, 切開還是嫩紅色的, 肉汁豐富, 很有水準.
有菜及薯蓉伴碟, 薯蓉有牛油香又好滑.
餐後 Dessert  甜品, Banoffee pie 香蕉拖肥批, 一個兩人分嚐,
做得好靚, 有焦糖膠片, 藍莓伴著, 香蕉好新鮮
有雲尼那奶油, 餅底批好脆口,  又吾太甜.
Oyster House 吃生蠔,  吃得新鮮, 好蠔啊,  價錢吾貴, 真的令人滿意, 其他食品也有水準, 會再來.
  • Oystersk
  • Oyster Bisque
  • Garlic Sautéed Prawns
  • Oyster Orzetto
  • NZ Lamb Chop
2021-10-26 886 浏览
📍 The Oyster House #TheOysterHouse🇭🇰香港灣仔謝斐道154號地下C號舖🌐灣仔#MFJ灣仔 #MFJ西餐人均消費: HKD600味道: 👅👅👅👅賣相: 👀👀👀👀價格: 💰💰💰💰環境: 🌹🌹🌹服務: 👨🏻👨🏻👨🏻👨🏻性價比: ⭐️⭐️⭐️⭐️回頭率: 🔆🔆🔆🔆大家都想食生蠔!見灣仔有間 Oyster House @theoysterhousewanchai ,又去試下新嘢!地鐵站過去5-10分鐘,係後街,唔熟灣仔未必咁易揾到⭐️海鮮拼盤🐚$198星期一至四海鮮拼盤有優惠,只係$198!冇理由唔食! 呢度其實係兩盤,每盤都有:1️⃣法國黃金螺x22️⃣新鮮空運生蠔x23️⃣日式磯煮鮑魚x24️⃣北海道帶子x25️⃣紐西蘭青口x4整體樣樣都新鮮!螺,青口同生蠔都中規中矩,口味不錯!帶子比我想像中靚,磯煮鮑魚都好淋好入味!⭐️Gillardeau 🦪 $39/隻無話特別想試邊隻,又食返Gillardeau 🤣$39/隻係叫咗Bottle wine 的優惠價,蠔不算好大隻,但都幾肥,口感幾細膩⭐️Irish Rock 🦪 $32/pc同樣優惠價的Irish Rock,好多人唔太好,但我就一向好鍾意

🇭🇰香港灣仔謝斐道154號地下C號舖

4️⃣北海道帶子x2
5️⃣紐西蘭青口x4
海鮮拼盤

⭐️Gillardeau 🦪 $39/隻
無話特別想試邊隻,又食返Gillardeau 🤣

⭐️Irish Rock 🦪 $32/pc
同樣優惠價的Irish Rock,好多人唔太好,但我就一向好鍾意佢,雖然味道比較淡,但貪佢甘甜香口!而且肉厚飽滿,正!
Gillardeau  &  Irish  Rock

👎🏻自家製蟹餅🦀$198
自家製蟹餅原價$139,加多一件加$59
一啲都唔係蟹餅,外面好似炸帶子,𥚃面口感就好似芋泥咁,無蟹肉不突止,仲無蟹味,反而覺得似炸芋頭

⭐️辣肉腸薄餅🍕$159
Pizza選擇唔太多,都係正常揀個Pepperoni
一個Izzy 6小件,餅底幾脆口,上面好多芝士,加上大大片嘅辣肉腸,口感香味都唔錯
辣肉腸薄餅

⭐️炭燒美國安格斯肉眼扒🥩$329
既然食蠔,自然對牛扒無特別要求想法
都係隨便叫個肉眼扒,$329不算貴,味道都算不錯!牛排質素都幾ok,不過就肥咗少少,但性價比還是不錯
炭燒美國安格斯肉眼扒

⭐️香辣蒜片橄欖油意粉🍝$129
個意粉係佢嘅推介,係食到微微帶辣,香濃蒜片香,係幾好食嘅,不過覺得$129個份量真係有啲細😅
香辣蒜片橄欖油意粉

另外一共點咗兩枝白酒(4個人要兩枝/散叫House wine) ,所以先有優惠價叫生蠔!不過都抵,連切餅費都係$600/人!
主食質素未到超班,但性價比都算高!生蠔都好新鮮,如果開酒有優惠價,價錢就好抵食!
服務都不錯,幾細心!氣氛係好,但係枱太迫,坐得不太舒服

#oyster #steak #pizza #spaghetti #crabcake #seafood

#mfoodjournal #instagfood #foodstagram #foodie #hkfoodie #fooddiary #foodblog #hkfoodblog #tastyfood #foodphotography #相機食先 #食好西 #吃貨 #香港美食指南 #香港美食 #灣仔美食
2021-10-04
香辣蒜片橄欖油意粉
  • Seafood Platter
  • Gillardeau
  • Irish  Rock
位於灣仔地區的oyster house,每次去都全院滿座。而且平民價錢,fine dining 的質素,吸引很多外籍人士光顧。而且餐廳有菲律賓籍員工,可以用英文溝通。 Menu餐點不多,但勝在每樣精緻。但餐廳出名的是生蠔,價錢中上但質素真的很好!如果喜愛酒的朋友點一瓶酒可以以更優惠價享用生蠔!是日點了美國的yellow stone,肥美口感creamy法國的royale 則口感爽口,海水味較淡。愛爾蘭的Oates regal海水味較濃,同樣口感爽口清新!生蠔各有千秋!非常滿足前菜蕃茄水牛芝士羅勒沙律,水牛芝士份量好多,蕃茄清甜配合意大利黑醋,非常開胃蟹餅亦是他們的招牌菜,蟹肉口感有點似肉鬆,口感非常鬆脆!配上沙律醬非常好味!其中一樣我最愛是蠔湯,每一口濃湯都充滿蠔的香氣,非常香濃,而且每一碗湯都有一隻新鮮蠔在內!配合自家製香草麵包,非常高水準另一黑松露蘑菇湯,黑松露份量毫不吝嗇,配合碎蘑菇加強口感,同樣非常香濃主菜燒春雞口感嫩滑,但份量其實足夠二人享用,用上香草輕作調味,反而更吃到雞的鮮味!另一主菜oyster ozetto,外型似意大利飯,實質是意粉的其中一種,口感有點似港式通心粉,
而且餐廳有菲律賓籍員工,可以用英文溝通。

Menu餐點不多,但勝在每樣精緻。
點一瓶酒可以以更優惠價享用生蠔!

法國的royale 則口感爽口,海水味較淡。

Spring  chicken

另一主菜oyster ozetto,外型似意大利飯,實質是意粉的其中一種,口感有點似港式通心粉,煙煙韌韌,非常有趣,而且每一粒都吸收了蠔湯的精華!蠔迷不容錯過
意大利粉上面的火腿鹹香,這個組合不俗不俗
Oyster  ozetto

這是一個改良過的banana banoffee,甜度剛好,焦糖味作為點綴但不會太heavy
口感非常香濃creamy、每口淡淡新鮮香蕉,作為甜品作結,非常推介!
banana  banoffee
2021-10-17
Oyster  ozetto
banana  banoffee
  • 生蠔拼盤
  • 自家製蟹餅
  • 香蕉拖肥批
  • 鮮蠔濃湯
再一次強調,阿叔真係好鍾意食蠔,呢間位於灣仔嘅生蠔專門店,一直都係阿叔嘅bookmarked list入邊,上星期去開附近,終於有機會嚟食到喇!YEAH~~ 呢度裝修採用歐洲式風格,加上柔和嘅燈光,甚有情調,啱晒男、女朋友夜晚拍拖嚟食飯。不過今次阿叔就嚟咗食晏,雖然係咁,不過佢哋嘅午餐都有唔錯水準,一個餐$118起包沙律或餐湯、主菜同甜品,宜家仲要做緊推廣買四送一添,認真抵食,下次定必再嚟食夜晚飯先! 是日新鮮生蠔 ($68,3隻),生蠔並不包於午餐入邊,不過一場嚟到生蠔專門店又點會唔加少少錢食呢!$68有3隻生蠔,嚟自法國,尺寸不過不失,不過勝在肉質飽滿,爽脆鮮甜。 油封半熟三文魚扒伴翠玉瓜配甜紫薯醬 ($138),半熟三文魚扒煎至皮脆肉嫩,香滑多汁,配埋少少甜嘅甜紫薯醬,味道非常夾! 香烤羊扒伴精選配菜及自家制燒汁 ($158),阿叔認為非常抵食嘅主菜,羊扒有三大件,煎得非常香,而且一啲羊膻味都無,加上肉質鮮嫩,又夠多肉汁。如果你都係食肉獸,又唔介意食羊,絕對可以一試。

2021-10-20 147 浏览
約咗同我一樣咁鍾意食蠔嘅朋友食飯,佢揀咗The Oyster House,果然啱曬鍾意食蠔嘅我哋😋生蠔:我哋叫咗三款唔同產地嘅蠔,南非Rollex;澳洲Tasmania;愛爾蘭Irish Rock,三款生蠔肉質都好飽滿,我自己就比較鍾意食Creamy鮮甜而且海水味唔太濃嘅Rollex生蠔❤️蕃茄羅勒水牛芝士:酸甜嘅番茄仔配上水牛芝士粒同埋黑醋汁,酸酸甜甜好開胃😋西班牙蒜片辣椒炒蝦:大蝦肉質爽彈配上蒜香微辣嘅汁,惹味開胃!鮮蠔濃湯:質感香滑,蠔味非常濃,仲有大大隻鮮蠔喺入面🦪炭燒加拿大天然豬鞍:經過炭燒後香氣十足,完全沒有豬騷味,豬鞍入口嫩滑肉汁豐富! 豬鞍下面嘅薯蓉綿滑之中帶有少少薯仔碎粒入口更有口感,仲有濃濃嘅薯仔味😍是日甜品:蘋果金寶配雲呢拿雪糕,上面仲有一塊焦糖脆脆同雜莓!雜莓同蘋果嘅酸配上雪糕嘅甜,真係會令人食唔停😋

生蠔:

蕃茄羅勒水牛芝士:
酸甜嘅番茄仔配上水牛芝士粒同埋黑醋汁,酸酸甜甜好開胃😋

西班牙蒜片辣椒炒蝦:
大蝦肉質爽彈配上蒜香微辣嘅汁,惹味開胃!

鮮蠔濃湯:
質感香滑,蠔味非常濃,仲有大大隻鮮蠔喺入面🦪

炭燒加拿大天然豬鞍:

是日甜品

2021-10-18 128 浏览
平時多數都係晚餐至食蠔今次哩間餐廳午市套餐都可以加生蠔嚟食至於主菜都高質、好食😋價錢抵食、CP值高!.🔸精選生蠔半打($136)有三款法國新鮮生蠔,鮮甜、creamy、有海水味,唔錯!抵食!.🔸沙律、南瓜湯南瓜湯好濃郁、質地好滑好creamy,但又唔會漏,好飲!!沙律菜伴有鷹嘴豆,黑醋幾香。.🔸油封半熟三文魚扒拌翠肉瓜、甜紫薯醬($138)👍🏻三文魚好肥美!魚油味好香,魚肉口感好軟、好滑!簡單用鹽調味,配埋香甜紫薯醬,好味、健康又清新。.🔸香烤羊扒伴精選配菜($158)👍🏻羊扒大塊,煎得好香!外層微脆,中間好軟熟,羊味好濃,鍾意食羊嘅人會好鍾意❤️,配燒汁食好香好惹味!伴碟嘅燒薯仔超香,好好味!灑咗啲芝士粉,邪惡得嚟好正。.🔸甜品有香蕉拖肥批、紅莓芝士蛋糕,前者上層係焦糖忌廉、中間係滿滿香蕉、底層係香脆餅底,好好食!紅莓蛋糕,芝士幾香又唔漏,味道酸酸甜甜,唔錯。
平時多數都係晚餐至食蠔
今次哩間餐廳午市套餐都可以加生蠔嚟食
至於主菜都高質、好食😋
價錢抵食、CP值高!
🔸精選生蠔半打($136)
🔸沙律、南瓜湯
🔸油封半熟三文魚扒拌翠肉瓜、甜紫薯醬($138)👍🏻
🔸香烤羊扒伴精選配菜($158)👍🏻
🔸甜品
2021-10-17 148 浏览
結婚周年去過Oyster House後念念不忘。今日又忍不住同老婆再去回味一番。星期天的Öyster House依然滿座,但服務依然保持質素。如果大家想去,最好先訂位。Menu款式不算多,但勝在每樣精緻。叫得Oyster House,自然要試試他的生蠔。生蠔有來自不同國家,今天點了美國的Yellowstone,法國的Royal及愛爾蘭的Ostra regal美國的Yellowstone非常creamy,蠔味非常濃郁!法國的味道則較清新,口感非常爽口愛爾蘭的海水味重,口感同樣爽口,真的各有千秋!生蠔隻隻都非常肥美,享受到這個質素的生蠔真的會很滿足沙律方面則點了羅勒蕃茄及水牛芝士沙律,芝士份量好多,蕃茄非常清甜,用上有機黃蕃茄,配上意大利黑醋酸酸甜甜,非常開胃。Starter則點了crab cake,蟹餅炸得非常鬆脆,不過蟹肉口感似肉鬆,香口但略嫌失去蟹的鮮味。湯方面點了黑松露蘑菇湯及蠔湯。黑松露味非常濃郁,用上鮮蘑菇口感非常creamy,餐廳更提供新鮮香草麵包,配湯食一流!鮮蠔湯蠔味非常濃厚,而且有一隻蠔在內,每一口都充滿蠔的鮮味,濃湯方面我真的非常推介,必點主菜第一次是燒春雞,春雞肉質
結婚周年去過Oyster House後念念不忘。
今日又忍不住同老婆再去回味一番。

Menu款式不算多,但勝在每樣精緻。
叫得Oyster House,自然要試試他的生蠔。
法國的味道則較清新,口感非常爽口

Crab  cake
湯方面點了黑松露蘑菇湯及蠔湯。
Oyster  bisque

主菜第一次是燒春雞,春雞肉質非常嫩滑,就連雞胸都唔會鞋口。
雖說是春雞,但份量足夠二人分享。餐廳另外有豬鞍都非常出名,同樣係人氣之選。
Spring  chicken

Oyster orzetto 中文是米仔粉,其實都是意粉的一種,外型似risotto,但實質是意粉的口感,有點似港式的通心粉,介乎通粉與意大利米的口感,非常有趣。
用上濃郁蠔湯熬製,心思十足,蠔迷不要錯過
Oyster  orzetto

甜品點了我最愛的Banana banofee pie,餐廳改良過傳統Recipe,減少了甜度,整體口感輕盈了很多。就算配上焦糖,都不會有太heavy的感覺,這個暫時是我在香港食過最好食的版本。
Banana  banofee   Pie
2021-10-17
Oyster  orzetto
Banana  banofee   Pie
2021-10-11 616 浏览
趁星期天, 跟朋友約了去蠔吧晚飯,傾下偈relax下。我們到達時大概6:30pm, 7pm已經差不多full house, 非常受歡迎。店員接待親切熱情,生蠔開得好乾淨,專業地𠝹起了帶子位,店員亦會介紹幾款生蠔由哪一款順序先吃,可以食到不同生蠔的不同味道。法國 Royal 🦪 入口海水濃,蠔身偏淡味,帶子位爽甜。南非 Rollex 🦪 海水味較淡,蠔肉爽身,三款之中較creamy。愛爾蘭 Ostar Regal 🦪 三款之中整個蠔肉都充滿着濃濃海水味。麵包質感煙靭似海綿,有少少香草味。蕃茄羅勒水牛芝士$139羅勒茴香跟番茄爽甜,搭配起來清新可口,非常健康。自家製蟹餅 $139一絲絲蟹肉,配上甘荀,mozzarella cheese 還有拉絲效果,非常精緻。是日餐湯-忌廉椰菜湯 $79朋友叫了鮮蠔濃湯,我便試試是日餐湯,都很不錯。忌廉奶香濃郁,湯中充滿椰菜粒粒,口感豐富。炭燒加拿大天然豬鞍 $219豬鞍厚身,但一點都不鞋口,非常鬆軟,沒有豬氈味幾優質,上枱時薯蓉牛油味亦都幾香濃。意大利芝士蛋糕 $89手指餅沾滿咖啡,甜度剛好,賣相精緻,吃過甜品,整個晚餐非常滿足。總體來說,餐廳服務真的很

法國 Royal 🦪 入口海水濃,蠔身偏淡味,帶子位爽甜。

生蠔拼盤

麵包質感煙靭似海綿,有少少香草味。

餐飽

蕃茄羅勒水牛芝士$139
羅勒茴香跟番茄爽甜,搭配起來清新可口,非常健康。

蕃茄羅勒水牛芝士

自家製蟹餅 $139

是日餐湯-忌廉椰菜湯 $79

炭燒加拿大天然豬鞍 $219

炭燒加拿大天然豬鞍

意大利芝士蛋糕 $89

Tiramisu

總體來說,餐廳服務真的很好,坐坐下覺得凍,餐廳店員先遞上暖水,再安排換了新坐位,非常貼心。而且菜式之間都有換下碟,食物有質素,是有水準的西餐廳。
2021-10-10
生蠔拼盤
蕃茄羅勒水牛芝士
炭燒加拿大天然豬鞍
  • 香烤加拿大天然豬鞍
2021-10-10 902 浏览
同朋友慶祝生日,朋友想食生蠔,但又不想食自助餐,特意選了Oyster House。六時多來到已經接近full house七點前已經全滿,四人枱中間要間板。餐前麵包麵包十分鬆軟,有香草味道幾香。生蠔為生蠔🦪而來,當然要食多幾款,點了以下三款生蠔,非常鮮甜。。法國 Royal $59: 海水味較鹹,口感豐富,較creamy。。南非Rollex $49: 海水味較淡,蠔身長,口感較為爽口。。愛爾蘭Ostar Regal $59: 海水味濃,鮮甜味十足,質感爽口。蕃茄羅勒水牛芝士 | $139蕃茄新鮮,酸甜味十分開胃,有好多粒水牛芝士。自家製蟹餅 | $139一客有三件,蟹餅外層鬆脆,裏面有一絲絲的蟹肉及Mozzarella cheese。伴碟的蛋黃醬點蟹餅好夾,但醬份量較少。鮮蠔濃湯 | $89湯有超濃郁的蠔味,湯稠身。有一隻蠔在內,蠔味香濃,生熟度適中,口感爽。炭燒加拿大天然豬鞍 | $219豬鞍肉質鬆化,帶有鹽鹹味,可次品嚐到它本身的肉味。豬鞍下有薯蓉,充滿了牛油的香味,帶有些薯仔粒的口感。意大利芝士蛋糕 | $89賣相好靚,見到杯中間有些浸了咖啡的手指餅。甜味適中,整個吃完也不會太膩。
七點前已經全滿,四人枱中間要間板。

餐前麵包
麵包十分鬆軟,有香草味道幾香。

生蠔
為生蠔🦪而來,當然要食多幾款,點了以下三款生蠔,非常鮮甜。

蕃茄羅勒水牛芝士 | $139
蕃茄新鮮,酸甜味十分開胃,有好多粒水牛芝士。

自家製蟹餅 | $139
伴碟的蛋黃醬點蟹餅好夾,但醬份量較少。

鮮蠔濃湯 | $89

炭燒加拿大天然豬鞍 | $219

意大利芝士蛋糕 | $89
賣相好靚,見到杯中間有些浸了咖啡的手指餅。
甜味適中,整個吃完也不會太膩。

店員經常會詢問客人的用餐體驗、推介食品及換碟,有fine dining 感覺。
2021-10-10
  • 生蠔
  • 自家製蟹餅
2021-10-03 123 浏览
很久也沒有和Buddies們吃生蠔吃得如此盡興了! 如果要推介一間專攻生蠔的餐廳, 灣仔的The Oyster House是我的首選, 無他, 每人只需喝兩杯或以上的紅酒或白酒, 就能夠以原價六折選購在菜單上的生蠔, 例如蠔皇Gillardeau No.1也只需三十多元一隻, 相當抵玩, 和Buddies們點了一支House的白酒也只是二百五十多元, 然後每人吃了一打來自世界各地的蠔. 當天我的最愛除了Gillardeau之外, 就是來自日本兵庫的津田宇(Tsudau)生蠔和南非Rollex生蠔, 兩者質感都是偏向Creamy而蠔身相對細小, 前者甜香而後者海水礦物味道順滑, 任何人也不會抗拒, 作為蠔宴的先鋒也有醒味蕾的作用. 這裡另一類突出的蠔種是Irish Rock, 其XL Size有我半隻手掌咁大, 視覺效果十足, 但蠔味同樣柔和, IG-able之餘女生也不會抗拒它的味道.

2021-10-03 100 浏览
如果喜歡食蠔,高裡應該都真係要一試!其實朋友本身十分愛吃生蠔,個人認為最緊要新鮮,而這裡就係每日新鮮返貨,而生蠔口味選擇多,所以先來這裡,餐廳位置唔算難搵,港鐵灣仔站A1出口行3至5分鐘就見到餐牌,大大個招牌一定望到!搵食就要周圍望😁。望望餐牌有生蠔推介,就係咁點員推介了新鮮肥美嘅日本Miyagi口味,南非Rollex,蠔味夠鮮,而且海水味夠重,爽口餘韻甘美,最後是愛爾蘭Irish Rock,蠔身相比較長,濃郁嘅海水鹹味散發,口感味道夠強。口人最愛愛爾蘭最濃郁味道同埋夠晒肥美 !當然還有點了新蠔濃湯,一入口個陣濃郁蠔味真係十分香濃,加埋還有一隻肥美嘅鮮蠔放在湯中!蕃茄羅勒水牛芝士,一口一啖水牛芝士加埋多汁鮮甜車厘茄,入口十分清新!主食就點了廣島蠔,脆巴馬火腿米型意粉,上面除了有肥美嘅廣島蠔外,還有塊脆巴馬火腿放在好有口感嘅米型意粉上,加埋個汁,整體十分入味之餘,還好有口感!除了個沙律,今晚所有都係有蠔嘅味道,正!完全係食蠔聖地!

除了個沙律,今晚所有都係有蠔嘅味道,正!完全係食蠔聖地!
2021-10-03 93 浏览
之前已經來過the Oyster House,因為太好吃了,所以一直是收藏餐廳其中之一。我哋叫咗…Lambert:法國生蠔海水味濃,蠔味亦都好濃Iris Rock:味道鮮甜濃郁,蠔身肥美juicy松露蘑菇忌廉湯:朋友覺得超好飲,松露香,忌廉滑鮮蠔濃湯:由於我實在太鍾意食蠔,所以呢個濃湯非常啱我口味,啖啖都係蠔味海膽紅蝦刺身:蝦非常大隻,而且鮮甜彈牙,配上新鮮海膽,簡直係味蕾嘅享受菠菜焗生蠔:呢個菜式真係推介,菠菜煮得啱啱好,配上creamy 嘅醬汁同啲生蠔一齊燒,一隻真係唔夠喉煙肉焗生蠔:脆脆的煙肉配上生蠔一齊燒,又係另一種口感龍蝦扁意粉:龍蝦爽口彈牙,意粉有咬口,而且應該用龍蝦膏煮的,所以醬汁濃郁,帶點微辣燒三文魚:肥厚的三文魚非常Juicy,配上沙律菜減低油膩感香蕉拖肥批:香蕉加拖肥,配上滑溜的忌廉,喜歡吃甜品的人一定會愛上侍應超好禮貌,好每一次收碟都會講「多謝」

我哋叫咗…

Lambert:法國生蠔海水味濃,蠔味亦都好濃
Iris Rock:味道鮮甜濃郁,蠔身肥美juicy

松露蘑菇忌廉湯:朋友覺得超好飲,松露香,忌廉滑

煙肉焗生蠔:脆脆的煙肉配上生蠔一齊燒,又係另一種口感

燒三文魚:肥厚的三文魚非常Juicy,配上沙律菜減低油膩感

侍應超好禮貌,好每一次收碟都會講「多謝」
2021-09-19
  • 生蠔
  • 海膽紅蝦
  • 黑松露野菌忌廉湯
2021-10-01 916 浏览
朋友話好耐冇食生蠔, 又唔想去酒店自助餐狂吃怕肚子頂唔住, 我哋就揀咗喺灣仔這間  The Oyster House 食西餐。 以前喺灣仔返工都會到這裏食lunch, 好受附近上班族歡迎。夜晚變身氣氛西餐廳, 燈光柔和, 踏入七點陸續放工~餐廳也差不多滿座。選了兩款生蠔。味道較清新的來自南非Rollex, 入口滑身,囗感爽脆, 好清甜唔會好鹹, 榨上幾滴檸檬汁滋味即再提升!接著吃味道較濃的 Sentinelle ( 來自法國), 海水味較重所以味道較鹹, 肉厚爽口, 也是鮮味十足!麵包藍, 麵包軟熟又夠熱, 沾上意大利黑醋及橄欖油 風味十足。選了鮮蠔湯, 以蠔肉打成味道特別濃郁, 所以一定要放喺生蠔之後才上~番茄羅勒水牛芝士沙律意大利串茄清新香甜, 所用的意大利黑醋非常高質又唔太酸 , 醋味濃郁唔會太甜, 意大利橄欖油令整粉沙律更加油潤, 健康美味之選!水牛芝士鬆軟有彈性。阿根廷紅蝦刺身配海膽加了海膽特別矜貴, 紅蝦刺身本身也相當鮮甜, 肉質結實, 不過同海膽味道唔係太夾~烤帶子烤過後帶子鮮味特別濃郁 ,啱啱好唔會太熟,爽甜彈牙,勁香嘅牛油味和大量木魚絲, 整體非常美味!炭燒加拿大天然

選了兩款生蠔。

番茄羅勒水牛芝士沙律
水牛芝士鬆軟有彈性。
阿根廷紅蝦刺身配海膽

阿根廷紅蝦刺身配海膽

炭燒加拿大天然豬鞍架
好巨型好厚,聞到陣陣炭烤的香味。 豬鞍肉質鬆化細緻, 炭燒高溫更能鎖住肉汁, 入口帶甜,亦冇一般肉腥味, 伴以幼滑的薯蓉, 抵食美味嘅主菜!

Tiramisu
來到西餐不可缺少的甜品環節~
酒味極濃, 尤其底部麵包浸滿烈酒, 加上的忌廉 也未中和烈酒嘅味道。

菜式整體滿意, 即開生蠔尤其出色。

2021-09-30 500 浏览
朋友好介紹,今日帶我來灣仔蠔吧吃一頓美味的晚餐。店內氣氛唔錯,柔和燈光配合西式擺設,主要都是二人座位,也可以拼合。我們選了兩款蠔:Rollex(南非)~這個比較爽口,鮮甜。Sentinelle(法國)~海水味比較濃,蠔味唔錯。鮮海膽阿根廷紅蝦刺身~大大隻紅蝦上面鋪滿海膽,配搭新穎。蕃茄羅勒水牛芝士~新鮮車厘茄,軟滑可口水牛芝士,加入黑醋及橄欖油,好醒胃。烤日本帶子配野菌木魚絲~新鮮爽口帶子面鋪滿大量木魚絲,仲有本菇,蒜蓉牛油焗,十分惹味。香草麵包(配黑醋及橄欖油)~麵包鬆軟,暖暖的,記得沾黑醋及橄欖油。黑松露野菌忌廉湯~濃濃的野菌味,再加上黑松露,忌廉湯又香又滑。炭燒加拿大天然豬鞍~賣相吸引,厚切的豬鞍份量好足,肉質有口感得嚟唔會靭,靠邊位置仲可以食到豬油脂的香味。配菜有兩大條西蘭花及含有薯粒嘅薯蓉。意大利芝士蛋糕 (Tiramisu)~廚師這個做法比較濕,手指餅索滿咖啡酒,配合忌廉芝士,多重味覺享受,為這一頓美味的晚餐畫上完美的句號。
朋友好介紹,今日帶我來灣仔蠔吧吃一頓美味的晚餐。
我們選了兩款蠔:
Rollex(南非)~
這個比較爽口,鮮甜。
Sentinelle(法國)~
海水味比較濃,蠔味唔錯。
鮮海膽阿根廷紅蝦刺身~
大大隻紅蝦上面鋪滿海膽,配搭新穎。
蕃茄羅勒水牛芝士~
新鮮車厘茄,軟滑可口水牛芝士,加入黑醋及橄欖油,好醒胃。
烤日本帶子配野菌木魚絲~
香草麵包(配黑醋及橄欖油)~
麵包鬆軟,暖暖的,記得沾黑醋及橄欖油。
黑松露野菌忌廉湯~
濃濃的野菌味,再加上黑松露,忌廉湯又香又滑。
炭燒加拿大天然豬鞍~
賣相吸引,厚切的豬鞍份量好足,
肉質有口感得嚟唔會靭,靠邊位置仲可以食到豬油脂的香味。
配菜有兩大條西蘭花及含有薯粒嘅薯蓉。
意大利芝士蛋糕 (Tiramisu)~
廚師這個做法比較濕,
2021-09-29