2022-05-13 257 浏览
中意食生蠔既朋友一定要bookmark呢間oyster house! 提供多款來自唔同國家既新鮮生蠔~侍應好貼心,見到我地拎住一袋袋,專登安排咗卡位俾我地放野~.▪️Seafood platter $199法國螺,法國生蠔,日本鮑魚,北海道帶子,紐西蘭青口各二!另外,再叫左6款生蠔🦪一次過滿足我食生蠔嘅慾望👅全部都新鮮肥美▫️whole Japanese squid risotto $199賣相精美既魷魚飯,煙韌而香口,魷魚焦香誘人!▪️Pan-seared Poie Gras $119麵包仔夾住煎香既鵝肝,可以配埋櫻桃汁 ,甜得黎又唔會冚過鵝肝既味▫️Soup of the day ▪️Chocklate cake with ice cream
▪️Seafood platter $199

一次過滿足我食生蠔嘅慾望👅全部都新鮮肥美

賣相精美既魷魚飯,煙韌而香口,魷魚焦香誘人!
▪️Pan-seared Poie Gras $119

▫️Soup of the day

2022-05-08 259 浏览
鐘情生蠔嘅朋友對 <The Oyster House> 應該唔陌生想食生蠔唔一定要夜晚午市套餐都可以享受得到只需加$68就有是日新鮮生蠔3隻今天款式係日本宮崎縣TOMO蠔鮮味爆燈!肉質彈牙 海水味濃極肥美 真係 齒頰留香主菜選擇左#香烤羊扒伴精選配菜迷迭香銀魚醬賣相吸引 每客有三件羊架烤得香口入味 肉嫩多汁 #炭燒西冷扒伴精選配菜自家製牛肉汁份量好足 如果女仔食可以兩個人分享都夠飽最後一定要留肚食自家製甜品香蕉拖肥批偏甜卻又好好味唔係過多糖份的死甜

鐘情生蠔嘅朋友

香蕉拖肥批
偏甜卻又好好味
唔係過多糖份的死甜

2022-05-02 413 浏览
朋友是生蠔愛好者,特別推介這間餐廳;吃過後一試難忘,連我不是迷戀生蠔的也想一吃再吃。今日專乘去吃午餐,因為生蠔有優惠,加$68就有三隻日本宮城縣tomo 生蠔。餐廳處理蠔的手法很專業,用耐冷器皿承托冰塊,確保日本直送生蠔不會變壞變質。日本盛產蠔的地方是廣島縣及宮城縣,今次宮城縣生蠔肉厚肥美,肉質滑溜而juicy … 如果對比廣島蠔,宮城蠔海水味比較淡,味道較清新,配上檸檬汁簡直鮮味午餐可選 餐湯或沙律 + 一個主食+ 飲品 ;另可追加 $68 三隻生蠔 / $ 15 latte / $48餐酒香草餐包果然香草味濃,偶然咬到醉洋蔥;這個口感十分特別,咬落去有爽彈的感覺,比一般麵包較結實,有一 點像糕的感覺,不錯前菜沙律及湯新鮮蔬菜加上蘆薈粒,口感不錯周打海鮮湯香濃滑溜,飲到海鮮鮮味香烤羊扒扒配合香草烤得入味嫩口炭燒西冷扒燒得香,生熟剛剛好;不過有些韌,多筋甜品負責人說他們的甜品是自家製;喜歡這個香蕉拖肥批,面上的淡忌廉配合焦糖拖肥醬再加香蕉感覺配合,還有餅底不同口感芝士蛋糕不覺滯,莓味濃
宮城縣tomo 生蠔

餐包
香草餐包
沙律及周打海鮮湯
前菜沙律及湯
新鮮蔬菜加上蘆薈粒,口感不錯
周打海鮮湯香濃滑溜,飲到海鮮鮮味
扒配合香草烤得入味嫩口
炭燒西冷牛扒
炭燒西冷扒
燒得香,生熟剛剛好;不過有些韌,多筋
拖肥香蕉批  /  芝士蛋糕
甜品
芝士蛋糕不覺滯,莓味濃
2022-04-26
$227.5 (午餐)
宮城縣tomo 生蠔
餐包
沙律及周打海鮮湯
拖肥香蕉批  /  芝士蛋糕
2022-05-02 131 浏览
今晚去咗灣仔間餐廳食生蠔,呢度生蠔嘅選擇好多,而且會不時更換,仲可以有優惠配不同酒品。今日點了三種生蠔,日本的Tomo 口感爽身,甜味突出,非常容易入口,入門必吃。Lambert 海水味超濃,有少少金屬味,口感creamy。Louet feisser 重金屬味, 有回甘,海水味重,剩韻非常悠長,配埋白酒一流。沙律係水牛芝士蕃茄,面有啲羅勒葉,黑醋及橄欖油,蕃茄有兩種顏色,各有各嘅甜味及脆度,水牛芝士是細細的,所以口感會比較紮實。炸蟹餅球,外皮香脆及少少蒜蓉醬,唔油膩,裏面有蟹肉,味道鮮甜。鮮蠔濃湯味道非常之濃郁,仲有一隻細細的蠔,整體蠔味澎湃!意大利燉飯,其實係細細粒嘅米形意粉,蠔味濃郁,仲有啲爽脆及少少辣嘅東西喺裏面,所以口感唔會過於飽滯,越食越好味,面頭有塊風乾咗嘅巴馬火腿,鹹香中和下生蠔味道。炭燒天然豬鞍,上枱聞到炭香味,豬肉非常之嫩滑,唔會鞋口,估唔到咁大塊都煮得咁好味,味道非常好,加上旁邊嘅肉汁同埋薯蓉,每種吃物都配合得好好。最後嘅香蕉拖肥批,外層有忌廉及好多嘅香蕉內餡,底有啲焦糖及批底,口感非常配合,外觀都唔錯,喜出望外!餐廳扎根灣仔好多,食物都好紮實,味道突出,今日還是平
鮮蠔濃湯味道非常之濃郁,仲有一隻細細的蠔,整體蠔味澎湃!
餐廳扎根灣仔好多,食物都好紮實,味道突出,今日還是平日,都座無虛席,完全爆場,所以難免少少嘈吵,不過都可以接受,因為價錢同區來講,算物超所值!
外卖自取
2022-05-01 135 浏览
灣仔Ooyster House係其中一間我食生蠔嘅首選餐廳,因為款式選擇多又夠新鮮,其他熟食都唔錯今日叫店員介紹咗三款生蠔,日本Tomo 最大隻最Creamy,法國Lambert 海水味濃,愛爾蘭Louet Feisser鐵銹味同餘韻最長沙律揀咗水牛芝士蕃茄沙律,配上橄欖油同陳醋,再加幾片香葉,清新鮮甜好食炸蟹餅係每次必點嘅菜式,入邊仲有芝士洋蔥及沙薑碎,帶微辛微辣,感覺好特別湯就揀咗蘑菇湯及蠔湯,顏色睇落差唔多,但蠔湯嘅味道明顯濃好多主食就揀咗煎美國豬扒同蠔煮米粒麵意大利粉豬扒好大塊,帶骨嘅位置旁邊有啲肥膏,雖然好厚,但都煎到出邊香脆入面Juice,好好食米粒麵口感好特別,好似食飯但其實係意粉。用蠔去煮個汁非常濃,再配一片炸香嘅Parma Ham,鹹鹹香香混合一齊食,帶出蠔嘅鮮味甜品揀咗香蕉批,為成個晚餐畫上完美句號
因為款式選擇多又夠新鮮,其他熟食都唔錯

主食就揀咗煎美國豬扒同蠔煮米粒麵意大利粉

甜品揀咗香蕉批,為成個晚餐畫上完美句號
2022-04-28
2022-03-08 193 浏览
最有印象係個廣島蠔脆巴馬火腿米型意粉& 原隻日本魷魚焗意大利飯 💙 呢兩個係幾推薦!廣島蠔比較細粒,米型意粉充滿蠔味。再加啲火腿嘅鹹味,成個感覺都幾鮮,又唔會話過鹹 👍🏻 然後就到個魷魚焗意大利飯。意大利飯釀入魷魚筒内。本身條魷魚都焗得幾均勻又香,另外意大利粉已經調好味,成個感覺鮮甜嫩滑,仲有少少酸甜嘅蕃茄,咁樣食落去冇咁膩👏🏻 Highly recommend : OYSTER ORZETTO & BAKED WHOLE JAPANESE SQUID RISOTTO ❤️ just can’t resist the freshness of the oyster 🦪 and the squid 🦑 The texture is kinda squishy and al dente at the same time hahahaha Interesting! 🖤Food Pizza - QUATTRO FORMAGGI $179Pasta- OYSTER ORZETTO $209Meat - CHAR-GRILLED CANADIAN NATURAL PORK CHOP $249Riso

🖤Food
Pizza - QUATTRO FORMAGGI $179

Pasta- OYSTER ORZETTO $209

Risotto - BAKED WHOLE JAPANESE SQUID RISOTTO

Dessert - BANOFFEE PIE $89FORMAGGI $179

Pasta- OYSTER ORZETTO $209

Dessert - BANOFFEE PIE $89

#eatwccinhk

#cc_wanchai #cc_灣仔

#cc_oysterbar #cc_bar
#oysterbar #hkoysterbar #hkbar #bar

#theoysterhouse
2022-03-06 174 浏览
疫情經常在家無淡好食,一直心癢癢想食生蠔,幸好疫情之下 The Oyster House 尚有開門,可以輕鬆一吓,enjoy咗一個好Chill嘅下午一如以往有點兩杯酒就享有生蠔6折,點咗杯house white wine 送蠔點咗3隻生蠔,由左邊食起1.日本Tomo - 細細隻,鮮甜較淡口2.南非Rolex - 海水回甘,蠔肉creamy,size都唔錯3.Spanish Rock XL - 一如以往絕對係大滿足,大大隻一啖都食唔晒之後再點咗個蠔湯包含蠔一隻,淡淡充滿蠔味,creamy 足料

點咗3隻生蠔,由左邊食起
1.日本Tomo - 細細隻,鮮甜較淡口

之後再點咗個蠔湯

包含蠔一隻,淡淡充滿蠔味,creamy 足料

2022-03-05
  • 生蠔
2022-01-13 198 浏览
晏晝2點幾去食,冇乜人,但侍應將d人坐埋晒同一個area🤷🏻‍♀️。2個人張枱細到淨係擺到碟蠔。😂 嚟左啲餐包先,枱面嘅醋唔係好香🙁,但個包幾好食,好新鮮熱辣辣。個侍應笑我叫沙律唔食啲豆😅 🦪生蠔係幾好食又抵 68蚊3隻好厚好creamy 海水唔會咸👍🏻個risotto有好多殼嘅物體😅 雖然係海鮮risotto但好似得蝦,同蟹肉,魷魚🦑味道一般 比較乾身😜個豬手一眼睇落,賣相合格😎隻豬手都好大好厚肉靚到隔離枱都話想影相📸食落隻豬手皮有少少韌,豬手肉入面比較嚡,明顯overcook 左少少佢有比啲醬,配豬手可以減少豬手嘅肥膩咁😌Overall 比6分啦⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️環境方面🌲因為餐廳對住馬路,門閂唔實又咁啱出門有人食煙 就吹晒入嚟 😷 d枱overall幾細 真係啱啱好擺到個main course 其實如果冇人可以安排一張大嘅枱 🤤咁就可以叫多少少野食 另外餐廳入面都比較嘈 當日只有4枱客,但大家都坐得比較近 就系餐廳嘅兩則 咁因為坐得近又嘈 所以傾偈就唔係太方便啦😅 🌲🌲🌲🌲🌲🌲🌲🌲🌲🌲🌲🌲之於會唔會/值唔值得再去呢?為左生蠔🦪 覺得係ok嘅😉😉

侍應笑我叫沙律唔食啲豆😅

🦪生蠔係幾好食又抵 68蚊3隻
好厚好creamy 海水唔會咸👍🏻

味道一般 比較乾身😜

個豬手一眼睇落,賣相合格😎
隻豬手都好大好厚肉
靚到隔離枱都話想影相📸
佢有比啲醬,配豬手可以減少豬手嘅肥膩咁😌

Overall 比6分啦
⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️

環境方面🌲

咁因為坐得近又嘈 所以傾偈就唔係太方便啦😅

🌲🌲🌲🌲🌲🌲🌲🌲🌲🌲🌲🌲
之於會唔會/值唔值得再去呢?
為左生蠔🦪 覺得係ok嘅😉😉
2022-01-09 255 浏览
因好想食生蠔,上開飯啦SEARCH就見到呢間餐廳,於是BOOK位一試。打去餐廳電話BOOK枱。隨後在日期前一日,佢會再有電話短訊SEND黎,要你禁入LINK再RECONIFRM BOOKING一次的。咁就唔驚有時MISS左餐廳會打電話過來RE-CONIFRM了。13:00入席,餐廳雖然地方不算大,但氣氛好,可能因為疫情,午市人唔算多,無滿座,好處係唔會人太多同埋好迫。職員都好好招呼和禮貌。我地坐在餐廳一角,可以望到大概的全貌。朋友有選擇恐懼症,所以揀野食諗左好耐,好彩呢度唔係澳牛,如果唔係一早俾人問候。最終我們都選了LUNCH MENU入面既SET,都各自加$63 要生蠔。生蠔就係呢餐既重點~YEAH另外在我們揀野食時,其實已經兩片麵包上桌,食住先咁等,唔洗驚餓。雖然唔係我鐘愛的麵包類型,都但OK的,軟熟,有蒜香。LUNCH MENU可以選餐湯或沙律, 然後甜品可以選扳牌的香蕉拖肥批或者是日甜品。那天是日甜品為芝士餅。我們都要了餐單,沒聽清楚是海鮮湯還是甚麼湯,看其他人的食評,我想應該似是蠔湯,.因為湯鮮味十足,很有海水味。記得趁熱飲就最正。(初時仲覺得湯既份量可以再多D,但食到後面我

雖然唔係我鐘愛的麵包類型,都但OK的,軟熟,有蒜香。

我們都要了餐單,沒聽清楚是海鮮湯還是甚麼湯,看其他人的食評,我想應該似是蠔湯,.因為湯鮮味十足,很有海水味。記得趁熱飲就最正。(初時仲覺得湯既份量可以再多D,但食到後面我發現其實岩岩好)

餐廳都很有耐性,會等我們飲完湯先再上下一道。(SORRY我地傾計多過食野咁)
我叫的是香煎鸚嘴魚柳伴烤薯,朋友叫的是海鮮意大利飯,有蝦和魷魚圈,蝦都幾大大隻的。
魚柳煎得很香脆,有一舊烤薯稍嫌過了火候,烤得有得深啡和偏硬了,但總體而言呢道菜都好正,而且份量好夠。伴碟的翠玉瓜和紅蘿蔔都好食。

甜品環節都很滿意,另外可選茶或咖啡。戒左紅茶好耐的我,今日可以飲左久違既TEA,加少少代糖,少少奶,PERFECT。
可能係因為午市MENU的SET甜品份量不會有單叫/晚市的多,所以甜品細細份。
不過其實食到最後都幾飽肚。

總概而言,相當滿意,由一點鐘食到了起碼兩點半,相當愜意的用餐節奏。
而家餐廳都無晚市,希望大家都捱得住啦。

下次如果再去,想試下其他海鮮~~仲有PIZZA, 有道海膽紅蝦刺身,好似幾吸引咁。
生蠔
香蕉拖肥批
Tea
2022-01-08
生蠔
  • 香蕉拖肥批
  • 鮮蠔濃湯
2022-01-08 181 浏览
#灣仔美食 #香港美食灣仔搵到間幾好食既餐廳 第二次黎食啦位置幾好 唔使銅鑼灣咁多人而且員工都好好禮拜🤍Seafood platter $199 (Wed-Sun) 星期一 二黎仲$99就已經有☺️ 最鍾意食冰鮑魚 有種磯燒味道 ‼️ 🤍 鮮海膽米型意粉 ‼️大愛啊 唔使食risotto pasta 咁悶 🥳 好鮮甜 又唔會好硬 上面仲有條海膽 冇苦澀味道🤍蟹餅 都係每次嚟會叫既‼️係燶咗少少 但入面都係有拉絲芝士 💗📍 The Oyster House (灣仔)灣仔謝斐道154號地下C號舖 下次會再嚟幫襯
#灣仔美食 #香港美食

🤍 鮮海膽米型意粉
鮮海膽米型意粉

🤍蟹餅

都係每次嚟會叫既‼️係燶咗少少 但入面都係有拉絲芝士 💗

📍 The Oyster House (灣仔)
灣仔謝斐道154號地下C號舖

下次會再嚟幫襯

2022-01-08
午餐
Seafood  platter
鮮海膽米型意粉
  • 自家製蟹餅
2021-12-27 3873 浏览
同朋友慶生,佢話想食生蠔,上網搵左呢間餐廳帶佢去食!預先book定位~呢間餐廳幾有情調,平日夜晚來,八點嗰時full晒,所以一定要卜位 !我哋叫咗生蠔:三款分別係:Rollex, Lambert, Ostra Regal三款都好新鮮肥美! 個人最鍾意Rollex~ 肉質肥美,creamy, 同埋好鮮甜!另外兩款蠔~味道較濃郁,重海水味~食咗個appetizer: King Crab Meat,賣相好靚~啖啖蟹肉!鍾意佢個忌廉sauce! 好creamy~ 非常推介大家試呢個 Oyster Bisque!! 非常之濃+足料的蠔湯!!!!湯內有鮮蠔肉, 咁大碗先$48! 好抵!另外呢個Truffle Mushroom Soup, 好creamy好滑又好香的蘑菇湯~濃濃蘑菇+黑松露味!配埋麵包一齊食~主菜叫左Soft Shell Crab Linguine~ 軟殼蟹幾大份~NZ Lamb Chop 好正!唔覺得有"騷"味~ 好巨型,我平時都唔係好鍾意食羊但係我覺得呢個好好食!!!肉質100分!最後order左出面好少見到既banofee pie!!Banana + Toffee呢個combi

我哋叫咗生蠔:
另外兩款蠔~味道較濃郁,重海水味~

配埋麵包一齊食~

最後order左出面好少見到既banofee pie!!
Banana + Toffee呢個combination真係無得輸!!好滿足~
2021-12-25 213 浏览
座位 安排到與其他食客同一張桌,唔講以為去左大家樂,坐到密密麻麻,傾計比隔離D人聽到哂…..比成$600每位環境都要咁?食完 欠缺調味既頭盤後,等左30分鐘 催完先上碟湯黎,普通栗子清菇肉絲清湯呀Main 既羊架…其實係羊骨黎吧,煎完零調味就pat上面扮裝飾嗎?無肉連住ga…薯泥算ok, 味夠,可以接受聽到隔離枱話食simplylife 仲好,我心中也極之認同!至於魚柳 有腥味既…最搞笑聽到催隔離桌枱客走,仲爭人一碟甜品就想趕人走空出table比下枱客….真心笑左甜品係栗子溶 裏住慕絲布甸,雪糕似係自家製,我覺得合格既~BTW, 員工服務態度幾親切,係食物質素有待改善呀!

無肉連住ga…薯泥算ok, 味夠,可以接受

至於魚柳 有腥味既…

甜品係栗子溶 裏住慕絲布甸,雪糕似係自家製,我覺得合格既~

BTW, 員工服務態度幾親切,係食物質素有待改善呀!
2021-12-07 170 浏览
地點便利的一間餐廳,附近有地鐵站、巴士站。駕車人士,在附近亦容易找到地方泊車。餐廳裝修較懷舊,對於我們來說是一個不錯的地方,蠻浪漫。重點是餐廳會等客人完成一道菜,隔一會,再上另一道,所以客人可以好好享受晚餐,好好溝通。食物方面,這個自家製蟹餅即叫即炸,而且很足料,入面有很多蟹肉,配上拉絲的芝士,很香口。頭盤過後,我們點了這個黑松露野菌忌廉湯,黑松露味很濃,不錯。主菜試了原味香烤原隻去骨法國春雞。雞肉很嫩滑多汁,而且薯蓉很creamy,好吃。最後甜品以心太軟作結,朱古力不會很甜,擺碟精美,過上了滿足的一晚。

2021-12-06 165 浏览
生蠔周圍都有得食,呢間餐廳話自己係蠔屋,就等我同朋友一齊嚟睇吓佢嘅蠔有幾特別叫咗3款生蠔,每款都各有特色,由最creamy轉Rich嘅食起,最後係海水味最重嘅。南非Rollex我最鐘意,最cream, 蠔嘅原味最出,法國lambert同愛爾蘭ostra regal都好重海水味,口感比較爽size都比較大。食嘅時候隻蠔好凍King crab meat tian睇落唔係好大舊,佢將d蟹肉同牛油果壓到一個圓柱形咁,好實好多料。上面嘅黑魚子無咩味,可能比頭先嘅蠔海水味拉低咗味蕾敏感度,蟹肉幾鮮味。夾埋牛油果食,蛋白質加脂肪,幾飽肚。蠔湯!食咁多年蠔都未食過蠔湯,好濃蠔味!OMG, 唔係蠔油嗰d假味,真係同頭先生蠔一樣,只係無咁咸!好amazing!!!下次再黎都要叫!炭燒紐西蘭羊鞍扒,無咩氈味嘅羊,皮嘅部份燒到脆晒,好香!有3大舊,肉質好軟嫩,下面嘅薯蓉有d薯仔塊夾雜,唔係完全幼滑,係有咬口嗰種。

好耐冇食過生蠔喇。所以特登搵咗啲一間The Oyster House 去食好嘢。今日試咗佢三款生蠔,係Rollex, Krystale 同Irish Rock。三種生蠔各有各好味之處,有啲比較重海水味,有啲就比較creamy。當然,專登嚟呢度食生蠔,真係同喺自助餐嗰啲冇得比,新鮮就一定㗎啦。另外嗌咗烤帶子,個調味做得好唔錯,有牛油香仲有蘑菇同柴魚作為配菜。當然個帶子火喉都控制得唔錯,唔會過熟,做到溏心嘅感覺。而且帶子新鮮好鮮甜。主食當然又係唔少得有蠔嘅出現啦。呢一個蠔嘅意大利粉,雖然望落去好似意大利飯咁,但食落去個口感好唔錯,因為冇咗意大利飯嘅嗰啲重奶油好膩嘅感覺,同時亦唔會好似意大利飯咁偏硬身。食落去充滿啖啖充滿蠔味,裏面仲有六隻蠔添。最後我哋叫咗Tiramisu做甜品,店員話呢個甜品係呢度自家製。我同女朋友都覺得好好食。因為佢啲Lady Fingers浸咗濃濃嘅咖啡味,但係都仲有少少蛋糕嘅咬口感,唔會過淋。而且啲cream打到個結稠度啱啱好,唔會太水。面頭仲有少少士多啤梨同藍莓啲水果,可以中和甜味。