2017-06-18 143 浏览
去夾公仔,咁就順便試下新野韓式炸雞 去到人唔多環境唔錯 光線充足 坐得幾舒服叫左兩碟野食蒜容蔬菜勞雞和韓式芝士薄餅一人一杯野飲一開始上左薄餅先, 餅底薄料又足芝士多,可以拉起@@但一D都唔覺膩, 唔會太重芝士味而覺得反胃好食, 容易接受, 又大份最後隻雞上碟,一上就聞到香味超香蒜容味,食落口好好食, 配煉少少蔬菜又幾MATCH唔會覺得食太多肉,.可以平衡口感烤雞唔會乾真真 口感唔錯 仲有一碟仔酸蘿蔔配兩碟野兩個女仔食唔曬呢. 三個女仔食會好D整體隻雞絕對值得再去食﹗ 價錢唔貴, 合理. 位置都方便^^

去夾公仔,咁就順便試下新野
韓式炸雞 去到人唔多

環境唔錯 光線充足 坐得幾舒服
叫左兩碟野食

蒜容蔬菜勞雞和韓式芝士薄餅
一人一杯野飲

一開始上左薄餅先, 餅底薄料又足
芝士多,可以拉起@@
但一D都唔覺膩, 唔會太重芝士味而覺得反胃
好食, 容易接受, 又大份

最後隻雞上碟,一上就聞到香味
超香蒜容味,食落口好好食, 配煉少少蔬菜又幾MATCH
唔會覺得食太多肉,.可以平衡口感
烤雞唔會乾真真 口感唔錯
仲有一碟仔酸蘿蔔配

兩碟野兩個女仔食唔曬呢. 三個女仔食會好D
整體隻雞絕對值得再去食﹗ 價錢唔貴, 合理.
位置都方便^^
2017-06-16 124 浏览
透過openrice book咗時間,收到confirmation。點知準備去餐廳時打電話reconfirm,先被通知已經取消booking。個staff話佢哋無位,所以當日send email通知我取消(我係有留電話)。仲同我講,我唔應該through openrice book而應該打電話...咁我話「但你哋俾人喺openrice book喎…」佢竟然話佢哋唔可以透過openrice book..我話咁應該同openrice report返,佢哋就叫我向openrice投訴...可能佢真係好好食,但係...我只可以話我無緣嘗試食物背脊骨落囉
2017-06-10 134 浏览
突然間好想食韓國嘢,特別係炸雞,所以行經銅鑼灣某一棟大廈之際,有啲廣告推介呢一間餐廳既炸雞,見到啲圖片就好想食,所以就試咗「The Hwaduk」。 入到去環境好簡約,裝修樸素有韓式Feel,仲有間房仔可以一班朋友一齊聚餐,而且窗口可以望海景,環境幾舒服。餐牌上有唔同款式嘅Pizza、唔同味道嘅炸雞、小食拼盤同埋有酒精同無酒精飲品等等。我哋最後揀咗「燒雞配年糕」、「燒牛肉薄餅」,再加兩杯飲品,分別係荔枝啤酒同埋一榨水果茶。燒雞配年糕賣相非常吸引,而且遙遠都可以聞到燒雞嘅香味,份量十足,兩個人其實都剛剛好食得晒。首先試左燒雞,燒雞啲肉真係好滑嫩,老實講,係我食過咁多炸雞、燒雞之中佢係唔熱氣唔油炸的,燒雞嘅部位平均,又有雞髀、雞上胸,估唔到雞背啲肉都非常滑,配以正宗韓式汁,汁嘅味道唔鹹,仲有好少嘅辣味,非常惹味、滋味啊。另外啲年糕煮到好林,咬落去好有口感,非常彈牙,必食,而且係再想Encore!另外個燒牛肉pizza,Pizza底非常薄而脆,而且表面鋪滿左一粒粒好香嘅牛肉,仲有厚厚嘅芝士係底,上面仲有一粒粒嘅紅椒青椒,材料足料,味道好香,忍唔住要食下試下,食落去口感好爽好脆,咬落去又有脆又

另外個燒牛肉pizza,Pizza底非常薄而脆,而且表面鋪滿左一粒粒好香嘅牛肉,仲有厚厚嘅芝士係底,上面仲有一粒粒嘅紅椒青椒,材料足料,味道好香,忍唔住要食下試下,食落去口感好爽好脆,咬落去又有脆又有林嘅效果,外脆內軟淡淡芝士牛肉,食落去唔會太流,仲有好香好新鮮嘅牛肉味道,又唔會太熱氣,好味道!

另外水果茶入面有唔同款式嘅水果,切成一粒粒的,有火龍果、蘋果、橙、檸檬等,水果茶呈現黑加倫子顏色,飲落去有點清香同埋甜甜的味道,味道唔錯,最適合唔飲酒嘅人士或者女士。

荔枝啤酒面頭有啲泡泡,我朋友話幾開胃,同埋採用韓國新鮮啤酒,都幾特別,可以一試。

埋單都只係唔使$600,兩個人非常超值啊,下次一定再試佢啲雞,食幾多次都唔怕同埋唔會厭!因為啲雞完全唔熱氣,而且非常好食,必食!
2017-05-25 177 浏览
小編的母親~~母親節快樂!哈,現在說會不會太遲?不會,因為小編在母親節當日去了一間很正斗的韓國餐廳~~一家人都吃得很開心!先溫馨提示一下,這韓國餐廳內的服務員都似是韓國人,總之就是要說英文才可以點餐和與職員溝通! 餐廳位於CWB,評價很高。餐牌很多也很想吃,還好我們多人,可以多叫一點不同的美食!因為有老有幼,所以我們點的都很多種類。 大家準備好了嗎?要開餐了~~~ 炸蝦配薯角:好好好好味!香口而不油膩,脆脆的炸蝦可以連蝦殼一起吃掉!正!必食推介! 下面是雞肉PIZZA~~當你親眼見到 The Hwaduk廚房的巨型大PIZZA爐時(不是四方形果D啊!!),你就會很期待! 這PIZZA不是用醬汁滿足客人的口味,而是每一口都有蔬菜和焗香的雞肉粒! 這個是小吃拼盤,真的不能不叫,可以一次過滿足多個胃之外,還對客人的味覺帶來了多個衝擊。 你不會想像到為何章魚可以這麼易咬,你不會想像到雞肉的多汁和多個醬汁帶來不同的配合。連個紫菜飯團也被餐桌旁的小孩吃光光! 章魚有人的手掌這麼大哦~~拿來的時候真的"WOW"地叫~~~ 烤
小編的母親~~母親節快樂!

餐廳位於CWB,評價很高。

餐牌很多也很想吃,還好我們多人,可以多叫一點不同的美食!
因為有老有幼,所以我們點的都很多種類。

大家準備好了嗎?要開餐了~~~

烤雞配年糕:這個有點辣(也不是有點),想叫的朋友可以先考慮一下,但是很好吃。
個汁配得一流,而且有咬感,不貼牙!

原來每個菜都會送個酸蘿蔔,好好味~又開胃!

這個又是必食推介,種子PIZZA,健康的PIZZA首推這個,配合蜜糖吃可以更清新的感覺。
這個在外間很少有得吃,吃的時候你是真心FEEL到你把健康吃下肚!

接著,韓式什錦魚蛋湯和海鮮配烏冬~~~

個海鮮配烏冬我們加了一次單~~HAHAHA!
真係好正,個湯唔鹹之餘,還有陣陣海鮮味,吃烏冬的時候你是情不自禁下會把湯飲完~~>"<"

韓式什錦魚蛋湯比較清,但無奈韓國魚蛋就是貴~~

原來仲有free drink~~~大滿足啊!!

我一定會再來!大家不擔心食物質素和服務,因為真的好好!

又一次證明,吃東西不要計較!肚皮和歡樂時間是無價!呵!
2017-05-14
庆祝纪念
母亲节
  • 炸蝦配薯角
  • 種子PIZZA
  • 海鮮配烏冬
開平道係利園後面,其實易揾既!一入好似辦公室大堂,上lift係睇到外景,雖無咩景,但都搭得開心!一入嚟就有韓國音樂好,環境好清潔。帶手套食烤雞配年糕係一大隻雞,香味辣辣地。先食年糕,一睇以為係薯仔,心諗咁奇怪。一咬,原來係炸左既年糕,外脆內軟,特別係依間食到!雞內大都好嫩口,少少係胸肉無咁嫩。雞腿最吸味同多汁,哈哈。雞翼都唔差嫁!食完食酸白蘿蔔清一清。再食沙律菜中和返哂食咁多肉。韓式什錦魚蛋湯熱辣辣,魚蛋好多種類。其中一粒有青椒微辣既肉配胡蘿蔔,其他係好彈牙既魚糕,真係覺得有點魚味又唔腥。湯好清淡無味精,但濃蛋味。有青菜 芽菜 金菇更加健康,有埋雞蛋好多野食。飲品好大杯好似Ruby Tue既size!Grapefruit Soju清新,用梳打水整嫁!Grapefruit味好濃好濃,唔係藥水味,正!Peach Soju比grapfruit甜同埋peach味好重,好岩女仔飲!每杯都有果肉,真材實料。
一入嚟就有韓國音樂好,環境好清潔。

有青菜 芽菜 金菇更加健康,有埋雞蛋好多野食。

2017-05-15 147 浏览
近年韓風食肆頻頻來港,本對韓菜式不咋感冒的我,今也動了些儿衝動,到了在銅鑼灣開平道1號Cubus21樓的韓國館 一一"The Hwaduk"一樂也的!此的確是旺中帶著幽靜的地方,館內装飾雅緻,簡潔兼舒適的很啊!👍我們找了個靠窗邊的位置坐,此可俯瞰景色,還可享受到午後的陽光,照射在我們的身上,在此時季節里,倍感陽光之溫暖啊!再能享用此韓國館"The Hwaduk"的美食,更是一樂也的啊!"烤雞沙律"向來注重健康的我,對食物同樣都有極注重的呀!👍當然呀!我們首先是點了份"烤雞沙律"的,果然不岀所料的呀!上來的沙律,蔬果如此配搭得為色彩繽紛的,內有紅番茄仔丶紫洋蔥等等------還帶有些黑醋汁的,那可是更為健康的食物配合的啊!👍👍那烤雞肉更不㶷色的啊!👍👍👍雞肉一點儿也不干巴巴的啊!烤得香香還會兼帶有肉汁豐富的啊!真不錯啊!👍👍👍👏還有另叫一一"芝士沙律配油醋汁"的沙律可選擇的呀!👏👏👏"烤雞配年糕"此烤雞的皮帶點儿甜,皮稍微有點脆的,肉嫩帶有點兒辣味的呀!很是野味呀!👏👏還配上2杯飲料,還可加些酒精濃度的啦!都是極好飲的果汁加上酒精的飲料啊!👏👏我們點了杯藍梅果汁及番石榴果汁,都是添加上了
"烤雞沙律"

還有另叫一一"芝士沙律配油醋汁"的沙律可選擇的呀!👏👏👏
"烤雞配年糕"
我們點了杯藍梅果汁及番石榴果汁,都是添加上了些酒精的飲料的,真好飲呀!👍👍👍
2017-05-15 2048 浏览
韓國炸雞美味可口,不過近年吹起健康的烤雞風潮,烤雞店百花齊放,當然各有優劣。The Hwaduk的烤雞令我變心了😂原本我超愛某韓國烤雞店的烤雞,但吃完這照燒汁烤雞不禁跟朋友投向The Hwaduk懷抱😬這照燒汁烤雞比一般的健康,為何我這麼說? 因為此烤雞滿佈菜蔬,如蘿蔔,洋蔥,椰菜等,令大家不會只吃雞肉,也能吃點菜,均衡飲食。而且這些蔬菜一吃便愛上,吸盡醬汁,入味非常。醬汁以照燒汁為主調,同時加入檸檬汁,故酸酸甜甜的滋味讓我們胃口大開,我認真跟朋友說想要白飯拌汁。一看便知這烤雞肉汁破表,好吃得不能自拔。雞肉雖帶著油亮亮的雞皮,但吃它的時候一點罪惡感也沒有,只會覺得它太美味,想一口吃光全部。雞肉在烤煮過程中把油滴光,因此不會有多餘油脂存在烤雞上。就連雞胸部份如同雞翼,雞脾般滑嫩,無可挑剔。加上酸甜的照燒汁與雞肉原有的肉汁裡應外合,每口雞肉不論肉汁還是嫩度均勢不可擋。 鍾情海鮮的我當然不會錯過這裡的海鮮湯烏冬,烏冬浸久不爛,而且咬起來非常有嚼勁,吸附海鮮湯的精華,鮮美滋味完全滲透在彈牙的烏冬裡。這湯頭清甜得很,清爽好喝,一整窩湯充滿海鮮香氣。蝦隻蠻大尾新鮮,因為它的鮮美,蝦頭裡的蝦膏吸得我

海鮮湯配烏冬

這湯頭清甜得很,清爽好喝,一整窩湯充滿海鮮香氣。
海鮮湯配烏冬

蝦隻蠻大尾新鮮,因為它的鮮美,蝦頭裡的蝦膏吸得我很爽,精華盡在頭中,蝦肉彈牙。

海鮮湯配烏冬

青口小小的,卻海味十足,墨魚也很鮮甜有咬勁,不輸給大蝦。
Sangria (non-alcohol),柚子燒酒

柚子燒酒打從我一走進店裡就想喝,感覺烤雞與它最搭配。這酒喝起來既有燒酒的酒香,與此同時也有柚子的酸甜味,沁涼爽口。
柚子燒酒

Sangria (non-alcohol) 以新鮮水果片,糖漿與梳打水調製而成,香甜順口十分好喝。淡淡的水果香摻和梳打水的氣泡,恰到好處的組合。裡面的水果種類多樣,有蘋果,橙檸檬,奇異果等,挺合朋友胃口。
Sangria (non-alcohol)

Sangria (non-alcohol),柚子燒酒
柚子燒酒
Sangria (non-alcohol)
2017-05-11 172 浏览
朋友去完韓國給我手信,順道帶我來她公司 附近的韓式餐廳dinner,說是想邊回味韓國滋味,邊分享旅行趣事。芝士沙律配油醋汁,沙律蔬菜/洋蔥/車厘茄用料新鮮,味道可口,混合味道醇厚的芝士片及Cream Cheese 豐富口感,淋上微酸醋汁更清新,健康味美~京蔥炸雞, 本想點烤雞,但焗爐壞了,唯有叫炸的。份量十足,雞皮炸得金黃香脆,雞肉紮實沒有肥膏不油膩,配搭韓式醬汁及蔥汁多而夾口的長青蔥同吃,濃郁惹味,而伴菜酸瓜 酸甜醒胃,平衡炸物的乾燥感~凍桃茶,嚐到頗甜微酸的桃味。朋友則點啤酒,說是正宗韓國人食炸雞時的指定動作,旅行時也見很多韓國人真的如此配搭~整體份量十足,人均二百幾蚊頭由前菜至飲品,滋味又飽肚,銅鑼灣區來說,算是抵食的晚餐~ 又拎到手信真開心~

京蔥炸雞

酸瓜

凍桃茶 $48 / 1664 Blanc $68

2017-05-07
京蔥炸雞
2017-05-10 158 浏览
我和友人到了The Hwaduk食晚飯,地方易搵,環境潔清又舒適,是和朋友聊天的好地方!我和朋友每人叫了一杯果汁燒酒,分別是Mango fruit soju 和 Litchi fruit soju。起初我也很擔心,因為自己不太喜歡酒的味道,和酒量很差,所以不太酒。但見旁邊客人點了兩大杯燒酒,色彩繽紛又大大杯,於是我們也叫了兩杯試試。但試試後發現還不賴,就是很重的果汁味,不太喝得出酒的味道,很適合女士飲食物方面,我們點了韓式芝士pizza和烤雞配年糕。韓式芝士pizza送來的時候,附上了一小碟蜜糖,又香又濃的芝士,咬開時還會拉絲,很好味。倒下一點蜜糖試試,發現味道更有趣!甜甜咸咸的,很特別的味道~烤雞配年糕也很好吃!年糕醬很入味,軟軟綿綿的感覺,十分煙韌!烤雞也烤得十分入味,雞肉很嫩,不會很老,好吃好吃。看得出是地道韓國餐廳,老闆是韓國人,非常有禮貌和好客,食物也很好吃,和韓國旅行吃到的一樣好吃!

2017-05-09 171 浏览
約咗朋友想靜靜哋傾計食飯,朋友見openrice comments 唔錯就試試。餐廳唔大但坐得舒服,老闆應該係韓國人,全程所有員工都英語對答,不過冇所謂menu全部有圖,唔識菜名手指督督就得。咁啱全部人都唔想食辣,簡單叫咗個招牌雞、磨菇pizza 同關東煮。*招牌雞醃過有味,不過都附上3種sources配食,ok。*磨菇pizza清清地又飽肚唔錯。*關東煮因個人喜歡韓式魚蛋,而煮法都唔會有太大落差,所以no comment。見好多女仔叫水果pizza,應該試試當甜品,但太飽唯有放棄。
*招牌雞醃過有味,不過都附上3種sources配食,ok。
*磨菇pizza清清地又飽肚唔錯。
原來食韓餐都可以食得健康啲😆🤘🏻·雜錦芝士種子薄餅 $148Gorgon-nut pizza 🥜🍕 고르곤넛트 피자·老實講,🍎覺得自己真係幾無知,因為當我做下資料搜集時👩🏻‍🏫💻先發覺,咦~其實好多所謂韓國過江龍🇰🇷🐉靜悄悄咁入駐咗香港,等🍎仲成日識得去韓國街🇰🇷❗️今次🍎就選擇咗 The Hwaduk 🏠 作為我午餐嘅地方❗️·The Hwaduk 🏠 位於開平道1️⃣1️⃣號 CUBUS 2️⃣1️⃣樓,CUBUS都唔算位於大街上,勝在仲未被發掘,所以暫時都仲可以食到個悠哉悠哉嘅午餐❗️而The Hwaduk就位於較高嘅樓層🏢,2️⃣1️⃣樓,店內嘅角落~靠近窗口位置可以看到外面嘅風景,雖然唔算有咩靚景睇,但少咗高樓大廈嘅阻擋,多咗自然陽光嘅透射,係一個清靜嘅下午有陽光☀️嘅陪伴,你話係咪享受啦☺️~(溫馨提示~靚位唔多嫁!)·黎韓國餐廳🇰🇷,炸雞🐔係不能少❗️但係炸雞之前,🍎已經一眼👀就已經鎖定目標🎯~PIZZA🍕❗️無錯,唔好質疑,係PIZZA🍕!點解❓此pizza係非一般嘅pizza 🤣 因爲佢嘅餅底係用黑米製成‼️💡點解🍎見到黑米pizza🍕就諗都唔駛諗就決定好點呢?因為黑米嘅營養豐富,係食/葯方面嘅價值高,有
原來食韓餐都可以食得健康啲😆🤘🏻

雜錦芝士種子薄餅 $148
Gorgon-nut pizza 🥜🍕 고르곤넛트 피자
💡點解🍎見到黑米pizza🍕就諗都唔駛諗就決定好點呢?因為黑米嘅營養豐富,係食/葯方面嘅價值高,有世界米中之王🌍🍚👑嘅稱譽,聽聞古代嘅人都會進貢黑米嫁❗️好野梗係唔好執輸🙈難得係韓國餐廳見到,機會,梗係要把握啦!
❣️ Sorry~廢話多咗啲🤣雜錦芝士種子薄餅係用咗4️⃣種nuts 同芝士🧀作為餡料,餅底則採用黑米❗️
❣️ 4️⃣種nuts分別為花生🥜,杏仁,南瓜籽,葵花籽(為免有任何變更,請落單前向店員查詢😉)店家採用咗高溫烤焗,以致nuts雖無咗表面原有嘅堅硬,但仍保有內在嘅柔軟和味道,配上淡香嘅芝士🧀,軟綿綿嘅嚼勁,有啲似食緊綿花糖嘅感覺~想玩拉絲效果?依個pizza仍然可以滿足到你😊
❣️黑米pizza,你問🍎咩味,🍎只係嚐到點點微甜;可能用黑米做成,口感有啲似米糕咁~軟綿綿但又有點嚼勁,同平時食開香脆嘅pizza好唔一樣,依個比人嘅感覺係不愠不快❗️味道亦比較淡,但配搭上多種nuts同芝士🧀,多咗番香甜嘅滋味😊
📣🍎 覺得依個黑米pizza系列就係行健康路線,既然健康~當然就唔會有平時食開嘅多肉或濃厚嘅味道;健康路線得黎但又唔會淡然無味,著重健康或養生嘅朋友,不妨考慮一下😉
蒜香烤雞 🐔 $198
Garlic Chicken / 더화덕마늘 치킨
今時今日,好多餐廳都會用不同特色/賣點去吸引食客嘅目光👀,The Hwaduk 雖為韓國過江龍🇰🇷🐉但仍明白依個道理,佢地就用咗天然材料同高溫烤焗依2️⃣個賣點黎吸引大眾嘅眼球❗️
黎韓國餐廳居然唔點炸雞點烤雞🤣為咗佢個高溫烤焗,🍎拼了🙈,口味方面🍎原本想點辣嘅🌶,但礙於朋友仔唔食得辣,最後點咗個蒜香烤雞🐔❗️
❣️ 蒜香烤雞採用咗火山岩🌋焗爐烤焗,即係用300C-400C高溫烤焗,既可以令雞肉❣️表面香脆而入面仲係好柔軟~啲雞肉仲平均咁烤熟,唔會食到邊到熟邊到唔係好熟嘅情況❗️
❣️ 蒜香辣雞🐔 整體唔錯,$198黎講都有好多舊雞肉🐔;味道方面,醬汁比🍎嘅感覺有啲似中菜🇨🇳嘅芡汁,醬汁基本上都算幼滑但又帶啲啲稠嘅質感,淨係試醬汁的話~係甜嘅而蒜味唔太出,似⋯似啲杰杰地嘅甜鼓油嘅感覺❗️但當你咁諗時就要小心,因為當你真係試到/咬到啲蒜粒時,啲蒜味就大爆發😆(唔好話🍎講廢話🙊)
❣️ 雞肉嘅質感都算柔嫩,唔柴口~🍎就覺得有啲啲乾,好彩有醬汁搭救❗️
📣 The Hwaduk 堅持用天然香料醃製食物,🈲採用人工添加劑❗️加上又有火山岩🌋焗爐依個食材處理手法,睇黎大眾都越黎越注重食🉐🈶🈺又健康,The Hwaduk 可能會係一班食得健康嘅朋友嘅另1️⃣選擇🤔❗️
2017-03-24
午餐
2017-05-01 190 浏览
呢間餐廳位於一座新式大廈入面既其中一層,留意到其他樓層係唔同既高級餐廳,俾人一種好舒服乾淨既感覺。呢道炸魷魚配薯角係用鐵板上碟,所以送到嘅時候仍然煎緊食物,令魷魚同埋薯角保持香脆。魷魚係原隻上碟,所以職員細心幫我地用剪刀剪開,方便食用。味道方面,炸魷魚好新鮮彈牙,薯角亦充滿新鮮薯仔味,配上茄汁同蛋黃醬更加好味。令我下次仲想黎多次試下佢既炸八爪魚,十分有期望。黎呢度既目的就係試下佢地既炸雞同平時既有咩唔同,唔係上炸粉炸果種,係有薄薄脆皮既烤雞。相比起平日既炸雞健康得多,沾上附送既4款醬汁,更添滋味,我個人最鐘情泰式辣醬同芥末。飲品叫咗一杯桃味水果酒,酒係可以選擇燒酒或者啤酒,而我揀咗燒酒。燒酒嘅酒精濃度會比啤酒高,當初以為會好重酒味,但係飲落就有好香甜嘅水果桃味,完全唔覺得呢杯係酒,所以好好飲,配上炸魷魚配薯角好合適。另外朋友就叫左無酒精既sangria,平時既sangria係用紅酒浸生果,唔想一早飲酒就唯有飲呢款用提子汁代替既黎過下引。店員亦十分有禮貌,今餐就頭到尾都食得好舒服

店員亦十分有禮貌,今餐就頭到尾都食得好舒服

2017-04-05
午餐
  • Squid Fry
平時食開韓國野都不離炸雞,食得多又怕肥同唔健康,終於係銅鑼灣發現一間韓國菜但又唔係食炸雞既餐廳。佢地主打較健康既烤雞,當然仲有其他唔同既野食喇😃~餐廳位於CUBUS既21樓,唔講都唔知原來呢棟大樓入面都幾多野食下!食物1.芝士沙律配油醋汁呢個沙律有兩款唔同既芝士加入其中,食落唔算太特別,但稍微有小小太酸,可能係油醋汁既問題,不過整體黎講都算不錯。2.烤雞配年糕烤雞配年糕呢個搭法一次滿足哂想食雞肉同年糕既願望。首先,年糕方面,外層加左小小蜜糖,年糕稍微炸過,咬落外層小小脆,入面就軟的,好食。其次,炸雞方面,醬汁塗左係雞面落去烤,食落面果層好正,但入面就缺少左味道,所以最好食既方法就係連埋雞皮一起一齊食。呢到既店家好貼心咁採用左一個夾夾,可以方面進食,唔洗整污糟隻手。3.Peach Soju第一次飲燒酒,但酒味唔太出,桃味佔大多數,幾適合女仔飲,平時唔多飲酒既我都差唔多飲哂(´▽`)。4.Lemon beer呢個都係檸檬味居多,酒味真係冇咩,但我飲左一啖,覺得有小小太甜。不過,男朋友就話覺得我果杯甜D😂。但整體黎講,我覺得呢款酒同上面果款都好適合女仔/唔太飲得既人飲。服務有求必應,黎都走果

食物
1.芝士沙律配油醋汁

2.烤雞配年糕
烤雞配年糕

3.Peach Soju

4.Lemon beer
Lemon  Beer

有求必應,黎都走果陣都好有禮貌👍🏻
2017-04-26
烤雞配年糕
  • Chicken with Rice Cake
2017-04-28 247 浏览
餐廳環境:位置21樓,要搭電梯上去,電梯有玻璃窗,睇到風境 一直向上爬,同時令食慾一齊向上升。 上到去餐廳唔算大, 但係裝修簡約舒適, 屬於朋友聚腳嘅好地方, 而且有預約服務,唔怕無位坐。食物:食物標榜用特別「火山岩爐」烤焗, 而且你坐喺度真係見到個火山岩爐架, 個爐溫保持喺300至400度之間, 佢話焗出嚟嘅pizza會又脆又適中。 所以我哋都有食pizza, 芝士足, 味道唔算太濃不過我就覺得好好食, 個餅底唔會好似一大塊包咁。另外, 佢嘅韓焗雞, 有多種口味, 我哋試咗加入年糕嘅口味, 年糕外邊有炸過香口嘅感覺, 配合埋韓炸雞甜甜地嘅味道, 食完飽而不膩。 雞肉肉質方面唔太老唔太嫩都ok吖。仲有飲品,佢有兩頁飲品,酒精飲品為多,啤酒,燒酒,唔同口味俾你選,酒+雞,本來就係朋友。當然都有無酒精的飲料,俾唔飲酒嘅朋友仔。衞生:樓面衞生舒服,地下唔會油滑滑。店內有洗手間,算清潔,唔會一陣味,讚碗碟餐具無污漬, 唔黐納納。服務:員工細心,放上大支飲品時自動派杯。拍照無甩拖。仲俾個溫馨親切嘅笑容添。就當我哋食完曬,嘢又飲完曬,枱面嘅碗碟都收曬之後,口乾乾哋, 我哋聲都未出, 服務生主動放低
餐廳環境:

食物:

。當然都有無酒精的飲料,俾唔飲酒嘅朋友仔。

衞生:
樓面衞生舒服,地下唔會油滑滑。

店內有洗手間,算清潔,唔會一陣味,讚

碗碟餐具無污漬, 唔黐納納。

服務:
員工細心,放上大支飲品時自動派杯。
拍照無甩拖。仲俾個溫馨親切嘅笑容添。
就當我哋食完曬,嘢又飲完曬,枱面嘅碗碟都收曬之後,口乾乾哋, 我哋聲都未出, 服務生主動放低杯水俾我哋, 真係好體貼㗎。

價錢:
有好嘅地方又有好嘅食物質素
, 仲要有溫馨體貼嘅服務員
, 環境又唔使逼逼澀澀, 衛生又好, 仲要有酒飲
, 夾夾埋埋 二百零蚊 都差唔多喇每個人。 不過一定係睇番個人食量而定啦

整體感覺:
呢間係一間環境舒適食物質素唔錯嘅餐廳,
最適合同三五知己約會傾計飲野食飯,
唔會有被趕走嘅感覺

2017-04-24
  • Chicken with Rice Cake
最近總算有丁點幸運,每件事都可以比預期時間順利完成!與哈韓的朋友很久不見,於是今天齊齊出去食韓餐!銅鑼灣韓式炸雞烤雞餐廳多不勝數,今次朋友帶領去開平道食廈其中一間!甫進去,餐廳座位雖不多,但空間感卻不錯,不會顯得太迫狹!😅店內烤雞選擇超過十款,確實有點難以抉擇。到最後選了新口味(蔬菜及水果系)的烤雞!生果配烤雞 - 件數徘徊在十件內,有別坊間的烤雞表面乾身做法,這個肉汁較為充沛!雞件質感厚實,細細件骨位不算多,肉味嫩滑得來不嚡口,加上經烘烤過的蘋果、藍莓、菠蘿作配菜,入口清新酸甜,可以去一去除食雞時的微滯感。韓式什錦魚蛋湯 - 以韓式鐵鍋呈上,傳熱及保溫的能力皆不錯!說回食物好了!小小一鍋湯滿載材料,有烚雞蛋、魚蛋、魚串等。魚蛋及魚串的味道有別於坊間,全因魚肉比例佔了70%,故食落份外彈牙鬆軟毫不粉稔。湯水亦帶清甜不渴。西柚Squash - 色澤弄得挺漂亮~西柚味不太假,酸甜度適中,加了冰塊及檸檬片後頓時倍感冰涼爽快,抒發了悶熱的心情!藍莓Squash - 味道偏酸,不過挺醒胃!🙈食烤雞炸雞除了飲啤酒這個最佳拍檔外,飲Squash其實也是一個不錯的選擇!
最近總算有丁點幸運,每件事都可以比預期時間順利完成!
與哈韓的朋友很久不見,於是今天齊齊出去食韓餐!

甫進去,餐廳座位雖不多,但空間感卻不錯,不會顯得太迫狹!😅

店內烤雞選擇超過十款,確實有點難以抉擇。
到最後選了新口味(蔬菜及水果系)的烤雞!

說回食物好了!
小小一鍋湯滿載材料
,有烚雞蛋、魚蛋、魚串等。
湯水亦帶清甜不渴。
西柚Squash - 色澤弄得挺漂亮~