2017-08-12 58 浏览
老實講韓國菜我只吃過傳統菜式,炸雞呢D新派菜今次係我第一次食。The Hwaduk 係朋友介紹的,今次我同男友收左工就決定來試試我哋想到去八點鐘左右,好熱鬧喎座位坐左九成大部份食客都係年輕男女。老闆應該係韓國人餐廳嘅環境都唔錯,不過我同男友覺得音樂大聲咗啲我地睇完餐牌就點左以下食物大熱天時有咩爽得過飲啤酒見到已經冇晒口水咁特別嘅pizza都係第一次食有香蕉、蘋果、藍莓同大量芝士感覺好健康但其實都好邪惡😈😈薄批來的,成個Pizza底都係有藍莓醬,甜甜地一個字形容曬有十件,兩個人食一定夠醬汁香噴噴又足夠,令成碟雞的味道升級。呢個烹調方法幾好,起碼唔熱氣跟蒜香雞嘅配菜夠爽口,味道酸甜,好開胃份量多少少就更好兩個人又飲又食$493,價錢中等食到超飽總結: 會介紹俾朋友,自己亦會再幫襯,因為食物特別又美味估唔到第一次食新派韓菜有驚喜下次來會想試吓其他小食
我哋想到去八點鐘左右,好熱鬧喎座位坐左九成
大部份食客都係年輕男女。老闆應該係韓國人
餐廳嘅環境都唔錯,不過我同男友覺得音樂大聲咗啲
我地睇完餐牌就點左以下食物
大熱天時有咩爽得過飲啤酒
水果pizza
見到已經冇晒口水
咁特別嘅pizza都係第一次食
有香蕉、蘋果、藍莓同大量芝士
一個字形容曬
蒜香雞
有十件,兩個人食一定夠
醬汁香噴噴又足夠,令成碟雞的味道升級。
呢個烹調方法幾好,起碼唔熱氣
白蘿蔔粒
跟蒜香雞嘅配菜
夠爽口,味道酸甜,好開胃
份量多少少就更好
兩個人又飲又食$493,價錢中等
食到超飽

總結: 會介紹俾朋友,自己亦會再幫襯,因為食物特別又美味
估唔到第一次食新派韓菜有驚喜
下次來會想試吓其他小食
2017-08-10
水果pizza
蒜香雞
白蘿蔔粒
2017-08-11 34 浏览
今日來到銅鑼灣,結伴和舊同事到銅鑼灣覓食,舊同事推介這間韓國意大利餐廳,由韓國人主理。星期一至五都供應午餐,相比晚市或假日更為抵食。Cheese and Vegetable Salad沙律菜清新味美,伴以芝士一併享用提升口感的層次。Ceviche海鮮款式多,有魚,蝦及帶子,酸酸的醬汁,突顯海鮮的鮮味。New Style Binimbap由多款蔬菜和雞肉組成,再混合韓式辣醬食得更惹味。Chicken with Rice韓式烤雞皮脆肉嫩滑,一點也不油膩。Blueberry Cheesecake芝士味香濃,但又不會蓋過藍莓的味道,食得很滋味。
星期一至五都供應午餐,相比晚市或假日更為抵食。
Cheese and Vegetable Salad
沙律菜清新味美,伴以芝士一併享用提升口感的層次。
Ceviche
海鮮款式多,有魚,蝦及帶子,酸酸的醬汁,突顯海鮮的鮮味。
New Style Binimbap
由多款蔬菜和雞肉組成,再混合韓式辣醬食得更惹味。
Chicken with Rice
韓式烤雞皮脆肉嫩滑,一點也不油膩。
Blueberry Cheesecake
芝士味香濃,但又不會蓋過藍莓的味道,食得很滋味。
2017-08-10
午餐
2017-08-10 47 浏览
今晚過海黎行SOGO想食韓國菜上網見到呢個烤雞店評語唔差一於就黎試下位於利園附近Squash 。$48有多種口味供選擇荔枝、藍莓、西柚、芒果、檸檬、桃我地揀左1杯藍莓&1杯荔枝好解渴啊😌甜度適中好清新的水果味烤牛肉薄餅。$138餅底薄食多都唔怕濟厚厚的芝士於薄餅上芝士味固然香濃但食落唔會太膩口感香脆可口好有驚喜韓式薄餅如此有水準?招牌烤雞。$188採用岩爐烤焗雞隻而且選用嫩渦春雞整為體外脆內嫩雞皮烤得微脆而雞肉則嫩滑烤雞時間掌握得剛好雞肉剛熟微粉嫩好juicy 😆另備 辣醬、忌廉、蜜糖芥末醬🇰🇷至於服務方面都非常好大部分員工也是韓國人首先有韓國女士提醒我地可沾醬料拌雞吃最後有韓國男士問我們對餐廳有何意見可見與客人保持多交流足以感受到韓國人有心於異地經營
今晚過海黎行SOGO
想食韓國菜
上網見到呢個烤雞店
評語唔差一於就黎試下
位於利園附近

Squash 。$48
有多種口味供選擇
荔枝、藍莓、西柚、芒果、檸檬、桃

我地揀左1杯藍莓&1杯荔枝

芝士味固然香濃
但食落唔會太膩
口感香脆可口

好有驚喜
韓式薄餅如此有水準?

招牌烤雞。$188
而雞肉則嫩滑
烤雞時間掌握得剛好
雞肉剛熟微粉嫩
好juicy 😆
另備 辣醬、忌廉、蜜糖芥末醬

🇰🇷至於服務方面都非常好
大部分員工也是韓國人
首先有韓國女士提醒我地可沾醬料拌雞吃
最後有韓國男士問我們對餐廳有何意見
可見與客人保持多交流
足以感受到韓國人有心於異地經營

2017-08-08 167 浏览
平時一講到關於雞嘅韓國料理 就一定係諗起炸雞先🤡 前幾日無意中就俾foodpigss🐷🐷發現呢間烤雞好似幾特別咁 事關聽聞話啲雞係用火山岩烤爐 冇經過油炸而成 所以🐷🐷就緊係入黎試個究竟喇😃 🐷🐷首先就試左呢碟烤雞配年糕($208)份量比想像中多 肉質幾嫩滑 特別係雞脾 好juicy😋 而因爲啲雞係烤雞而唔係炸雞嘅關係 所以啲皮係冇咁脆 但就有第二個效果🤗 感覺真係好味得黎又健康啲 重點係冇咁熱氣😜但最估唔到係啲年糕係炸 外皮脆得黎裡面又煙韌😎確實唔錯👍🏻不得不提食埋呢碟蘿蔔又消滯又開胃🤡 送雞一流😇另外🐷🐷仲食左呢個烤牛肉薄餅($138) size都係比想像中大 但肉粒就唔太多 好彩有好多汁搭夠🤤 同成個pizza勁match😌 岩曬🐷🐷呢個醬王 芝士方面仲好拉絲😍而配啤酒就緊係唔係淨係炸雞嘅專利喇 烤雞都要! 所以🐷🐷就叫左杯Stella($68)。另外仲飲左杯Squash ($48)(blueberry味)好夠汽! 藍莓味又唔會太假☺️ 食飽呢餐真係大滿足❤️❤️❤️

🐷🐷首先就試左呢碟烤雞配年糕($208)
烤雞配年糕

但最估唔到係啲年糕係炸 外皮脆得黎裡面又煙韌😎確實唔錯👍🏻

不得不提食埋呢碟蘿蔔又消滯又開胃🤡 送雞一流😇

烤牛肉薄餅

Stella
Squash (blueberry)
烤雞配年糕
烤牛肉薄餅
Stella
Squash (blueberry)
  • Chicken with Rice Cake
2017-08-08 55 浏览
今日嚟到一間銅鑼灣韓式炸雞店,餐廳嘅炸雞有多款選擇,飲品方面有酒精同無酒精選擇,食物比較多元化。坐低左就有醃製好嘅蘿蔔粒醒下胃,酸酸甜甜幾滋味,開胃之選。首先叫左一個「烤雞配年糕」, 食物除咗好香之外,烤雞仲好有光澤,份量都算多,差不多半隻雞的位置都有,包括有雞槌、雞翼、雞上髀同埋雞胸肉,非常足料,雞肉非常嫩滑,一咬開雞俾肉就有好多雞髀汁滲晒出嚟,加埋佢啲特製烤雞醬汁, 好惹味!另外一小嚿炸年糕, 外脆內軟,年糕食落口煙煙韌韌,而且口感非常香口入味,好快我哋就食晒成碟雞同埋年糕,同出面嘅韓式炸雞與眾不同。之後再叫左個「原隻八爪魚配薯角」, 果然八爪魚真係原隻跟隨鐵板上,一黎到仲大過我隻手板多多倍。之後侍應即場將八爪魚剪成小件,切落去陣陣八爪魚嘅鮮香味散發出來,咬落去煙煙靭靭, 口感彈牙,加上脆卜卜嘅外皮,食落去好新鮮,好有八爪魚本身嘅味道。另外再配以脆卜卜薯角,點埋茄汁好好味。 兩碟菜式已經食到好飽好滿足了。最後叫咗兩杯好特別嘅嘢飲, 一杯係有酒精嘅「凍西柚鮮橙梳打」,飲落去唔算太甜,有西柚橙嘅清香味道,飲落去好爽好好飲。 另外我朋友叫咗一瓶「鮮雜果水果茶」,咁大樽適合兩三個朋友一齊s

坐低左就有醃製好嘅蘿蔔粒醒下胃,酸酸甜甜幾滋味,開胃之選。

另外我朋友叫咗一瓶「鮮雜果水果茶」,咁大樽適合兩三個朋友一齊share飲, 佢將鮮雜果切成碎片,分別有士多啤梨,檸檬同埋橙等等, 再加埋佢本身特製嘅水果茶,非常好飲, 大家可以試試。除此之外仲有好多韓式嘅飲品任君選擇。

最後埋單兩個人都係六百幾蚊,價錢合理而且食物質素一流,不得不介紹呢一間純正韓式烤雞專門店,連老闆同埋老闆娘都係韓國人嚟架,可以食出地道風味,正!
琴晚接朋友系銅鑼灣收工之後 ,我地就上網search 韓國野, 最後就決定去呢間餐廳。 呢間餐廳嘅名好特別, 因為吾太識讀,問左waitress, 原來系個個烤爐既名。韓國炸雞就聽過好多次, 今次見系烤雞所以就黎試下。 本住咩都試下既心態,我地叫左個拼盤。烤雞八爪魚拼盤呢個餐共有八件無骨烤雞, 一人四件剛剛好。 呢個拼盤跟了三款醬汁,秘製忌廉,芥末同酸辣。忌廉感覺好得意, 滑得黎又酸酸地 有d似沙津醬。 芥末吾會辣,反而襯到雞味更突出。 而我都中意食辣, 所以酸辣都系一個幾好既選擇。另外 八爪魚都系重點之一。 上菜時,waitress貼心地為我們親自地八爪魚剪成細細粒 ,方便我地食。點上專屬八爪魚汁,甜甜酸酸,幾野味。如果驚食吾飽, 其實吾洗擔心。 呢個拼盤仲有三個韓飯團加薯條,絕對可以填包你個胃, 特別要講 ,個飯團真系好食。另外,我地見有d野飲系燒酒所以特別試下。我地要左一杯peach味一杯mango。 peach很適合吾太中意酒味既人, 較甜,好味, 如果中意酒味既朋友我會推介mango因為個味道會出d.特別要讚下個雞, 外香脆但肉汁保持得好好, 如果吾中意熱氣既朋友, 我推介呢

烤雞八爪魚拼盤

另外,我地見有d野飲系燒酒所以特別試下。

特別要讚下個雞, 外香脆但肉汁保持得好好, 如果吾中意熱氣既朋友, 我推介呢間系幾吾錯既餐廳👍🏼
2017-08-07 1070 浏览
老公要去剪頭髮,我唯有自己一個去行街,係熙來攘往既銅鑼灣行完,真係想搵返個靜靜地又舒服既地坐下。老公剪完頭髮,佢話髮型師介紹左間烤雞店好正,環境好優雅,野食又好味。所以我地就立即去試下!黎到有個韓國人招呼我地,原本可以坐窗邊望靚景,但我依d懶人行完咁耐街,好支力,所以揀左梳化位,超舒服🤣🤣我見到依度竟然有無骨烤雞,至岩我依d懶人,而且其他地方好少見配醬好多,有蜜糖芥末、泰式辣醬、sour cream雞肉烤得岩岩好,皮脆,唔點醬都食到雞香,一咬、雞油浸出,好香醬既質素唔錯,點左醬汁又多一份層次既美味,尤其是我依d唔食得辣,但又鐘意食醬汁既人真係覺得個蜜糖芥末同sour cream 加落無骨既烤雞係好出色既配搭我之後睇返menu,原來佢地依度既烤爐用左意大利火山建造,不經油炸,一d 都唔油膩,仲好健康!食完都唔覺得熱氣海鮮湯配烏冬,麵豉海鮮湯做湯底,仲有好濃蔬菜甜味材料有蝦、八爪魚、魷魚、大墨魚、金菇、蔬菜......八爪魚岩岩熟,彈牙又充滿海鮮香,仲有好多隻😊大墨魚片,好爽、彈牙,一d都唔靭👍🏻鮮蝦睇到佢咁靚既鮮橙色就知夠新鮮~老公食烤雞通常都鐘意配酒,依度既Sangria 有紅酒、玫瑰
所以我地就立即去試下!

配醬好多,有蜜糖芥末、泰式辣醬、sour cream

食完都唔覺得熱氣

海鮮湯配烏冬,麵豉海鮮湯做湯底,仲有好濃蔬菜甜味

材料有蝦、八爪魚、魷魚、大墨魚、金菇、蔬菜......
八爪魚岩岩熟,彈牙又充滿海鮮香,仲有好多隻😊
大墨魚片,好爽、彈牙,一d都唔靭👍🏻
鮮蝦睇到佢咁靚既鮮橙色就知夠新鮮~

老公食烤雞通常都鐘意配酒,依度既Sangria 有紅酒、玫瑰酒同白酒,老公揀左紅酒Sangria,配 red berries,襯返個色同味道。
夏天想飲酒,又想清涼,可以試下,紅酒味中帶生果香

而我就揀左白色Sangria, 荔枝味,無酒精~
咁熱既夏天,荔枝清香,加上生果粒,透心涼

2017-08-06
  • 無骨烤雞
  • White  Sangria
2017-08-06 56 浏览
我對炸雞一直都冇抗體,凡係炸雞都鍾意。咁韓式烤雞呢?我初初以為都係炸架,黎到先知係烤雞,冇咁熱氣得黎又香烤雞有好多款,花多眼亂。我地揀左「蒜香烤雞」($198):烤雞有豐富肉汁,蒜蓉汁甜甜地,同烤雞好夾。我估份量都有一隻雞咁多,烤雞冇炸雞咁肥,但都做到外皮脆而雞肉嫩,果然係好嘢食!烤雞薄餅($138):怕食雞太單調,叫左個薄餅食。嘩!都幾大件架喎。參考過餐牌介紹,原來好食秘訣來自火山岩焗爐,令到烤雞同pizza焗出黎嘅效果都恰到好處。飲品分別飲左一杯酒精同一杯無酒精。兩杯都係以藍莓做主調,酸酸甜甜好唔錯,送烤雞薄餅一流!Non-alcoholic Sangria (Red) (S) ($88)Fruit Beer (Blueberry) ($88) (前)最後黎多個甜品,chocolate tart ($64):濃郁嘅朱古力撻,加埋棉花糖作點綴,perfect!
我對炸雞一直都冇抗體,凡係炸雞都鍾意。

烤雞有好多款,花多眼亂。我地揀左「蒜香烤雞」($198):

烤雞薄餅($138):

飲品分別飲左一杯酒精同一杯無酒精。
兩杯都係以藍莓做主調,酸酸甜甜好唔錯,送烤雞薄餅一流!

最後黎多個甜品,chocolate tart ($64):

濃郁嘅朱古力撻,加埋棉花糖作點綴,perfect!

伴烤雞食嘅酸蘿蔔,清清味蕾
  • Garlic Chicken
2017-08-04 933 浏览
又發掘到新嘅food spot,開平道新開的Cubus大樓外表好modern,有很多新的餐廳可以試,貌似幾有格調。17樓的韓式餐廳就係今晚的destination。Classic的Korean style 裝修,感覺舒適。估唔到呢度都有Sangria,有samll or large, non-alcohol都有,我揀左Pink ,即係rose ($178 大),幾特別,因為一般都係用紅酒。好多果肉,有奇異果、西柚、蘋果、橙,果味十足,淡淡的酒味,容易入口,非常fruity 和refreshing。呢度原來係用意大利的火山岩焗爐(Brazier),高温烤焗的蒜蓉蔬菜烤雞($208),表面香脆,內裡嫩滑。用天然香料醃,冇artifical 調味。所用的韓式特製醬汁,有蕃茄、蒜蓉和桃,食落好滋味,而且非油炸,很健康。份量都幾大份,應該都有成隻雞。Topping帶大量蔬菜,唔駛齋食雞咁肉肉。生果pizza ($148)有藍苺、香蕉、菠蘿、蘋果,水果味原來可以咁香,而薄薄的餅底用黑米做的,十分煙韌,佢唔再係junk food。好少係韓食店食dessert,今日試下Green tea tart (

17樓的韓式餐廳就係今晚的destination。

Classic的Korean style 裝修,感覺舒適。

Topping帶大量蔬菜,唔駛齋食雞咁肉肉。

好少係韓食店食dessert,今日試下Green tea tart ($64),非常韓式的甜品,和日式的做法很不同,比較甜一點,茶味都幾香,底呈圓形係紅豆蓉,綠茶控可以試下Korean style的綠茶tart。

• 蒜蓉蔬菜烤雞
  • 生果pizza
  • Sangria
Its actually the most delicious Korean food I have eaten in Hong Kong especially the fried chicken, witches of its original taste, is the one I appreciate most.First, we have ordered a dinner set which consist of fried chicken and shrimp and French fries. Although my girlfriend and I thought its quite overpriced, but when it comes in front of us, i'm sure is worthy at all. The fried chicken did consist of Korean flavor, and the shrimp are quite fresh.Then we order some of the alcoholic drinks. A

Then we order some of the alcoholic drinks. As for my drinks, I have ordered peach beers, which spiced up my taste at all. And my girlfriend requested for a blueberry beer, which suited her taste as well.

All in all, We love this Korean restaurant so much, and we decide to go for this restaurant every month. it's our firm belief that Price is not the most significant, but the quality is.
2017-08-03 85 浏览
成餐飯菜式擺盤好靚,我以為自已食緊高級西餐,但其實價錢都只不過係$127,呢個價錢值得俾。Lunch 只限星期一至五 12:00-15:00前菜兩款都叫左,可以一齊share試下Instalata - mozzarella cheese做底,上面放左啲開邊蕃茄仔,仲有黑醋珍珠,圍邊仲有橄欖油,男朋友好鐘意食。Ceviche(要加$18) - 有虎蝦、扇貝同魚,配一個汁味道好似泰式生蝦既汁,酸酸辣辣,好開胃主菜揀左New style bibimbap - 似韓式拌飯,全蔬菜配料(茄子、菇、蘿蔔等等),仲有塊好薄既脆餅放蔬菜面, 整碎佢一齊撈飯食,另外有一個辣醬加落去撈,微辣,加左會惹味啲。即使成碗都係素,無肉食,但都好食。Braised beef cheek配韓國辣醬 - 好好食😍好有牛味,肉質嫩。好好味真係,得2件唔夠喉😜。伴碟白色個醬係蒜蓉醬,視乎個人口味選擇點唔點黎食。到甜品就每人一個紅酒燴梨配黑芝麻忌廉做個汁,個梨好甜但唔係膩個種,好味道。😗餐飲揀左latte同荔枝梳打,latte好好好香,但唔苦,而荔枝梳打都唔錯

Lunch 只限星期一至五 12:00-15:00
前菜兩款都叫左,可以一齊share試下

主菜揀左

午餐
今晩同K先生去銅鑼灣睇完戲後,搵咗間好有情調嘅韓國炸雞店食晚餐。餐廳坐落於開平道1號Cubus,新落成嘅大廈,而餐廳環境好寛敞,很有情調,十分適合情侶拍拖,三五知己gathering我同K先生吾食得辣,所以點咗照燒汁烤雞,雜菜配料很多,味道很香甜,而烤雞一d都吾熱氣,鎖住肉汁嘅水份,肉質又滑又juicy呢間新派韓國餐廳,食物款式有烤雞、小食拼盤、pizza, 烏冬還有海鮮湯我地點咗個烤牛肉薄餅,好大個,足夠2-3個人食。個pizza 真係好鬆軟,而且每一啖都有芝士同牛肉粒,好好食,我地兩個人KO曬成個pizza飲品方面有酒精類同非酒精類飲品我地叫咗好鐘意飲嘅Somersby Apple Cider飲,大大杯我同K先生都覺得呢間韓國餐廳,環境很舒適很有情調,食物有水準,店員很有禮貎,下次再黎食過

飲品方面有酒精類

同非酒精類飲品

2017-07-28 79 浏览
三人晚餐給二人枱,服務不佳,食物更差,十分嘈吵,中級餐廳收費,質數差過food court 😡😡不會再回頭,標榜健康食品,但炸鱿魚全燶,烤鷄更差,只有大大件,完全冇味道
2017-07-28 105 浏览
Happy Friday 我又想起啤酒配炸雞。同男友放工行完街一齊「吃雞」多滋味!位於開平道1號Cubus 21樓一間炸雞店,地方夠大而且在場很受女仕歡迎。餐廳主力買烤雞、pizza、韓式小食、海鮮湯及烏冬。我們order 香辣烤雞($198),旁邊有沙津菜一齊伴食。一碟一隻雞所以足夠二人分享。如果怕辣朋友就不好選擇辣味,因為都幾辣但好滋味,好彩有碟酸蘿蔔比我解辣。因為怕辣關係我都叫了杯西柚汁啤酒($88)及西柚汁($48),好彩不太甜我最鍾意,啤酒帶少少甘苦味道再配上辣雞件真是完美配搭,佢大大杯夠我飲足全餐飯。另一鍋是海鮮湯配烏冬($188),個湯係海鮮湯非常鮮甜,有尤魚、蝦、青口、蜆做主菜非常足料。湯入面烏冬是讚岐烏冬所以麵質非常有口感及吸美一流。我們傾下傾下快到二小時,又要結帳時候。

餐廳主力買烤雞、pizza、韓式小食、海鮮湯及烏冬。
香辣烤雞

海鮮湯配烏冬

我們傾下傾下快到二小時,又要結帳時候。
香辣烤雞
海鮮湯配烏冬
  • 海鮮湯烏冬
近幾年,韓國文化在香港大受歡迎,香港亦多咗好多韓國餐廳,而每次去食韓國菜都係以炸雞、烤肉或部隊鍋為主,今次就去試下呢間新派韓國菜。餐廳的裝修簡約,以落地玻璃設計為主,光線很足,給人很舒適的感覺。Lunch set包括有前菜、主食、甜品及飲品,除咗咖啡同茶,仲可以加錢轉配其他韓式飲品,我地就冇轉到,飲凍檸茶,店員會另上糖漿,可自行調校甜度。前菜一黎到,我地都忍唔住係咁影相,因為賣相非常靚,擺盤好有心思,Insalata主要有蕃茄仔同水牛芝士,芝士香軟,食落唔覺膩,同蕃茄仔一齊食,有清新的感覺。Ceviche有大蝦、帶子、魚同已切粒嘅梨,味道酸酸地帶點微辣,很開胃。主菜Vongole Linguine即係用韓式醬汁煮成嘅蜆肉意粉,蜆肉大大粒,意粉煮到軟硬適中,掛到好多醬汁,好好味。另一主菜Braised Beef Cheek,我地叫左小辣,牛肉煮得軟稔可口,一切就開,側邊的白色醬汁帶點蒜味,可中和韓式醬汁的辣味。最後甜品係Poached Pear with Red Wine,賣相好吸引,紅洒的香氣完全滲入梨中,令人食過番尋味。

2017-07-18