2021-08-21
𝑰𝒕’𝒔 𝒕𝒆𝒂 𝑶’𝒄𝒍𝒐𝒄𝒌!🕰.上年10月嘅時候試過一次Rosewood嘅下午茶,已經覺得好唔錯~每件甜品都做得好精緻,Staff都好友善、服務貼心。於是,今年6月就係網上book,黎到8月終於可以帶屋企人享受下新menu lu~.🤍𝐀𝐟𝐭𝐞𝐫𝐧𝐨𝐨𝐧 𝐓𝐞𝐚 𝐌𝐞𝐧𝐮▸ 𝐓𝐞𝐚 𝐒𝐚𝐧𝐝𝐰𝐢𝐜𝐡𝐞𝐬三文治有4款,包括黑松露蛋沙律、煙三文魚配魚子醬、芝士火腿及牛油果蟹肉。麵包好鬆軟濕潤,個人最鐘意係煙三文魚果款,而芝士火腿嘅味比較濃郁,未必人人都接受~😕▸ 𝐄𝐥𝐞𝐠𝐚𝐧𝐭 𝐒𝐮𝐫𝐩𝐫𝐢𝐬𝐞松露蘑菇忌廉湯,無咩特別,反而之前嘅雞肉蘑菇酥皮盒更吸引到我,哈哈哈😚~▸ 𝐅𝐫𝐞𝐬𝐡𝐥𝐲 𝐁𝐚𝐤𝐞𝐝 𝐃𝐞𝐥𝐢𝐜𝐚𝐜𝐢𝐞𝐬真係好鍾意食英式鬆餅!!😍係香港要揾到好食嘅scones有啲難~不過呢度嘅scones絕對係香港數一數二,外層香脆、有色澤,又唔會太重麵粉味😆😆😆~另外仲附上士多啤梨醬、香橙醬及clotted cream,屋企人同我都最鍾意橙醬,因為好清甜,而士多啤梨醬就有啲酸😣~▸ 𝐏𝐚𝐬𝐭𝐫𝐲 𝐓𝐫𝐨𝐥𝐥𝐞𝐲呢度雖然無打卡專用嘅三層架,但🤵🏻♂️會推住trolley黎你張枱,逐件甜品向
🤍𝐀𝐟𝐭𝐞𝐫𝐧𝐨𝐨𝐧 𝐓𝐞𝐚 𝐌𝐞𝐧𝐮
▸ 𝐓𝐞𝐚 𝐒𝐚𝐧𝐝𝐰𝐢𝐜𝐡𝐞𝐬
▸ 𝐄𝐥𝐞𝐠𝐚𝐧𝐭 𝐒𝐮𝐫𝐩𝐫𝐢𝐬𝐞
▸ 𝐅𝐫𝐞𝐬𝐡𝐥𝐲 𝐁𝐚𝐤𝐞𝐝 𝐃𝐞𝐥𝐢𝐜𝐚𝐜𝐢𝐞𝐬
▸ 𝐏𝐚𝐬𝐭𝐫𝐲 𝐓𝐫𝐨𝐥𝐥𝐞𝐲
呢度雖然無打卡專用嘅三層架,但🤵🏻♂️會推住trolley黎你張枱,逐件甜品向你介紹番。然後,你就可以同佢講你想要邊幾件~餐車上有焦糖雲呢拿拿破崙、拖肥芝士蛋糕、荔枝慕絲蛋糕、斑蘭椰子撻及檸檬瑪德蓮蛋糕。拿破崙夠crispy!荔枝mousse cake中間會有啲果肉,味道好清新,真係好啱夏天食啊☀️~~
温馨提示✨唔好睇少佢嘅份量,可以每樣先嗌一件同朋友share,覺得好味先再refill啦~
▸ 𝐂𝐨𝐧𝐟𝐞𝐜𝐭𝐢𝐨𝐧𝐞𝐫𝐲 𝐓𝐫𝐨𝐥𝐥𝐞𝐲
成架以朱古力做主題嘅餐車,有果仁朱古力、黑森林蛋糕、士多啤梨慕絲、香蕉朱古力撻及brownies。黑森林蛋糕有好重嘅rum味,而士多啤梨醬少少酸再加埋甜甜地嘅白朱古力mousse又幾夾,而其餘嘅朱古力甜品都比較膩,食到有少少濟🤏🏻🙊
▸ 𝐑𝐞𝐟𝐢𝐥𝐥𝐚𝐛𝐥𝐞 𝐂𝐨𝐟𝐟𝐞𝐞 𝐨𝐫 𝐓𝐞𝐚
茶有14款,有green tea、white tea、black tea、red tea。侍應都好細心,會不時過黎refill,而且即使refill完都唔會沖淡個茶味。
要留意一下The Butterfly Room入面嘅座位唔多,比較難預約。有興趣嘅你記住每個月1號 9am係官網預約兩個月後既位喇💻~