餐厅: TERA (寶發大廈)
条款及细则:
须受其他国泰条款及细则约束。
2021-12-13 104 浏览
Avoid this restaurant if you have other choices, you might have a better time getting pancakes from mcdonalds. The wait time is terrible, there were only 2 tables with customers. They had us wait for 45 mins for 2 servings of souffle pancakes and they were nothing special, nothing justifies the prices they charge as well. Do not be fooled by the japanese themed style and decoration, japanese precision is completely absent in this establishment.
2021-12-13
2021-12-12 100 浏览
日式梳乎厘一直都係我嘅至愛!近年香港都開左好多不同品牌嘅專門店,各有特色,間間都排長龍,吸引好多日式甜品嘅粉絲!這個月要到佐敦上堂,當然繼續尋找美食,無意中見到呢間「寺」Tera Pancake House,立即要去試食,雖然是午餐時段,不過我只點了至愛嘅海鹽焦糖香蕉曲奇碎梳乎厘,等了又等,非常心急。千呼萬喚,終於上檯,賣相已經十分滿意,真的沒有令我失望,口感軟綿綿,入口即化,海鹽焦糖味道剛好,醬汁甜而不膩,配上新鮮香蕉及曲奇碎,每一樣配搭都恰到好處,真正尋回日本的味道!因為回味,相隔2星期再去,點了咸點煙三文魚牛油果Waffle 及 榛子焙茶梳乎厘,Waffle 又鬆又軟,焙茶清新宜人,都係沒有令我失望!唯一令人失望是咖啡,第一次去說沒有Latte,因咖啡機未處理好,只好點了黑啡加奶,第二次去仍然沒有Latte,已跟店長反映了,咖啡+甜品是最佳拍擋,剛開業是可以原諒,但快將一個月,是否應該可以準備好!希望店長快啲入手咖啡機、咖啡豆,會再次光臨!

香蕉朱古力梳乎厘
榛子焙茶梳乎厘
煙三文魚牛油果Waffle
香蕉朱古力梳乎厘
榛子焙茶梳乎厘
煙三文魚牛油果Waffle
  • 海鹽焦糖香蕉曲奇碎梳乎厘
2021-12-12 35 浏览
💬特點💬🔸日本寺廟門口設計,法國藍帶厨師主理的梳乎厘🔸▫️雖然所有食店都強制了安心出行,希望大家仍要明白,這項措施只為赤化而作,即使我們難以掙扎,仍要保持一團火。當然,講易做難……最少我一定記得…..▫️🟠柚子抺茶梳乎厘 (每日限定, HKD $128)🟠🔹靜岡的抹茶忌廉,加上柚子皮,和柚子抹茶巧克力脆脆。梳乎厘的鬆軟度應該已達世一水平 。材料都非常新鮮,要強行說缺點只會說等候時間為30分鐘,然後門口很多人排隊形成很大壓力😂。其他選擇有榛子焙茶,Kinsei 金蘋果榛子。🔹🟠Espresso Soda (HKD $38)🟠🔹Espresso Soda 其實比起本來帶甜的Tonic 水,其實會比較難調,因為梳打水難以中和帶強烈酸味的espresso,而這杯對比起接近完美的梳乎厘,就沒那麼討好。🔹🟠精選茶類 : 薄荷綠茶 (HKD $48)🟠🔹由於試業階段,當日想點的檸檬生薑茶沒有(還有伯爵茶,英式紅茶,荔枝玫瑰花茶可選) , 此茶壺外表先勝一仗,美到不行,真像去了京都般,茶也達水準👍。🔹🟢試業階段混亂難免,2個媒體寫的開門時間分別為9am 和12pm, 寺的IG 寫11點,結果11點去到白等
💬特點💬
🔸日本寺廟門口設計,法國藍帶厨師主理的梳乎厘🔸

當然,講易做難……最少我一定記得…..▫️

🟠柚子抺茶梳乎厘 (每日限定, HKD $128)🟠

其他選擇有榛子焙茶,Kinsei 金蘋果榛子。🔹

🟠Espresso Soda (HKD $38)🟠

🟠精選茶類 : 薄荷綠茶 (HKD $48)🟠

🟢試業階段混亂難免,2個媒體寫的開門時間分別為9am 和12pm, 寺的IG 寫11點,結果11點去到白等了1小時,幸好店也有表示歉意及日後已在IG修正。
不過還是建議大家去新cafe 時最好 DM 一下。

無論如何,這間食物水準高企,非常值得推介。🟢

柚子抹茶梳乎厘
精選茶類
Espresso      Soda
柚子抹茶梳乎厘
精選茶類
2021-12-11 32 浏览
東瀛風簡約裝修,法國藍帶廚師質素保證。主打甜品,但我可以話俾你知鹹點意粉都唔錯☺️✧自家製芫荽羅勒青醬意粉 $78想不到一間主打甜品cafe,竟然熱食都出奇地有質素,自家製醬料充滿芫荽香味,自問芫荽控的我非常喜歡,意粉軟硬度適中👍🏾✧士多啤梨雲呢拿疏乎厘班戟 $108微酸新鮮士多啤梨伴碟,配以雲呢拿忌廉和風糖漿,味道酸甜開胃。班戟有口感充滿蛋香味,食落去不會空氣般的感覺😋✧榛子焙茶班戟 (每日限定) $138榛子忌廉醬加柚子味上北海道3.6牛奶布甸,再配以榛子脆脆,每一啖充滿口感和香濃的榛子味👍🏾

✧自家製芫荽羅勒青醬意粉 $78

✧士多啤梨雲呢拿疏乎厘班戟 $108

✧榛子焙茶班戟 (每日限定) $138
士多啤梨雲呢拿疏乎厘班戟
榛子焙茶班戟 (每日限定)
士多啤梨雲呢拿疏乎厘班戟
榛子焙茶班戟 (每日限定)
尋日去咗佐敦食lunch,食飽飽周圍行下。見到有間新開既甜品店🤤👇🏻「TERA Pancakes & Pastries」上網搵吓有咩特色甜品,見好多人推介梳乎厘班戟🥞小店仲係由法國藍帶廚師主理🧑🏻‍🍳店舖設計簡潔俐落,比人一種好舒適relax嘅感覺♥️打開Menu有好多選擇,除咗招牌自家製梳乎厘班戟🥞仲有窩夫、芒果椰子斑蘭芭菲、多款烘焙甜點:法式檸檬撻、法式瑪德蓮貝殼蛋糕等等🥧🍰飲品亦都有好多選擇🍹🥤啱晒下午茶時間黎嘆番個甜品飲杯嘢😌😋梳乎厘班戟每日限量供應,設多款口味供選擇🍴包括:柚子抹茶、焙茶榛子、士多啤梨雲呢拿、Lotus焦糖餅香蕉等💡原味梳乎厘班戟🥞Pancake即叫即製,上枱時熱辣辣、鬆軟又綿密🥰充滿空氣感嘅Pancake仲好有蛋香🍳配以輕盈鮮忌廉,再淋上楓糖漿,絕對係perfect match💎柚子抹茶梳乎厘班戟🥞試埋呢款每日限量發售既柚子抹茶口味🍵特別選用靜岡抹茶配柚子抹茶朱古力脆脆🍫濃濃茶香中夾雜清新柚子香,酸甜清新,仲好有口感📍Pancake蛋香十足又軟綿💕
尋日去咗佐敦食lunch,
食飽飽周圍行下。
見到有間新開既甜品店🤤👇🏻
「TERA Pancakes & Pastries」

上網搵吓有咩特色甜品
見好多人推介梳乎厘班戟🥞
小店仲係由法國藍帶廚師主理🧑🏻‍🍳

店舖設計簡潔俐落,
比人一種好舒適relax嘅感覺♥️

打開Menu有好多選擇,
除咗招牌自家製梳乎厘班戟🥞
仲有窩夫、芒果椰子斑蘭芭菲、
多款烘焙甜點:法式檸檬撻、
法式瑪德蓮貝殼蛋糕等等🥧🍰
飲品亦都有好多選擇🍹🥤
啱晒下午茶時間黎嘆番個甜品飲杯嘢😌😋

梳乎厘班戟每日限量供應,
設多款口味供選擇🍴
包括:柚子抹茶、焙茶榛子、
士多啤梨雲呢拿、Lotus焦糖餅香蕉等💡

原味梳乎厘班戟🥞

Pancake即叫即製,
上枱時熱辣辣、鬆軟又綿密🥰
充滿空氣感嘅Pancake仲好有蛋香🍳
配以輕盈鮮忌廉,再淋上楓糖漿,
絕對係perfect match💎

柚子抹茶梳乎厘班戟🥞

試埋呢款每日限量發售既柚子抹茶口味🍵
特別選用靜岡抹茶配
柚子抹茶朱古力脆脆🍫
濃濃茶香中夾雜清新柚子香,
酸甜清新,仲好有口感📍
Pancake蛋香十足又軟綿💕

2021-11-28
下午茶
2021-12-08 68 浏览
🌍TERA (佐敦)今日突然好想食窩夫 專登黎左呢間新店 順便行去尖沙咀睇燈飾 估唔到窩夫咁好食 餐廳裝修日系風 感覺柔和 性價比高 下次再幫襯先🧇溏心蛋煙肉煎肉腸配窩夫$78窩夫真係好好食😋 一定要叫黎食 原來老闆話用左法國麵粉製成 怪唔得咁香啦 而且口感外脆內軟 強調入面真係好鬆軟 有輕盈嘅感覺 窩夫表面仲有蜂蜜 甜度剛剛好 呢個餐係指定時間先有架 溏心蛋都好正 蛋白柔軟 蛋黃半凝固的狀態 食落去仲有涼涼地感覺 好正!🥞 original soufflé $88空氣感十足既soufflé帶有濃郁嘅蛋香味 外皮較為煙銀有嚼勁 表面既Cream 唔會太甜 但係濕度高 如果再熟透d 口感會更佳🍹荔枝玫瑰梳打 $30玫瑰🌹比荔枝味較為重 味道清新 甜度偏向淡 清爽開胃💵消費:226✨環境:8.5/10 🙋🏻‍♀️推介:8.5/10📍佐敦廟街273-285號寶發大廈地下4號舖
🌍TERA (佐敦)

🧇溏心蛋煙肉煎肉腸配窩夫$78
食落去仲有涼涼地感覺 好正!
溏心蛋煙肉煎肉腸配窩夫

✨環境:8.5/10
🙋🏻‍♀️推介:8.5/10

📍佐敦廟街273-285號寶發大廈地下4號舖
溏心蛋煙肉煎肉腸配窩夫
立於“龍蛇混雜”的廟街,門面純潔淡雅,感覺有點像亂世中的清泉在門口坐低歇一歇喝杯茶,餐牌上大部分的精選茶葉都沒有了,最後點了伯爵茶,茶味較清這裏主力的甜點是梳乎厘班戟和窩夫柚子抹茶班戟($128)雖說不上充滿空氣感、輕盈,但有濃濃的蛋香,最吸引人的是旁邊的靜岡抹茶忌廉和柚子醬,忌廉透著淡淡的綠茶清香,自然樸實, 與清爽的柚子醬成強烈的對比,兩者互相取長補短,確實不錯的配搭一開始沒有想過點窩夫,但看到鄰桌的窩夫太吸引,想一想便決定點一份原味窩夫($88),窩夫厚身而且內裏非常鬆化,外脆內軟,感覺比梳乎厘班戟更出色,上面兩大球的是鮮忌廉,質感厚實,忌廉味濃,又香又滑, 十分推薦

這裏主力的甜點是梳乎厘班戟和窩夫

• 原味窩夫
2021-12-07 33 浏览
原來佐敦呢度有一間專食pancake同窩夫嘅小店。鋪面唔大,主要都係用白色做裝修,簡潔而清新。佢嘅Menu選擇並唔多,但係貴精不貴多最緊要好食。窩夫有咸有甜 我地今次試下咸的煙燻照燒雞肉牛油果配窩夫:窩夫表面已經淋上咗蜜糖,唔需要自己倒,分量落得啱啱好,個比例唔會令到窩夫林左,可以保持脆口。雞扒保持肉汁,牛油果沙律都新鮮。味道唔錯。柚子抹茶班戟:呢個係限量供應,好彩仲叫到。嗰班戟充滿空氣感,好鬆軟。蛋味亦都好濃,唔加抹茶本身都已經好好食,不過加咗就更加多層次。另外有柚子蜜亦都提供左另外一種味道,充滿新鮮感。

窩夫有咸有甜 我地今次試下咸的
Tera座落於廟街裡,純白色的店面顯得格外潔淨,用餐環境非常好。Tera門口處亦設置座椅,意外發現坐在外面拍照頗有情境。Tera室內空間打造為清新的自然木系,整體呈現舒適,在Tera用餐無壓力,位居在步調緊湊的佐敦無倉促的氣息,取而代之是能放慢步調品嚐美食之所。蜜桃玫瑰梳打甜甜的好滋味,喝起來蠻解渴的,喜歡蜜桃的人絕對不可以錯過這蜜桃玫瑰梳打。芬芳的玫瑰氣息,搭配甜美的蜜桃汁,順口無比。我很愛荔枝相關飲品,所以看到這裡有荔枝玫瑰梳打就決定點上一杯來喝,送上桌時是很漂亮的漸層感,乍看之下很像一杯水果調酒的感覺。荔枝玫瑰梳打喝起來不會太甜,大約微糖的程度而已,荔枝味適中,不是那種化學果汁的味道,頗不賴。這道煙三文魚牛油果配窩夫相當有記憶點,原因是窩夫就如焦糖脆餅香脆,咬下去一點都不無聊,越嚼越停不下來。另外伴上滑潤的牛油果,酸甜的車厘茄吃,不容易膩口,反而很上癮。花朵般的煙三文魚配上青綠色的牛油果和沙律菜,像花園一樣的擺盤,美得令人驚艷。鹹香滑溜的煙三文魚配沙律菜品嚐,清爽又開胃。喜歡甜度低一些些或是偶爾想換換口味的話,我推薦Tera的柚子抹茶梳乎厘,梳乎厘淋上抹茶醬,帶點抹茶淡雅茶甘,上

喜歡甜度低一些些或是偶爾想換換口味的話,我推薦Tera的柚子抹茶梳乎厘,梳乎厘淋上抹茶醬,帶點抹茶淡雅茶甘,上頭還有柚子醬點綴,療癒又好吃。

柚子抹茶梳乎厘班戟如雲朵般的澎軟澎軟,一塊疊上一塊,疊出讓人非吃不可的誘惑。梳乎理班戟鬆軟如棉花糖的口感,入口即化,蛋香中夾帶奶香,甜香不膩。
2021-12-02 54 浏览
食完飯有咩好去處?除左睇戲之外,梗係去食甜品啦。嚟到廟街附近就見到有一間好新淨嘅甜品小店,裏面裝修非常之簡單細細間咁再加上白色做主題,俾人一種好清新嘅感覺。本身天氣都幾熱諗住帶個沙冰,點知店主話俾我哋聽啲沙冰達唔到佢哋嘅要求所以呢就暫時都唔會出。一間有要求嘅小店啲嘢食都唔會差得去邊嘅。我哋兩個人就叫咗兩個甜品,第一個就係香蕉焦糖窩夫。上到枱嘅時候佢仲係熱辣辣嘅,一大球好似雪糕咁樣嘅cream裏面仲有好多好多嘅香蕉。個餅仍然係好脆卜卜同埋非常鬆軟,食落好有口感。另外個cream又唔會話太肥都幾好食㗎。另一個就係士多啤梨雲呢拿疏乎厘,個疏乎厘食落去蛋味好重應該係用了十足嘅。仲有入口即溶嘅感覺,一個非常之高質嘅甜品。加上佢其他配料同成個疏乎厘都非常之夾,食過都會再想食多一次。之後我哋仲叫咗一杯蘋果汁,咁熱嘅天氣再加埋呢一杯冰涼嘅蘋果汁同啲甜品簡直係絕配。有興趣嘅話都不妨試一試啦。

2021-12-01 57 浏览
在佐敦搵到一日近期非常火熱的日系餐廳,食品唔算日系嘅,但裝修是舒服乾淨的。食物種類不多,但足夠,也是日系的一種特色。香蕉焦糖waffle: waffles 漿底有海鹽味,所以唔會死甜,帶點咸味就能更開胃。而且好香脆,但唔會硬屈屈,是外脆內軟的。焦糖煮得剛好唔會苦。亦好欣賞cream都唔會好漏,配合香蕉食好幸福,面頭亦有沾上焦糖的nuts,咬落去好有口感。飲品:我都唔記得叫咩名,就是見到個名幾得意就叫了,但唔似飲的,是食的🤣🤣🤣有chia seed有椰奶,有芒果,有芒果蓉。其實是好食的,也很健康。但想解喝就不是了🤣🤣🤣
食物種類不多,但足夠,也是日系的一種特色。
2021-11-26
2021-12-01 64 浏览
據知佐敦新開了一間自家製梳乎厘班戟,由法國藍帶師傅主理,你話點可以唔去試下!「TERA Pancakes & Pastries」除了有自家製梳乎厘班戟、窩夫、檸檬撻、還有芒果椰子斑蘭芭菲等等…我當然都要試下他們的榛子焙茶梳乎厘班戟及芒果椰子斑蘭芭菲!榛子焙茶梳乎厘班戟梳乎厘班戟都是即叫即整,保持新鮮軟彈,入口輕巧軟綿,蛋香十足,再配上榛子焙茶醬、榛子脆脆,更是口感無限,令人回味。芒果椰子斑蘭芭菲他們用料豐富,做到一層又一層的效果,新鮮芒果、椰子奇亞籽、芒果蓉、椰子果凍,賣相精美,都不捨得飲用。入口芒果味濃郁,椰子凍香滑軟腍,還有奇亞籽的粒粒口感,層次豐富,非常甜美。

我當然都要試下他們的榛子焙茶梳乎厘班戟及芒果椰子斑蘭芭菲!

榛子焙茶梳乎厘班戟

芒果椰子斑蘭芭菲

2021-11-28 120 浏览
飲完夜茶食飽飽梗係仲有第二個胃去食甜品🤣本身想留係酒樓叫埋個甜品食,但係又想出去行下先,所以就行正行下去左佐敦la🤣經過見到依間有點日式裝潢既甜品店再望一望menu見到其他客人既甜品好吸引做得好精緻,就入左去試試,一試果然正ar,甜品師傅既手藝一流,而且睇得出每一道甜品都係心機之作🥰為食餐單: TERA'S 原味梳乎厘班戟🥞 $88依個班戟要等比較長d時間,因為要慢慢煮,所以要等大約30分鐘左右,不過係值得等既,因為真係超美味😋上枱熱乎乎,淋上鮮忌廉混楓糖漿,每一啖梳乎厘好軟綿綿入口微溶配埋忌廉同楓糖槳好滋味😋TERA'S 原味窩夫🧇 $88窩夫焗得好香脆又甜絲絲,上面有一球鮮忌廉雪糕,淋上絲絲楓糖漿,每一啖都好享受😋芒果椰子斑蘭芭菲🍧 $68依個甜品係3隻甜品中我最仲意既甜品,一上枱已經好靚好似一杯藝術品,顏色鮮豔又吸引😍最上面係新鮮芒果配芒果蓉,好香芒果味唔會係糖精味,食到係新鮮芒果肉😋中間有粒粒新鮮椰子果凍,好滑好香而且同芒果蓉一齊食好好味,最底就係椰子斑蘭奇亞籽,奇亞籽粒粒配上椰子斑蘭味,成道甜品無論就咁食某一part定係一齊食都咁好味😋

經過見到依間有點日式裝潢既甜品

再望一望menu

為食餐單:
TERA'S 原味梳乎厘班戟🥞 $88

TERA'S 原味窩夫🧇 $88

芒果椰子斑蘭芭菲🍧 $68

2021-11-22
  • 芒果椰子斑蘭芭菲
如果你問我有咩觀念世人一直覺得岩,而你覺得係錯…我一定會答你,拜山應該夜晚先去,咁樣見返親人既機會大d,日光日白叫d祖先食野,其實好不孝。就好似「TERA」PANCAKE咁,一定要brunch time打卡咩?夜晚去一樣咁有FEEL,唔好比固有既框架綁住,如果激進係新常態,客觀反而係異端既話…不妨激進地客觀!👇📌DESSERT · PARFAIT -  ▪ MANGO COCONUT · PANDAN PARFAIT - $68▫ 第一眼就比呢個「芒果椰子·斑蘭芭菲」吸引左,雪葩一入口非常清香,面頭蓋滿哂粒粒新鮮芒果,加埋椰子做到質感非常幼滑;中間夾雜左芒果醬同埋椰子果凍,增加唔少口感;連埋底層既奇亞籽,好食之餘成個營養價值即刻提升更多!📌S P E C I A L S -▪ YUZU MATCHA · SOUFFLÉ PANCAKE - $128▫ 聽聞店主係法國藍帶廚師,識食一定試試佢地既「柚子抹茶·梳乎厘班戟」,賣相就咁睇已經知高手水準。由於即叫即整既關係,要比少少耐性等一等,食落口感鬆軟有彈性,蛋香十足,加上配搭靜岡抹茶忌廉,茶香中不失層次感;而另一邊就有柚子抹茶巧克力脆脆同埋

其實好不孝。就好似「TERAPANCAKE咁,一定要brunch time打卡咩?

客觀反而係異端既話…不妨激進地客觀!👇

📌DESSERT · PARFAIT -
芒果椰子·斑蘭芭菲

▫ 第一眼就比呢個「芒果椰子·斑蘭芭菲」吸引左,雪葩一入口
芒果椰子·斑蘭芭菲

中間夾雜左芒果醬同埋椰子果凍,增加唔少口感;連埋底層既
奇亞籽,好食之餘成個營養價值即刻提升更多!

📌S P E C I A L S -

柚子抹茶·梳乎厘班戟

而另一邊就有柚子抹茶巧克力脆脆同埋柚子皮帶返清新感,呢點不錯;
柚子抹茶·梳乎厘班戟

btw佢地既PANCAKE都係每日限量供應,留意啦!

柚子抹茶·梳乎厘班戟

Baked Molten · Cheese Tart - $22
流心·芝士撻

▫ 另一推介「流心·芝士撻」就咁拎上手都覺得非常溫熱,
曲奇皮食落夠哂脆身,牛油味亦夠濃郁,咬開中間流出滿滿既芝士

芝味豐富,唔錯;而跟主食就有會平少少,16蚊就有一個,
外賣返去叮返熱就再抵D,14蚊就有一個啦,係幾抵食既。

📌PREMIUM TEA -
LYCHEE ROSE · PREMIUM TEA POT - $48
荔枝玫瑰·花茶

▫ 好鍾意佢呢個「荔枝玫瑰·花茶」,造型完全係日式果種格調,
嗒返杯清清喉嚨,飲落甜中帶香,玫瑰荔枝兩者味道唔會互搶,平衡得宜。
2021-11-27
2021-11-26 48 浏览
TERA (佐敦)食完晚飯之後行過,見到呢間新開嘅甜品舖,環境同裝修偏向簡約文青,門口仲有兩個位置可以用嚟打卡!Menu上面有甜食同咸食,今次只係試咗三款甜品。。🌟TERA‘S ORIGINAL SOUFFLE PANCAKES 原味梳乎厘班戟🥞 $88見到有人推介佢哋嘅梳乎厘 pancake,有幾款唔同嘅口味,我哋試咗原味,兩件pancake上面加咗鮮忌廉同楓糖漿,Pancake比較空氣感,食落好鬆軟又唔會太甜。不過即叫即整所以等嘅時間會長啲。。🌟TERA’S ORIGINAL WAFFLES 原味窩夫🧇$88窩夫同平時食到嘅味道差唔多,表面焗到有少少脆,表面都係加咗鮮忌廉同楓糖漿。比起梳乎厘更有飽肚感。。🌟MANGO COCONUT PANDAN PARFAIT 芒果椰子班蘭芭菲 🥭🍨 $68原本我哋係諗住叫藍莓芭菲,但點知已經賣晒,所以就試咗芒果口味。食落又有驚喜。材料有新鮮芒果、芒果蓉、新鮮椰子果凍、椰子奇亞籽。總共有四層,店員話要刮到底,一啖食晒四種口味。用咗新鮮呂宋芒,特別甜,椰子果凍好香椰子味,都幾特別。。📍佐敦廟街273-285號寶發大廈地下4號舖
TERA (佐敦)

📍佐敦廟街273-285號寶發大廈地下4號舖