2023-05-06 114 浏览
知道清酒放題不是很多地方有,sakeh是其一,週末午餐放題只要每位加$188, 可以120分鐘任飲清酒/ 紅白酒/ 啤酒,真心chill 及抵飲;所以約喜歡free flow 的朋友一起𣈱談這裡主打日式高質串燒,食材由日本空運 ;餐廳是在尖沙咀寶軒酒店裡面,裝修走型格路線,配合獨特日系的裝飾,吧枱氣氛良好,獨立座位私隱度高,設計特別,可以與朋友們盡情把酒談歡午餐1款前菜+ 5款燒物+1款主食+甜品加$188 任飲前菜🔸酢瀆水母🔸胡麻菠菜蟹肉沙律燒物🔸荔枝豬肉捲🔸雞皮紫蘇葉蝦卷🔸大蔥雞肉串🔸免治雞肉軟骨🔸汁燒牛肋肉🔸燒白鱔🔸燒南非鮑魚🔸燒翠玉瓜燒味香濃,火候燒得剛剛好;荔枝及豬肉的味道也很配合;紫蘇葉雞卷也充滿了香葉的味道;南非鮑魚燒得剛好不會太靭主食🔸茶漬飯🔸燒飯圉甜品🔸日東卷蛋🔸紅豆白玉清酒🔸匠 純米大吟釀🔸赤武 吟釀如果清酒放題,通常一至兩款

午餐1款前菜+ 5款燒物+1款主食+甜品
🔸日東卷蛋
🔸紅豆白玉
🔸匠 純米大吟釀
🔸赤武 吟釀
如果清酒放題,通常一至兩款
2023-04-23
酢漬水母
燒南非鮑魚
燒飯團
茶漬飯
2023-05-05 65 浏览
放咗工去搵好嘢食,經過尖沙咀寶軒酒店🏨,見到有一間叫做《Sakeh》的居酒屋🏮,居酒屋嘅裝修好時尚,俾人一種好舒服嘅感覺,餐牌亦好吸引人!我叫咗三款串燒,同一個茶漬飯做晚餐😋🏮厚燒油揚🏮日本銀杏🏮皮蛋芫茜豚肉卷🏮自家制清雞湯🐥茶漬飯厚燒油揚,油揚其實就係炸豆腐,食落去好似豆卜咁嘅。大廚將油揚的外表燒到非常之香脆,在灑上又香又辣辣地嘅七味粉,唔錯!日本銀杏,甜甜嘅銀杏,新鮮非常好味,外皮煙韌非常有咬口,忍唔住要再叫多串呀!皮蛋芫茜豚肉卷,意想不到嘅串燒配搭,豚肉入邊包住芫荽同皮蛋,豚肉燒度香脆,皮蛋啫喱嘅口感,同濃香嘅芫荽,有創意好好味😋自家制清雞湯🐥茶漬飯,呢個雞湯茶漬飯,雞湯非常清甜,好香嘅雞味,暖笠笠食落去個胃度好舒服!

我叫咗三款串燒,同一個茶漬飯做晚餐😋
🏮厚燒油揚
🏮日本銀杏
🏮皮蛋芫茜豚肉卷
🏮自家制清雞湯🐥茶漬飯
2023-05-05 100 浏览
週末最幸福莫過於瞓到自然醒💕再圓滿一啲就係食個悠閒brunch🍽️尖沙咀天文臺圍這間Sakeh 推廣清酒放題,再加埋一個相當唔錯嘅brunch 可以消磨一個下午。地理位置有點隱世,裝修結合現代和日本風格。週末午餐包括前菜、自選五款串燒、主食和甜品,相當豐富。酒放題$188🍸🍶🍷🥃包括紅酒,白酒、sake, 啤酒。日本清酒:店員推介的:心匠純米大吟釀入口香醇,不算辛口,配日式串燒好夾。紅酒質素一般。前菜醋漬水母,海蜇非常爽脆,醋漬味道酸酸地清新開胃。😄胡麻菠菜蟹肉沙律主要有吞拿魚和菠菜,蟹肉較少,胡麻醬適量撈勻味道唔錯。串燒款式大概有十多款,每串都製作精美。荔枝豬肉卷:甜美嘅荔枝肉配烤肉。大蔥雞肉串:燒汁美味,大蔥香甜。雞皮紫蘇葉蝦卷:雞皮脆口,紫蘇葉香味獨特,蝦肉則燒得較乾身。免治雞肉軟骨棒:混合了雞軟骨,雞肉棒配秘製燒汁和日本蛋特別滋味😋汁燒牛肋肉:調味鹹咗少少,牛肋肉肉味突出。燒白鱔:白鱔厚切,肉質又爽又彈牙,簡單用鹽調味已經非常鮮味!熱稻庭麵:好清甜嘅雞湯,麵條幼滑,簡簡單單熱辣辣。燒飯團:燒得啱啱好,唔會好乾。紅豆白玉:小丸子配紅豆、黃豆粉,還有厥餅,傳統嘅日式甜點。
週末最幸福莫過於瞓到自然醒💕
再圓滿一啲就係食個悠閒brunch🍽️

地理位置有點隱世,裝修結合現代和日本風格。

週末午餐包括前菜、自選五款串燒、主食和甜品,相當豐富。
放題$188🍸🍶🍷🥃
包括紅酒,白酒、sake, 啤酒。
日本清酒:店員推介的:
心匠純米大吟釀
入口香醇,不算辛口,配日式串燒好夾。

紅酒質素一般。
前菜醋漬水母,海蜇非常爽脆,醋漬味道酸酸地清新開胃。😄
胡麻菠菜蟹肉沙律
主要有吞拿魚和菠菜,蟹肉較少,胡麻醬適量撈勻味道唔錯。
串燒款式大概有十多款,每串都製作精美。

荔枝豬肉卷
:甜美嘅荔枝肉配烤肉。
大蔥雞肉串:燒汁美味,大蔥香甜。
雞軟骨免治雞肉棒
汁燒牛肋肉:調味鹹咗少少,牛肋肉肉味突出。
燒白鱔
熱稻庭麵:好清甜嘅雞湯,麵條幼滑,簡簡單單熱辣辣。
燒飯團:燒得啱啱好,唔會好乾。
紅豆白玉:小丸子配紅豆、黃豆粉,還有厥餅,傳統嘅日式甜點。
午餐
雞軟骨免治雞肉棒
燒白鱔
2023-05-05 60 浏览
位於尖沙咀嘅Sakeh居酒屋🏮以日式妖怪做主題👺非常特別同型格👹地下係和式庭園,上到去係以時尚嘅餐桌配搭具日本風嘅木門及竹簾,亦有好多打卡位📸好似天花板嘅倒吊和傘、日式古代牆畫、霓虹燈等🤩帶出現代居酒屋及日本文化🎌餐廳主打高質傳統日式串燒🍢食材大多來自日本產地,用料新鮮👍🏻選擇亦超級多,就連坊間罕見嘅鳥之提燈都有🤩除咗串燒外,餐廳亦有多款前菜、主食、甜品等😍我哋就食咗以下食物:🐮汁燒牛肋🐮厚切牛脷芯🐷荔枝豚肉卷🐷蔥豬腩肉🐷豬腸🐟日本鮟康魚肝🐔雞心🐔雞肝🐔雞腎🐔鷄翼🐔雞頸肉🦀海膽松葉蟹蓋甲羅燒🐡南非鮑魚🥒翠玉瓜🌽粟米🍙三文魚燒飯團🍙燒飯團🐟自家製鰻魚飯🔮水順玄餅串燒香噴噴,全部都係即叫即燒🔥配上唔同嘅醬汁同調味,相當惹味🤤每樣都試咗啲😛當中雞肉有多個部位可以選擇,採用日本華味鳥或日本阿波尾雞🐔肉質嫩滑,帶有濃郁雞肉香氣😝超級推介厚切牛脷芯🐮真係勁厚切🙊夠晒重份量,啖啖肉仲好juicy💦而南非鮑魚肉質彈牙味道鮮甜😛海膽松葉蟹蓋甲羅燒已經整好咗,濃濃嘅蟹味同海膽味,放上梳打餅一齊食鮮味更突出🦀另外仲叫咗鰻魚飯同飯團🍙燒飯團表面焦脆,夠晒香口😋鰻魚飯係餐廳自家製,鰻魚好大條,肉質肥美厚實🤤仲好

🐮汁燒牛肋
🍙三文魚燒飯團
🍙燒飯團
🐟自家製鰻魚飯
🔮水順玄餅

另外仲叫咗鰻魚飯同飯團🍙燒飯團表面焦脆,夠晒香口😋鰻魚飯係餐廳自家製,鰻魚好大條,肉質肥美厚實🤤仲好大盒添😎大滿足🥳

Sakeh個名同sake咁似,當然會有sake提供🍶餐廳提供多種唔同產地、品種、釀造方法嘅清酒,食住串燒飲就啱晒😛除咗清酒外,亦有蒸餾酒、啤酒、無酒精飲品提供🥃

🍶鎮星黃龍
今次我試咗嘅清酒係-鎮星黃龍津島屋中取純米大吟釀🍶容易入口,飲落去陣陣密瓜味🍈五味俱全,平衡優雅☺️纖細中滑順如絹嘅酒質帶動迷人酒香🍶彷如白桃、乙女蜜瓜般🍑🍈令人陶醉🥰

2023-05-02 64 浏览
收到消費券💶,老婆就心思思要食餐日式串燒🍡,我馬上問同事有無好介紹🤭。同事推介我一間上星期六他才試過,位於尖沙咀寶軒酒店的日式串燒餐廳“SAKEH”。店舖地下只是一個入口位,沿樓梯直上才是餐廳門口🫢。餐廳入面裝修簡潔明亮,設有4️⃣人枱、吧枱及好靚又好有特色的卡位。好彩聽同事講一早訂枱。因為我們坐低不久已經全場爆滿😅。食串燒飲當然要飲返杯清酒🍶,店員推薦不在酒水餐牌上的赤武 吟醸,是一種容易入口的晩酌酒🍶。店員果然好介紹🥰,這款清酒清口感清爽、米味就濃郁香醇,好好飲😋。西京燒銀鱈魚 $188一碟有2️⃣片厚切銀雪魚,燒得香口乾身,肉質嫩滑,帶京燒汁鹹香味😋。海膽松葉蟹蓋甲羅燒 $138 見到個蟹蓋🦀已經好開心,滿滿的海膽同蟹膏,味道甘香濃郁,4️⃣塊梳打餅都要鋪上一層厚厚的蟹膏先清到碟😂。自家製鰻魚飯 $118精美的便當盒內有2️⃣大塊鰻魚,鰻魚表面燒得乾身香口,肉質不會太腍太鬆散,珍珠米🍚質感軟腍和鰻魚汁一齊食,正😋。南非鮑魚 $98鮑魚表面燒得乾身,口感彈牙🥰,味帶鹹香😋。燒日本魷魚一夜干 $98魷魚🦑表面燒得乾身,口感柔軟,切成細細條魷魚絲,鹹鹹香香地佐酒🍶一流。 馬刀背 $96馬刀

西京燒銀鱈魚 $188

海膽松葉蟹蓋甲羅燒 $138

自家製鰻魚飯 $118

南非鮑魚 $98
鮑魚表面燒得乾身,口感彈牙🥰,味帶鹹香😋。

燒日本魷魚一夜干 $98

馬刀背 $96
馬刀背連蔥花一齊燒,肉質濕潤柔軟易咬,撈埋蔥花一齊食特別香😋。

厚切牛利 $78
真心厚切,牛舌👅表面燒得乾身又焦香,內裡軟腍,質感爽口味帶牛香🥰。

白鱔 $78
一串有4️⃣件,魚肉燒得焦香魚皮焦脆,肉質嫩滑有彈性🥰,美中不足的是有小量魚骨🥲。

鹽燒安格斯牛柳 $68
厚切牛柳🐂燒得剛好,表面焦香內裡依然粉嫩,內質軟腍有牛香味😋。

鹽燒廣島蠔 $75
一串有2️⃣隻,蠔的大細有尾指般長,肉厚又飽滿,燒得香口乾身,爆汁有蠔香味🥰。

自家製免治雞肉軟骨 $55
燒得香口調得入味,肉質軟腍帶卜卜脆的口感😋,蘸上蛋黃🥚醬更能提升香味🥰。

總括而言,價錢合理,食物質素高,下次要回頭試試特別的雞串燒,例如,雞冠、雞腳根等。
2023-04-19
♦️大漠燒羊皮: 畀佢餐牌上嘅名字吸引到,原來大漠燒羊皮,原來係咁!!!表面灑滿哂調味粉,羊皮燒很香脆。♦️厚燒油揚七味粉提升咗炸豆皮腐,炸得又香,真係十分好味。♦️鮟鱇魚肝: 口感綿細感覺creamy 一啲都唔send。♦️厚切牛脷芯, 肉質非常林,但也保留留口感。 燒汁幾好味,整體都算夾架,份量正常。燒食完之後仲保留肉汁。ok!♦️翠玉瓜: 好可愛♦️日本蕃薯: 番薯非常可愛,一大一小,非常可愛。

♦️厚燒油揚
七味粉提升咗炸豆皮腐,炸得又香,真係十分好味。
燒食完之後仲保留肉汁。ok!

♦️翠玉瓜: 好可愛

♦️日本蕃薯: 番薯非常可愛,一大一小,非常可愛。
星期五同朋友約左去尖沙咀呢間叫Sakeh日本居酒屋食飯,好滿意佢地啲食物😍!串燒✨鳥之提燈🐓幾得意,好少見呢款串燒,啲肉都幾嫩,仲要連埋隻蛋一齊食,正。串燒✨鳥腳根🐓鳥腳根都係第一次食,口感超級彈牙,又幾唔錯喎。串燒✨厚切牛脷芯牛脷芯係厚切嫁,勁吸引!牛脷芯肉質都幾爽口,燒完味道更yummy。主食✨封門柳飯食飯先夠飽嘅我叫左呢個封門柳飯,賣相精美,仲要超多牛柳,牛柳呈粉紅色入口超嫩滑!真係一試難忘🫣
串燒✨鳥之提燈🐓
串燒✨鳥腳根🐓
鳥腳根都係第一次食,口感超級彈牙,又幾唔錯喎。

串燒✨厚切牛脷芯
主食✨封門柳飯
2023-04-29 48 浏览
居酒屋食串燒緊係要叫翻set sake pairing 下啦🍶,選擇有太多了,店員都會有專業推薦🙈,啱哂多到唔識揀嘅食客~🍶山田錦 九平次飲落去有花香,先甘後辛嘅味道,口感非常順滑,連女仔都好啱飲,唔會有酒精嗆喉感覺~🧀吞拿魚酒盜芝士吞拿魚蓉配酒盜咸香足夠!芝士又大大件🤤,非常滿足~🤍酢漬水母又脆又爽口,酢漬同檸檬香好夾,凍凍地做前菜啱哂🐷荔枝豚肉卷荔枝就算燒完都又甜又多汁,豚肉吸收荔枝汁又香又清甜🐥雞肝 外層好脆,醬汁香濃,鍾意食內臟嘅朋友不能錯過🐥雞腎 爽口彈牙,師傅調味到位🐥雞軟骨 又脆又香,好好味🐥雞軟肉 即係雞pat pat,肉質香軟,口感一流🤤🐥自家製免治雞肉軟骨每串都配有蛋黃,入口順滑,咬落又卜卜脆,口感非常豐富👅厚切牛脷芯 師傅火候控制得啱啱好,牛脷心裏邊仲有少少粉紅,牛脂味道甘香🤤🦀海膽松葉蟹蓋甲羅燒材料豐富美味,蟹膏味道香濃,配烘麵包好夾🤍燒白鱔 白鱔肉厚身紮實,魚油豐富,外皮燒得香脆,不過要小心有少少脆骨🐟燒油甘魚鮫魚皮香脆,蘸少少蘿蔔醬油非常好吃🍱封門柳飯封門柳油脂豐腴,配菜都好多,採用日本米,好快就食晒成盒

🍶山田錦 九平次

🧀

吞拿魚酒盜芝士
吞拿魚蓉配酒盜咸香足夠!芝士又大大件🤤,非常滿足~

🤍酢漬水母
又脆又爽口,酢漬同檸檬香好夾,凍凍地做前菜啱哂

🐷荔枝豚肉卷
荔枝就算燒完都又甜又多汁,豚肉吸收荔枝汁又香又清甜

🐥雞肝
外層好脆,醬汁香濃,鍾意食內臟嘅朋友不能錯過

🐥雞腎
爽口彈牙,師傅調味到位

🐥雞軟骨
又脆又香,好好味

🐥雞軟肉
即係雞pat pat,肉質香軟,口感一流🤤

🐥自家製免治雞肉軟骨
每串都配有蛋黃,入口順滑,咬落又卜卜脆,口感非常豐富

👅厚切牛脷芯

🦀海膽松葉蟹蓋甲羅燒
材料豐富美味,蟹膏味道香濃,配烘麵包好夾

🤍燒白鱔

🐟燒油甘魚鮫
魚皮香脆,蘸少少蘿蔔醬油非常好吃

🍱封門柳飯
封門柳油脂豐腴,配菜都好多,採用日本米,好快就食晒成盒
2023-03-20
2023-04-29 47 浏览
晚上跟朋友過嚟食串燒同飲下清酒, 呢度尖沙咀係一個幾好既選擇呀,所有燒物吃得好方便。燒物✨ 鹽燒鮑魚, 鮮味及厚切的✨ 燒馬刀貝(聖子皇 ),好大隻✨ 日本生蠔,有2隻,好肥美鮮甜✨鹽燒安格斯牛柳 - 燒得好香,啖啖肉好滋味😋✨雞皮紫蘇蝦卷 🍤- 雞皮紫蘇葉跟蝦卷,味道獨特,一試難忘✨自家製面試雞肉軟骨 - 見到餐牌圖片已經好想點,配有雞蛋黃醬, 吃得很滋味✨西京燒, 魚質肥美,這個超讚✨燒粟米茄子翠玉瓜豆卜 ✨燒飯糰, 這個也很飽肚,配合醬油味道剛剛好✨甜品水信玄餅,賣相超靚

燒物
✨ 鹽燒鮑魚, 鮮味及厚切的
✨ 燒馬刀貝(聖子皇 ),好大隻
✨ 日本生蠔,有2隻,好肥美鮮甜
✨鹽燒安格斯牛柳 - 燒得好香,啖啖肉好滋味😋
✨雞皮紫蘇蝦卷 🍤- 雞皮紫蘇葉跟蝦卷,味道獨特,一試難忘
✨西京燒, 魚質肥美,這個超讚
✨燒粟米茄子翠玉瓜豆卜
✨燒飯糰, 這個也很飽肚,配合醬油味道剛剛好
甜品水信玄餅,賣相超靚

• 南非鮑魚
  • 西京燒銀鱈魚
  • 日本生蠔
2023-04-27 46 浏览
👅七味魚翅一個好好既下酒菜,係乾身嘅魚翅,烤完之後會淋返少少,口感煙煙韌韌,一條條點啲七味粉同蛋黃醬,非常好食,我哋都有叫清酒,一路食一路送酒,好掂!🫦鮟鱇魚肝呢個係高級享受,又叫"海中鵝肝",口感綿密滑順,油脂柔嫩香醇,真係好creamy,好新鮮,亦有啲海藻伴住黎食,超掂!💋封門柳飯一個好足料既飯,牛柳係好靚嘅封門柳,肉質好嫩,啲牛肉仲係粉嫩色嘅,咬落去好腍,又好香牛味,仲有啲燒汁,味道更加香,配埋日本嘅珍珠米,仲有啲燒香佐嘅茄子同翠玉瓜,勁掂!
👅七味魚翅
🫦鮟鱇魚肝
💋封門柳飯
2023-04-27 29 浏览
今日同老公都太肚餓啦,一黎就叫兩個飯,先黎一個封門柳飯,牛柳都有幾多塊,而且每塊都算厚,又煎得好香,唔會太熟,口感好好,白飯又係珍珠米,有埋啲燒汁,仲有啲菜添,好好食(^o^)另一個就係自家制清雞湯茶漬飯,依個比較清淡,但係都食到好香嘅雞味,個雞湯好濃,配埋日本嘅煎茶整嘅一個茶漬飯,仲有啲芝麻香,好好味( ^ω^ )仲食埋呢度既限定鳥之提燈,原來係老母雞嘅輸卵管同埋未熟嘅蛋黃,好難係隻雞度整出嚟,而且要煮得好食都好難,要好有心機,好香濃嘅雞味,超正(≧∇≦)
Sakeh位尖沙咀,但進入餐廳的一刻彷如進入日本🇯🇵漫畫世界:和式庭園以及卡座、鬼怪浮世繪畫作⋯ 鬼怪👹的元素加上和風的室內設計,居然有種和諧感覺。食物方面,主打的串燒有傳統以及新式款式,每款都各有千秋!難怪咁受歡迎!🌸🌸🌸🌸🌸🌸🌸🌸🌸🌸🌸🌸🌸🍃任飲赤武 AKABU 純米酒 日本清酒 720ml入口滑順 旨味芳醇 口感細緻酒味不會太濃烈 易入口!🍃前菜·鮟鱇魚肝·胡麻波菜蟹肉沙律尤其喜歡沙律!入面有菠菜蟹籽蟹肉!好足料,仲有滑溜腐皮,清新開胃!🍃燒物 SKEWER·雞皮👍🏻自從食過雞皮時候一直念念不忘雞皮鹹香 ,脆皮而且鹹蛋黃香味有點在吃薯片的感覺!邪惡!·自家制免治雞肉軟骨👍🏻每次去居酒屋都會食呢款串燒雞肉嫩滑混肉爽口軟骨配搭雞蛋十分香濃幼滑蛋香濃郁,好滋味·雞皮紫蘇蝦卷👍🏻將雞皮去肥,再包上紫蘇葉以及海蝦很花心思!蝦肉新鮮爽口紫蘇葉的甘香同蝦肉鮮甜完美配合·白鱔👍🏻好少地方有!一於試下!燒完之後皮脆肉質爽彈牙釋放鮮味啖啖肉,好後悔無叫多一串!·汁燒牛肋·蔥豬腩肉·蔥鷄🍃主食👍🏻·雞湯熱稻庭·清雞湯茶潰飯雖然名堂睇落較為普通但兩款主食都有驚喜!清雞湯茶漬飯熱辣辣上台 雞湯味道較為突出

🌸🌸🌸🌸🌸🌸🌸🌸🌸🌸🌸🌸🌸
🍃任飲赤武 AKABU 純米酒 日本清酒 720ml
入口滑順 旨味芳醇 口感細緻
酒味不會太濃烈 易入口!

🍃前菜
·鮟鱇魚肝
·胡麻波菜蟹肉沙律
尤其喜歡沙律!入面有菠菜蟹籽蟹肉!
好足料,仲有滑溜腐皮,清新開胃!

🍃燒物 SKEWER
[任選五款不同串烧】
·荔枝豬肉卷👍🏻
豬腩肉卷住粒荔枝!
咬落去甜美多汁果香滿溢之餘
仲有豬肉的油香以及咸香,配搭好正

·雞皮👍🏻
自從食過雞皮時候一直念念不忘
雞皮鹹香 ,脆皮而且鹹蛋黃香味
有點在吃薯片的感覺!邪惡!

·自家制免治雞肉軟骨👍🏻
每次去居酒屋都會食呢款串燒
雞肉嫩滑混肉爽口軟骨
配搭雞蛋十分香濃幼滑
蛋香濃郁,好滋味

·雞皮紫蘇蝦卷👍🏻
將雞皮去肥,再包上紫蘇葉以及海蝦
很花心思!蝦肉新鮮爽口
紫蘇葉的甘香同蝦肉鮮甜完美配合

·白鱔👍🏻
好少地方有!一於試下!
燒完之後皮脆肉質爽彈牙釋放鮮味
啖啖肉,好後悔無叫多一串!

·汁燒牛肋
·蔥豬腩肉
·蔥鷄

🍃主食👍🏻
·雞湯熱稻庭
·清雞湯茶潰飯
雖然名堂睇落較為普通
但兩款主食都有驚喜!
清雞湯茶漬飯熱辣辣上台
雞湯味道較為突出呢!
至於熱稻庭的清雞湯較為淡味
但配合彈牙稻庭烏冬 有種和諧感!

🍃甜品 :紅豆白玉
不會有過甜的感覺,白玉軟糯!
整體感覺輕盈無負擔!

🌸🌸🌸🌸🌸🌸🌸🌸🌸🌸🌸🌸
在尖沙咀區旺中帶靜的串燒居酒屋,木門及竹簾裝修設計型格,還有不少日本風大牆畫,好有個性又夠時尚。是夜平日Dinner Time客人甚多,被安排至吧檯位置,邊欣賞著師傅們忙而不亂、一絲不苟地處理海量的串燒Order,邊品嚐美酒佳餚,寫意非常!串燒多以2串起Order,每串份量都不少,眼闊肚窄又心大心細之下倆口子吃到捧著肚子,盡興而歸。日本本灣野生馬友 $198海鮮控絕不會錯過一夜干的鹹香鮮甜風味!這個陣容比想像中巨大,足足有一個大碟的Size!簡單的調味就能帶出馬友的鮮味,讓我都忘記醬汁的存在,不沾也很夠味。外皮酥脆,一些小骨都炸到卜卜脆,肉質細嫩,肉汁油光閃閃,倆口子Share份量剛好,非常滿足。白鱔 $78 x 2厚切白鱔大大粒,半燶面脆身魚皮滲出魚油的Sticky口感,肉質爽脆彈牙,即使難以避免有小骨,但不影響食用,不阻我大愛獨特的鱔肉鮮味與Juicy的魚油香。厚切牛脷 $78 x 2 | 汁燒牛肋 $68 x 2爽脆柔軟的口感和豐富的油脂香引人入勝,回味無窮。牛味濃郁,肉汁豐富而香甜,鹽燒再配上一點點黑椒,加上厚切啖啖肉,成為串燒必點之Top 5。汁燒牛肋同樣是高質之選,肉質嫩滑
日本本灣野生馬友 $198
白鱔
白鱔 $78 x 2
汁燒牛肋
厚切牛脷 $78 x 2 | 汁燒牛肋 $68 x 2
爽脆柔軟的口感和豐富的油脂香引人入勝,回味無窮。牛味濃郁,肉汁豐富而香甜,鹽燒再配上一點點黑椒,加上厚切啖啖肉,成為串燒必點之Top 5。汁燒牛肋同樣是高質之選,肉質嫩滑,燒汁濃郁又入味。
自家制免治雞肉軟骨
自家制免治雞肉軟骨 $55 x 2 | 雞心 $36 x 2
雞肉及雞軟骨的比例平均,紮實又帶點爽脆,口感特別,再加上醬油和鮮蛋黃混合而成的惹味又滑順的醬汁,賣相和味道都出色。雞心不常吃到,畢竟一隻雞只有一個,喜歡其特別的口感,可以一串連吃幾個,好奢侈

芫茜豬肉卷
荔枝豬肉卷 $36 x 2 | 芫茜豬肉卷 $36 x 2
兩款豬肉卷都用上五花肉,火燒過後油脂溶化還帶點焦香,好邪惡!荔枝的甜味與豬肉配合不錯,讓整體更濕潤Juicy。芫茜當串燒很創新,紮實的芫茜被五花肉重重包圍,芫茜黨黨員表示,茜味可以更濃,但這個配搭值得掌聲!

日本蕃薯 $35 x 2
以為串燒當Dinner會飽足感會不足,所以Order澱粉類充撐肚子,但最後眼闊肚窄大失預算,吃完串燒已飽了9成!但由於日本蕃薯超甜又綿滑,不消幾分鐘也被清光。
自家製鰻魚飯 $118
新鮮即製、熱辣辣的鰻魚飯份量十足,兩大片鰻魚剛燒起還在噴熱煙,鋪滿整個飯面,鰻魚汁惹味,甜度適中,拌飯一流。
赤武AKABU 純米吟釀
吃燒物不少得配點Sake!店員推介的日本岩手縣赤武AKABU純米吟釀很適合新手少酌幾杯。口感清爽,容易入口,米香豐富,又有淡淡的果香。店員會預備冰桶以保持Sake的冰凍度和最佳味道。
白鱔
汁燒牛肋
芫茜豬肉卷
赤武AKABU純米吟釀
恕我無知每串要以人頭計,但稍為年長之女侍應以無尾音之聲說‘每款每人都要叫一串喎’,即刻令我這餐興致盡失。到再加單時竟又說‘係咁多嗱’,本來想之後再加甜品既不敢也不願。撇除該名女侍應之態度,其他侍應是正常,食物也高質,除了海膽松葉蟹甲羅燒賣相極差外,其他食物都很香口好吃。另外裝修環境也不如相片中乾淨企理。

另外裝修環境也不如相片中乾淨企理。
海膽松葉蟹甲羅燒
自家制免治雞軟骨
自家制免治雞軟骨
🙋‍♀️燒七味魚翅:un度適中,送酒一流。🙋‍♂️鳥腳根職員推介呢一個!口感非常之特別,出面比較少有呢一款串燒。UnUn地但非常有咬口。🙋‍♀️荔枝豚肉卷豬肉,有咬口,燒得啱啱好,肉質剛剛幼嫩。估唔到呢個配搭又幾夾喎!荔枝,酸酸甜甜,獨有嘅荔枝香味, 好解膩!🙋‍♂️西京燒銀雪魚燒得很香,而且魚肉質結實,而甜美,魚皮邊煎得脆脆 ,兩塊大銀鱈魚, 份量都唔細。🙋‍♀️封門柳飯封門柳, 肉質鬆軟,不易變韌,而且牛肉味極為濃郁。它香煎再切片,封門柳的表面有胡椒和鹽作調味。
🙋‍♀️燒七味魚翅:un度適中,送酒一流。

🙋‍♂️鳥腳根

🙋‍♀️荔枝豚肉卷
豬肉,有咬口,燒得啱啱好,肉質剛剛幼嫩。

🙋‍♂️西京燒銀雪魚

🙋‍♀️封門柳飯