2018-08-28 46 浏览
本身很少吃鐵板燒,因為大部分都很貴!無意中看見這間餐廳的鐵板燒,價錢都合理,一於試一試。我與友人都選擇了這個$450的美國薄燒牛肉北海道二本蟹爪套餐。這間餐廳提供的並非水或者檸檬水,而是原粒青檸水,頗特別。前菜有煙燻鴨胸沙律和三點刺身。沙律配上日式芝麻醬,作為開胃菜自然是不錯。刺身有三文魚,牡丹蝦和八爪魚,其中牡丹蝦很爽口鮮甜,三文魚和八爪魚就正常發揮。 主菜之一: 西京醬煎煮銀鱈魚 銀鱈魚頗肥美,肉質嫩滑,但我覺得醬汁偏甜。主菜二,北海道蟹爪。香煎牛脷 蟹爪牛油味香,可惜蟹爪體積較細。牛脷厚身,表面微脆,配上蘋果醬汁,頗清新。主菜三: 美國薄燒牛肉 整晚的MVP! 薄切牛包裏著大量香蔥一同煎香,牛肉味香,質地亦不會乾,真的不錯呢!怕不飽? 還有黃金炒飯,炒野菜和紙包蜆湯,一定夠飽。最後,還有甜品泡芙。整體食物質素平穩,價錢合理,可以一試。
本身很少吃鐵板燒,因為大部分都很貴!

無意中看見這間餐廳的鐵板燒,價錢都合理,一於試一試。

這間餐廳提供的並非水或者檸檬水,而是原粒青檸水,頗特別。

前菜有煙燻鴨胸沙律和三點刺身

沙律配上日式芝麻醬,作為開胃菜自然是不錯。

主菜之一: 西京醬煎煮銀鱈魚

銀鱈魚頗肥美,肉質嫩滑,但我覺得醬汁偏甜。

主菜二,北海道蟹爪。香煎牛脷

蟹爪牛油味香,可惜蟹爪體積較細。

牛脷厚身,表面微脆,配上蘋果醬汁,頗清新。

主菜三: 美國薄燒牛肉

整晚的MVP!

怕不飽?

還有黃金炒飯,炒野菜和紙包蜆湯,一定夠飽。

最後,還有甜品泡芙。

整體食物質素平穩,價錢合理,可以一試。

2018-08-27 306 浏览
好耐冇食鐵板燒喇,今晚同老公撐台腳,去左佐敦食鐵板燒!餐廳唔係好大,我地8點去到已經full左,今日無緣坐在bar枱睇住師傅整野食一坐低,店員為我地棒上青檸人蔘茶開頭飲第一杯時覺得冇咩味,但原來焗左一陣,啲青檸味同人蔘味出晒黎,人嵾茶既甘香及青檸既清新,真係好特別,又可以清下熱氣呢度主要有五款一人前,價格由$450-$780不等,由於我倆特別鐘愛牛牛,於是老公揀左「美國薄燒牛肉北海道二本蟹爪」,而我就揀左「A5和牛北海道原隻粒貝套餐」。A5和牛北海道原隻粒貝套餐 $780 《一人前》煙燻鴨胸沙律盛合杯 + 刺身沙律內有鴨胸、豆腐、沙律菜同番茄仔!新鮮既沙律菜酸酸地,配以鴨胸,可中和鴨胸既油膩感三點剌身包括有牡丹蝦、八爪魚、三文魚。牡丹蝦幾大隻同鮮甜, 八爪魚口感爽口, 三文魚幾新鮮。主菜 – A5和牛薄燒廚師會按當日情況,每天都會供應唔同既肉,包括有宮崎、熊本、松板、鹿兒島、飛驒、近江。和牛薄切上,內包住好多蔥同香蒜,色香味俱全!和牛口感幼嫩,牛味好濃,廚師煎得好香,連同麵包一齊食,可以中和牛既鹹味北海道原隻粒貝貝肉切成一小粒一小粒,味道鮮甜爽口,配以爽口既青瓜同鹹鹹地既蟹子,味道清
好耐冇食鐵板燒喇,今晚同老公撐台腳,去左佐敦食鐵板燒!

一坐低,店員為我地棒上青檸人蔘茶

A5和牛北海道原隻粒貝套餐 $780 《一人前》

煙燻鴨胸沙律盛合杯 + 刺身
前菜  -  沙律

主菜 – A5和牛薄燒

北海道原隻粒貝

貝肉切成一小粒一小粒,味道鮮甜爽口,配以爽口既青瓜同鹹鹹地既蟹子,味道清新仲好香牛油香味,味道唔錯!

慢煮法國凍鵝肝伴時令水果
慢煮法國凍鵝肝配時令水果

鵝肝配多士永遠都冇得輸。一上枱已經超香,鵝肝肉厚,煎得好香,外面脆,內裡鬆軟,油脂豐腴,口感幼滑creamy,正!再配以黑醋魚子,咬落去卜一聲,好夠酸,可以中和鵝肝既油膩感,超棒!

食事 – S2特色黃金炒飯
S2  特色黃金炒飯

師傅用左黑松露、蛋、大量蔥花一齊炒,炒得好香,有淡淡既黑松露香味,而且粒粒飯都好飽滿,感覺好滿足。

S2 鐵板紙包蜆湯
S2  鐵板紙包蜆湯

湯內有昆布、大蜆、秋葵!大蜆肥美鮮甜,配以昆布味道不錯呢!

燒野菜
燒野菜

主要有椰菜、紅蘿蔔、洋蔥,炒得好香好惹味,加左啲芝麻更好食!

甜品
忌廉泡芙

最後終於到甜品
有我最鐘意既泡芙!食完鐵板燒再食返個冰凍既泡芙,爽呀!

今晚真係好滿足,一個餐可以食到咁多野,餐廳店員服務又好,開開心心又一個晚上
慢煮法國凍鵝肝配時令水果
忌廉泡芙
2018-08-26 220 浏览
是日拍拖紀念日,男友安排黎了哩間小店;佢話佢都係openrice見到所以黎~紀念日,所以食豪啲🤩我地叫了個美國薄燒牛肉北海道二本蟹爪餐($450)同埋北海道原隻毛蟹羊架餐($750),以下簡稱「牛肉餐」同「毛蟹餐」兩個套餐餐券都會有刺身坐前菜,佢個鮮蝦刺身好鮮美♥️然後「牛肉餐」就有銀鱈魚同二本蟹爪、牛舌而「毛蟹餐」就有毛蟹同埋香煎雞排、羊架毛蟹好正~我同男友食到聽唔到手!一定要趁熱食!🤤我個人好鍾意個銀鱈魚,佢碟底有一層甜既醬,配銀鱈魚好好味,而且啲肉好嫩👍🏻 我自己幾乎KO成碟,男友就幾乎KO雞排羊架😂個牛舌同二本蟹爪配了一款蘋果醬食,味道好特別,而且個醬好好味~配所有肉類都無違和感🤤然後就係主食,我地選擇了炒飯,鐵板燒既炒飯我第一次食,但係加埋蟹肉炒真係好味,而且size剛剛好,唔會太撐住個胃😆下次想試下佢個炒麵~話曬鐵板燒炒麵都係特色黎🤤食完飯就係影相位!紙包蜆湯📷佢個湯一上係包住嫁!然後職員就係你面前剪開,一剪開啲煙就會散出黎!好適合影相!個湯帶有海帶秋葵,非常鮮甜而且有豆腐,味道好鮮🤩 滿意!整晚體驗好正!好多謝男友選擇了一間好餐廳慶祝紀念日!下次會再黎,因為真係味道好好啊🤤
是日拍拖紀念日,男友安排黎了哩間小店;
佢話佢都係openrice見到所以黎~

紀念日,所以食豪啲🤩

兩個套餐餐券都會有刺身坐前菜,佢個鮮蝦刺身好鮮美♥️

毛蟹好正~我同男友食到聽唔到手!一定要趁熱食!🤤
北海道毛蟹

銀鱈魚(好味!)
我自己幾乎KO成碟,男友就幾乎KO雞排羊架😂
燒羊架、雞排

燒牛舌二本蟹爪(個蘋果醬係重點)

炒飯😆

食完飯就係影相位!紙包蜆湯📷
紙包蜆湯(真係好鮮甜)

整晚體驗好正!
好多謝男友選擇了一間好餐廳慶祝紀念日!下次會再黎,因為真係味道好好啊🤤😆
2018-08-23
庆祝纪念
纪念日
北海道毛蟹
銀鱈魚(好味!)
燒羊架、雞排
燒牛舌二本蟹爪(個蘋果醬係重點)
炒飯😆
紙包蜆湯(真係好鮮甜)
  • S2鐵板紙包蜆湯
  • S2特色黃金炒飯
  • A5和牛薄燒
  • 西京醬煎煮銀鱈魚
  • 美國薄燒牛肉
2018-08-26 37 浏览
今日為左慶祝紀念日,於是去左一間高水準日式料理店。我地叫左2個套餐,美國薄燒牛肉北海道二本蟹爪、北海道原隻毛蟹紐西蘭羊架。2個套餐都係煙鴨胸沙律、刺身作為前菜。刺身有三文魚、八爪魚、大蝦,3樣野都非常新鮮西京醬煎煮銀鱈魚,銀鱈魚煎得好香,而且肉質保持嫩滑唔乾身,撈埋個醬汁好入味北海道毛蟹,蟹肉好多,而且好有蟹味,唔會好淡無味,而且餐廳貼心地提供埋工具比你挖出蟹鉗、蟹腳入面嘅肉牛舌 及 蟹鉗,燒得好好味,加上佢配埋特製蘋果醬,整個感覺好清新。仲有一隻大大嘅蒜香蜆,好香口野味呢度個湯好特別,佢會用膠袋包住,原個湯連膠袋上碟,飲個陣先剪開個袋。小小一袋,但湯料好足,所以湯好好味食到最尾有炒飯,估唔到連炒飯都咁好食~炒得乾身,飯粒分明~我地都覺得今晚晚餐好正,好啱慶祝紀念日
今日為左慶祝紀念日,於是去左一間高水準日式料理店。

食到最尾有炒飯,估唔到連炒飯都咁好食~炒得乾身,飯粒分明~

我地都覺得今晚晚餐好正,好啱慶祝紀念日

2018-08-23
庆祝纪念
纪念日
  • S2鐵板紙包蜆湯
  • 三點刺身
  • 西京醬煎煮銀鱈魚
  • S2 特色黃金炒飯
2018-08-25 28 浏览
鐡板燒是日系美食中我的最愛,今晚便來到佐敦的S2鐡板燒。因為香港的租金越來越貴,所以這裡地方不算很寛敞,不過坐得還算舒服,而且侍應招待得很到位。我點了一個海膽焗原隻龍蝦北海道帆立貝海鮮套餐$780。沙律是煙燻鴨胸,為今晚美食揭開序幕。刺身有三款,牡丹蝦、八爪魚、三文魚,以牡丹蝦最美味。🐥⭐️⭐️⭐️⭐️鐡板燒海膽醬芝士焗原隻龍蝦,芝士和龍蝦是非常匹配,龍蝦肉質爽口鮮甜,芝士還可以拉絲,再加上海膽醬,就錦上添花。讚👍🐥⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️北海道黑松露帆立貝,想不到黑松露和帆立貝都很配合,令帆立貝的味道更上一層🐥⭐️⭐️⭐️⭐️招牌脆皮煎鰻魚,外皮煎得香脆,而鰻魚保持肉汁,🐥⭐️⭐️⭐️⭐️S2特色黃金炒飯,黑松露的香味,令本來平凡的炒飯,變得不平凡。S2鐡板紙包蜆湯,用清酒帶出蜆肉的鮮味,我當然一飲而盡。燒野菜,吃完鐵板燒,再吃點野菜,就更健康。最後是甜品泡芙,就更完美了。
鐡板燒是日系美食中我的最愛,今晚便來到佐敦的S2鐡板燒。

我點了一個海膽焗原隻龍蝦北海道帆立貝海鮮套餐$780。

沙律是煙燻鴨胸,為今晚美食揭開序幕。

S2鐡板紙包蜆湯,用清酒帶出蜆肉的鮮味,我當然一飲而盡。

燒野菜,吃完鐵板燒,再吃點野菜,就更健康。

最後是甜品泡芙,就更完美了。
2018-08-25 30 浏览
上星期去了中環S2 Kitcken之後,知道原來佐敦有分店,是主打鐡板燒,今晚便來到。這裡地方不是很大,部分客人可以坐在鐡板燒前面,部分客人坐在卡位上。由於今晚鐡板燒前面的座位,已經全部被訂了,我們唯有坐卡位。下次再來的時候,我都要訂鐡板燒前面的座位。我要了美國薄燒牛肉北海道二本蟹爪餐$450。沙律:煙燻鴨胸,吃著等鐵板燒就一流。刺身:有三文魚、八爪魚、牡丹蝦,牡丹蝦大大隻,又鮮甜。主菜:西京醬煎銀鱈魚,銀鱈魚煎得甘香,加上有點清酒味,就更加美味。北海道二本蟹爪,四隻蟹爪就比較一般。香煎牛脷,三塊牛脷,厚身而不靭。美國薄燒牛肉,薄燒牛肉內有蔥花,帶出了牛肉的香味。S2特色黃金炒飯,內有黑松露,炒飯亦炒得干身。S2鐡板紙包蜆湯,蜆湯帶點清甜和清酒香味。燒野菜,吃點炒菜就可以平衡今晚吃肉的罪惡感。甜品:是泡芙,這個甜品為今晚的晚餐帶來完美的句點。

下次再來的時候,我都要訂鐡板燒前面的座位。

我要了美國薄燒牛肉北海道二本蟹爪餐$450。

沙律:煙燻鴨胸,吃著等鐵板燒就一流。

刺身:有三文魚、八爪魚、牡丹蝦,牡丹蝦大大隻,又鮮甜。

北海道二本蟹爪,四隻蟹爪就比較一般。
香煎牛脷,三塊牛脷,厚身而不靭。
美國薄燒牛肉,薄燒牛肉內有蔥花,帶出了牛肉的香味。

S2特色黃金炒飯,內有黑松露,炒飯亦炒得干身。

S2鐡板紙包蜆湯,蜆湯帶點清甜和清酒香味。

燒野菜,吃點炒菜就可以平衡今晚吃肉的罪惡感。

甜品:是泡芙,這個甜品為今晚的晚餐帶來完美的句點。
2018-08-23 33 浏览
今次和兩個朋友來吃日式鐵板燒一人叫一個餐,我叫了價值780元的「海膽焗原隻龍蝦北海道帆立貝海鮮套餐」其中主菜之二的芝士焗原隻龍蝦和脆皮煎鰻魚真的是深得我心呢芝士焗原隻龍蝦的龍蝦已被分體,所以雖然龍蝦還是連殼,但其實龍蝦肉很容易弄出來吃,不會覺得麻煩。龍蝦肉加上份量多的拉芝芝士和沙津醬,好吃!蒲燒鰻魚就吃過,脆皮煎鰻魚倒是第一次吃!鰻魚煎得皮脆,入面魚肉依然保證嫩滑,都是好吃!這個套餐有三個主菜的,還有一個主菜是北海道黑松露帆立貝。套餐當然不只是有主菜。還有刺身沙律、炒飯、炒菜、湯和甜品泡芙好豐富的一餐!
今次和兩個朋友來吃日式鐵板燒

其中主菜之二的芝士焗原隻龍蝦和脆皮煎鰻魚真的是深得我心呢

龍蝦肉加上份量多的拉芝芝士和沙津醬,好吃!

蒲燒鰻魚就吃過,脆皮煎鰻魚倒是第一次吃!

鰻魚煎得皮脆,入面魚肉依然保證嫩滑,都是好吃!

這個套餐有三個主菜的,還有一個主菜是北海道黑松露帆立貝。

套餐當然不只是有主菜。

還有刺身沙律、炒飯、炒菜、湯和甜品泡芙

好豐富的一餐!
2018-08-23 32 浏览
放工和朋友去了佐敦吃鐵板燒我們分別點了兩個餐開心share(套餐包括沙律,刺身,主菜,飯/拉麵,湯,甜品)。。。。。。。。。。。。。1.美國薄燒牛肉北海道二本蟹爪主菜~西京醬煎煮銀鱈魚~▸本身不喜歡吃魚的我很喜歡吃銀鱈魚,因為肉質會比較滑,而這個也不例外,味道方面偏甜了一點,如果少一點會更好😊~美國薄燒牛肉~▸牛肉薄薄的,卻沒有燒得過火,裡面滿滿的葱花和蒜片,所以非常惹味😊~北海道二本蟹爪~▸細細隻,很可愛,牛油味可以輕一點會更好。。。。。。。。。。。。。2.海膽焗原隻龍蝦北海道帆立貝海鮮套餐主菜~鐵板海膽醬芝士焗原隻龍蝦▸龍蝦已預先分拆好,方便進食,肉質好彈牙,而且芝士非常多,岩晒芝士控,加埋海膽醬很不錯😊~招牌脆皮煎鰻魚~▸燒鰻魚吃得多,煎反而第一次,魚皮煎得很脆,鰻魚不像平時燒的軟身,會比較結實一點😊
放工和朋友去了佐敦吃鐵板燒
我們分別點了兩個餐開心share
(套餐包括沙律,刺身,主菜,飯/拉麵,湯,甜品)
。。。。。。。。。。。。。
1.美國薄燒牛肉北海道二本蟹爪
主菜~西京醬煎煮銀鱈魚~
~美國薄燒牛肉~
~北海道二本蟹爪~
▸細細隻,很可愛,牛油味可以輕一點會更好
。。。。。。。。。。。。。
2.海膽焗原隻龍蝦北海道帆立貝海鮮套餐
主菜~鐵板海膽醬芝士焗原隻龍蝦
~招牌脆皮煎鰻魚~
2018-08-23 54 浏览
有同事生日,放工一齊去食鐵板燒慶生,記得之前老闆提過佐敦有一間叫S2鐵板燒,食物用料上等,味道很好,今晚我們就去試試吧!店鋪地方不算大,但地方整潔,坐位不會太迫。這裡有幾款套餐,我選了海膽焗原隻龍蝦北海道帆立貝海鮮套餐!前菜煙燻鴨胸沙律盛合杯:這沙律我最喜歡鴨胸和豆腐,加左芝麻沙律醬好好味!三點刺身:有三文魚、八爪魚、牡丹蝦。刺身都好新鮮。鐵板海膽醬芝士焗原隻蝦:因為不是坐鐵板燒的枱,所以看不到廚師怎樣烹煮食物,龍蝦上枱時熱騰騰,面上鋪滿芝士和海膽醬,芝士還可以拉絲,龍蝦都好大隻,肉質鮮甜彈牙,加上有香濃的芝士海膽醬,份外惹味!北海道黑松露帆立貝:一放上枱,黑松露香味已經撲鼻,帆立貝大隻厚肉,十分鮮甜。招牌脆皮煎鰻魚:鰻魚煎到金黃色,外皮香脆,魚肉彈牙,配上特別調製的醬汁,非常美味!S2鐵板紙包蜆湯:第一次見用膠袋煑湯,現今科技真厲害,經過高溫,膠袋不會變形,還煮出一袋美味的蜆湯,熱騰騰的湯內有蜆、豆腐、秋葵、冬菇、海帶,味道鮮甜好飲!S2特色黃金炒飯:我在多款材料中選了用海膽炒,飯加左蔥和蛋,炒得好香,夠鑊氣!焗雜菌:好香牛油味的雜菌,味道不錯!雪糕泡芙:飯後甜品,好味!
店鋪地方不算大,但地方整潔,坐位不會太迫。
這裡有幾款套餐,我選了海膽焗原隻龍蝦北海道帆立貝海鮮套餐!
三點刺身:有三文魚、八爪魚、牡丹蝦。刺身都好新鮮。
焗雜菌:好香牛油味的雜菌,味道不錯!
雪糕泡芙:飯後甜品,好味!
2018-08-09
  • 海膽焗原度龍蝦北海道帆立貝海鮮套餐
2018-08-22 26 浏览
日本菜一向都係我ge favourite 今日黎到佐敦食呢間鐵板燒 Open kitchen 設計 坐得幾舒服一坐低就有青檸參茶 好特別好好飲睇左陣menu 決定叫2個套餐一齊share食日本十勝黑豚肉北海道松葉蟹套餐A5和牛北海道原隻粒貝套餐鴨胸沙律同三色刺身(每套餐各一)鴨胸好嫩好淋 刺身又新鮮 前菜已經好唔錯 一個好開始主菜(每套餐各三)北海道松葉蟹腳好大條勁多肉 d肉拆極都有 好鮮甜香檳焗岩蠔去殼蠔加上大量蝦乾同煙肉去焗 煙肉咸香蝦乾爽口惹味 加上蠔獨特口感 絕配黑豚肉配意大黑醋一口厚切size 岩岩口 好juicy 好好吃A5和牛薄燒和牛燒香後捲上大量薄脆ge蒜片 配口得好天衣無縫北海道原隻粒貝原隻粒貝切細粒加上青瓜粒去炒 粒貝爽口加上脆脆ge青口 勁正慢煮法國凍鵝肝拌時令生果鵝肝外脆肉嫩 生果又可以解膩食事(每套餐各一)我地都揀S2特色炒飯炒到好乾身 中間仲有唔少蟹肉同蔥 好夾湯(每套餐各一)好清甜 好足料菜(每套餐各一)燒野菜同焗雜菌清清地都好唔錯 食完咁多野清一清個胃甜品泡芙
日本菜一向都係我ge favourite
今日黎到佐敦食呢間鐵板燒
Open kitchen 設計 坐得幾舒服
一坐低就有青檸參茶 好特別好好飲
睇左陣menu 決定叫2個套餐一齊share食
日本十勝黑豚肉北海道松葉蟹套餐
A5和牛北海道原隻粒貝套餐

鴨胸沙律同三色刺身(每套餐各一)
鴨胸好嫩好淋 刺身又新鮮 前菜已經好唔錯 一個好開始

主菜(每套餐各三)
北海道松葉蟹腳
好大條勁多肉 d肉拆極都有 好鮮甜

香檳焗岩蠔

黑豚肉配意大黑醋
一口厚切size 岩岩口 好juicy 好好吃

和牛燒香後捲上大量薄脆ge蒜片 配口得好天衣無縫

慢煮法國凍鵝肝拌時令生果
鵝肝外脆肉嫩 生果又可以解膩

食事(每套餐各一)
我地都揀S2特色炒飯
炒到好乾身 中間仲有唔少蟹肉同蔥 好夾

湯(每套餐各一)
好清甜 好足料

菜(每套餐各一)
燒野菜同焗雜菌
清清地都好唔錯 食完咁多野清一清個胃

甜品
泡芙
2018-08-22 32 浏览
好耐冇食過日本菜,朋友就介紹咗一間係佐敦嘅鐵板燒,果然冇失望!環境方面: 雖然地方唔算大,但坐得都舒服,而且裝修好有日本Style。食物方面:我地叫咗兩個套餐,- A5和牛北海道原隻粒貝套餐- 日本十勝黑豚肉北海道松葉蟹套餐三點刺身:八爪魚,三文魚,蝦刺身算新鮮,特別係蝦夠大隻!煙燻鴨胸沙律盛合杯:煙鴨胸夠淋,豆腐都好滑A5和牛薄燒:入口即溶!每塊牛入面都有燒過嘅蔥同蒜片,所以好香口!北海道原隻粒貝:原隻粒貝食落唔會韌,而且配上青瓜同蟹籽,口感唔錯!慢煮法國凍鵝肝伴時令水果:鵝肝燒得啱啱好,最特別係啲爆珠係藍莓味,成件事中和番冇咁漏!北海道松葉蟹腳:都算多肉,而且keep得住原本嘅鮮味。焗蠔:加咗煙肉同蝦米,完全冇腥味!日本十勝黑豚肉厚切配意大利黑醋:豚肉唔會太鞋同太乾,加埋黑醋酸酸甜甜,唔錯!焗雜菌,燒野菜:味道偏清淡,唔會太油。蜆湯:飲落好清,唔會覺得係味精湯,👍🏼特色黃金炒飯:有微微黑椒味,炒得夠乾身,有少少蟹肉,加埋香蔥同其他配料唔會太dry。甜品係泡芙,冇乜特別,不過不失。總結:食物都整得好香口,價錢中等,但食物有質素!而且份量都唔少,值得一試!👍🏼

環境方面:
雖然地方唔算大,但坐得都舒服,而且裝修好有日本Style。

食物方面:
我地叫咗兩個套餐,
- A5和牛北海道原隻粒貝套餐
- 日本十勝黑豚肉北海道松葉蟹套餐

三點刺身:
八爪魚,三文魚,蝦
刺身算新鮮,特別係蝦夠大隻!

煙燻鴨胸沙律盛合杯:
煙鴨胸夠淋,豆腐都好滑

A5和牛薄燒:
入口即溶!每塊牛入面都有燒過嘅蔥同蒜片,所以好香口!

北海道原隻粒貝:
原隻粒貝食落唔會韌,而且配上青瓜同蟹籽,口感唔錯!

慢煮法國凍鵝肝伴時令水果:

北海道松葉蟹腳:
都算多肉,而且keep得住原本嘅鮮味。

焗蠔:
加咗煙肉同蝦米,完全冇腥味!

日本十勝黑豚肉厚切配意大利黑醋:
豚肉唔會太鞋同太乾,加埋黑醋酸酸甜甜,唔錯!

焗雜菌,燒野菜:
味道偏清淡,唔會太油。

蜆湯:
飲落好清,唔會覺得係味精湯,👍🏼

特色黃金炒飯:

甜品係泡芙,冇乜特別,不過不失。

總結:
食物都整得好香口,價錢中等,但食物有質素!
而且份量都唔少,值得一試!👍🏼

2018-08-20 25 浏览
同老婆好耐未試过二人世界,咁啱今日放早,就約佢行街食飯,問佢想食乜,佢話冇乜所謂,咁啱見到前面有個大燈籠係寫住S2,原來係食鐵板燒嘅,就入去睇吓,嘩冇晒位,侍應叫我地等一陣。果然十分种後可以入座,侍應熱情地遞上餐牌。睇完餐牌,我選擇咗海膽焗原隻龍蝦北海道帆立貝海鮮套餐,老婆就揀咗A5和牛北海道原隻粒貝套餐,再加咗兩杯特飲。 過了一陣,先嚟前菜煙熏鴨胸沙律杯,同埋三點刺身杯。何謂三點? 即是三文魚、大蝦和八爪魚,三樣刺身都非常新鮮。【慢煮法國鵝肝伴時令水果】原來係鵝肝多士配上藍莓和蜜瓜。鵝肝煎得好香,入口就滑而溜,配上時令水果的清香,令人回味無窮。 【蟹籽螺肉】螺肉非常爽口、彈口,而蟹籽卜卜脆。 【北海道黑松露帆立貝】肉質爽,有好多汁,又有黑松露,味道非常特出。【脆皮煎鰻魚】層皮煎得非常脆,非常香口,肉質亦非常鮮嫩。 【芝士龍蝦】師傳表演得非常精彩,運用鐵板和火鎗的技術簡直神乎其技,不一會,便把原隻龍蝦燒好。豐富的芝士舖滿整隻龍蝦,芝士味香濃,龍蝦肉鮮甜彈牙。 【薄燒A和牛】材料新鮮,絕對值一試。 【松露蛋炒飯】炒飯有蛋香味,亦有松露味,總之好好味。再加上炒雜菜,味道一流。 最好,以甜品

【慢煮法國鵝肝伴時令水果】

【蟹籽螺肉】
螺肉非常爽口、彈口,而蟹籽卜卜脆。

【北海道黑松露帆立貝】

肉質爽,有好多汁,又有黑松露,味道非常特出。

【脆皮煎鰻魚】

層皮煎得非常脆,非常香口,肉質亦非常鮮嫩。

【芝士龍蝦】

【薄燒A和牛】

材料新鮮,絕對值一試。

【松露蛋炒飯】

最好,以甜品泡芙雪糕作為這頓晚餐的終結。今餐非常滿足,老婆亦大讚我的安排。

2018-08-14
2018-08-16 28 浏览
前排心思思 約了朋友吃鐵板燒看到新假期有介紹過就約左朋友一齊去食!!三點刺身 蝦很大隻北海道帆立貝帆立貝好大粒上面加了黑松露醬食落好厚肉 口感不錯蟹爪燒牛舌西京醬煎煮銀雪魚鐵板海膽醬芝士焗原隻龍蝦芝士真係非常非常多喜歡芝士的朋友一定會好喜歡薄燒牛肉中間加左炸蒜同蔥S2特色黃金炒飯有和牛粒起入面 飯炒到乾身炒菜焗雜菌師傅用錫紙包住雜菌再燒熟S2鐵板紙包蜆湯湯是用上膠袋包住再放係鐡板上加熱的入面都幾多料
前排心思思 約了朋友吃鐵板燒
看到新假期有介紹過
就約左朋友一齊去食!!

三點刺身 蝦很大隻

湯是用上膠袋包住
再放係鐡板上加熱的
入面都幾多料
2018-05-28
這天朋友說帶我們去「食好西」,然後就到了位於佐敦偉晴街的「S2鐵板燒」,由於這間餐廳不近地鐵站,因此若不是朋友帶路,平時都留意不到這裡還有間鐵板燒🙈入到去一看,裝潢極有日式居酒屋的風格,感覺我們沒有選錯,而且侍應也非常友善地招呼我們,欣賞他們即使如此繁忙都仍然細心地招呼每一個客人👍🏻服務不錯!服務員建議我們每人一個不同的鐵板套餐,勝在可以每樣都試下,於是我們點了:「美國薄燒牛肉北海道二本蟹爪」、「日本十勝黑豚肉北海道松葉蟹」、「A5和牛北海道原隻粒貝」和「海膽焗原隻龍蝦北海道帆立貝海鮮」四個套餐😁☺本人強烈推介套餐「海膽焗原隻龍蝦北海道帆立貝海鮮」👍🏻🤤其實其他套餐都各有千秋,美味非凡,但可能因為本人熱愛龍蝦,所以這個套餐令人一試難忘!☺套餐的前菜是「鴨胸沙律」和「刺身三點」,沙律清新開胃,刺身肥美新鮮,是個美好的開端🤗😋然後是主菜之一的「脆皮煎鰻魚」,大大塊鰻魚煎得外脆內軟,惹味可口👍🏻😋主菜還有「北海道黑松露帆立貝」,帆立貝肥大鮮美,配上濃香的黑松露醬汁,令人食指大動🤤🤗之後期待萬分的主角「海膽醬芝士焗原隻龍蝦」終於來了!它一到,香味撲鼻😌大大隻龍蝦入口更是爽滑彈牙,配上拉絲的濃香

之後期待萬分的主角「海膽醬芝士焗原隻龍蝦」終於來了!它一到,香味撲鼻😌大大隻龍蝦入口更是爽滑彈牙,配上拉絲的濃香芝士海膽醬,簡直是人間美味!😍🤤😋👍🏻

最後值得一讚的是他們的「紙包蜆湯」,可能我第一次食這樣包住燒的湯,感覺特別新鮮,而且湯內還有我喜歡的秋葵☺鮮甜味美😋👍🏻

總言之,這間是絕對值得一試的高質鐵板燒👍🏻😉🤗
2018-08-15 516 浏览
以前覺得日本料理的鐵板燒係超級昂貴,但隨著時代變遷,今日的鐵板燒已平民化左好多,今日我就同米仔去食呢度的鐵板燒!海膽焗原隻龍蝦北海道帆立貝海鮮套餐青檸人蔘茶飲落去,味道係非一後普通茶味,一問之下,原來係青檸人蔘茶,有助減減食鐵板的熱氣!煙燻鴨胸沙律盛合杯一個杯內有著不同的沙律菜、一串煙燻鴨胸,沙律菜及車厘茄很爽脆,煙燻鴨胸也不會太鹹。三點刺身三款刺身,包括:八爪魚、甜蝦、三文魚材料都頗新鮮,味道鮮甜!鐵板海膽醬芝士焗原隻龍蝦呢個鐵板海膽醬芝士焗原隻龍蝦一d都唔少野!見住師傅一步一步整,又海膽醬、又芝士焗、仲要火炙,少一樣都唔得!爆多芝士舖滿住龍蝦,非常邪惡!龍蝦已被切件,一件一件啖啖肉,肉質很嫩,經過火炙的芝士特別香!淨係食呢款龍蝦,已經值回票價!北海道黑松露帆立貝超大粒帆立貝,師傅燒至半熟,外層微焦,內裡還很嫩滑!加了提味的黑露醬,帶出了帆立貝的鮮味,惹味!招牌脆皮煎鰻魚雖係招牌菜,但個人唔太喜歡鰻魚的質感,所以放棄了!睇住米仔好enjoy 個樣就知道係好好味呢~~~野菜炒拉麵、焗雜菌蔬菜類一定唔會少,雖然係普通的一個野菜炒拉麵、焗雜菌,但一點也不馬虎啊!S2鐵板紙包蜆湯 呢個紙包蜆
海膽焗原隻龍蝦北海道帆立貝海鮮套餐
煙燻鴨胸沙律盛合杯
三點刺身
三款刺身,包括:八爪魚、甜蝦、三文魚
材料都頗新鮮,味道鮮甜!
鐵板海膽醬芝士焗原隻龍蝦
呢個鐵板海膽醬芝士焗原隻龍蝦一d都唔少野!
爆多芝士舖滿住龍蝦,非常邪惡!
淨係食呢款龍蝦,已經值回票價!
北海道黑松露帆立貝
超大粒帆立貝,師傅燒至半熟,外層微焦,內裡還很嫩滑!
加了提味的黑露醬,帶出了帆立貝的鮮味,惹味!
招牌脆皮煎鰻魚
雖係招牌菜,但個人唔太喜歡鰻魚的質感,所以放棄了!
睇住米仔好enjoy 個樣就知道係好好味呢~~~
野菜炒拉麵、焗雜菌
S2鐵板紙包蜆湯
呢個紙包蜆湯造型頗特別,用特製膠袋盛載,放在鐵板上加熱,加熱至脹卜卜,好得意!
整個湯好清甜,有淡淡的海鮮味和海帶味,仲有蜆、秋葵,仲可以減減食鐵板油膩感!
2018-07-17