2018-08-20 25 浏览
同老婆好耐未試过二人世界,咁啱今日放早,就約佢行街食飯,問佢想食乜,佢話冇乜所謂,咁啱見到前面有個大燈籠係寫住S2,原來係食鐵板燒嘅,就入去睇吓,嘩冇晒位,侍應叫我地等一陣。果然十分种後可以入座,侍應熱情地遞上餐牌。睇完餐牌,我選擇咗海膽焗原隻龍蝦北海道帆立貝海鮮套餐,老婆就揀咗A5和牛北海道原隻粒貝套餐,再加咗兩杯特飲。 過了一陣,先嚟前菜煙熏鴨胸沙律杯,同埋三點刺身杯。何謂三點? 即是三文魚、大蝦和八爪魚,三樣刺身都非常新鮮。【慢煮法國鵝肝伴時令水果】原來係鵝肝多士配上藍莓和蜜瓜。鵝肝煎得好香,入口就滑而溜,配上時令水果的清香,令人回味無窮。 【蟹籽螺肉】螺肉非常爽口、彈口,而蟹籽卜卜脆。 【北海道黑松露帆立貝】肉質爽,有好多汁,又有黑松露,味道非常特出。【脆皮煎鰻魚】層皮煎得非常脆,非常香口,肉質亦非常鮮嫩。 【芝士龍蝦】師傳表演得非常精彩,運用鐵板和火鎗的技術簡直神乎其技,不一會,便把原隻龍蝦燒好。豐富的芝士舖滿整隻龍蝦,芝士味香濃,龍蝦肉鮮甜彈牙。 【薄燒A和牛】材料新鮮,絕對值一試。 【松露蛋炒飯】炒飯有蛋香味,亦有松露味,總之好好味。再加上炒雜菜,味道一流。 最好,以甜品

【慢煮法國鵝肝伴時令水果】

【蟹籽螺肉】
螺肉非常爽口、彈口,而蟹籽卜卜脆。

【北海道黑松露帆立貝】

肉質爽,有好多汁,又有黑松露,味道非常特出。

【脆皮煎鰻魚】

層皮煎得非常脆,非常香口,肉質亦非常鮮嫩。

【芝士龍蝦】

【薄燒A和牛】

材料新鮮,絕對值一試。

【松露蛋炒飯】

最好,以甜品泡芙雪糕作為這頓晚餐的終結。今餐非常滿足,老婆亦大讚我的安排。

2018-08-14