2016-09-12 270 浏览
平日辛苦左咁耐,星期六一定要好好咁對待自己,但又怕係街度人逼人,所以就去左朋友介紹既pizza pizza,試下美食紓緩壓力。侍應招呼周到,坐低就呈上lunch set menu,仲介紹有邊幾款特別受歡迎,咁我一個女仔就叫左一個shortribs &fries set lunch。首先有濃郁既南瓜湯,仲有啖啖南瓜蓉係湯度;然後有甜餐包。重頭戲黎啦,short ribs 好入味,barbeque 融入肉中,肉質亦都唔會老,份量適中,香脆的薯條係bonus,最後仲有一件strawberrycheesecake,芝士味重,開開心心過一個下午。

ribs &fries set lunch。

首先有濃郁既南瓜湯,仲有啖啖南瓜蓉係湯度;然後有甜餐包。

cheesecake,芝士味重,開開心心過一個下午。
2016-07-14
2016-09-11 299 浏览
去D2 place shopping順便食埋朋友介紹既pizza !叫左個Lunch set食Lunch set 既方型pizza 都好巨型!我叫左黑松露野菌同煙豬肉洋蔥pizza Pizza 個底勁香脆,餅身似麵包咁鬆軟!兩種口感混合好正!而且pizza餡料整多黑松露野菌香濃惹味,每一口都享受到黑松露!煙豬肉咸咸地配上甜甜既洋蔥!好新奇好好食!Mini Parma ham salad 好鍾意沙拉上面既杏片,為成個沙拉增添左一份脆脆既口感蔬菜好新鮮,爽口鮮嫩雖然pizza 已經好邪惡,但又忍唔住要加多個粗薯條開心下!薯條熱辣辣上臺,應該係即叫即炸!好食!跟餐的Oganic tea ,賣相可愛飲啖茶清一清pizza 味,完美
去D2 place shopping
順便食埋朋友介紹既pizza !
叫左個Lunch set食
方型pizza
Lunch set 既方型pizza 都好巨型!
我叫左黑松露野菌同煙豬肉洋蔥pizza
而且pizza餡料整多
Mini  Parma  ham  salad
Mini Parma ham salad
好鍾意沙拉上面既杏片,為成個沙拉增添左一份脆脆既口感
蔬菜好新鮮,爽口鮮嫩
Chips
Organic  tea
跟餐的Oganic tea ,賣相可愛
飲啖茶清一清pizza 味,完美

方型pizza
Mini  Parma  ham  salad
Chips
Organic  tea
2016-09-06 2909 浏览
每次來到荔枝角都認為這裡感覺新鮮。工業式大廈滿佈大街小巷,卻在大廈之間發現好多好東西。Pizza Piazza位於憶利大廈地下,由於門的入口較細,門外放了「易拉架」作招牌。坐在窗邊的二人桌,由於全間鋪只有這個位置靠窗,坐下去使我感到在小小的餐廳內卻有大大的空間感。向來愛吃牛扒的我,一見到餐單有美國安格士肉眼扒,二話不說就選好了。 $188 這個價錢不高不低,可以接受,但當然也要嚐嚐味道才能評定貴與否。牛扒點了7成熟,熟度剛好,切下去沒有血水,同時又能保持軟軟的肉質。牛味鮮,配上燒汁使牛的味道提升。厚度雖然偏薄,但豪不費力便能把牛扒切入,如此心急的我當然喜愛。這晚來吃的主打菜是Pizza。眼前的餐牌款式多,考慮了好一陣子,選了水牛芝士配巴馬火腿。$178 老實說,在眾多款式中,這個比較貴,但份量足,味道佳,沒有令我失望。水牛芝士味道香,巴馬火腿味夠濃,兩者搭上薄薄的薄餅皮,很有西班牙風味。薄餅外脆內軟,口感帶硬,但正是因為我喜歡咬下去的嚼勁,沒有不滿意的地方。既不乾身,又有卜卜脆的感覺。重點是薄餅批一點也不厚,假若又厚又硬的話一定大大被扣分。其實這個12吋大的pizza,一上桌就知道2人

這晚來吃的主打菜是Pizza。眼前的餐牌款式多,考慮了好一陣子,選了水牛芝士配巴馬火腿。$178 老實說,在眾多款式中,這個比較貴,但份量足,味道佳,沒有令我失望。水牛芝士味道香,巴馬火腿味夠濃,兩者搭上薄薄的薄餅皮,很有西班牙風味。薄餅外脆內軟,口感帶硬,但正是因為我喜歡咬下去的嚼勁,沒有不滿意的地方。既不乾身,又有卜卜脆的感覺。重點是薄餅批一點也不厚,假若又厚又硬的話一定大大被扣分。其實這個12吋大的pizza,一上桌就知道2人吃不完了。最後吃剩2小塊又不想浪費(真的好吃嘛),於是打包。沒想到打包用的是紙盒! 是一個好用心的安排。跟外賣一份完整的pizza包裝一樣呢!
飲品點了iced tea。起初以為是凍檸檬茶,原來是柚子與蜜糖混合而成的飲品!柚子果肉配上蜜糖,豪不覺酸,更有口感,有益又好喝呢!
另一杯是熱朱古力。滿滿的可可粉在熱朱上面,鋪出葉片的圖案,滿有心思啊。
2016-09-05 1846 浏览
工業式大廈附近,小店林立,就在這個地方未被大商戶進駐前,要珍惜,多來這裡吃吃喝喝。餐廳位於憶利大廈旁邊,位置很好找。但門口略少,裝潢不太搶眼,崇尚簡樸。因此要肯定來對了的話,還是要看看門口的招牌。坐了個靠窗位置,地方寬敞,不時可看看窗外的行人。餐廳內環境寧靜,舒適。牆上貼上照片,滿載回憶。坐好了便先點一份美國安格士肉眼扒。( $188 ) 牛扒7成熟,薄切,軟而腍,配上燒汁,味道一流。伴菜毫不簡單,炸蕃薯條既香且甜,炸至金黃色,吃得滋味又有益。旁邊的火箭菜更能清一清口腔,不感油膩之餘更倍感健康。接著點了水牛芝士配巴馬火腿pizza。($178) pizza款式多,一共有16款! 款式不合自己心意的話,更有自選pizza,任選3至4款材料,自由配搭,頗細心的考慮呢。Pizza上有很多水牛芝士,味道香濃,配上巴馬火腿,咸咸香香,更重要的是薄餅皮夠薄,吃完不會有飽滯之感。pizza足足有12吋,份量夠大,3至4人吃剛好。這晚喝了杯iced tea。(原價$35,但餐價$38包湯、甜品或飲品) iced tea混合了柚子、蜜糖,感覺很fresh。粒粒柚子果肉令胃口大開。(2人吃竟然有3份包)(

(2人吃竟然有3份包
(好fresh的iced tea)

餐廳職員服務不錯,吃完一道菜會主動上前換碟,收碟速度快,有客人進來會主動拉門,待客真誠、有禮。用心服務客人的餐廳,值得加分。
2016-09-05 285 浏览
呢間位於茘枝角既西餐廳,位置方便,由荔枝角地鐵站行去,都只是幾分鐘腳程。Chef's salad估唔到chef's salad 都有咁多腸,菜都算新鮮,不過波蘿唔夠多汁,整體味道不錯蕃茄芝士大蝦扁意粉用新鮮蕃茄加芝士整個醬,仲有蒜粒提升整個意粉既味道,大蝦都算大隻,都算彈牙多肉,蝦味濃郁,蕃茄醬可提升大蝦既味道,芝士可豐富蕃茄味道,不俗位置方便,食物可以,午餐晚餐之選
Chef's salad
蕃茄芝士大蝦扁意粉
位置方便,食物可以,午餐晚餐之選
2016-09-03 265 浏览
係d2行完街,求其去左附近食西餐,估唔到入邊野食唔求其。好彩黎得早,食到一半見到都幾多人排隊。原來間野都幾多人食。叫左個安格斯牛扒lunch set黎食。餐湯都幾靚,精緻。配埋麵包一齊食,正!個麵包仲好熱,香脆。牛扒終於黎啦,份量都幾大。叫左五成熟,牛肉味道好鮮甜,質感柔嫩,食既時候仲好多水份。仲有番薯薯條,真係第一次食,甜甜地,好得意!有創意既!今次求求其其入左一間西餐廳,估唔到味道幾正!之後叫多左個甜品黎食。檸檬芝士蛋糕。芝士質感有少少彈性,同之前食過既芝士蛋糕唔同,呢個質感我鍾意。同埋士多啤梨係甜既!每次食士多啤梨甜品都食到算士多啤梨,今次呢個甜既!味道同蛋糕好夾!好幸福既一餐。叫埋個凍hazelnut latte。行完街係間西餐廳hea下飲杯凍咖啡,個感覺真係冇得頂!好好飲既一杯咖啡。以為開係荔枝角既餐廳唔會好食到邊。只可以講間餐廳好有心思,難怪星期六工業區冇人返工都咁多人黎幫襯。今次食完,係值得既,下次再黎。
係d2行完街,求其去左附近食西餐,估唔到入邊野食唔求其。
好彩黎得早,食到一半見到都幾多人排隊。原來間野都幾多人食。
叫左個安格斯牛扒lunch set黎食。
餐湯都幾靚,精緻。配埋麵包一齊食,正!個麵包仲好熱,香脆。
好幸福既一餐。

今次食完,係值得既,下次再黎。
  • 安格斯牛扒
2016-09-01 258 浏览
荔枝角位於工廠大廈,好難搵到好味嘅嘢食。朋友介紹間食pizza既餐廳,話不錯。放工就去試下。一個人食,淨係叫左個辣肉腸pizza:$138等左差唔多四個字,就有得食。餅底好薄好脆,但係有啲un。整體都ok,但有點乾身。芝士如果可以多點就好。荔枝角除左pizza hut之外,另一個食pizza的選擇。
荔枝角位於工廠大廈,
好難搵到好味嘅嘢食。
朋友介紹間食pizza既餐廳,話不錯。
放工就去試下。

一個人食,淨係叫左個辣肉腸pizza:$138
等左差唔多四個字,就有得食。
餅底好薄好脆,但係有啲un。
整體都ok,但有點乾身。
芝士如果可以多點就好。

2016-08-24
2016-09-01 242 浏览
放工揾食,同事介紹,話係附近有間不錯餐廳,就黎試下先,先叫左個小食。 炸蠔,愛吃蠔的我怎可放過,雖然係小小蠔,外面炸得好脆口,內超熱既豪仔,仲有好香既蠔香味,仲有好多汁,唔會太乾身,不錯不錯。 呢個係虎蝦香草汁扁意粉, 大只只既虎蝦好新鮮,煎得好香脆,香草味配搭得好香,意粉帶點硬身,較有咬口,仲意食軟身既朋友可以要求軟身一點,呢度服務係不錯的。 差點忘記左個餐湯,南瓜湯,好香濃,軟滑,店員仲為我地加上了黑椒,令佢更加香口
2016-08-18
2016-08-31 1402 浏览
餐廳位於長沙灣道的一眾巴士站旁,一進門便見光潔的牆身,置頂伴以綠色的盆栽點綴,裝修走舒適休閒風,餐枱沿兩邊放置,大概可以容納四十多人,牆壁兩旁有一連串的品味掛畫,配合餐桌上的牛津布,整體環境甚感舒適、放鬆。隨手翻翻餐牌,知道餐廳主打正宗的意大利薄餅,可惜今天只得一人獨奏,還是試試別的好了~侍應推介Main course +$38 可升級為套餐,有餐湯、甜品/飲品,是日餐湯是粟米湯,為粟米狂熱的我當然要試試。粟米湯金黃的粟米湯顏色吸引,味道清淡帶甜, 有不少粟米蓉,配上點點忌廉,口感更滑,並非如坊間的罐頭湯般加入大量麵粉和牛油。意式炸蠔 $68 一份有8件,表皮炸得金黃香脆,擺盤亦相當精緻,蚵仔雖然不如桶蠔般肥美,但每只咬落都外脆內軟,最驚喜的是竟然有啖啖蠔汁濺出! 而且炸醬香脆得來而又不油膩,放涼了也不會變軟,應該是用低溫炸熟生蠔,再拉高溫逼出炸油!配上沙律醬口感又可帶點清新,喜歡食蠔的朋友一定不可以錯過。 紐西蘭羊架配燒汁 $168主菜羊架出場,一份有四件羊架,單看配菜也知道份量絕不欺場,有炒香了的香菇、車厘茄、沙律菜和茄瓜等…羊架表面更灑上香脆的杏仁和燒汁,我點的是五成熟,表面微微
,配合餐桌上的牛津布,整體環境甚感舒適、放鬆。
,還是試試別的好了~

金黃的粟米湯顏色吸引
意式炸蠔 $68

一份有8件,表皮炸得金黃香脆,擺盤亦相當精緻,

紐西蘭羊架配燒汁 $168

主菜羊架出場
紐西蘭羊架配燒汁
羊架表面更灑上香脆的杏仁和燒汁,
紐西蘭羊架配燒汁
我點的是五成熟,表面微微烤香,切開後能見到嫩嫩的粉紅
,肉質非常細嫩,綿綿的脂肪位多,肉汁飽滿,而且羊騷味不太重,相信適合大眾口味。
Cappuccino

這杯cappuccino感覺比較少奶,咖啡味道很香濃,可能由於泡沫多的關係
,第一口已經嚐到很幼滑,拉花與杯子的感覺也很搭。
Cappuccino
餐廳背景音樂環迴播著些經典的英文老歌,很多回憶片段一湧而上,我到達的時候大概六時許,街上擠滿熙來攘往的下班人潮,可我獨自坐在餐廳裏
,聽著舊歌,品嚐美食,甚有與世隔絕的感覺。
本衝著openrice提供的85折優惠券來試一下這家餐廳, 可惜出示給侍應時才發現拿錯了別的文件,真是笨過界了…
2016-08-29
2016-08-24 435 浏览
最近發現原來香港好多工廈中都存在住不少隱世餐廳 唔係有人介紹/亂打亂撞 有時真係唔會發現最近小胖男友就帶我去左荔枝角試一間為於工廈底層既西餐 雖然唔駛上樓 但招牌不太明顯 唔細心留意都發現唔到餐廳環境寧靜 播住有品味既英文歌 不得不提 餐廳張櫈好舒服 坐落軟綿綿點左一個set lunch虎蝦香草扁意粉同黑松露蘑菇pizza餐湯係蘑菇湯 湯入面放左小小麵包粒 味道香濃 虎蝦香草扁意粉隻虎蝦超大隻 賣相一流意粉軟硬剛好 (落order時店員好細心地提醒我地餐廳既傳統意粉質地較硬 問我地駛唔駛煮軟d) 不過香草汁唔係我杯茶 如果可以轉其他汁就更好了黑松露蘑菇pizza比意粉更出色 味道濃郁 $168 超大個足夠4個人分享跟餐要左杯cuppacinno 估唔到有拉花另外加錢點左件mango cheese cake 食埋甜品令呢餐lunch更完滿

餐湯係蘑菇湯 湯入面放左小小麵包粒 味道香濃
虎蝦香草扁意粉隻虎蝦超大隻 賣相一流
足夠4個人分享
跟餐要左杯cuppacinno 估唔到有拉花
2016-08-20
午餐
  • 黑松露蘑菇pizza
2016-08-24 367 浏览
話說係荔枝角區返工咁耐都無發現有間咁既餐廳, 雖然係為於長沙灣道既街舖 但招牌隱蔽, 唔係有同事講都真係唔識黎食聽同事介紹呢間餐廳既Pizza好食就點左個12吋既黑松露蘑菇pizza試下12吋都幾大下, pizza係我鐘意既薄批, 除左舖滿蘑菇同黑松露醬, 都佈滿芝士, 個批好脆,黑松露既香味撲鼻, 同事果然無介紹錯另外點左個lunch set 虎蝦扁意粉 , 有餐湯同包,蘑菇湯又係同pizza一樣好香好濃菇味,鐘意食菇就岩晒扁意粉有兩隻大虎蝦, 賣相好靚, 虎蝦肉質彈牙, 唔錯.另外加$25跟左個巴馬臣火腿沙津, 火腿好味但就略嫌沙津加左我唔鐘意食既提子乾,如果黑醋汁再酸d應該更開胃除左餐湯同包, 個lunch set仲有餐飲跟,可以揀返cuppacinno同mocha 餐廳環境清靜,坐得舒服, 返工做得咁辛苦 其實間中都應該食餐好既獎勵下自己

另外點左個lunch set 虎蝦扁意粉 , 有餐湯同包,

2016-08-20
午餐
  • 黑松露蘑菇pizza
2016-08-24 199 浏览
工廈平食意大利菜,餐廳都有不少食客一個人來吃飯。每枱送上餐包。先來一客粗薯條。店員話薄餅要等30分鐘,我叫客薯條過過口癮。粗薯條薯香濃郁,薯味突出入口粉粉的頗是滋味,炸得香脆不膩。薄餅到了,原來份量非常多。我選擇兩款口味,four cheese+four season,芝士濃香突出,芝味夠豐富拉絲度頗高,喜歡薄薄批底烘得香脆香口,入口濕潤不乾身,非常出色。
工廈平食意大利菜,餐廳都有不少食客一個人來吃飯。
每枱送上餐包。
先來一客粗薯條。
薄餅到了,原來份量非常多。
2016-08-23
2016-08-23 196 浏览
男朋友請食意大利菜,當然要吃我最喜歡的薄餅。餐廳環境浪漫寧靜。餐牌選擇都好多。忌廉蟹肉釀蘑菇。薄餅等的時間較長,先來一客小食。大大隻釀蘑菇,蘑菇水份極多,加上忌廉蟹肉,焗得香口滋味,忌廉味道淡淡吃出蟹肉的甜鮮,芝士咸香頗豐富。凍拿鐵。雙拼薄餅。Four Cheese+Four Season。四式芝士味道極為濃郁,芝士咸香突出,四重芝士焗得濕潤,餅底薄薄一片焗得香脆香口,麵粉味道頗是濃厚。Four Seson有滿滿的火腿咸香味道,加上蘑菇等蔬菜,味道層次較為豐富,吃出咸香和菇香,酸酸的也是惹味。
男朋友請食意大利菜,當然要吃我最喜歡的薄餅。
餐廳環境浪漫寧靜。
餐牌選擇都好多。
忌廉蟹肉釀蘑菇。
薄餅等的時間較長,先來一客小食。
凍拿鐵。
雙拼薄餅。
Four Cheese+Four Season。
2016-08-23
2016-08-18 981 浏览
平時去親億利食飯,仲會見到呢間pizza店。但因為每次行親去都係為左去億利食野,所以無機會試呢間pizza店。今日決定收工後去試一試。食個一人晚餐😌。入到去坐低,發現店內頗舒服的。仲播著一些我以前成日聽嘅英文歌。。。頓時回憶起那時候的我。。。還是説回食物吧。本來諗住食pizza,但又見到有意粉。。。諗左好一陣子還是食意粉吧。餐廳裏有不同main course,加錢就可以有餐湯,加甜品or餐飲。咁我就梗係叫set dinner 喇。因為永遠覺得食dinner係應該有湯有野飲😁時日餐湯係南瓜湯。黎到嘅時候,我還擔心個湯會否太稀。但一"筆"嘅時候,就知係我想多了。湯嘅質地不會過稀or太杰。味道仲好有濃郁嘅南瓜味😍而且湯面還放了幾粒麵包粒,脆脆的。配送湯一起食真的頗不錯👍🏻還有不得不鑽個餐包!真係超好食!熱騰騰的。外脆內軟。再加埋牛油,好食到食3個都沒問題!香煎帶子龍蝦汁意粉意粉真的是我頗喜歡食的東西。而且我係鍾意有韌度嘅意粉。最不喜歡食腍pat pat 的意粉。意粉送到我枱時,樣子頗吸引的!而且還帶一點點的白酒味似的。外表同香味也不錯。然後當然就係品嚐下個味道。味道確實不錯👍🏻。龍蝦汁已滲透

香煎帶子龍蝦汁意粉
意粉真的是我頗喜歡食的東西。而且我係鍾意有韌度嘅意粉。最不喜歡食腍pat pat 的意粉。意粉送到我枱時,樣子頗吸引的!而且還帶一點點的白酒味似的。外表同香味也不錯。然後當然就係品嚐下個味道。味道確實不錯👍🏻。龍蝦汁已滲透每條意粉。意粉嘅軟硬度係我喜歡的那種。帶點煙韌的質感😍 帶子也煎得不錯!外面係煎香了,面內裡還是很軟熟的!正!這裡的意粉沒有令我失望。
餐飲我就揀了橙汁汽水。完全俾樽的外表吸引了。味道有點像小時候飲的橙汁汽水。
下次一定要找朋友一起來。咁就可以叫多d野食再加pizza了~
2016-08-18
2016-07-20 1164 浏览
是日齋戒日,但友人突然想食千層麵,所以揀咗呢間食。我們只叫了一個餐,所以只有一碗餐湯,女待應好細心攞多個碗俾我們。同好細心不停加水。因為我唔食得多,所以我喺同一個餐叫多個沙律做我晚餐,另外叫了蕃薯條,千層麵及香蕉焦糖蛋糕。沙律有片檸檬,加上之後有陣陣清新嘅感覺。但沙律好少人會加兩大片波羅及三片蕃茄重有杏仁片,所以無只係菜咁寡又有咬。朋友話成個千層麵,啲麵好似容咗咁,食到濃郁嘅肉味及芝士味,簡單啲講好味。蕃薯條真係無乜嘢講,但真心感覺到唔係立即炸完就上枱,係有隔一隔啲油先攞出嚟。真心煮的菜。香蕉焦糖蛋糕,呢個好邪惡,佢上層係香蕉同cream嘅混合,下層係焦糖加拖肥,食入口比想像中唔係好甜,但佢咁邪惡食咗一啲啲後留咗俾有空間嘅友人食埋佢我獨沾個沙律時,個女待應主動話不如上埋個千層麵,因這裡係等你食完個頭盤先上主菜。但是日齋期,所以無同朋友共享。如果唔係友人要等我食完先有得食這一個餐已經好滿足了。千層麵因影完無睇就食咗,但原來影唔到,所以無放上嚟

這一個餐已經好滿足了。

千層麵因影完無睇就食咗,但原來影唔到,所以無放上嚟
2016-07-18