2019-04-29 428 浏览
最近有一套等左好耐既大片上映,平日既戏飞好多都爆场,所以最终拣左星期六下午系长沙湾睇。由於片长3小时,戏院为免观众饿亲,推出左个「3小时求生餐」,如果收工食唔切野既朋友,可以买呢个顶一顶肚。不过,放假日就梗系搵间餐厅慢慢叹,放松心情,迎接一场好戏啦!!荔枝角一带有唔少工业大厦,所以餐厅有唔少选择,不过好多都只有星期一至五既超值LUNCH SET,星期六价钱就变回正价。经过一番挑选之後,发现呢间小店星期六居然有LUNCH SET 65折,时间仲要由11:30开始,重点系食评唔差、食物选择唔少、价钱亦相当亲民,完全无唔食佢既理由。下午1:30入座,顾客唔算多,有好几枱食人都已经食到尾声,但由於楼面只有两位职员,所以服务不足既情况。朋友系食肉兽,所以点左个澳洲A级肉眼扒 $138;而我系芝士怪,点左个双层芝士烟肉牛肉PIZZA $128。每个SET LUNCH都包餐汤、餐包、餐饮,最抵赞系餐饮一D都唔求其,可以拣特色咖啡。我拣既热榛果拿铁咖啡,奶味较淡,榛果味几香,不过对於平时唔加糖既我黎讲,杯咖啡甜得制。是日餐汤系南瓜汤,内有少许南瓜蓉,饮落奶味几香,虽然质地较稀,但味道唔差。微暖既餐包,

每个SET LUNCH都包
热榛果拿铁咖啡

微暖既餐包
,质地似法包,不过外层乾脆,唔韧。

水牛城鸡翼 (+$28)
水牛城鸡翼

睇食评见到有D人话好味,所以特登点黎比中意食鸡翼既朋友试。鸡翼味道唔算差,带点酸辣,但可惜4只入面有3只都好生,血腥味好重

水牛城鸡翼

原谅我post张唔太好睇既鸡骨相,因为真系想比大家知道有几生。😥

8”双层芝士烟肉牛肉PIZZA ($128)

8”双层芝士烟肉牛肉PIZZA

PIZZA相当出色,配料够乾身,所以批底仍然保持到又乾又脆又唔油;
8”双层芝士烟肉牛肉PIZZA

另外小店为左PIZZA入口无咁乾,出炉後先加上茄酱同拉律酱,增加PIZZA既湿润度之余,又唔会整到批底淋哂。

澳洲A级肉眼扒 ($138) 5成熟

澳洲A级肉眼扒

非常之惊喜牛扒配蕃薯条,蕃薯条炸到外脆内软,少少甜、又够蕃薯香,个人觉得比薯条好味。

澳洲A级肉眼扒

牛扒够厚身,煎到岩岩好,充满肉汁,一D都唔韧。不过唔知师傅系咪唔记得落盐去提味定落得太轻手,令牛扒味道有点单调。

剔除鸡翼,主餐食物质素唔错,特别系PIZZA,值得一试。价钱实惠,坐几耐都无人吹,岩哂久坐既朋友。
2019-04-27
2019-04-14 534 浏览
星期六陪女朋友去香工拎嘢,顺便留喺荔枝角食个lunch,好耐冇过嚟荔枝角喇,而家呢边多咗好多特色小店。本身谂住上啲工厦到觅食,点知经过工厦地下见到有间唔睇落错嘅pizza店,门外仲要大大只字写住65折呀!咁冇理由唔试下丫!室内格局舒适唔错。我地叫咗两个午餐,有餐汤面包提供😋⭐️澳洲A级肉眼扒 ($138)肉眼扒大大块,本身$138已经唔贵,而家仲要有65折!真系好抵食!伴碟嘅系女朋友至爱嘅炸蕃薯条🍟,仲有火箭菜沙律🥗炸蕃薯条香脆唔油,甜甜地好好味!火箭菜新鲜爽脆👍🏻肉眼扒肉质嫩滑juicy,外层煎得有啲微焦好香口,切开颜色粉嫩。⭐️夏威夷风情 ($118)用咗italian ham,菠萝同甜椒,食落酸甜香胃🤤pizza饼底松软带点脆,好味👍🏻⭐️蒜油意粉 (+$18)跟肉眼扒加咗一碟意粉,估唔到$18咁大碟😂而且食落味道唔错,蒜味香浓唔油腻。⭐️巨型肉丸 (+$28)蕃茄酱汁酸甜开胃,肉丸肉质结实有咬口,配埋芝士碎,香浓好味!⭐️冻柠茶用咗伯爵茶做做底,甜度适中,好清新。⭐️热mocha朱古力味同咖啡味平衡得唔错👍🏻

室内格局舒适唔错。

我地叫咗两个午餐,有餐汤面包提供😋

⭐️澳洲A级肉眼扒 ($138)
炸蕃薯条香脆唔油,甜甜地好好味!
火箭菜新鲜爽脆👍🏻

⭐️夏威夷风情 ($118)

⭐️蒜油意粉 (+$18)

⭐️巨型肉丸 (+$28)

⭐️冻柠茶
用咗伯爵茶做做底,甜度适中,好清新。
⭐️热mocha
朱古力味同咖啡味平衡得唔错👍🏻
2019-03-18 587 浏览
昔日同事钟意食意国菜,当然要搵地头fd介绍下,佢声称呢间餐厅性比价高又吾洗同人迫。我见几近旧公司,又离荔枝角港铁站吾远,於是决定黎食。呢度装潢简约,光线柔和,好岩倾密计。餐包似入意式 pane,吾系茶记软身果种,系外脆内软。个包热辣辣,落少少橄榄油同黑醋,好正,开胃哂。南瓜忌廉汤饮得出系南瓜做主角,忌廉只系增加幼滑度,所以饮完吾会好滞。汤入面仲有几粒面包粒增加口感。Pizza我地拣左Prosciutto di Parma (巴马风乾火腿)舖满风乾火腿、水牛芝士同火箭菜既pizza真系好吸引。个饼底好正宗,薄薄微脆的。烤烧猪肋骨份量惊人。烧到表面呈焦糖色,薯条炸到热辣辣,好吸引。啖啖肉,吾鞋吾un,女仔都岩食。鸡翼有成6只咁多,只只都好肥。虽然几辣,应有谭仔中辣,但有d鸡肉汁同芝士汁中和下,食落无咁辣。呢度野食环境都很不错,而且无限时,食饱可以吹阵水,地头fd真系无介绍错!

呢度装潢简约,光线柔和,好岩倾密计。

餐包似入意式 pane,吾系茶记软身果种,系外脆内软。
餐包

个包热辣辣,落少少橄榄油同黑醋,好正,开胃哂。

南瓜忌廉汤

舖满风乾火腿、水牛芝士同火箭菜既pizza真系好吸引。
巴马尔风乾火腿薄饼

个饼底好正宗,薄薄微脆的。
巴马尔风乾火腿薄饼

烤烧猪肋骨份量惊人。
烤烧猪肋骨

烧到表面呈焦糖色,薯条炸到热辣辣,好吸引。
烤烧猪肋骨

啖啖肉,吾鞋吾un,女仔都岩食。
烤烧猪肋骨

鸡翼有成6只咁多,只只都好肥。

南瓜忌廉汤
2019-02-25 823 浏览
朋友正日生日,专程找来一间荔枝角意大利餐厅来为他庆祝生日。刚好生日的朋友为打扮而迟了到达餐厅,我首先点了一个苹果批,当做生日蛋糕,请店员写上生日快乐 , 我们三个闺蜜点了两个午餐,一个是大虾意大利饭,另外一个是白安卡白色情人pizza,非常开心。是日西兰花忌廉汤, 西兰花用搅拌机打碎,再加上磨碎薯仔肉,质地充满淀粉质,好像糊仔一样,味道不错。烟肉阔条面,cream sauce比较咸,加上烟肉本身都好咸。阔条面爽口弹牙。喜欢的可以加些辣椒粉和黑椒。Bianca 白安卡白色情人。12寸的披萨,比我们想像中大,cream cheese 批底好脆,好有炭火烧嘅感觉。每一口配上烟肉和芝士,还有一些洋葱,味道层次丰富,口感独特。值得推介。最後我们请店员为我们上甜品,朋友一看见店员为她亲手写的生日快乐,非常开心。他最喜欢食苹果批,而且这个是冻食的苹果批,刚从雪柜拿出来够冻,成个都系苹果果肉,最喜欢他没有肉桂味,好好味。餐饮我们点了朱古力和榛子咖啡,味道可以啦。朋友好开心我选了这间餐厅,因为这边比较少人而且楼底够高,没有太大压迫感,食一餐丰富午餐,可以让他放松平时工作的压力,苹果批为她带来惊喜,她真的

朋友正日生日,专程找来一间荔枝角意大利餐厅来为他庆祝生日。

餐饮我们点了朱古力和榛子咖啡,味道可以啦。
朋友好开心我选了这间餐厅,因为这边比较少人而且楼底够高,没有太大压迫感,食一餐丰富午餐,可以让他放松平时工作的压力,苹果批为她带来惊喜,她真的很喜欢哦。

满分为10分(1分最低,10分最高)
食物:8
舒适度:8
总分:8

• 苹果批
  • Bianca 白安卡白色情人
长沙湾新开咗间好平新戏院睇戏先45蚊,所以特登黎, 之後就行吓工厂区, 俾我哋搵到间食Pizza嘅店舖所以决定食呢间呢间Pizza细细间餐厅内环境唔大,但座位都阔落,墙上挂上唔同画几特别~西餐黎讲价钱都合理因为想试下唔同口味, 所以就叫左2个批, 都系属於午市套餐,已包括,餐汤餐包和热饮免费, 我地加钱8蚊转左做冻饮跟餐有跟面包,包热辣辣同松软, 仲有餐汤,以其实好抵食仲会好饱冻饮都只系加8蚊,拣左特别既榛子牛奶咖啡同冻晕呢拿,好抵饮同好饮特别想赞一下呢个冻晕呢拿, 好滑入口好纯唔滞又唔会偏甜, 唔似cream又唔似奶既味觉好特别,第一次饮觉得好特别,值得试点左夏威夷风情pizza呢度啲薄饼整得个批底非常薄同埋好脆卜卜, 好多料,味道吸引,有别於传统PIZZA,口感香脆唔会济另外一个系双层芝士烟肉牛肉批,批底都系一样脆感, 但个人更钟意呢个因为PIZZA上面好多酱~~酸酸甜甜仲惹味加钱28蚊食水牛城鸡翼好抵酸甜得黎好开胃, 个人觉得必点的,呢个好食,鸡翼系烤,皮好香再加左18蚊食薯条外脆内软好好食加上茄汁或黑松露酱都好食,新鲜即炸几时都系咁正总的来说,我地今日星期六黎食仲有折,好食又抵

所以决定食呢间

已包括,餐汤餐包和热饮免费, 我地加钱8蚊转左做冻饮

点左夏威夷风情pizza
口感香脆唔会济

因为PIZZA上面好多酱~~酸酸甜甜仲惹味
加钱28蚊食水牛城鸡翼好抵
再加左18蚊食薯条外脆内软好好食
加上茄汁或黑松露酱都好食,新鲜即炸几时都系咁正

总的来说,我地今日星期六黎食仲有折,好食又抵,好饱,味道值得赞
1天前 0 浏览
今早约了好朋友去荔枝角香港工业中心,批发服装店里购物。不知不觉又到中午,途经附近见到「Pizza Piazza」食薄饼,於是就食埋中午,才回家😊进入餐厅里,整洁、座位宽敞,很舒服😌餐厅摆放了水及水杯,提供客人饮用👍是日餐汤🥣是忌廉西兰花🥦汤,西兰花蓉很香浓幼滑。餐包🥖热辣辣,咬落餐包很有口感,配合汤吃味道一流😋《夏威夷风情薄饼》🍕饼底是人手制作,配料有黄色灯笼椒、菠萝、火腿,薄饼香脆可口,芝士味很香浓😋《意大利肉肠扁意粉》🍝面条软硬度刚好,配上肉肠、乾果、很有囗感,味道不太浓啱晒我口味😋《特式咖啡》☕️吃完丰富食物,消化一下,系时候叹一杯咖啡,可以慢慢地在这里和朋友风花雪月😆

进入餐厅里,整洁、座位宽敞,很舒服😌

餐厅摆放了水及水杯,提供客人饮用👍

《夏威夷风情薄饼》

《意大利肉肠扁意粉》

《特式咖啡》☕️
2天前
3天前 0 浏览
一直都想试下呢间隐世pizza, 一早订枱带埋阿仔嚟!我哋未够6点嚟到,未见其他客人,安排咗我吔坐入去厨房再入的房仔,先发现原来已经有1、2枱客食紧!我们点了5成熟,嚟到系9成熟!配菜系炸蕃薯条,健康嘅,但不是很美味,食1、2条便放弃了!肉丸超巨型,食得出手打,但煎得唔够香,肉丸亦不够弹牙,好易散,手打面,粗幼不一,酱汁不够,有些淡口至尊pizza , 即焗,超多橄㰖,有几片大片火腿,少少菠萝,嫌唔够芝士,冷气太冻,转头pizza已经冻晒!

安格斯西冷扒

巨型肉丸手打阔条面

至尊pizza
2019-05-11
2019-05-13 0 浏览
想食Pizza, 唔一定要去连锁店嘅。呢间小店装璜简洁,亦是不错的选择!Pizza有十二款选择,点了招牌至尊。底好薄,边唔厚,足料够味!12寸都几大件,一个人食唔洒呀!另点了安格斯西冷扒,五成熟,都几大块㗎!肉质鲜嫩,五成熟的效果都做到。最锺意见到红红哋嘅肉,食落就唔会"鞋"口。扒餐配有餐包,点甜醋油食唔错。樽身一边出油一边出醋,份量自己调较。自制的面包硬硬哋,同pizza的包边味道相似。冻Mocha总结--好饱!

冻Mocha

总结--好饱!

2019-05-12 0 浏览
与爱人点了个二人套餐,可点pizza, 感觉好抵食呀!餐汤是南瓜汤,真的要大赞!南瓜茸好浓郁,饮到粒粒南瓜,有少少椰汁及面包糠,口感十足!香甜味美!自制餐包点汤食无敌!爱人锺意点醋油食,甜醋油配包又是另一番风味!头盆三选一:巴马火腿熔岩芝士薯条爱好芝士的我,见到"熔岩芝士"呢几个字立即心心眼!薯条香脆香脆!主菜六选一:鲜蚬手打阔条面蚬肉鲜甜新鲜,唔会食到有沙,手打阔条面够o赵口!手工薄饼六选一:招牌至尊到Pizza店冇理由唔食pizza, 仲要拣招牌货去食!12"都几大件㗎!槛榄,火腿,芝士,菇菌。。味道足!Pizza身够薄够脆,就算食到尾声放凉了食,都仲系脆口的!一个唔错的二人套餐,份量足够有余,可三人食呢!
与爱人点了个二人套餐,可点pizza, 感觉好抵食呀!

爱人锺意点醋油食,甜醋油配包又是另一番风味!

头盆三选一:巴马火腿熔岩芝士薯条

主菜六选一:鲜蚬手打阔条面

蚬肉鲜甜新鲜,唔会食到有沙,手打阔条面够o赵口!

手工薄饼六选一:招牌至尊

到Pizza店冇理由唔食pizza, 仲要拣招牌货去食!

一个唔错的二人套餐,份量足够有余,可三人食呢!

• 南瓜汤
2019-05-09 18 浏览
由於我一向爱吃pizza, 所以趁着星期一有空闲时间, 特意到早前朋友介绍的pizza店 - Pizza Piazza, 试一试这家餐厅出品的pizza.Pizza Piazza在荔枝角站A出口附近, 由於一早预约, 所以很快便获店员安排入座。菜单上的pizza款式不算少, 大概有十几款, 而且部份款式不太常见。我们叫了一份双层芝士烟肉牛肉pizza($158)和一件香蕉拖肥批($40)。双层芝士烟肉牛肉pizza的卖相不错, 而且份量亦比想像中大, 如果两个人吃的话刚刚好。pizza表面铺满了煎香过的洋葱、烟肉片和牛肉粒, 另外亦都有不少茄酱和沙拉酱。Toppings的份量非常多, 所以咬下去很有满足感。Pizza饼底非常烟韧, pizza边亦烤得很脆, 作为pizza控的我觉得这家pizza水准比一般连锁店的要高很多。茄酱和沙拉酱配搭不错, 令pizza吃落酸酸甜甜, 非常开胃, 亦令pizza不会太过乾。香蕉拖肥批一共有5层, 由上至下分别有一层朱古力粉、忌廉、拖肥酱、香蕉肉和饼底。之前吃过其他家的香蕉拖肥批, 但想不到这家专做pizza的店所做的香蕉拖肥批亦很不错。香蕉味非常重

双层芝士烟肉牛肉批

香蕉拖肥批一共有5层, 由上至下分别有一层朱古力粉、忌廉、拖肥酱、香蕉肉和饼底。之前吃过其他家的香蕉拖肥批, 但想不到这家专做pizza的店所做的香蕉拖肥批亦很不错。香蕉味非常重, 忌廉非常软滑, 而且饼底很重牛油味。
香蕉拖肥批

这里还有很多款pizza想试, 下次一定要再来!
2019-05-06
香蕉拖肥批
  • 香蕉批
2019-05-08 0 浏览
朋友介绍之下,就尼左Pizza Piazza 我地两个人就叫叫左个二人套餐,其实真系几抵架,有个前菜有两个主菜再加饮品佢个餐汤系忌廉南瓜汤,好重南瓜味,唔会咸,好似味精汤咁样!我地叫左一个大虾沙津,不得了!啲虾大大野,又劲弹牙同鲜味,菜嘅颜色都好靓,好新鲜,加埋少少调味,好唔错呀另外仲有个蚬肉阔条面,口感一流!有啲厚度,又弹牙,蚬都系好乾净,而且都系好易甩出尼,同埋系劲多蚬,真系好小可会有咁多蚬肉呀!当日,我地梗系要食返个pizza喇,叫左一个累松露!超香!除左好大个之外,重点系一啲都唔会肥利呀,我用手食pizza, 食完只手仲系好乾净,唔会成层油系到佢柠茶系咁样serve架 好得意呀今餐食得太饱喇,下次一定会加钱食埋个甜品呀🤣
朋友介绍之下,就尼左Pizza Piazza

佢个餐汤系忌廉南瓜汤,好重南瓜味,唔会咸,好似味精汤咁样!

佢柠茶系咁样serve架 好得意呀

今餐食得太饱喇,下次一定会加钱食埋个甜品呀🤣
2019-05-08
2019-05-08 11 浏览
之前返荔枝角都知道工厦多野食,今日就尼到试下西餐,入到尼门面唔太大,入面贴左唔同关於pizza嘅画,感觉简洁舒服😌我地8点几尼到,有啲晏,所以都要快手快脚拣野食,因为佢地系8:30 last order架尼到就梗系要食pizza,谂左好耐拣比安卡白色情人定黑松露诱惑,最後,都系觉得黑松露吸引啲,而上到尼都完全无失望!好快就上到尼,都真系好大个,个皮薄薄地,上面满布黑松露同埋啲菇粒,再加上芝士,唔会得黑松露嘅味,亦都有啲咬口咁样,好抵食,就算单叫都唔使$200,食到大家都好饱!而且好欣赏嘅地方系佢唔会好油呀!另外都叫左个大虾沙津仲有个蚬肉阔条面,同样地个份量一啲唔少,个汁好creamy, 亦都好香,推介!
入面贴左唔同关於pizza嘅画,感觉简洁舒服😌

而且好欣赏嘅地方系佢唔会好油呀!

另外都叫左个大虾沙津

2019-05-08
2019-05-06 11 浏览
呢间餐厅一直都系我其中一间想试GE 餐厅。今日收工时咁岩又经过长沙湾,正好去试一试它。到门口发现正好赶上星期一至三都有的75折优惠。可能由於只系星期三的关系,店入面唔算太多人,好快有枱得黎侍应都好快黎招待我地。餐厅环境灯光几有情调,岩晒同女朋友仔浪漫拍拖。由於黎食之前已经一早知水牛城鸡翼同PIZZA系呢度GE招牌。我同女朋友谂左阵就已经马上决定好食咩。叫左晚餐set, 前菜有南瓜汤同包水牛城鸡翼算系几辣但系好入味,份量又有成8只咁多,锺意食辣GE朋友唔好错过。主食方面我地叫左一份慢煮猪肋骨,本身以为呢间主打PIZZA,其他应该一般,点知放到入口有惊喜啊! 可能因为佢慢煮GE关系,D肉质好软好易入口,同时亦唔会好难切,本身个汁都几好味。PIZZA方面,因为唔想太多肉GE关系,我地叫左个黑松露杂菌PIZZA。PIZZA的尺寸佷大很抵食,饼底好薄同埋黑松露味好香。总括而言,呢间餐厅相当唔错,下次可以再黎,75折之後,2位埋单都系380蚊,CP值相当高。
呢间餐厅一直都系我其中一间想试GE 餐厅。

叫左晚餐set, 前菜有南瓜汤同包