Odelice! (The ONE)

餐厅: Odelice! (The ONE)
条款及细则:
须受其他国泰条款及细则约束。
午餐main course選擇唔多,溫馨提示如果食唔晒打包要另外收費$20,迷你buffet吧飾食物新鮮,忌廉湯都好飲, 附送的甜品亦很精緻,好味!午餐main course 好耐都冇換過款,希望下次再去會有所改變啦!
2022-03-30 440 浏览
環境舒服的法國餐廳,攞盤好精緻 ,無論主菜或是配菜,同樣做得出色。  香焗小牛肉扒 牛扒表面煎得焦香脆口,內裡呈現完美的粉紅色,成熟度剛好,肉質鮮嫩多汁。鵝肝煎得外脆內軟,味道帶點甘香,入口即溶。    低溫慢煮伊利比亞黑毛豬柳 豬肉燒得外脆內軟,入口香嫩,切片後的豬肉淋上砵酒醬汁,還配以粒粒紅石榴,食起來開胃得很。 底下的薯蓉香濃幼滑得來有粒粒薯仔,口感層次豐富。    松露蜜法國油封鴨腿 鴨腿表皮香脆,鴨肉油醃漬過,味道比較濃烈,肉質紋理清晰,絲絲可見。伴碟的肉桂蘋果,食起來微酸,中和了鴨腿的油膩感。  可麗餅 餅底煙煙韌韌,包裹著酸甜檸檬醬、忌廉、士多啤梨,配以軟滑質感的雲呢拿雪糕,清新又簡單。

低溫慢煮伊利比亞黑毛豬柳
底下的薯蓉香濃幼滑得來有粒粒薯仔,口感層次豐富。

可麗餅

可麗餅
2022-03-28 156 浏览
去完尖沙咀食個便飯,跟住又覺得肚空空,跟住又行左上The ONE,跟住就食左過法式甜品慢活一下餐廳感覺置身於巴黎大街小巷上的小酒館,主打法國菜,選材簡單,務求突出食物的原味菜式選擇多樣,單是法式可麗餅就有超過十款的選擇,而且亦有提供法式蕎麥薄餅及其他甜品食物方面:椰香朱古力可麗餅 : 可麗餅餅皮柔軟煙韌,配上香蕉片、杏仁、椰絲碎、朱古力醬及朱古力雪糕,賣相精緻,高質的法式甜品巴斯克焦香芝士蛋糕 : 蛋糕質感比較柔軟,入口即溶,沾上少少士多啤梨糖漿,更加美味

食物方面:

之前疫情未幾何級數上升時,都有好多人出街食飯。惟獨這間餐廳唔洗等,就誤打誤撞入去一試,是第一次吃法國菜🤣!🫔 COMPLÉTE 黑松露蕎麥薄餅:$105這個蕎麥薄餅有有法式火腿、埃文達芝士、雞蛋和黑松露醬,很特別!建議可先吃一口嚐嚐它的原味後才沾蛋醬一起吃😋。🍝 雞肉温泉蛋意粉:$108意粉配上忌廉汁非常creamy,能與Carbonara 媲美!而且有雞肉、煙肉、洋蔥作伴,撈勻溫泉蛋後吃也不會覺得膩👍🏻!———————————The dining experience was a serendipity! Gluten Free Galette goes well with French ham, emmental cheese, and onsen egg. Especially the black truffle sauce really tickled my tastebud and its aftertaste lingered in my mouth! All in all, galette is a must-try dishes in this bistro!

🫔 COMPLÉTE 黑松露蕎麥薄餅:$105

紅玫瑰伯爵凍飲茶
COMPLÉTE 黑松露蕎麥薄餅
雞肉温泉蛋意粉
2022-03-12 242 浏览
上星期五是Ally舊曆生日,喺網上面無意中發現到呢一間法國餐廳,於是膽粗粗就試下。原本當日book咗中午12點,由於之前去咗購物,所以大約遲咗30分鐘才到達,去到餐廳門口,有位戴眼鏡男職員很有禮貌地幫我們安排咗一個窗邊位,並介紹餐廳食物及飲品,於是我們點了餐湯,經典肉眼牛扒(加錢再升級),松露蜜法國油封鴨腿,煎封芝麻吞拿魚,半打生蠔,朱古力醬海鹽焦糖杏仁雲呢拿雪糕可麗餅,檸檬酪蛋糕,再加一杯法國甜蘋果酒。飯後感:所有食物都好味道,以埋單差唔多一千蚊來計價錢公道,最主要餐廳環境幾好,同埋該男職員服務態度水平極為滿意,是一間可以值得再去品嚐嘅餐廳。
法國菜
2022-03-04
庆祝纪念
生日
用餐优惠
試食活動
法國菜
2022-03-01 184 浏览
呢間餐廳主打平民價法國菜,咁啱最近銀行存款等如零,煩惱緊窮鬼點談情嘅時候,就嚟搓搓佢 ♪( ´▽`)煙三文魚早午餐蕎麥薄餅 $110好好味!!完全被個crepe皮驚艷了!邊邊微脆,中間煙韌,真係有蕎麥香氣,個名唔是呃你的!同平時軟奶奶得個甜字嘅班戟皮係兩個世界入面有芝士、菠菜、煙三文魚,配埋流心蛋黃同荷蘭醬,嗚呀🥺係egg benedict嘅味但配咗超級香嘅蕎麥crepe!再擠少少檸檬汁,喺濃厚嘅味道下又比返啲清新,fresh過巴黎啲草!🌱法國油封鴨腿蕎麥薄餅 $135呢個都正!蕎麥crepe繼續高質✨雖然個鴨腿比人撕爛咗(邊個咁壞)但係都有鴨油嘅香氣~香桃莎莎醬酸酸甜甜,有桃、青瓜同洋蔥粒,balance返芝士同鴨嘅膩,成個層次提升哂,升咗上巴黎鐵塔個頂🙏🏻Lunch set仲包埋嘢飲,叫咖啡仲會送塊lotus餅仔,so sweet!下次試埋佢其他嘢食先!

煙三文魚早午餐蕎麥薄餅 $110
好好味!!完全被個crepe皮驚艷了!
入面有芝士、菠菜、煙三文魚,配埋流心蛋黃同荷蘭醬,嗚呀🥺

法國油封鴨腿蕎麥薄餅 $135
呢個都正!蕎麥crepe繼續高質✨
雖然個鴨腿比人撕爛咗(邊個咁壞)但係都有鴨油嘅香氣~

2022-02-14 196 浏览
Odelice!📍 尖沙咀彌敦道The ONE4樓L407號舖又來食呢間🤣平民法國菜本人食左好幾次🥳今次試下唔同款式既菜❤️叫左兩個lunch set簡左要餐湯 ~ 係南瓜🎃蓉湯好濃的南瓜湯😗好好飲元氣蕎麥沙律🥗 ⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️/5 $72紅菜頭👍🏻牛油果🥑芝士🧀 🫕呢個大推👍🏻成個組合已經好健康仲要勁多沙律菜,食完其實已經好飽份量好夠👍🏻食材夠新鮮煙三文魚蕎麥薄餅 ⭐️⭐️⭐️⭐️/5配雞蛋🥚菠菜 羅勒香草醬 他他醫 $98呢款蕎麥薄餅煎得香脆~鹹味的蕎麥薄餅餅底麥味香濃,配上雞蛋菠菜等餡料以及配合醬料,層次豐富又滋味。

Odelice!
📍 尖沙咀彌敦道The ONE4樓L407號舖

好濃的南瓜湯😗好好飲

元氣蕎麥沙律🥗 ⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️/5 $72
紅菜頭👍🏻牛油果🥑芝士🧀 🫕
呢個大推👍🏻成個組合已經好健康
仲要勁多沙律菜,食完其實已經好飽
份量好夠👍🏻食材夠新鮮

煙三文魚蕎麥薄餅 ⭐️⭐️⭐️⭐️/5
配雞蛋🥚菠菜 羅勒香草醬 他他醫 $98
呢款蕎麥薄餅煎得香脆~
2022-01-27 346 浏览
小蛋糕既悠長假期開始,迷你蛋糕放棄休息時間。喺又只可以lunch or tea時貼心陪伴,臨近新年享受多啲美食,又可以拍拖增加甜蜜時刻睇睇有乜食先紅酒燉牛肉扁意粉紅酒味唔重,反而有啲似燒汁/黑椒汁,牛肉肥既部分已經去除,燉得軟之餘,不失口感,扁意粉一向都係好掛汁,爽口之餘帶麥香特色啤酒烤雞半隻烤雞有大大隻雞肶,濃濃香草味,啤酒醃製肉質比較鬆軟,先有咸香帶鮮甜,好豐盛配菜蕃薯條甜味突出,點原本點烤雞既香辛蛋黃醬比較香
睇睇有乜食先

紅酒燉牛肉扁意粉

特色啤酒烤雞
2022-01-25
午餐
今晚同朋友來呢間餐廳食飯,原本期望係好高嘅,但食完之後有啲失望真心唔會推介朋友來食物真的唔好食,價錢又唔係平,唯一係餐廳格局同擺設靚~為大家介紹下我地食左啲咩先呢份就係當晚餐牌,望落去好似好好味,所以我當時真係好期待~擺位setting都好整齊~呢兩柸飲品,我唔記得左係咩名,但真係奉勸大家千奇唔好order好難飲,有啲苦,又唔甜,唔知想點~呢個特色主廚拼盤,啲麵包好硬,配個個牛油果蓉又唔夠濃郁,食落好似無味噤,其他煙三文魚同巴拿馬火腿不過不失,個兩兜沙律汁太少,又係好難食蕃紅花海鮮燴飯,原本我地係揀鮮活半隻龍蝦扁意粉,但沽清所以揀左呢個飯,或者法國嘅燴飯係偏硬身,所以我唔係噤鍾意食,但成個汁同味道都好差我同我朋友都係食左兩啖就放棄左~呢個牛扒算係有返少少安慰不過都唔係好食,只係之前樣樣都好差,呢個算好少少,中規中矩~呢個火焰橙酒可麗餅真係難食到一個點😫😫😫😫大家千祈唔好order,好苦好難食,唯一好處係侍應幫手點火,你可以拍片呃like,呢個我同我朋友一人食一啖咋,掉都掉唔切呢個甜品我重好記得係店員推薦架
真心唔會推介朋友來
呢份就係當晚餐牌,望落去好似好好味,所以我當時真係好期待~
擺位setting都好整齊~
好難飲,有啲苦,又唔甜,唔知想點~

我同我朋友都係食左兩啖就放棄左~
呢個牛扒算係有返少少安慰
呢個火焰橙酒可麗餅
呢個甜品我重好記得係店員推薦架
2021-12-12
2022-01-20 141 浏览
喺呢種法式餐廳食火腿芝士拼盤配上紅酒,別具風味。法國reblochon芝士口感軟滑creamy,有奶香。Cold cut的西班牙火腿同辣肉腸鹹香,風味十足,同時配有搭配的果仁、橄欖、芝士、麵包同埋紅酒,大飽口福。主菜的低溫慢煮伊比利豬黑毛豬,用慢煮的方式,豬肉的肉質會煮得軟腍多汁,而且可以將豬肉獨有的甘香發揮得淋漓盡致。另一道法國油封鴨腿蕎麥薄餅亦都好出色,鹹味的蕎麥薄餅餅底麥味香濃,煎得香脆。油封鴨腿拆肉後,依然多汁,香濃惹味,加入雞蛋 、芝士等餡料,層次豐富又滋味。巴斯克芝士蛋糕會比常見的紐約芝士蛋糕來得輕盈和軟綿。入口有淡淡焦香、中間流心,口感順滑,甜度剛好。另外餐廳亦都有健康嘅果汁選擇,好似我呢杯紅菜頭+蘋果+紅蘿蔔汁,清新得來又帶點鮮甜!

2022-01-16 147 浏览
因為之前有看到法式煎餅,於是很感興趣,訂了位置,記得之前有看到靠窗位置比較舒服,也都有註明,結果侍應並沒有安排,同時當日很多窗邊空位,再者從坐下到離開都沒有倒過水⋯⋯總之沒有服務。再說味道,我們選一個烤雞,肉質柴沒水,味道也幾乎沒有,差評。另一個海鮮煎餅,海鮮也不多!全場唯一好的是飲料
2022-01-08 130 浏览
今晚和太太到尖沙咀Odelice 吃法國大餐,餐廳在The One 高層,可眺望尖沙咀夜景,情調一流。我們在服務員的介紹下,點了幾個法國特色菜。“法國油封鴨腿蕎麥薄餅”,鴨腿肉質幼滑多汁,蕎麥薄餅煙靭有咬口,夾住鴨肉一起吃,非常好味道。加上新鮮沙律菜,味道更有多種層次。“火腿芝士拼盤”,有多種食材:法國風乾肉腸、豬頸肉火腿、18個月康堤法國芝士、勒布洛雄芝士、開心果、橄欖和脆卜卜的烘法式麵包。兩種芝士有截然不同的味道和口感,乾肉腸和火腿有鹹香味,用來送酒一流。“低溫慢煮伊利比亞黑毛豬柳”,豬肉鬆軟可口,肉質特別好,兼有特式香料泡製,非常入味,是必食之選。法國紅酒,所謂美酒配佳餚,吃法國菜怎可以缺少了紅酒。只加$140,便可品嚐兩大杯地道法國紅酒。酒味醇厚而芬芳,真正法國佳釀。“紅菜頭、蘋果、紅蘿蔔汁”,由多種新鮮蔬果搾汁而成的清新的飲品。“巴斯克焦香芝士蛋糕”,表面微焦,芝士味特別香濃的蛋糕,而且非常大件,二人食用都綽綽有餘。在燭光、美酒、美食和美景之下,我們渡過了一個難忘的晚上。

在燭光、美酒、美食和美景之下,我們渡過了一個難忘的晚上。
2022-01-04 90 浏览
Greek Salad ,芝士鋪滿沙律面,味道勁香。所有的沙律菜也很新鮮。Crepe Smoke Salmon, egg, spinach, basil pesto, tatare sauce,。 餅皮軟身煙煙韌韌,雞蛋爆開把金黃色都灑在材料上,各種食物味道很自然的融合在一起。Grilled iberico pork spaghetti garlic and rocket leaves,有欖檻油香,意粉面上烤過的豬肉柔軟.

2021-12-18
2022-01-03 2764 浏览
生日飯☺️週三晚但餐廳都好熱鬧本身安排的梳發位拍照好像不太美 最後換了角落枱雖然位置都係比較擠迫同無咁多位放隨身物品 不過餐廳可提供置物籃喔🧺 聖誕期間正在ᴘʀᴏᴍᴏᴛᴇ 2人套餐 ᴍᴀɪɴ ᴄᴏᴜʀsᴇ都是人氣食物 4個女生點了1個sᴇᴛ ғᴏʀ ᴛᴡᴏ & 1個烤雞🐔⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯✨南瓜🎃湯:2人餐只包2個湯 加錢叫多2份☺️有周打蜆湯的味道 配了半片酸種麵包 沾著吃正🈵✨特色主廚拼盤:芝士同𝓅𝒶𝓇𝓂𝒶 𝒽𝒶𝓂的配搭 喜歡酸種麵包跟牛油果🥑蓉夾著吃✨蕃紅花海鮮燴飯:好濕潤 唔會好溜 每一啖都食到魷魚 仲有2隻開邊🦐味微酸 雖然分量唔少但都好快清晒😆 ✨低溫慢煮伊利比亞黑毛豬柳:攞盤好精緻 佢底層係薯蓉 配上炒菇 周遭有粒粒紅石榴 開胃得來又不違和 食落的口感+有少少血水 以為自己食緊牛😳原來係豬的里脊位🐷 ✨烤雞:佢嘅賣相好唔吸引😗個碟太大顯得半隻雞好細 換過細啲嘅碟+放返啲沙律菜🥗做伴碟 成個感覺應該會豐富好多🍽不過味道有驚喜 又醃得幾好食喎!✨火焰橙酒可麗餅🔥:會著火的𝒸𝓇𝑒𝓅𝑒🤩打卡一流💯略嫌橙酒味過濃 濃到苦 啲橙同𝒸𝓇𝑒𝓅𝑒食落都有苦味😅唯有用雲呢拿味雪糕中和一下
生日飯☺️

✨低溫慢煮伊利比亞黑毛豬柳

✨烤雞

✨火焰橙酒可麗餅🔥

✨飲品
:名字已經拋諸腦後 好友點的𝓅𝒶𝓈𝓈𝒾𝑜𝓃 𝒻𝓇𝓊𝒾𝓉味 & 我點的薑汁可樂味 ᴄᴏᴄᴋᴛᴀɪʟ 🍸都好飲 後者酒味較濃👍🏻

⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯

生日
烤雞
蕃紅花海鮮燴飯
南瓜湯配酸種麵包
因為所睇完戲才5:30所以當時全場只有兩三張檯有客人,但我坐底看過餐牌後舉了手很久也沒有職員幫我們點餐,當時兩個職員在玩做運動,我朋友用手指啪左一下有一點點小聲音,他們才發現我們要點菜,下單後職員用很差的態度對我們說下次舉手便可以不用拍手指叫我們然後她馬上行開,我很想說客人舉了手這麼久也不看我一眼要如何沒聲音情況下下單?這也算了沒機會跟她還擊,當第一道頭盤來到是一個蜆,吃了4隻但每一隻也有沙…..其他的食物也不算好,可能因為已先入為主都覺得是不好,但可以肯定不會再回頭,雖然千幾蚊一餐不算貴但食物質素不是好職員要點態度也是必要吧⋯⋯