Odelice! (The ONE)

餐厅: Odelice! (The ONE)
条款及细则:
须受其他国泰条款及细则约束。
2021-12-06 180 浏览
💕週日晚上同妹妹去左 Odelice撐枱腳🍽️🍴,餐廳位於the one 4樓,平時行街經過已經好想試下😋✨餐廳佈置有情調,係一間法國小餐館。🍎🥕紅菜頭蘋果紅蘿蔔汁$38非常清新嘅飲品,滿滿蔬菜嘅香甜。 食法國菜當然要叫杯🍷紅酒chill下啦,配埋🧀火腿芝士拼盤 ($218) 邊食邊傾計, 真係好正。🦆 duck confit Galette $135 法式薄餅脆卜卜,配上豐富嘅餡料,係法國嘅特色菜 🐷 Iberico pork loin $238 豬嘅里脊肉,呢個部位肉質嫩滑,配上creamy嘅薯蓉,非常好吃。😍甜品 basque cheesecake $ 88入口幼滑香濃, 🍓配上士多啤梨醬同新鮮士多啤梨,一啲都唔漏,好出色嘅甜品。

✨餐廳佈置有情調,係一間法國小餐館。

🍎🥕紅菜頭蘋果紅蘿蔔汁$38
非常清新嘅飲品,滿滿蔬菜嘅香甜。

🦆 duck confit Galette $135
法式薄餅脆卜卜,配上豐富嘅餡料,係法國嘅特色菜

🐷 Iberico pork loin $238

😍甜品 basque cheesecake $ 88

2021-12-05 135 浏览
今晚約了朋友食生日飯,當然要找一間環境好一點的餐廳比較好,今次去尖沙咀The One Odelice! 。平日夜晚去,眼見餐廳都已經滿座,法式蕎麥薄餅比較少食,雜錦海鮮蕎麥薄餅,薄餅好薄,海鮮都好豐富,有虎蝦、美國帶子、新鮮魷魚,配蒜香忌廉汁好好食。朋友說平時比較少食鴨,就叫了松露蜜法國油封鴨腿,鴨腿肉質新鮮,而且很入味,配上蘋果酒醬汁甜甜的味道很夾,還有羽衣甘藍及薯仔伴碟。主菜是經典肉眼牛排配薯條,牛排煎得剛剛好,外層煎得好香,但仍保留着肉汁的鮮味😋牛排本身已經很入味,就算不加燒汁也很好食,薯條亦炸得剛剛好。Passion Fruit Creme Brûlée,加入熱情果口感少少酸酸的,加上焦糖酸酸甜甜,口感很滑,配有士多啤梨及藍莓。飲品叫了牛油果,香蕉,燕麥奶沙冰,很香牛油果及香蕉味,燕麥奶又健康。朋友喜歡飲酒,就叫了一杯Grapefruit Bellin。

2021-12-03 116 浏览
放假約埋朋友一起到the one睇場戲, 睇戲前在the one商場內找間餐廳食個lunch, 原來這裏都有這間Odelice 餐廳,上個月試過將軍澳這間晚餐, 味道非常唔錯,於是决定試下這間分店。 門外餐牌午餐選擇都頗多, 同時發覺這間餐廳很開揚採光度高, 慢慢歎個午餐都是一個不錯的選擇。我點了煎封大西洋鱈魚,賣相好吸引。是日餐湯粟米忌廉湯,啖啖粟米粒味道唔錯。這個香煎鳕魚煎得很香口,魚肉較為結實,配菠菜青豆蓉。朋友我就全力推介佢試下這個松露蜜法式油封鴨腿, 因為之前在將軍澳試過味道非常唔錯,鴨髀都做得外脆內軟,鴨肉鹹香味濃,配埋蘋果酒醬汁,酸酸甜甜醬汁和薯角好滿足。

我點了煎封大西洋鱈魚,賣相好吸引。
是日餐湯粟米忌廉湯,啖啖粟米粒味道唔錯。

這個香煎鳕魚煎得很香口,魚肉較為結實,配菠菜青豆蓉。

2021-12-02 120 浏览
悠閒的到尖沙咀逛街,悠閒隨意地行到The One,想起了之前吃過的法國餐廳,於是又來Odelice回味一番。餐廳氣氛很不錯,浪浪漫漫的,打卡一流。首先來兩杯酒,清空一整天的悶氣,特別爽。Tropical Passion Ice Tea$38熱情果,菠蘿汁,芒果,羅勒,都是帶點微酸的,整杯茶,酸酸甜甜的,非常醒胃。Omni Meatballs$108肉丸由植物肉製成,口感及味道都和豬肉相似,果然是高仿豬肉!肉丸舖上一層香辣地中海醬汁,很輕微的辣作調味,先炸過的肉丸外皮脆口,蕃茄醬汁酸酸的,作為starter很夠醒胃。Fresh Clams Cocotte$148這鍋蜆大力推薦,蘋果白蘭地忌廉醬汁夠creamy,入口軟滑,還有洋蔥粒,更添口感。蜆肉大粒又鮮甜,和醬汁很夾,每粒蜆肉入口均能品嚐到香濃的忌廉汁。Entrecote Frites$218新西蘭草飼肉眼牛扒,份量也頗大,剛好5成熟,切開還有肉汁,顏色粉粉嫩嫩的,牛肉味濃,肉質軟腍。還有薯條作伴碟,香脆可口,值得推薦!O French Burger$158法式漢堡非常厚,起出了預期的厚,裡面除了牛肉扒還有生菜和洋蔥。這個法式Reblo

首先來兩杯酒,清空一整天的悶氣,特別爽。
Tropical Passion Ice Tea$38

Omni Meatballs$108

Fresh Clams Cocotte$148

Entrecote Frites$218

O French Burger$158
法式漢堡非常厚,起出了預期的厚,裡面除了牛肉扒還有生菜和洋蔥。這個法式Reblochon芝士味道比車打芝士略鹹,配上充滿牛味的安格斯牛肉漢堡,能作調味之用。蕃薯條也炸得夠香脆,很香蕃薯味,沾上醬汁又是另一番風味。

Passion Fruit Creme$78
這個甜品很出色,有一層薄薄的脆片,口感軟嫩,軟滑的口感不禁令人一口接一口。還有士多啤梨片和藍莓片,口感更鮮甜。
2021-12-02 93 浏览
假日相約好友到尖沙咀逛逛在The One四樓選了"Odelice"午餐。餐廳環境開揚,舒服!在荃灣分店光顧過對出品較有信心。Menu與分店大致相同,選擇一樣多。點了前菜和主菜~付送味道濃郁,甜酸味道恰到好處!飲品 $ 38紅菜頭,萍果,紅蘿白汁清甜,健康!夠清新! 伯爵冰茶~冰茶充滿清甜蜜味散發着玫瑰幽香。煎封吞拿魚薄片 $ 78面層略煎過中間還保留嫩嫩粉紅色,又軟又滑與醋汁味道非常和諧!什錦海鮮蕎麥薄餅 $ 148軟綿薄餅上有香滑蒜香忌廉醬汁和虎蝦,美國帶子,新鮮尤魚等。啤酒烤鷄 配 蕃薯條 $ 148鷄烤得外皮金黃鬆脆,肉質嫩滑 juice,蕃薯條香甜美味!很滿意的午餐!

餐廳環境開揚,舒服!

在荃灣分店光顧過對出品較有信心。

Menu與分店大致相同,選擇一樣多。

點了前菜和主菜~
付送味道濃郁,甜酸味道恰到好處!

飲品 $ 38
紅菜頭,萍果,紅蘿白汁
清甜,健康!夠清新!
伯爵冰茶~
冰茶充滿清甜蜜味散發着玫瑰幽香。

煎封吞拿魚薄片 $ 78

什錦海鮮蕎麥薄餅 $ 148
軟綿薄餅上有香滑蒜香忌廉醬汁和虎蝦,美國帶子,新鮮尤魚等。

啤酒烤鷄 配 蕃薯條 $ 148
鷄烤得外皮金黃鬆脆,肉質嫩滑 juice,蕃薯條香甜美味!

很滿意的午餐!
2021-11-25
2021-11-30 149 浏览
今日係同男朋友週年紀念日,呢啲日子就好想搵番間西餐食下☺️夜晚黎呢到食,環境氣氛都好好,燈光昏暗再有個小小蠟燭係枱面,感覺好浪漫💕好適合同男朋友一齊黎撐枱腳👫🏻💕空運黑青口 黑青口用香蒜白酒汁煮,鮮味十足,而且份量仲非常之多!食極都食唔完😋😋青口完全冇雪味,非常新鮮,而且每隻都熟曬開曬口。另外仲配上炸薯條跟沙律醬,薯條外脆內軟,面頭仲灑有味粉,顯得更加惹味👍🏻👍🏻特色主廚拼盤 個人黎講,呢個拼盤都幾抵食😳。有煙三文魚、Parma ham、辣腸、牛油果醬、意大利青瓜、油封番茄、巴馬臣芝士同香脆麵包。除左種類多,份量都好多。拼盤配埋麵包,可以搽上牛油果醬再加上煙三文魚,一啖就食到唔同層次同味道,唔洗淨係逐款食咁單調👍🏻👍🏻香煎帶子蕎麥薄餅 蕎麥薄餅聽到個名好似好健康咁,唔似得傳統薄餅用麵粉整咁肥。配料有焦香大帶子、煙肉同香濃白酒忌廉煮野菌,一上枱既時候,已經聞到好香既白酒忌廉野菌味🥰🥰。食入口既時候,口感好特別,有少少煙韌既感覺💕。可能係因為用藜麥整既關係,食多少少都唔會話覺得好滯。鮮蟹肉闊條麵伴自製蟹肉濃湯汁自問非常之熱愛蟹肉既我黎講,呢個闊條麵就一定唔可以唔叫😋😋闊條麵一落枱,香味撲鼻而

空運黑青口

特色主廚拼盤

香煎帶子蕎麥薄餅

鮮蟹肉闊條麵伴自製蟹肉濃湯汁
自問非常之熱愛蟹肉既我黎講,呢個闊條麵就一定唔可以唔叫😋😋闊條麵一落枱,香味撲鼻而黎😳,蟹肉份量唔少,每一啖都可以食到蟹肉🦀而且蟹肉濃湯汁有少少杰身,可以掛曬係啲闊條麵上面,每啖都都充斥住濃濃既湯汁同蟹肉,每一啖都好滿足🥰🥰
2021-11-29 159 浏览
其實當日我女友生日,面子就有齊既,環境都幾好。但啲野食真係有啲難搞。我嗌左一份牛扒、一份豬扒、四隻生蠔、火腿芝士冷盤、唔記得左咩甜品。最好食都係生蠔、牛扒上面既鵝肝、同埋冷盤上面既牛油果醬。手扒無牛味,塊豬仲衰過大快活焗豬扒飯個塊🤦🏻‍♂️總括而言,所有唔使煮嘅嘢都冇事😀
其實當日我女友生日,面子就有齊既,環境都幾好。
  • 生蠔
食過灣仔分店,特意和朋友weekdays 來試the one 分店,貪佢泊車方便啲!下午打來confirm booking 時有提到限時90分鐘,視乎客人多少而定。一到餐廳,燈光暗暗,每枱有個蠟燭仔,係幾浪漫。裝修和menu明顯比灣仔啲新好多,唔會話溶溶爛爛,感覺比灣仔好。三個人,但因為不太肚餓,所以只點了個二人套餐。先上了餐湯配面包。呢個好飲。 接著點了特色廚師拼盤。有油漬茄子、車厘茄、煙燻三文魚、兩款風乾肉、三塊面包、一杯牛油果醬,和去到最尾先發現疊在檸檬下的芝士碎⋯拼盤味道正正常常啦套餐裡的蕃茄海鮮燴飯。汁好多!食落多到有啲似湯飯。入面面頭有兩隻蝦,入面仲有少少海鮮。味道偏酸。套餐裡的青口。最不滿意的一道。青口殼好大,肉太細,啲青口跌晒落個盤到,味道可以,薯條唔熱唔脆。加了十五元要有黑松露flavour,結果薯條本身沒什麼黑松露味(但你見到上面明明有黑色一點點)。甜品,侍應極力推薦火焰可麗餅。上菜時還叫我們可以拿相機出來拍。的確是望落頗特別的一道甜品,但可麗餅的橙酒味重到有點苦,上面的橙又好酸,只得雲尼拿雪糕添番少少甜味(咬落有冰碎)上完菜,侍應不斷行埋黎要埋單。但門口已無其他客

先上了餐湯配面包。呢個好飲。

甜品侍應極力推薦火焰可麗餅。上菜時還叫我們可以拿相機出來拍。的確是望落頗特別的一道甜品,但可麗餅的橙酒味重到有點苦,上面的橙又好酸,只得雲尼拿雪糕添番少少甜味(咬落有冰碎)

上完菜,侍應不斷行埋黎要埋單。但門口已無其他客人。作為一個法國餐廳,觀感不好。雖然以法國菜來說很便宜,但味道和用料都平平。和朋友普通吃飯還算過得去,但千萬不要選這裡當什麼慶祝的場所,不會吃得高興的。
2021-11-14 189 浏览
今晚同朋友去試下佢推薦的餐廳,Odelice.平時小食法國菜。所以今日同朋友黎開心聚舊之餘,又試下食好西。首先,我哋點左個大蜆鍋。貨真價實甘見到大大隻蜆,肥美既蜆肉甚是鮮美。但令我更喜愛既,係個汁。蘋果白蘭地忌廉汁,相當的惹味。因為忌廉增加左蜆既口感,更加濃淍。但蘋果既清新,烈酒既芳香,更推動整體既美味感。一匙汁一口蜆肉。無話可彈。接下來係法式鮮茄肉丸上場。睇個醬既濃度,就知大廚既用心。先試一口。晤,濃濃既蕃茄醬遍布口腔。大廚更加上辣肉醬,來突出蕃茄既甜味。而肉丸濕潤度剛好,肉汁從中滲出,同美味既醬汁相映,讚!再來少不了法式漢堡配薯條。一睇見溶透既法式芝士,就知芝味十足!淡淡既奶酪香滲入粉嫩多肉既安格斯牛肉,叫人驚喜不斷。因為清新既口感又配著濃郁既肉汁。細膩既口感令人更易感滿足!再下一城,就係封煎大西洋鱈魚。個人係幾中意封煎。因為微微焦膽既魚肉表面,將魚汁緊緊鎖在魚肉內。一種魚,二種口感。配搭上清清既綠豆,波菜蓉。正好中和一下先前濃烈的味蕾衝擊。感覺放鬆美味的。最後黎一個火焰橙酒可麗餅。藍色既火焰謀殺左不少相片。烈焰過後留下酒精既香氣四逸。鮮橙既甘甜,加上雲呢拿雪糕既甜。叫人有幸福滿滿
今晚同朋友去試下佢推薦的餐廳,Odelice.

最後黎一個火焰橙酒可麗餅。藍色既火焰謀殺左不少相片。烈焰過後留下酒精既香氣四逸。鮮橙既甘甜,加上雲呢拿雪糕既甜。叫人有幸福滿滿既感覺。可麗餅吸收左各項精華,更突出甜味,令我停不下來呀!
2021-11-13 155 浏览
TGIF!約左好友黎呢度食dinner,先黎2杯wine☺️Friday Chill當然要有酒啦🖖🏻配翻酒都叫咗個cold cut platter,非常豐富,有麵包、olive、ham、salami、金文畢芝士等,慢慢一邊嘆,一邊等其他嘢食到🥰低溫慢煮伊利比亞黑毛豬柳 $238超好食👍🏻伊利比亞黑毛豬柳經過低溫慢煮肉質特別嫩+爽口,而且好香豬味!薯泥都好creamy👍🏻油封鴨腿法式蕎麥薄餅 $135好驚喜,係gluten free㗎🥰用無麩質蕎麥整成嘅咸口味可麗餅,好健康。油封鴨腿撕咗做一條條一片片,食落好香🥰蕎麥薄餅有點煙韌甜點係巴斯克蛋糕,食埋真係好飽好飽🤣🤣📍 Odelice! (The ONE) (尖沙咀)尖沙咀彌敦道100號The ONE4樓L407號舖

低溫慢煮伊利比亞黑毛豬柳 $238

油封鴨腿法式蕎麥薄餅 $135

油封鴨腿撕咗做一條條一片片,食落好香🥰蕎麥薄餅有點煙韌

甜點係巴斯克蛋糕,食埋真係好飽好飽🤣🤣

📍 Odelice! (The ONE) (尖沙咀)
尖沙咀彌敦道100號The ONE4樓L407號舖
  • 西班牙黑毛豬伴紅酒汁
2021-11-13 139 浏览
Ordered the seared tuna salad as a starter, a duck confit with potato and mixed veggie as a main and a banana, Nutella for dessert. The seared tuna salad is okay. It's not great for sure. The tuna tasted very frozen. The duck confit with potato is nice. The duck is well seasoned and the potato is perfectly cooked the assorted veggie is fresh. The main is very filling but there's always room for a sweet tooth. The crepe is a little soggy. I think they would have left it for couple more seconds. The nutella seems a bit off. Not sure if they mixed with sugar or it's not the usually nutella brand that people here are used to. The service is fast but its not supposed to be a resto you sit and chat for a long time. Just a quick dinner is completely fine.
2021-11-13 134 浏览
前陣子發現尖沙咀The One有家法國餐廳,價格親民之餘還供應蕎麥薄餅,終能滿足味蕾對蕎麥的期盼!我們點了「法國油封鴨腿蕎麥薄餅」,配料有雞蛋、埃文達芝士、香桃🍑莎莎醬和沙律菜,用薄餅把食材包裹起來,一口放進嘴裡,那種幸福感實在難以言喻呀,可能因為蕎麥的關係,即使薄餅份量不小,吃多了也不會覺得很撐!有蕎麥薄餅怎能錯過熱齋啡,二者配合相當和諧!同時,我們還點了「全日早餐」,煙肉和香腸有點燶,茄汁焗豆、炒滑蛋和牛油果還是挺不錯的。最後甜品還是薄餅!配料有香蕉和榛子酱,這個配搭感覺來一打也不膩呀。

2021-11-13 139 浏览
我是一位素食人士, 昨天因為下午四點先至食過tea ,所以唔係太肚餓。 入到去餐廳, 叫咗兩個意粉一個湯 。蜆肉意粉太淡, 冇特色, 所以連相都冇影, 個青醬素肉丸意粉 ,太多青醬, 好油膩, 調味差, 太淡,素丸子是炸了便算 。比較好只得個南瓜湯,但係跟湯片麵包實在太硬; 😣又乾。服務員帶位時,我地一坐低,就問要distilled water, mineral water, sparkling water,答完先知自己魯莽左,見服務員開一支水就明曬😅如果要收$65 飲水,我不如叫其他飲品。
2021-11-12 128 浏览
The One 有間裝修別緻的法國餐廳喺4樓,同男朋友食左餐浪漫晚餐,仲叫左杯紅酒添。Beetroot, Apple, Carrot Juice見到呢個組合好特別,即刻叫左,紅菜頭味道好出,飲到蘋果清甜,本身麻麻地甘筍汁,但可能紅菜頭味道蓋過左唔係好覺,整體好清甜清新,下次會再叫。Ham & Cheese Platter有Prama Ham, Salami, 兩款芝士,麵包同橄欖,好豐富,以兩人份量有點多,如果四個人食會比較適合。Duck Confit Galette蕎麥餅配油封鴨脾都唔錯,會有少少飽肚感覺。Iberico Pork Loin主菜黑毛豬超好食,豬肉肉嫩,燒汁同番石榴同豬肉好夾,清新得黎又唔會太膩,用番石榴配黑毛豬都係第一次試,好特別!Basque Cheese Cake芝士蛋糕夠軟熟,配士多啤梨醬味道更豐富,甜品好好味!

Beetroot, Apple, Carrot Juice

Ham & Cheese Platter

Duck Confit Galette
蕎麥餅配油封鴨脾都唔錯,會有少少飽肚感覺。

Iberico Pork Loin

Basque Cheese Cake
芝士蛋糕夠軟熟,配士多啤梨醬味道更豐富,甜品好好味!

2021-11-11 4012 浏览
朋友相約星期日食lunch,揀咗The One的法國餐廳,門口落地玻璃,感覺好開揚餐廳裏面同樣是落地大玻璃,陽光輕輕滲入,感覺很舒服溫暖友人話要跟返法國「小酌」傳統,飲番杯餐前酒。呢度提供不少酒類,揀咗白洒$55。 口感細緻🥂午餐主菜揀咗虎蝦意粉 $155虎蝦新鮮彈牙,意粉軟硬適中,配上地中海番茄醬汁,酸酸地, 香濃可口。班尼迪碗 $118溫泉蛋好吸引,仲有牛油果, 毛豆醬,蕃茄仔,芝士,麵包,配上荷蘭醬汁,非常清新豐富。還可以+$25加煙三文魚。Set lunch包湯或茶,Latte +$18,咖啡香滑,還有咖啡小良伴 Biscoff,更加圓滿。想食甜品,點了個檸檬酪蛋糕配雲呢拿雪糕 $78蛋糕酸酸甜甜的,質地結實, 雪糕香滑吃過甜品,完滿結束今日的午餐

餐廳裏面同樣是落地大玻璃,陽光輕輕滲入,感覺很舒服溫暖

午餐主菜揀咗虎蝦意粉 $155

班尼迪碗 $118

想食甜品,點了個檸檬酪蛋糕配雲呢拿雪糕 $78
蛋糕酸酸甜甜的,質地結實, 雪糕香滑

吃過甜品,完滿結束今日的午餐

2021-11-07
午餐