2011-05-29 11 浏览
相約左好耐冇見的姐姐去食飯今次地點係佢揀ga~!我初初去到見樓下有好多外國餐廳,好似蘭桂芳feel至怕!上到樓上個feel都okay啦~!唔太多人...我地order左3樣野..1.煙3文魚tata(賣相好得,但味道遍咸)2.蟹餅(真係好好食...)3.萍果醬伴豬柳(呢個真係一絕!由其係塊豬柳,我少食肉但都覺得好好食)總括黎講直得一試
相約左好耐冇見的姐姐去食飯

今次地點係佢揀ga~!
我初初去到見樓下有好多外國餐廳,好似蘭桂芳feel
至怕!
上到樓上個feel都okay啦~!唔太多人...
我地order左3樣野..
1.煙3文魚tata(賣相好得,但味道遍咸)
2.蟹餅(真係好好食...)

總括黎講直得一試
萍果醬伴豬柳
蟹餅~絕!
  • 特級蟹餅
2011-04-28
與同事開完會,想找舒服地方食少少飲飲少少,行行下去左諾士佛台,本想行來行去搵outdoor seat, 8pm全outdoor seats都full晒!~唯有揀間同事去過既樓上餐廳Munch, 雖然無訂位,需要坐正門口位!但都ok舒服!Final 叫左支白酒,點左兩個頭盤 (Prama Ham併脆既意大利飯 & Caser Salad )+ Pizza,已經夠飽!

以為好少,但又夠食bor...味道可以啦!
2011-04-13
2011-04-02 4 浏览
叫左個mesclun greens with raspberry vinaigrette 做 starter. 個 portion 都算大, 兩個人分啱啱好. 個 vinaigrette 酸味味好開胃, 再加左些 mandarin 同 pomelo, 幾 refreshing. Entrée 要左個 Australian lamb rack 同埋一個 US prime dry-aged rib eye. 個 lamb rack 幾 juicy, 味道OK不過唔夠酥. 個 rib eye 有d disappointing. 首先唔覺得佢係US prime, 再加上如果真係aged過可能只係aged左好少日子, otherwise 個flavor 係會strong 好多. 但都算不過不失.我地自己帶左支wine ~ 開瓶費 $150, 算合理. Service 都 okay, 由七點幾坐到十一點幾佢地都無rush我地走.

2011-04-01
一家餐廳的食物、服務、環境裝璜和衛生固然重要,但餐牌的設計也往往影響食客對餐廳的感覺。朋友聚會,她推荐Munch,網上食評也相當不錯,地點也頗舒適,沒有諾仕佛台那麼囂鬧,但又不失寧靜。走進餐廳,感覺裝修過份平民化,燈光够暗或者餐前多喝兩杯酒,可能感覺會好些…餐牌的設計是最出問題的一環,幾乎一看便告訴你:我們十分港式!當然我很欣賞他們那份坦白,但如果真的要走這條路線,價格就應該也同樣在這水平,總言之,餐牌的設計就令人(至少我)有那種身處星加坡西餐廳的感覺吧!還先來了星加坡西餐廳那種芝麻麵包又明顯是用微波爐”翻叮”熱過,實在可以改善!但其實Munch的食物質素一點也不差。頭盤我們都點了蠔濃湯,蠔味濃?,上面的crouton也脆口,不錯!特級蟹餅是Munch招牌菜之一,蟹肉用料足,上了麵包糠炸成餅形,配了一個類似荷蘭醬的蛋黃芥末籽醬,味道也可以。一般自己極少點豬排吃,友人點了也正好換換口味,豬排明顯醃過,有點港式造法,也不是炭燒,估計煎香再進烤爐,已經做得不錯,肉質有嚼勁皮也帶脆,但那個蘋果蓉醬就有點不倫不類了!意大利飯同樣帶點港式,米的處理可能考慮香港人口味,偏熟了些,也沒吃到有百里香的味
意大利飯同樣帶點港式,米的處理可能考慮香港人口味,偏熟了些,也沒吃到有百里香的味道,意大利飯做得好其實不容易,白酒、芝士、高湯、香料等味道一層一層的展露才算成功,所以飯要偏向半生熟,令食客細心咀嚼出各種味道。Munch整體還是合格以上。
個人以為,帶點港式味道的西餐是絕沒問題的,但包裝上一定要洗去南洋餐廳那味道。值得一提,Munch的服務員態度很好,讚!
上年聖誕節同三五知己食左好幾餐聖誕大餐其中值得一讚既然絕對係MUNCH我地一早BOOK左位,一去到就可以入去,等都唔使等我地都係第一次食呢間,一去到見到間餐廳既佈置、感覺同情調都唔錯好有X'Mas feel,而且坐得好舒服頭盤既Crab Bisque好滑溜、好好味,不過略嫌口感稠身左少少,但係係凍冰冰既天氣下飲個咁既熱湯,真係一流!!! Main Course分別order左牛柳同白雪魚share一齊食個白雪魚軟滑可口,味道上有D清淡,配埋個蝦卷就岩岩好,同埋個伴碟裝飾真係幾靚至於呢個roasted beef就係我最喜愛既一道菜,肉質鮮嫩而且仲好juicy,唔會話好血水又唔會過熟,恰到好處正!!!!!之後DESSERT既士多啤梨吉士批,估唔到咁大份,食到呢個位已經好FULL個吉士批既賣相真係非常討好,味道唔會話太濃太膩,甜味適中最後點左個pina colada,味道夾得岩岩好,唔會太嗆喉 ,岩晒女仔飲成餐飯都食得好開心!!!侍應既服務態度亦都好友善非常親切有禮,真係照顧周到~一定會再同黎試下其他菜式~~
上年聖誕節同三五知己食左好幾餐聖誕大餐
其中值得一讚既然絕對係MUNCH
我地一早BOOK左位,一去到就可以入去,等都唔使等

好有X'Mas feel,而且坐得好舒服

Crab Bisque~~YUMMY
正!!!!!
至愛既BEEF~
個吉士批既賣相真係非常討好,味道唔會話太濃太膩,甜味適中
Cocktail - Pina Colada
成餐飯都食得好開心!!!
侍應既服務態度亦都好友善非常親切有禮,真係照顧周到~
一定會再同黎試下其他菜式~~

2010-12-24
圣诞节
Crab Bisque~~YUMMY
至愛既BEEF~
Cocktail - Pina Colada
  • Roasted Beef
2011-03-18 9 浏览
上星期食過一次. 很好所以今日放下午就約老公仔食我就叫湯及飯 老公叫湯及雞+南瓜蓉上枱時.. 食物物靚我個湯..very good la至於我的飯.. 比nancy上次食..細左..而且硬左燒雞南瓜......就..... 不行.. 不行...很咸.. 很到我呢個咸蟲都頂唔住
上星期食過一次. 很好
所以今日放下午就約老公仔食

我就叫湯及飯
老公叫湯及雞+南瓜蓉

上枱時.. 食物物靚

我個湯..very good la
至於我的飯.. 比nancy上次食..細左..而且硬左
燒雞南瓜......就..... 不行.. 不行...
很咸.. 很到我呢個咸蟲都頂唔住
2011-03-11
2011-02-18 11 浏览
又到左老公生日既大日子~~係op見到MUNCH既評價都好高下~就決定黎試下~事前已經訂左位~所以唔洗等~上到去之後, 雖然唔係windows seat...但都ok啦反正出面冇乜風景可言~一坐低 , 有支水係台面 , 店員好有禮貌咁問我地開唔開水佢見我呆緊, 之後話我知有凍既 , 咁我就要左之後佢有2份餐牌, 幾乎招牌菜都要散叫係我睇既時候 , 都有店員黎同我講解乜野係招牌菜我老公唔食得seafood , 佢本身牛排個配菜有蝦 ,佢都幫我轉左個配菜點完菜之後 , 老公行開左 , 係我打算確認佢地記唔記得幫我點蠟燭既時候店員就主動埋黎同我講, 話甜品會上蠟燭~good講下d食物啦 , 整體黎講 , 一般啦老公個湯ok , 沙律幾好, 牛排不錯, 我個鵝肝就煎過頭 , 羊排就ok甜品都幾好 , 有少少酒味 , size適中店員服務一流 , 尼個抵讚最後食完哂....仲送左生日禮物俾我老公tim~埋單800幾蚊~但講真...尼度價錢都要唔係話好平...我覺得又唔係好值囉.....不過...話哂都諾士佛臺咁解囉...
又到左老公生日既大日子~~
係op見到MUNCH既評價都好高下~就決定黎試下~
事前已經訂左位~所以唔洗等~

反正出面冇乜風景可言~

一坐低 , 有支水係台面 , 店員好有禮貌咁問我地開唔開水
佢見我呆緊, 之後話我知有凍既 , 咁我就要左
之後佢有2份餐牌, 幾乎招牌菜都要散叫
係我睇既時候 , 都有店員黎同我講解乜野係招牌菜

店員就主動埋黎同我講, 話甜品會上蠟燭~good

講下d食物啦 , 整體黎講 , 一般啦
甜品都幾好 , 有少少酒味 , size適中

店員服務一流 , 尼個抵讚
最後食完哂....仲送左生日禮物俾我老公tim~

埋單800幾蚊~
不過...話哂都諾士佛臺咁解囉...
飽飽~好味
心太軟~好味
尼個沙律好吃
牛排好味~~配菜都好食
2011-02-09 12 浏览
we ordered the most expensive set lunch.......to share.....haha.......hot French bread with butter came immediately.........butter is so soft and light........then the main course comes quickly~!>v<it was wonderful just because of adding a little yogurt on the heavy red wine sauce.........the lamb was so soft and tender........and i usually don't like carrot but i have them all eaten today~!the rice is also very special with some long black ones mixed inside.........very nice smell and s
to share.....haha.......
very nice smell and surprising~!
just want a little more yogurt~!

then comes the cold chocolate sharing with brother........
um........he said that it was like water.........
huh? already a BUNCH of cream on top and so deep in color in the chocolate part........
i didn't drink a lot because i can taste so much heavy cream inside.........
it will be an encore choice but must invite friends~!
because one person WOULD NEVER finish a whole set~!
so large in portion~!
2011-02-09
纪念日
  • 帶子意大利飯
2011-01-24 7 浏览
Munch 解作用力咀嚼,大聲咀嚼,完來唔係浪得虛名,碟碟出品都精心泡製,超乎想像,好滿意 ~ 最初還以為係主打法國菜添,完來只係西餐廳。環境較為光猛,可能氣氛欠棒,枱櫈較大,而且密度底,坐得舒服,只係見二人枱稍遜,較迫 ~ 服務真係殷勤,食得開心 ~牛油,唔好以為咁大兜牛油呀,其實只係面頭約 2 CM 到架乍,起初仲比佢呃左添。餐包,暖笠笠既餐前包,芝麻味好香加埋軟棉棉既麵包同牛油,好好味。蠔湯,好濃郁既蠔味,飲落啖啖都有蠔碎,好香甜美味,但如果溫度可以高反啲就更好啦,個人較喜歡熱騰騰、出晒煙最正。田螺釀磨菇扒,非常濃味既磨菇扒,應該係經烤焗過,口感軟棉,淡淡芝士味,唔會搶去主角磨菇既鮮,剛好。田螺亦煮得夠腍入味,跟整個送配合得非常好。其實食完依個頭盤已飽飽地,份量真大呀。蒜香帶子偏意粉,好香口好香口,蒜香撲鼻。帶子煎到外層香脆、裡面鬆軟,正呀。高水平既偏意粉,炒得剛好,不油不膩,口感係八至九成熟,夠嚥韌彈牙,Good ﹗推介 ﹗茄汁芝士帶子意大利飯,飯質好適合港人口味,唔會太生,口感仍實淨可口。酸甜味適中既茄汁加埋芝士,好味道。芝士露筍意大利飯,同樣口感煮得較熟,適合大眾港人口味。

芝士露筍意大利飯,同樣口感煮得較熟,適合大眾港人口味。芝士味道不太濃、不會太搶,而且露筍味非常突出,好清新既味度,感覺好正。中間的芝士脆卷可以整碎跟飯同吃,口感、味道都非常特別 ﹗

芝士焗龍蝦併安格斯牛鞍肉,一早慢烤定備用既安格斯牛鞍肉,所以無得 order 煮幾多成熟,口咁有幾個層次,有鬆軟棉滑、有彈牙有趙口既,仲有淡淡燒烤味,好正。味道就一流喇,但唔夠熱,溫度只屬微暖,個人較喜愛熱騰騰既料理。墊底既薯蓉無特別調味過,所以要夾住肉一齊吃會好一點。龍蝦肉質結實彈牙,鮮味十足、蝦味濃,仲有肉汁添,高級貨超正,只得半隻唔夠我胃口呢。食完後,發覺此道菜比其他較遜色,普通了點。

牛油
蒜香帶子偏意粉
茄汁芝士帶子意大利飯
芝士露筍意大利飯
芝士焗龍蝦併安格斯牛鞍肉
好朋友生日,雖然不是正日,還是要請他吃一餐好的沒有多想就點了大家都在推的特級蟹餅,真的很足料,超級大一盤,大過我塊面,厚厚的cheese下面居然真的有(quite substantial 的)蟹肉 不過配上綠豆湯和麵包,就真的很"溜"了感覺上這道比較適合小小一盤當前菜,或是3個人分享...部長叔叔,真的很對不起,(他看我吃剩很多,他很客氣地問我是不是不合胃口)其實真的很好吃,如果你不介意,我下一次打包回家分享好了!另外朋友點的羊扒也很不錯!還有一點值得一讚的是位置夠寬趟,枱與枱之間有空間,環境不會太嘈不會太靜,可以講的起勁,很適合chit chatting!
好朋友生日,雖然不是正日,還是要請他吃一餐好的

沒有多想就點了大家都在推的特級蟹餅,

不過配上綠豆湯和麵包,就真的很"溜"了

感覺上這道比較適合小小一盤當前菜,或是3個人分享...

如果你不介意,我下一次打包回家分享好了!

另外朋友點的羊扒也很不錯!

2011-01-20
生日
Xmas與朋友3人行,初嘗Xmas Dinner,4道菜式2杯Cocktail,每人HK$600,價錢合理。相比諾士弗台同級數餐廳,算十分超值。值得一讚,每道菜都好有心機,細心d就發現搶配、上碟裝飾等都有好多功序,可以係一碟菜上食到佢地既心機。環境ok舒服。最喜歡燈光適中,台與台之間有一定距離 (最怕迫迫夾夾,講秘密比隔離台聽到)。桌子清潔、有小立足台,氣氛不俗。現場播放的是古典味濃厚的外國聖誕曲目、相比其他餐廳有特色。Staff表現主動、唔駛舉行已經留意到你要咩。笑容夠晒,幾親切,真係加分。食物方便有驚喜。頭盆 ~ 蟹湯讚好 ~ 好有份量、味道超濃、用黎點包食最nice,配上一大堆鮮蟹肉,有個好印象。改善地方 – 湯料太濃、希少少仲好。前菜 ~ 蟹餅沙律讚好 ~ 今次可以話係海鮮宴、雖然連續2碟蟹,不過食落絕不油膩、皆因味道、製法都完全不同,有新鮮感。味道幾濃,雖然好易搶走下道菜既味,但廚師細心地配上雜菜沙律,令口感更清新,中和了味道。改善地方 – 份量好大,一個人未必食得晒。主菜 ~ 蝦卷雪魚柳讚好 ~ 好靚、好有特色,會令你無論如何都想試少少果人隻。雪魚好香好滑、加上少量鹽、黑椒

環境ok舒服。

食物方便有驚喜。
頭盆 ~ 蟹湯
改善地方 – 湯料太濃、希少少仲好。
前菜 ~ 蟹餅沙律
改善地方 – 份量好大,一個人未必食得晒。
主菜 ~ 蝦卷雪魚柳
讚好 ~ 好靚、好有特色,會令你無論如何都想試少少果人隻。雪魚好香好滑、加上少量鹽、黑椒,沒有複雜味道,很好吃。蝦卷用甘順切簿片包住,好似一次過食到菜同肉,幾有創意。
改善地方 – 又係份量太大,可能女仔細食,男仔好d。
甜品 ~ 士多啤利餅
讚好 ~ 男女見到都一定讚好,好靚,好有xmas氣氛。粉紅色既餅上面鋪滿好細size既士多啤利 & 黑莓子,鋪上一層簿糖粉,成件事變左落雪咁,唔捨得食,不過最後都係食晒。味道唔太甜,好fit。
改善地方 – 甜品份量可以少一半,太飽。

讚好 ~ 不可不讚好,抵飲又大杯,最緊要係酒味濃。對比起同場其他店,酒味有份量得多。
2011-01-15 7 浏览
鮮蠔濃湯 ***  湯的確很濃,忌簾厚厚的,不過略欠蠔味,食埋果四粒麵包,己經飽咗一半。帶子刺生沙律(Scallop Tartar) ****  好值得一試,裡面其實唔知佢撈咗D乜嘢,好似好清淡,但食落是好覆雜的味道,最欣賞的是拌碟的 Jelly ,鹹鹹哋,有點肉味,又有點香草味,一個頭盤已經吃出多個層次。肉眼扒 ****  牛扒的質素非常高,肉香很濃,質地柔軟,不過後面果兩個「薯波」就唔太欣賞了,還是令願吃炸薯條啊!螺肉露笋意粉 **  ...最好吃的是露笋....!!
鮮蠔濃湯 ***

帶子刺生沙律(Scallop Tartar) ****

肉眼扒 ****

螺肉露笋意粉 **
  ...最好吃的是露笋....!!

鮮蠔濃湯
Scallop Tartar, 好特別!
肉眼扒
螺肉意粉, 普普通通啦。
鮮蠔濃湯
Scallop Tartar, 好特別!
肉眼扒
2011-01-12 15 浏览
早排11月尾時收到個friend話想做返餐但係又唔想成日去食buffet, 剛好收到個e-mail係munch既X'mas dinner set, 所以就book左X'mas day就去左開餐! 一開lift門~ Merry X'mas!! d waiter真係夠曬熱親, 好有氣氛, 入坐時間非常快~ 等都唔駛等~ 因為book左ar ma hehe.X'mas day 都唔會擺台擺到密密mama, 同開到d Xmas 歌嘈死人! 非常好! 唔好講咁多, 餓ar~ 上菜先!首先來個濃湯~ wa~ 好creamy夠曬濃~ 一讚, 記得親熱飲! 之後來個starter龍蝦批~ 都算係the king of the 批, 用龍蝦做批! 再之後來個火雞卷, ok wo~ 之前次次食親火雞都係又鞋又an又無味~ 今次真係要對火雞改觀!!Dessert 來個strawberry吉士批, 賣相一流~ 個餅底係我既至愛, 夠曬料!!下年有機會再試~

唔好講咁多, 餓ar~ 上菜先!

下年有機會再試~
正! 濃湯
Menu
正, 有營
正! 濃湯
Menu
正, 有營
  • 濃湯
2011-01-06 9 浏览
12月頭已經book左位去食大餐...$499一位另加一收費, 之前已去過幾次...d野食都幾有水準,就係唔知點解, x'mas餐貴過平時但仲難食左....好無奈, 我唸以後x'mas都係唔好食x'mas餐, 食返menu上的野食比較隱陣d !
完全沒味道
又貴又唔好食
呢個還好
d魚都ok彈牙...
圣诞节
呢個還好
2010-12-31 9 浏览
聽講這間餐廳平日也很多人, 所以早一日已經訂了位. 這裡枱與枱之間夠寬敞, 不像Soho 的餐廳般密密麻麻, 好像同隔離枱一齊食飯傾計 我叫了一個Set dinner. 朋友要試新野 , 叫了蕎麥薄餅, 健康之選喎Set dinner頭盤 - 凱撒沙律, 好新鮮的菜,又不會太多dressing, 加上咸味的芝士, 整體味道很配合.Set dinner主菜 – 法式蟹肉魚卷, 魚是幾好味, 但少了點蟹肉特級蟹餅 - -朋友極力推介, 果然好味道, 個蟹餅表面脆口, 內裡好多蟹肉, 加埋醬汁一齊食, おいしいです!軟殼蟹伴牛油果蕎麥薄餅 - 用牛油果來做pizza, 沒有那麼heavy, 不用做gym補數, 哈哈!甜品 – 這裡的cake很出名, 朋友話一定要試, 結果點左一件chocolate espresso cake, 好香的咖啡味, 朱古力又不太甜, 沒有失望!!朋友話這裡的安格斯牛扒及鵝肝都好好食, 所以都是散叫好D, 因為散叫同set dinner 的價錢都是差不多, 但散叫才吃到招牌菜呢!
凱撒沙律

法式蟹肉魚卷

特級蟹餅

Chocolate espresso cake

聽講這間餐廳平日也很多人, 所以早一日已經訂了位.

2010-12-28
凱撒沙律