第一次吃Mr Steak的和牛任食餐,是在她的灣仔分店。後來,銅鑼灣也開了一家Mr Steak Buffet a la minute,開宗明義日日任食,更有「早鳥」優惠:七時十五分前離座買一送一。之前我已幫襯過好幾次了(但從未試過付正價),這日好友為我提早慶生,一行四人又到了這裡。之前訂位(我在銅鑼灣上班,重任也落在我身上),發覺「早鳥」優惠沒有再列明出來;細問之下,原來仍有「早鳥」優惠,但已變成特價($178 / $198,不供應鵝肝、蠔和羔蟹)而非買一送一;再問下去,店員又「透露」(她是煞有介事、陰聲細氣的講;好秘密呀!)頭十位「早鳥」仍有甚麼買一送一。聽得不很清楚,但一於少理,食咗先算!「早鳥」的優點是客人不多,拿食物比較愜意。同伴說,健康飲食需先吃蔬菜打底,我當然聽話!這兒冷盤選擇也不少,除沙律菜外,也有蝦沙律、涼伴南瓜、灑上黑椒的原隻蕃茄等,新鮮有特色。也有煙三文魚、壽司等,但Cold Cut(成本重,但香港人一般不太重視)則很少。海鮮除四款魚生外,還有蟹腳、翡翠螺、「龍蝦仔」(菜牌是這樣寫)和青口等;單吃這幾樣已差不多回本了,而且她的蟹腳向來好吃,有蟹的鮮甜而不會像溶雪般「

「早鳥」的優點是客人不多,拿食物比較愜意。同伴說,健康飲食需先吃蔬菜打底,我當然聽話!這兒冷盤選擇也不少,除沙律菜外,也有蝦沙律、涼伴南瓜、灑上黑椒的原隻蕃茄等,新鮮有特色。也有煙三文魚、壽司等,但Cold Cut(成本重,但香港人一般不太重視)則很少。海鮮除四款魚生外,還有蟹腳、翡翠螺、「龍蝦仔」(菜牌是這樣寫)和青口等;單吃這幾樣已差不多回本了,而且她的蟹腳向來好吃,有蟹的鮮甜而不會像溶雪般「冷」和「淡」,翡翠螺亦大隻兼好味。

當然,這裡的主角還是和牛!主要有燒牛肉和BBQ,後者入口軟稔無渣、也夠肉味,但個人認為燒牛肉更吃出與他處的分別:這裡的燒和牛肉有更濃的牛肉香酥味,難怪提供的沾料中也有薄荷啫喱了!自己最喜歡沾芥辣汁,它把牛肉的鮮香充份帶出來!

一如以往,我沒有怎麼吃過熱盤(雖然辣酒煮螺、炒蝦碌、蒸魚等看來也不錯),便到達終點站 - 甜品了。好幾款mousse也不俗(如青蘋果和芒果),紐約芝士餅和藍莓芝士撻都濃郁美味,備受批評的提拉米蘇其實也不差;而橙酒汁班戟較甜、那酒香卻很吸引人。不留下幾分食慾去吃甜品,便真的浪費了!

侍應拿來帳單,朋友奇怪為何那麼便宜($475四位,已加一)?一問之下,眾人大喜:原來買一送一是按「早鳥」優惠價計算的,所以每位$198/2=$99再按「早鳥」價加一($19.8)!抵成咁!!

這晚,我們都是從心底笑著走的。
這個生日,真的快樂!

註:買一送一優惠只到一月十五日,緊記預早訂位及問清楚!
蟹腳、翡翠螺、龍蝦仔夠回本有餘(上),比較之下魚生不吃也可
甜品樣樣都合胃口,橙酒汁班戟(下)可一試
四款香腸(上圖後)及和牛;當然要再來一輪(最下方是燒牛肉)!
頭盤一瞥:材料新鮮,最左邊的是涼伴南瓜,有特色
蟹腳、翡翠螺、龍蝦仔夠回本有餘(上),比較之下魚生不吃也可
甜品樣樣都合胃口,橙酒汁班戟(下)可一試
頭盤一瞥:材料新鮮,最左邊的是涼伴南瓜,有特色
  • 蟹腳,翡翠螺,燒和牛肉,和牛BBQ
2009-01-04 4 浏览
終於訂到位啦, 但有點失望...牛肉專門店...試晒咁多款的牛肉, 最好食的是燒和牛, 其餘的食唔到有牛味! 而生蠔亦好細隻, 不過味道都ok, 其他海鮮都ok, 我bf 讚最好食係長腳蟹, 新鮮之餘仲幾多肉食! 刺身方面, 好少自助餐會有帶子刺身食, 而所食的三文魚, 帶子, 赤貝刺身都好新鮮, 好鮮甜鵝肝多士好好食, 入口即融, 加埋d汁真的一流, 我同我bf 每人都食了三件甜品方面除了Tiramisu係唔太好食, 太重奶味...一d咖啡酒味都無....其他的亦ok. 不過整體來說食物種類算多, 食物質素亦ok, 服務亦ok, 會不斷加水, 廚師們都好有禮貌, 唯一美中不足係當晚有班年青人客大聲講大聲笑, 令環境好嘈吵!

!
  • 燒和牛
  • 長腳蟹
  • 刺身
2008-12-27 8 浏览
是晚為次輪自助餐(8:30-10:30), 但係可以提早少少入座我倆於8:20左右入座, 開始食食食, 食到10:30......好飽食物方面有澳洲m9和牛, 燒日本和牛, 煎鵝肝多士, 長腳蟹, 羔蟹, 生蠔, 帶子刺身, 煙三文魚, 橙酒pancake等等食物可算美味及多種類, 澳洲m9和牛, 燒日本和牛肉質鮮嫩, 即煎即食, 煎鵝肝多士則又香又脆, 入口即融和牛同煎鵝肝多士我自己足足食了3 round由於生蠔是即開的, 所以都算新鮮, 但較細隻 由於我的胃納已被和牛及鵝肝多士佔據了6成位置, 所以其餘熱盤我都冇乜食過……甜品方面亦十分豐富, 有成差不多7、8款cake, 可惜d cake都不太甜本人覺得最好味的甜品是焦糖布甸, 焦糖十分香脆味濃, 加上布甸極滑, 一流!!服務方面, 侍應都好主動加水及收碟, 態度幾nice, 就算做到無時停都唔會黑口黑面。不過可能是晚為平安夜,為了做多幾桌生意的關係, 桌與桌之間都無甚空位總的來說, 以平安夜buffet來說, 這裡的價錢比一般四、五星酒店平(今年好多都要$600~$700), 但又有好多好味又名貴的菜式, 食物refill又好快

煎鵝肝多士則又香又脆, 入口即融

和牛同煎鵝肝多士我自己足足食了3 round

由於生蠔是即開的, 所以都算新鮮, 但較細隻

由於我的胃納已被和牛及鵝肝多士佔據了6成位置
, 所以其餘熱盤我都冇乜食過……

總的來說, 以平安夜buffet來說, 這裡的價錢比一般四、五星酒店平(今年好多都要$600~$700), 但又有好多好味又名貴的菜式, 食物refill又好快, 這裡的確是食buffet的首選。
左邊為燒日本和牛, 右邊為澳洲m9和牛
正~煎鵝肝多士, 我與女友各吃了三件
最上面的是焦糖布甸, 本人吃了三個.......
橙酒pancake, 橙味香濃, 但無甚酒味
左邊為燒日本和牛, 右邊為澳洲m9和牛
正~煎鵝肝多士, 我與女友各吃了三件
最上面的是焦糖布甸, 本人吃了三個.......
橙酒pancake, 橙味香濃, 但無甚酒味
  • 澳洲m9和牛
  • 燒日本和牛
  • 煎鵝肝多士
  • 帶子刺身
2008-12-16 4 浏览
今年同屋企既生日飯, 0係mr steak 食...食左都成四五次lu今晚有咩特別好食呢? 炭燒和牛, 金銀蒜蒸長腳蟹, 長腳蟹, 甜蝦, 墨魚刺身, 鵝肝, 沙律, 橙酒pancake, 羔蟹, 生蠔今次d 壽司飯好酸啊...仲要無左芥辣八爪魚呢....>.<辣酒煮花螺好難食...d 螺竟然係淋既! 芒果布甸無味...其餘都一般啦今晚食左唔知几多隻蟹腳, 四隻生蠔, 半個羔蟹蓋...超正囉, 勁多膏! 筆極都有...勁香!仲有仲有...五件鵝肝+多士.............呢鋪真係膽固醇萬歲!!!好滿足...

辣酒煮花螺好難食...d 螺竟然係淋既!

芒果布甸無味...其餘都一般啦

好滿足...
  • 羔蟹
  • 鵝肝
2008-12-15 21 浏览
11月12號男朋友陪我去Mr Steak食Buffet預祝生日~我地六點半左右去到,都已經幾多人,我地坐喺一個比較入嘅位。講下食物先!冷盤有長腳蟹、生蠔、蟹、翡翠螺、蝦同青口,我地食咗好多長腳蟹同生蠔,好好味呀!仲有魚生,不過就普普通通。熱盤唔係太多選擇,不過和牛幾好味,好肥美。鵝肝多士都唔錯,不過食得太多會好滯。其他仲有海南雞飯、小籠包等等,不過都冇試咯,好飽。最後係甜品,佢D甜品喺Buffet之中算係唔錯。好鍾意個焦糖燉蛋同栗子撻,好好味!唯一不足嘅地方係攞生蠔、和牛同鵝肝都要排隊,雖然可以維持秩序,不過貪心小孩唔鍾意等嘛!BTW,Promotion價$279真係好抵!

我地六點半左右去到,都已經幾多人,我地坐喺一個比較入嘅位。

BTW,Promotion價$279真係好抵!
甜品好味
甜品好味
2008-12-12 58 浏览
Well for the low price and the amount of food available, one really can't complain too much, I think..Especially with regards to the Wagyu Beef - these cost upwards of $250-300 a piece just buying 1 steak for eating at home. Surely you cannot expect the same quality for ALL YOU CAN EAT?If anything, I would rather pay $800 for all you can eat true high quality Wagyu Beef - but because Hong Kong people are so cheap and want to eat the best quality for the lowest price (paradoxical in theory, re
If anything, I would rather pay $800 for all you can eat true high quality Wagyu Beef - but because Hong Kong people are so cheap and want to eat the best quality for the lowest price (paradoxical in theory, really...) yet at the end of the day still complain about the quality of the food without taking into consideration of the price.
I mean, what is fair value in real life? The proprietor needs to make money and pay rental, electricity, food ingredients, license fees, etc, etc. And still provide all you can eat.
By all means, give me a $800 Buffet with better quality food. I will attend it and enjoy myself even more. But will others pay $800 mer? Nope. Everyone pays $300 and expects $500 quality, when in fact you're already getting $350 of value! Don't be so greedy.
All these 'speculations' of whether it is Goose Liver or Duck Liver, etc. In reality, if you really know French food, it is not even the important question.
Almost all restaurants eat Foie Gras De Canard (Duck Liver) in France, it is in fact not that much more inferior to Foie Gras D'Oie (Goose Liver). If everyone is eating Duck Liver in France, what is wrong with it? The thing is, if you want Alsace, Rougie / Strasbourg Goose Liver, you think you're going to have it in a Buffet at $300 mer?
If they give you Goose Liver, it is Chinese ones! Plenty of goose and ducks in china. Even in Japan restaurants, they import Chinese Goose Livers these days.
Of course it is not as tasty as French ones. At that point, the more pertinent question to ask is - would you rather eat better Duck Liver or worst quality Goose Liver? Or would you pay $800 or $1000 for a true buffet? Or pay that money for a decent A La Carte meal at Caprice or Gaddi's or a Robuchon outlet?
Haha.

(非会员)
2008-12-01 16 浏览
講真,去之前係有少少期望,不過食左之後覺得唔係特別好或特別差。星期五$302 dinner buffet is not an expensive price among the others. but the food quality is reasonable, not very surprising or disappointing. Goose liver? no way, i think it is a duck liver but the taste is not bad, still oily if you eat in hotOyster? extremely thin. The Crab is quite good, not too salty and the taste is better than alot of of restaurant.Smoke salmon, surprisingly good. honestly, the quality is above average. highly recommendedMy friends said the de

Oyster? extremely thin.
My friends said the dessert taste good especially the cold egg custard.

Overall, i wont say it is a not worth to have a go coz only $303, you cannot really expect alot, but for me, i wont re-visit coz i want to try another buffet next time.
  • Smoke salmon
  • crab
2008-11-26 26 浏览
朋友介紹嚟食, 話又和牛同鵝肝, 就去試下囉和牛 ... 唔似真係和牛, 冇牛味, 又有根, 只係一般鵝肝 ... 好明顯唔係鵝肝, 係鴨肝, 係香, 但亦好留, 只可食一至兩件魚生 ... 唔新鮮, 一啲都唔鮮甜熱盤 ... 都ok, 叫做樣樣有啲咁啦冷盤 ... 冇點食到, 啲嘢冇晒都冇人加, 叫人點食啵甜品 ... ok總括而言, 成個buffet只係一般, 唔係太多嘢食, 坐位亦太迫, 我好清楚聽到旁邊對情侶講咩我由坐下已經問要杯熱水, 因為要食藥, 唔飲得凍水, 但問左至少10次, 但到我走都未有
朋友介紹嚟食, 話又和牛同鵝肝, 就去試下囉

和牛 ... 唔似真係和牛, 冇牛味, 又有根, 只係一般
魚生 ... 唔新鮮, 一啲都唔鮮甜
熱盤 ... 都ok, 叫做樣樣有啲咁啦
冷盤 ... 冇點食到, 啲嘢冇晒都冇人加, 叫人點食啵
甜品 ... ok

2008-11-25 8 浏览
尋晚第一去因為知道做緊特價 $279 一位餐廳地方唔大兩人位枱與枱之間好迫全晚最好食既係 m9 和牛蟹腳無海水咸味 生蠔細細隻好甜好好味 反而鵝肝覺得麻麻 雖然個度既食物種類唔太多但味道唔錯以呢個價錢黎講可以接受但正價既話就唔會去 LO ...
尋晚第一去

反而鵝肝覺得麻麻

雖然個度既食物種類唔太多

但味道唔錯

以呢個價錢黎講可以接受

但正價既話就唔會去 LO ...

2008-11-25 1 浏览
不外如事冇錯係食到鵝肝蟹腳,但係唔覺得好好味只可以話唔難食,有d冇厘聞味既感覺和牛有d肥魚生ok不過選擇少,得2款,加蝦同帶子甜品到尾段唔出新,搞到我食唔到d cheesecake 同pancake得番d硬jelly糖預先訂2位可惜比d檯好差,d檯好迫,隔離聽到哂我地講乜比350蚊絕對可以食得更好,呢間只係一間餐廳仔冇優惠應該冇人會幫襯
不外如事

冇錯係食到鵝肝蟹腳,但係唔覺得好好味
只可以話唔難食,有d冇厘聞味既感覺
和牛有d肥
魚生ok不過選擇少,得2款,加蝦同帶子
得番d硬jelly糖
預先訂2位可惜比d檯好差,d檯好迫,隔離聽到哂我地講乜
比350蚊絕對可以食得更好,
呢間只係一間餐廳仔
冇優惠應該冇人會幫襯
  • ......
2008-11-25 4 浏览
尋晚同bf、同事去左食buffet full house armust eat: goose liver 松葉蟹腳法式'鄧'蛋 (我食左3杯, 正)cheese cake(s) (eg. blueberry)仲有成舊的cheese 生蠔ice cream有波羅味with果肉都唔錯凍螺辣酒煮花螺帶子刺身 (都算珍bo size)甜ha三文魚和牛s (尋晚就鞋左d)海南chicken都唔錯橙酒班戟 糕蟹 (佢地話糕就ok, 蟹肉就無mug味)佢仲有salad, 煙duck胸, 煙3文fish, sushi等Fresh波羅都好甜 可以唔食: 凍ha (無mug味)魚 (鞋)小籠包 (係'小曼頭' ge口感^^ keke)真係好抵食又岩食呀!! 我地最後飽到唔知想點, 坐又唔係企又唔係.....因為真係食到唔想停口呢~
尋晚同bf、同事去左食buffet
full house ar
must eat:

goose liver
松葉蟹腳
法式'鄧'蛋 (我食左3杯, 正)
仲有成舊的cheese
生蠔
ice cream有波羅味with果肉都唔錯
凍螺
辣酒煮花螺
帶子刺身 (都算珍bo size)
甜ha
三文魚
和牛s (尋晚就鞋左d)
海南chicken都唔錯
橙酒班戟 糕蟹 (佢地話糕就ok, 蟹肉就無mug味)
Fresh波羅都好甜

可以唔食:

凍ha (無mug味)
魚 (鞋)
小籠包 (係'小曼頭' ge口感^^ keke)

• 任食goose liver
2008-11-17 4 浏览
第三次來MR STEAK,今次連加一過$300,是最抵的一次!好味的推介包括:1.即煎鵝肝-雖不是高檔貨,但亦算香濃,加上即煎,熱呼呼配脆包吃...一流!!!2.即開生蠔-體型少但鮮味依然,配上少許lemon汁....簡單的美味!3.和牛-特別是澳州M9,有少許咬口亦有肉味,少少肥的更正;和牛一燒也不錯!4.松葉蟹腳-頗鮮甜,亦不如一般自助餐蟹腳有過咸的毛病。5.刺身-款不算多即切,質素比同價的自助餐好,尤其是帶子....又大又正6.各款芝士-質素和款式和洒店的自助餐相若,但好比道者在自助餐必吃....可以一次過試咁多款,平日好難做到的!!!:至於其他食品,沙津good,esp芒果蝦,麵包蟹都ok嘅,海南雞飯esp those黃油飯亦不錯!甜品就勝在細細件,cheese cake 和焦糖蛋不錯,其他就一般般啦!!!講真, MR steak 只係間餐廳仔,坐得有點迫,但待應反應快,食物款式不算多,但質素ok,更重要的是有很多即製食品,供應不絕又用等太久......以300@銅鑼灣嚟講:抵啦!!!是晚,我吃了即開生蠔3碟(即18隻)、即煎鵝肝5碟(10件)、6隻蟹腳、1/4隻麵包蟹10

好味的推介包括:

4.松葉蟹腳-頗鮮甜,亦不如一般自助餐蟹腳有過咸的毛病。

是晚,我吃了即開生蠔3碟(即18隻)、即煎鵝肝5碟(10件)、6隻蟹腳、1/4隻麵包蟹10數件和牛件,十數件刺身、數款芝士、兩杯焦糖蛋......還有其他很物,埋單每人都係$307,回本有突啦!!!

PS:連加一$307的優惠只至11月尾,部份食物,包括即開生蠔、即煎鵝肝、珍寶帶孑在7:30後才有供應,因7:30前結脹只收200!
相差$100,但少了必吃三寶,個人認為還是吃足全場(5:30-10:00)才抵!!!
  • 鵝肝
  • 生蠔
  • 和牛
  • 蟹腳
2008-11-14 7 浏览
呢間自助餐由開張起,我已經食過四次,多數係晚餐,亦有試過午餐,食物質素一向都幾好。最近知道做緊promotion,所以噚晚再去,價錢比以往平,但就發覺明顯將貨就價。雖然種類依然足夠,但個別食品的質素就下降咗。例如主打嘅牛肉,肉味較以往淡,每樣牛肉款式食完一round已沒有太大興趣再來,只有即燒澳洲和牛比較好。鱈場蟹腳似乎雪得太耐,只係食倒雪味,連瞓覺蟹都係咁。生蠔就太瘦,而且無鮮味。翡翠螺就更慘不忍賭,完全無味,係我食過嘅翡翠螺之中最差,唉!就連辣酒煮嘅東風螺都係霉霉哋。意料之外係個橙酒班戟的確唔錯,不要錯過。一分錢一分貨,永遠都係真理。如果未去過嘅,應該都會覺得Ok,因為的確係平,尤其係用信用咭八折後只係$251一位。但我呢啲舊客就有啲失望囉。

2008-11-08 10 浏览
朋友介紹話做緊 promotion, 只係 $279, 所以去試下.....日本松葉蟹腳好鮮味, 龍蝦仔肉好爽, M9 和牛一口燒麻麻地, 有點韌. 鵝肝不錯. 生蠔普普通通. 刺身以帶子最好味, 又大隻, 甜蝦都不錯. 中湯煲得好夠火喉.....最後飽到食吾落各款甜品.....只食了雪糕, 好好味..... 不過餐茶熱飲用的係膠匙就有點怪怪的.....店員服務有禮貌又細心, 因無訂位, 坐近門口, 但一有較好的位置, 店員即時幫我們轉了枱.不過以呢個價錢就算抵食了.

不過餐茶熱飲用的係膠匙就有點怪怪的.....

不過以呢個價錢就算抵食了.
2008-11-06 5 浏览
因看了網上blog的推介, 得知原價$400幾的buffet抵到$170位, 即刻叫班為食fd去食先, 好耐冇食過buffet la, 超期待.介紹幾款個人欣賞or特別的items la~~佢有個即燒和牛, 薄薄地, 好淋, 可配柚子汁, 芥末汁咁, 熱辣辣實好味la. 厚切和牛都唔錯, 但水準不平均, 有時都會un. 有個薯仔炆和牛, 似牛腩多d wor. 松葉蟹腳堅係好食, 雖然食的時候煩d, 但可以食啖啖肉的粗蟹腳, 咩都冇計la, 翡翠螺都唔錯ge, 幾鮮味. 佢重有一d薄切豬腿肉, 羊腿, 德國腸咁, 但全部都一般, 係腸仔有令我回味歐洲的感覺.有另一D普通o野但好好味, 吞拿魚紫菜卷個mix & match唔錯, 日式燒茄子最愛甜甜日式燒汁加木耳, 香芒蝦肉杯好正, 香芒大大粒好甜, 食咗好多杯, 凍豆腐, 我永遠的至愛, 蝦籽伊麵, 芝士焗薯塊, sasumi(三文魚同甜蝦)都好味ar~~~~水準準平平之餘都有要片的地方, 甜品係好難食!!!!! 款少唔緊要, 我冇一款食得哂全件, 除咗芒果布甸同Hagendez雪糕, 尤其係d酥皮類, 全部淋pat pat , 橙酒pa

介紹幾款個人欣賞or特別的items la~~

水準準平平之餘都有要片的地方, 甜品係好難食!!!!! 款少唔緊要, 我冇一款食得哂全件, 除咗芒果布甸同Hagendez雪糕, 尤其係d酥皮類, 全部淋pat pat , 橙酒pancake都不是心頭好. 同埋有一個雞油飯, 但係冇海南雞, 超寒酸, 小籠包但皮厚到咩咁, 見到都唔想食.

Haha, 但係有好味炸饅頭(唔明點解有人自助餐食饅頭), 脆卜卜, 正!!!

+1後$190都ok ge, 其中一個友人話會再去, 但我建議主攻熱葷同前菜.
正, 和牛
正, 我的favourite