2018-07-06 15 浏览
中意食豚肉既朋友又有新喜訊!呢間專食各部份豚肉既新店,可以食到平時食都食唔到既豬天梯、豬腦。。。其實我無甘識食,但係我好中意吃豬大腸、豬舌、豬雜呢啲 local 野。今日,我就係為左食豬而黎,一開波即黎一堆豬內臟料理。札幌生啤58元食野先黎一杯凍生啤,乾一乾杯!豬肝暮斯 68元呢舊多士的重點係果舊方型豬肝。非常重工藝,要先將豬肝煮熟整碎再倒模,有類似鵝肝既香氣。味噌煮豬大腸32元豬大腸經過味噌煮後,無左腥味,但柔軟有彈性既質感不變!個味噌汁一流!豬生腸串34元再黎豬大腸,日式串燒做法。燒過後腸皮香脆,大腸果陣性感既香味依舊迷人,比味噌更騷,正!就係要呢種感覺!天之户吟泉純米55元生啤完後,嘆下佢呢渡出名既清酒。呢渡最稱心就係可以逐杯叫,而且有好多種靚清酒,可以問下店員點配答食物,佢地好專業嫁。呢支天之户好易入口,先來清甜,後勁一陣辛辣,好過癮!豬顎骨肉串38元平時無食過豬顎骨肉,所以叫黎試下。呢渡有好多平時食唔到既豬身部分,唔試就笨。豬心串28元豬心脆口新鮮。豬肝串28元平時打邊爐食得多,今次食燒既,果種好豬肝既感覺依舊不變。而且唔硬,好意外。豬耳芝士串32元呢碟係因為豬耳同芝士都係大
中意食豚肉既朋友又有新喜訊!

今日,我就係為左食豬而黎,一開波即黎一堆豬內臟料理。

札幌生啤58元

食野先黎一杯凍生啤,乾一乾杯!

豬肝暮斯 68元

呢舊多士的重點係果舊方型豬肝。

非常重工藝,要先將豬肝煮熟整碎再倒模,有類似鵝肝既香氣。

味噌煮豬大腸32元

豬生腸串34元

再黎豬大腸,日式串燒做法。

天之户吟泉純米55元

生啤完後,嘆下佢呢渡出名既清酒。

呢支天之户好易入口,先來清甜,後勁一陣辛辣,好過癮!

豬顎骨肉串38元

平時無食過豬顎骨肉,所以叫黎試下。

呢渡有好多平時食唔到既豬身部分,唔試就笨。

豬心串28元

豬心脆口新鮮。

豬肝串28元

豬耳芝士串32元

呢碟係因為豬耳同芝士都係大熱元素,兩種甘受歡迎既食材拼埋,又點會唔好食?

呢度食嘅小食同全消,每碟都係廿幾到四十元,非常之抵。同啤酒、清酒都好夾。

當然仲有刺身、海鮮、牛等選擇,多樣變化。值得一試!

2018-07-05 26 浏览
朋友發掘到間日本樓上新食肆 而且口碑唔錯 係一間專食豬既餐廳 餐廳內唔難發現豬既存在坐bar枱 可以邊食邊欣賞師傅功架前菜- 由凍蕃茄 蒜粒 蔥粒同醬汁而成!蕃茄夠凍而清甜 咬落超多汁 夾埋味道較濃既生蒜 撞埋一齊既味道同口感好特別 開胃之餘又生津解渴Mokumoku沙律- 除左有雜果 薄肉片外 最特別仲有羽衣甘藍!估唔到一盤普通既沙津會用上貴價食材 加上秘製醬汁(好似係小麥草汁) 更能配襯出食材本身既新鮮因為今晚所有食物都交由師傳話事 所以完全唔知即將上咩菜式 驟眼看呢串似普通豬肉串 但原來當中內有乾坤 侍應特意先大賣關子 叫我地試左先然後估肉串內究竟包左咩食材呢款叫-林檎紅薑豬肉串 裡面係沾左姜汁既蘋果粒!!唔試唔知 蘋果粒經燒烤後口感特別爽脆 似足雪梨一樣 難怪大部分客人都估唔中烤豆腐皮係另一款個人推介既食品!即烤腐皮外表微脆 加埋咸咸地既明太子 配埋啤酒一流再來另一款豬食材-西班牙夾心肉!一直好怕啖啖肉全因怕un 但呢款肉質細嫰多汁 油膩肉質分佈平均 令人忍唔住食完一口又一口最後烤三文魚飯團 熱辣辣配上紫菜(熱到鏡頭都濛埋)今晚實在太滿足了必定會再幫襯

餐廳內唔難發現豬既存在

坐bar枱 可以邊食邊欣賞師傅功架

必定會再幫襯

• 林檎紅薑豬肉卷
  • 西班牙夾心肉
  • 燒飯團
2018-07-05 248 浏览
食串燒沒什麼特別,但今晚嚟了一間有特色的日式串燒店,主打豚肉之外,還有豬的各部位,甚至乎內臟部位也可一嚐。非常期待!佳餚配美酒,比起清酒近年我愛上了梅酒。梅酒有獨有的果香,再混入柚子,那種清新的感覺好另人放鬆!醒胃前菜蒜子蕃茄沙律,蕃茄似太陽的火艶,入口清甜,蒜子茸毫不辛辣,增添味蕾感。來一個餐前小吃豬肝慕絲,組合是主角的豬肝慕絲,煙熏蘿蔔粒,車厘茄,芝士和餅乾,建議一口放入嘴𥚃,會感受到層次豐富,好融和的味道。Iberico火腿經燒過後,油份迫出更加鹹香,有嚼口,佐酒一流!味噌煮是日本居酒屋重要的一道餸菜,不可決少。我也來一客。蘿蔔夠入味。豬大腸有𡁻口,沒丁點臊味,處理得非常好。牛筋軟腍我最鐘意。雖然是主打串燒,但刺身又不可不點,夠新鮮吖嘛!有赤蝦,油甘魚,海膽,三文魚和帆立具。各具特色,鮮甜美味。終於主角串燒陸續登場:西班牙的黑豚豬頸肉串,肉質軟腍夠肉香。上等豬脷串和豬腰子多夠爽脆。豬肝串,有點起沙囗感。綱油豬腦卷,有點嚇人但食落完全兩回事。用了網油包裹著豬腦,燒起上來,外層的綱油油脂溶化了,滲入豬腦,多了份油香,綿綿的口感真的不錯。豬頭肉串,煙煙韌韌有嚼勁。有幾款豬肉卷也很出色:

終於主角串燒陸續登場:
西班牙的黑豚豬頸肉串,肉質軟腍夠肉香。
上等豬脷串和豬腰子多夠爽脆。
豬肝串,有點起沙囗感。
豬頭肉串,煙煙韌韌有嚼勁。

有幾款豬肉卷也很出色:
茗荷豬肉卷原來是豬肉包裹著子薑苗,子薑苗的清香中和了肉的飽滯感。
蒜芯豬肉卷,翠綠的蒜芯,蒜味香濃,爽脆,跟肉卷好夾。
青椒芝士肉卷,芝味邪惡。

肉食多了,來幾款菜蔬類清清腸胃:
日本青椒仔,芝士翠肉瓜,番薯仔和牛油果伴芝士。

店員推介了燒風乾喜知次。燒新鮮的食得多,但風乾的有什麼不同呢?原來魚的鮮味更加濃厚,又不失嫩滑。咁矝貴的魚,我一點不留的全清了。

今晚有好多個第一次,佳因有食材是第一次食,第一次見,這又增加了我對食材的研究了。太棒的晚餐!

2018-07-04
2018-07-02 40 浏览
約左好朋友銅鑼灣食飯, 呢邊朋友熟D, 所以食咩佢話事.佢話呢間日本野新開食試下, 入到黎好有日本居酒屋風格, 感覺好舒服, 暗暗地啱晒傾偈.先黎個刺身盛, 帶子, 赤蝦都好彈牙爽口, 三文魚, 油甘魚入口軟腍, 魚脂豐富, 最吸睛既當然係海膽, 顏色有光澤, 一入口即有流入喉嚨既感覺, 好滑溜鮮甜, 整體各款刺身都好新鮮.另外呢度既串燒主要以豬為主, 種類亦好多, 肝呀, 心呀, 腰呀咩都有, 同響日本食既一樣.呢款豬顎骨肉串, 外表燒到剛剛好, 特別香口, 燒完既肉質完全唔韌, 好軟嫩.豬生腸串, 生腸多數食鹵味, 燒既真係第一次食, 燒到外面脆卜卜, 送酒一流. 生腸唔會好韌, 好爽口.年糕豬肉串, 豬肉好嫩滑, 年糕煙韌, 兩者加埋口感豐富, 豬肉既肉汁充滿成個口腔, 所以配埋年糕都唔會太乾, 剛剛好.串燒係即燒, 但都唔算等好耐, 可以慢慢食慢慢傾.
約左好朋友銅鑼灣食飯, 呢邊朋友熟D, 所以食咩佢話事.
串燒係即燒, 但都唔算等好耐, 可以慢慢食慢慢傾.
2018-07-02 179 浏览
是晚相約友人食日本野,餐廳新開無耐,決定試試佢餐廳好近銅鑼灣地鐵站,一出口轉左就到了餐廳環境舒服,燈光配合得很好環境唔多講了,食物最緊要,急不可待首先係沙律黑毛豬配上新鮮蔬菜好好味 ,仲有羽衣甘藍最健康既蔬菜之一配上餐廳自家制醬汁 酸酸甜甜好味然後叫左個刺身好新鮮,特別係海膽,配上青瓜片不得了,溶在口中的甘甜其他刺身也十分甜美新鮮,個人認為再凍d會更好好啦!跟住就係串燒啦呢串係挑戰口感的串燒識落有點兒似梨,又食到少少薑汁,最後原來係蘋果豚肉包住蘋果去燒 10分驚喜西班牙夾心肉火候很好,燒得好好味,見到師傅只落了少許鹽燒芝士牛油果🥑,由於我們坐在吧枱的關係,見到新鮮的食材!見到師傅即切的牛油果,在加上芝士去燒豬脷燒得很好,知道燒脷的技巧很高,很考功夫,但師傅燒得很好,煙銀仲有關東煮豬手好好有骨膠原女士最愛!煮得好淋,喜歡膠質豆腐也煮得唔錯!最後,友人堅持要吃一個燒飯糰🍙,實在香口店員推介了我們吃這個自家製的拉麵🍜!雖然很飽,但完全沒有後悔他的湯底很濃稠但不是死鹹,抵擋不住,整碗吃掉!後來聽店員解釋,拉麵師傅是店舖專登很拉麵店聘請過來的難怪咁好味兩個人食到捧住個肚走出來
是晚相約友人食日本野,餐廳新開無耐,決定試試佢
餐廳好近銅鑼灣地鐵站,一出口轉左就到了

餐廳環境舒服,燈光配合得很好

環境唔多講了,食物最緊要,急不可待

首先係沙律
黑毛豬配上新鮮蔬菜
好好味 ,仲有羽衣甘藍
最健康既蔬菜之一
配上餐廳自家制醬汁 酸酸甜甜
好味

然後叫左個刺身

好新鮮,特別係海膽,配上青瓜片
不得了,溶在口中的甘甜
其他刺身也十分甜美新鮮,個人認為再凍d會更好

好啦!跟住就係串燒啦

呢串係挑戰口感的串燒
識落有點兒似梨,又食到少少薑汁,最後原來係蘋果
豚肉包住蘋果去燒
10分驚喜

西班牙夾心肉
火候很好,燒得好好味,見到師傅只落了少許鹽

仲有關東煮
豬手好好有骨膠原
女士最愛!煮得好淋,喜歡膠質

豆腐也煮得唔錯!
最後,友人堅持要吃一個燒飯糰🍙,實在香口

他的湯底很濃稠但不是死鹹,
抵擋不住,整碗吃掉!
後來聽店員解釋,拉麵師傅是店舖專登很拉麵店聘請過來的
難怪咁好味

兩個人食到捧住個肚走出來

2018-06-28
「Mokumoku Yakiton」是新開的和食居酒屋,主打豚肉串燒美食。店內擺設呼應餐廳的招牌美食,四處也能找到小豬的芳蹤。在店中的當眼位置,掛了一塊「豬牌」,介紹豬肉不同的部位,只可惜小編不懂日文,未能領略箇中意思。 來到居酒屋當然要「飲番兩杯」!「作 惠乃智 純米吟釀」是店員的推介。雖然清酒未達大吟釀級別 (精米步合 60%),但無礙濃甜酒意的發揮,十分容易入口。在品酒的末段,甜意稍減,酸味介入,予人一種類近氣酒的體驗。一連兩道沙律作前菜,「蒜子蕃茄沙律」以清甜多汁的嫩茄入饌,本已吸引。面上多加惹味的蒜蓉,更是錦上添花。 「MokuMoku 沙律」以店名定名,予人一份期待。沙律主要以不同的雜蔬為本,再引入多款爽口的瓜菜片,最後追加少量鹹香火腿作點綴。如覺得單是火腿未足夠豐富雜蔬沙律的味道,不妨添加數滴意大利黑醋調味,既富效果又健康。「豬肝慕絲」的鋪排有點像法式的鵝肝凍糕。這個做法的好處是能保持豬肝的原汁原味,好待大家集中品評其濃滑的滋味。吃時把整件豬肝慕絲一次過送於口中,能最有效體驗菜式的層次感。 「巴爾馬火腿」在西班牙餐廳十分常見,在和食店則比較少有。熟成了三年的火腿呈穏健
作 惠乃智 純米吟釀
蒜子蕃茄沙律
MokuMoku 沙律
豬肝慕絲
巴爾馬火腿」在西班牙餐廳十分常見,在和食店則比較少有。熟成了三年的火腿呈穏健的酒紅色,味道香而不膩。廚師特以以燒熱了的餐具盛載,能持續誘發火腿釋放更多油脂,令成品更甘香。
巴爾馬火腿
刺身盛合五款」內含赤蝦、油甘魚、海膽、三文魚及帆立貝五款刺身。整體而言,各刺身的品質賣相皆只屬一般,當中以帆立貝最為對辦。倘若同時兼顧刺身串燒有困難,建議集中資源做好串燒部份,這才是居酒屋的重點項目呀!
赤蝦
油甘魚
海膽
三文魚
帆立貝
吃畢冷盤刺身,總要吃點熱食暖暖胃,滾熱的關東煮是不錯的選擇。這份「沖繩豬手及牛筋味噌煮」,豬手做得十分軟腍入味,與牛筋同吃膠原質感雙重享受,很美味。
沖繩豬手及牛筋味噌煮
豬大腸、蒟蒻及日本蘿蔔味噌煮」也討人喜歡,尤其是日本蘿蔔,本質清甜,吸滿味濃及泛似柱喉腩汁的味噌汁後,風味十足。
豬大腸、蒟蒻及日本蘿蔔味噌煮
豬內臟串燒屬餐廳的「拿手」美食,雖然小編不嗜內臟,但入到寶山總要拿走一些寶物。「豬肝串」擁有獨突濃香的味道;「豬心串」則擁有軟彈的口感。與「上等豬脷串」比較,豬脷口感更為爽實。
豬肝串
豬心串
上等豬脷串
網油豬腦卷」以網油薄膜包裹豬腦炙燒,軟滑漏油。小試一件尚可,多吃還是覺得重口味。
網油豬腦卷
其餘不同的部位也可製成串燒:-
西班牙産夾心肉:用上肉眼與西冷的夾心部份
豬耳芝士串以芝士鹹牛肉醬調味的串燒
蘋果與豚肉一向是好朋友,同場出現往往能收事半功倍之效。「鹿兒島產豬肉林檎紅薑卷」就是應用了這段關係,味道甜爽甘香,並洋溢微微的薑汁辛辣,層次豐富。
鹿兒島產豬肉林檎紅薑卷
鹿兒島產豬肉蘆筍卷」是常見的豚肉卷物。
鹿兒島產豬肉蘆筍卷
牛油果伴芝士」同樣經過炙燒處理,去皮後留下甜軟的果肉及半溶的芝士慢慢品嚐。牛油果面上放滿木魚絲,為菜式增添動感及一份和風味道。
牛油果伴芝士
雞較軟骨」一向屬小編喜愛的串燒款式,脆卜卜送酒一流!
雞較軟骨
一藏豚骨湯拉麵」是喜出望外的作品,豚骨湯底濃滑稠厚,味道相當好,配搭煙韌的麵條,讚!
一藏豚骨湯拉麵
以「椰子雪葩」作甜品,椰子味道清香,質感比一般雪葩「蓬鬆」,都幾好味!
椰子雪葩
居酒屋為數不少,但以豚肉作主打食材的居酒屋則比較少有。在「Mokumoku Yakiton」享用飯餐,能一次過品評不同地方及不同部位的豚肉,再加上那碗富驚喜的拉麵,值得試試!

[27/6/2018; Wed]
西班牙産夾心肉:用上肉眼與西冷的夾心部份
鹿兒島產豬肉蘆筍卷
雞較軟骨
2018-06-28 57 浏览
有人問我是不是喜歡食得招積, 唔串唔食,咁我更系食住上啦, 如果她請的話,一於奉陪!地点又是在銅鑼湾旺區,原來這間新店開張冇耐,專食豬系列的串燒和飲日本清酒的居酒屋模式! 通常串燒大部份都是什崩欄,豬,牛,雞..都有今次這間Mokumoku 主打食豬,有些豬的特别位置也有!Mokumoku 店員解釋原來是豬的叫聲,咕..咕聲喎..以上是圖解豬內臟各部份!餐廳在吧檯當眼地方擺放lberico西班牙豬肶!餐廳在6月份做緊特價$98/ 份當然要試試啦,嘻,吃了幾件才諗起影相!頭盤來一個清新蒜子蕃茄沙律它們串燒的單價是逐串計,所以两個人來的話,order 2串,唔駛爭,大家一人一串!這款豬肝串醃得很入味和燒出來很香口!另一款叫做林擒紅薑豬肉卷- 豬肉片卷上蘋果肉和紅薑,味道中和及加上肉質嫩,好味!豬頸肉串豬頭肉串 - 似我地吃的鹵水豬頭肉,但今次是串燒,所以就多了一份焦香味!我叫了這個吟泉日本米酒,店員在我面前端上這瓶酒給我看,很詳細解釋,産區和酒精度數和口味等资料,很好的款客之道!這碗豬骨湯拉麵,湯味香濃,不會得個咸味,麵也很爽口!其實餐廳還有多款串燒,今次未能試得哂,留住下次約埋大班朋友再

地点又是在銅鑼湾旺區,原來這間新店開張
今次這間Mokumoku 主打食豬,有些豬的特别位置也有!

Mokumoku 店員解釋原來是豬的叫聲,咕..咕聲喎..

以上是圖解豬內臟各部份!

當然要試試啦,嘻,吃了幾件才諗起影相!

頭盤來一個清新蒜子蕃茄沙律

這款豬肝串醃得很入味和燒出來很香口!

豬頸肉串

這碗豬骨湯拉麵,湯味香濃,不會得個咸味,
麵也很爽口!

其實餐廳還有多款串燒,今次未能試得哂,留住下次約埋大班朋友再來!

• 林擒紅薑猪肉卷
2018-06-27 200 浏览
店舖位於地鐵站出口相距五間店舖,地點方便快捷。店舖門面以木條鋪設整幅牆身,燈飾店牌日式帶點調皮感。企條木門前擺放一排座椅供休息輪候。最後我們選擇了吧台座位,希望觀賞師傅燒烤同時了解一下日本燒烤文化及店舖特色。只有坐在吧台前ORDER飲品才會看到豬豬木杯墊,店家在日本各地找尋可愛豬豬飾物擺設,細心觀察可發現豬豬無處不在。店舖雖小但五臟俱全,環境舒服,食物高質,因座位確實不多,客人們想到店嚐吃請先預約。前菜:蕃茄蕃茄已去皮,入口清新鮮甜,肉質爽口多汁,清爽的開胃前菜。日式居酒屋基本上清酒只能一支支ORDER,除了不能一嚐多種款式外,酒力不勝的人還只能望梅止渴。店家貼心以杯裝形式銷售,令客人可一一嚐鮮。東洋美人 地帆紅 大吟釀hkd95入口輕巧利落,甜度較高飄出完熟果物香的交錯感,慢慢飄散,中後段清新果香交織,喝下帶點香甜餘韻,易入口無負擔。柚子x梅酒hkd65 入口柚香飄逸,柚香果味清爽,混住梅香,梅香味道濃郁芬芳,果味出而酒味濃,兩者配搭特別,入口柔順輕盈。豬肝慕思 hkd68入口豬肝軟滑甘香,芝士香醇濃厚,爽脆漬物及鮮甜茄粒,配上脆蘇打餅,清爽與濃厚混合而配搭。iberico ham

店舖位於地鐵站出口相距五間店舖,地點方便快捷。

前菜:蕃茄
蕃茄已去皮,入口清新鮮甜,肉質爽口多汁,清爽的開胃前菜。

東洋美人 地帆紅 大吟釀hkd95
東洋美人 地帆紅 大吟釀

柚子x梅酒hkd65
柚子x梅酒

豬肝慕思 hkd68
豬肝慕思

iberico ham 巴爾馬火腿 新張期間 hkd98 (原價hkd128)
巴爾馬火腿
店家採用陶瓷碟,燒熱瓷器再擺上火腿,火腿遇熱後滲出油脂香,建議先吃貼碟的。
店家選擇豬脾位置,肉味濃郁,肉質煙韌,油潤感十足,越咬口感越香醇濃郁。

刺身盛合五款hkd298
刺身盛合五款
赤蝦:肉質綿絮軟滑富膠質,香濃鮮甜
三文魚:肉質柔軟,咬下重重魚香,鮮甜不腥
油甘魚:肉質爽口,口感柔軟嫩滑,味道甘甜
海膽:入口軟滑細緻,味道香濃富天然海水味,化在嘴間
帆立貝:肉質柔順細嫩,咬下軟糯,入口鮮甜甘香

推薦朋友門吃完刺身及冷盤可以選擇幾道味噌煮,暖胃一下。

味噌煮牛筋蒟蒻
牛筋hkd28:牛筋柔軟富彈性,入口軟滑富韌性,味噌融入筋肉內
蒟蒻hkd18:彈牙爽口,入口滑溜
味噌煮豬手蘿蔔
豬手hkd38:師傅把豬手炆至軟腍,豬皮軟熟,筋骨易解
蘿蔔hkd18:質感軟腍無根,味噌完全吸附在蘿蔔內,咬下鮮甜

燒物:

店內有別於普通燒烤店,除了肉類大受好評外,內臟亦相當受歡迎。
因內臟要花很大精力才能保持高品質,無論在食材來源、保鮮處理、清洗、烹調都需要嚴密把關,基本上沒有店舖願意花昂貴成本及心思於此,即使內臟有各種豐富營養價值,我們也難以在其他店內尋得踪影。
MOKUMOKU老闆為了讓客人們嚐得此美食,依舊引入這美食。店內所有內臟燒物均是用即日新鮮豬製造,食材嚴謹把關,保持食材新鮮高質,以達到最完美的水準。

豬腰

豬腰hkd28 水潤脆嫩,能保肝護腎,增強免疫

豬心

豬心hkd28 有別於平常店 肉質硬實,店家師傅以獨家秘訣特制,使肉質爽口柔順

豬顎骨肉

豬顎骨肉hkd38 (新)彈牙爽口而香嫩,口感與一般豬肉口感不一樣,味道香口

牛油果伴芝士

牛油果伴芝士hkd48 牛油果更creamy綿絮,芝士濃厚,淡淡奶香草香

上等豬脷

上等豬脷hkd76/2 肉質堅實,熟後無纖維質感,爽口鬆軟

豬肉蘆筍卷

豬肉蘆筍卷hkd64/2 蘆筍幼嫩,豬油滲透入蘆筍,更香口惹味

鹿兒島產豬肉林檎紅薑卷

鹿兒島產豬肉林檎紅薑卷hkd68/2(新)師傅用薑汁淋在蘋果再用豬肉卷住,咬下豚肉香口,內里質感軟滑水潤,微辣

豬肝

豬肝hkd28 豬肝補血,亦含豐富蛋白質、肝糖、肝素、維生素等營養素,口感軟嫩帶點嚼勁

西班牙黑豚肩肉

西班牙黑豚肩肉hkd38 豬肩肉肥瘦適中,亦無粗糙纖維,咬下肉汁香濃,油脂滲出

豬耳芝士

豬耳芝士hkd32(新)豬耳爽口彈牙,濃厚芝士配上咸牛肉蓋面,咬下多重口感

厚切牛舌

厚切牛舌hkd58 口感富有彈性,肉汁豐富香氣撲鼻,有種融化在口中之感

燒白鱔

燒白鱔hkd48 生燒白鱔魚皮香脆,內里肉嫩滑而柔軟,鮮甜而不腥

豬生腸

豬生腸hkd34 爽口彈牙,內里沒有任何脂肪膏狀等,外皮微脆,咬下香嫩

食事:
一藏豚骨湯拉麵hkd68
一藏豚骨湯拉麵

店家誠聘經驗豐富的拉麵師傅,以新鮮豬骨熬製湯底,入口鮮甜香濃而不油不膩。拉麵質地柔韌有彈性,咬下爽滑,配上鮮製香濃豬骨湯底,相映生輝。聽聞開業至今,每位顧客也把麵湯吃清光,確是有它魅力所在。

甜品
椰子雪葩hkd96/2
椰子雪葩

雪葩顏色奶白,冰凍奶滑質感,入口椰香味濃烈,味道濃厚而細膩。

整體而言,店家態度熱情親切,細心介紹食物特色,店內食物新穎高質,盡顯心思,環境簡潔舒適,價錢實惠划算,性價比極高。
六月新開業期間一律八折優惠、V.I.P.九折或十點後所有酒水買一送一優惠,店舖零辰一點才關門,必讓你盡興而歸。
東洋美人 地帆紅 大吟釀
厚切牛舌
燒白鱔
豬生腸
2018-06-23 191 浏览
如果問日本人放工最鍾意去邊度聚會,居酒屋一定榜上有名。日本人不論聯誼、下班放鬆都喜歡去居酒屋報到,因此亦形成獨特的居酒屋飲食文化。其實居酒屋喺香港亦很受歡迎,有吃有喝,食物又夠多元化,氣氛又夠熱鬧。早前友人相約我飯聚,就揀咗一間以豚肉串燒作主打的居酒屋「Mokumoku Yakiton」。餐廳位置十分方便,座落於銅鑼灣軒尼詩道 499 號永光商業大廈 7 樓,店內裝潢以木系為主調,和風十足,牆架放滿清酒和自家浸製的梅酒,加上周邊的日式擺設,滿載日本風情。廚房採開放式設計,而這晚我倆就被安排坐在吧檯位置,客人除了可以同廚師互動交流、近距離觀看師傅燒烤食物外,還可享有吧檯位食客專用的小豬筷子托及可愛的胖嘟嘟小豬杯墊。另外,每張桌上都會放有一把小泥耙,大家可猜到這個小工具有甚麼用途嗎? 翻開餐牌,菜單雖然以豚串燒為主,但仍有不少其他和食可供選擇,而項目就包括有沙律、一品料理、刺身、卷燒、人気燒物、串燒、味噌煮、食事及甜品等。至於豚串燒食材就有豬頭肉、豬顎骨肉、豬粉腸、豬脷、豬喉軟骨、豬肝、豬心、豬皮、豬腰子等等,堪稱「豬盡其用」。如果是衝著酒精而來的話,相信亦不會失望,皆因選擇也甚為豐富,不

翻開餐牌,菜單雖然以豚串燒為主,但仍有不少其他和食可供選擇,而項目就包括有沙律、一品料理、刺身、卷燒、人気燒物、串燒、味噌煮、食事及甜品等。至於豚串燒食材就有豬頭肉、豬顎骨肉、豬粉腸、豬脷、豬喉軟骨、豬肝、豬心、豬皮、豬腰子等等,堪稱「豬盡其用」。如果是衝著酒精而來的話,相信亦不會失望,皆因選擇也甚為豐富,不過由於我倆都不勝酒力,所以只選了這款巨峰果味汽酒 ($46)  作陪襯,入口果味柔和,帶香甜嘅提子味,很適合女生飲用。

先來一客蒜子蕃茄沙律 ($28)  做前菜,沙律用料雖然很簡單,但賣相挺美,碟中嘅蕃茄外形鮮紅飽滿,上面放滿蒜蓉,頂頭綴以翠綠的蔥花,看起來賞心悅目。蕃茄非常新鮮,甜度出眾,配埋蒜子、青蔥同和風汁,入口甜甜酸酸,好醒胃。

接著是一客 Iberico 火腿 ($98/30g),這碟火腿原價要 $128,依家餐廳做緊試食價先可以咁平。小黑板上有註明火腿是選用來自西班牙南部嘅黑毛豬,豬隻遵照嚴格規定自由放養,製成火腿後經過最少 36 個月的風乾過程,所以未食就已經聞到芳香嘅味道。挾起一片試試,肉質鹹香細膩,散發出果仁的香味,入口帶少許香料和蒜蓉的氣息。

之後是一客壓上店名的 MokuMoku 沙律 ($98),碟沙律分量不少,上面放有帕爾馬火腿、好幾款不同嘅沙律菜、新鮮嘅羽衣甘藍和切片茄子等。火腿切得厚薄平均,每片大小相若,食落充滿火腿的鹹香,吃時記得要配附上的黑醋汁,味道酸酸甜甜,滋味十足!

這一客是店子自家製的豬肝慕斯 ($68),豬肝非常甘香,夠入味又不會太鹹,伴吃的醃漬蔔蘿食落爽脆,具煙燻香味,蕃茄粒可中和膩感,配梳打餅一齊食,鬆脆可口,味道一流。

緊接是一客刺身盛合四点 ($228),長碟上放有四款不同嘅刺身,包括有油甘魚腩赤蝦三文魚帆立貝。油甘腴盈肥美,白色的脂肪細紋散佈平均,入口滑溜柔軟,而且油潤得來很有嚼頭,食落帶濃郁鮮甜的魚味。赤蝦晶瑩剔透,肉質爽脆彈牙,味道清甜,不用蘸醬油吃,已相當味美。三文魚向來是筆者至愛,而這幾片三文魚品質亦很不錯,油潤厚切,鮮甜嫩滑,十分有口感。帆立貝圓渾飽滿,肥美肉厚,加少許檸檬汁伴吃,入口充滿鮮甜味。

見餐廳有味噌煮供應,決定揀幾款試試,順便體驗一下日劇深夜食堂的滋味。選了豬大腸 ($32)、魚餅 ($28)、蒟蒻 ($18) 和日本蘿蔔 ($18),幾款之中,最愛就是豬大腸同日本蘿蔔,豬大腸食落完全無腥味,韌中帶柔,吃得出新鮮豬大腸那豐腴獨有的腸味;蘿蔔吸滿湯汁,食落腍嫩無渣,鮮甜入味。另外蒟蒻食味亦不俗,吃起來口感 Q 彈,煙韌可口。

輪到食串燒,先來一客邪惡的網油豬腦卷 ($38),豬腦卷色澤雪白,面頭鋪滿櫻花蝦和蔥花。一啖咬下,質地軟綿綿,非常滑溜,加上以豬網油包裹,食落甘香,配埋鬆脆芳香的櫻花蝦吃,味道層次豐富。吃豚串燒前,先嘗一串厚切牛舌 ($58),師傅把牛舌特別地厚切至一口 size,然後燒至僅熟,肉質非常鮮嫩,咬下爽脆不韌,每口都充滿肉汁,羶味亦絕不強烈,值得推薦!

呢款係上等豬脷串 ($38),用上本地豬炮製,豬脷切至厚薄適中,食落比牛舌更有質感,咀嚼中能感受到豬肉的鮮甜在嘴裡擴散,吃時可蘸柚子胡椒醬,入口帶柚子的清新香,加上辛辣的口感,雙重滋味。

牛油果伴芝士 ($48),牛油果是近年餐桌上的明星,因為愈來愈多研究指它含有對人體有益的營養,單元不飽和脂肪,加上高鉀有助排水,所以甚得女士們歡心。而這裡的師傅亦很有心思,將原個牛油果切半,鋪上芝士輕烤,面頭綴以木魚絲、生花碎和蒜粒。先用匙舀起一羮試試,牛油果食落非常 creamy,加上芝士與牛油果的半溶質感,入口如忌廉般軟滑,但吃罷完全不覺膩滯,牛油果迷必定滿足。

呢三款係豬腰子 ($28)、豬心串 ($28)  同豬肝串 ($28),豬腰只簡單以鹽稍作調味,食落彈牙焦香,口感有咬勁。豬心處理得很仔細,入口不帶一絲筋,咬下軟嫩。豬肝烤至剛剛熟,外層甘香,內裡粉嫩鮮甜。

這個咁刁鑽嘅部位,唔知大家又估唔估到係乜嘢嚟呢?開估喇,其實係豬喉軟骨串 ($34),咬下去很脆口,充滿跳躍感,好似食緊雞軟骨咁,但就比雞軟骨大塊、而且更薄更脆,加上外層灑上胡椒粒,入口充滿黑胡椒香味,絕對不可錯過。

鹽燒時令鮮活魚 ($580),來自北海道嘅喜知次,以海鹽輕醃,先風乾一晚,製成「一夜乾」,讓魚肉變得結實,經師傅鹽燒後,仍能嘗到 Kinki 嘅細緻肉質與獨特嘅鹹香,而且燒過後多咗一重燒烤味,入口外脆內嫩,香氣滿溢,不用沾醬汁吃已能嘗到魚的鮮味。

接著是日本產青椒芝士豬肉卷 ($36),用上半肥瘦豬肉同芝士包捲住青椒,咬下比煙肉卷來得更甘香,加上師傅喺火候上控制得恰到好處,入口外層香脆,而入面的青椒仍保持水份,食落唔會乾爭爭。

豬顎骨肉串 ($38x2),講真,筆者從沒吃過以豬顎骨肉製作的串燒,食落口感很特別,竟然帶牛肉嘅味道,柔韌有嚼勁,非常過癮,用來配酒一流。

接著是三款卷燒,包括有鹿兒島產豬肉露筍卷 ($32x2)、鹿兒島產豬肉年糕卷 ($32) 同鹿兒島產豬肉林檎紅薑卷 ($34)。清新爽甜的露筍與鹿兒島豬肉味道超夾,吃時可加上少許檸檬汁,能中和豬肉的油膩感。至於豬肉年糕卷,以燒得香口的豬肉包住煙韌的年糕,豬肉嘅鹹香完全滲進年糕內,入口相當惹味。不過講到最特別,還是豬肉林檎紅薑卷,將蘋果切成一口大小,再包上豬肉薄片,並配以紅薑汁,食落充滿蘋果的清香,味道天然,清新爽脆,加上紅薑汁,味道酸酸甜甜又帶點薑辛。

其實已經好飽,不過壓尾都點咗這客店員力推的一藏豚骨湯拉麵 ($68),湯底以豚骨、大蔥、昆布等熬製而成,味道非常濃郁,充滿豚骨嘅香味,濃稠度非常適中,有層次又不死鹹,可以一飲而盡。麵條呈微微金黃色,很有嚼勁,就算索耐一點湯汁亦不會過腍。

最後當然要以甜品作結,這客椰子雪葩 ($48) 雖然只是外購貨,但都很有水準,雪芭非常滑溜,入口不算太甜,帶椰香味,為是夜的豐富晚飯劃下完美句號。其實這晚只是品嘗了餐牌上三分一嘅菜式,已經覺得好有驚喜,至於其他菜式,當然是留待下次再來發掘啦!
2018-06-21
2018-06-18 137 浏览
今天遊走銅鑼灣,享受星期天。因明天亦是假期,不用匆匆忙,可以好好享受dinner。軒尼斯道一帶有很多樓上食肆,喺永光中心看見 もくもく やきとん居酒居水牌,貪新鮮,便決定試下。店內裝潢簡約不花巧,播放輕柔 爵士樂,感覺輕鬆。店員安排坐Bar 枱。不錯,有居酒屋 feel.各店員親切招呼,為我地介紹餐廳特式食品、每隻清酒特色。非常貼心。此店以豬肉為主題,主要貨源喺鹿兒島及西班牙。並有不同豬內臟串燒嘅居酒屋。同店員傾吓計先知,もくもく原來是豬嘅叫聲。所有擺設也配合🐷。幾攪鬼。店員話豬杯墊 喺Bar 枱限定。佢叫我地估下豬扒用途。哈哈⋯望下張相就知。驚喜由前菜開始⋯Mokumoku 沙律,非常新鮮羽衣甘藍、日本蕃茄仔,仲有Parma ham 配合黑醋,新鲜、開胃。牛油果芝士好吸睛。豬肝慕斯,造型很美麗。一小片蕃茄,小粒芝士,配合豬肝、小餅乾。口感一流。呢個時候,很想飲點酒。店員為我介紹每隻清酒。”作” 很特別,餘韻有 sparkling 嘅感覺。多謝店員推介。味噌煮,味道不錯。蘿蔔很入味,又吾會太咸呢餐 dinner 特別之處,同餐廳店員、廚師互動交談。特別既菜式,佢會賣關子,叫我地估下喺咩

店內裝潢簡約不花巧,播放輕柔 爵士樂,感覺輕鬆。
店員安排坐Bar 枱。不錯,有居酒屋 feel.

驚喜由前菜開始⋯
Mokumoku    沙律

牛油果芝士好吸睛。
牛油果芝士

豬肝慕斯

味噌煮,味道不錯。蘿蔔很入味,又吾會太咸
味噌煮

呢餐 dinner 特別之處,同餐廳店員、廚師互動交談。特別既菜式,佢會賣關子,叫我地估下喺咩材料,很趣味性。好似呢個串燒,想不到 topping 喺小時侯茶餐廳嘅咸牛肉。每人一串,回味無窮。
豬耳芝士串  (每串)

蒜芯豬肉卷,薄薄豬肉片卷著蒜芯,不油膩。
蒜芯豬肉卷  (每串)

還有呢串估吾到,綱油豬腦卷。從未食過,賣相並沒有恐佈感。口感有點淋,
綱油豬腦卷

甜品 柚子雪葩,濃濃柚子香。令口腔清新。
柚子雪葩

呢餐太豐富,仲有好多美食未試。約定朋友月尾再來。店員跟我地講 6月底前還有八折。10點後酒類仲有 buy one get one free.
2018-06-17
Mokumoku    沙律
牛油果芝士
豬肝慕斯
味噌煮
豬耳芝士串  (每串)
蒜芯豬肉卷  (每串)
綱油豬腦卷
柚子雪葩
  • 蒜芯豬肉卷
2018-06-16 89 浏览
放工後行過永光商業大廈,見到有間新店開左,又見有少少肚餓,入去試下,見店舖主打豚類,就叫左豬脷、豬顎骨肉、豬心、豬腰、豬生腸、豬喉、豬肝暮斯試下,比想像中好食,再點左牛脷,很肥美香口,小店人流不多,裝修簡潔,座位很舒服,整體感覺很寫意,老闆很好人很好客;如果三五知己小聚很不錯
放工後行過永光商業大廈,見到有間新店開左,又見有少少肚餓,
入去試下,見店舖主打豚類,就叫左豬脷
、豬顎骨肉、豬心
、豬腰
、豬生腸
;如果三五知己小聚很不錯
2018-06-16
$300 (宵夜)
  • 豬心
  • 豬脷
  • 豬腰
  • 豬生腸
2018-06-14 138 浏览
今天同好朋友搞完嘢,找地方食晚飯,成九點幾都吾知食什麼, 逸園中心果度D嘢食到厭,甘咪周圍逛,逛逛下見到里間野,好老實我真是吾知佢個名點讀,淨係知食串燒。盲中中中咗上去 ,上到去有幾枱客人,雖然係燒肉店,但不嘈,算靜,最怕好嘈煩死,好彩環境蠻舒服原來主力食豬,以牛肉以雞為主試得多,以豬真係要試試先食個野菜沙律,清新既沙律汁,配料算多除左菜,蕃茄,茄子仲有 Parma Ham,成個感覺好好跟著食豬脷勁勁勁好食,爽 口吾韌,第一次食串燒有豬脷,新奇仲好好味,吾會so。跟著食豬腦串,小甜甜D豬腦煲食得多,串燒又係第一次外表勁似大粒既雞子,豬腦好嫩juice, 好食但如果咸反少少效果仲正,雖然外面層衣吞吾到,都阻吾到我加分可能前面太正,後面有D失望,我吾記得叫咩名,好似叫 鮑魚骨 豬頭肉(吾肯定,我忘記名),燒得吾夠乾身,有幾片肥膏好漏,即刻濟左無論去邊間,我都必食燒飯團,但里個燒飯團有D油,燒得吾夠透,吾香口,揸上手已經散散地sorry 我都係喜歡傳統果隻。好彩都有串吾差既豬腰作為結尾今次係一個吾錯既體驗,好多第一次
原來主力食豬,以牛肉以雞為主試得多,以豬
真係要試試
先食個野菜沙律,
跟著食豬脷勁

今次係一個吾錯既體驗,好多第一次
2018-06-11
  • 豬脷串