2018-10-15
朋友之前食過覺得好食,就帶左我地尼一齊 happy friday餐廳唔算好大,可能因為星期五既關係,我地即使訂左位都要坐吧枱。不過吧枱有吧枱既好,師傅不斷係我隔離傳菜出尼,可以知道咩菜式最受歡迎,睇岩就直接落單我地坐低就開左支酒先,赤野 潦 純米吟釀 ($528),少少辛口感,配串燒同翅身都非常夾小食先叫左 蒜子蕃茄沙律 ($28),原個蕃茄配上少少蒜味,好開胃。一邊食串燒間中食下個蕃茄,又可以減低油膩感接連叫左雞骨豬肉腸串 ($28),鱈魚乾 ($48) ,雞泡魚乾 ($78),同油甘魚刺身 ($68)雞泡魚乾唔係燒到好乾亦唔燶,鱈魚乾平時比較少食,好脆好似有魚味既薯片咁,幾有驚喜油甘魚刺身非常新鮮,無腥味。後尾我地仲 encore 左一客!之後我地仲食左好多豚肉,豬脷串燒,都好食既,不過印象最深就係以下呢個網油豬腦卷 ($38)一串 2 粒,朋友上次食左,呢 2 粒就比我同另一個朋友一人試一粒。第一次食豬腦,真係一試難忘!成粒脤卜卜既豬腦放落口,一野咬開佢。佢並唔係爆漿牛丸咁爆汁出尼,而係慢慢,杰達達咁流出尼。我同朋友趙左好耐,都未趙完,覺得個口漿住好多野咁... 不過其實個味係幾
網油豬腦卷 ($38)
成粒脤卜卜既豬腦放落口,一野咬開佢。佢並唔係爆漿牛丸咁爆汁出尼,而係慢慢,杰達達咁流出尼。我同朋友趙左好耐,都未趙完,覺得個口漿住好多野咁... 不過其實個味係幾香既,只係個口感..我應該唔會試第 2 次 haha
食完一堆肉,最尾叫左 燒飯團($38) 埋尼,燒得外脆內軟,包埋大大塊紫菜尼食,絕對 happy ending!
题外话/补充资料:
餐廳職員好主動問你 d 野食好唔食,幫你影相,又會聊你傾下計,氣氛相當唔錯!