2018-07-18 50 浏览
銅鑼灣新開日式🐷內臟串燒店Mokumoku Yakito,價錢合理,食物水準亦唔錯,師傅調味同燒烤技巧都掌握得好好,推介食物燒白鱔同豬心,白鱔燒得好香脆,豬心肉質爽口,大啡菇都係一讚,下次再試埋網油豬腦卷😋
2018-07-17
宵夜
  • 燒白鱔,豬心
2018-07-17 37 浏览
今日同朋友仔見面,我揾左間新開冇耐既日本餐廳同佢食下,希望佢岩食啦。依到主打係日本串燒,用既係黑毛豬,睇落都幾有趣嫁。上等豬脷$38好少食豬脷,竟然服務員咁推介,我就叫左一串豬一串牛試下。豬脷同牛脷一樣好厚肉,但估唔到,豬脷爽過牛既好多,值得試試喎。厚切牛舌$58餐廳唔似賣豬,其實牛,雞,海鮮都有唔少。牛舌肉汁好豐富,較豬肉腍好多,調味岩岩好,真心好食。雞翼$36一串雞翼有兩隻,雞翼開邊燒,雞皮落左鹽,鹹味岩岩好。雞翼肉好嫩滑,重點係有肉汁,正。赤蝦$64/2串除左豬,我地都有試下海鮮。赤蝦有豐富蝦膏,蝦既調味都好夠,估唔到樣樣嘢食,都好夠味,又唔油膩,值得黎食。椰子雪葩$48

依到主打係日本串燒,用既係黑毛豬,睇落都幾有趣嫁。

上等豬脷$38

厚切牛舌$58

雞翼$36

赤蝦$64/2串

椰子雪葩$48
2018-07-16
位於銅鑼灣的Mokumoku Yakiton ,是一間主打日式豬肉串燒的餐廳。餐廳用一隻大肥豬做招牌,可愛有趣,連筷子架和杯墊都是小豬圖案,少女心即時爆發啦。刺身盛$298服務員先推介吃刺身,我們順他意思,點選一份大刺身拼盤嚐嚐。刺身盛包括: 帶子,三文魚,海膽,油金魚,赤蝦。帶子切成三片,夾著檸檬,味道清新。三文魚厚切,啖啖魚油脂美。海膽來自加拿大,色澤帶黃新鮮。赤蝦肉質黏糯,頗為大隻。西班牙豬夾肉$78/2串西班牙豬和洋蔥串起來,層層相隔,洋蔥爽甜,減低油豬肉的油膩。西班牙豬肩肉$78/2串西班牙豬,豬味香濃,肉質結實,嚼勁度足,帶微微油香甜味,選材得宜,味道不錯哦。豬耳芝士$32甚少吃肉的內藏,豬耳是較容易接受的種類。豬耳質感爽脆,配蕃茄芝士醬,有點像肉醬芝士味,有日西合壁的感覺。林檎紅薑豬肉卷$68/2串是日最特別的串燒,必定是 林檎紅薑豬肉卷。林檎即日本蘋果,用豬肉包著蘋果燒熟,後唧上紅薑醬,味道有點似沙律醬,很特別呢。不論待應生,還是廚師們, 服務員服務勻很好,上下一心說歡迎語和道謝語,值得一讚。

刺身盛$298

海膽來自加拿大,色澤帶黃新鮮。赤蝦肉質黏糯,頗為大隻。

西班牙豬夾肉$78/2串

西班牙豬肩肉$78/2串

豬耳芝士$32

林檎紅薑豬肉卷$68/2串

2018-07-16
2018-07-17 309 浏览
來到吃豬肉串燒的專門店,比起平常的串燒店有點特別。平常去串燒店通常就是很多不同種類的串燒或是以燒牛肉為主,今次來到的這間店是以燒豬部分為主。不是單單只有燒豬肉,而是有很多不同豬的部位例如有豬心,豬肝,豬大腸,豬小腸等等豬的部位。非常之多,任君選擇,非常特別。未開始吃串燒時,我們首先吃一個前菜,店員推介我們吃一個豬肝暮斯,是把豬肝弄成一個半固體放上梳打餅上再加上芝士一起來吃。吃上去沒有想像中咁覺的奇怪,而是有一種濃厚豬味的半固體物質配上餅乾,非常特別,值得一試。再來我們今天選擇了一個豬宴, 包括叫了豬肩肉,豬心肉,豬腩肉等等等等。 每一串燒豬肉也有很濃郁的豬肉味,有些是黑豚豬有些是普通豬,但是也有很濃郁的豬味,果然是豬的專門店。而他們的不同在於它的口感比如說豬腩肉會配有一定分量的脂肪,會有脂肪的香濃味,而豬心肉的肉質則比較彈牙配上一點燒洋蔥,味道很夾。豬肩肉質的肉質比較軟硬適中。如果不是一次過吃這麼多的豬肉應該分不出它們的分別,但是個人感覺比較喜歡朱心肉,可能是豬心肉的運動比較多,非常之彈牙,好入口。之後我們又叫了豬大腸,豬小腸等,是平常不會見到的串燒款式,來到燒豬肉專門店總應該一試吧,

之後我們又叫了豬大腸,豬小腸等,是平常不會見到的串燒款式,來到燒豬肉專門店總應該一試吧,味道也不錯。

一行人見到有燒喜之次,喜之次刺身吃得多了,燒喜之次一夜乾還是第一次見。燒完後有一點點咸味,喜之次鮮味不退,果然沒有選擇錯誤。比起平時吃刺身又是另一種風味,欣賞。

差點忘記了說我們選擇了的酒, 吃串燒怎能沒有酒,吃日式串燒我們應該選擇的就是日式梅酒,500毫升的日式梅酒,餐廳索價不算太離譜,四百多元,三個人一路食一路飲把一支梅酒清光了。
2018-07-16 233 浏览
去完日本的居酒屋念念不忙,想喺香港都找一間類似的,朋友介紹我銅鑼灣永光商業大廈7樓有間居酒屋不錯,今天就上去試一試。今天同朋友想飲清酒和食串燒傾計,店員介紹我飲這瓶山之井50 純米大吟釀 720ml $680,冇介紹錯,味道香醇易入口,甘甜旨味漸漸浮現,芳柔果香。哈爾馬火腿 $128色澤油潤亮澤,味道濃厚豐胰,佐酒一流。豬肝暮斯 $68一件豬肝、芝士和蕃茄放於餅乾上,入口不肥膩,豬肝和芝士食落溶為一體,口感腍軟和餅乾成強烈對比。日本羅白 $18羅白色澤深,睇落都知道入味,好腍好吸汁,味道豐富。沖繩豬手 $38豬手腍軟香滑,帶微甜,膠質豐富食落粘嘴。牛筋 $28牛筋腍軟入味。刺身盛合五款 $298海膽 - 香滑甘甜,質素不錯。三文魚 - 新鮮厚切,腍滑香甜。帆立貝 - 好大粒又厚身,鮮甜嫩滑。油甘魚 - 同樣厚切,入口甜美,口感爽嫩。赤蝦 - 蝦夠大隻,鮮甜味美,不錯。這裡都是主打豬肉類較多,叫了一系列不同部位試試。西班牙炒黑豚頸肉串$38和豬頭肉串$28两款都不錯,十分惹味,肉質有口感,肉味濃。豬肝串 $28豬肝入口口感好夠蓉,味道香濃,佐酒一流。上等豬脷串 $38豬脷厚身而且唔韌,入

今天同朋友想飲清酒和食串燒傾計,店員介紹我飲這瓶山之井50[生] 純米大吟釀 720ml $680,冇介紹錯,味道香醇易入口,甘甜旨味漸漸浮現,芳柔果香。

哈爾馬火腿 $128
色澤油潤亮澤,味道濃厚豐胰,佐酒一流。

豬肝暮斯 $68

日本羅白 $18
羅白色澤深,睇落都知道入味,好腍好吸汁,味道豐富。
沖繩豬手 $38
豬手腍軟香滑,帶微甜,膠質豐富食落粘嘴。
牛筋 $28
牛筋腍軟入味。

刺身盛合五款 $298
海膽 - 香滑甘甜,質素不錯。
三文魚 - 新鮮厚切,腍滑香甜。
帆立貝 - 好大粒又厚身,鮮甜嫩滑。
油甘魚 - 同樣厚切,入口甜美,口感爽嫩。
赤蝦 - 蝦夠大隻,鮮甜味美,不錯。

這裡都是主打豬肉類較多,叫了一系列不同部位試試。
西班牙炒黑豚頸肉串$38和豬頭肉串$28
两款都不錯,十分惹味,肉質有口感,肉味濃。
豬肝串 $28
豬肝入口口感好夠蓉,味道香濃,佐酒一流。
上等豬脷串 $38
豬脷厚身而且唔韌,入味,口感味道幾好。

還點了两款豬肉卷:
鹿兒島產豬肉韭菜泡菜卷 $32和鹿兒島產豬肉蒜芯卷 $32,泡菜帶點辣,配上韭菜和菜肉卷都幾特別;但我比較喜歡蒜芯,蒜芯好嫩沒有渣,配上豬肉卷,味道好夾。

粟米 $58
最有驚喜係燒粟米,用上牛油燒好香,粟米好爽脆一粒粒又冇渣,味道好香甜。

柚子雪葩 $48
最後來個柚子雪葩,酸度十足,好解膩,正。
2018-07-10
2018-07-16 163 浏览
難得今晚可以比平時早下班,立即想去喝杯酒輕鬆一下,但不想去酒吧 ,於是提議到居酒屋去!選擇了位於銅鑼灣永光中心7樓的Mokumoku Yakiton。餐廳昏暗有情調,地方不大有地道感覺。先來一支靚sake,清酒專員介紹了這支《山之井 50 純米大吟釀 720ml $680》給我。賣點是果味香郁,甘甜旨味漸漸浮現,芳柔果香。《蒜子蕃茄沙律 $28》蕃茄浸著醋汁仍然清甜,帶蒜香。《哈爾馬火腿 $128》味道香濃,豬味十足,完全沒有死咸,好吃。《刺身盛合五款 $298》有海膽、三文魚、帆立貝、油甘魚、赤蝦五款。款款都鮮甜,海膽不澀、三文魚滑嫩、帆立貝爽口、油甘魚清甜、赤蝦甜身。《味嚕蘿蔔煮配沖繩豬手 (自選配搭)$18+$38+$28》沖繩豬手很腍身而味道帶甜,蘿蔔入味,豬筋彈牙。《一夜干(時令魚)時價》今天的時令魚是金目鯛。雖然是燒,但魚燒得保持到肉質滑嫩而且鎖住了肉汁,燒技不錯。《上等豬脷串 $38》豬味香濃又爽口,值得一試。《鹿兒島產豬肉林檎紅薑卷 $34》用上豚肉包著蘋果和紅薑,肉香中帶點清甜,很特別。《日本產青椒芝士豬肉卷 $36》豬肉卷包著青椒,而咬開青椒即有芝士流出,但整體膩感

先來一支靚sake,清酒專員介紹了這支《山之井 50[生] 純米大吟釀 720ml $680》給我。賣點是果味香郁,甘甜旨味漸漸浮現,芳柔果香。

《蒜子蕃茄沙律 $28》
蕃茄浸著醋汁仍然清甜,帶蒜香。

《哈爾馬火腿 $128》
味道香濃,豬味十足,完全沒有死咸,好吃。

刺身盛合五款 $298》

沖繩豬手很腍身而味道帶甜,蘿蔔入味,豬筋彈牙。

《一夜干(時令魚)時價》

《上等豬脷串 $38》
豬味香濃又爽口,值得一試。

《鹿兒島產豬肉林檎紅薑卷 $34》
用上豚肉包著蘋果和紅薑,肉香中帶點清甜,很特別。

《日本產青椒芝士豬肉卷 $36》
豬肉卷包著青椒,而咬開青椒即有芝士流出,但整體膩感不重。

最後吃個《椰子雪葩 $48》很滿足了。
2018-07-15
2018-07-15 91 浏览
今日同幾位姊妹黎哩間以豬做主題既居酒居食飯,d cushion 都係豬仔黎,好可愛,串燒有好多豬既部位食,我地都叫左唔少先黎個凍番茄🍅做前菜,好鮮甜,好濃茄味然後,叫左個鵝肝芝士餅乾,咸度岩岩好,好開胃沙津都係好開胃,醬汁酸酸地,巴馬火腿咸咸地,好正刺身睇個樣都知好新鮮,好鮮甜,每款都有幾件,岩哂幾個人share味噌煮我最中意個蘿蔔,超入味,好甜!哩個豬潤串燒係世界級咁好食,好厚,燒得岩岩好,好juicy,外面燒到微脆,醬汁惹味豬腰我一般,因為為左辟味,落左好多胡椒粉燒豬腩肉好香好脆,加埋芥末好夾味燒蘋果令人眼前一亮,好香甜,唔似食緊蘋果豬肉年糕串,口感一流,年糕煙韌,醬汁甜甜地哩條喜之次又係世界級咁juicy,以為好多骨,點知完全唔會,好甜,肉質滑得黎又結實唔夠飽叫多左個沾麵,無我最憎既荀味,但太鹹總結,服務好,服務員有講有笑好親切,令樣食物都好用心介紹,好多日本大幫襯,食物質素高,如果上菜速度快d會更佳

先黎個凍番茄🍅做前菜,好鮮甜,好濃茄味

然後,叫左個鵝肝芝士餅乾,咸度岩岩好,好開胃
沙津都係好開胃,醬汁酸酸地,巴馬火腿咸咸地,好正

味噌煮我最中意個蘿蔔,超入味,好甜!

豬腰我一般,因為為左辟味,落左好多胡椒粉

燒豬腩肉好香好脆,加埋芥末好夾味

燒蘋果令人眼前一亮,好香甜,唔似食緊蘋果

豬肉年糕串,口感一流,年糕煙韌,醬汁甜甜地

唔夠飽叫多左個沾麵,無我最憎既荀味,但太鹹

2018-07-14 33 浏览
今日同朋友去左間串燒店, 而佢豬既串燒都分左好多種, 幾特別, 菜單上串燒食材有豬心、豬舌、豬腸,堪稱「豬盡其用」, 還會細分生腸、大腸和大腸頭等不同部位,讓食客品嘗不同口感豬的心室部位切成塊狀後,串起來燒烤,口感厚實緊密串燒味道很濃很重,特別適合下酒。所以就叫左個梅酒, 梅酒口感濃稠細密,帶有梅蓉,入口果味澎湃,且不失芳醇沙律既味道甜鹹交織並有鮮味,具開胃解膩效果, 配串燒一流燒喜之次, 用上一夜干既作法, 帶 香 甜 , 肉 質 甜 美 , 啖 啖 肉 且 沒 有 細 骨 。 入 口 時 明 顯 可 吃 到 豐 富 的 魚 油 , 皮燒得香脆, 而肉質達 入 口 即 化 的 口 感, 美妙甜品係草莓奶凍, 濃郁的奶香,香濃滑口的草莓奶凍,交織著綿密酸甜的絕妙滋味。入口即化的口感真的很棒, 一個美好作結

豬的心室部位切成塊狀後,串起來燒烤,口感厚實緊密

沙律既味道甜鹹交織並有鮮味,具開胃解膩效果, 配串燒一流

2018-07-12 163 浏览
今晚跟先生來了這家由日藉朋友介紹的Mokumoku Yakiton居酒屋,步進餐廳後覺得餐廳地道又有特色,在座大多都是日本人,彷彿去了日本一樣。山之井 50 純米大吟釀 720ml ($680)「彷如夕張蜜瓜香氣飄逸,甘甜旨味漸漸浮現,芳柔果香。」真的好香果味好不錯!十分易入口!喝酒一定要點些小食:蒜子蕃茄沙律 ($28)蕃茄清甜新鮮,浸著醋汁都不會酸,蒜蓉香口提味。哈爾馬火腿 ($128)味道香濃,豬味十足,完全沒有死咸,好吃。豬肝暮斯 ($68)看似普通,但餅乾上面的豬肝才是主角,不膩而且味道香郁。味嚕煮配沖繩豬手 ($18+$38+$28)很入味軟腍。山形縣產煙燻豬腩 ($128)豬腩肉半脂半肉燒得有點爽口有嚼感,味道不重,蘸上蜜糖芥末醬更提味。豬肝串 ($28)第一次吃豬肝,味道不腥有肝香,而口感實在。鹿兒島產豬肉韭菜泡菜卷 ($32)豬肉薄身,卷著微辣得泡菜幾惹味。柚子雪葩 ($48)最後我們點了一個酸甜解膩的柚子雪葩兩份分享。唯一美中不足是上菜比較慢。

山之井 50[生] 純米大吟釀 720ml ($680)

喝酒一定要點些小食:

蒜子蕃茄沙律 ($28)
蕃茄清甜新鮮,浸著醋汁都不會酸,蒜蓉香口提味。

哈爾馬火腿 ($128)
味道香濃,豬味十足,完全沒有死咸,好吃。

豬肝暮斯 ($68)
看似普通,但餅乾上面的豬肝才是主角,不膩而且味道香郁。

味嚕煮配沖繩豬手 ($18+$38+$28)
很入味軟腍。

山形縣產煙燻豬腩 ($128)

豬肝串 ($28)
第一次吃豬肝,味道不腥有肝香,而口感實在。

鹿兒島產豬肉韭菜泡菜卷 ($32)
豬肉薄身,卷著微辣得泡菜幾惹味。

柚子雪葩 ($48)
最後我們點了一個酸甜解膩的柚子雪葩兩份分享。

唯一美中不足是上菜比較慢。
2018-07-12 142 浏览
今日放工同事問我有冇興趣去飲番两杯食串燒,我都好耐冇放鬆,一於一齊去輕鬆下,跟他們來到了銅鑼灣Sogo附近這棟全部是餐廳的永光商業中心樓上七樓這間”Mokumoku Yakiton”,很有居酒屋的味道,感覺不錯。坐下不久專門負責酒類的店員問我們今天會否飲茶,有隻不錯的清酒介紹給我們,就是這瓶”山之井”720ml $680,較易入口不猛烈,而且有微微的果香,幾好。蒜子蕃茄沙律 $28,賣相精緻,剝左皮嘅蕃茄,入口冰凉,汁味濃,鮮蒜蓉味道也比較濃烈,整體都幾不錯。西班牙產黑豚肩肉串 $38西班牙產夾心肉 $38,不同部位食落口感都稍有不同,但全部肉質都不韌,而且肉汁豐富,肉味香濃。山形縣產煙燻豬腩 $128,豬腩肉三層色澤分明,燒得帶微焦香,油脂香特別豐富,配上蜜糖芥末醬別有一番風味。還叫了一系列的鹿兒島豬肉卷:鹿兒島產豬肉林檎紅薑卷 $34,用上蘋果和紅薑做配搭又幾不錯。鹿兒島產豬肉秋葵卷 $32,秋葵新鮮汁潤,配上師傅自製的醬汁,味道豐富。鹿兒島產豬肉年糕卷 $32,年糕煙韌口感一流,配上油潤的豬肉卷,都幾特別。日本產青椒芝士豬肉卷 $36鹽燒時令鮮活魚喜之次 $時價喜之次都幾大條,而

西班牙產黑豚肩肉串 $38

還叫了一系列的鹿兒島豬肉卷:
日本產青椒芝士豬肉卷 $36

鹽燒時令鮮活魚喜之次 $時價
喜之次都幾大條,而且燒嘅火喉都不錯,外皮好香脆,裏面熱辣辣,肉質好嫩滑而且汁潤,非常有驚喜。

牛油果拌芝士 $48,半個牛油果,上面舖滿木魚碎,中間夾有芝士,牛油果和芝士混為一體,口感夠蓉,味道較淡的牛油果配上木魚碎和芝士,整體也不錯。

一藏豚骨湯拉麵 $68,拉麵湯底好香濃,拉麵幼身口感爽韌,食完也不會覺得好口渴。

厚揚(豆腐) $28,豆腐外皮煙韌,汁潤,裡面熱辣辣,配有木魚碎,味道香濃。

椰子雪葩 $48,甜度適中解膩,椰子味香濃,入口幼滑。
2018-07-11 28 浏览
鋪面唔大 可能得20個位 吧枱就係串燒爐 一開始好擔心油煙味 好彩坐左2個鐘出到門口陣味都係可接受範圍食物方面focus on 豬 好多豬類串燒 味道對版 反而味噌關東煮好有驚喜 好入味 2個人食到飽$800左右 唔平但味道好 我會再幫襯

2018-07-09 92 浏览
六月廿四日 銅鑼灣 豚肉盛宴星期日晚上來到剛開張不久的豚肉專門店,離地鐵站只有數分鐘腳程。一出電梯,映入眼簾的是木紋為主的裝橫及柔和的燈光,感覺溫暖;而招牌燈牌還有小豬點綴,十分討喜。而整個設計更由外延伸到內,竹簾、桌椅、吊燈及層架等都井然有序;而牆上張貼的日本電影海報及無處不在的豬仔擺設都很有感,與日本當地的居酒屋無異,亦盡見店家的心思;另外牆上亦掛有「大豬牌」說明豬的各個部位,實用之餘亦添幾分可愛。我們選了吧台就座,除了能一睹師傅的燒烤技藝外,亦更能與料理人作交流。前菜 醬油蕃茄去皮的新鮮蕃茄佐以蔥花及日式醬油,清甜爽口,非常開胃。日本清酒在這裡可以以杯為單位下單,所以我們點了兩款。東洋美人 地凡紅 大吟釀入口甜潤而優雅,完熟果物的果香在口中交雜調和,佐餐一流。柚子梅酒柚子酒跟梅酒就飲多了,「柚子梅酒」還是第一次,柚子的清新與芳香的梅子意外地搭調,入口順滑細膩,層次豐富。豬肝慕絲粉嫩的豬肝輔以香濃的芝士,油潤香滑,配合薄脆的梳打餅及清爽的漬物,天衣無縫。IBERICO Ham 伊比利亞火腿切成薄片的西班牙黑毛豬脾肉質結實有咬口,油潤多汁,而瓷製的盛器有效保持溫度,亦使脂肪能一直處於
六月廿四日 銅鑼灣 豚肉盛宴

前菜 醬油蕃茄
去皮的新鮮蕃茄佐以蔥花及日式醬油,清甜爽口,非常開胃。

日本清酒在這裡可以以杯為單位下單,所以我們點了兩款。

東洋美人 地凡紅 大吟釀
地帆紅 大吟釀
入口甜潤而優雅,完熟果物的果香在口中交雜調和,佐餐一流。

柚子梅酒
柚子梅酒

豬肝慕絲
豬肝慕思

IBERICO Ham 伊比利亞火腿
IBERICO HAM
切成薄片的西班牙黑毛豬脾肉質結實有咬口,油潤多汁,而瓷製的盛器有效保持溫度,亦使脂肪能一直處於半溶狀態,香味濃郁,最適合佐酒。

剌身盛合五款
刺身盛合5款
赤蝦:肉質軟滑鮮甜有質感;
鮭魚:濃郁的魚香一咬散滿口腔;
油甘魚:油潤有嚼勁;
海膽:入口幼滑有致,鮮味甘甜;
杋立貝:顏色粉嫩,肉質富彈性,香甜肥美。

吃過冷盤及刺身後決定暖一暖胃,於是點了兩道味噌煮。

味噌牛筋蒟蒻煮
味噌牛筋蒟蒻煮

蒟蒻彈牙有嚼勁;而相對淋身的牛筋則充分吸收了味噌精華,軟綿的口感配上香口的白蔥可謂一絕。

味噌豬手蘿蔔煮
味噌豬手蘿蔔煮
沒有碴的白蘿蔔煮得入味,鮮甜可口;豬手亦煮得夠淋,輕易便能拆骨拆肉細味,而肉質亦沒有令人失望,鬆軟而不黏稠。

終於來到期待已久的串燒部分,說實話一直看師傅在面前表演功架就已唾涎三尺了。除各部位的豬肉外,豬內臟選擇亦琳琅滿目,不愧是豬的專家!順帶一提是店家的所有豬內臟都採用「即日鮮」,即所有料理用的內臟部分都是即日送到,絕不會留過夜,以確保食材的新鮮及衛生,如此不計成本的做法,相信沒有很多同行做到。

豬腰
豬腰
粉嫩多汁,高質素的食材就是無須太多調味。

豬心
有別平常吃的,此豬心串肉質結實而爽口彈牙,很有質感。

豬顎骨肉
豬顎骨肉
口感濃厚香嫩,肉質鬆軟香口而不黏牙。

牛油果伴芝士
牛油果伴芝士
入口香滑細膩,煙韌的木魚絲跟幼滑的芝士帶出了層次,油香四溢。

上等豬舌
惹味香口,肉質結實彈牙。

豬肉蘆筍卷
豬肉蘆筍卷
將薄切的豬肉卷著鮮嫩的蘆筍再串起烤,很考驗師傅的手工。軟綿的豬肉,滲透的油香跟爽脆的咬感交雜良久,大滿足。

鹿兒島產林檎紅薑卷
豬肉林檎紅薑卷
先將薑汁淋上角切的林檎(蘋果的日本語漢字),再以薄切的豬肉卷著烤,烤香的蘋果跟鮮甜微辛的薑汁交織在舌頭,加上豬肉的香軟及油香及外柔內爽脆的嚼感,一絕。

豬肝
豬肝
粉嫩重膠質感,豐盈飽滿而多汁。

西班牙黑豚肩肉
脂肪比例適中,幼嫩有致,香口Juicy。

芝士豬耳
芝士豬耳
豬耳膠質感重而有咬口,蓋面的咸牛肉芝士加上蔥花,口感豐富多彩。

厚切牛舌
厚切的牛舌非常有質感,結實彈牙,肉汁豐富,輔以少許塩及山椒粉調味,足矣。

燒白鱔
魚皮燒至金黃香脆,內裡鮮甜嫩幼滑,香口惹味。

豬生腸
彈牙有咬口,外皮富光澤,質感嫩滑,愈嚼愈有勁。

一藏豚骨拉麵
一藏豚骨拉麵
在居酒屋都能嚐到高質拉麵,著實意料之外,濃厚的豚骨湯頭煮至乳白色,證明足料老熬製,入口鮮甜清香,甚有水準;而直身的粗麵條口感煙韌,亦有足夠掛湯力,最後不知不覺即碗連湯乾了。

椰子雪葩
最後作結的是椰子雪葩,入口冰感幼滑,椰子味濃厚撲鼻,清甜可口。
  • 一藏豚骨拉麵
  • 西班牙黑豚肩肉
  • 鹿兒島產林檎紅薑卷
  • 豬顎骨肉
  • 豬肝慕絲
2018-07-08 156 浏览
阿妹食嘢一向都很刁鑽和有要求,今天為了慶祝自己的專科考試合格;特意叫埋我去食晚飯,又話一定給我一個驚喜。原來這間餐館位於銅鑼灣區, 新開張不久!店內裝潢以木系為主題,和風十足,牆架放滿清酒和梅酒,入到去感覺很悠閒和舒服,好有日本居酒屋風格。這間Mokumoku 主打是食豬。換句說話即是有些豬的特别部分也有得食,如猪心、肝、腎、腰、腸、脷,甚至豬腦亦可以有機會品嚐;卽時嚇了我一跳。而廚師以串燒形式烹調以供客人品嚐。首先頭盤來一個清新蒜子蕃茄沙律 ($28)蕃茄大大個很厚肉,爽口多汁和非常新鮮,配埋蒜子、青蔥同和風汁,入口甜甜酸酸,好醒胃。 豬肝慕斯 ($68)煙燻左的豬肝非常甘香,夠入味又不會太鹹,以醃漬蔔蘿和芝士一齊吃食落爽脆。車厘茄可中和膩感,配伴埋梳打餅,鬆脆可口,味道一流。刺身盛 (5kinds)($298)帶子圓渾飽滿 , 赤蝦都好彈牙爽口;三文魚, 油甘魚油脂豐富入口軟腍。平時很少食海膽的我今次見到它很有光澤和新鮮, 於是以青瓜片一齊吃,有入口即溶既感覺, 好滑溜鮮甜。Iberico 火腿 ($98/30g)火腿是選用西班牙南部嘅黑毛豬,製成火腿後經過長時間的風乾過程,所以未

首先頭盤來一個清新蒜子蕃茄沙律 ($28)
清新蒜子蕃茄沙律

豬肝慕斯 ($68)
豬肝慕斯

刺身盛 (5kinds)($298)
刺身盛 (5kinds)

Iberico 火腿 ($98/30g)
火腿是選用西班牙南部嘅黑毛豬,製成火腿後經過長時間的風乾過程,所以未食就已經聞到濃郁的鹹香味。 再以燒熱了的餐具盛載,能令火腿持續釋放更多油脂和甘香。
Iberico 火腿

網油豬腦卷 ($38)
豬腦卷外表像粒墨魚丸,色澤雪白。咬落質感軟綿綿,非常嫩滑;加上一層薄薄的豬網油包裹,食落甘香,配埋鬆脆芳香的櫻花蝦,增加味道層次。
網油豬腦卷

時令海鮮喜知次($580)
最後職員推介了日本出產的燒風乾喜知次。它是日本最矜貴的一種魚,風乾後才燒;令魚的鮮味更加突出和肉質更嫩滑。
時令海鮮喜知次 (1/2)

各式燒雜菜

整體而言,餐館職員態度很友善和親切,亦很細心地為我們介紹食物特色,盡顯廚師心思和高質食物新穎高質。
2018-07-04
2018-07-07 36 浏览
第一次聽到MokuMoku 呢個餐廳名, 覺得好可愛,名字的由來,原來係模仿豬嘅叫聲。呢一間餐廳,就係以豬為主打,夠特別。除咗以豬為主打,呢度都仲有各式各樣嘅海鮮,牛肉,刺身,烏冬同拉麵等等。mokumoku 沙律84元先嘗試佢哋嘅招牌 MokuMoku 沙律,以豚肉為主料,加新鮮雜菜同蒟蒻,好健康。灑上自家製醋汁,夠開胃。刺身盛五款298元黎到食日本野,我哋都慣左叫刺身作頭盤。唔好以為呢度淨係食豬肉,新鮮嘅刺身一樣有!呢個刺身見到咁開心。厚砌又新鮮。最鍾意牡丹蝦同厚肉帶子,超新鮮!當然海膽都係我的至愛!Ibérico 火腿 98元冷盤既黑毛豬風乾火腿食得多,呢度嘅火腿上碟前,再燒一下,令油份更香口,絶!味噌煮豬軟骨 52元豬軟骨,又係白食不厭嘅菜式。軟骨已經煮得入味,而且充滿膠質!百十郎黑面純米大吟釀82元一杯係時候嘆下清酒。呢度嘅清酒選擇非常之多,由一支到一杯都有。我哋經店員介紹,飲咗呢支清甜而特別既百十郎,好正!燒魚580元如果冇記錯,呢條係大條喜之次,原條細細隻燒食得多,呢條充滿魚肉嘅大條喜知次,真係第一次食到甘厚肉,充分魚油既鮮甜!唔係成日有,今晚可以食到真好彩!食左好多唔同

mokumoku 沙律84元

灑上自家製醋汁,夠開胃。

刺身盛五款298元

呢個刺身見到咁開心。厚砌又新鮮。
最鍾意牡丹蝦同厚肉帶子,超新鮮!

當然海膽都係我的至愛!

Ibérico 火腿 98元

味噌煮豬軟骨 52元

豬軟骨,又係白食不厭嘅菜式。

軟骨已經煮得入味,而且充滿膠質!

百十郎黑面純米大吟釀82元一杯

係時候嘆下清酒。

燒魚580元

唔係成日有,今晚可以食到真好彩!

食左好多唔同嘅串燒,為左方便 share , 仲有呢個可愛既工具幫手,超讚!

我推薦以下三款:

年糕豬肉卷48元

年糕燒後煙煙勒勒,好有彈性。加上醬汁和紫菜,味濃而層次豐富。

露筍豬肉卷32元

清新標準之作。有露筍,吃上來清爽可口。

豬腰子28元

第一次食燒豬腰。。。。感覺係。。。真係好豬腰呵!

爽、脆、厚!

豬腰味濃,好豬腰哦!

最後來的小奶凍。

呢渡食飯,氣氛好,服務好。會再黎!

2018-07-06 33 浏览
今日經朋友介紹,嚟到呢間新開唔夠一個月嘅日本餐廳,佢同我講,呢間餐廳專門食豬既各部份。第一次聽到,有啲疑惑,如果唔鍾意食豬肉,或者唔想全部食肉的話,到底會唔會冇嘢食?結果我嘅擔心係多餘嘅,雖然話係豚肉專門店,依然有美味又新鮮嘅刺身,仲有牛肉、海鮮同各款日式小食,只要你有胃口,的確可以無限盡嘆!新開業,七點幾已全場爆滿!利害!前菜係蒜蓉醋汁蕃茄28元。當沙律食都唔錯!當然,都係要叫個招牌MokuMoku 沙律先夠本。豚肉、野菜、蒟蒻粒,新鮮又清新。食日本野,點都係要叫個刺身先安樂。五款刺身盛298元。有海膽、牡丹蝦、帶子、三文魚、劍魚,全部厚砌加新鮮,滿分!滿足完刺身,我地叫左 “京姫匠” 純米大吟釀清酒78元一杯,呢支清酒好純,好易入口,清清甜甜,好易入口,女仕都會好中意。味噌煮日本蘿白、魚餅、蒟蒻,食上去有啲似關東煮,但係關東煮不用味噌,呢渡用味噌煮,更添風味!另外一個風味之作,係我極度中意既味噌煮豬手 36元,港式用豉油整,日式用味噌整。味噌除咗香之外,做得非常之入味。而且豬手煮得好淋,輕易就可以將皮肉分離,豬皮充滿膠質,好食到想encore!跟住試左上等豬脷串38元,薄砌豬脷,好

新開業,七點幾已全場爆滿!利害!

前菜係蒜蓉醋汁蕃茄28元。

當沙律食都唔錯!

當然,都係要叫個招牌MokuMoku 沙律先夠本。

豚肉、野菜、蒟蒻粒,新鮮又清新。

食日本野,點都係要叫個刺身先安樂。

五款刺身盛298元。

有海膽、牡丹蝦、帶子、三文魚、劍魚,全部厚砌加新鮮,滿分!

跟住試左上等豬脷串38元,薄砌豬脷,好爽口,值得一試!

林檎紅薑豬肉卷 34元

要講特色,呢個林檎紅薑豬肉卷真係好特別。林檎蘋果燒過後依舊爽脆,而且帶有梨香,好特別。

今次食左 MokuMoku, 價錢唔貴,食物多樣化,特別係可以試到好多新款豚肉串燒,值得推薦。