2018-11-21 32 浏览
為左唔食牛既我,朋友特登搵了這間豚肉出名的居酒屋,真係驚喜無限。自己本身已經很喜歡居酒屋的氣氛,店里職員友好積極的態度更令我喜歡這間店。講幾樣我覺得最喜出望外的菜式:第一樣一定要講既係店家自己製作的燒酎! 黎到居酒屋一定唔可以少左酒,我地叫左百香果,咖啡,荔枝,柚子黎試,非常出色!我個人最喜歡百香果第二樣推薦大家試既係豬腦串燒,係呀你無睇錯,見到時我地都爭扎左好耐試唔試,但食完,又唔錯wor! 店家整到好似一粒肉丸咁,咬落去有豬油香味,唔講唔知自己食緊個腦第三樣推薦既係刺身! 呢度啲刺身新鮮肥美,唔係行貨,大家放心食。其實可以推薦的真係有好多,基本上我同朋友仔都食得好開心,所有豬肉串燒一上枱你都會先聞到好香的燒肉味,隨便點就得,唔會令你失望

講幾樣我覺得最喜出望外的菜式:

2018-11-19 336 浏览
環境4分:樓上日式居酒屋格局,唔算好大,又有齊散座同吧位,夠casual,好有氣氛,可以畀四分。衛生5分:雖然個燒爐同廚房响吧位後面,但間舖都一D都冇好煙,抽氣好。枱面有個鐵桶放竹籤。又可以用個豬耙嚟將D串燒上面嘅食物分開,唔使整到成個嘴都係,絕對係有心思。另外就係間嘢有兩個大廁所,好乾淨,衛生可以畀五分。服務5分:服務員都好後生下,快手快腳,識得主動介紹招牌菜同解釋食材來源,又會成日替換D污漕碟,絕對係滿分表現。味道5分:1)      個蒜子蕃茄沙律好鮮甜,果D生蒜香得完全唔辣,真真好好食。2)      雞泡魚乾上台果陣時熱辣辣,食果陣時煙煙靭靭,飲啖啤酒食一條,唔覺唔覺好快食曬。3)      日本銀杏只係秋天收成,要食都要揀時候,食落口有少少甜,少少甘,好得意。4)      雞翼燒得好香,雞皮燒到脆卜卜,完全唔油,D肉仲好嫩。5)      豬喉軟骨串,呢樣嘢真係第一次食,食落口好脆,好似食緊軟骨咁樣,可以吞落肚。6)      上等豬脷串每串有兩塊大大塊豬脷,幾好咬口,燒到唔會好油膩。7)      燒羊架大件又juicy,有羊味但唔算好騷,質數可以媲美五星級酒店西餐廳。
環境4分:

雞泡魚乾
啤酒
上等豬脷串
燒羊架
8)      豬大腸串賣相比出面更加有日本feel,食落唔算脆卜卜果種,但有一陣煙煙靭靭嘅感覺。
豬大腸串
9)      豚肉露筍卷,露筍出面包住薄薄嘅豬肉片,燒得好香,食落唔過油膩。
豚肉露筍卷
10)  豚肉秋葵卷,大大條秋葵外面包住薄薄嘅豬肉,件頭勁過露筍豬肉卷,濕濕地,同時香脆又好味。
豚肉秋葵卷
11)  豚肉蒜心卷大約有四條至五條嘅蒜心,燒香佢,然後用薄薄嘅豚肉包住,食落唔會好肥膩,又有菜又有肉,包羅萬有。
豚肉蒜心卷
12)  豬顎骨肉串,呢個部位好軟淋,又夠油香,非常好食,好食到唔記得影相。

13)  一藏豚骨湯拉麵D麵好爽,個湯底非常濃郁,好有豬骨味,唔覺唔覺可以飲曬成碗湯。
一藏豚骨湯拉麵
樣樣嘢都好好食,冇可能扣分果隻,所以畀五分!

抵食4分:
輕鬆日式居酒屋環境,廚師即叫即响你面前燒嘢食,D串燒用心機制做,慢工出細貨,可以畀四分。

2018-11-16
豚肉秋葵卷
豚肉蒜心卷
一藏豚骨湯拉麵
2018-11-16 349 浏览
相約朋友放工後黎呢間日式居酒屋,之前經過見做緊新開張優惠全單有8折,就黎試一試燒酎同串燒!點知☕️🍾咖啡燒酎一試難忘,第二日已經再約左朋友下星期再黎飲過!順帶一提,侍應們都好好服務!一坐低就叫左兩杯水果燒酎,百香果水果豐富,酸中帶點甜,既開胃又能突顯酒味,荔枝則較甜,好喜歡百香果燒酎!正當飲完呢兩杯之際,諗住試下其他水果燒酎,經過侍應不停推介咖啡燒酎比我地後(其實一開始已經推介比我地,但我地婉拒左,因為想飲水果),卒之抵受唔住咖啡的誘惑,叫左一杯試下,點知好味到停唔到口!咖啡味道超級香濃,遇上燒酎甘濃可口,仲有陣陣回甘,太好飲唔小心飲完一杯又一杯!首先黎既前菜係蕃茄,蕃茄本身好開胃,加埋蔥蒜同豉油就已經好惹味!刺身好新鮮,三文魚尤其肥美!帶子同蝦都好鮮甜!煙燻過的豬腩肉完全沒有油膩的感覺!味噌煮豬軟骨煮得入味,不會太咸或太濃味!白金豚即黑白豬混種,比較肥美,肉質爽口,口感不錯!再點了兩串豚肉!豬腦好肥美,一口咬會爆漿,特別的好吃,值得一試!餐廳最後送左杯甜品比我地,係抹茶奶凍,抹茶味道濃郁,好消滯!

百香果燒酎,荔枝燒酎

咖啡燒酎

前菜

刺身好新鮮,三文魚尤其肥美!帶子同蝦都好鮮甜!
刺身盛

煙燻過的豬腩肉完全沒有油膩的感覺!
煙燻豬腩

味噌煮豬軟骨煮得入味,不會太咸或太濃味!
味噌煮豬軟骨

白金豚即黑白豬混種,比較肥美,肉質爽口,口感不錯!
厚燒白金豚肉串

再點了兩串豚肉!
西班牙夾心肉,西班牙黑豚肩肉串

豬腦好肥美,一口咬會爆漿,特別的好吃,值得一試!
網油豬腦卷

西班牙夾心肉,西班牙黑豚肩肉串
網油豬腦卷
抹茶奶凍
2018-11-16 49 浏览
收左工幾個同事都想飲番杯輕鬆下,行到厚福街依條街多食店多選擇,發現一間少有嘅專門食豬串燒嘅專門店,大家都好有興趣一試! 上到十六樓地方唔算太大間,居酒屋模式環境也不錯, 牆上用左 隻大肥豬作裝飾,好配合猪嘅主題。仲有隻西班牙火班~一坐低大家首先揀酒先,我地揀左 一杯九十毫升/ 68元味比較清淡,我地喜歡逐杯叫可以試多幾種口味。另一隻係依款味道比較濃而順喉。唔錯!西班牙夾心肉 / 76元 2串燒得面層焦香而多汁,肉質嫩滑,有肉味。豬顎骨肉 / 76元 / 2串肉質夠爽!西班牙黑豚肩肉串 / 76元肉味濃比較甜美!豬大腸 / 68元 / 2串有”趙”頭!口感彈牙!有種油脂嘅甘香!豬喉軟骨串 / 68元 / 2 串卜卜脆有咬口!佐酒真係好滋味!紫蘇豬肉卷 / 32元 薄薄嘅肉好 鮮甜加上紫蘇葉獨特嘅香味口感清爽!所有肉嘅調味都好簡單而鮮味。個個都話好味同好滿足!侍應成晚服務都 殷勤!最後依個燒飯團仲好味!明太子~燒飯團 / 38元就好似食緊煲仔飯嘅飯焦咁~卜卜脆好香囗!真係冇得 輸!食埋個滑滑綠茶甜品~完美!

仲有隻西班牙火班~

一坐低大家首先揀酒先,我地揀左[赤武F吟釀] 一杯
九十毫升/ 68元
味比較清淡,我地喜歡逐杯叫可以試多幾種口味。

另一隻係[北鹿生酰本釀造〕
九十毫升/ 55元 / 杯

依款味道比較濃而順喉。唔錯!

西班牙夾心肉 / 76元 2串
燒得面層焦香而多汁,肉質嫩滑,有肉味。

豬顎骨肉 / 76元 / 2串
肉質夠爽!
西班牙黑豚肩肉串 / 76元
肉味濃比較甜美!

豬大腸 / 68元 / 2串
有”趙”頭!口感彈牙!有種油脂嘅甘香!

豬喉軟骨串 / 68元 / 2 串
卜卜脆有咬口!佐酒真係好滋味!

紫蘇豬肉卷 / 32元
薄薄嘅肉好 鮮甜加上紫蘇葉獨特嘅香味口感清爽!

最後依個燒飯團仲好味!
明太子~燒飯團 / 38元
就好似食緊煲仔飯嘅飯焦咁~卜卜脆好香囗!真係冇得 輸!

食埋個滑滑綠茶甜品
完美!
2018-11-13
  • 燒飯團, 豬大腸串, 西班牙夾心肉, 紫蘇葉豬肉串,豬顎骨肉串,
2018-11-15 231 浏览
今晚約了舊日學詠春的師兄弟吃飯, 他們不祇打得, 食得又飲得, 所以要揀個適合大家的餐廳聚聚, 吹吹水.在 Open Rice 看了又看, 大家决定食串燒, Mokumoku Yakiton, 居酒屋形式, 可以暢談, 食個, 飲個, 痛快.  餐廳日式居酒屋格局, 有磯燒爐, 吧位及大酒櫃. 看見牆上的豬, 大家容易想想吃那一部位店員安排坐低後, 大師兄先叫啤酒, 冰凉愉快, 開始回憶想當年. 食物由我來點. 蒜子蕃茄沙律蕃茄夾生蒜調味, 入口帶酸美美,  好開胃.第一來個, 豬腩骨肉大家先頂頂肚, 豬腩骨肉燒得好香, 肉質鬆軟, 不肥也不太瘦, 有豬香!!燒牛舌串  惹味厚燒, 店內選用食材絕不馬虎, 夠哂厚身爽口師弟點了清酒, 雅乃智純米吟釀, 味道清爽, 和啤酒好不同.  慢慢飲配串燒最岩.師弟又點了 Prama Ham送酒極品.  肉質帶咸香, 越食越想食.白金豚林檎紅薑卷,  店員推介, 林檎是蘋果, 大家都想試.用白金豚肉包住蘋果,  豚肉外層薄而不肥, 上面米色薑汁, 入口有層次,  清爽醒胃.味噌煮豬手豬手炆得稔,  肉滑而不膩, 估不到甘好食.   師兄話食豬手打功
居酒屋形式, 可以暢談, 食個, 飲個, 痛快.
餐廳日式居酒屋格局, 有磯燒爐, 吧位及大酒櫃.
看見牆上的豬, 大家容易想想吃那一部位

食物由我來點. 蒜子蕃茄沙律
蕃茄夾生蒜調味, 入口帶酸美美,  好開胃.
第一來個, 豬腩骨肉
燒牛舌串
惹味厚燒, 店內選用食材絕不馬虎, 夠哂厚身爽口
師弟又點了 Prama Ham
送酒極品.  肉質帶咸香, 越食越想食.

味噌煮豬手
豬手炆得稔,  肉滑而不膩, 估不到甘好食.   師兄話食豬手打功夫手力更夠.
白膳串
除了食肉, 燒膳也不錯,   肉質細嫩, 營養豐富, 加一點點檸檬汁, 好正.
牛油啡菇
中場吃個燒冬菇真不錯,  冬菇有牛油香,  菇味濃郁,  鬆爽多汁.
雞翼
吃串燒必食, 皮烤得香, 肉滑, 可以多吃兩隻.
日本青椒芝士豬肉卷
日本青椒甜又爽,  用芝士豬肉做餡料,  美味又滋味.
日本銀杏
這是成年人小吃, 每人 4 粒剛剛好, 鹽燒銀杏, 稔稔軟軟, 好好食!
三文魚燒飯團
熱熱的燒飯團, 內有三文魚, 味道香口.  配紫菜同食, 有點韓國口味.
師傅富經驗, 燒物的時間控制得非常好, Mokumoku Yakiton 是間有特色的串燒店.  談天聚舊好好.
下次帶女友來, 她看見小豬群, 必定笑啊啊.
  • 豬腩骨肉
  • 白金豚林檎紅薑卷
  • 味噌煮豬手
  • 白膳串
與好友相约到尖沙咀晚餐兼談談天,他帶我到了厚福街藍馬商業大厦十六的一間日式料理店,原來是他同事介绍的一間新開的分店。内進一班員工齊高聲以日文叫出~大意是歡迎之類的口號! 店内佔约50個位,日式陳設,燈光柔和舒服,師父工作枱前設有吧枱,坐在吧枱位置可與師父近距離交流,很不錯! 原來這間店是以豬為主打的,而且還是全港首間以豬為主打!只做晚市,我俩都是食肉獸今晚一定大快朵頤了!配合主題豬豬 形狀的木杯墊和牙籤筒 都很可愛! 看Menu上的各項价目都很一般,不算貴!除了豬的不同 部位 串燒外還有其他選擇提供,其中有活海鲜刺身,湯,麵,飯,鷄翼也有些牛肉……等等。有肴當然要有酒!見師父炮製出的串燒香噴喷!在職员的介绍下我們選了; ( 杯 ) $ 65梅味濃濃!甜美順喉!不只有樽裝現成酒,還有自家釀製的果酒……前菜; 蕃茄凍沙律 $ 28味道酸酸甜甜帶蒜香味醬汁,蕃茄清爽非常清新!吃過豚肉串燒再吃這個可中和口腔油膩感。日本螺刺身 $ 298口感爽脆鲜甜有咬口!海水味,非常新鲜!三十六個月的西班牙火腿~Iberico火腿 $ 98用一塊有温度的白色瓷板暖着的上枱,還有小朶艳红玫瑰花 點啜
配合主題豬豬 形狀的木杯墊和牙籤筒 都很可愛!

看Menu上的各項价目都很一般,不算貴!

有肴當然要有酒!見師父炮製出的串燒香噴喷!
在職员的介绍下我們選了;
[群馬縣的京姬梅子酒] ( 杯 ) $ 65
梅味濃濃!甜美順喉!

不只有樽裝現成酒,還有自家釀製的果酒……

前菜;
蕃茄凍沙律 $ 28
味道酸酸甜甜帶蒜香味醬汁,蕃茄清爽非常清新!
吃過豚肉串燒再吃這個可中和口腔油膩感。

日本螺刺身 $ 298
口感爽脆鲜甜有咬口!海水味,非常新鲜!

三十六個月的西班牙火腿~
Iberico火腿 $ 98
用一塊有温度的白色瓷板暖着的上枱,還有小朶艳红玫瑰花 點啜著很有西班牙意境!
火腿口感甘香,肉質順滑!

我們輕鬆談着邊吃着猪的不同部位……
豬喉軟骨串 $ 68 ( 2串 )
爽而脆口感特别,淡淡椒塩调味剛刚好!
豬肝串 $ 56 (2串 )
質感细嫩而幼滑,外層微微爽脆,從末嚐過如此鲜美口感!讚!!
牛舌 (厚切 ) $ 58 (1串 )
甘香鬆軟爽口彈牙!
西班牙夾心肉和 西班牙黑豚肩肉串 $ 76 (各一串 )
肉味濃,有咬口。

秋葵肉卷 $ 58
清爽!肉味清甜!
以上所有的肉類也只是用了塩和胡椒等简單調味,所以吃到食材的原味!

今晚我們二人的聚會都感到自在愜意也是與舒服環境,有質素食物,熱誠周到 的招呼配合的!真閧心!下次會再去试其他的美食!
MoKu moku Yakiton 加油!!

2018-11-01
  • 燒豬肝
  • 西班牙火腿
  • 秋葵豬肉捲
  • 豬喉軟骨串
  • 日本螺刺身
2018-11-14 73 浏览
在尖沙咀工作的表妹又有好介紹, 今晚她帶我和表弟去尖沙咀厚福街樓上串燒店開餐,                                Mokumoku Yakiton, 打開電梯門, 看見招牌幾卡通化, 好醒目!不單招牌有豬仔, "笑門來福" 重有豬先生和豬太太迎接我們啊 !!我們今晚早放工, 表妹約好大家七點到, 店內仍未熱鬧, 我們正好可以揀位.  餐廳的微黃燈光,  給人舒適感覺.極大 Parma Ham, 好吸睛 !!檯面有精緻小豬用具.店員親切, 向我們推介餐廳的特色豬串燒, 其他食物也不少.表妹點食物, 大家和豬仔聊天開胃前菜送到, 每人一客,  蒜子蕃茄沙律餐廳用了紅潤多汁的日本蕃茄, 去了皮, 加了香口的生蒜子蓉, 醋汁, 入口酸酸甜甜, 有一種新鮮感.  表弟帶來 Motto Backbone Cabernet Souvignon 最受推祟的加州葡萄酒, 先開開胃, 酒香從酒杯散發, Cheers!!原來表弟又點了 Parma Ham 送酒, 好味好享受, 火腿肉質細膩香濃, 入口甘香.白金豚肉露筍卷   鮮嫩露筍用白金豚肉所包製, 既芬芳又清新.  西班牙夾
極大 Parma Ham, 好吸睛 !!
檯面有精緻小豬用具.
店員親切, 向我們推介餐廳的特色豬串燒,
其他食物也不少.
表妹點食物, 大家和豬仔聊天

開胃前菜送到, 每人一客,  蒜子蕃茄沙律
白金豚肉露筍卷
鮮嫩露筍用白金豚肉所包製, 既芬芳又清新.
西班牙夾心肉
燒的時間控制得非常好, 豬肉味道很突出, 肉質纖維細緻柔軟, 很好吃的一款串燒.
日本青椒仔
青椒仔稔甜, 有木魚絲作伴, 好睇好食
磯燒雞泡魚干
燒得香口細膩, 點些沙律醬, 美味魚干燒, 佐酒一流.
食下食下, 又碰碰杯, 又加點燒物

雞翼串
雞翼燒得金黃香口,  肉質滑嫩鮮甜.
豬喉軟骨串
第一次食, 軟骨鹹香微脆, 送酒一流.
月見免治豚肉串
串燒中之極品, 免治豚肉, 嚼來香潤好味, 蘸上溫泉蛋, 更添美味.
日本長蔥
吃到爽甜的效果, 不會稔.
串燒蠔
燒得焦香, 內裡蠔肉軟滑, 蠔味濃, 加少許海鹽吊味, 味更美,
燒飯團明太子
外皮飯焦燒得香口, 飯糰粘粘的好柔軟,  內有少咸味的明太子, 用紫菜包裹著吃, 滋味可口.
兩位老表都表示不想吃甜品,  所以叫了日本番薯仔,  入口甜甜, 便結束了今晚的串燒夜.
此店選材非常好, 價錢屬中等, 食物燒出有質素, 亮起我們吃的火花, 服務同環境都理想, 食得開心
小豬們下次見.
  • 白金豚肉露筍卷