2019-04-29 128 浏览
收工同同事去左Mini Friday 食dinner,好少去銀城廣場食野,今次都係同事推介。一入到去見地方都幾大,我book位嘅時候講想要window seat,餐廳話盡量安排。點知真係安排左窗邊Sofa位,咁我地可以坐耐d傾下計。個menu望落都算抵食,主菜都係2百頭到,我地仲叫左3杯特飲relax下。火焰脆燒德國咸豬手 $218 開頭以為普通脆豬手,點知上豬手時會喺我地面前點火,唔怪得豬手皮咁脆啦。當我地影完相,侍應會幫我地拎入廚房切開。水牛城雞翼 $68 唔好睇少呢隻Buffalo wings,食落都有d辣,雞皮醬汁好多,相當刺激。西班牙海鮮飯 $228 食西班牙海鮮炒飯一定要趁熱食,海鮮超足料,墨魚,青口,大蝦,魚柳。炒飯炒得乾身,最重要有海膽。

• 墨西哥脆片
  • 水牛城雞翼
  • 西班牙海鮮飯
  • 脆燒德國豬手
2019-04-29 199 浏览
黎到MK,好多餐廳擇,但今次黎度黎間MiniFirday,就可以話一次過滿足你三個願望喇。講講地點方面先,位置銀都廣場,行完街睇完戲去就一流喇。之後到環境,裝修有啲西日Fusion,非常高級,同另一半黎就岩晒。食物方面美國牛扒叫5成熟,外面煎到有坑紋,外表非常吸引。入面就岩岩好5成熟,好Juicy,而且有一陣Blue Cheese既味道,同牛扒好襯。另外佢仲有個澳州牛扒既Set,今次就無試,推薦大家可以一試。威靈頓牛扒,包皮非常乾脆好味,入面仲係5成熟黑松露薯條,上枱仲係好熱辣辣,配埋佢個黑松露醬就正晒火焰豬手,上枱後,再等一陣,職員就會拎d液體(我估係酒精),淋落個豬手度,再點火,豬手就會燃燒50秒度,加強外皮既酥脆,食落好岩送酒,叫埋1664 Tower就岩岩好。

食物方面

威靈頓牛扒,包皮非常乾脆好味,入面仲係5成熟

黑松露薯條,上枱仲係好熱辣辣,配埋佢個黑松露醬就正晒

5成熟美國牛扒
威靈頓牛
黑松露薯條
5成熟美國牛扒
威靈頓牛
黑松露薯條
  • 脆燒德國豬手
2019-04-27 88 浏览
初次光顧,用open rice book 試一試,用open rice 訂座主餐牌有88拆,所以一試小食,脆片,好油呀凱撒沙律清清淡淡$68沒有什麼特別一杯雜果賓治另外一杯薄荷特調(冇酒精)各$58味道不是太重溫泉蛋菠菜大啡菇$58,大啡菇上有芝士味和菠菜加溫泉蛋也很特別,一口咬下,蛋黃醬加菜,法式羊鞍寶雲蘇,我覺得麻麻地,唔夠羊味,也不鮮,即製疏乎厘班戟配雪糕,需時20分鐘,108,幾好食,但不熱辣辣
初次光顧,用open rice book
試一試,用open rice 訂座主餐牌有88拆,所以一試
小食,脆片,好油呀

凱撒沙律清清淡淡$68沒有什麼特別
一杯雜果賓治另外一杯薄荷特調(冇酒精)各$58味道不是太重
法式羊鞍寶雲蘇,我覺得麻麻地,唔夠羊味,也不鮮,
又是一個星期五的晚上,周末前夕,兩夫妻就做對無飯夫妻,外出用膳,撐撐檯腳吧!這晚的目的地是位於旺角銀城廣場的樓上西餐廳 Mini Friday。其實這餐廳我已來過數次,已算是識途老馬,因為對這餐廳的印象都不錯,所以久不久都會前來幫襯。這餐廳以開胃酸甜醬汁伴吃的餐前油炸小食對我來說並不陌生,這夜我早到餐廳,在等候老婆仔的時候,正好以之打發等候的時光。老婆仔到來後,我倆隨即在晚市套餐餐牌中點了兩款----「香煎鴨胸伴鴨肝配黑醋汁」($178)和「燒美國豬鞍扒配燒汁」($218),準備正式開餐。「田園沙律」以小玻璃瓶子盛載,份量不是太多,而且沙律醬汁偏酸,開胃就開胃了,但我就覺得太酸。「是日餐湯」材料豐富的「意大利雜菜湯」,味道不錯,也夠健康。「香煎鴨胸伴鴨肝配黑醋汁」的鴨肝十分大件,鴨胸也厚身多肉,這美味的主菜無疑是頗為邪惡的,但鴨胸的皮我倆只吃了少許,肥厚膏腴的鴨肝我們也只是一人吃了半件,只有粉嫩粉紅的鴨胸肉吃得比較多,我想都不算太過份吧!「燒美國豬鞍扒配燒汁」也好,表面呈現炭燒交叉紋理的豬鞍,肉質緊緻但不粗嚡,裡面仍有肉汁保存,啖啖肉的豬鞍都幾好味。「精選是日甜品」是小巧精緻的「芒果乳
是日餐湯」材料豐富的「意大利雜菜湯」,味道不錯,也夠健康。
精選是日甜品」是小巧精緻的「芒果乳酪慕絲餅」,芒果味的甜品我一向甚為喜歡,這慕絲餅既以芒果做主角,只要芒果不酸,自然能夠得到我的歡心。
至於餐飲,我與老婆仔就加錢分別點了「薄荷特調」和「熱情蘋果梳打」兩杯 Mocktail喝。我的「薄荷特調」其實即是 Virgin Mojito,清新解渴無難度。老婆仔的「熱情蘋果梳打」有熱情果與蘋果肉加持,開胃解渴同樣無難度。
兩夫妻靜靜地撐檯腳的星期五晚上,我倆便在這餐廳中度過。
  • 香煎鴨胸伴鴨肝配黑醋汁
2019-04-25 98 浏览
放工搵爸媽食飯,係旺角唔知食乜,跟住Openrice’黎到銀城呢間mini Friday,原來都幾多人食,坐低已經有個墨西哥脆片可以即刻食,好脆幾好食😂Set dinner 好抵食,有湯有沙律同野飲,所以叫左羊架set,加左個pizza 同埋疏乎厘pancake,唔太肚餓所以3個人都夠食😁羊架煎得幾香,同埋有3大件,夠”蘇”味,薯蓉都幾好。pizza好薄好脆,本身鐘意厚批既我都改左觀,唔油膩好香口,似似地食nachos😂重點係我既疏乎厘pancake,即整熱辣辣,蛋味好香,好疏乎,唔錯!

2019-04-25 70 浏览
食物好食,而且份量足夠,DIY Pasta抵食而且配搭選擇多,叫左黑松露忌廉汁配鴨胸意式燴飯,同行友人個個都話好食,跟餐仲送左甜品同沙律。另外,仲叫左黑松露薯條,炸得香脆。水牛城雞翼亦不錯,酸酸甜甜又夠多汁,作為開胃小食相當適合。
2019-04-22
庆祝纪念
生日
  • 水牛城雞翼
  • 水牛雞翼
2019-04-22 103 浏览
2019.4.7(星期日)同老公仔週末食好西~撐枱腳!雖然今天不是Happy Friday~但呢間Mini Friday 風評實在好正!於是同老公試一試~門面裝潢好懷舊別緻,內部裝修設計亦很有style,環境舒適寬敞,氣氛情調極佳!很適合情侶/三五知己慶祝食大餐,又或者休閒坐下來吹水談談心!雖然我們仲未點餐,但餐廳首先會送上呢盤餐前小食,墨西哥脆脆十分香脆,配上千島醬,酸酸甜甜,醒胃得黎味道又幾夾。我自己點左set dinner 「燒澳洲牛肉眼扒配黑松露燒汁」 $238;而老公就要左個「火焰脆燒德國咸豬手」$218~頭盤是田園沙律~用個小樽裝住好可愛別緻!味道清新開胃!然後到主菜澳洲肉眼扒,擺盤做得不錯!而重點係呢塊扒真得很好味!首先,肉眼扒好大塊,份量好夠!而且牛扒表面煎得好香口,而內裡肉汁仍好juicy! 整塊扒好夠肉味同扒香!肉質亦好軟好鬆化,絕非橡筋肉!配上黑松露燒汁好夾好合襯!我同老公真心盛讚,牛扒不但有咬口,而且多汁juicy,肉味極濃,此牛扒水準質素極高!到現在仍回味中老公點的德國豬手亦絕不遜色!首先豬手會原隻上碟,而職員會澆上一圈酒精,然後點火,火燒的視覺效果絕對是一流
2019.4.7(星期日)

頭盤是田園沙律~用個小樽裝住好可愛別緻!味道清新開胃!

老公點的德國豬手亦絕不遜色!首先豬手會原隻上碟,而職員會澆上一圈酒精,然後點火,火燒的視覺效果絕對是一流!

接著員工會為我們切好後再擺靚靚上碟

嘩,一大個豬手的份量真的很多,幾個人share食都可以。
豬手燒到外脆內軟,而且脆皮較薄,偏向似中式燒豬外皮而非傳統德國豬手燒到又硬又厚的外皮
豬手皮脆肉厚,我們都十分欣賞,可以encore再encore
加上醬汁酸菜味道更為提升!

最後是日甜品是這個有菠蘿味的小蛋糕🍰 十分好味
為呢個咁豐富的大餐完美作結。

整體而言,餐廳不論環境裝修,食物食材都好高質素!而且員工服務態度亦很好~絕對值得大力推薦
2019-04-06
  • 燒德國咸豬手
  • 安格斯牛柳肉
2019-04-21 102 浏览
見最近呢間餐廳評價唔錯,所以Weekend約咗朋友嚟試下。餐牌都有唔少選擇,set lunch仲好平添,我哋無食早餐,所以決定咩都叫啲!小食嗌咗王牌嘅咸蛋黄薯角,炸得好好,食落好有咸香味,好惹味!水牛城雞翼有6隻,雞翼都幾嫩滑,外皮炸完加埋個汁少少辣辣地幾香口野味。Set lunch方面會送個餐湯:羅宋湯,不過不失~冬陰公忌廉汁焗海鮮飯都幾抵食,飯底係炒飯底,幾香口!海鮮配料有大蝦、雪魚、八瓜魚仔、蜆。估唔到冬陰公配忌廉汁都幾match!水牛芝士薄餅中size,薄餅底都幾薄,唔驚食濟。面頭鋪滿芝士不得了,再加埋蕃茄味道好豐富!跟餐加左40蚊轉左桂圓紅棗茶同檸蜜玉桂茶,一壺都有6、7杯,好滋潤。最後甜品叫咗個心太軟配士多啤梨味雪糕,心太軟整得都幾唔錯,唔會話好甜,而且軟硬岩岩好!
見最近呢間餐廳評價唔錯,所以Weekend約咗朋友嚟試下。

Set lunch方面會送個餐湯:羅宋湯,不過不失~

為左慶祝同女朋友既紀念日,一早精心挑選左呢一間餐廳,因為見openrice評語唔錯,加上地方就腳,位於旺角。提早去到餐廳,因為出面落雨,座位比想像中寬敞,好彩request 到 Window seat,坐得舒服,所以女朋友很滿意。同埋坐低即刻有小食,雖然凍左,但都幾好好。員工成日都有巡視,確保你一舉手即刻有手見到。野食方面,嗌左個pasta set 加豬手,對於細食既我地,真係飽到上心口,味道整體都唔錯既另外,SL有搵餐廳幫手寫左朱古力字,餐廳呢個安排幾好,謝謝,識做既男朋友想俾個小驚喜女朋友,不妨一試。Drinks 方面嗌左一杯Asahi Draft,同埋一杯sex on the beach, average。整體黎講,野食,環境,服務都唔錯,值得推介!

同埋坐低即刻有小食,雖然凍左,但都幾好好。

員工成日都有巡視,確保你一舉手即刻有手見到。

整體黎講,野食,環境,服務都唔錯,值得推介!
2019-04-18
庆祝纪念
纪念日
  • 黑松露汁天使麵
2019-04-19 71 浏览
今日和朋友去了旺角的mini friday吃晚餐。環境唔錯,坐位闊落,坐得舒服。餐廳裝修幾有特色。餐前小吃:墨西哥脆片配千島醬,好香口好脆,配埋千島醬,非常夾。餐湯是雜菜湯,酸酸甜甜幾好飲,幾開胃。沙律好新鮮,幾好食,味道唔錯,生菜很爽口。燒澳洲牛肉眼扒配黑松露燒汁:牛扒選了7成熟,唔會韌,好鮮嫩,幾重肉味,好惹味,黑松露燒汁同牛扒又夾,真的不錯。而且這個肉眼扒餐只是$238,性價比幾高。餐飲點了熱檸水和咖啡,味道唔錯。餐廳有得選 DIY Pasta,有多種自選配搭,我和朋友選了蒜片欖油煙肉帶子虎蝦天使麵。蒜味幾香,煙肉咸咸地幾好食,帶子燒得好香口,虎蝦彈牙,不錯。甜品是芒果芝士餅,芒果味好甜,芝士餅幾滑,好好食。埋單才$513,食到高質牛扒,真的幾抵食。

餐廳裝修幾有特色。

餐湯是雜菜湯,酸酸甜甜幾好飲,幾開胃。

沙律好新鮮,幾好食,味道唔錯,生菜很爽口。

餐飲點了熱檸水和咖啡,味道唔錯。

甜品是芒果芝士餅,芒果味好甜,芝士餅幾滑,好好食。

埋單才$513,食到高質牛扒,真的幾抵食。
2019-04-18 75 浏览
4天假期前夕去左mini Friday🤣上到去都覺得幾似bar,餐廳都幾大,好多人食。聽就聽得多wellington beef, 都未食過, 今次見$288就叫左一份試下, 同埋叫左份buffalo wings, 仲有重點: soufflé pancake!!!Wellington beef 大概等左30分鐘, 送到黎真係好香, 酥皮好脆, 入面好多菇, 牛柳肉質不錯, 但略嫌唔夠咸😃不過真係幾好食!Buffalo wings正常! Soufflé pancake好好食!!好香蛋味!!

2019-04-17 67 浏览
同好友飯聚點梗係要搵間環境舒服可以慢慢傾計既地方,之前試過觀塘既mini friday覺得唔錯,今次就黎試試旺角既分店一坐低就有墨西哥脆脆,好味有脆脆點少得order酒精,我地就叫左around the world,酒精味唔算太重,易入口餐湯order左兩款唔同,分別係黑松露野菌湯同鮮蟹濃湯,兩個都好好飲,個人特別喜愛尤野菌湯,材料豐富,每一啖都係雜菌前菜係紅菜頭雜果沙律,紅菜頭健康清新,配埋雜果好fresh重頭戲黎喇,德國鹹豬手,以前一向麻麻地豬手,但試過一次真係上左癮,呢個火焰豬手仲會即場燒表演完仲會貼心切好晒,肉質外脆內軟,一d肥膩感都冇,好好味另一重頭戲係威靈頓牛柳,淨係外表已經好吸睛一切開已經流晒口水,外層酥皮包住牛柳,實屬誠意之作,牛柳火候控制啱啱好,好味最後既甜品有蘋果金寶,即時焗熱辣辣香噴噴,加埋雪糕中和好好味
一坐低就有墨西哥脆脆,好味
前菜係紅菜頭雜果沙律,紅菜頭健康清新,配埋雜果好fresh
表演完仲會貼心切好晒,肉質外脆內軟,一d肥膩感都冇,好好味
另一重頭戲係威靈頓牛柳,淨係外表已經好吸睛
2019-04-16 82 浏览
上星期5早收工,又準備放假,就想同同事去一個有得啤一啤舒舒服服既地方食野飲野。係Openrice search到Mini Friday, 見d野食都幾吸引就去左試試。同旺角既其他樓上餐廳一樣,都係餐廳獨佔全層的,餐廳設計同擺設似80,90年代風,可以影下相呃下like。食物選擇方面唔算特別多,但主要既都有齊,但個人認為最特別之處係有Beef Wellington,事關小妹冇食過,所以諗都冇諗就揀左。餐廳好好,未點餐已有chrips,加上叫左杯Asahi,迎接我既holiday。張相影到杯asahi勁高,而事實上都幾大杯,最後飲到我好飽。黑松露野菌湯本來以為好似平時一般既忌廉湯,但佢應該係切到蘑菇等湯料一粒粒,所以飲落有d似好香既湯飯咁,幾特別水牛城雞翼酸酸辣辣的雞翼,同事覺得有點辣所以食得2隻,但我覺得幾開胃的,俾我清哂Beef Wellington因為係第一次食,唔知好既定義係點,所以個人描述一下口感酥皮方面,係鬆脆同香牛油味的,唔會lum,亦唔會甩哂出黎牛肉係juicy的,切開已見到有d肉質唯一係我唔係好識切,同事切得好靚,但我刀工差,切到舊牛唔係咁好睇個人認為係好食的!法式羊鞍寶

黑松露野菌湯

Beef Wellington
因為係第一次食,唔知好既定義係點,所以個人描述一下口感
酥皮方面,係鬆脆同香牛油味的,唔會lum,亦唔會甩哂出黎
牛肉係juicy的,切開已見到有d肉質
個人認為係好食的!

法式羊鞍寶雲酥
羊架一上台已經聞到好香,可能係因為上面有d唔知係咪炸蒜既東東。
羊架感覺上比beef wellington更juicy,燒到仲有dd紅,岩岩好,令肉質幾嫩
特別影影個薯蓉,個人好喜歡!因為佢係有黑松露的!好香!如果有淨叫的話我下次可能會散叫一個haha

我地最後慢慢食,叫多左個心太軟,飽到媽媽都唔認得就走了。
2個人埋單total 800左右,叫左咁多野仲有beef wellington,個人認為都抵食,因為質素同舒服度都唔錯!
2019-04-12
  • Beef Wellington
上網見到呢間有威靈頓牛扒,加上全部好評,而且可以望街景,覺得氣氛唔錯,決定試試。星期一放工大概6:00到就去餐廳,當時餐廳人唔多,整個裝修好有格調燈光微暗好舒服,牆身仲有紅酒做裝飾。一坐低唔洗1分鐘已經有餐前小食,係類似雲吞脆片,點埋個醬好開胃。餐牌內容唔算多,但羊,豬,牛,魚都有齊曬,基本上西餐有既全部都有,所以我都覺得好難選擇最終決定叫威靈頓牛扒,原因係非常平!!竟然300蚊到就試到,平時係其他餐廳要起碼400-500先食到。粉嫩既顏色係基本,食落非常嫩滑,配合外脆既酥皮真係一流!! 實在不得不介紹,性價比太高每切一下都有少少牛汁滲出,所以每啖肉都好juicy食完主食當然都要試下甜品!其實蘋果批同心太軟都想試,但食唔到咁多所以最後取捨揀左心太軟。心太軟流心效果好正,唔係屬於最流質,反而係厚生少少既質感,有濃厚濃郁既效果,好好味!! 而且甜度剛剛好,唔算太甜,所以唔會漏

每切一下都有少少牛汁滲出,所以每啖肉都好juicy

2019-04-08
2019-04-15 60 浏览
今晚同朋友出開旺角,朋友推介位於銀城廣埸9樓的Mini Friday西餐廳。果然有驚喜。首先地點位於旺角,夠方便。店內佈置得好有氣氛,冷氣又夠,裝修得好特別。印象十分深刻。看完餐牌,食物款式很多。當然係叫我最喜歡食的水牛城雞翼,雞翼熱熱地,又脆又入味,一食再食,又夠新鮮,是即炸出來的。另外叫咗個千島海鲜薄餅,超有水準,薄餅是薄切的,千岛醬味道好濃。海鲜材料又特別多又夠新鲜。個人認為是必食的食物。另叫咗香草牛油焗田螺酥盒。田螺好入味,非常回味。另叫炸薯條配黑松露醬,薯條即炸,好新鮮,又有口感。飲品则叫咗椰林飄香,好有水準的飲品,另加一杯朝日beer,一邊飲酒,配合環境。特別有氣氛。最後叫咗個即製梳乎厘班戟配雪糕。好好食,雪糕又夠凍,班戟口感也做得很好。個人認為是物超所值的一餐。