Mini Friday最出名系威灵顿牛柳,见有唔少人都推介过!不过今次就无叫到,反而试左几款唔同嘅小食,最适合同朋友黎Happy hour或者食晚餐吹下水🗣**********<咸蛋黄薯角> $68薯角即叫即炸所以外脆内软,食嘅时候仲热辣辣,再加上咸蛋黄酱炒一炒,令每条薯角都沾上咸蛋黄味,起沙嘅咸蛋黄酱好惹味,真系食唔停口👅**********<香草牛油焗田螺酥盒> $88一客有四件焗田螺酥盒,系好适合share嘅小食,酥盒酿左黑松露薯蓉,再加上牛油田螺烤焗,味道层次分明🧈**********<明太子忌廉带子手卷粉> $148睇到手卷粉几特别就想试下,味道同口感其实有啲似螺丝粉,加左一条条嘅青豆做配料都几得意,整体份量一啲都唔吝啬🤪**********<温泉蛋菠菜大啡菇> $78原只大啡菇加上菠菜同埋温泉蛋,洒上芝士再轻轻炙烧表面,系中间切开蛋浆会流出黎嫁🍽**********<心太软配雪糕> $68最後叫埋个心太软做甜品,因为即叫即焗要等耐少少,内里嘅朱古力呈流心状态,两个人share啱啱好,真系好邪恶😈

<咸蛋黄薯角> $68

<香草牛油焗田螺酥盒> $88

<明太子忌廉带子手卷粉> $148

<温泉蛋菠菜大啡菇> $78

<心太软配雪糕> $68
2021-03-10 1984 浏览
难得放假,跟男朋友去旺角行街街,街上比周末少人,去银城上层的Mini Friday吃个午餐。获安排坐窗边位置,枱又大,非常舒适。趁着十二点大伙客人未到前,先拍下我挺喜欢的月球灯和鸟笼灯,昏暗的灯光很有情调。午餐全都是100元以内,还能选肉眼扒,非常适合食肉兽!餐汤是香草洋葱汤,味道清甜,洋葱煮得软软的,没有辛辣感,不错。先来我最期待的烧纽西兰肉眼扒配黑松露烧汁。两款突出的味道放一起却完全没有违和感,很有惊喜。肉眼扒煎得刚刚好,很容易切开。它的牛味浓郁,肉质香软,每一口都充满肉汁和牛的香味,正啊。黑松露汁没有抢去牛味,还加上一道香味,锦上添花。黑松露汁更可以捞饭吃,为软糯的珍珠米加上独特的香气。没想到香烤美国大鸡扒更甚惊喜。它煎得皮薄而香脆,怕吃鸡皮会胖却不舍得浪费。肉质嫩滑多汁,也是高水准之作。看,切开後又厚肉又布满肉汁,看着都知道有多软滑了吧,既juicy又美味。意粉有用橄榄油混过,条条分明,不会黏成一坨,同时也不会感到油腻,反而挺香口。混着咸香的黑椒汁一起吃,不知不觉就吃完了。最後,悠闲地喝个餐茶,看看街景,才慢慢离去。这个午餐实在很抵食!

获安排坐窗边位置,枱又大,非常舒适。

午餐全都是100元以内,还能选肉眼扒,非常适合食肉兽!

烧纽西兰肉眼扒配黑松露烧汁

黑松露汁更可以捞饭吃,为软糯的珍珠米加上独特的香气。

香烤美国大鸡扒

烧纽西兰肉眼扒配黑松露烧汁
香烤美国大鸡扒
2020-11-17 6294 浏览
呢间系西餐厅,本身都系谂住嚟食威灵顿牛柳之类的Dinner Set,但系一坐低嘅时候,见到佢呢一个宣传餐牌,宣传呢度嘅特色鸡翼,有柚子蜜糖、咸蛋、辣椒、胡椒等四款口味。因为太热气的缘故,我冇食晒四款,只系食咗其中三款,但都觉得真系几好食。第一款系柚子蜜糖鸡翼,首先鸡翼一定系新鲜热辣辣炸出嚟,放落咀嘅时候都仲好热,而且非常多汁,再加埋柚子蜜糖,就咁望落去,应该系真系直接系罐都笔出黎,再慢慢放落鸡翼嘅外层,所以味道都好Rich,而且佢嘅甜味亦都可以中和鸡翼嘅油腻感。下一款就系咸蛋黄酱鸡翼:鸡翼嘅外层涂上左咸蛋黄酱,而且炸得非常香脆,甜咸蛋黄亦变得好香脆,锺意重口味嘅人士应该会几锺意,好邪恶,但如果稍为重视健康嘅话,油腻+咸蛋黄呢个配搭可能要配塔下呢度嘅花茶中和一下。在下一款就系呢度嘅辣椒鸡翼:我自己就觉得呢一款系最刺激,因为真系用好辣嘅辣椒粉整出鸡翼,食嘅时候一定要配埋冻饮,如果饮热饮嘅话就真系gg了。我就叫咗杯冻Latte。最後亦都叫埋呢度嘅海鲜浓汤,海鲜浓汤里面有两只大虾、蚬肉、同埋鱼柳,呢个汤底系龙虾汤底嚟嘅,都几结下唔错。

下一款就系咸蛋黄酱鸡翼:

在下一款就系呢度嘅辣椒鸡翼:

我就叫咗杯冻Latte。

2020-11-16
2020-11-01 4410 浏览
今晚朋友约左小妹食minifriday, 好耐之前食过观塘分店觉得唔错, 今次就试下有冇新菜式😋! 入到餐厅虽然座位无观塘分店多, 不过胜在环境比较静而且有情调d, 菜式方面亦多左选择, 今次小妹就拣左一个Set同两款小食同朋友share, 边食边倾!墨西哥脆片一坐底就会摆系枱面, 比你边食住边拣野食, 口感香脆唔油腻!沙律🥗餐汤🥣维尼鸡翼🐔酸酸甜甜嘅柚子蜜🍊🍯沾满哂成只鸡翼, 咬落去热辣辣出哂烟, 外皮微脆内嫩几juicy, 非常开胃!咸蛋黄薯角薯角份量几多, 咸蛋黄味道极浓厚, 啖啖滋味😋, 不过小妹建议多人share!碳烧鹿儿岛极黑豚西冷扒配蓝莓烧汁🐖黑豚西冷肉质厚实, 口感软腍无猪羶味, 配菜方面有露荀bb,粟米🌽同薯蓉🥔, 薯蓉混合左黑松露, 口感幼滑, 几有诚意!焦糖布丁🍮蛋味浓郁, 质感较厚实, 不过不失是日甜品🍰士多啤梨慕丝蛋糕🍓🍰, 上层软滑, 下层系湿润嘅芒果味饼底, 味道几特别!

墨西哥脆片

沙律🥗

餐汤🥣

维尼鸡翼🐔

碳烧鹿儿岛极黑豚西冷扒配蓝莓烧汁🐖

焦糖布丁🍮
蛋味浓郁, 质感较厚实, 不过不失

是日甜品🍰
2020-10-27
  • 维尼鸡翼
今晚近近地又黎到旺角食西餐,mini friday 都食过好几次~不过一次比一次多人,没想到周一晚上都爆满。餐牌有单点,dinner set同diy pasta, 甜点同cocktail酒类。未点餐就会有一碟薄脆嘅前菜,份量都几多。叫左一个晚餐:有餐汤及沙律。沙律最特别有乳酸爆珠,口感特别。另叫左卡邦尼意粉及水牛城鸡翼水牛城鸡翼 $78 虽然餐厅出了时代抗翼系列有4款新口味,但我偏爱传统水牛城嘅酸同辣口味,共6只。卡邦尼扁意粉 $98 食落够creamy, 扁意粉挂汁力强,有埋温泉蛋加分。Dinner set: 黑松露忌廉花胶烩美国鸡扒 $168见佢酱汁几特别,平时又食牛扒较多。今次就试下鸡扒。鸡扒好大块又厚肉,食落嫩滑。黑松露忌廉口味嘅花胶真系第一次食到,黑松露味几浓郁,仲配埋黑松露薯蓉。晚餐加$1 甜品焦糖香蕉芝士蛋糕 食落焦糖同香蕉味道都几突出。最後叫左即制梳乎厘配雪糕 $108雪糕口感似雪葩,感觉似自家制。梳乎厘好似平时杯焗果种嘅变奏版,食落蛋糕感较重。

不过一次比一次多人,没想到周一晚上都爆满。

未点餐就会有一碟薄脆嘅前菜,份量都几多。

叫左一个晚餐:有餐汤及沙律。
沙律最特别有乳酸爆珠,口感特别。

另叫左卡邦尼意粉及水牛城鸡翼

水牛城鸡翼 $78

卡邦尼扁意粉 $98
食落够creamy, 扁意粉挂汁力强,有埋温泉蛋加分。

Dinner set: 黑松露忌廉花胶烩美国鸡扒 $168

晚餐加$1 甜品
焦糖香蕉芝士蛋糕 食落焦糖同香蕉味道都几突出。

最後叫左即制梳乎厘配雪糕 $108
雪糕口感似雪葩,感觉似自家制。
梳乎厘好似平时杯焗果种嘅变奏版,食落蛋糕感较重。
2020-10-19
  • 卡邦尼扁意粉
  • 黑松露忌廉花胶烩美国鸡扒
5天前 0 浏览
经过mongkok 呢间位於楼上几有情调嘅西餐厅 而且价钱绝对系经济我哋选左2个set lunch炭烧澳洲羊架配红酒烧汁-有薯菜 意粉或者饭选择 呢个set 简左意粉 份量好大 两个女仔绝对可以share一个 羊架足足有两只 啖啖肉唔会太羶 味道调得好啱 最重要系个set 唔洗一百蚊 绝对系超值 仲有餐汤同饮品烧纽西兰肉眼扒-份量好多 而且配埋黑松露薯蓉 好香滑应该加咗cream 好好食 肉眼扒基本上唔使点任何酱汁都已经牛味好浓 坐得舒服 价钱实惠 绝对系性价比极高
我哋选左2个set lunch
坐得舒服 价钱实惠 绝对系性价比极高
6天前 0 浏览
难得疫情稍为缓和, 所以就相约朋友到Mini Friday 一聚。当天入座率都几乎爆满🎉, 很受欢迎啊!另外值得一赞的是, 餐厅虽然不大, 但餐枱和餐枱之间都会保持一段距离, 座位都舒服, 不会显得焗促。最惊喜是: 每枱客人都能获得一份免费餐前小食- 脆炸小角仔, 味道和口感都不错😋, 脆炸度十足又有油腻感。今次我们点选了以下食物:1) 单点 - 火焰德国猪手 ($238)2) 单点 – 法式焗田螺 ($88)3) 套餐 – 白汁花胶鸡扒 + 沙律+ 是日餐汤+ 咖啡 ($168)+ $1 换购的芒果芝士旦糕先说火焰德国猪手, 味道及卖相都一流👍🏻, 也没什麽可挑剔, 是一个很出色的菜肴, 个人认为此猪手可以算是必食之选。 至於配菜和酱汁方面, 则是传统的芥末酱和酸菜, 就算不加酱汁食用猪手, 都觉得相当好味, 脆炸的外层, 加上嫰滑的肉, 再热力🔥的加持下, 整份猪手都做得非常出色且不油腻。 至於令一个推介之选, 是白汁花胶鸡扒 , 虽然名字有点平凡, 并且个人认为花胶配鸡扒的配搭有点奇怪, 但结果出奇的好吃, 除了酱汁为这道菜肴提升不了外, 其鸡扒嫰滑情度, 可比美慢煮鸡肉的程度。

今次我们点选了以下食物:
1) 单点 - 火焰德国猪手 ($238)

2) 单点 – 法式焗田螺 ($88)

至於令一个推介之选, 是白汁花胶鸡扒 , 虽然名字有点平凡, 并且个人认为花胶配鸡扒的配搭有点奇怪, 但结果出奇的好吃, 除了酱汁为这道菜肴提升不了外, 其鸡扒嫰滑情度, 可比美慢煮鸡肉的程度。原以为外不显眼的配菜(包括甘荀/小粟米条)一定是冰鲜无味和很硬, 但食後才惊觉其配菜的新鲜及蔬菜原有的鲜味都保留起来, 即鲜甜又好味😃, 这个看得出厨师是很用心去为客人准备食品的❤️ 。

至於跟餐的沙律也很新鲜

加$1换的小小芝士旦糕, 卖相托盘也不错,味道很好,值得一试👍🏻!

• 火焰脆烧德国咸猪手
2021-04-13 4 浏览
皇牌威灵顿牛扒 $298本身谂住切四份,点知原来左右两份都系得酥皮,好彩旧牛柳够晒厚身所以都系抵食既。牛柳肉质嫰滑,牛味又够浓,点埋个酱就更惹味!唯一美中不足系牛中间既部份有少少唔够热。芝士温泉蛋焗牛脷薯粒 $108呢个小食又系好抵食,温泉蛋同芝士既份量多到可以每一旧薯仔同牛脷都点到,但我觉得牛脷可以就咁食,唔系既话会盖过牛味,而薯仔点芝士同温泉蛋就好match。
皇牌威灵顿牛扒 $298

芝士温泉蛋焗牛脷薯粒 $108

2021-04-12 0 浏览
🍴黄到金鸡翼 $58.系用左咸蛋黄酱去炸ge 鸡翼, 个皮食用时都仲系脆👍🏿 味道不过不失, 带有咸蛋黄酱ge 香同蛋黄咸味, 又唔会炸得太乾。.🍴烧纽西兰肉眼扒配黑松露烧汁跟意粉 $98.块牛扒份量都叫大块, 而且煎得岩岩好。切开d肉仲带有少少粉红, 唔会因为过熟而太韧或太生而有血水。食时, 仲食到淡淡黑松露味。.🍴香煎盲鱠柳配香草牛油炒杂菌跟饭 $68.一上菜就觉个卖相一般, 块鱼扒size不大, 而且鱼身比较单薄。味道上, 香草同白汁味盖过鱼本身的味道。口感普通。==环境上, 都叫整洁, 餐厅灯光昏暗为主。.个牛扒餐系唔错, 以lunch set黎讲价钱正常, 会推荐。牛扒煎得几好, 至於个黑松露汁是小妹系出面食牛扒时比较少见, 黑松露本身个味都好香。
🍴黄到金鸡翼 $58
🍴烧纽西兰肉眼扒配黑松露烧汁跟意粉 $98
🍴香煎盲鱠柳配香草牛油炒杂菌跟饭 $68
==

环境上, 都叫整洁, 餐厅灯光昏暗为主。
2021-04-10 0 浏览
今日4个人入去食饭,confirm booking果阵话有2小时既用餐时间,点知食左75分钟就开始赶人走,明明间餐厅仲有好多位,无客人等紧位waiter态度差,以呢个价位既餐厅黎讲不可接受食物普普通通,beef wellington无火腿,唔正宗,味道过得去不过感觉上overpriced,薯角同牛仔骨唔错,三文鱼无特别,正正常常一般黎讲只要间餐厅正正常常我都唔会写评语,呢间餐厅虽然食物过得去,但服务真系差到无人有,同价位下有唔少餐厅食物质素相近但服务好太多,无谓去呢间贴钱买难受
waiter态度差,以呢个价位既餐厅黎讲不可接受
2021-04-10
  • 咸蛋黄薯角
近排朋友生日,带咗佢食个Birthday Lunch,食完顺便去行下附近嘅市集,今次用咗Openrice book位仲有多88折添,几抵食又高质!😎 店员安排我地坐窗边4人枱位置,又可以望下街境,非常舒适,环境唔错,静静地唔会好多人好嘈~ 好适合三五知己嚟倾下计饭聚一下~😙 午市套餐全部都系100元以内,几抵食!😉1. 🐮烧纽西兰肉眼扒 配黑松露烧汁 ($98; 再有88折)虽然落单嘅时候职员无问到我想牛肉几成熟,但牛肉上枱时切开都比较粉嫩,大约7成熟,煎得刚刚好,肉质几腍身,好容易切开,几香牛味又带点肉汁,又无咩肥肉!😍👍薯蓉好香牛油&黑松露味,食落几绵滑😋👍🏻2. 🐑炭烧香草羊扒配红酒烧汁 ($98; 再有88折)羊扒带点羊羶味,肉质好软淋,肉质几嫩,又唔会好似其他餐厅咁多肥肉,配埋红酒烧汁,食落好夹!😝👍 🍝意粉软硬度刚刚好,应该用了蒜蓉&橄榄油炒过,条条分明,食落好香,加埋红酒烧汁一齐食,好香好好食,好想加意粉呀! 😛午市套餐仲包咗罗宋汤和餐饮👍罗宋汤味道正常发挥,反而餐饮冻咖啡就比较苦,要叫店员再加奶才中和到个苦味。3. 🐣咸蛋黄薯角 ($68; 再有88折)即叫即炸,外

1. 🐮烧纽西兰肉眼扒 配黑松露烧汁 [选配意粉] ($98; 再有88折)

薯蓉好香牛油&黑松露味,食落几绵滑😋👍🏻
烧纽西兰肉眼扒 配黑松露烧汁

2. 🐑炭烧香草羊扒配红酒烧汁 [选配薯菜] ($98; 再有88折)

炭烧香草羊扒配红酒烧汁

3. 🐣咸蛋黄薯角 ($68; 再有88折)

即叫即炸,外脆内软,再加埋咸蛋黄一齐炒,令到每条薯角都沾上咸蛋黄粒粒,食到底都见到大大粒咸蛋黄碎,真材实料,好惹味,食唔停口!😛 必叫嘅邪恶之选!😈

2021-03-27
庆祝纪念
烧纽西兰肉眼扒 配黑松露烧汁
炭烧香草羊扒配红酒烧汁
  • 烧纽西兰肉眼扒配黑松露烧汁
今天补祝一位朋友生日,寿星女从Open Rice看到这间有700多个正评的餐厅,便想去试试看。一入到餐厅,入座人数眼看也有7成入座,心想食物应该不错吧。我们四位食饭,有一位要迟到,我们先叫了饮品和小食薯条配黑松露酱。首先,薯条上枱时热辣辣无问题的,一入口发觉咸到pk!再把薯条拿近看看,看到的是一粒粒好粗既盐粒,食晒应该会有肾病!立刻叫侍应换过一份新的过来,走盐的。然後,第四位朋友已到齐,我地开始下单,我们叫了餐厅的主打菜式,威灵顿牛柳。蒜香炒杂菜,西班牙海鲜饭,芝士菠菜啡菇,蜗牛酥盒。接着,首先来的是芝士菠菜啡菇,这道菜是全餐饭是最正常的。之後个d简直就是我未试过的极品🤬蒜香炒杂菜,又水,又唔入味,蒜味还蒜味菜味还菜味,完全唔夹,好难食!威灵顿牛柳,去之前我都不抱大希望,始终价钱能反映一切,比外面餐厅便宜的威灵顿牛柳,里面旧牛柳过熟,无牛味,仲差过花园餐厅既扒。最极品肯定非西班牙海鲜炒饭莫属,最後上枱的西班牙海鲜炒饭,非常大碟,海鲜都很多,看似丰富,饭一吃落口,无味的,连一位口味非常淡的朋友也说这个饭没有味道,有颜色不过无味道,我食白饭仲好过佢,海鲜方面,所有海鲜似用水煮两下就放上个饭
就放上个饭面,海鲜又系无咩味道,完全同个西班牙饭解体,不似一味菜式。
成餐饭食到一肚气,我以前都做过差唔多价位的餐厅,又常常吃和这间餐厅差唔多价位的餐厅。未试过咁难食的体验,一间有700多个like的餐厅,我深信是买返黎的,看了我这篇食评的朋友,认真考虑是否要去吃,这个价钱可以有很多选择!请各位谨慎选择🤬🤬🤬🤬🤬🤬🤬🤬🤬🤬
2021-04-08
2021-04-08 0 浏览
牛扒好多筋,根本完全切唔开!猪扒又太熟完全是食不入口。套餐饮品太细杯!唔会再帮衬!点餐又落错单,食物味道很普通不似预期,别期望太大!环境勉强尚可接受!送餐速度很快!
2021-04-07
庆祝纪念
2021-04-05 0 浏览
环境非常岩聚会, 但人流比较多, 一定要预早预约😊食物主要都系以西餐为主❣️西冷扒7成熟, 但都所以有少少难咬, 最好下次要五成熟因为佢哋整系比出边熟得更多。鸡翼嘅汁都非常美味, 酸甜刚好, 龙虾海鲜蕃茄意粉啲肉啱啱好够嫩易入口, Pizza嘅皮够脆, 同埋芝士唔会太溜呢间最好早点预约因为人流真的很多,但场内得4位服务员可以服务大家,所以等候时间比较长,每样食物平均要等半个钟至45分钟所以最好早点去,早点落定单人均消费$200内
环境非常岩聚会, 但人流比较多, 一定要预早预约😊
食物主要都系以西餐为主❣️
鸡翼嘅汁都非常美味, 酸甜刚好,
龙虾海鲜蕃茄意粉啲肉啱啱好够嫩易入口,
Pizza嘅皮够脆, 同埋芝士唔会太溜

人均消费$200内
2021-03-31
2021-04-04 49 浏览
今日2个人叫左3样嘢: 西班牙海鲜饭、威灵顿牛柳、温泉蛋薯仔牛脷芝士小食(not sure the name)。饱到上心口。首先个饭睇落好靓,但啲海鲜麻麻,冇鲜味,而个饭得少少辣味,好似冇落盐咁,要$248左右,4个人share都够食,抵在龙虾,都多膏嘅,不过都系唔够鲜甜。之後个牛都ok,味道整体不错,个薯蓉都好好食(好似有少少黑松露),不过啲芦笋苦左啲。佢本身话牛五成熟,但切出嚟七成熟,相对老左少少,不过个汁同酥皮都好味。最後个小食味道都好,不过啲牛脷得几粒仔,份量唔够,唔系一片片,系一粒粒。加上薯仔占左好多位,太饱太济食唔晒。但个味同个酱都好好味。不过得几粒手脷就要$108,唔太抵。总结,食物味道大致不错,但某啲位有改善空间。

总结,食物味道大致不错,但某啲位有改善空间。