2020-06-17 94 浏览
Mini Friday仲記得上次你到銀城廣場9樓食日本嘢,見到隔離有一間Mini Friday,佢嘅裝修好華麗,而且仲有交響樂播放,令我記憶猶新😆,難得今日有時間,決定約朋友過嚟呢間好好Chill一下😚。。催淚雞翼$58上面沈滿調味料,一咬落去個辣味即刻攻出黎出😋,對於辣控嘅我覺得啱啱好,好入味,而且雞翼嘅肉質都好Juicy🤩。。芒果黑松露鮮蝦沙律$98第一眼見到呢道菜嚇咗一條,大大嚿冰就係我眼前😳,而正中間就係個沙律,黑松露味好重,配上鮮蝦嘅沙律,作為前菜非常之開胃🤣。。炸薯條配黑松露醬$58我發覺我愛上左黑松露😍,炸薯條配黑松露真係冇得輸,唔會太膩,而當中又有少少鹹味,真係好好食😋。而薯條本身都炸得非常之酥脆,唔想點黑松露醬嘅話,就咁食或者點茄汁都得,小食必點👍🏻。。火焰脆燒德國鹹豬手$238食呢道菜會有一個次序,首先店員會將個鹹豬手放棄我枱面,然後就係我眼前點火,當火食咗之後會再拎返入廚房有廚師幫我地切😁。豬手外皮好酥脆,而肉質嘅脂肪分布好均勻,咬落好嫩,同小編曾經喺德國柏林食過嘅豬手有得一比🤩。。皇牌威靈頓牛柳$298威靈頓牛柳係一道相當難煮的菜,今次呢間餐廳嘅威靈頓牛柳比我想
Mini Friday

催淚雞翼$58

芒果黑松露鮮蝦沙律$98

炸薯條配黑松露醬$58

火焰脆燒德國鹹豬手$238

皇牌威靈頓牛柳$298

威靈頓牛柳係一道相當難煮的菜,今次呢間餐廳嘅威靈頓牛柳比我想像中仲要出色😁,牛嘅肉質煮得啱啱好,一啲都唔韌,連埋個酥皮一齊食口感都好滑,牛味好濃,必食推介👅。
2020-06-16
  • 皇牌威靈頓牛柳
2020-06-17 67 浏览
今次同個大肚婆去旺角搵野食😸,唔想等位又要坐得舒服,而且佢腹中塊肉話想食西餐,就試下呢間!😽一坐到就有d趣趣比你食住先,頂一頂肚餓👆🏻炸薯條配黑松露醬😼薯條炸得好香口,黑松露醬反而淡口d👆🏻黑松露野菌湯😍大肚婆表示想飲,佢本人為黑松露忠實粉絲,個湯黑松露味都好濃,而且啲菇溶晒喺個湯裏面,偶爾會食到d菇嘅粒粒,口感唔錯👆🏻海鮮濃湯😿唔知係咪之前飲過其他太好飲既海鮮濃湯,入邊有帶子蜆肉同蝦呢個有種死咸既感覺,可以不試👆🏻自選蕃茄醬煙鴨胸天使麵(dinner set )😼不過不失,意粉炒得乾身,番茄醬幾香,好普通既煙鴨胸👆🏻美式BBQ豬肋排😼都係正常豬肋排,BBQ醬的確幾惹味,好彩烤得唔會好乾,肉汁仲要保留到.雖然冇試到佢既時代抗翼,但係其他野都可以一戰,好好懲罰下

👆🏻炸薯條配黑松露醬😼
薯條炸得好香口,黑松露醬反而淡口d

👆🏻黑松露野菌湯😍

👆🏻海鮮濃湯😿

👆🏻自選蕃茄醬煙鴨胸天使麵(dinner set )😼
不過不失,意粉炒得乾身,番茄醬幾香,好普通既煙鴨胸

👆🏻美式BBQ豬肋排😼
雖然冇試到佢既時代抗翼,但係其他野都可以一戰,好好懲罰下
2020-06-16
2020-06-14 405 浏览
一坐低已經有nachos食 好香脆 如果有醬點就更加正😝 野食都多選擇 又唔貴 攪到揀左好耐🙈皇牌威靈頓牛柳$298🐂第一次食威靈頓牛 好期待👉🏻👈🏻 睇落以為唔係好大份 但食落好夠飽 外表金黃 焗得好靚 酥皮好鬆脆 充滿牛油香 牛柳熟成度都令人滿意 好有牛味😋 唔韌 夠軟熟 配有黑松露薯蓉同蔬菜.DIY Pasta Set$158🍄🐓🍝套餐包沙律🥗 餐湯同飲品 Pasta揀左黑松露忌廉汁雞柳意式燴飯 沙律放左d爆珠 都幾特別😳 餐湯係羅宋湯 不過不失啦 飲品係凍檸茶🍹 如果大杯d就更加好😝 Risotto好大份😳 淡淡黑松露味撲鼻 雞柳嫩滑 唔漏 飽肚抵食😋.心太軟配雪糕$68甜品只要有朱古力/心太軟已經好想食😛 心太軟配朱古力雪糕 好味😋.呢間黃店質素都幾好 店員服務態度都好好 下次會再黎食其他野😋
一坐低已經有nachos食 好香脆 如果有醬點就更加正😝

2020-06-08
皇牌威靈頓牛柳
心太軟
2020-06-13 63 浏览
#cassiegomk-今日為大家介紹一間旺角黃店「Mini Friday」,主打多元化西餐,招牌菜有威靈頓牛柳、燒德國咸豬手等。餐廳環境燈光比較暗,幾有feel。菜式大多數自家首創,夠精緻特別,但價錢又不貴,性價比相當高。未落單之前,店員就送上墨西哥脆片,但係無醬,好似係送漏左。哈哈!🤣-小菜揀左溫泉蛋波菜大啡菇 ($68):看似平平無奇的大啡菇,切開一半時啲溫泉蛋汁會流出黎,配上菠菜和芝士,非常吸引!另外仲有香草牛油焗田螺酢酥盒($88) ,鬆脆酥盒裝著鮮甜焗田螺,散發陣陣香草牛油香味,口感層次豐富。另外仲有個黃到金雞翼套餐,不過太飽食唔到。😢-重點係個重量級西班牙海鮮飯,賣相漂亮又吸引,飯盛載於鐵鍋內,熱辣辣的,飯粒軟綿,主要配料為魷魚,鮮蝦,青口等等 加上紅紅的飯粒,顏色鮮艷吸引。海鮮好新鮮,而且份量多。本人最喜歡的就是蝦肉十分鮮甜入味,魷魚彈牙。👍🏿-味道評分▶️🌕🌕🌕🌕🌗 (4.5)抵食評分▶️🌕🌕🌕🌕🌑 (4)回購評分▶️🌕🌕🌕🌕🌑 (4)-➡️ Mini Friday (旺角)📍 旺角西洋菜南街2號銀城廣場9樓-IG: @cassiecwy/ @cassiegetfatFB:
#cassiegomk
味道評分▶️🌕🌕🌕🌕🌗 (4.5)
抵食評分▶️🌕🌕🌕🌕🌑 (4)
回購評分▶️🌕🌕🌕🌕🌑 (4)
➡️ Mini Friday (旺角)
📍 旺角西洋菜南街2號銀城廣場9樓
IG: @cassiecwy/ @cassiegetfat
FB: @cassiegotravel
2020-06-13 101 浏览
HAPPY WEDNESDAY就在Mini Friday...逢星期三下就就係同朋友聚會既時間最近先發現原來銀城樓上有餐廳環境非常寧靜舒適,夜晚黎會帶點浪漫我同朋友一人叫左一個lunch set有餐湯有飲品(茶/咖啡/汽水)朋友叫左黑松露忌廉焗牛柳粒飯$68燒紐西蘭肉眼扒配黑松露燒汁 $98超級大塊既牛扒煎到岩岩好有少少肉汁連埋飯一齊食另外我地仲叫左個水牛城雞翼$78做小食沙律菜加左黑醋汁同魚子做配菜雞翼帶少少微辣,非常惹味。Lunch set都幾多款揀個餐可以跟薯菜/飯/意粉時間由12:00-16:00價錢唔貴喎由$48-$98。餐牌上其他食物都很吸引,搵日要同老公夜晚黎撐枱腳浪漫下💐🍽

逢星期三下就就係同朋友聚會既時間
最近先發現原來銀城樓上有餐廳

環境非常寧靜舒適,夜晚黎會帶點浪漫

我同朋友一人叫左一個lunch set
有餐湯有飲品(茶/咖啡/汽水)

朋友叫左黑松露忌廉焗牛柳粒飯$68

燒紐西蘭肉眼扒配黑松露燒汁 $98
超級大塊既牛扒煎到岩岩好
有少少肉汁連埋飯一齊食

水牛城雞翼

另外我地仲叫左個水牛城雞翼$78做小食
沙律菜加左黑醋汁同魚子做配菜
雞翼帶少少微辣,非常惹味。

Lunch set都幾多款揀
個餐可以跟薯菜/飯/意粉
時間由12:00-16:00
價錢唔貴喎由$48-$98。

餐牌上其他食物都很吸引,
搵日要同老公夜晚
黎撐枱腳浪漫下💐🍽
2020-06-13 50 浏览
旺角要搵一間水準高嘅西餐都唔容易,但係呢一間餐廳令我覺得印象都幾深刻。入到黎餐廳已經滿咗人,但係好彩我哋都唔使排隊。我哋嗌左一個DIY意粉,呢個意粉我哋落足料嗌咗龍蝦加煙三文魚,個味我都覺得幾出而且都幾清淡,唔會好油或者好濃味。佢嘅芝士菠菜大蘑菇,個份量都幾大,而且入邊亦都有留心蛋。朋友好鍾意飲海鮮湯,佢話個海鮮湯味道都好濃郁。個人認為佢嘅心太軟做得幾好,外脆內軟,而且側邊做配埋士多啤梨雪糕,個味道都幾match。
2020-06-12 52 浏览
約左朋友係旺角既mini friday 食晚飯。我地嗌左一個DIY蒜蓉橄欖油菠菜煙三文魚龍蝦意粉,個set包埋餐湯、沙律同埋餐飲。另外再散叫左海鮮濃湯、美國肉眼扒、大啡菇、1 Jar passion Fruit Apple Soda同埋心太軟。整體來講質素正常,比較推薦既係大啡菇,肉眼排,鐘意濃湯既話海鮮濃湯都唔錯。意粉可能因為我地揀咗橄欖油嘅緣故,比較淡味。上菜速度快,待應都好友善。見到隔離枱嗌左個豬手好似好正咁。
2020-06-12 41 浏览
餐廳好受歡迎,基本上長時間都九成滿,環境幾靚,坐得尚算舒服。晚市佢有晚餐及散叫,餐牌食物選擇好多。黑松露薯條新鮮炸起,個黑松露汁好香。餐牌最令我想叫嘅係威靈頓牛柳,因為我好鍾意食酥皮,又好鍾意食牛。而且唔算好多地方有呢度菜式。威靈頓牛好大件,焗得熱辣辣,不過酥皮唔算酥脆,但有牛油香。入邊牛柳情粉紅色,肉質夠林,唔會太咸。另外仲有燒汁可以點。凱撒沙律配Parma ham,份量好夠多。沙律菜夠新鮮,parma ham有四小塊。

2020-06-12 38 浏览
環境唔錯的西餐晚市有晚餐,意粉類$158;其他主菜類晚餐$168至$258,跟湯、沙律及飲品。仲有加一蚊有是日甜品:泡芙。意粉類可自選意粉汁、意粉及配料。我哋揀咗香草汁鴨胸配天使麵,另外追加左蜆肉$20及龍蝦$48,感覺上好似豐富啲!跟餐田園沙律嘅沙律菜夠新鮮,有車厘茄,面上仲有麻醬。是日餐湯係忌廉湯。天使麵份量都幾多,配香草汁味道唔錯。甜品叫咗心太軟,呢個好食!朱古力流心夠濃郁,蛋糕熱辣辣,配埋雪糕。另外再叫咗菠蘿雪芭,成個菠蘿形,賣相好靚好得意。菠蘿雪芭甜甜酸酸,味道好食!

環境唔錯的西餐

。天使麵份量都幾多,配香草汁味道唔錯。

2020-06-11 95 浏览
一直好想試吓威靈頓牛柳,今日兩公婆去Mini Friday試吓。先講下呢個皇牌威靈頓牛柳,外脆內軟,略嫌牛柳有點過熟,且牛味不重,不過肉質軟滑,尚算可口。另外,我哋仲叫咗一個set dinner. Set dinner價錢相宜,我哋叫咗香煎三文魚柳配紅花忌廉汁。香煎三文魚如其名,真係煎得好香口,可見廚師技術十足,只是seasoning不夠入味,旁邊嘅薯蓉就好好味。呢度環境都算唔錯,坐得舒服,牆身掛滿紅酒都幾得意。

王牌威靈頓牛柳

呢度環境都算唔錯,坐得舒服,牆身掛滿紅酒都幾得意。
2020-06-09
王牌威靈頓牛柳
  • 皇牌威靈頓牛柳
入口即化咸豬手。服務水準卻令人費解疫情緩和,大家都好心急見下朋友仔朋友仔選了這間位於旺角的Mini Friday餐點都是朋友點的,所以忘記送菜的正確名字了。這頓晚餐有好的也有令人不愉快的地方。首先上台的是芒果沙律,天藍色的冰上放置著芒果沙律,賣相相當吸睛。小朋友看到非常開心。沙律就沒什麼特別,一般般。咸豬手上台時,有個點火環節,職員沒有事先告訴我們,就將食物放在沒有人坐的位置上。我們五個人坐,職員就放左第六個人的空置位置前面。大家都感到莫名奇妙,為何要放在沒人的位置,而不是放中間。當我們想搬去中間時,職員才說要點火,就突然點火了😅「滴汗」。當我趕緊想用相機拍下熊熊烈火🔥時,職員卻相當不識趣地站在豬手前面,心想等一會應該會行開吧。她卻站著不動😅就這樣,相片最後只能拍到微弱火光😅之後職員拿走去切,也是一聲不響的拿走,靜悄悄又將切好的豬手拿回來。咸豬手口感相當嫩,保留到肉汁同咸香,又不會太咸。豬手皮脆口適中,未算好香脆。但味道確是不錯,嫩口程度近乎入口即化,不用太使勁就能咬開。黑松露年糕$78,這道也很不錯,好香的黑松露令人吃完想再吃。不過年糕煮得未算均勻,九成是軟的,有部分卻煮得未夠軟。溫
入口即化咸豬手。服務水準卻令人費解

疫情緩和,大家都好心急見下朋友仔
朋友仔選了這間位於旺角的Mini Friday

溫泉蛋大啡菇都ok, 不過只有一件就貴了點。期間我們點了可樂,上台時看到那像紙杯大小的杯子中,放滿冰塊🧊,這竟賣$28一杯。我看一罐裝可樂應該可裝三個這份量的杯子吧。那麼好賺啊😅可樂成本很貴嗎?

最後叫甜品,朋友細細聲跟職員說要在甜品上寫生日快樂,職員聽完隔了一會,回來大大聲的跟我們全台人說,如果要寫字要在六點前說,現在沒辦法幫你寫。😅友人無奈回應,訂台時已註明生日。職員再回應,但你沒說要寫字,之後就走左去。再隔一陣,好像有個職位高一點的再回來大大聲的跟我們全台人,負責寫字的已下班,真的要六點前說才可以寫字😅職員再說,我們試試幫你寫啦😅我們已感到萬分掃興,原來的小驚喜都被完全打破了,而且職員的大聲回應害我們讓餐廳其他客人也在看,好像我們很麻煩似的,其實我們只問了一次。😅

朋友問心太軟配什麼雪糕,職員說不知道。朋友問可否要朱古力味?職員回應不知道配什麼味的。😅連打算去問一下都沒有,我們放棄了。最後來了三份甜品,心太軟配了朱古力味雪糕,朋友說心太軟很不錯。還有桃味雪芭,穩陣甜品不會有錯的了。
第三份是什麼呢?不是我們點的,一問之下才說原來是「生日」送的火焰🔥雪糕,底層也是朱古力。

原來生日有這個送,從來沒有職員提過。😅
總結來說,餐廳食物質素其實幾好,可以再來吃的。但服務質數真的令人費解,完全地掃興了整個飯局。看完這文章的你,還想去食的話,有心理準備就好了。

職員運作、對答、處事都一個字「亂」,但不是沒禮貌,只能說她們年紀小或沒有上級好好教導,所以錯漏百出,方寸大亂,而不懂得回應客戶。

愛美食的,可以一試。四個大人一個小孩,埋單九百幾算抵,大家都吃得很飽呢。
  • 火焰脆燒德國鹹豬手
💛火焰咸豬手💛🔸火焰脆燒德國咸豬手 $238Roasted Crispy German Pork Knuckle著晒火🔥嘅咸豬手,啱晒打卡😆店員喺我哋面前點火,等我哋影完相後,再切開豬手,方便食,幾貼心👍🏻豬手好大份,豬皮好香脆,肉質都幾嫩滑,加埋皮肉間薄薄嘅脂肪,幾惹味~除咗火焰🔥咸豬手,仲叫咗牛仔骨同「時代抗翼」入面嘅黃到金雞翼,兩樣都唔錯(≧∀≦)▫️🔸香草燒牛仔骨配蜜糖燒汁 Dinner Set $228Grilled Beef Ribs with Honey Gravy份量好多,有三塊!肉燒得啱啱好,唔韌,蜜汁🍯好好味,我同朋友舊舊都要點汁食😂覺得好食過豬手🙈▫️🔹黃到金雞翼 $58Chicken wings with salted egg sauce啲肉好嫩好juicy😋食得出雞翼外層嘅鹹蛋黃醬👍🏻時代抗翼仲有其他味揀,款款個名都幾特別💛~
💛火焰咸豬手💛

🔹黃到金雞翼 $58

2020-06-02
香草燒牛仔骨配蜜糖燒汁
2020-06-08 111 浏览
入座時枱面已放左小食,係脆ge,太餓可以食住揀野食。藍檸檬梳打味道還好,個人覺得甜左啲。黃到金雞翼啲黃非常好食,望落好油咁,但食落唔會覺得好肥,好香鹹蛋味。芒果黑松露鮮蝦沙律外觀好可愛,好似一個藍色壽包,沙律放左喺中間個洞度。好香黑松露味,蝦都好彈牙。龍蝦海鮮蕃茄意粉,有半隻龍蝦喺面,意粉口感同味道都不錯,仲有好多配菜混入。黑松露啡菇水牛芝士薄餅,餅底好薄好脆,芝士味好香濃,配合餅底食唔會好乾。火焰雪糕係朋友為我準備。最後仲有焦糖燉蛋。兩個女仔食,食淨少少意粉。
入座時枱面已放左小食,係脆ge,太餓可以食住揀野食。

藍檸檬梳打味道還好,個人覺得甜左啲。
藍檸檬梳打

芒果黑松露鮮蝦沙律

龍蝦海鮮蕃茄意粉

黑松露啡菇水牛芝士薄餅

火焰雪糕係朋友為我準備

最後仲有焦糖燉蛋。
焦糖燉蛋

兩個女仔食,食淨少少意粉。
庆祝纪念
生日
芒果黑松露鮮蝦沙律
龍蝦海鮮蕃茄意粉
黑松露啡菇水牛芝士薄餅
焦糖燉蛋
2020-06-07 48 浏览
重遊舊地平日的夜晚,店內都有8成入座率,所以想食,記得要book枱。芒果黑松露鮮蝦沙律🥗一黎到,外表真係好靚,影相一流📸。但唔只有外表,仲有內在。本身諗住沙律,會有好多沙律菜。點知,原來係全部都係鮮蝦🦐,芒果🥭就係面。開胃菜一流。有dinner set,當然叫下。西冷牛肉眼扒🥩肉眼扒5成,好大塊,唔算嚡口,肉味濃郁,配上薯蓉🥔,都幾好食。澳洲羊架🐏有3大件,每件都好肥美。肉質尚算淋,而且羊味足夠。跟餐有沙律菜🥗和餐飲☕,餐飲可以另加優惠價換特飲。甜品心太軟,🍫朱古力溶漿湧出,配埋朱古力雪糕,完美。
重遊舊地

芒果黑松露鮮蝦沙律🥗

有dinner set,當然叫下。

西冷牛肉眼扒🥩

澳洲羊架🐏
有3大件,每件都好肥美。肉質尚算淋,而且羊味足夠。

跟餐有沙律菜🥗和餐飲☕,餐飲可以另加優惠價換特飲。

甜品

心太軟,🍫朱古力溶漿湧出,配埋朱古力雪糕,完美。

2020-06-06 79 浏览
見到呢間係推薦餐廳,又咁多好評,一心抱住高期望黎試吓,現場都大量人等位前菜,味道好特別,好似油炸鬼的味道主菜叫左2個dinner set1)碳燒紐西蘭牛肉眼扒配黑松露燒汁叫左5成熟但係7成熟,牛扒冇牛味同唔似係碳燒,似蒸熟再煎過下,似足茶餐廳質素的牛扒但收貴價價錢,好失望2. 碳燒鹿兒島極黑豚西冷扒配藍莓燒汁都係一樣唔似係碳燒似蒸熟再煎,欠缺肉味,扒好厚身但肉質鞋身總結,係茶餐廳食物質素嘅但收緊西餐的價錢,抱住期待去食會好失望

前菜,味道好特別,好似油炸鬼的味道

主菜叫左2個dinner set

1)碳燒紐西蘭牛肉眼扒配黑松露燒汁
碳燒紐西蘭牛肉眼扒配黑松露燒汁

2. 碳燒鹿兒島極黑豚西冷扒配藍莓燒汁
都係一樣唔似係碳燒似蒸熟再煎,欠缺肉味,扒好厚身但肉質鞋身
碳燒鹿兒島極黑豚西冷扒配藍莓燒汁