2020-09-02 210 浏览
今日諗著食好啲,上openrice搵到呢間幾多好評,甘就試下啦~我同朋友就叫左個肉眼扒薯菜同羊架薯菜嘅set lunch,叫左杯凍檸水同凍檸茶。餐湯係蕃茄湯,但完全唔濃,好似水,飲左一半寧願飲返水。跟住嚟咗兩杯嘢飲,兩杯都係檸檬茶,甘唔緊要,換過。到個羊架同牛上枱時,見到變左飯😨 雖然最後換左,但個羊仲有啲飯黐咗喺上面,吸左啲汁好肉酸😤 個味道就一般啦,普普通通,入得口~最嬲嘅係佢個薯菜,個蕃茄煮到燶左,燶到甘點樣serve俾人?!?!蕃茄有幾貴,切多塊換過都唔駛1蚊啦!雖然係100蚊一個午餐就唔係好貴,但甘嘅質素仲差過茶餐廳嘅飯! 第一次食評會寫差評!

餐湯係蕃茄湯,但完全唔濃,好似水,飲左一半寧願飲返水。

跟住嚟咗兩杯嘢飲,兩杯都係檸檬茶,甘唔緊要,換過。

蕃茄有幾貴,切多塊換過都唔駛1蚊啦!

2020-09-02
2020-08-28 118 浏览
講起平價嘅西餐,我相信好多人都好驚中伏,但係今次亂揀嘅餐廳,都比我之前係旺角揀的來得不錯。我就揀咗個雞扒意大利粉,好彩佢啲意粉唔係茶餐廳嗰種lum曬漲曬嘅,反而我覺得佢煮得幾好食,雞扒都好大件,最後差啲食唔落朋友就叫咗個黑松露焗飯,我見其他枱好多人都揀咗呢個,下次一定要試吓

2020-08-17 175 浏览
🍴碳燒紐西蘭牛肉眼扒配黑松露燒汁 (Dinner Set) HKD258呢個set有齊沙律 餐湯 野飲同甜品 絕對係抵食之選👍🏻 講返塊扒先 小妹嗌左5成熟 但佢都係偏熟左少少 未去到好好食但肉質都可以 同埋都真係幾厚幾大塊🤪 值得一讚嘅係佢個黑松露汁 佢令到我食曬啲薯蓉😛 🍴香草牛油焗田螺酥盒HKD88田螺都幾大舊 下面有少少薯蓉 然後就好似食蛋撻仔咁食😹 有啲蒜蓉味 同埋佢個酥盒都唔硬身 當然最緊要係襯熱食啦👅 🍴黃到金雞翼 HKD58其實就姐係蛋黃雞翼 味道可以 如果再多返少少蛋黃就更好啦😋 🍴即製梳乎厘班戟配雪糕 HKD108個樣麻麻 個味都好麻麻好唔似核乎厘 個忌廉咁嘅液體有説不出的奇怪 我寧願就咁食個無味嘅😶有啲唔抵 唔太建議叫佢🤔 🍴草莓牛奶沙冰 HKD68堅好飲 好大杯 影相靚 酸酸甜甜咁好開胃 我不停飲😹 最滿意係呢杯野💓必叫題外話:咁呢我朋友生日 然後佢比左個火焰冧酒蛋糕我地 但係個火點著左得2秒佢又無講聲就點 完全影唔到🙃建議叫佢點火前講聲 同埋記得慶祝紀念日要提早講啊

🍴香草牛油焗田螺酥盒HKD88

🍴黃到金雞翼 HKD58
其實就姐係蛋黃雞翼 味道可以 如果再多返少少蛋黃就更好啦😋

🍴即製梳乎厘班戟配雪糕 HKD108

🍴草莓牛奶沙冰 HKD68

$300 (其他)
庆祝纪念
生日
2020-08-02 122 浏览
// Friday Savory Vibes 🤙🏻👅 //.TGIF! It’s finally the end of another busy week!🗓 Time to have some savory plates of deliciousness after having way too much stuff on my plate!🤪Have yourself a Happy Friday in Mini Friday!👅.▪️Grilled Lamb Chops w/ Red Wine Sauce▪️Rack ‘em up guys! Y’all know I’m a huge fan of lamb racks and lamb chops!🥩 I can never ignore them whenever I spot them on the menu!🤤It was super satisfying to be able to savor a lamb chop that’s soft, tender and succulent💦; and perfectly sea
// Friday Savory Vibes 🤙🏻👅 //
▪️Grilled Lamb Chops w/ Red Wine Sauce▪️[HK$98]
It was super satisfying to be able to savor a lamb chop that’s soft, tender and succulent💦; and perfectly seasoned with red wine sauce as well!🍷
Nothing’s more enjoyable than having a mouthful of lamb that’s meaty and greasy, all at once!❤️
▪️Grilled NZ Beef Ribeye Steak w/ Black Truffle Sauce▪️[HK$98]
If you’re a steak lover, you must try out this delectable slice of New Zealand ribeye steak; that’s specially cooked with black truffle sauce!🍴🖤
The ribeye steak itself was juicy and tender; and it was all covered in dainty herbs and black truffle sauce!😋 Love how toothsome the combination is when enjoying the ribeye with a twirl of al dente spaghetti!🍝
// 10% Service Charge 💞 //
炭燒香草羊扒配紅酒燒汁 Grilled Lamb Chops w/ Red Wine Sauce
燒紐西蘭肉眼扒配黑松露燒汁 Grilled NZ Beef Ribeye Steak w/ Black Truffle Sauce
  • Grilled NZ Beef Ribeye Steak w/ Black Truffle Sauce
  • Grilled Lamb Chops w/ Red Wine Sauce
  • 炭燒香草羊扒配紅酒燒汁
  • 燒紐西蘭肉眼扒配黑松露燒汁
  • 羅宋湯
  • 餐前小食
2020-08-02 175 浏览
銀城廣場shopping完,無意睇到九樓有Mini Friday,印像中之前曾經去過觀塘分店,味道不錯。Set lunch我點了意粉牛扒,朋友選擇薯蓉羊扒,店員專業問食物嘅選擇幾多成熟,我嘅牛扒肉質幼嫩,意粉應該有特別調過味道朋友嘅羊扒沒有騷味,算正常合格。飲品都係一概一樣,比較細杯,都係果句如果大杯啲會開心啲啦!旺角分店裝飾較為商業化,不過如果坐近窗邊,個view都幾好,坐喺度悠悠閑閑嘆番個午飯都唔錯。觀塘喺工廈則較為平民化,更設有免費自助吧,較為抵食。

朋友嘅羊扒沒有騷味,算正常合格。

飲品都係一概一樣,比較細杯,都係果句如果大杯啲會開心啲啦!

觀塘喺工廈則較為平民化,更設有免費自助吧,較為抵食。
2020-07-31 110 浏览
烤雞扒沙律嘅雞扒調味唔錯,又煮得幾嫩,份量比想像中多~ 沙律菜就普通羅馬生菜,不過不失~又叫咗炸魚薯條,炸魚個炸皮厚左啲,所以實際上魚肉唔算多 味道就正正常常~不過質地好似爛左啲?!等左有啲耐嘅菠菜溫泉蛋烤大啡菇,冇諗住佢咁細碟,有啲嚇親同男朋友一人一啖食晒,同想像味道差唔多,冇驚喜,呢個價錢來講貴咗啲。等咗超級耐嘅牛扒... 比order嘅5成熟明顯比較熟,肉質都比較un, 牛味都麻麻地。個汁又好一般,完全唔抵食

又叫咗炸魚薯條,炸魚個炸皮厚左啲,所以實際上魚肉唔算多
味道就正正常常~不過質地好似爛左啲?!

等左有啲耐嘅菠菜溫泉蛋烤大啡菇,冇諗住佢咁細碟,有啲嚇親

開頭booking左間餐廳同女朋友慶祝生日,去到職員禮貌好好,我地自備左蛋糕,佢地幫我地keep住,滿500元免切餅費,食物味道係正常,但不是好好味,環境算好氣氛,到尾聲拎番蛋糕食,叫左職員3次不同人,足足等左30分有啲無奈😒
開頭booking左間餐廳同女朋友慶祝生日,
食物味道係正常,但不是好好味,環境算好氣氛,
庆祝纪念
生日
2020-07-25 4235 浏览
上兩次食Mini Friday 已經係一年前既事,兩次都係同事請食lunch buffet,當時已經覺得buffet 黎講質素唔錯。早排經過朗豪坊附近,突然心血來潮,同朋友上左去銀坊廣場再戰Mini Friday! 不過真係第一次試佢既晚餐,而且上兩次都係喺觀塘食,今次算係試菜之旅 😋一出lift 就見到佢大大個招牌,嗰陣仲未有六點後禁令,入面係高朋滿座。由於唔想打擾到其他食客,所以冇影到室內嘅setting,不過都係西餐廳嘅設計,帶點昏暗。餐廳提供左好幾個餐牌,可以點晚市套餐,或者散叫每一道菜,仲黎個抗疫餐牌,非常有創意😂 我同朋友最後都係點左 set dinner,因為比較抵食,有前菜、餐湯、主食同埋加$1 換到既甜品!另外,本身一入到黎,枱上面已經擺左一盤玉米脆片,類似墨西哥Nachos 🇲🇽 我地試左幾塊,口感帶點脆,亦都有玉米片嘅味道,不過我地廢事食太飽品嘗唔到個dinner set,所以只係小嚐數口。好快店員就呈上左沙律同餐湯,田園沙律嘅主要材料有生菜、粟米🌽同蕃茄🍅,清新可口。沙律醬汁酸酸甜甜,都幾開胃。餐湯方面係羅宋湯,湯料係傳統採用嘅薯仔🥔、紅蘿蔔、芹菜/雜菜等等。我

餐湯方面係羅宋湯,湯料係傳統採用嘅薯仔🥔、紅蘿蔔、芹菜/雜菜等等。我估係有放到肉類熬製,因為餐湯鮮味十足,仲好似帶點奶油味,香濃細滑。

首先出爐嘅係朋友點嘅DIY 意粉餐(價值$158),我地揀左黑松露忌廉汁配雞柳扁意粉🍝 我地另外加左$20 追加煙三文魚,份量都幾足,抵食又好味 👍🏻

由於我同朋友都係黑松露愛好者,佢既醬汁好合我地心意,香口味濃😋 雞柳味道唔錯,食落幾嫩滑,而且好足料,啖啖肉~

意粉烹調時間岩岩好,軟硬適中,彈牙既口感得以保存,勾起左我地喺意大利食意粉嘅回憶🇮🇹

最後介紹下個煙三文魚,三文魚處於半熟狀態,口感依然係嫩滑,帶有咸香味。三文魚既油脂感雖然冇咁飽滿,但微微溢出魚油香,係另一種風味。

後來我點既碳燒紐西蘭牛肉眼扒(價值$258)都到左~ 炭燒過既牛扒離遠已經聞到陣陣香味,牛扒表面雖然燒熟左,但裡面仲係處於五成半熟既狀態,口感真係非常juicy!

其實我地食嘅途中有個小插曲,由於朋友覺得牛扒中間太生,所以我地好唔好意思地叫左店員幫我地拎入去再煎熟啲。店員非常樂意,二話不說就幫我地拎左入廚房,出返黎仲重新擺盤,令我地覺得好窩心👍🏻☺️

繼續介紹牛扒,牛扒既脂肪分佈非常均匀,咬落不但嫩滑,而且肉汁四溢。

旁邊嘅黑松露薯蓉唔單止香滑味美,仲有助清減食客口腔內既油膩感,咁就可以慢慢細味呢塊碳燒牛肉眼扒🔥🥩。

最後呈上嘅係$1 換購嘅甜品,chocolate brownie~ 本身仲好擔心會因為好飽而食唔落,點知呢道甜品非常小巧,朋友稱之為「一口糕」,因為真係可以一啖食完 😂 brownie 甜甜地,帶點朱古力既苦澀味,口感鬆軟。

當時我地掛住食,竟然唔記得左影餐飲,分別係凍檸茶同埋可樂,呢兩樣咁大眾化嘅野飲就唔多作介紹 😛🥤🍋☕️

總括而言,餐廳氣氛熱鬧,食物質素亦都滿意~ 店員既服務態度親切,等疫情消退之後,要再帶朋友去試其他菜式。
2020-07-09
  • 燒紐西蘭肉眼扒配黑松露燒汁
1K
2020-07-25 105 浏览
上次係隔離食日本野, 見到MINIFRIDAY痴埋一齊原來係同集團, 而且兩間都排哂長龍, 今日再次上黎銀城9樓, 不過就轉食西餐。餐廳環境燈光都營造得幾有情調, 坐位唔迫狹, 坐得舒服。意式焗牛肉丸 $78墊底既薯蓉幾香, 而肉丸口感札實, 加上蕃茄醬同面頭鋪上可拉絲芝士, 好味! 但略嫌肉丸焗得有D乾。香烤澳洲羊架 配薄荷燒汁 $238跟餐已有田園沙律, 餐湯同埋餐飲, 加$1仲有精選是日甜品, 不過都係次要, 羊架先係主角, 共有三隻中SIZE羊架, 煎得岩岩好, 羊架保持JUICY同軟腍既肉質, 近邊位既小小肥膏位仲好香添! 今日既甜品係BROWNIE, 朱古力味道濃郁, 不錯。即製梳乎厘班戟配雪糕$108即叫即焗, 賣相精緻, 梳乎厘好企身係面前動L動L咁好鬆軟, 一啖食落去. 蛋香同空氣感都十足! 加上鮮果, 淡忌廉同雪糕一齊食, 豐富又滿足!
餐廳環境燈光都營造得幾有情調, 坐位唔迫狹, 坐得舒服。

意式焗牛肉丸 $78

香烤澳洲羊架 配薄荷燒汁 $238

即製梳乎厘班戟配雪糕$108

黃店介紹💛每個Lunch Set 價錢由$48至$98 不等,包括有餐湯和飲品(茶/咖啡/汽水)而且不用加一😜-炭燒香草羊扒配紅酒燒汁🍖($98)有2件羊扒,羊扒脂肪唔算多😆煮到岩岩好ヾ(☆▽☆)有少少羶味而肉質嫩滑(´。• ᵕ •。`) ♡羊扒煎出嚟嘅賣相幾吸引☺️旁邊的配菜都幾好食(ノ*°▽°*)有豆角,薯仔🥔蕃茄🍅-燒紐西蘭肉眼扒配黑松露燒汁🥩 ($98)依塊牛扒都幾厚身😚肉質不算嫩滑😅配埋燒汁食都幾好食~不過不失的牛扒👍🏻-而餐湯和飲品的味道都不錯👍-Name🏠:Mini FridayLocation📌:旺角西洋菜南街2號銀城廣場9樓價錢💰: 炭燒香草羊扒配紅酒燒汁($98),燒紐西蘭肉眼扒配黑松露燒汁 ($98)

黃店介紹💛
每個Lunch Set 價錢由$48至$98 不等,
包括有餐湯和飲品(茶/咖啡/汽水)
而且不用加一😜
炭燒香草羊扒配紅酒燒汁🍖($98)
[可配飯🍚/意粉🍝/薯菜🌱]
有2件羊扒,
羊扒脂肪唔算多😆
煮到岩岩好ヾ(☆▽☆)
有少少羶味
而肉質嫩滑(´。• ᵕ •。`) ♡
羊扒煎出嚟嘅賣相幾吸引☺️
旁邊的配菜都幾好食(ノ*°▽°*)
有豆角,薯仔🥔蕃茄🍅
炭燒香草羊扒配紅酒燒汁

燒紐西蘭肉眼扒配黑松露燒汁🥩 ($98)
[可配飯🍚/意粉🍝/薯菜🌱]
依塊牛扒都幾厚身😚
肉質不算嫩滑😅
配埋燒汁食都幾好食~
不過不失的牛扒👍🏻

而餐湯和飲品的味道都不錯👍
Name🏠:Mini Friday
Location📌:旺角西洋菜南街2號銀城廣場9樓
炭燒香草羊扒配紅酒燒汁
2020-07-13 103 浏览
跟旁邊的日本野共用一個入口的迷你星期五,試過旁邊的質素不錯後,今次就來迷你星期五試試夜晚坐滿客的這邊超熱鬧,我們點了兩個晚餐加黃到金雞翼,算是這邊最抵吃的東西了食物:黃到金雞翼$58咸蛋黃很多,味道很好,雞翼肉夠多又肥厚!唯咸味不足所以很淡口,建議自行加些鹽吃吊出「咸」味套餐沙律沒有調味,只有加入了甜漿波波的雜菜沙律,如果你喜歡甜沙律的話是還不錯的紅湯就沒什麼特別,水準合格主菜:豬肋骨$188有整整五條肋骨,加上甜甜的燒烤汁,熟度剛好,是傳統的美味黑松露薯蓉帶少許松露香,薯味濃,也是不錯主菜:三文魚$208意料之外的好吃!三文魚七分熟軟嫩不柴,如果加多些咸味的話更佳!其醬汁番紅花汁黃黃的,不妨一試
食物:
黃到金雞翼$58
套餐

紅湯就沒什麼特別,水準合格
主菜:豬肋骨$188
有整整五條肋骨,加上甜甜的燒烤汁,熟度剛好,是傳統的美味

黑松露薯蓉帶少許松露香,薯味濃,也是不錯
主菜:三文魚$208

其醬汁番紅花汁黃黃的,不妨一試
2020-07-12 79 浏览
呢間西餐廳係網上略有名氣又幾多好評👀黑洞今次係第二次黎試咗幾款上次冇叫過嘅嘢👅-🔸黃到金雞翼( $58 )一系列時代抗翼 各有特色🤗黑洞揀咗鹹蛋黃醬雞翼半煎炸沾滿起沙鹹蛋好邪惡😍雞皮好脆口 忍唔住食晒🙈-🔸龍蝦蕃茄海鮮意粉( $168 )意粉配酸酸甜甜蕃茄醬好開胃 😗加埋半隻開邊龍蝦都幾豐富😋-🔸龍蝦西班牙海鮮飯( $238 )冇諗過份量咁多😂兩個人食唔晒黑洞覺得有返3-4個人share先好叫⚠️配料有魚柳 魷魚 大蝦 龍蝦炒飯底色水幾夠 但食落比較淡👉🏻👈🏻個人認為可以再重口味啲👅
呢間西餐廳係網上略有名氣又幾多好評👀
黑洞今次係第二次黎
試咗幾款上次冇叫過嘅嘢👅
🔸黃到金雞翼( $58 )

一系列時代抗翼 各有特色🤗
黑洞揀咗鹹蛋黃醬
雞翼半煎炸沾滿起沙鹹蛋好邪惡😍
雞皮好脆口 忍唔住食晒🙈
🔸龍蝦蕃茄海鮮意粉( $168 )

意粉配酸酸甜甜蕃茄醬好開胃 😗

加埋半隻開邊龍蝦都幾豐富😋
🔸龍蝦西班牙海鮮飯( $238 )

冇諗過份量咁多😂兩個人食唔晒
黑洞覺得有返3-4個人share先好叫⚠️
配料有魚柳 魷魚 大蝦 龍蝦

炒飯底色水幾夠 但食落比較淡👉🏻👈🏻
個人認為可以再重口味啲👅
2020-07-08 95 浏览
同朋友事隔七年再見,朋友話想食威靈頓牛柳,見到呢間西餐廳好似幾岀名又係黃店,於是就嚟一試。一嚟到侍應就奉上墨西哥脆餅比我地做餐前小食。而我地就嗌咗個威靈頓牛柳同一份pizza,本身仲打算嗌多份雞翼,不過侍應話嗌埋雞翼可能會太多,所以最後都無嗌到。威靈頓牛柳煮得剛剛好,唔會過熟,充滿牛肉本身肉汁,酥皮做得鬆脆👍🏻👍🏻而pizza 方面比想像中大份,係我鐘意嘅薄批,磨菇香濃,又唔會比芝士搶曬味👍🏻👍🏻整體感覺味道不錯,可以再試,唯一美中不足就係有限時,如果有得坐耐啲就更好!!

2020-07-08 77 浏览
必選DINNER SET @Mini Friday旺角西洋菜南街2號銀城廣場9樓9/F, Ginza Plaza, 2 Sai Yeung Choi Street South, Mong Kok幾個月前同朋友來過一次, DINNER SET 抵食又有水準, 而家餐廳的限聚令又解除了一在沒法出國旅行, 儲了很多$彈藥, 抱著吃了當去了心態, 來食多國西餐呢度燈花比較昏暗, 可以話有情調, 同埋服務都幾細心的。香煎三文魚柳 配 紅花忌廉汁 $208 DINNER SET 會配上田園沙律、是日餐湯、精選是日甜品、餐飲甜品兩三口就可以食曬, 唔會太滯紅花忌廉汁, 白汁同海鮮好夾架, 三文魚本身魚油豐富, 只要調味再煎香已經好好食。火焰脆燒德國咸豬手 $238 是搶眼之作, 一整隻在上台前會點一把火, 要把握機會拍照哦!!! 咸豬手是德國口味, 所以會偏鹹的, 表皮也是脆脆而帶有強烈的鹹味, 用會乾身有嚼勁,所以最好配上飲品來解膩。熊熊烈火, 很過癮, 是放IG 之選
必選DINNER SET @Mini Friday

旺角西洋菜南街2號銀城廣場9樓

呢度燈花比較昏暗, 可以話有情調, 同埋服務都幾細心的。

田園沙律、是日餐湯、精選是日甜品、餐飲

甜品兩三口就可以食曬, 唔會太滯

2020-07-07 58 浏览
香港食西餐嘅選擇其實都好多,今次揀左依間價位唔算太貴,但都意外好食!難怪平日夜晚都坐滿晒,所以真係記得要訂位。嘢食選擇都好多,沙律、意粉、薄餅、扒、小食、連西班牙炒飯都有!冇咩餐廳有西班牙炒飯($238)食,於是一見到就即刻叫左。一上菜真係嚇死人,大碟到呢,而且好足料,有小龍蝦、蝦、魚、墨魚同蜆。個飯比較乾身,味道幾濃,當然唔完全似西班牙食到嘅味道,但都真係好食!另外叫咗個黑松露啡菇水牛芝士薄餅($148),好驚喜!黑松露味道好平均同個菇好夾,再加埋個芝士味好濃,真係好邪惡。個薄批都焗得好脆,正!依間野食真係幾好,而且都坐得舒服,值得一試!

依間野食真係幾好,而且都坐得舒服,值得一試!