2022-06-07 357 浏览
餐廳從門口到室內都擺滿乾花裝飾,並注入唔少光影藝術元素,加上燈光微暗,環境感覺幾有情調🥰 Menu設計得似一本紀念冊,好有心思呢😍 ✨ Lunch Set❀ 餐湯或沙律 🥣粟米忌廉湯味道香甜又creamy,沙律菜加入日式胡麻醬好開胃❀ 鮮蕃茄大蝦意大利飯 🍅Risotto軟硬度適中,飯粒蘸滿新鮮蕃茄汁,食得出唔係用蕃茄膏整,酸甜又清新~蝦仁鮮甜爽彈,配埋蕃茄汁食好開胃☺️❀ 紅酒汁燴牛肋條配薯蓉 🐮牛肋條整得軟嫩多汁,牛味香濃又帶油脂香✨ 旁邊仲有幼滑creamy既薯蓉,配埋濃稠既紅酒醬汁食好惹味🥰❀ 水牛城雞翼 🐥雞翼外皮好香脆,肉質保持到嫩滑口感👍🏻 食落酸酸辣辣又帶少少甜味,唔太食得辣都會食到😍❀ French Cake 🍰表層有一塊朱古力片,中間就以蛋糕、朱古力及咖啡忌廉做唔同layer,味道香濃,配埋藍莓醬食落唔太甜膩✨❀ Matcha Moscow Mule 🍹兩杯mocktail賣相都好靚😍 木托盤配上花花裝飾,打卡一流👍🏻 依杯味道酸甜又帶清爽感,後勁帶陣陣抹茶香,整體味道較清新❀ Virgin Blueberry Mojito 🍹依杯顏色好夢幻🥰 藍莓味好濃郁,有微微薄

✨ Lunch Set

❀ 餐湯或沙律 🥣

❀ 鮮蕃茄大蝦意大利飯 🍅

❀ 紅酒汁燴牛肋條配薯蓉 🐮

❀ 水牛城雞翼 🐥

❀ French Cake 🍰

❀ Matcha Moscow Mule 🍹

❀ Virgin Blueberry Mojito 🍹
依杯顏色好夢幻🥰 藍莓味好濃郁,有微微薄荷及香甜味,酸甜開胃

2022-06-07 56 浏览
店名 Memoir 是取自於法文 memoire,解作記憶「記憶,就像一扇大門。只要將它打開,就會回憶起很多往事,有的讓我開心大笑,有的讓我傷心流淚。」餐廳門口設計已經好有心思,擺放了乾花做裝飾,打卡一流,餐廳以花和牆身的燈光配搭,營造出又浪漫又溫暖的感覺翻開餐牌,餐廳好用心設計,好像我們打開回憶錄,見到每一張相每一句子,滿滿的回憶返晒黎香煎三文魚配牛油檸檬汁($258)賣相吸引,擺盤好靚,三文魚魚皮帶焦香,三文魚煎得剛剛好,魚扒中央呈粉紅色,口感好柔滑。咖啡蛋糕($58)濃郁香醇的咖啡味道,不帶苦澀尾韻回甘檸檬茶($28)餐廳用上鮮榨檸檬汁,我非常喜歡,不會又苦又澀
店名 Memoir 是取自於法文 memoire,解作記憶

香煎三文魚配牛油檸檬汁($258)

咖啡蛋糕($58)
濃郁香醇的咖啡味道,不帶苦澀尾韻回甘

檸檬茶($28)
餐廳用上鮮榨檸檬汁,我非常喜歡,不會又苦又澀
💬特點 : 環境靚,氣氛寧靜有格調,牛的水準不錯💬🔸香煎澳洲10安士西冷扒配韓式燒肉汁🔸為全場最佳,這次點Medium, 有嚼勁,夠Juicy 牛味重,夠厚身,我會推薦,未點韓式燒肉汁限已經不錯。評分 : 🌕🌕🌕🌕🌑🔸燒鰻魚意大利飯🔸夠味,黏度適中,鰻魚大大條都好食。評分 : 🌕🌕🌕🌕🌑🔸炸洋蔥圈🔸 評分 : 🌕🌕🌕🌑🌑🔸Earl Grey Tea Panna Cotta 🔸朋友嫌甜度稍高,那可能因為Earl Grey 茶味的影響,但個人覺得比外面的Panna Cotta 更好食 因為味道更濃,而且很滑。評分 : 🌕🌕🌕🌗🌑🔸Matcha Moscow Mule 🔸又寫令我真的很興奮的飲品了,傳統上Moscow Mule 是伏特加 (Vodka), 辣薑啤(Spicy Ginger Beer),及青檸汁 (Lime Juice), 這杯沒有了Vodka , 改用抹茶,大家可以嘗試一下。評分 : 🌕🌕🌕🌑🌑▫️餐廳整體食物上乘,杯子都很精美,店員服務也友善,會懂得禮貌地告訴我快點吃西冷, 為求一張美照,有時候的確費盡心思,。😊
💬特點 : 環境靚,氣氛寧靜有格調,牛的水準不錯💬

🔸香煎澳洲10安士西冷扒配韓式燒肉汁🔸

評分 : 🌕🌕🌕🌕🌑

🔸燒鰻魚意大利飯🔸

夠味,黏度適中,鰻魚大大條都好食。

評分 : 🌕🌕🌕🌕🌑

• 水牛城雞翼
  • 烤紐西蘭肉眼扒9OZ配薯條
  • 14小時慢煮油封鴨脾
2022-06-06 36 浏览
端午節三日連假節目真係排得密密麻麻,狂歡過後又有冇留低深刻嘅回憶呢?😌今晚嚟到銅鑼灣呢間名為Memoir 精緻西餐廳😙Memoir意指回憶錄,一踏入門口,好難唔將注意力放喺牆上食客貼滿嘅留影🤩加上餐廳內投射出波紋光影,佈局設計簡約而別具格調👍🏻晚餐方面除咗 A La Carte,餐廳仲以佢地招牌菜式設計成6 Course Set Dinner for two🥳睇我地近期嘅食評更新速度就知,長假期我地都食到肚滿腸肥,6 Course菜式對我地嚟講似乎有啲吃力,美食當前都要識得量力而為嘅😝😝🥢龍蝦汁蟹肉意大利飯 $218Crab Meat Risotto with Lobster Sauce面頭蟹肉經處理連兩邊蟹鉗上碟😍細心嘅處理保留到蟹鉗完整,同時方便到食客進食,細細啜咬感覺俐落乾淨🙌🏻蟹肉微帶鮮甜,同香馥撲鼻嘅龍蝦汁成強烈對比😌與其叫龍蝦汁,其香濃程度直逼西式龍蝦湯🦞,意大利米盡收各家大成,每一口都食到蝦蟹嘅底蘊😛😛🥢溫泉蛋明太子卡邦尼扁意粉 $188Mentaiko Linguine Carbonara有啲食肆嘅溫泉蛋偶爾令人失望,照顧到溫泉蛋嘅生熟度,又可能忽略咗主菜嘅保溫🙈但Me

🥢龍蝦汁蟹肉意大利飯 $218

🥢溫泉蛋明太子卡邦尼扁意粉 $188
Mentaiko Linguine Carbonara
有啲食肆嘅溫泉蛋偶爾令人失望,照顧到溫泉蛋嘅生熟度,又可能忽略咗主菜嘅保溫🙈但Memoir主理嘅明太子Carbonara,善用啱啱烹調好嘅Carbonara餘溫🤤將微微熟過近生溫泉蛋,溫熱至半生熟狀態🥺細緻程度可見一斑😋明太子係軟綿嘅意粉之中帶來一絲口感變化,帶嚟日式精品西餐嘅體驗😝😝

🍮精選甜品 $48
甜品每日都唔同架☺️今日嘅Chef Dessert係咖啡蛋糕🥰擺盤好精緻😍而蛋糕層次好分明,咖啡味濃郁,口感香滑鬆軟👍🏻👍🏻
2022-06-06 35 浏览
好鍾意去登龍街覓食,登龍街除咗俾人嘅印象係拉麵舖林立之外,其實好多美食都可以喺度搵到,尤其是一啲上樓嘅餐廳,質素都好高㗎😋特別係永光中心,差唔多每一層都係食肆,今日我哋就試咗其中一間Memoir🥰一入門口就俾人一種好舒服嘅感覺,佢嘅燈光好柔和,裝修走簡約工業風,枱與枱之間空間都幾闊,非常適合情侶或者朋友聚會,而且佢嘅食物好高質,配搭創新🤩 Set dinner for two $638 🌟First Course — 精選餐湯呢日係龍蝦湯🦞,呢個湯好濃稠,一飲落就覺得佢用咗好多龍蝦殼去煲,感覺真材實料,飲完令我好期待下一個course🤩🌟Second Course — 豆腐牛油果配XO醬真係有俾呢道菜驚艶到🤩🤩 材料雖然非常簡單,但係食落味道好夾好平衡,牛油果好香而且熟度啱啱好,豆腐亦都唔會一夾即散,好香豆味,配埋佢嘅XO醬,真係好有層次,推薦大家揀呢一個小食😍🌟Third Course — 水牛城雞翼惹味嘅酸辣汁配上香脆嘅雞翼,雞翼keep到Juicy, 食完非常開胃,如果配埋酸忌廉就更好啦😆🌟Fourth Course — 日本廣島蠔燴意大利飯呢個真係超級推薦大家試🤩🤩🤩 廣島蠔

Set dinner for two $638

🌟First Course — 精選餐湯

🌟Second Course — 豆腐牛油果配XO醬

🌟Third Course — 水牛城雞翼

🌟Fourth Course — 日本廣島蠔燴意大利飯
呢個真係超級推薦大家試🤩🤩🤩 廣島蠔有五隻咁多,每隻都好飽滿😍 店員推介我哋將啲蠔整碎同意大利飯一齊食,味道會更好👍 忌廉意大利飯味道唔會太濃,撈埋蠔一齊食更加可以襯托出蠔嘅鮮甜,食到我哋停唔到口🤣

🌟Main Course — 16小時慢煮油封鴨髀
呢度嘅招牌菜式😎 味道好特別,用慢煮方式煮過嘅鴨髀果然係唔同啲,之前試過有啲鴨髀食落乾爭爭,呢個完全唔會,鴨髀肉好嫩👍 再配埋紅石榴同牛蒡做配菜,好正👍

🌟Dessert — 咖啡蛋糕
擺盤好靚好有誠意😍 咖啡蛋糕味道好濃郁,好咁食落有少少似tiramisu, 偏濕潤,作為呢餐一個完美ending☺️☺️

好滿意嘅一餐🥰🥰 一個set dinner有成六道菜咁多, 而且每一個course質素都好高,真係好有誠意👍 佢嘅餐牌仲係手製嘅,好靚好特別,呢間餐廳真心推薦比大家嚟試吓☺️

2022-06-02
  • 16小時慢煮油封鴨髀
  • 日本廣島蠔燴意大利飯
朋友推薦要試下銅鑼灣一間情調西餐廳𝕄𝕖𝕞𝕠𝕚𝕣 ,話環境不錯性價比幾高,招牌既慢煮油封鴨脾做得頗出色幾適合慶生。餐廳係銅鑼灣永光中心其中一層,以淺灰色主調配襯大量乾花裝飾同燈光效果,一出電梯已經感受到佢浪漫柔和氣氛。.晚飯時段到訪,餐廳有供應晚市套餐同ᴀ ʟᴀ ᴄᴀʀᴛᴇ,二人套餐有6 ᴄᴏᴜʀꜱᴇꜱ,價錢依挑選既主菜決定,由$638 – $718 不等。以同類西餐廳比較,都算經濟化算。餐廳英文名ᴍᴇᴍᴏɪʀ即係以回憶做主題,餐牌都襯番個主題係好似自家製既紀念冊一樣,幾靚幾有特色。.聽朋友意見挑選左鴨脾套餐$638,包括:.🍲ᴅᴀɪʟʏ ꜱᴏᴜᴘ ꜰᴏʀ ᴛᴡᴏ🍅ᴍᴏᴢᴢᴀʀᴇʟʟᴀ ᴄʜᴇᴇꜱᴇ & ᴛᴏᴍᴀᴛᴏ ᴡɪᴛʜ ꜰʀᴇꜱʜ ᴍɪɴᴛ & ʙᴀʟꜱᴀᴍɪᴄ ᴅʀᴇꜱꜱɪɴɢ🐮ʙᴇᴇꜰ ᴋᴏʀᴏᴋᴋᴇ🦀ᴄʀᴀʙ ᴍᴇᴀᴛ ʀɪꜱᴏᴛᴛᴏ ᴡɪᴛʜ ʟᴏʙꜱᴛᴇʀ ꜱᴀᴜᴄᴇ🦆16 ʜᴏᴜʀꜱ ꜱʟᴏᴡ ᴄᴏᴏᴋᴇᴅ ᴅᴜᴄᴋ ᴄᴏɴꜰɪᴛ🍰ᴅᴇꜱꜱᴇʀᴛ 精選甜品.是日餐湯係龍蝦湯,口感柔滑。.前菜以冷盤、沙律為主,揀左水牛芝士蕃茄配薄荷黑醋汁,黑醋汁配小番茄係健康開胃之選。
聽朋友意見挑選左鴨脾套餐$638,包括:
🍲ᴅᴀɪʟʏ ꜱᴏᴜᴘ ꜰᴏʀ ᴛᴡᴏ
🐮ʙᴇᴇꜰ ᴋᴏʀᴏᴋᴋᴇ
🍰ᴅᴇꜱꜱᴇʀᴛ 精選甜品
是日餐湯係龍蝦湯,口感柔滑。
小食同前菜一樣三選一,小食類屬於邪惡系列:有水牛城雞翼、炸洋蔥圈或者吉列牛肉薯餅選擇。揀左牛肉薯餅,剛炸起好香口,不過牛肉感唔算高。
主菜有意粉或者ʀɪꜱᴏᴛᴛᴏ選擇,揀嘅龍蝦汁蟹肉意大利飯有驚喜。蟹肉係蟹鉗位置大啖肉唔係蟹肉碎,當然份量唔多淺嚐系列。意大利飯有特色,係分開用龍蝦汁圍邊浸住,濕潤嘅意大利飯撈汁食不錯。
第二道主菜揀左佢哋招牌菜16小時慢煮油封鴨髀。嚴選黎自法國的鴨髀製作,經醃製後再慢煮16小時,所以做到肉質嫩滑,鴨騷味不濃,怕騷既朋友都可以試。配料伴以紅石榴同日式醃蘿蔔,以平衡油膩感。
訂位時同餐廳講係慶生晚飯,起初以為只係大路地甜品加隻字,但黎到超有驚喜。首先其實食飯途中,服務員話幫我地用手機影相留念,然後再用佢部機影,起初無特別為意用途。結果甜品時間開估,原來餐廳超有心地用左我地既寶麗來相整左張乾花手寫生日卡,送俾生日既同行者。甜品係小口朱古力蛋糕,插上蠟燭,再加埋一個印有餐廳名嘅鋼琴音樂盒播住生日歌一齊呈上。餐廳仲送左扎小乾花做生日禮物🎁,真係非常之有心思。
另外再飲埋杯檸檬茶飲品完美作結。
總結:就如餐廳牆身ꜱʟᴏɢᴀɴ所言“ᴅᴏɴ’ᴛ ᴡᴀɴᴅᴇʀ ᴛᴏ ᴡʜᴀᴛ’ꜱ ᴄᴏᴍɪɴɢ ɴᴇxᴛ. ᴄʜᴇʀɪꜱʜ ᴛʜɪꜱ ᴍᴏᴍᴇɴᴛ.” 大家要活在同珍惜當下。𝕄𝕖𝕞𝕠𝕚𝕣餐廳確實帶左美好既一個晚上俾我地。
不專業食評 nei.foodie
龍蝦湯
水牛芝士蕃茄配薄荷黑醋汁
庆祝纪念
生日
龍蝦湯
水牛芝士蕃茄配薄荷黑醋汁
2022-06-05 38 浏览
唔需要高空景色,海景,這裏由門口去到店內,燈光昏暗加上花花做裝飾,都好種浪漫嘅氣氛💕🍴食物🍴Lunch Menu(湯/沙律,飲品)🎃南瓜湯:好香甜,口感滑溜,帶起開胃感。✨蒜香辣帆立貝扁意粉$118: 可以揀少辣/走辣,朋友叫走辣,意粉充滿蒜香味,帆立貝份量有4粒,而且size大又鮮味😋🥩香煎澳洲西冷配韓式燒肉汁$198: 朋友不吃太生的,所以order了7成熟,切開沒有overcook👍🏻有肉汁,牛味幾濃厚,燒汁味道甜甜地幾特別!加分位仲有薯條,脆卜卜熱辣辣的~還可以加配甜品或者小食,不過當日我哋晏咗佢地差唔多落場,所以小食唔再供應🥲下次會嚟試吓佢哋嘅晚餐先~

🍴食物🍴
Lunch Menu(湯/沙律,飲品)

🎃南瓜湯:好香甜,口感滑溜,帶起開胃感。

• 蒜香辣帆立貝扁意粉
小編幫朋友farewell😭特登揀咗間靚餐廳餞行喺銅鑼灣登龍街嗰到~位置好方便😎去到環境非常好👍🏻 好有情調好舒服出口同入面都幾多打卡位 但餐廳唔算大😗食物質素不錯 推❗️📍2人餐 ($718)前菜:南瓜忌廉湯/ 水牛芝士蕃茄配黑醋汁南瓜忌廉湯好正 好重南瓜味🎃熱既湯真係幾時都咁好飲❗️至於前菜小編都好鍾意 好fresh~平時出面啲水牛芝士都一大舊 但今次就同蕃茄切成一小口 咁樣方便叉埋一齊食🤣Good小食:水牛城雞翼呢個係單骨雞翼 食得好方便~味道又酸又辣好入味🤤不過汁唔算多 比雞翼索哂🤣想再點汁都無得點hahahMain Course:溫泉蛋明太子卡邦尼意粉🍝呢個意粉嚟到已經心心眼😍上面有隻溫泉蛋🥚已經好想吉爆佢意粉好creamy明太子又多😙連埋蛋汁食好鬼正 基本上每啖都有sauce好濕潤又重口味 不錯🤪Main course:香煎澳洲150日穀飼肉眼排老實講小編叫咗三個主菜 呢個牛扒係最一般🥺其實個牛扒係大塊 無乜筋小肥但整體食落去真係冇乜牛味 同小韌😫一定要點汁食先有啲味道🤣而且都係因為叫咗牛扒所以個set先咁貴所以感覺上性價比唔高🤗甜品:榛子蛋糕呢個蛋糕細細件 但係幾好食個味道就
小編幫朋友farewell😭特登揀咗間靚餐廳餞行
喺銅鑼灣登龍街嗰到~位置好方便😎
去到環境非常好👍🏻 好有情調好舒服
出口同入面都幾多打卡位 但餐廳唔算大😗
食物質素不錯 推❗️

📍2人餐 ($718)
前菜:南瓜忌廉湯/ 水牛芝士蕃茄配黑醋汁
南瓜忌廉湯好正 好重南瓜味🎃
熱既湯真係幾時都咁好飲❗️
至於前菜小編都好鍾意 好fresh~
平時出面啲水牛芝士都一大舊
但今次就同蕃茄切成一小口
咁樣方便叉埋一齊食🤣Good

小食:水牛城雞翼
呢個係單骨雞翼 食得好方便~
味道又酸又辣好入味🤤

甜品:榛子蛋糕
呢個蛋糕細細件 但係幾好食
個味道就好似金莎 唔會話好甜😆
最頂仲有藍莓🫐做點綴

📍龍蝦汁蟹肉意大利飯 ($198)
因為小編係三個人食 所以另外再嗌多個Risotto
omg 呢個意大利飯係堅高汁❣️
中間意大利飯出面有龍蝦汁圍繞住✨
小編淨係試龍蝦汁已經覺得係龍蝦湯嘅味道😍
好濃郁同好重口味!
只要你”畢”一啖飯就會連埋個汁一齊食
嘩 真心無得頂👍🏻
連埋小編三個朋友一致推薦呢個Risotto🍚
(雖然少貴🤣🤣🤣)

—————————————————————
味道😋:8/10
抵食🥳:6/10
環境🥂:8/10
  • 溫泉蛋明太子卡邦尼扁意粉
  • 水牛城雞翼
2022-06-03 45 浏览
銅鑼灣真係好多嘢食,樓上店仲好多特色餐廳呢到有二人餐,都可以揀A La Carte🦞Daily Soup精選餐湯💰$58呢日係龍蝦湯,味道濃郁,好好味🍴Pan Seared Foie Gras香煎鵝肝💰$138鵝肝好香,油脂豐富,好邪惡但好正,我自己好鐘意食🍴Beef Korokke吉列牛肉薯餅💰$62外面好脆,入面薯餅軟滑,沾上honey mustard冇咁油膩,都開胃啲🍴Mentaiko Linguine Carbonara溫泉蛋明太子卡邦尼扁意粉💰$188意粉掛滿蛋汁,好濕潤,有埋溫泉蛋幾特別,口感更滑,味道都好好💰$491/2ppl🚩MEMOIR (銅鑼灣) @memoir.causewaybay 📍銅鑼灣登龍街28號永光中心17樓
銅鑼灣真係好多嘢食,樓上店仲好多特色餐廳

呢到有二人餐,都可以揀A La Carte

🦞Daily Soup精選餐湯💰$58
呢日係龍蝦湯,味道濃郁,好好味

鵝肝好香,油脂豐富,好邪惡但好正,我自己好鐘意食

🍴Beef Korokke吉列牛肉薯餅💰$62

💰$491/2ppl
📍銅鑼灣登龍街28號永光中心17樓
2022-06-01
早前去左銅鑼灣一間餐廳食set lunch,很不錯!☺️ 環境幾雅緻💐 Set lunch有一份主食,前茶可以揀沙律或湯!而且有飲品!仲可以優惠價加配小食同甜品🙆🏻‍♀️我地一人一個餐,分別係:..🥩香煎澳洲10oz西冷扒配韓式燒肉汁呢個好ok! 超好食!肉質軟腍,肉味濃,旁有岩鹽俾你點,亦可以點韓式燒肉汁!點岩鹽,就更食到原味,肉味既鮮同濃;而韓式燒肉汁係另一種風味,好juicy😍 仲有薯條同沙律菜,唔錯!..🦐忌廉明太子大蝦扁意粉呢個係好味既!😋 大大隻蝦球,至少4件!忌廉明太子醬汁好濃,仲有蟹籽增加爽脆口感,扁意粉入哂味,正!..🦆香煎鵝肝配蘋果蓉好香好濃郁!入口即溶!得!有酸酸甜甜既蘋果蓉可點,仲有沙律菜同無花果清新下!..🍲菠菜湯 及 🥗雜菜沙律一人一個餐,當然一個叫湯一個叫沙律可以開心share! 菠菜湯唔錯,唔會鹹,係好天然既味道;沙律菜同車厘茄加左少少麻醬好好味!..🍰French cake係咖啡朱古力蛋糕,好食啊😆 味道唔會太甜,夾左咖啡香,好香!..🍎 蘋果汁呢度特別在飲品除左有咖啡/茶/汽水仲有蘋果汁同橙汁!..呢度lunch set價錢都性價比高!唔會貴!坐得舒服~
🥩香煎澳洲10oz西冷扒配韓式燒肉汁
🦐忌廉明太子大蝦扁意粉
🦆香煎鵝肝配蘋果蓉
🍲菠菜湯 及 🥗雜菜沙律
🍰French cake
🍎 蘋果汁
呢度特別在飲品除左有咖啡/茶/汽水仲有蘋果汁同橙汁!.
呢度lunch set價錢都性價比高!唔會貴!坐得舒服~可以一試!
2022-05-22
2022-06-03 134 浏览
最近都見到有朋友食過,心思思又想試吓😮‍💨本身都好鍾意DIY,見到個Menu係人手製作之後,即刻又加咗分💯𝑳𝒖𝒏𝒄𝒉 𝒎𝒆𝒏𝒖 🍴精選餐湯~南瓜湯🍴雜菜沙律🥗🍴蒜香辣帆立貝扁意粉🍝陣陣嘅蒜香味,辣度屬於微辣,好惹味😋有四粒大大粒帆立貝🤭意粉煙靭得黎有咬口,係我鍾意嘅軟硬度。🍴香煎澳洲10oz西冷扒配韓式燒肉汁揀咗七成熟,切開後中間肉身仍然呈現粉紅色,肉質仍然鮮嫩,而且牛味濃郁🥩配埋香脆厚切薯條,份量十足。🍴吉列牛肉薯餅炸得非常酥脆,唔會有油膩感,薯蓉夾着牛肉粒好綿滑,配埋蜜糖芥茉醬好食😋🍴水牛城雞翼雞翼大大隻非常香口,味道酸酸辣辣,屬於微辣嗰種,唔食得辣嘅都食到,雞肉炸完之後,仍然保持到肉汁👍🏻整體黎講真係好OK,值得一試🫶🏻
最近都見到有朋友食過,心思思又想試吓😮‍💨

𝑳𝒖𝒏𝒄𝒉 𝒎𝒆𝒏𝒖

🍴香煎澳洲10oz西冷扒配韓式燒肉汁

🍴吉列牛肉薯餅
🍴水牛城雞翼
水牛城雞翼

整體黎講真係好OK,值得一試🫶🏻

2022-05-31
2022-06-01 673 浏览
-收工同同事一齊去左銅鑼灣搵番啲記憶 - memoir平日晚上都好滿座 即時好放心 好怕試新野變中伏🤪店內燈光偏暗 岩哂情人/曖昧關係既朋友😝可以摸下手仔同時被乾花同光影流水包圍住 好有格調Menu入面都好特別 有好多宮崎駿既語錄大致上都會睇過㗎😍深入民心今次我哋就叫左個Set dinner for two $718 +10%有齊6道course 餐湯、頭盤、小食、飯/意粉、主食、甜品/飲品揀唔同主食都會有唔同價錢 我地呢啲食肉獸揀左最貴既肉眼扒整體發揮都幾好😋❇️First Course (Soup of the day)南瓜湯❇️Second Course豆腐牛油果配XO醬❇️Third Course吉列牛肉薯餅❇️Forth Course龍蝦汁蟹肉意大利飯❇️Main Course香煎澳洲150日穀飼肉眼扒❇️Dessert咖啡蛋糕 & Panna Cotta💁🏻‍♀️頭盤既 ⭐️豆腐牛油果配XO醬 好特別 估唔到系咁夾!豆腐同牛油果🥑都凍冰冰滑嘟嘟 作為頭盤好開胃餐廳選用既xo醬唔系好辣果種 滑得來有少少瑤柱咬下💁🏻‍♀️主食最滿意系⭐️龍蝦汁蟹肉意大利飯🦞意大利飯飯粒質地幾好 岩岩好唔會太硬😍👍
收工同同事一齊去左銅鑼灣搵番啲記憶 - memoir

👍🏻粒粒分明之外仲有微微黏 蟹肉份量都幾多 差不多每啖都有
龍蝦汁比得好多 食到尾比啲飯索哂🤤
  • 豆腐牛油果配XO醬
2022-05-31 50 浏览
-𝙈𝙚𝙢𝙤𝙞𝙧 🌔今年食左好幾次樓上餐廳/Cafe 都係唔伏得黎仲要係好食令我對呢類型既餐廳既好感大增因為可以唔洗好貴就食到有質素既食物🐚加拿大北寄貝帶子刺身配芥末柚子豉油($88)北寄貝同埋帶子刺身都好新鮮 芥末柚子豉油 提鮮之餘仲好香柚子味🍝溫泉蛋明太子卡邦尼扁意粉($188)一放低就已經聞到好香奶味卡邦尼醬好creamy 明太子份量都好誠意篤穿埋個蛋黃撈勻黎食 都好唔錯~🍝龍蝦汁蟹肉意大利飯($218)個人最中意就係呢款 因為個醬汁好有驚喜龍蝦汁非常濃郁 好似龍蝦湯包住每一粒飯每一啖都食到蟹肉 食得出好足料 好鮮味意大利飯口感煙韌 唔會過硬 整體黎講 昏暗燈光加上幻彩既射燈令到個餐廳都好有情調 店員服務都係好貼心同有耐性去講解菜式🤲
𝙈𝙚𝙢𝙤𝙞𝙧 🌔

今年食左好幾次樓上餐廳/Cafe 都係唔伏得黎仲要係好食
令我對呢類型既餐廳既好感大增
因為可以唔洗好貴就食到有質素既食物

🐚加拿大北寄貝帶子刺身配芥末柚子豉油($88)
北寄貝同埋帶子刺身都好新鮮
芥末柚子豉油 提鮮之餘仲好香柚子味

🍝溫泉蛋明太子卡邦尼扁意粉($188)
一放低就已經聞到好香奶味
卡邦尼醬好creamy 明太子份量都好誠意
篤穿埋個蛋黃撈勻黎食 都好唔錯~

🍝龍蝦汁蟹肉意大利飯($218)
個人最中意就係呢款 因為個醬汁好有驚喜

令到個餐廳都好有情調
店員服務都係好貼心同有耐性去講解菜式🤲
2022-05-22
  • 龍蝦汁蟹肉意大利飯
☀️放假最好就係瞓到自然醒,就出嚟搵下好嘢食😛今日嚟到銅鑼灣登龍街試下呢間最近都幾hit嘅MEMORI樓上西餐廳🤗一出lift已經見到餐廳將門口佈置得好有心思🫶🏻有精緻嘅花墙🌸Menu嘅設計好似一本回憶錄咁📝有相、有手繪畫、有語錄…滿滿嘅回憶❤️入到餐廳,柔和嘅燈光同擺設,令到個人感覺更放鬆🥰叫咗兩個Lunch set, 包咗餐湯or 沙律+主菜+飲品🥣精選餐湯 係蕃茄南瓜🍅🎃湯呀!好特別,第一次飲😛蕃茄帶微酸,南瓜🎃香甜滑溜,兩者原來係咁夾😍估佢唔到,好飲呀👍🏻🥗雜菜沙律 沙律夠新鮮!以火箭菜為主,加些少的🍅蕃茄仔,配上麻醬,非常開胃😋🥔吉列牛肉薯餅 $38新鮮即炸🔥薯餅炸到外脆內軟,完全唔油,咬落去好鬆化,牛肉碎同薯蓉十分香滑,甜甜地,好正🉐就咁食或者可以點埋個蜜糖芥末醬食😛🧅炸洋蔥圈 $38即炸熱辣辣!炸到好脆,份量都幾多😛🍝蒜香辣蟹肉扁意粉 $118蟹肉、炸蒜片🧄蒜油同埋雜菇令到個意粉好夠味,食落仲有少少微辣😋扁意粉口感幾好,唔鐘意太多醬汁嘅我個人就幾喜歡呢個意粉😋🥩香煎澳洲10oz西冷扒配韓式燒肉汁 $198塊扒好大塊呀😍煎得幾好,要咗5成熟,食落唔韌,可以點胡椒鹽或者韓式燒肉汁

蕃茄南瓜湯

🥣精選餐湯

🥗雜菜沙律

🥔吉列牛肉薯餅 $38

🧅炸洋蔥圈 $38
即炸熱辣辣!炸到好脆,份量都幾多😛

🍝蒜香辣蟹肉扁意粉 $118

🥩香煎澳洲10oz西冷扒配韓式燒肉汁 $198
塊扒好大塊呀😍煎得幾好,要咗5成熟,食落唔韌,可以點胡椒鹽或者韓式燒肉汁食😛仲有粗薯條同沙律菜伴碟,份量真係好足夠!
French Cake

🍰French Cake $28
擺碟幾精緻哦🫶🏻係咖啡朱古力蛋糕😝食落好香咖啡味,再帶有醇厚嘅朱古力味,蛋糕夠滑身,又唔會太甜,好食😋

🍵凍焙茶
原本係熱飲,可以轉凍飲👍🏻茶味幾香濃,唔錯😛

☕️凍咖啡
奶同糖水另上,可以自己調較😝唔錯哦~飲完咖啡醒神啲

總結💕以樓上西餐廳嚟講呢間真係算幾高質🫶🏻設計有心思,誠意十足,食物質素唔錯而且好大份哦,好抵食呀😋

見到隔離枱慶祝生日,個甜品仲連埋個鋼琴裝飾品一齊上,抵讚👍🏻相信係呢到慶祝啲特別日子都非常唔錯🤗

職員都好nice, 喺呢到用餐感覺舒服,值得一試❣️Lunch以set為主,見到夜晚餐牌更豐富🤩希望日後有機會嚟試下dinner,試下佢地嘅招牌菜~16小時慢煮油封鴨髀😍好似好正咁
蕃茄南瓜湯
French Cake
2022-05-31 40 浏览
平日我都喜歡找一些樓上小店吃飯,很多時候都會帶不同的驚喜~我是隨意找到這一間,就walk-in試試,可能時間還早,人不多。地方不同,但怖置燈光都帶情調,不會很嘈,兩人可靜靜談心❤️最入面set了一個打卡位置給客人拍照👍今晚點了二人餐~首先來的是海鮮忌廉湯 ⭐️⭐️⭐️⭐️雖然海鮮份量不多,但做到濃湯的效果沙律⭐️⭐️⭐️味道很清新,用了紅菜頭搭配,健康又新鮮,但菜比較乾身,多一點汁配合更好雞翼⭐️⭐️⭐️⭐️酸酸辣辣,有點似某記酸辣醬的味道卡邦尼意粉⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️ 流心蛋配卡邦尼醬不可能輸,值得一讚是意粉的硬度剛剛好肉眼⭐️⭐️⭐️我們點了三成熟,感覺牛味不太濃而且也不算嫩,外面煎完感覺都帶點乾鵝肝⭐️⭐️⭐️⭐️雖然旁邊配了清新的小配料,但還是可以給個小多士一起吃沒這麼油膩最值得一讚是服務,兩位員工非常有耐性,工作效率也很高👍辛苦了
平日我都喜歡找一些樓上小店吃飯,
很多時候都會帶不同的驚喜~

今晚點了二人餐~
首先來的是海鮮忌廉湯 ⭐️⭐️⭐️⭐️
雖然海鮮份量不多,但做到濃湯的效果

雞翼⭐️⭐️⭐️⭐️酸酸辣辣,有點似某記酸辣醬的味道