2022-06-06 36 浏览
端午節三日連假節目真係排得密密麻麻,狂歡過後又有冇留低深刻嘅回憶呢?😌今晚嚟到銅鑼灣呢間名為Memoir 精緻西餐廳😙Memoir意指回憶錄,一踏入門口,好難唔將注意力放喺牆上食客貼滿嘅留影🤩加上餐廳內投射出波紋光影,佈局設計簡約而別具格調👍🏻晚餐方面除咗 A La Carte,餐廳仲以佢地招牌菜式設計成6 Course Set Dinner for two🥳睇我地近期嘅食評更新速度就知,長假期我地都食到肚滿腸肥,6 Course菜式對我地嚟講似乎有啲吃力,美食當前都要識得量力而為嘅😝😝🥢龍蝦汁蟹肉意大利飯 $218Crab Meat Risotto with Lobster Sauce面頭蟹肉經處理連兩邊蟹鉗上碟😍細心嘅處理保留到蟹鉗完整,同時方便到食客進食,細細啜咬感覺俐落乾淨🙌🏻蟹肉微帶鮮甜,同香馥撲鼻嘅龍蝦汁成強烈對比😌與其叫龍蝦汁,其香濃程度直逼西式龍蝦湯🦞,意大利米盡收各家大成,每一口都食到蝦蟹嘅底蘊😛😛🥢溫泉蛋明太子卡邦尼扁意粉 $188Mentaiko Linguine Carbonara有啲食肆嘅溫泉蛋偶爾令人失望,照顧到溫泉蛋嘅生熟度,又可能忽略咗主菜嘅保溫🙈但Me

🥢龍蝦汁蟹肉意大利飯 $218

🥢溫泉蛋明太子卡邦尼扁意粉 $188
Mentaiko Linguine Carbonara
有啲食肆嘅溫泉蛋偶爾令人失望,照顧到溫泉蛋嘅生熟度,又可能忽略咗主菜嘅保溫🙈但Memoir主理嘅明太子Carbonara,善用啱啱烹調好嘅Carbonara餘溫🤤將微微熟過近生溫泉蛋,溫熱至半生熟狀態🥺細緻程度可見一斑😋明太子係軟綿嘅意粉之中帶來一絲口感變化,帶嚟日式精品西餐嘅體驗😝😝

🍮精選甜品 $48
甜品每日都唔同架☺️今日嘅Chef Dessert係咖啡蛋糕🥰擺盤好精緻😍而蛋糕層次好分明,咖啡味濃郁,口感香滑鬆軟👍🏻👍🏻