一開lift門就見到用左乾花&愛情鎖作佈置門外用投射機照住的店名充滿氛圍~餐廳環境都充滿情調 而店名意思代表回憶錄 menu還特意用diy相冊設計😳貼滿旅遊懷舊照片搭配手寫字句 超有心思!還有多款創意料理 食物質素都很不錯平日晚上都已經滿座 充滿人氣😗.▫麻辣牛脷意粉 $188最喜歡吃麻辣🤪 意粉質地細滑卦汁味道帶點麻香好惹味 牛脷厚身得黎軟腍仲大大塊 同樣好索汁仲有陣陣蒜香 原來麻辣同意粉都一樣咁match!.▫慢煮雞胸釀黑松露雜菇 $188好特別的菜式 竟然諗到釀雜菇係雞胸入面雞胸好軟嫩香濃 整個口感好豐富仲好juicy 每啖都充滿雜菇味 同樣都好吃~
一開lift門就見到用左乾花&愛情鎖作佈置

門外用投射機照住的店名充滿氛圍~
餐廳環境都充滿情調 而店名意思代表回憶錄
menu還特意用diy相冊設計😳
貼滿旅遊懷舊照片搭配手寫字句 超有心思!
還有多款創意料理 食物質素都很不錯
平日晚上都已經滿座 充滿人氣😗
▫麻辣牛脷意粉 $188

最喜歡吃麻辣🤪 意粉質地細滑卦汁
味道帶點麻香好惹味 牛脷厚身得黎軟腍

仲大大塊 同樣好索汁仲有陣陣蒜香
原來麻辣同意粉都一樣咁match!
▫慢煮雞胸釀黑松露雜菇 $188

好特別的菜式
竟然諗到釀雜菇係雞胸入面
雞胸好軟嫩香濃 整個口感好豐富仲好juicy
每啖都充滿雜菇味 同樣都好吃~
2022-08-22 37 浏览
近日見到好評介紹中,有間排行榜一直高企嘅西餐廳「Memoir」,當然要約埋朋友一齊試下!餐廳裝潢簡約,但有著獨特的格調,配合柔和嘅燈光下,更顯情調。牆上更有著珍惜現在,活在當下,好好的享受這一刻。撐枱腳時間🥰~照燒汁鮑魚鮑魚經過廚師精心烹調後,鮑魚入口肉質軟滑,口感煙韌,味道甜鹹得宜,濃郁惹味。日式芥末汁燒帶子意粉西式嘅意粉但用上日式嘅芥末作醬汁,來到時已聞到陣陣芥末的香味,微微香辣,而且還做到掛汁嘅效果,真係讓人越食越惹味。其中還有三粒半熟帶子,外層焦香,內裡還保持嫩滑口感,令人陶醉。慢煮法國鴨胸以慢煮嘅方法烹調鴨胸,煮出嫩身鮮美的肉質,口感軟腍,味道濃郁,更可輕點旁邊點綴的醬汁,更添味道層次。

牆上更有著珍惜現在,活在當下,好好的享受這一刻。

撐枱腳時間🥰~

照燒汁鮑魚

慢煮法國鴨胸

西餐廳Memoir外面有各式各樣裝飾,因同層只得一間餐廳關係,沒有複雜人流,走進餐廳,佈置清雅,隔音特別好,特別幽靜,可以同朋友享受恬靜嘅午餐飯聚時光!香煎澳洲10安士西冷扒配韓式燒肉醬汁$198(跟餐湯/沙律、餐飲)西冷牛扒份量十足,橫睇厚度目測有接近3cm!5成熟,肉質軟腍腍又juicy,唔錯!忌廉汁明太子大蝦扁意粉$128(跟餐湯/沙律、餐飲)扁意粉煙煙韌韌好啱心水,麵條掛滿忌廉汁,夠晒味!大蝦車厘茄新鮮,亦充足!周打蜆湯(跟餐)餐湯係周打硯肉湯,估唔到餐湯都無欺場,creamy重忌廉味,仲好多硯、洋蔥粒!凍抹茶/凍熱檸茶(跟餐)茶包泡浸綠茶,無糖,清香解膩!檸檬茶、糖漿分上,可以自己決定甜度!香煎鵝肝配蘋果蓉$88鵝肝外層煎至金黃色,火候控制得幾好,能夠鎖住水份無鞋颯颯!一啖鵝肝、一啖蘋果蓉,配合食,可以巧妙平衡返油煎嘅膩感!和風紫菜薯條$38炸得好脆嘅幼薯條,沾滿和風紫菜,夠味又可口!**加一服務收費

忌廉汁明太子大蝦扁意粉$128(跟餐湯/沙律、餐飲)

周打蜆湯(跟餐)

凍抹茶/凍熱檸茶(跟餐)

香煎鵝肝配蘋果蓉$88

和風紫菜薯條$38
炸得好脆嘅幼薯條,沾滿和風紫菜,夠味又可口!

**加一服務收費
🤍🖤餐廳以灰色為主調 💐乾花佈置簡約設計, 幾有格調提供精緻西菜及亞洲菜的西餐廳💖今日去咗食佢哋嘅𝐥𝐮𝐧𝐜𝐡 𝐬𝐞𝐭估唔到連𝐰𝐞𝐞𝐤𝐞𝐧𝐝都有得食 真係幾抵食跟餐湯/沙律 +主菜+餐飲~✨🥣 精選餐湯 - 蘑菇忌廉湯🍄🥗 雜菜沙律 🫗沙律配日式胡麻醬, 幾清新開胃🌱🥩 香煎澳洲10oz西冷扒配韓式燒肉汁 🇦🇺($198)🤤揀咗𝐦𝐞𝐝𝐢𝐮𝐦西冷扒份量十足 好大塊❣️熟度啱啱好 肉質顏色粉嫩💗 食落幾有肉汁 牛味香濃 一啲都唔韌😆配韓式燒肉汁 但我就比較鍾意配上海鹽🧂牛味更加昇華☺️ 仲有啲薯菜🍟做伴碟~食完超飽肚₍₍ ( ๑॔˃̶◡ ˂̶๑॓)◞♡🧄🦀 蒜香辣蟹肉扁意粉 🍝 ($118)🌬上枱已經聞到好香蒜香味🧄🍝扁意粉口感彈牙爽口 正~成個意粉都充滿着蟹肉🦀🦀每條意粉都夾雜住啖啖蟹肉🧡🌶 帶少少微辣 食落好開胃(๑ˊ͈ ॢꇴ ˋ͈)〜♡॰ॱ🐮 吉列牛肉薯餅🥔 (+$38)一份有2件薯餅 🔥新鮮熱辣炸到好香脆☄️外脆內軟 薯蓉配上牛肉粒 啖啖薯仔🥔配上蜜糖芥末醬🍯·同茄汁🥫我就鍾意點蜜糖芥末醬食 幾惹味💛🍰 精選蛋糕 (+$28)是日精選蛋糕係咖啡味☕️🧊跟餐飲🍹🍋凍檸檬茶🫖🍋凍檸檬水💧📍 𝐌𝐄𝐌𝐎𝐈𝐑 (銅

🤍🖤餐廳以灰色為主調 💐乾花佈置簡約設計, 幾有格調
提供精緻西菜及亞洲菜的西餐廳💖
今日去咗食佢哋嘅𝐥𝐮𝐧𝐜𝐡 𝐬𝐞𝐭
估唔到連𝐰𝐞𝐞𝐤𝐞𝐧𝐝都有得食 真係幾抵食
跟餐湯/沙律 +主菜+餐飲~✨

🥣 精選餐湯 - 蘑菇忌廉湯🍄

🥗 雜菜沙律

🫗沙律配日式胡麻醬, 幾清新開胃🌱

🥩 香煎澳洲10oz西冷扒配韓式燒肉汁 🇦🇺($198)

🤤揀咗𝐦𝐞𝐝𝐢𝐮𝐦西冷扒份量十足 好大塊❣️
熟度啱啱好 肉質顏色粉嫩💗
食落幾有肉汁 牛味香濃 一啲都唔韌😆
配韓式燒肉汁 但我就比較鍾意配上海鹽🧂
牛味更加昇華☺️ 仲有啲薯菜🍟做伴碟~
食完超飽肚₍₍ ( ๑॔˃̶◡ ˂̶๑॓)◞♡

🧄🦀 蒜香辣蟹肉扁意粉 🍝 ($118)

🌬上枱已經聞到好香蒜香味🧄
🍝扁意粉口感彈牙爽口 正~
成個意粉都充滿着蟹肉🦀🦀
每條意粉都夾雜住啖啖蟹肉🧡
🌶 帶少少微辣 食落好開胃(๑ˊ͈ ॢꇴ ˋ͈)〜♡॰ॱ

🐮 吉列牛肉薯餅🥔 (+$38)

一份有2件薯餅 🔥新鮮熱辣炸到好香脆
☄️外脆內軟 薯蓉配上牛肉粒 啖啖薯仔🥔
配上蜜糖芥末醬🍯·同茄汁🥫
我就鍾意點蜜糖芥末醬食 幾惹味💛

🍰 精選蛋糕 (+$28)

是日精選蛋糕係咖啡味☕️

🧊跟餐飲🍹
🍋凍檸檬茶🫖
🍋凍檸檬水💧

📍 𝐌𝐄𝐌𝐎𝐈𝐑 (銅鑼灣)
🐰: 4/5

#eatwithkeikei #memoir
#sweetiedaily_cwb

病好之後的第一個星期日,諗住食返餐好,見呢間排行榜第一位,而又竟然禮拜日當日都book到位,心諗幾好彩喎,點知中咗個大伏見個個大推個廣島蠔意大利飯,我哋梗係叫咗個,另外加個Carbonara。個飯嚟到,個職員提醒我哋可以搞碎啲蠔撈埋啲飯一齊食,口感更加好,點知我哋一食落口,啲蠔好似未煮熟咁,完全腥到想嘔,凍咗之後仲更加難入口而連最基本的Carbonara都煮到淡茂茂咁,完全唔明呢間餐廳點解會有二百幾個好評我哋食完行返出去完全係覺得好搵笨,嘥咗錢

而連最基本的Carbonara都煮到淡茂茂咁,
完全唔明呢間餐廳點解會有二百幾個好評
我哋食完行返出去完全係覺得好搵笨,嘥咗錢

2022-08-18 67 浏览
在銅鑼灣想找個安靜又坐得舒服的餐廳比較難,這次約了好姊妹吃飯想靜靜聊天就約了在銅鑼灣美食集中地——登龍街的一間樓上餐廳《MEMOIR》👯‍♂️👯‍♀️餐廳的裝橫設計簡約有巧思,充分利用燈光設計讓餐廳變得更有格調 😍 其中一面牆掛著"Don't wonder to what's coming next, cherish this moment"的字句 📸📷更讓人驚訝的是…它的Menu是手工製的 😳 有手繪也有照片超用心😶 整本Menu有點像回憶本本,看它的時候不自覺會小心翼翼怕弄壞 🤣➡️ 炸洋蔥圈 $58因為是新鮮炸起的,炸洋蔥圈超熱又脆,炸粉很薄之餘很乾身,幾乎沒感覺到油,咬下去裡面有滿滿的洋蔥 👍🏻 而且最初以為賣$58的話份量一定偏小,沒想到份量頗多的➡️ 龍蝦汁蟹肉意大利飯 $198意大利飯上放了兩個蟹鉗啖啖肉 🦀 吸收了龍蝦汁的意大利飯與已拆肉的絲絲蟹肉絲混在一起,幾乎每一口都能嚐到蟹肉🥰 口感很豐富😋 味道也比廣島蠔那款意大利飯清新➡️ 日本廣島蠔燴意大利飯 $198一上桌就很eye-catching 😍 在充滿蘑菇和忌廉的燴意大利飯上放上了大概5-6顆大大的日本廣島蠔,當中還放了魚

➡️ 炸洋蔥圈 $58

➡️ 龍蝦汁蟹肉意大利飯 $198

➡️ 日本廣島蠔燴意大利飯 $198
一上桌就很eye-catching 😍 在充滿蘑菇和忌廉的燴意大利飯上放上了大概5-6顆大大的日本廣島蠔,當中還放了魚籽和香草 🤗 整體味道比龍蝦汁蟹肉意大利飯鹹,因為本來廣島蠔就以肉厚和海水味重聞名的(也加上有魚籽),所以大部份的鹹味都來自海鮮鹹,我個人比較喜歡這款意大利飯😋 覺得海鮮味比較濃,而且每顆廣島蠔都很Juicy❗️但如果有人本來就不愛海鮮鹹味的話就建議點其它食物了

🔅總結🔅
餐廳的環境和侍應服務態度都很好,是聊天的好地方👍🏻 另外在食物和環境也能感受到用心☺️ 晚市的價格頗進取的,但想想銅鑼灣的租金不便宜,而且雖然餐廳面積不大,但桌與桌之間的距離不算近,這樣想定價也合理
2022-08-18 41 浏览
朋友喺OpenRice search 銅鑼灣西餐,搵到呢間頗有人氣嘅餐廳,餐廳環境舒適,一邊聽住柔和嘅音樂,一邊享受美食,感覺就好似喺屋企咁舒適自在😀Lunch Set 包飲品,餐湯/沙律 芥末汁帶子意粉 $138帶子煎到金黃色,帶一點焦香,意粉口感彈牙,而且掛上芥末汁,十分滿足黑松露雜菌意大利飯 $98意大利飯入口creamy,帶淡淡嘅黑松露香味,再搭配滿滿雜菌,口感豐富香煎鵝肝配蘋果蓉 $88香嫩鵝肝搭配香甜嘅蘋果蓉,減低油膩感同時亦突出咗鵝肝香滑嘅油潤,完美配搭吉列牛肉薯餅 $38薯餅炸得鬆脆,入口外脆內軟咖啡蛋糕 $28入口淡淡嘅咖啡香同朱古力味,唔太甜,味道唔錯!-蜜桃薄荷特飲 +$48賣相精緻,啖啖蜜桃味,好清香-凍檸茶

Lunch Set 包飲品,餐湯/沙律

芥末汁帶子意粉 $138

黑松露雜菌意大利飯 $98

香煎鵝肝配蘋果蓉 $88

吉列牛肉薯餅 $38
薯餅炸得鬆脆,入口外脆內軟

咖啡蛋糕 $28
入口淡淡嘅咖啡香同朱古力味,唔太甜,味道唔錯!

-蜜桃薄荷特飲 +$48
賣相精緻,啖啖蜜桃味,好清香
-凍檸茶
2022-08-17 43 浏览
永光中心有好多選擇 揀左間靚靚西餐廳食個lunch餐廳環境舒適 主要用上淺灰色 加上有d花花裝飾 令人感覺放鬆舒適價錢合理 食物質素唔錯Set lunch 有餐湯或雜菜沙律、主菜及飲品雜菜沙律 用上大量麻醬 又夠凍 好食蕃茄濃湯 蕃茄味好濃 好飲加$88叫左香煎鵝肝配蘋果蓉鵝肝充滿油香蘋果蓉可以減低鵝肝o既油膩感忌廉明太子大蝦意粉食食下先發現有5隻大蝦大蝦爽口彈牙 意粉煮得o岩o岩好加埋明太子汁好食香煎澳洲10oz西冷扒配韓式燒肉汁五成熟 肉味濃 點埋黑椒蒜鹽 更可帶出西冷扒o既味薯條炸得好脆 加埋紫菜粉好食伯爵茶意式奶凍好香Earl Grey味 唔太甜 質感好滑餐飲揀左凍抹茶同蘋果汁
永光中心有好多選擇 揀左間靚靚西餐廳食個lunch
價錢合理 食物質素唔錯

Set lunch 有餐湯或雜菜沙律、主菜及飲品

雜菜沙律 用上大量麻醬 又夠凍 好食

伯爵茶意式奶凍

好香Earl Grey味 唔太甜 質感好滑
餐飲揀左凍抹茶同蘋果汁
2022-08-17 1220 浏览
一開始比餐廳名吸引到,memoir是指回憶錄意思,就即刻book左位去試。餐廳環境昏暗,用咗大量乾花裝飾,加埋柔和燈光,非常有情調,適合情侶撐枱腳。好中意牆上一句「Don’t wander to what’s coming next, cherish this moment.」,意思係要活在當下,好岩我哋忙碌香港人。今晚見到好多人慶祝生日🎂,餐廳會有一個白色鋼琴音樂盒播住生日歌,同埋有一束乾花,上面有2人寶麗來即影即有相片,非常推薦黎慶生,而且性價比好高。今次叫左餐廳出名嘅龍蝦汁蟹肉意大利飯,另外朋友揀左小食吉列牛肉薯餅,同埋日式芥末汁燒帶子意粉。吉列牛肉薯餅炸得非常香脆,外脆內軟,薯蓉順滑,餡料食到牛肉味,好香口,配埋蜜糖芥末醬,酸酸地中和返油膩感。龍蝦汁蟹肉意大利飯濃稠龍蝦汁圍住意大利飯,除咗有2隻蟹腳,意大利飯入面仲夾住好多蟹肉,有驚喜,每一啖都食到蟹肉同埋龍蝦汁鮮甜味,果然係餐廳推介。日式芥末汁燒帶子意粉燒帶子肉質厚實,醬汁味道有少許芥末香辣味,為意粉提味增香,同時提振食慾。

2022-08-16
2022-08-15 72 浏览
銅鑼灣登龍街食肆林立,想搵間環境有情調,食物質素高,又係人氣之選既西餐廳享用午餐今次就選擇永光中心的樓上小店,品嘗一個美味的午市套餐餐廳主打精緻西式菜及亞洲菜的創新餐單,令大家可以用餐完之後都有所回味裝修用上灰色為主調,設計簡約而有格調,大大的玻璃窗,配上柔和既燈光及輕快既音樂,用餐環境舒適如果有機會晚上黎再來用餐,應該係一個幾浪漫有情調的西餐廳食物方面 :午市套餐包括餐湯或雜菜沙律、主菜及飲品雜菜沙律 : 沙律菜新鮮,份量頗多,配上胡麻醬醬汁,酸甜開胃精選餐湯 : 是日餐湯係蕃茄濃湯,蕃茄味道濃郁帶有蕃茄蓉,開胃美味的餐湯香煎澳洲10oz西冷扒配韓式燒肉汁 : 西冷扒選擇了五成熟,火喉剛剛好,厚切西冷肉汁豐富肉質粉嫩,蘸上少少餐廳自家製黑椒蒜鹽,更能帶出牛扒既肉味,再配埋有紫菜粉既香脆薯條及雜菜沙律,非常豐富忌廉明太子大蝦意粉 : 大蝦非常爽口彈牙,用上忌廉明太子醬做醬汁,意粉掛汁力高,可以每啖都食到醬汁的味道香煎鵝肝配蘋果蓉 : 鵝肝外層煎到焦香,內裡軟嫩充滿油香,配上蘋果蓉及無花果一起吃,中和鵝肝的油膩感伯爵茶意式奶凍 : 奶凍的伯爵茶香味重,入口順滑又 creamy,配上甜甜的

今次就選擇永光中心的樓上小店,品嘗一個美味的午市套餐

如果有機會晚上黎再來用餐,應該係一個幾浪漫有情調的西餐廳

食物方面 :

午市套餐包括餐湯或雜菜沙律、主菜及飲品

伯爵茶意式奶凍 : 奶凍的伯爵茶香味重,入口順滑又 creamy,配上甜甜的藍莓做點綴,簡單又美味的甜品
凍抹茶 : 抹茶味道濃郁,冰涼美味

蘋果汁 : 蘋果汁酸甜解渴,再用上特別的雪山杯,非常有心思
2022-08-14
  • 香煎澳洲10oz西冷扒配韓式燒肉汁
以回憶錄為主題命名嘅 ᴍᴇᴍᴏɪʀ 最近廣受一眾foodie朋友推介,主打西餐及亞洲菜,選址銅鑼灣登龍街的永光中心。餐廳以灰色為主調,燈光柔和感覺舒適,整體設計簡約有美感。🔸忌廉汁明太子大蝦扁意粉 $128午市套餐包咗餐湯或沙律二選一、主菜一份、餐飲一杯,價錢由$88 - $198不等,另外可以再加錢配小食或甜品,又或升級飲品,豐儉由人。是日餐湯為蕃茄湯,口感濃郁順滑,屬水準之作。大蝦爽口彈牙份量足,唔洗數用肉眼睇都望到比左好多隻🦐🦐🦐忌廉汁creamy,配上我最愛嘅明太子幾時都無得輸👏🏻🔸香煎澳洲10oz西冷扒配韓式燒肉汁 $198好大塊仲要係厚切,非常足份量點左5成熟切開可見肉質粉嫩十分誘人脂肪比例少,屬有咬口類型但唔韌的韓式燒肉汁比想像中好,似鹹多少少嘅燒汁🔸和風紫菜薯條 $38無為意原來牛扒餐都已經跟咗薯條🤣不過薯條好脆口~當add on都ok😆🔸水牛城雞翼 $68King size 雞翼!!調味剛好唔會過酸/過辣沾滿醬汁外皮仍然香脆🔹ɪᴄᴇᴅ ʟᴇᴍᴏɴ ᴛᴇᴀ🔹ɪᴄᴇᴅ ᴍᴀᴛᴄʜᴀ
餐廳以灰色為主調,燈光柔和感覺舒適,整體設計簡約有美感。

🔸忌廉汁明太子大蝦扁意粉 $128
是日餐湯為蕃茄湯,口感濃郁順滑,屬水準之作。

🔸香煎澳洲10oz西冷扒配韓式燒肉汁 $198
好大塊仲要係厚切,非常足份量
點左5成熟切開可見肉質粉嫩十分誘人
脂肪比例少,屬有咬口類型但唔韌的
韓式燒肉汁比想像中好,似鹹多少少嘅燒汁

🔸和風紫菜薯條 $38
無為意原來牛扒餐都已經跟咗薯條🤣
不過薯條好脆口~當add on都ok😆

🔸水牛城雞翼 $68
King size 雞翼!!
調味剛好唔會過酸/過辣
沾滿醬汁外皮仍然香脆

🔹ɪᴄᴇᴅ ʟᴇᴍᴏɴ ᴛᴇᴀ
🔹ɪᴄᴇᴅ ᴍᴀᴛᴄʜᴀ

#📍 MEMOIR 銅鑼灣登龍街28號永光中心17樓🔸 Set Dinner for Two $738 ▪️南瓜忌廉湯 ▪️薄荷意大利火腿配哈蜜瓜 ▪️煙三文魚腐皮餃 ▪️溫泉蛋明太子卡邦尼扁意粉 ▪️香煎美國肉眼排 ▪️咖啡蛋糕(價錢會根據主菜款式而有少許不同)🍒點評時間去銅鑼灣行行諗緊夜晚食咩好打開Openrice熱門餐廳見到MEMOIR睇相環境又幾靚 就同朋友上去試下啦😛餐廳環境的確唔錯 蠻有情調適合小情侶約會👩🏻‍❤️‍💋‍👨🏻最吸引是牆上的裝置:𝔻𝕠𝕟’𝕥 𝕨𝕠𝕟𝕕𝕖𝕣 𝕥𝕠 𝕨𝕙𝕒𝕥’𝕤 𝕔𝕠𝕞𝕚𝕟𝕘 𝕟𝕖𝕩𝕥! ℂ𝕙𝕖𝕣𝕚𝕤𝕙 𝕥𝕙𝕖 𝕞𝕠𝕞𝕖𝕟𝕥! 🌸 南瓜忌廉湯南瓜味濃郁且非常creamy😋熱辣辣飲下去好舒服👍🏻可加錢轉龍蝦湯🌸 薄荷意大利火腿配哈蜜瓜清新的薄荷味再配上哈密瓜的清甜 剛好中和意大利火腿的咸味🌸 煙三文魚腐皮餃腐皮餃包的餡料是炒香的洋蔥粒和藜麥配上甜甜的腐皮和煙三文魚雖然甜味和咸味一同衝擊 卻又意外地好食👍🏻🌸 溫泉蛋明太子卡邦尼扁意粉卡邦尼意粉最重要就是溫泉蛋🥚濃濃的芝士粉同蛋黃醬 再額外拌上溫泉蛋邪惡感MAX🤤🌸
#

▪️煙三文魚腐皮餃
▪️溫泉蛋明太子卡邦尼扁意粉
▪️香煎美國肉眼排
▪️咖啡蛋糕

(價錢會根據主菜款式而有少許不同)

🍒點評時間

煙三文魚腐皮餃
溫泉蛋明太子卡邦尼扁意粉
咖啡蛋糕
2022-08-15 45 浏览
話說最近係銅鑼灣試左一間唔錯嘅樓上cafe😋😋無論係食物嘅質素定環境都幾好,所以想分享俾大家日式芥末汁燒帶子意粉($198)呢個真係有驚喜😋因為kk同yy真係估唔到芥末汁同意粉係咁夾😝佢嘅日式芥末汁唔係好嗆鼻果隻,係帶啲芥末嘅辣但又有少少偏甜,所以食落香得黎又唔會太辣太膩😍加上佢嘅帶子燒到半熟😋食落好嫩😝呢個意粉真心值得試㗎水牛城雞翼($88)話說kk同yy都覺得呢個係近期食過最好食嘅水牛城雞翼😋佢嘅雞翼香口得黎肉質又夠嫩口,加上佢個水牛城汁酸辣適中,又唔會因為太多醬汁而太膩😝整體係幾好食幾開胃吉列牛肉薯餅($58)呢個真係必叫之一👍🏻佢嘅外皮炸得好香脆但內裏係好creamy嘅牛肉碎同薯蓉😋食落有淡淡嘅牛肉香同薯蓉嘅甜味😋真心好味意式奶凍($58)奶凍一啲都唔差👍🏻佢稍微偏甜但有藍莓嘅中和,所以整體啱啱好😋但最啱kk嘅係佢伯爵茶嘅香味好重,同好滑好creamy嘅口感🥰仲有胃口食甜品🍮一定要試試龍蝦湯($88)呢個龍蝦湯味道都好濃郁😊佢個湯濃稠度剛剛好,加上好有龍蝦嘅香味同鮮味🤗所以飲落都幾滿足㗎

日式芥末汁燒帶子意粉($198)

水牛城雞翼($88)

吉列牛肉薯餅($58)

意式奶凍($58)

龍蝦湯($88)
2022-08-14 981 浏览
銅鑼灣登龍街一向好多野食咁岩同男朋友係銅鑼灣行街💕想揾間高質但又性價比高既西餐廳撐枱腳💕E間餐廳近排好有人氣😍食完就知點解 性價比高 環境仲好優雅 讚😚➽Lunch menu set♡soup or salad♡main♡drink➽麻辣牛脷意粉 $128西餐廳食麻辣意粉真係好有創意🤣一見到 我男朋友即刻叫黎食😍有驚喜‼️意外地好夾 意粉口感彈牙 有麻辣香味 少少辣但越食越野味🥳牛舌份量超多 厚身 彈身 有牛味💓性價比好高arr💕➽香煎厚切豬扒配薯蓉 $158豬扒勁厚切 啖啖肉😋豬扒完全唔會韌 熟度岩岩好👍🏻➽香煎鵝肝配蘋果蓉 +$88我同男友一見到鵝肝就會叫 係鵝肝迷🙌🏻 E間餐廳加88蚊仲有2大舊整體鵝肝好肥美😍油香足 鵝肝味好食➽吉列牛肉薯餅 +$38炸得超好 熱辣辣 外脆內軟😍牛肉薯餅個調味做得好好👍🏻➽伯爵茶奶凍 +$28一入口伯爵茶味濃 唔會過甜為e餐帶黎左一個完美既結束💓
銅鑼灣登龍街一向好多野食

一入口伯爵茶味濃 唔會過甜
為e餐帶黎左一個完美既結束💓

2022-08-13
2022-08-14 53 浏览
見到呢間樓上餐廳上咗openrice每週熱門,心諗水準應該有返咁上下,即刻想試試佢🌝日本廣島蠔燴意大利飯 $198廣島蠔大大隻超肥美,咬落去啖啖肉又唔腥🤤一碟意大利飯仲有成5隻咁多,相當抵食而面頭仲有粒粒飽滿三文魚子,撈飯食一流👍🏻而意大利飯都煮得唔錯,粒粒分明,最精妙嘅係佢連啲飯都吸收咗啲蠔味🤤真係十分有驚喜🌖雜菌釀雞胸 $188見佢幾特別就試吓,畢竟平時自己整嘅雞胸真係…一言難盡🫠佢哋嘅雞胸一啲都唔鞋,雖然可以再滑啲🤣而入面仲釀咗啲雜菌碎,口感同味道都十分豐富👍🏻🌝是日精選蛋糕 $58是日為咖啡朱古力蛋糕雖然細細舊,但味道唔錯👍🏻咖啡味同朱古力平衡得幾好
見到呢間樓上餐廳上咗openrice每週熱門,
心諗水準應該有返咁上下,
即刻想試試佢

🌝日本廣島蠔燴意大利飯 $198
廣島蠔大大隻超肥美,
咬落去啖啖肉又唔腥🤤
一碟意大利飯仲有成5隻咁多,相當抵食
而面頭仲有粒粒飽滿三文魚子,
撈飯食一流👍🏻
而意大利飯都煮得唔錯,粒粒分明,
最精妙嘅係佢連啲飯都吸收咗啲蠔味🤤真係十分有驚喜

🌖雜菌釀雞胸 $188
見佢幾特別就試吓,
畢竟平時自己整嘅雞胸真係…一言難盡🫠
佢哋嘅雞胸一啲都唔鞋,雖然可以再滑啲🤣
而入面仲釀咗啲雜菌碎,
口感同味道都十分豐富👍🏻

🌝是日精選蛋糕 $58
是日為咖啡朱古力蛋糕
雖然細細舊,但味道唔錯👍🏻
咖啡味同朱古力平衡得幾好