呢一間銅鑼灣登龍街樓上西餐廳以回憶錄為名— Memoir 🎞 環境好舒服裝修好有心思 有好多乾花同埋白色玫瑰🌹🤍 個人最欣賞佢門口位好靚好特別🌕 佢嘅餐墊都好靚🖤 If only my “if only’s” happened💭我哋星期日晏晝去都有lunch set可以叫~包餐湯or沙律 同 餐飲 嗰日嘅餐湯係南瓜湯 好香濃同埋好creamy 賣相都好吸引🧡餐飲我哋揀咗凍綠茶同埋凍焙茶🍵 好香茶味好特別值得一試😚✻忌廉汁明太子大蝦扁意粉($128)啖啖意粉都充滿着明太子同忌廉汁好好食😋蝦嘅份量都幾多 大大隻仲好新鮮彈牙🦐而且佢嘅扁意粉係我鍾意食嘅質地!好推介✻香煎澳洲100z西冷扒配韓式燒肉汁($198)西冷牛扒好大塊 我哋叫左medium切開入面嫩紅色煎得啱啱好🥰 佢肉質軟嫩同埋側邊有少少焦邊咁好香口 另外想大讚佢嘅燒肉汁!點埋一齊食好好味✨ 伴碟嘅薯條都唔馬虎 好香脆仲有少少紫菜碎喺上面😆✻水牛城雞翼 (+$68)賣相好吸引 味道酸酸甜甜少少辣辣地咁好惹味 而且雞翼皮保持到好香脆可口~✻伯爵茶奶凍 (+$28)奶凍嘅質地非常之綿滑😽 而且都好香伯爵茶味🤎✻精選蛋糕 (+$28)朱古
個人最欣賞佢門口位好靚好特別🌕 佢嘅餐墊都好靚🖤

我哋星期日晏晝去都有lunch set可以叫~
包餐湯or沙律 同 餐飲 嗰日嘅餐湯係南瓜湯
好香濃同埋好creamy 賣相都好吸引🧡

餐飲我哋揀咗凍綠茶同埋凍焙茶🍵
好香茶味好特別值得一試😚

✻忌廉汁明太子大蝦扁意粉($128)
啖啖意粉都充滿着明太子同忌廉汁好好食😋
蝦嘅份量都幾多 大大隻仲好新鮮彈牙🦐
而且佢嘅扁意粉係我鍾意食嘅質地!好推介
忌廉汁明太子大蝦扁意粉

✻香煎澳洲100z西冷扒配韓式燒肉汁($198)
西冷牛扒好大塊 我哋叫左medium
切開入面嫩紅色煎得啱啱好🥰
佢肉質軟嫩同埋側邊有少少焦邊咁好香口
另外想大讚佢嘅燒肉汁!點埋一齊食好好味✨
伴碟嘅薯條都唔馬虎 好香脆仲有少少紫菜碎喺上面😆

✻水牛城雞翼 (+$68)
賣相好吸引 味道酸酸甜甜少少辣辣地咁好惹味
而且雞翼皮保持到好香脆可口~

✻伯爵茶奶凍 (+$28)
奶凍嘅質地非常之綿滑😽
而且都好香伯爵茶味🤎

✻精選蛋糕 (+$28)
朱古力蛋糕甜度適中 仲有少少朱古力脆脆
口感一流 而且擺盤好靚❣️
見到隔離枱有人慶祝生日
蛋糕隔離仲有個播住生日歌嘅鋼琴仔好靚好有心思
問咗職員 原來提早預訂講明慶祝生日
就會有個嗰鋼琴仔🎹!!

Lunch set 最平$98 包餐湯餐飲
食物質素高 銅鑼灣再加埋個環境
我覺得性價比超高 好抵食!🫶🏻 ✨
  • 香煎澳洲10oz西冷扒配韓式燒肉汁
2022-09-13 36 浏览
#Memoir 間唔時都會碌下OpenRice 見到依間人氣極高既銅鑼灣小店放左工就去試下先😚睇得出係佈置同餐牌上面老闆都花左好多心機☺️麻辣牛脷意粉我地好鍾意食麻辣野所以一見到就決定要試下果然好有驚喜 無諗過麻辣同意粉咁夾有4大塊牛脷 食落好冧 好入味龍蝦汁蟹肉意大利飯🦀🦞除左有2隻蟹鉗之外個飯見到有一絲絲蟹肉 非常足料龍蝦湯好鮮味 意大利飯幾有咬口 好推介吉列牛肉薯餅即叫即炸 外層炸得好香脆 薯蓉好綿密配上蜜糖芥末醬 甜甜地 好夾😋水牛城雞翼雞翼唔會炸到過左火侯 keep 到有肉汁食落酸酸辣辣 勁惹味 好適合做餐前小食開下胃🥰依到好適合同朋友慶祝生日咁啱見到有一枱客人慶祝生日餐廳會係甜品到 準備生日歌既鋼琴音樂盒做裝飾 影相打卡一流 好有心思😍
#Memoir

依到好適合同朋友慶祝生日
咁啱見到有一枱客人慶祝生日

• 麻辣牛脷意粉
2022-09-13 131 浏览
☕️ 食物:👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻 /5💰 CP值:👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻 /5🤵🏻 服務:👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻 /5🛋 環境:👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻 /5銅鑼灣區美食多如天上繁星,近年更興起在大廈裡開設特色餐廳,大多要靠口碑才能站穩陣腳。最近和老公拍拖吃午餐,就找到一間出品有水準、服務佳、CP值高的樓上小店,確是讓人有回頭之感~ 💕💋 蕃茄南瓜湯 (套餐+$20)我最怕餐湯太杰太稠,這個外貌很高檔、質感一流的餐湯的確打開我的心屝;它有蕃茄的微酸,又有南瓜的香甜,味道濃郁,入口順滑~💋 香煎鵝肝配蘋果蓉 (套餐+$98)久違的鵝肝 🥰 煎得金黃香脆,內裡入口即溶,清新帶微酸的蘋果蓉剛好中和鵝肝的油膩感,同時把整體味道昇華~💋 香煎澳洲10oz西冷扒配韓式燒肉汁 ($198)份量相當大的西冷扒,三成熟剛好做到牛扒生熟度的極致,肉質鮮嫩,肉汁豐盈,稍稍加配韓式燒肉汁或附送的香草鹽,同樣提升原有的肉味~💋 紅酒汁燴牛肋條配薯蓉 ($138)本身最愛在家做炆牛肋條菜式,這款紅酒汁燴牛肋條同樣炆得入味又出色,質感軟腍中帶點嚼口,味道超濃,配搭creamy軟滑的薯蓉,讓我一口接一口大吃呢!💋 伯爵茶奶凍 (套餐+$28)
☕️ 食物:👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻 /5
💰 CP值:👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻 /5
🤵🏻 服務:👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻 /5
🛋 環境:👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻 /5

💋 蕃茄南瓜湯 (套餐+$20)

💋 香煎鵝肝配蘋果蓉 (套餐+$98)

💋 香煎澳洲10oz西冷扒配韓式燒肉汁 ($198)

💋 紅酒汁燴牛肋條配薯蓉 ($138)

💋 伯爵茶奶凍 (套餐+$28)
我這個伯爵茶痴也要大讚這款伯爵茶奶凍 😍 香濃伯爵茶的味道,滑滑的奶凍質感,perfect~

💋 精選蛋糕 (套餐+$28)
是日精選蛋糕:朱古力三重奏,身為朱古力粉絲的老公大讚,無論底層餅底、中層朱古力脆脆,以至上層的忌廉和朱古力慕絲都做得很好,配起來味道濃厚,口感又有層次~

✨ 整體:CP值高兼有驚喜西餐廳 ✨
✅ 以同區來說,份量水準價錢都很吸引
✅ 由前菜到甜品水準都有驚喜
✅ 用餐環境寫意,服務一流
蕃茄南瓜湯
伯爵茶奶凍 、朱古力三重奏
2022-09-04
蕃茄南瓜湯
伯爵茶奶凍 、朱古力三重奏
  • 伯爵茶奶凍
餐廳門口放滿花藝裝飾💐還以日落燈突顯餐廳名稱。内裏放了乾花收藏櫃,並注入光影藝術元素,環境闊落,空間感十足很適合與朋友或伴侶來用餐呢👭🏻Menu設計得猶如一本回憶錄,甚有心思。🔸A La Carte🔸🔹水牛芝士蕃茄配薄荷黑醋汁 ($88)這個前菜顔色豐富,新鮮的蕃茄🍅軟滑的水牛芝士🧀再配上黑醋汁,味道酸香,食落清新不膩,爲我們打開味蕾迎接主菜。🔹日本廣島蠔燴意大利飯 ($198)廣島蠔🦪新鮮圓潤,蠔味好濃郁,亦不會有腥味,食落Creamy又滑溜,還有少許三文魚籽點綴,既能提鮮亦令賣相更吸引🍚米飯軟硬適中,夾雜些什菌更有咬口,忌廉汁香濃。這個西日搭配甚有驚喜。🔸Set Lunch🔸🔹餐湯是日餐湯為🌽粟米忌廉湯,味道香甜,質地濃稠,加入粒粒飽滿的粟米,足料又濃郁🔹香煎鵝肝配蘋果蓉 (+$88)這道追加的頭盤小吃,鵝肝外層煎得香脆,火喉控制得恰到好處。輕輕切開鵝肝,内裏質感柔軟,入口即化,配上蘋果蓉,🍎有減膩作用。🔹紅酒汁燴牛肋條配薯蓉 ($138) 牛肋條🐮有五大條份量十足,肉質鬆化配上經典的紅酒汁,入味又香濃。配菜的🥔薯蓉打得香滑,薯香滿滿,口感軟綿幼滑。西蘭花還用上牛油輕輕煎香。🔹凍焙

🔸A La Carte🔸

🔹水牛芝士蕃茄配薄荷黑醋汁 ($88)
水牛芝士蕃茄配薄荷黑醋汁

🔹日本廣島蠔燴意大利飯 ($198)
日本廣島蠔燴意大利飯

🔸Set Lunch🔸

🔹餐湯
餐湯

🔹香煎鵝肝配蘋果蓉 (+$88)
香煎鵝肝配蘋果蓉

🔹紅酒汁燴牛肋條配薯蓉 ($138)
牛肋條🐮有五大條份量十足,肉質鬆化

🔹凍焙茶
餐飲可選焙茶抹茶也不需額外收費,淡淡的茶味,清爽解喝。
Set  Lunch
水牛芝士蕃茄配薄荷黑醋汁
日本廣島蠔燴意大利飯
餐湯
2022-09-12 47 浏览
銅鑼灣|𝓜𝓮𝓶𝓸𝓲𝓻 傳統西餐🤍🌹白玫瑰裝飾 浪漫主義𝒫𝒶𝓇𝓂𝒶 ℋ𝒶𝓂 𝓌𝒾𝓉𝒽 ℳ𝑒𝓁𝑜𝓃 $98- 兩片parma Ham加上又大粒又甜嘅哈密瓜🍈,一啖食唔曬❤️- 有啲紅色閃閃地好靚嘅醬汁,味道酸甜,好開胃👍🏻ℬ𝓊𝒻𝒻𝒶𝓁𝑜 𝒲𝒾𝓃𝑔 $88- 雞翼煎香咗,再加咗茄汁同tabasco煮成嘅水牛城雞翼🍗好多汁🥰- 作為小食,係個唔錯嘅選擇😎𝒪𝓎𝓈𝓉𝑒𝓇 ℛ𝒾𝓈𝑜𝓉𝓉𝑜 $198- 5-6隻蠔,肥嘟嘟好飽滿🦪🦪🦪- 三文魚籽好鮮甜,同埋蠔一齊食,更能帶出蠔嘅鮮味🥰🥰- 白汁菇粒risotto,奶味香濃,份量好多💓ℱ𝓇𝒾𝑒𝓈 $58- 薯條即叫即炸,熱到辣口🍟♨️- 紫菜碎、胡椒粉、鹽,均勻包住喺薯條表面🥰好惹味❤️- 粗身嘅薯條特別好食😋𝒜𝓅𝓅𝓁𝑒 𝒥𝓊𝒾𝒸𝑒 (𝓁𝑒𝒻𝓉) $8𝒪𝓇𝒶𝓃𝑔𝑒 𝒥𝓊𝒾𝒸𝑒 (𝓇𝒾𝑔𝒽𝓉) $8🔺有加一服務費整體而言▪️味道 4 / 5▪️環境 4 / 5▪️抵食 4 / 5📍銅鑼灣登龍街28號永光中心17樓
銅鑼灣|𝓜𝓮𝓶𝓸𝓲𝓻 傳統西餐🤍🌹白玫瑰裝飾 浪漫主義

𝒫𝒶𝓇𝓂𝒶 ℋ𝒶𝓂 𝓌𝒾𝓉𝒽 ℳ𝑒𝓁𝑜𝓃 $98
- 有啲紅色閃閃地好靚嘅醬汁,味道酸甜,好開胃👍🏻

ℬ𝓊𝒻𝒻𝒶𝓁𝑜 𝒲𝒾𝓃𝑔 $88
- 作為小食,係個唔錯嘅選擇😎

𝒪𝓎𝓈𝓉𝑒𝓇 ℛ𝒾𝓈𝑜𝓉𝓉𝑜 $198
- 5-6隻蠔,肥嘟嘟好飽滿🦪🦪🦪
- 三文魚籽好鮮甜,同埋蠔一齊食,更能帶出蠔嘅鮮味🥰🥰
- 白汁菇粒risotto,奶味香濃,份量好多💓

ℱ𝓇𝒾𝑒𝓈 $58
- 薯條即叫即炸,熱到辣口🍟♨️
- 紫菜碎、胡椒粉、鹽,均勻包住喺薯條表面🥰好惹味❤️
- 粗身嘅薯條特別好食😋

2022-09-11
庆祝纪念
生日
2022-09-11 132 浏览
人大咗就好怕出去同人逼🌚想同最愛賞月又驚人多?!呢度日日都有個大明月~ 幾時嚟都有得影🤭浪漫情調 + 食物質素 + 細心服務絕對令我哋會返嚟encore🫡我同牛魔王男友超欣賞<<香煎美國肉眼扒>>冇諗過有咁大塊😍煎到外皮有少少焦香,但絕對唔乾柴!!好juicy!! 真係1d都唔乾👏🏻而且肉質非常幼嫩👍🏻想重口味啲,隔離仲擺咗少少海鹽同黑胡椒~仲有一碟甜甜哋嘅燒汁,有中和油膩感之用☺️側邊啲蔬菜都燒得好好! 調味恰到好處!絕對對得住$388呢個價錢🦾另一個用心製作係<<龍蝦汁蟹肉意大利飯>>($218)望落以為佢好細,仲要得兩隻蟹鉗…好似唔太抵咁?!咁你就太膚淺喇😌嚟個close shot就見到每粒飯除咗充滿龍蝦汁之外,仲有好多一絲絲嘅蟹肉🦀每一啖都係大大嘅享受💯最後飲番兩啖<<Pineapple Fizz>>($48)酸酸哋嘅菠蘿味去除晒所有飽滯嘅感覺🍍so fresh~~我男朋友已經即刻問weekend有冇lunch menu💁🏻‍♂️有之餘仲每個星期都會轉㗎🙆🏻‍♀️喺附近返工嘅朋友唔怕食厭喇
人大咗就好怕出去同人逼🌚
想同最愛賞月又驚人多?!
呢度日日都有個大明月~ 幾時嚟都有得影🤭

我同牛魔王男友超欣賞<<香煎美國肉眼扒>>
冇諗過有咁大塊😍
煎到外皮有少少焦香,但絕對唔乾柴!!
好juicy!! 真係1d都唔乾👏🏻
而且肉質非常幼嫩👍🏻
想重口味啲,隔離仲擺咗少少海鹽同黑胡椒~
仲有一碟甜甜哋嘅燒汁,有中和油膩感之用☺️
側邊啲蔬菜都燒得好好! 調味恰到好處!
絕對對得住$388呢個價錢🦾
香煎美國肉眼扒

另一個用心製作係<<龍蝦汁蟹肉意大利飯>>($218)
望落以為佢好細,仲要得兩隻蟹鉗…好似唔太抵咁?!
咁你就太膚淺喇😌

每一啖都係大大嘅享受💯
龍蝦汁蟹肉意大利飯

最後飲番兩啖<<Pineapple Fizz>>($48)
酸酸哋嘅菠蘿味去除晒所有飽滯嘅感覺🍍so fresh~~
Pineapple Fizz

有之餘仲每個星期都會轉㗎🙆🏻‍♀️
喺附近返工嘅朋友唔怕食厭喇☺️
P.S. 可以欣賞吓佢哋嘅a la carte menu!
本本手畫仲要唔同款㗎😍
好有心機♥️
2022-09-06
庆祝纪念
纪念日
香煎美國肉眼扒
Pineapple Fizz
2022-09-11 38 浏览
銅鑼灣登龍街好多美食,而呢間西餐廳我應為是慶生的好選擇。餐廳氣氛好好,燈光氛圍感覺有情調,好啱同情侶或好友靜靜地傾偈食飯~♦️Set Dinner For Two龍蝦湯+$40湯底質感濃稠,啖啖充滿鮮味~♦️豆腐牛油果配xo醬豆腐香質感細滑,入口即化,再配上清甜香滑的牛油果,加上xo醬,好滋味😋♦️吉列牛肉薯餅入口外脆內軟,而且有豐富肉汁,但是比較鬆散~♦️日本廣島蠔燴意大利飯幾隻大大隻嘅廣島蠔,飯外面軟,中間有啲半熟吾生,好有咬口~♦️香煎美國肉眼排 $738牛排肉味濃郁,每一口都感受到牛肉在口中溶化,香濃油脂香氣味!♦️精選甜品預先同餐廳說慶生,來到有生日卡、蠟燭、花,仲有即影即有,最驚喜是有鋼琴音樂盒一路播着生日歌,擺盤超美,很有心思🥰壽星會超開心🥳甜品是三層朱古力蛋糕,超滑美味,甜度適中~♦️香煎鵝肝 +$88外面煎到脆口,口感豐美多汁,入口即化,加埋蘋果蓉一流😋

♦️Set Dinner For Two
龍蝦湯+$40
湯底質感濃稠,啖啖充滿鮮味~

♦️豆腐牛油果配xo醬

♦️吉列牛肉薯餅
入口外脆內軟,而且有豐富肉汁,但是比較鬆散~

♦️日本廣島蠔燴意大利飯
幾隻大大隻嘅廣島蠔,飯外面軟,中間有啲半熟吾生,好有咬口~

♦️香煎美國肉眼排 $738

♦️精選甜品
甜品是三層朱古力蛋糕,超滑美味,甜度適中~

♦️香煎鵝肝 +$88
外面煎到脆口,口感豐美多汁,入口即化,加埋蘋果蓉一流😋
2022-09-10 27 浏览
之前係IG見到呢間餐廳時 就已經被吸引咗 因為我係一個超級重視回憶嘅人 個腦成日塞滿晒呢啲野唔知有冇人同我一樣 專門記埋啲N年前老記憶呢❓今次終於有機會 拉咗男朋友陪我一齊去體驗下一出LIFT 見到個門面 佢就已經話: 喂~你鐘意果啲野啵🤣成餐飯又食景又食野 仲要睇埋相冊 好唔得閒呀😝******************************食物s:(設有加一服務費)🍝日式芥末汁燒帶子意粉 ($198)將日式X西式元素拼埋一齊 估唔到可以咁正私心推介呢道菜 食得出係好用心整嘅意粉❣️ 面上有3隻帶子 燒得啱啱好 食落亦幾厚肉意粉非常掛汁 硬度亦適中 日式芥末汁好出色 個味調教得恰到好處食落好creamy 芥末味好香佢地仲加咗好多洋葱碎 令成碟意粉昇華左 口感豐富左 食落亦好有層次感今次真係食到lam lam 脷😝🦀龍蝦汁蟹肉意大利飯 ($218) 賣相好靚嘅一碟意大利飯❣️龍蝦汁圍繞意大利飯外圍 方便撈飯食面上嘅蟹鉗原來都幾厚肉 開埋俾我哋食 好細心蟹肉份量好多 真係每一啖飯都食到蟹肉絲意大利飯迎合香港人口味 屬於偏淋身嘅質感 撈埋一齊食感覺好creamy 夠晒多汁 好香好濃味👅🐥水牛城
之前係IG見到呢間餐廳時 就已經被吸引咗
因為我係一個超級重視回憶嘅人 個腦成日塞滿晒呢啲野
唔知有冇人同我一樣 專門記埋啲N年前老記憶呢❓
今次終於有機會 拉咗男朋友陪我一齊去體驗下
成餐飯又食景又食野 仲要睇埋相冊 好唔得閒呀😝

食物s:(設有加一服務費)

🍝日式芥末汁燒帶子意粉 ($198)
將日式X西式元素拼埋一齊 估唔到可以咁正
食落好creamy 芥末味好香
佢地仲加咗好多洋葱碎 令成碟意粉昇華左
口感豐富左 食落亦好有層次感
今次真係食到lam lam 脷😝

🦀龍蝦汁蟹肉意大利飯 ($218)
賣相好靚嘅一碟意大利飯❣️
龍蝦汁圍繞意大利飯外圍 方便撈飯食
面上嘅蟹鉗原來都幾厚肉 開埋俾我哋食 好細心
蟹肉份量好多 真係每一啖飯都食到蟹肉絲
意大利飯迎合香港人口味 屬於偏淋身嘅質感
撈埋一齊食感覺好creamy 夠晒多汁 好香好濃味👅

🐥水牛城雞翼 ($88)
食完主菜開始對佢哋嘅小食都心思思想試下
聽人哋講佢地嘅水牛城雞翼好正 於是決定加單試埋😜
面上灑上和風紫菜 幾特別
但原來又幾香口幾夾
食落味道酸酸辣辣咁 但唔算好辣
比起其他餐廳 呢度嘅雞翼酸味相對較辣味突出
係幾開胃嘅一個小食 如果餐前食會更適合

🍮意式奶凍 ($58)
係Earlgrey味嘅奶凍❣️

環境舒適度:9/10
  • 水牛城雞翼
  • 龍蝦汁蟹肉意大利飯
  • 日式芥末汁燒帶子意粉
𝙒𝙝𝙚𝙣 𝙬𝙖𝙨 𝙩𝙝𝙚 𝙡𝙖𝙨𝙩 𝙩𝙞𝙢𝙚 𝙩𝙝𝙖𝙩 𝙮𝙤𝙪 𝙩𝙤𝙤𝙠 𝙮𝙤𝙪𝙧 𝙢𝙪𝙢 𝙤𝙪𝙩 𝙛𝙤𝙧 𝙖 𝙜𝙤𝙧𝙜𝙚𝙤𝙪𝙨 𝙢𝙚𝙖𝙡?💃🏻 𝙎𝙥𝙤𝙞𝙡 𝙮𝙤𝙪𝙧 𝙢𝙪𝙢 𝙗𝙮 𝙜𝙞𝙫𝙞𝙣𝙜 𝙝𝙚𝙧 𝙖 𝙢𝙚𝙨𝙢𝙚𝙧𝙞𝙯𝙞𝙣𝙜 𝙙𝙞𝙣𝙞𝙣𝙜 𝙚𝙭𝙥𝙚𝙧𝙞𝙚𝙣𝙘𝙚 𝙖𝙩 𝙈𝙚𝙢𝙤𝙞𝙧, 𝙖 𝙧𝙚𝙨𝙩𝙖𝙪𝙧𝙖𝙣𝙩 𝙡𝙤𝙘𝙖𝙩𝙚𝙙 𝙞𝙣 𝙩𝙝𝙚 𝙗𝙪𝙨𝙞𝙚𝙨𝙩 𝙝𝙪𝙗 𝙤𝙛 𝘾𝙖𝙪𝙨𝙚𝙬𝙖𝙮 𝘽𝙖𝙮. 𝙄 𝙖𝙢 𝙨𝙪𝙧𝙚 𝙞𝙩 𝙬𝙞𝙡𝙡 𝙧𝙚𝙠𝙞𝙣𝙙𝙡𝙚 𝙨𝙤𝙢𝙚 𝙛𝙤𝙣𝙙 𝙢𝙚𝙢𝙤𝙧𝙞𝙚𝙨 𝙛𝙧𝙤𝙢 𝙝𝙚𝙧 𝙥𝙖𝙨𝙩 - 𝙥𝙚𝙧𝙝𝙖𝙥𝙨 𝙬𝙝𝙚𝙣 𝙨𝙝𝙚 𝙬𝙖𝙨 𝙙𝙖𝙩𝙞𝙣𝙜 𝙮𝙤𝙪𝙧 𝘿𝙖𝙙?👩‍❤️‍👨𝗦𝗺𝗼𝗸𝗲𝗱 𝗦𝗮𝗹𝗺𝗼𝗻 𝗧𝗼𝗳𝘂 𝗗𝘂𝗺𝗽𝗹𝗶𝗻𝗴𝘀 🐟🥟煙三文魚腐皮餃$𝟳𝟴 (🌟𝟴/𝟭𝟬)媽咪見到餐牌上好似花🌸一樣嘅三文魚腐皮餃即刻話要叫,餃子皮係帶甜嘅腐皮做,入面原來唔係飯,係酸酸地嘅藜麥,夾得黎又幾健康,係一味幾出色嘅開胃小食𝙄𝙩’𝙨 𝙖 𝙛𝙡𝙤𝙬𝙚𝙧-𝙡𝙞𝙠𝙚 𝙖𝙣𝙙 𝙜𝙡𝙖𝙢𝙤𝙧𝙤𝙪𝙨 𝙖𝙥𝙥𝙚𝙩𝙞𝙯𝙚𝙧!🌸𝙌𝙪𝙞𝙣𝙤𝙖 𝙝𝙞𝙙𝙙𝙚𝙣 𝙞𝙣 𝙩𝙝𝙚 𝙙𝙪𝙢𝙥𝙡𝙞𝙣𝙜

煙三文魚腐皮餃
$𝟳𝟴 (🌟𝟴/𝟭𝟬)
𝙄𝙩’𝙨 𝙖 𝙛𝙡𝙤𝙬𝙚𝙧-𝙡𝙞𝙠𝙚 𝙖𝙣𝙙 𝙜𝙡𝙖𝙢𝙤𝙧𝙤𝙪𝙨 𝙖𝙥𝙥𝙚𝙩𝙞𝙯𝙚𝙧!🌸𝙌𝙪𝙞𝙣𝙤𝙖 𝙝𝙞𝙙𝙙𝙚𝙣 𝙞𝙣 𝙩𝙝𝙚 𝙙𝙪𝙢𝙥𝙡𝙞𝙣𝙜𝙨 𝙞𝙨 𝙨𝙤𝙪𝙧 𝙖𝙣𝙙 𝙧𝙚𝙛𝙧𝙚𝙨𝙝𝙞𝙣𝙜, 𝙬𝙝𝙞𝙘𝙝 𝙢𝙖𝙩𝙘𝙝𝙚𝙨 𝙥𝙚𝙧𝙛𝙚𝙘𝙩𝙡𝙮 𝙬𝙞𝙩𝙝 𝙩𝙝𝙚 𝙨𝙖𝙡𝙢𝙤𝙣 𝙖𝙣𝙙 𝙨𝙬𝙚𝙚𝙩 𝙩𝙤𝙛𝙪 𝙨𝙠𝙞𝙣.
𝗖𝗿𝗮𝗯 𝗠𝗲𝗮𝘁 𝗥𝗶𝘀𝗼𝘁𝘁𝗼 𝘄𝗶𝘁𝗵 𝗟𝗼𝗯𝘀𝘁𝗲𝗿 𝗦𝗮𝘂𝗰𝗲 🦀🦞
龍蝦汁蟹肉意大利飯
$𝟮𝟭𝟴 (🌟𝟴.𝟱/𝟭𝟬)
呢味好岩打卡,意大利飯底下係濃稠嘅龍蝦汁,除左面頭有兩隻蟹腳🦀,risotto入面仲夾住一絲絲蟹肉,飯粒唔係煮到稔晒,keep到有咬口,撈埋龍蝦汁食好鮮味
𝙏𝙝𝙚 𝙘𝙧𝙖𝙗 𝙢𝙚𝙖𝙩 𝙧𝙞𝙨𝙤𝙩𝙩𝙤 𝙞𝙨 𝙨𝙤𝙖𝙠𝙚𝙙 𝙞𝙣 𝙩𝙝𝙚 𝙧𝙞𝙘𝙝 𝙡𝙤𝙗𝙨𝙩𝙚𝙧 𝙨𝙖𝙪𝙘𝙚. 𝙄𝙩 𝙞𝙨 𝙘𝙤𝙤𝙠𝙚𝙙 𝙖𝙡 𝙙𝙚𝙣𝙩𝙚 𝙬𝙞𝙩𝙝 𝙖 𝙨𝙩𝙧𝙤𝙣𝙜 𝙪𝙢𝙖𝙢𝙞 𝙛𝙡𝙖𝙫𝙤𝙪𝙧. 𝙏𝙝𝙚 𝙧𝙞𝙘𝙚 𝙞𝙨 𝙗𝙡𝙚𝙣𝙙𝙚𝙙 𝙬𝙞𝙩𝙝 𝙡𝙤𝙖𝙙𝙨 𝙤𝙛 𝙘𝙧𝙖𝙗 𝙢𝙚𝙖𝙩.
𝗣𝗮𝗻 𝗦𝗲𝗮𝗿𝗲𝗱 𝗦𝗰𝗮𝗹𝗹𝗼𝗽 𝗦𝗽𝗮𝗴𝗵𝗲𝘁𝘁𝗶 𝗶𝗻 𝗪𝗮𝘀𝗮𝗯𝗶 𝗦𝗮𝘂𝗰𝗲🍝
日式芥末汁燒帶子意粉
$𝟭𝟵𝟴 (🌟𝟴.𝟱/𝟭𝟬)
水準之作,燒帶子煎到金黃色,肉質厚實,煎嘅時間短番啲我相信會更滑,勁鍾意佢嘅芥末汁味道,忌廉同wasabi 比例調得好岩,辣辣地刺激食慾~
𝙋𝙖𝙣 𝙨𝙚𝙖𝙧𝙚𝙙 𝙨𝙘𝙖𝙡𝙡𝙤𝙥𝙨 𝙖𝙧𝙚 𝙝𝙪𝙜𝙚 𝙞𝙣 𝙨𝙞𝙯𝙚 𝙖𝙣𝙙 𝙩𝙝𝙞𝙘𝙠 𝙞𝙣 𝙩𝙚𝙭𝙩𝙪𝙧𝙚. 𝙏𝙝𝙚 𝙬𝙖𝙨𝙖𝙗𝙞 𝙨𝙖𝙪𝙘𝙚 𝙙𝙚𝙛𝙞𝙣𝙞𝙩𝙚𝙡𝙮 𝙩𝙞𝙘𝙠𝙡𝙚𝙨 𝙢𝙮 𝙩𝙖𝙨𝙩𝙚 𝙗𝙪𝙙𝙨.
2022-08-30
  • 龍蝦汁蟹肉意大利飯
  • 日式芥末汁燒帶子意粉
  • 煙三文魚腐皮餃
2022-09-06 33 浏览
crab meat risotto w lobster saucelobster sauce was flavourful and the risotto was al dente; I personally prefer a creamier texture but this made it less filling for sure.  black garlic linguine vongolethis unique combo of linguine vongole and black garlic was interesting and it worked well!beef korokke super crispy and I loved the texture and flavours of this korokke - probably my fav dish of the night! 💸 $218hkd (risotto); $58hkd (korokke); $198hkd (vongole)
crabmeat risotto with lobster sauce
black garlic linguine vongole
black garlic linguine vongole
beef korokke
beef korokke
  • beef korokke
2022-09-06 49 浏览
平常去這棟大廈多數是因為午餐要快吃所以才去,對這裡的食物真的沒有特別期待,不過這天到訪的這間西餐廳就打破了我的預期,食物質素還真的不錯,而且價格都很合理!餐廳裝潢簡潔優美,有一種寧靜的舒適感,午市來不都會覺得很嘈吵,食物選擇都有幾款,滿足不同人的喜好。🔹蒜香辣蟹肉扁意粉 $118扁意粉煮得剛剛好是al dente 狀態,蒜蓉香不斷微微地滲透出來,有吊味的作用卻不會太過火,我頗喜歡它的微辣感,和蟹肉很搭配,而且份量頗多,男士都會吃得飽。 🔹香煎澳洲10oz西冷扒配韓式燒肉汁 $19810oz 其實真的很大份,西冷肉汁豐富,外層燒得剛剛好,口感肉質依然能夠保持,微微的黑椒突出牛肉的肉味,配搭韓式帶甜的燒肉汁都很搭配,另外要讚讚薯條真的很好吃😂😂夠脆又不油,我們兩秒吃完。每一份餐可以選擇沙律或餐湯,我會推介餐湯,因為這天的粟米湯很creamy,而且粟米粒很甜很飽滿,質量不錯。餐後還可以加錢點甜品,我們分別選擇了伯爵茶奶凍和是日蛋糕,伯爵茶奶凍彈牙之餘奶味突出,我喜歡它是比較水潤一點,最後吃有清潔口腔的感覺:至於這天的是日蛋糕是類似opera的朱古力蛋糕,雖然小小一件,但口感豐富朱古力味道很有

🔹蒜香辣蟹肉扁意粉 $118

🔹香煎澳洲10oz西冷扒配韓式燒肉汁 $198
香煎澳洲10oz西冷扒配韓式燒肉汁
餐後還可以加錢點甜品,我們分別選擇了伯爵茶奶凍和是日蛋糕,伯爵茶奶凍彈牙之餘奶味突出,我喜歡它是比較水潤一點,最後吃有清潔口腔的感覺:至於這天的是日蛋糕是類似opera的朱古力蛋糕,雖然小小一件,但口感豐富朱古力味道很有層次,不會太苦又不會太膩,能配黑咖啡就完美了🥰
香煎澳洲10oz西冷扒配韓式燒肉汁
MEMOIR 銅鑼灣登龍街28號永光中心17樓發現呢間隱世高質Western x Asian 餐廳🤩裝修環境好舒服👍🏻好多打卡位欣賞店鋪對細節位❤️要求Parma Ham With Melon 🍈 $98叫左呢款做開胃菜👍🏻😋😀好味仲要擺盤好靚🌹成朵花咁~廚師好有心思❤️Crab Meat Risotto $218龍蝦汁蟹肉意大利飯呢個真係超足料~👍🏻飯粒🍚粒粒有蟹肉🦀本身有龍蝦湯汁喺旁邊~撈埋湯汁食就更加濃味~好味😋超好味😽真係要一試👍🏻Daily Cake是日蛋糕$58三重朱古力~食落好有層次朱古力🍫、忌廉、朱古力脆脆+餅底甜度適中~唔錯唔錯另外叫左兩杯Non-alcohol cocktail 🍹 Fresh Lemonade 🍋 $48 Orange Fizz 🍊 $48同朋友食飯傾下計~呢間好推薦
MEMOIR

成朵花咁~廚師好有心思❤️

Crab Meat Risotto $218
呢個真係超足料~👍🏻
飯粒🍚粒粒有蟹肉🦀
本身有龍蝦湯汁喺旁邊~
撈埋湯汁食就更加濃味~
好味😋超好味😽真係要一試👍🏻

Daily Cake是日蛋糕$58
三重朱古力~食落好有層次
朱古力🍫、忌廉、朱古力脆脆+餅底
甜度適中~唔錯唔錯

另外叫左兩杯Non-alcohol cocktail 🍹
Fresh Lemonade 🍋 $48
Orange Fizz 🍊 $48

同朋友食飯傾下計~呢間好推薦
今天是我們的週年紀念,特意預訂了這間位於銅鑼灣登龍街的樓上西餐廳晩飯。一到餐廳門口已經被那種浪漫氣氛吸引,因為同一層只得一間餐廳,門外可以做多些擺設增添氣氛,餐廳以乾花作佈置,牆身灰白色,佈置簡單得來帶點優雅,沒有太多的人流,令人感覺舒服。Menu是diy相冊設計,不得不讚店主的心機。 //Astica Cabernet Sauvignon (Argentina) $68/杯//話曬都係紀念日,飲杯紅酒是常識吧!餐廳做緊優惠買一送一,比較少飲紅酒的我們選擇了這杯產地位於阿根廷的紅酒,易入口而帶點甜,不太喝酒的我們都覺得不錯。 //吉列牛肉薯餅 $58//這個薯餅以呢個價錢是有驚喜的高質,薯餅炸至金黃酥脆,薯蓉同牛肉都足料,薯蓉做到幼滑,再配上蜜糖芥辣醬的甜味,口感一流! //和風紫菜薯條 $58//炸至香脆的幼薯條,外脆內軟,灑上了紫菜碎,好好味,令人停唔到口,好快就ko了一整碟 //照燒汁鮑魚 $88//鮑魚比我想像中大隻,鮑魚肉質嫩滑口感煙韌,淋上了照燒汁,上面有芝麻,香蔥和魚籽,令味道更加豐富。 //麻辣牛脷意粉 $188//這個意粉絕對係高質!近年都開始多fusion菜,麻辣配

Menu是diy相冊設計,不得不讚店主的心機。

//吉列牛肉薯餅 $58//

//和風紫菜薯條 $58//

//照燒汁鮑魚 $88//

//麻辣牛脷意粉 $188//
這個意粉絕對係高質!近年都開始多fusion菜,麻辣配意粉本身感覺好似格格不入,但這個配搭入口原來是相當夾,香口帶少少麻而不算辣,就算不吃辣的朋友都可以食到。牛脷大大塊,咬落好有牛味而且肉質不會韌,好好味!
  • 照燒汁鮑魚
  • 麻辣牛脷意粉
  • 吉列牛肉薯餅
2022-09-05 19 浏览
今日下午嚟到銅鑼灣人氣幾高嘅Memoir食個靚靚Lunch😋🐓水牛城雞翼 $68即點即炸,炸到外皮香脆嘅雞翼沾滿微酸辣醬汁,雞肉嫩滑,一人兩隻好快KO🥗沙律菜沙律菜新鮮爽脆,配芝麻醬冇得頂😬🫕甘筍🥕忌廉湯個湯好好飲呀🤭甘筍味同忌廉味互相融合,又唔會互搶味道,入口creamy順滑🤤🍝忌廉汁明太子大蝦扁意粉$128賣相好靚,扁意粉煮得爽彈,個汁唔會稀,沾滿每條意粉,越食越滋味😍大蝦🍤好大隻,一啖放入口,爽口彈牙啖啖肉,好滿足呀🥰🥩香煎澳洲10oz西冷扒配韓式燒肉汁$198厚切西冷,份量十足堅係正,🤤煎得有水準,剛好五成熟,肉質軟腍juicy,牛味濃☺️ 呢個價食到咁有質素嘅牛真係幾抵😋伴碟嘅薯條都係即炸,外脆內軟,再加上紫菜粉,食到停唔到口🥹🍰Coffee opera $28咖啡朱古力慕絲相間,味道互相交織,非常夾,仲有蛋糕層和朱古力層,口感層次豐富。🍮伯爵茶奶凍 $28奶凍質感軟滑,入口即溶,伯爵茶味頓時在口中湧岀,好好味😋小總結💕餐廳環境寬敞舒適,Lunch嚟講性價比好高,食物高質用心,服務員有禮,可以一試☺️

🐓水牛城雞翼 $68

🥗沙律菜
沙律菜新鮮爽脆,配芝麻醬冇得頂😬

🫕甘筍🥕忌廉湯

🍝忌廉汁明太子大蝦扁意粉$128
大蝦🍤好大隻,一啖放入口,爽口彈牙啖啖肉,好滿足呀🥰

🥩香煎澳洲10oz西冷扒配韓式燒肉汁$198

🍰Coffee opera $28

🍮伯爵茶奶凍 $28
奶凍質感軟滑,入口即溶,伯爵茶味頓時在口中湧岀,好好味😋

小總結💕
登龍街兩旁有很多食肆 ...其實呢度也有很多樓上餐廳上星期六與儍爸去了永光中心 17 樓的西餐廳食晏星期六都有 Lunch Set 包了餐湯 / 沙律和飲品也可以加配小食和甜品儍媽的 ... 韓式泡菜豚肉炒意粉 HK$98天時暑熱口淡淡,來個香辣惹味嘅泡菜意粉刺激味覺 ~~儍爸的 ... 香煎澳洲 10oz 西冷扒配韓式燒肉汁 HK$198西冷扒外面煎至焦香,肉味香濃加少少碟邊的椒鹽和韓式燒肉汁一起食,特別滋味 ~~餐湯是周打蜆湯,入口香滑,仲有很多蜆肉 ~~蔬菜沙律配上酸甜的胡麻醬,清爽開胃 ~~我們加配了份 ... 香煎鵝肝配果蓉 +HK$88鵝肝表面煎至香脆新鮮羅漢果和香甜的蘋果蓉與鵝肝很夾清甜的果香可以平衡鵝肝的油膩感 ~~儍爸的餐飲 ... 凍咖啡儍媽的餐飲 ... 紅莓汁 +HK$8也加配了份甜品 ... 伯爵茶奶凍 +HK$28加配的奶凍都幾大杯,伯爵茶味很突出,入口柔軟嫩滑 ~~** 以上分享是以我的口味、體質和情況作出分享及感受,一試 / 合用與否請自行決定
登龍街兩旁有很多食肆 ...
其實呢度也有很多樓上餐廳
上星期六與儍爸去了永光中心 17 樓的西餐廳食晏
星期六都有 Lunch Set 包了餐湯 / 沙律和飲品
也可以加配小食和甜品
儍媽的 ... 韓式泡菜豚肉炒意粉 HK$98
天時暑熱口淡淡,來個香辣惹味嘅泡菜意粉刺激味覺 ~~
西冷扒外面煎至焦香,肉味香濃
加少少碟邊的椒鹽和韓式燒肉汁一起食,特別滋味 ~~
餐湯是周打蜆湯,入口香滑,仲有很多蜆肉 ~~
蔬菜沙律配上酸甜的胡麻醬,清爽開胃 ~~
我們加配了份 ... 香煎鵝肝配果蓉 +HK$88
鵝肝表面煎至香脆
新鮮羅漢果和香甜的蘋果蓉與鵝肝很夾
清甜的果香可以平衡鵝肝的油膩感 ~~
儍爸的餐飲 ... 凍咖啡
儍媽的餐飲 ... 紅莓汁 +HK$8
也加配了份甜品 ... 伯爵茶奶凍 +HK$28
加配的奶凍都幾大杯,伯爵茶味很突出,入口柔軟嫩滑 ~~
2022-09-03
午餐