餐厅: Le Paradis Cafe & Restaurant
条款及细则:
须受其他国泰条款及细则约束。
2020-10-19 570 浏览
星期六同男朋友慶祝周年紀念,佢請我食餐好嘅西餐,朋友介紹過呢到唔錯,就book 左星期六嚟食。嚟到成個環境都好好,燈光唔會太光,好有情調,岩哂嚟同男友談心,好滿意個環境。一坐低waiter 就幫我地斟水,問我地要咩餐酒,呢到唔算大,但就有幾個waiter,所以有咩要求都好快幫到手,服務唔錯。頭盤先上西班牙辣肉腸田園沙律,辣肉腸味道岩岩好,唔會太辣,配埋D 菜個感覺都清新。湯就叫左兩款,一款蘑菇湯,另一款就係蟹肉龍蝦湯。蘑菇湯係將唔同既菇打出嚟,仲加埋食到黑松露既味道,聞落去陣陣香味,食落去好厚身,啱晒鐘意菇既我。女朋友既蟹肉龍蝦湯,最正就係已經將D蟹 折左肉,食到一絲絲的蟹肉。第二道菜就係香煎帶子配青蘋果蓉。帶子煎得唔錯,唔會好似其他餐廳咁煎得好老,仲係好滑,一定要試下配埋青蘋果蓉嚟食,好夾。 仲有道菜就係香煎鴨肝都係煎得唔錯,雖然明知鴨肝好多油,但真係次次都忍唔住食哂。果陣鴨油香,唔識點形容。係嚟之前仲有一個檸檬雪吧比你清一清個口嚟食主菜終於要食主菜,我地分別叫左香煎鱸魚同鴨髀。鱸魚好滑,個皮脆脆地咸咸地連埋d 魚肉一齊食。肉質鮮甜仲有個鴨髀,個面好脆,好似D燒腩仔既皮咁,一咬cho
第二道菜就係香煎帶子配青蘋果蓉
仲有道菜就係香煎鴨肝
係嚟之前仲有一個檸檬雪吧比你清一清個口嚟食主菜
終於要食主菜,我地分別叫左香煎鱸魚同鴨髀。
鱸魚好滑,個皮脆脆地咸咸地
連埋d 魚肉一齊食。肉質鮮甜
仲有個鴨髀,個面好脆,好似D燒腩仔既皮咁,一咬chok chok 聲。個鴨肉岩岩熟唔會太老同um。
最後嚟埋個靚靚既法式焦糖燉蛋同心太軟就完左今晚。
同女朋友都食到好飽。下次都會介紹朋友嚟試下
  • 黑松露蘑菇湯
  • 法式龍蝦湯
  • 法式龍蝦濃湯
  • 心太軟
  • 焦糖燉蛋
  • 青蘋果雪芭
2020-10-18 154 浏览
今日男友Book左同我係度慶祝估唔到大廈入面都有間裝修幾有情調既餐廳環境好適合傾計談心,影相既燈好都好靚坐低後侍應介紹完我地點左Course C之後點左杯White wine連水都可以選擇要Sparkling or distilled water 好高級既感覺Appetizer "法式香煎鴨肝" 同 香煎法式牛油帶子"兩款都好好食,牛油帶子配上青蘋果蓉 口感一流青蘋果好甜好幸福鴨肝係我的最愛,入口即溶Salad 係"西班牙辣肉腸田園沙律"辣肉腸幾有油香咸度適中,配上沙律有既羽衣甘藍、沙律菜、茄仔等 柚子蜜醋汁令到個沙律幾幾Fresh既感覺又唔會覺得辣肉腸太咸餐包 係"初榨橄欖油配義大利脆包",薄脆既口感餐湯有"黑松露蘑菇湯"同埋"法式蟹肉龍蝦湯"蘑菇湯口感一流,真材實料,有好多蘑菇碎同埋黑松露味岩岩好,唔會太搶同埋太Over試左啖蟹肉龍蝦湯好重龍蝦味,都幾出色值得一讃係食主菜中間有"雪葩雪榚",可以中和下個口入面既味道主菜係"封鴨髀配雜莓紅油汁"同埋"香煎智利鱸魚拌番紅花湯"又係兩款都超正,試左少少魚既肉好嫩滑主要食鴨髀,今次係第一次食封鴨髀我以為會好乾柴原來唔係! 個皮好香脆,
今日男友Book左同我係度慶祝
估唔到大廈入面都有間裝修幾有情調既餐廳
環境好適合傾計談心,影相既燈好都好靚
坐低後侍應介紹完我地點左Course C
之後點左杯White wine

好高級既感覺

兩款都好好食,牛油帶子配上青蘋果蓉 口感一流
青蘋果好甜好幸福
鴨肝係我的最愛,入口即溶
Salad 係"西班牙辣肉腸田園沙律"

柚子蜜醋汁令到個沙律幾幾Fresh既感覺
又唔會覺得辣肉腸太咸
餐包 係"初榨橄欖油配義大利脆包",薄脆既口感
餐湯有"黑松露蘑菇湯"同埋"法式蟹肉龍蝦湯"

試左啖蟹肉龍蝦湯好重龍蝦味,都幾出色

主菜係"封鴨髀配雜莓紅油汁"同埋"香煎智利鱸魚拌番紅花湯"

又係兩款都超正,試左少少魚既肉好嫩滑
主要食鴨髀,今次係第一次食封鴨髀
我以為會好乾柴
原來唔係! 個皮好香脆,好似乳豬既感覺,切開好脆入面有層薄薄既脂肪,塊皮都好Juicy,入面既肉都好唔會過實,幾有驚喜
最後食埋個最人氣既甜品,心太軟雪榚同Cream Brulee 十分滿足

服務都好好,好有禮貌同埋收野,換碟換餐具都好快!價錢都好fair,有咁多個Courses,Good experience
2020-10-18
纪念日
  • 黑松露蘑菇湯
  • 法式焦糖燉蛋
  • 朱古力心太軟伴雪糕
2020-10-13 191 浏览
今日補足番閨蜜生日~帶佢泥lee間食法國菜嘅餐廳食晚飯預先Book jor餐廳之後,餐廳會早幾日whatsapp我決定menu 大致上就係傾下大約想食幾多個course劃分價錢 我就見還點都食,又未真係食過法國餐就食個最豪嘅 7 course $1388+ 🙈 🙈 大約就係分:前菜,沙律,湯物,中途有個refresh 雪葩,然後主菜,最後甜品 形式上,就係fine dining模式😍🙊 食完一道菜再上第二道菜首先一開頭有又熱又脆嘅蒜蓉包 (圖)另外,我哋叫咗枝Sauvignon blanc 容易入口,同配之後其他前菜,食物都好搭 (圖)沙律 ⻄🥗班牙辣肉腸田園沙律 配柚子蜜醋汁 辣肉腸香口,加上蔬菜同柚子醋,酸酸甜甜 配埋白酒 👍👍👍👍 係一個好開始 🤣 🤣😚 🙊 🙊👍 (圖)前菜方面,煎鵝肝配雜莓汁燴蘋果 首先鵝肝都叫大塊,可以切開一半 剛好有2片麵包,可以一人一半咁食 再塗上佢哋嘅莓汁同燴蘋果粒食 就一d都唔滯 😍 鵝肝亦都煎得好香口,入面都好滑 (圖)💕 黑醋香橙珍寶帶子 我本身就好鐘意食帶子 加埋佢哋嘅香橙味道都好新奇hahaaa (圖) 👍 初

今日補足番閨蜜生日~
帶佢泥lee間食法國菜嘅餐廳食晚飯
😍
🙊
食完一道菜再上第二道菜
首先一開頭有又熱又脆嘅蒜蓉包 (圖)
😚
🙊 🙊
前菜方面,
💕

初榨橄欖油蒜片蝦 🦐
Lee個真心好好食!
真係可以話各方面都做得好好食 橄欖油係整得好熱好熱,好似鎖住蝦嘅鮮甜,加上蒜片嘅香口 用匙羹一野舀上來食,食晒成碟野嘅精華
🤣
紐⻄蘭托托蜆配香草牛油白酒汁 😋 隻蜆夠大隻,無沙,可以舀埋啲汁食
(圖)
其實食完啲前菜,飲飲下酒,傾吓計,都好似食咗好耐咁
🤣 🤣
終於到飲我最期待嘅龍蝦湯
果然係好濃好濃
湯亦都夠熱 仲有龍蝦肉加埋一齊,正! (圖)
⻘蘋果雪葩,小清新 (圖)
雪葩之後,終於到main course (圖)
🤣 🤣 🤣
主菜之一,法式煎封油鴨髀 店主話呢隻鴨髀封咗兩日 做到外脆內軟嘅感覺 的確佢個皮好脆,油脂唔會太多唔會太少 如果覺得油膩,配上佢嘅沙律同莓醬一齊食 (圖)
主菜之二,香煎智利鱸魚拌番紅花魚湯 塊魚做得好出色 👍 👍 唔會煎得過火左
加埋魚湯汁食一流 😍 (圖)
甜品,叫左Crème brûlée
最近睇 “emily in paris”, 就會想好似個個designer咁 敲打燉蛋上面嘅焦糖 🤣 🤣 🤣
🦞
😋
😋 😋

果然,無論敲打完定食完 都會開心 🥳
我本身口味都唔鍾意太甜 燉蛋無我想像中咁甜,非常好 加埋焦糖食就剛剛好 💕 (圖)
環境方面,
雖然地方細,
但係就係因為小店,所以唔會放好多位
各枱都有自己嘅空間享受食物同友人一齊嘅時光 💕
我覺得真係幾適合情侶,閨蜜book lee間餐廳慶祝特別嘅日子 食餐親⺠又迷人嘅法式晚餐 🥳
2020-10-12 159 浏览
朋友同我去咗食生日飯,佢帶咗我去一間法國餐廳,間法國餐廳幾有情調嘅,環境都幾浪漫🌹 我哋坐咗喺露台嘅地方,最近天氣幾好幾涼爽,個感覺都幾舒服!跟住我哋叫左兩枝酒 chill一chill啦haha前菜佢俾咗啲蒜蓉包我哋食都幾好食,幾香口。仲有西班牙辣肉腸沙律,不過不失。跟住重頭戲黎啦!係香煎法國鵝肝同北海道珍寶帶子!兩個都超級好味 油脂香出哂黎。跟住呢度菜係我既最愛,係橄欖油蒜片蝦。佢用熱油浸過 蝦身熱 連蒜片食一流呀!再黎就係紐西蘭蜆配香草牛油白酒汁,又係超好味,牛油香好濃,極速食哂成碟。跟住就係湯啦,廚師好好咁準備咗兩款唔同嘅湯俾我哋,有黑松露蘑菇湯同龍蝦湯。兩種湯我都有飲。我自己比較鍾意mushroom soup 因為真係用蘑菇攪拌出嚟磨出黎既湯,同埋睇得出小龍蝦既料都好足嘅,見到好多龍蝦肉咁。主角黎啦!係香煎鱸魚配紅花魚湯,我覺得超好食呀,魚皮煎得幾香口,肉好滑。再黎就係法國最著名嘅鴨髀,超脆,肉質鮮嫩。而甜品我揀咗士多啤梨cheese cake,食到好飽❤️❤️好滿足!重點係原來呢餐係朋友tailor made 比我既菜單。唔怪得有我最愛既scallop/lobster/black
朋友同我去咗食生日飯,
佢帶咗我去一間法國餐廳,

兩種湯我都有飲。

再黎就係法國最著名嘅鴨髀,超脆,肉質鮮嫩。而甜品我揀咗士多啤梨cheese cake,食到好飽❤️❤️好滿足!重點係原來呢餐係朋友tailor made 比我既菜單。唔怪得有我最愛既scallop/lobster/black truffle soup etc 同埋原來食咁多野都唔算貴,食左幾乎8個course 但兩個人加埋都係$13xx+左右 係兩個人既價錢wor 如果食5 course 就再抵d 應該都係五百蚊左右 又可以揀自己想食既野,下次屋企人生日一定再帶佢地食下
  • 法式龍蝦湯
  • 白酒牛油汁煮紐西蘭托托蜆
2020-08-11 1281 浏览
今日朋友為我慶祝生日, 佢就畀我驚喜, 就帶我去食fine dining喺尖沙咀樓上店嘅 環境都幾高貴, 情調十分一流, 每人都叫有一個set,先食過餐前小麵包, 外脆內軟, 點牛油齊食 牛油加咗啲松露 令到個味道更加提升 不錯不錯 非 常的開胃之後前菜就嚟咗個磯燒南非鮑魚, 大大隻鮑魚, 賣相非常之正, 上面鋪咗魚子醬, 魚子醬嘅鹹 香, 配搭住磯燒嘅鮑魚, 非常之讚, 冰鎮鮑魚咬口q彈, 配埋下低嘅沙律菜齊食, 點一點油醋汁, 滋味無窮白酒牛油汁煮紐西蘭托托蜆, 賣相不錯 , 下低大量嘅白酒牛油汁做SAUCE, 真係令人回味無窮, 白酒嘅香, 再加埋牛油嘅甜, 甜而不肥膩, 再加有少少黑胡椒, 味道得以提升 , 托托蜆冇沙之餘, 入口嫩滑 , 飲埋啲汁就真係perfect另外再飲法式龍蝦濃湯, 龍蝦肉切成粒粒, 非常q彈, 豐富咗龍蝦湯嘅口感, 一般龍蝦湯都有苦 澀味, 呢個湯就非常之少, 不錯主菜香煎吞拿魚在配蘆筍扁意粉 , 有黑胡椒, 煎香咗個吞拿魚, 裏面屬於七八成熟嘅狀態, 口感 非常的軟嫩,外表非常之香,扁意粉也炒得非常之香, 配埋爽脆嘅蘆筍再加其他新鮮嘅蔬菜, 感覺一
每人都叫有一個set,

主菜香煎吞拿魚在配蘆筍扁意粉 , 有黑胡椒, 煎香咗個吞拿魚, 裏面屬於七八成熟嘅狀態, 口感 非常的軟嫩,外表非常之香,扁意粉也炒得非常之香, 配埋爽脆嘅蘆筍再加其他新鮮嘅蔬菜, 感覺一絕

甜品真係一個美夢嘅時刻, 我最鍾意嘅心太軟, 再配埋佢嘅雪糕, 心太軟流心嘅狀態, 甜而不膩 嘅朱古力醬, 配埋雪糕, 一冷一熱一齊食, 百感交集
2020-07-21 553 浏览
你,今天帶我食喜歡的法國菜,實在既驚又喜。蜜糖燕麥包及芝麻包,蜜糖燕麥包很驚喜,有滿滿的蜜糖甜味,蜜糖均勻的融入麵包中,甜甜蜜蜜,幸福的感覺。紐西蘭托托蜆配香草牛油白酒汁牛油🧈的味超香,配上白酒,一點兒也不溜,托托蜆新鮮爽口無沙,配上牛油白酒已很美味。大滿足!磯煮原隻南非鮑魚配魚子醬南非鮑魚一上枱,眼睛👀已經被美美的賣相吸引著,鮑魚呈啡色帶有光澤,上面還有矜貴的魚子醬,廚師美美的擺盤,真的讓菜式成為一件藝術品。鮑魚入口爽彈唔韌,濃濃的醬汁味,連內裡的鮑芯也有滿滿的醬油香,卻仍保留鮑魚的鮮味。SorbetSorbet以果汁打成,真材實料,拌有生果粒,清新不膩,清清喉嚨。黑松露野菌湯啖啖都有蘑菇磨成的茸,真材實料,加埋上面的whipping cream,更添風味。香煎智利爐魚拌南瓜🎃有南瓜係會飽肚,包你男仔都食飽,智利鱸魚外皮金黃鬆脆,內裏魚肉濕潤唔乾,魚肉的size以西餐來說,頗大件的,下面鋪的南瓜茸,creamy且帶南瓜香。Cream brûlée鍾意食creamy野的人,一定會喜歡那滑幼的蛋。
你,今天帶我食喜歡的法國菜,實在既驚又喜。

磯煮原隻南非鮑魚配魚子醬

Sorbet

香煎智利爐魚拌南瓜🎃

Cream brûlée
鍾意食creamy野的人,一定會喜歡那滑幼的蛋。
2020-05-21 965 浏览
好耐無好好同老公出去食一餐好,為左慶祝生日,特別BOOK左這間餐廳,店長好有誠意,預早兩日就WHATSAPP我哋晚餐選擇, 以便為我哋預備食物。今日我哋㨂左$1388套餐,包括Welcoming Starter,3個Appetizer,沙律,湯,青蘋果雪葩,Main Course,甜品,一共有9道菜:Welcoming Starter - 初榨橄欖牛油•脆義大利包一硬一軟法包,吾算好特別,但配埋橄欖牛油就幾好味A) Appetizer - 紐西蘭托托蜆配香草牛油白酒汁托托蜆新鮮而且肥美,配上香草牛油白酒汁非常夾,好美味B) Appetizer - 磯煮南非鮑魚配煙燻希靈魚子醬鮑魚煮得好軟身,魚子醬都幾鮮甜,配埋飽魚好夾C) Appetizer - 我哋選擇左2款 - 煎鴨肝配自家製雜莓汁燴蘋果 及 黑醋香橙煎北海道珍寶帶子煎法國鵝肝:依個真係好正,鵝肝入口即溶,配合蘋果蓉和莓汁一齊食,酸甜味道剛好中和番鵝肝的油膩感,絕對係成餐最好味煎北海道帶子:帶子肉厚嫩滑,煎得剛剛好,入口鮮味十足,但相比鵝肝,我還是喜歡鵝肝多啲沙律 Salad - 西班牙辣肉腸田園沙律配柚子蜜醋汁食完頭3款Appe

一硬一軟法包,吾算好特別,但配埋橄欖牛油就幾好味

A) Appetizer - 紐西蘭托托蜆配香草牛油白酒汁

托托蜆新鮮而且肥美,配上香草牛油白酒汁非常夾,好美味

B) Appetizer - 磯煮南非鮑魚配煙燻希靈魚子醬

鮑魚煮得好軟身,魚子醬都幾鮮甜,配埋飽魚好夾

C) Appetizer - 我哋選擇左2款 -
煎鴨肝配自家製雜莓汁燴蘋果 及 黑醋香橙煎北海道珍寶帶子

煎法國鵝肝:

煎北海道帶子:

沙律 Salad - 西班牙辣肉腸田園沙律配柚子蜜醋汁
食完頭3款Appetizer,再食依個沙律,有一種清新嘅感覺

湯 Soup -

黑松露野菌湯 :
菌味道比較濃,如果再多啲松露香味會更完美,

法式龍蝦濃湯 (忘記影相):
非常鮮味及濃味,而且非常多,飲完個湯已經好飽

青蘋果雪葩
上主菜前先嚟個青蘋果雪葩,可以令都口部Fresh啲

主菜 - 我哋選擇2款吾同Main Course -
法國油封鴨脾配雜莓紅酒汁
我見好多人推介這款鴨髀,所以希望一試,油鴨髀外皮煎香,內裏肉質像燜過的,很容易分開和軟身,配上雜莓紅酒汁非常夾

西班牙黑毛豬配蜜糖芥末汁
自家秘製的蜜糖芥末籽汁和伴菜襯托西班牙黑毛豬,黑毛豬的肉質juicy多汁,外層輕煎得至香脆,份量也恰當

廚師精選甜品
BOOK位時講明係BIRTHDAY DINNER,所以主廚好有心思咁做左三款好美味嘅甜品

食完呢一餐,有一種好幸福嘅感覺,可以彌補原定去匈牙利旅行而因疫情取消嘅遺憾。 而今晚可能因為天雨關係,全場只得我倆個,好似包場咁。整體感覺唔錯,食物有質素又唔會太貴,下次再去時希望試到大家推介法式鵪鶉釀黑松露意大利飯。
2020-05-18
生日
  • 煎鴨肝配自家製雜莓汁燴蘋果,
  • 法國油封鴨脾配雜莓紅酒汁
2020-04-10 896 浏览
是晚約咗朋友食餐飯去咗呢一度我哋嗌左酒, sangria同埋香檳,香檳入邊有粒士多啤梨好特別, sangria裏面都有生果粒粒!好香好好飲。題外話喺餐廳嘅環境氣氛都做得好好,撐枱腳或者浪漫慶祝生日都係好好嘅選擇講返正題職員先嚟咗一籃法包點橄欖油同黑醋食醒醒個胃先。跟住落嚟個冷盤係三文魚捲着cream cheese 估唔到個配搭咁新鮮好味又唔會太膩!主菜係南非鮑魚配磯煮 食到個鮑魚真係好新鮮配埋沙律🥗好fresh. 鵝肝配脆餅乾配燒過嘅青蘋果嘅配搭又係意想不到 新鮮亦都食到鵝肝嘅有香味👍🏻 餐湯一個嗌咗龍蝦湯一個嗌咗蘑菇湯,我嗌嘅蘑菇湯勁香濃嘅蘑菇味而且又磨到細細粒好creamy!跟住再食一食雪葩清一清喉嚨再食第二款主菜。係一款來自智利嘅鱸魚同鵪鶉鴨松露意大利飯 鱸魚剪到好香至於啲意大利飯釀左係隻鵪鶉鴨入邊吸收晒裏面嘅精華。成餐飯都10分精彩 最後食埋個甜品十分之滿足♥️
是晚約咗朋友食餐飯去咗呢一度

平時好少去法國餐廳,因為慶祝結婚3週年,才會破費一次。入到去,環境非常舒服而且有情調,我哋選了室外的位置。我們訂位時已選了$988的套餐。而且訂套餐可以$48點house red/ white wine。我地都各自點了white wine。Appetizer有”紐西蘭托托蜆配香草牛油白酒汁”,前菜已經令我們覺得很讚,托托蜆新鮮而且肥美,配上香草牛油白酒汁非常夾,好美味。Salad 有”西班牙辣肉腸田園沙律配柚子蜜醋汁”,味道也不錯。再試上他們的”法式龍蝦濃湯”,這龍蝦湯是超濃超入味,真是好好飲!(若試過法式牛扒屋的龍蝦湯就知道,這家的龍蝦湯完全有得揮呀!)飲畢龍蝦湯仲貼心地送上”青蘋果雪葩 “比我哋中和下龍蝦湯的濃列味道。不可睇少呢個雪葩,是一點也不馬虎,好清新清甜架!食完覺得好fresh!到Main Course喇。我選了”西班牙黑毛豬配蜜糖芥末汁”,而老公就選了”法國油封鴨脾配雜莓紅酒汁”,兩款都很美味。特別是鴨髀,雜莓紅酒汁同鴨髀是非常夾,而且鴨髀煮得好淋,入口個下是會有幸福的感覺!而黑毛豬若可以再淋點會更美味。最尾甜品是焦糖燉蛋,也是十分美味。總括而言,由前菜,到餐湯,main
平時好少去法國餐廳,因為慶祝結婚3週年,才會破費一次。
入到去,環境非常舒服而且有情調,我哋選了室外的位置。
最尾甜品是焦糖燉蛋,也是十分美味。
總括而言,由前菜,到餐湯,main course 都超美味,令我同老公食完都有幸福嘅感覺,老公仲讚不絕口!
真是值得推介比各位!
西班牙辣肉腸田園沙律配柚子蜜醋汁
2020-03-18
纪念日
2020-03-15 2259 浏览
好久都無去好好食一餐啦,早排去試左呢間感覺唔錯既餐廳,唔算係好平,但我覺得好值得一黎,特別係生日或者紀念日咁,因為真係好有feel,同埋service都好有高級餐廳既感覺。餐廳既環境比較幽暗,如果係飲酒既,好適合點一杯酒,再吹下水。呢支Chevalier De Beaurignac 2009我好推薦,如果你係鍾意法國酒既,我都唔係好識飲,但覺得佢好易入口,同埋好夾啲食物,聽人講2009年既法國提子豐收,品質好好,但唔係支支2009年都好飲,呢支值得一試。三文魚他他配脆法包:我地點左兩份套餐,一齊share,首先佢上左啲麵包比我地,我都未食過呢隻麵包,入口微脆,入面好香軟,點埋佢個黑醋加橄欖油,好fresh。個三文魚卷入面包住啲芝士,真係好好食,芝士好幼滑,點埋個醬,一流。仲要我朋友唔係好食生野,比曬我咁濟。磯煮南非鮑魚配煙燻魚子醬:鮑魚煮得都幾軟身,好易切開。個魚子醬都幾濃郁,配埋飽魚好夾。同埋上面既裝飾整得好靚。香煎法國鵝肝:呢個我好鍾意,個鵝肝好香口,鵝肝本身係好濃味既,配埋個麵包同埋醬中和左個濃味,入口岩岩好。法式龍蝦濃湯:佢地個湯真係好大碟XD,本身以為好濃會好飽,又點知唔會漏

三文魚他他配脆法包:

個三文魚卷入面包住啲芝士,真係好好食

三文魚他他配脆法包

磯煮南非鮑魚配煙燻魚子醬:
磯煮南非鮑魚配煙燻魚子醬

香煎法國鵝肝:
香煎法國鵝肝

法式龍蝦濃湯:
佢地個湯真係好大碟XD,本身以為好濃會好飽,又點知唔會漏。個湯唔會稀,好香既龍蝦味,飲得出好足料。飲曬成碗都唔會覺得飽左。

黑松露野菌湯:
我比較鍾意個龍蝦湯,可能因為本身都鍾意食海鮮。但我朋友就話呢個湯好飲啲。個湯一樣係厚身少少既質地,但唔會漏。黑松露味好足。
黑松露野菌湯

呢個甜品我唔係好記得個名,應該係雪葩。個侍應出黎話係比我地refresh個口,跟住落黎食正餐。都幾特別。

法式鵪鶉釀黑松露意大利飯:
呢一個主菜佢最特別係有啲飯係隻鵪鶉入面,鵪鶉雖然細細隻,但好多肉,兩樣一齊食口感豐富,好有滿足感。
法式鵪鶉釀黑松露意大利飯

香煎智利鱸魚拌番紅花魚湯:
呢個魚肉真係好嫩呀,魚既鮮咪配埋佢既醬好夾,推介呢一款。
香煎智利鱸魚拌番紅花魚湯

焦糖布甸:
食到飽曬最後黎個甜品滿足,個布甸擺得好靚,好睇又好食。
焦糖布甸
香煎智利鱸魚拌番紅花魚湯
焦糖布甸
  • 墨松露野菌湯
2020-03-06 469 浏览
好姊妹升職,所以今餐就由佢拍板,請我食返餐好呢間位於尖沙咀,距離地鐵站出口只係5分鐘嘅路程餐廳有露天同室內位置,因為咁岩當日落毛毛雨,所以我哋揀返室內地方香煎吞拿魚刺身吞拿魚就食得多,都係第一次食煮過既吞拿魚煎香左嘅外層油脂香更甚,內裏半熟嘅質感就同食緊刺身差唔多,可以一次過滿足你兩個願望朋友仔知道鮑魚係我嘅最愛所以安排左磯燒鮑魚而佢比較特別嘅係原隻上,而唔係切定薄片你就可以按返你自己喜歡嘅口感而切開我就喜歡品嚐佢嘅彈牙既質感,所以一分為二係食主菜之前,餐廳會放送上青蘋果雪芭雪芭係餐廳自家製,用上日本青蘋果,味道酸酸甜甜以清新味蕾,再品嚐主菜焗鵪鶉釀黑松露意大利飯鵪鶉外皮唔會過分燒焦,而除咗翼、髀等更細小同外露嘅位置,肉質仲好嫩滑鵪鶉肉味相對較淡,所以醬汁很重要,令味道更有層次
好姊妹升職,所以今餐就由佢拍板,請我食返餐好
呢間位於尖沙咀,距離地鐵站出口只係5分鐘嘅路程

香煎吞拿魚

刺身吞拿魚就食得多,都係第一次食煮過既吞拿魚

朋友仔知道鮑魚係我嘅最愛所以安排左磯燒鮑魚

而佢比較特別嘅係原隻上,而唔係切定薄片
你就可以按返你自己喜歡嘅口感而切開
我就喜歡品嚐佢嘅彈牙既質感,所以一分為二

係食主菜之前,餐廳會放送上青蘋果雪芭

焗鵪鶉釀黑松露意大利飯

鵪鶉肉味相對較淡,所以醬汁很重要,令味道更有層次
2020-03-02 303 浏览
紀念日既晚飯當然唔可以隨便過,網上精選左呢間法式私房菜,近女朋友工作地方,接完佢收工再一齊去餐廳餐廳燈光略暗,營造氣氛侍廳服務亦很及時,聽完推介食物,更容易選擇西班牙辣肉腸沙律 沙律分量不少,沙律菜色澤新鮮爽脆畫龍點睛的是醬汁和辣肉腸溫婉的醋香並不刺激,帶出蔬菜的甜味餐湯則比較貪心,叫了兩款口味松露野菌湯野菌味道濃郁,伴有切碎野菌增添口感和香氣只是再多點松露香氣則更完美法式龍蝦濃湯非常鮮味,內裏更有海鮮,當中的海鮮能吃出鮮味,不是普通貨色這裏的法式煎封油鴨髀在網上有不少人推薦,一嚐後果然也很不錯油鴨髀外皮煎香,內裏肉質像燜過的,很容易分開和軟身而且薯蓉十分之香滑,當中的牛油和松露香氣十足,很令人回味紀念日少不了的是甜品是日甜品有芒果Moses 同埋心太軟芒果慕絲,就咁聽好似好普通,但係佢當中加入左啫喱、芒果肉令到味道同口感都更有層次而且芒果甜味相當之天然,十分推薦

餐廳燈光略暗,營造氣氛
侍廳服務亦很及時,聽完推介食物,更容易選擇

西班牙辣肉腸沙律

沙律分量不少,沙律菜色澤新鮮爽脆
畫龍點睛的是醬汁和辣肉腸
溫婉的醋香並不刺激,帶出蔬菜的甜味

餐湯則比較貪心,叫了兩款口味
松露野菌湯
野菌味道濃郁,伴有切碎野菌增添口感和香氣
只是再多點松露香氣則更完美

法式龍蝦濃湯

非常鮮味,內裏更有海鮮,當中的海鮮能吃出鮮味,不是普通貨色

這裏的法式煎封油鴨髀在網上有不少人推薦,一嚐後果然也很不錯

油鴨髀外皮煎香,內裏肉質像燜過的,很容易分開和軟身
而且薯蓉十分之香滑,當中的牛油和松露香氣十足,很令人回味

紀念日少不了的是甜品

是日甜品有芒果Moses 同埋心太軟
而且芒果甜味相當之天然,十分推薦
2020-02-21 328 浏览
想不到在尖沙咀鬧市中找到隱蔽又高質的法國菜餐廳✨ 旺中帶靜,坐得舒適而且暗暗的挺有氣氛☺️。法國菜來說這家的套餐價錢很相宜,五道菜套餐由$488至$688也有,份量也不少,保證能吃飽😋 前菜相當有心思,西班牙辣肉腸沙律的辣肉腸特別切成卷狀,吃辣肉腸也可以很優雅~另外龍蝦湯很足料很香濃!。香煎吞拿魚和香煎法國鴨肝也很出色!特別喜歡鴨肝煎得十分滿意,搭配青蘋果片、蘋果蓉和莓汁,酸甜味道剛好平衡了鴨肝的油膩感,口感順滑綿密,味道層次豐富☺️。主菜方面特別推介法式煎封油鴨脾,外皮香脆肉質軟腍😋 另一款法式鵪鶉釀黑松露意大利飯,是餐廳新作~意大利飯吸收了肉汁,帶淡淡黑松露香味挺香口,不過鵪鶉弄得有點過熟,而且如果能搭配個更濃的醬汁會更惹味👍🏻。甜品也很不錯啊!朱古力心太軟用上76%比利時黑朱古力,超香濃又不會太甜,伴著雪糕太好吃了😋 另外法式焦糖燉蛋的焦糖層做得夠薄身又香脆,如果燉蛋更滑就更好~。這家好適合情侶或閨蜜們來享受一頓性價比高的法國菜,推介推介💛

另外龍蝦湯很足料很香濃!

主菜方面特別推介法式煎封油鴨脾,外皮香脆肉質軟腍😋

2020-02-13 255 浏览
Decent food but not worth the price.We ordered pan fried foie gras as appetizer. The sauce was decent with a bit of sweetness to neturalize the “fatty” feeling of the foie gras.Lobster soup tasted a bit weird and bitter and not as what i have expected. The main dishes were alright. We ordered M5 Wagyu rib eye but they served us M5 serloin without telling us until we check our receipt.French confit duck was surprisingly good with crispy skin and tender meat.The dessert was the most disappointing

The dessert was the most disappointing part. The cake tasted like something bought from a random pastry. Simply not to the standard of its price.

Would not recommend to others if you are looking for a real French cuisine.

Overall is a 5/10.
2020-02-09 244 浏览
驚喜樓上法菜!呢間雖然係開響尖沙咀但其實如果唔係特別搵嘅都未必會走到上去,有少少隱世feel嘅小店,正因如此,其旺中帶靜亦係此店迷人之處,店內室內位唔算多但都幾cosy,天涼仲可以坐出面露台位,有少少街景可以望下添而法國菜標準嚟計其實佢都算平,基本套餐價五道菜由488到688,最平一道菜一舊水,果晚我呢個大食積仲要係食得飽,證明性價比都幾唔錯,仲有坐低有得揀still定sparkling諗住應該會鑿,點知賣單發現支sparkling都只係三十幾一大支,可以話係小店良心價食物方面餐前包軟熟討好,沙律塊辣肉腸高質,廚師仲將每塊肉腸切一刀再卷一卷起佢,心思分加爆哂;前菜香煎吞拿魚煎至半生熟邊位帶微焦香,配埋個汁酸酸地幾開胃,個人覺得可以再生啲中間應該會再軟嫩啲;香煎法國鵝肝超大塊,而且底部有塊青蘋果,側邊仲有蘋果蓉同莓汁,三種解膩方案令鵝肝每啖都有變化,層次夠哂豐富;而餐湯有法式龍蝦濃湯同黑松露蘑菇湯,兩款都好足料主菜方面必推法式煎封油鴨髀,原諒我用較粗鄙嘅形容,一出嚟成陣KFC炸雞味,但其實唔係貶義而係超討好,外皮脆爆但切落內裏勁軟腍;而另一款法式鵪鶉釀黑松露意大利飯則係餐廳新作,飯粒滲滿

主菜方面必推法式煎封油鴨髀,原諒我用較粗鄙嘅形容,一出嚟成陣KFC炸雞味,但其實唔係貶義而係超討好,外皮脆爆但切落內裏勁軟腍;而另一款法式鵪鶉釀黑松露意大利飯則係餐廳新作,飯粒滲滿肉汁加上本身都有松露香,唯一係飯粒有啲過軟冇乜質感,同埋食完鴨髀再食呢個的話個味會唔夠濃

甜品有朱古力心太軟伴雪糕,用上76%比利時黑朱古力,味濃得嚟唔會話好甜,法式焦糖燉蛋就好欣賞作頂部嘅焦糖層夠薄身,脆口得嚟唔會好硬,係燉蛋部分唔夠幼滑而已。整體感覺唔錯,食物有質素又唔會太貴,平平地又想食法國菜嘅不妨試下