餐厅: Le Paradis Cafe & Restaurant
条款及细则:
须受其他国泰条款及细则约束。
2020-11-16 92 浏览
餐廳有室內及室外,兩邊環境幾浪漫🌹適合慢慢食嘢傾偈。▶️原隻牛油果蟹肉配檸檬汁橄欖牛油果夠健康,蟹肉又甜甜地,加上檸檬汁🍋酸酸地,好開胃,做前菜一流。▶️三文魚他他配脆法包粒粒三文魚,已有調味,法包細細塊好似薯片咁脆,同三文魚一齊食幾好!▶️初榨橄欖油蒜片蝦🦐橄欖油味幾重,蒜蓉一片片,夠香,夾埋蝦食成個口都充滿蒜味🥰▶️法式龍蝦湯至愛龍蝦湯,夠鮮夠濃!龍蝦鮮味唔錯~▶️香煎智利鱸魚伴蕃紅花魚湯鱸魚唔腥,熱辣辣,魚皮金黃脆口,魚肉有調味~▶️Cream brûlée 幾出色!有蛋香,焦糖味又夠,面上焦糖卜卜脆!

餐廳有室內及室外,兩邊環境幾浪漫🌹適合慢慢食嘢傾偈。

▶️原隻牛油果蟹肉配檸檬汁橄欖

▶️三文魚他他配脆法包

▶️初榨橄欖油蒜片蝦🦐
橄欖油味幾重,蒜蓉一片片,夠香,夾埋蝦食成個口都充滿蒜味🥰

▶️法式龍蝦湯
至愛龍蝦湯,夠鮮夠濃!龍蝦鮮味唔錯~

▶️香煎智利鱸魚伴蕃紅花魚湯
鱸魚唔腥,熱辣辣,魚皮金黃脆口,魚肉有調味~

▶️Cream brûlée
幾出色!有蛋香,焦糖味又夠,面上焦糖卜卜脆!
2020-11-15 74 浏览
尖沙咀樓上鋪竟然有間咁高質又chill嘅西餐🍴食物質素高,服務又好☺️✴️多士蒜蓉多士夠薄夠脆又夠味,一上枱已經充滿蒜蓉香味🤩✴️牛油果蟹肉沙律🥗將牛油果🥑、洋蔥🧅及蕃茄切粒,放在牛油果皮入面,賣相好靚,仲配有蟹肉~食落感覺非常清新,非常夾!✴️三文魚他他三文魚他他唔會太濃味,可以放上香脆多士上邊食,多士鹹鹹地,互相中和。✴️蒜蓉蝦🦐隻隻蝦都有蒜蓉味,好入味~辣辣地🌶️有橄欖油味~✴️龍蝦湯🦞帶有龍蝦鮮味,濃度適中,唔會太咸✴️之後會俾個蘋果味雪芭你清一清個味蕾,再食主菜✴️ M7和牛煎得好靚,牛味夠香,仲有好多配菜及薯蓉。點埋芥辣醬好食😋✴️ 海鱸魚魚皮脆脆地,魚肉質夠滑~✴️ 甜品:焦糖燉蛋及心太軟焦糖燉蛋焦糖夠多,焗得好香,燉蛋又唔會太甜,好好食💖心太軟亦都非常出色,入邊流心朱古力🍫味道香濃,仲配有雲呢拿籽雪糕,又靚又好食🤤呢一餐真係食到好滿足🤗

✴️多士
蒜蓉多士夠薄夠脆又夠味,一上枱已經充滿蒜蓉香味🤩

✴️牛油果蟹肉沙律🥗

✴️三文魚他他

✴️蒜蓉蝦🦐
隻隻蝦都有蒜蓉味,好入味~辣辣地🌶️有橄欖油味~

✴️龍蝦湯🦞
帶有龍蝦鮮味,濃度適中,唔會太咸

✴️之後會俾個蘋果味雪芭你清一清個味蕾,再食主菜

✴️ M7和牛
煎得好靚,牛味夠香,仲有好多配菜及薯蓉。點埋芥辣醬好食😋

✴️ 海鱸魚
魚皮脆脆地,魚肉質夠滑~

✴️ 甜品:焦糖燉蛋及心太軟
焦糖燉蛋焦糖夠多,焗得好香,燉蛋又唔會太甜,好好食💖

呢一餐真係食到好滿足🤗
2020-11-14 268 浏览
今日男朋友難得卑好大驚喜我,帶左我去尖沙咀食fine dinning - Le Paradise。上網search 先知道呢間係一間法式私房菜餐廳,間局精緻,氣氛夠哂浪漫💕,仲有室外座位,氣氛又多一點不同🥰呢一餐dinner食得好開心,每道菜式好有心機,仲等客人慢慢品嚐完一味菜,再上另一道菜。餐廳哥哥仲推介兩杯餐酒小嚐,紅白酒各一杯🥂,配前菜款式,味道真係好match!Starter 係初榨檻㰖油·脆義大利多士,簿脆香口,食唔停口~前菜食左好幾款,款款擺設都花盡心思,食物質素亦非常高!1.西班牙風乾火腿配芝士2.紐西蘭托托蜆配香草牛油白酒汁一上菜又再度吸睛👀,每隻蜆都整齊擺同一方向,隻隻啖啖肉之餘,配埋汁食,更perfect!法式龍蝦濃湯 - 龍蝦🦞肉味十分濃烈,仲要有舊龍蝦肉卑你品嚐,真係不惜功本!黑松露野菌湯 - 入口feel到好多打碎左野菌,好香又好味青蘋果雪葩 - 上主菜給你口腔小清新黑松露牛肝菌繪Risotto黑松露味道非.常.之.突出!Risotto軟硬度剛剛好,啱哂香港人口味😋再黎個❤️太軟,前菜、主菜已經填滿我個胃,但食第一啖心太軟,即刻第二個胃走出黎,brownie味實

前菜食左好幾款,款款擺設都花盡心思,食物質素亦非常高!

1.西班牙風乾火腿配芝士

2.紐西蘭托托蜆配香草牛油白酒汁

黑松露野菌湯 - 入口feel到好多打碎左野菌,好香又好味

青蘋果雪葩 - 上主菜給你口腔小清新

黑松露牛肝菌繪Risotto

再黎個❤️太軟,前菜、主菜已經填滿我個胃,但食第一啖心太軟,即刻第二個胃走出黎,brownie味實在太好好,又唔會得個甜味,加埋雪糕,又係食個不停!
  • 黑松露蘑菇湯
  • 法式龍蝦湯
  • 白酒牛油汁煮紐西蘭托托蜆
  • 心太軟
  • 紐西蘭托托蜆配香草牛油白酒汁
2020-11-14 611 浏览
平時晚晚都係食小菜火鍋,今晚特別啲,約左女朋友去一間餐廳食法國菜,享受美食之餘,又可以摸住酒杯底談談心底話🥰一入到餐廳,即刻發現好似入左另一個世界咁,餐廳既裝修,燈色設計,好有情調,令人心情馬上放鬆👍🏻更意想不到的,餐廳竟然重有室外座位,而且設計都好有情調。現在天氣不太凍,座室外感覺非常好,所以我地都選擇坐室外位置。首先,我地叫左個House wine,再慢慢點菜。飲住紅酒,心慢更加放鬆。紅酒非常容易入口,帶少少甜味,岩晒我飲,而且重有其他紅酒白酒可以Order,緊有一種岩你飲。西班牙風乾火腿芝士拼盤,呢一個前菜非常高質,入面有三種火腿,應該無記錯,因為太好食😂😂三種火腿有不同鹹度,建議無一塊都連同芝士一齊放入口。芝士偏硬,配合返偏軟既火腿,非常夾👍🏻👍🏻一啖火腿,一啖紅酒,非常好味,前到咁高質既前菜,好期待其他食物的質素😄蒜蓉包,由於所有菜式都係即時烹調,所以等候時間比較耐,但法國菜本應如此,正好比機會大家多啲時間同朋友或身邊人溝通。蒜蓉味非常濃郁,配合熱辣辣嘅麵包,非常好嘅享受。凱撒沙律,這一個沙律,非常新鮮,可以為口腔清一下前菜嘅味道。沙律份量足夠二人食用,幫助大家為下一道菜做好

凱撒沙律,這一個沙律,非常新鮮,可以為口腔清一下前菜嘅味道。沙律份量足夠二人食用,幫助大家為下一道菜做好準備😂

法式龍人蝦湯,呢個湯比較濃,一上菜,已經聞到好香嘅龍蝦味,第一啖放入口,已經停唔到口。可以食到非常濃郁嘅龍蝦甜味,相信廚師應該落足料去烹調。而且店員服務亦非常好,每一道菜都會介紹,亦都會問我龍蝦湯需唔需要加入黑胡椒。當飲到有黑胡椒嘅湯,有少少胡椒嘅辣味,加上龍蝦嘅鮮味非常好飲,好想再飲多一碗😋

蘋果雪芭,飲完咁好味嘅龍蝦湯,呢一個咁清新嘅蘋果說芭, 正好幫口腔為以下既前菜做好準。

澳洲M5和牛眼排,我選擇了五成熟,可以保持肉質嘅鮮嫩,亦都可以食到牛肉嘅肉汁。呢塊牛扒,有兩種口感,偏外圍嘅肉質,比較爽口,應該係牛肉入面有少量脂肪。膠囊外圍嘅肉質,相對比較有口感,而且牛味非常濃,每一啖都食到牛肉既肉質,再配埋紅酒,將紅酒同埋牛肉嘅味道填滿了口腔,真係要細心慢慢咁品嚐。

伴碟方面,有忌廉薯蓉,但呢個薯蓉比較特別,係偏紅色。薯蓉入口好香忌廉味而且偏甜,我會選擇最後鮮食薯蓉,以免影響我品嚐牛肉嘅味道😂

法式焦糖燉蛋,食咗咁多種食物,係時候食埋個甜品。呢個甜品都係高質,表面既焦糖吾太厚,入面既燉蛋好香好滑,入口即溶既感覺。呢個咁好味既甜品,為呢餐法國菜畫上完滿既句號。

總括一下,呢間餐廳質素極高,服務又好,價錢合理,如果想同朋友或女伴享受一個美好既時光,共進晚餐,呢間餐廳極力推介👍🏻👍🏻

2020-11-09
2020-11-14 83 浏览
尖沙咀有好多不同餐廳隱藏係各處~今次就搵到呢間氣氛幾好嘅西餐廳❤️餐廳分開一半室內一半室外今次我地坐室內嘅位置感覺都幾浪漫💕成個環境氛圍都幾唔錯😉🥗Appetizer🍴Caesar Salad($108)沙律菜好fresh配埋醬汁同芝士片一齊幾好食😋另外麵包粒同煙肉粒都做得好脆❤️🍴蒜蓉包烘得好脆都幾香蒜蓉味而且厚薄適中食落外脆內軟😋🍴白酒牛油汁煮紐西蘭托托蜆($198)托托蜆每隻都好大隻唔會有沙之餘仲好有鮮味😋用白酒牛油汁煮過更加香但又唔會蓋過左托托蜆嘅味道~🍴初榨橄欖油蒜片蝦($138)職員推薦呢款招牌之一嘅蒜片蝦❤️開頭見到咁多油都有啲驚但選用左橄欖油食落唔會太油~蒜片亦炸得好香好脆夾埋蝦一齊食剛好😋🍴黑松露蘑菇湯 ($68)蘑菇湯幾濃郁唔係嗰款打到好綿滑嘅湯可以食到啖啖蘑菇粒😋🍴法式龍蝦湯($88)龍蝦湯飲落好濃好滑😋仲配有一絲絲蟹肉提鮮之餘仲更有口感🍴青蘋果雪芭🍏食到中段職員送上青蘋果雪芭比我地清一清味蕾❤️食落有酸酸甜甜仲有啲青蘋果粒幾開胃😊🥩Main Course🍴煎封法國油鴨脾配雜莓汁($248)鴨脾煎得好好皮嘅部分煎得好脆又可以鎖住肉汁❤️加上本來嘅油脂食落有不同口感👍🏻配埋雜

🥗Appetizer
🍴Caesar Salad($108)

🍴蒜蓉包
烘得好脆都幾香蒜蓉味而且厚薄適中食落外脆內軟😋

🍴白酒牛油汁煮紐西蘭托托蜆($198)

🍴初榨橄欖油蒜片蝦($138)

🍴黑松露蘑菇湯 ($68)
蘑菇湯幾濃郁唔係嗰款打到好綿滑嘅湯可以食到啖啖蘑菇粒😋

🍴法式龍蝦湯($88)
龍蝦湯飲落好濃好滑😋仲配有一絲絲蟹肉提鮮之餘仲更有口感

🍴青蘋果雪芭🍏

🥩Main Course
🍴煎封法國油鴨脾配雜莓汁($248)
鴨脾煎得好好皮嘅部分煎得好脆又可以鎖住肉汁❤️加上本來嘅油脂食落有不同口感👍🏻配埋雜莓汁又可以中和下唔會好油膩😉

🍴澳洲和牛M5肉眼配紅酒燒汁-Medium($368)
和牛肉眼5成剛剛好食落先會食表面有啲焦香味之後就係本來嘅油脂香同肉味香濃💕入口即融嘅感覺❤️

🍮Dessert
🍴法式焦糖燉蛋($58)
表面嘅焦糖做得幾好~整體食落都唔會太甜😉
🍴心太軟伴雲呢拿雪糕($78)
心太軟用左黑朱古力食落唔會甜到好膩😚雲呢拿雪糕加入左雲呢拿籽食落更香😋

🥂house white
服務方面都做得幾好一坐底職員會問想要sparkling water定still water😉另外仲會介紹食材同上菜次序幾貼心❤️

📍 Le Paradis Restaurant & Cafe (尖沙咀)
尖沙咀加連威老道41C嘉威大廈4樓A室
  • 青蘋果雪葩
  • 煎封法國油鴨脾配雜莓汁
  • 澳洲和牛M5肉眼配紅酒燒汁
2020-11-10 146 浏览
一般食法國菜都會選擇去酒店或者出名嘅商業大廈,今次朋友帶我來尖沙咀呢間隱世法國私房菜,如果唔係佢帶路,相信我都未必知呢間餐廳🤣餐廳位於樓上,唔算大,分室內同室外兩部分,預訂時可睇下自己想坐邊啦😉👉🏻 法式龍蝦湯雖然擺盤嘅花紋好靚,但湯沒什麼特別😊👉🏻 紐西蘭托托蜆配白酒忌廉汁蜆好大粒又鮮甜😋仲要完全食唔到沙粒👍🏻👉🏻 波士頓龍蝦🦞意大利飯龍蝦湯煮嘅意大利飯好入味😉仲有半隻焗龍蝦,份量都好足😜👉🏻 焗原隻波士頓龍蝦🦞忌廉汁龍蝦🦞啖啖肉又彈牙,不錯👍🏻餐廳仲好細心會先把菜單Whatsapp俾客人,讓客人可以提早睇下有咩想食,幾細心😍

👉🏻 法式龍蝦湯
法式龍蝦湯
雖然擺盤嘅花紋好靚,但湯沒什麼特別😊

👉🏻 紐西蘭托托蜆配白酒忌廉汁
紐西蘭托托蜆配白酒忌廉汁
蜆好大粒又鮮甜😋仲要完全食唔到沙粒👍🏻

👉🏻 波士頓龍蝦🦞意大利飯
波士頓龍蝦🦞意大利飯
龍蝦湯煮嘅意大利飯好入味😉仲有半隻焗龍蝦,份量都好足😜

👉🏻 焗原隻波士頓龍蝦🦞忌廉汁
焗原隻波士頓龍蝦🦞忌廉汁
龍蝦🦞啖啖肉又彈牙,不錯👍🏻

紐西蘭托托蜆配白酒忌廉汁
波士頓龍蝦🦞意大利飯
焗原隻波士頓龍蝦🦞忌廉汁
  • 白酒牛油汁煮紐西蘭托托蜆
  • 法式龍蝦燴意大利飯
2020-11-10 109 浏览
放假緊係要chill chill佢,呢間餐餐提供法國料理,有indoor 同 outdoor 既座位,裝修非常有情調,好有浪漫既氣氛🌹前菜:磯煮南非鮑魚配煙燻希靈魚子鮑魚煮得岩岩好,唔會韌,磯煮既醬汁甜甜既,擺盤都好靚白酒牛油汁煮紐西蘭圖托托蜆粒粒蜆肉都脹卜卜,而且非常飽滿,非常鮮甜,個醬汁牛油味好香,帶微微白酒香味黑松露蘑菇湯食到粒粒磨菇粒,忌廉份量控制得好好,唔會只係飲到忌廉味,保持原有磨菇既味道主菜香煎智利鱸魚伴蕃紅花魚湯魚肉用少少鹽調味,魚肉好滑,個魚皮脆卜卜,個魚油味好香,真係好耐冇食過咁高質既魚料理甜品甜品有幾款唔同既選擇,而我就揀咗心太軟,一切開裡面嘅朱古力醬就流晒出嚟啦,朱古力醬甜到啱啱好,配埋雲呢拿雪糕食一冷一熱真係好正呢間餐廳真心水準好高,環境、食物度服務都非常好,價錢合理,性價比高!

前菜:

香煎智利鱸魚伴蕃紅花魚湯

甜品

2020-11-07
2020-11-10 68 浏览
放假就緊係要chill chill佢,呢間餐廳提供法國料理,有indoor 同 outdoor 既座位,裝修非常有情調,好有浪漫既氣氛🌹.前菜:磯煮南非鮑魚配煙燻希靈魚子鮑魚煮得岩岩好,唔會韌,磯煮既醬汁甜甜既,擺盤都好靚.白酒牛油汁煮紐西蘭圖托托蜆粒粒蜆肉都脹卜卜,而且非常飽滿,非常鮮甜,個醬汁牛油味好香,帶微微白酒香味.黑松露蘑菇湯食到粒粒磨菇粒,忌廉份量控制得好好,唔會只係飲到忌廉味,保持原有磨菇既味道.主菜香煎智利鱸魚伴蕃紅花魚湯魚肉用少少鹽調味,魚肉好滑,個魚皮脆卜卜,個魚油味好香,真係好耐冇食過咁高質既魚料理.甜品甜品有幾款唔同既選擇,而我就揀咗心太軟,一切開裡面嘅朱古力醬就流晒出嚟啦,朱古力醬甜到啱啱好,配埋雲呢拿雪糕食一冷一熱真係好正.呢間餐廳真心水準好高,環境、食物度服務都非常好,價錢合理,性價比高!
前菜:
香煎智利鱸魚伴蕃紅花魚湯
甜品
2020-11-07
2020-11-07 77 浏览
好耐無同媽咪出去拍下拖,今次轉程帶佢黎食法國菜係尖沙咀行完sogo,就岩岩好到食飯時間因為餐廳座位有限,提醒大家記得book位前菜有珍寶帶子配黑松露,帶子厚身夠甜,生熟程度岩岩好,食落大滿足再加上煎香及適量的黑松露香氣,提升了層次另一款前菜香煎鵝肝,都十分有份量,配上多士和蘋果,一點也不膩,兩款前菜都好好食去到餐湯環節呢到既法式龍蝦湯亦很鮮味,飲得出龍蝦的味道但我個人更偏愛黑松露蘑菇湯,因它不只香和有濃郁松露和蘑菇,更有蘑菇粒增添口感吃過清新味蕾的青蘋果雪芭,就到主菜黑松露牛肝菌燴飯同樣黑松露的味道很突出,再加上牛肝菌獨特的香氣而每個飯粒都吸滿了精華,有燴飯該有的口感,又不會過硬媽媽和我也很滿意是次晚宴
好耐無同媽咪出去拍下拖,今次轉程帶佢黎食法國菜
係尖沙咀行完sogo,就岩岩好到食飯時間

因為餐廳座位有限,提醒大家記得book位

再加上煎香及適量的黑松露香氣,提升了層次

去到餐湯環節

呢到既法式龍蝦湯亦很鮮味,飲得出龍蝦的味道

吃過清新味蕾的青蘋果雪芭,
就到主菜黑松露牛肝菌燴飯

同樣黑松露的味道很突出,再加上牛肝菌獨特的香氣
而每個飯粒都吸滿了精華,有燴飯該有的口感,又不會過硬

媽媽和我也很滿意是次晚宴
2020-11-05 102 浏览
今晚男朋友仔約食晚餐 , 一心都無咩期待,去到先知係精緻高質既法國菜 <<Le Paradis>>。 地址: 尖沙咀加連威老道41C嘉威大廈4樓A室 , 入到去既感覺好舒服。 OUTDOOR 都好情調. 三五知己,模模酒杯底另有一番味道,情侶更加唔洗講!! 環境氣氛十分浪漫,岩嚟同男女友2人談心 , RELAX 一下。重點啦!重點啦!!重點啦!!! 緊係今晚食咩啦 ^^ 頭盤Caesar salad,菜好新鮮配上少少咸味嘅cheese, 令成個感覺fresh得嚟又有一種特別嘅咸香味,仲有少少黑胡椒既味。 同平時喺出面食嘅凱撒沙律係有分別架!**** 4星 依度菜係我既最愛,係橄欖油蒜片蝦。佢用熱油浸過蝦身熱 連蒜片食一流呀!***** 5星 滿分呀!!!!! 未試過依道菜你真係要再黎. 跟住係紐西蘭蜆配香草牛油白酒汁,牛油🧈的味超香,配上白酒,一點兒也不溜,托托蜆新鮮爽口無沙,又係超好味。極速食哂成碟,連汁都飲埋,超滿足。**** 4星"法式龍蝦濃湯” :最正就係已經將D蟹拆左肉,食到一絲絲的蟹肉。龍蝦湯是超濃超入味 。***** 5星 蟹拆左肉"黑

**** 4星
**** 4星
***** 5星 蟹拆左肉
"黑松露蘑菇湯" : 真係用蘑菇攪拌出嚟磨出黎既湯 , 啖啖都有蘑菇磨成的茸, 松露香味岩岩好唔會太搶 。
***** 4星
青蘋果雪葩: 唔可以睇少依個雪葩,好清甜 同 好fresh架!!!食完中和口既濃味!!!
Main Course:
西班牙黑毛豬配蜜糖芥末汁: 喜歡肉味嘅可以一試。相比鴨脾略為遜色。
法式煎封油鴨髀: 店主話呢隻鴨髀封咗兩日,做到外脆內軟嘅感覺. 佢個皮真係真係好脆,油脂唔會太多,肉質鮮嫩仲有咸香味。
***** 5星 好少係出面食到依個.
最後最後最後啦, 係女人都愛既甜品呀!!!!
1.朱古力心太軟 + 雲呢拿 – 個人唔鐘意朱古力, 所以覺得好苦
2.芒果芝士CAKE – 唔會太流又帶出芒果味
3.蕉糖燉蛋 – 蛋蛋好滑滑
2020-11-05 1003 浏览
Le Paradis Restaurant & Cafe尖沙咀加連威老道41C嘉威大廈4樓A室因為限聚令既關係好多朋友都好耐無見,呢排疫情稍為緩和就約朋友出黎聚會啦,今晚去左朋友推力推介既一間法國餐廳,餐廳既位置好方便係尖沙咀既加連威老道,一入到黎感覺好舒服好有情調,雖然餐廳面積唔算好大,但都有分indoor同outdoor部份,呢家秋天坐外面都會好舒適,無論情侶或者三五知已黎呢到聚會都好適合餐廳既職員服務好殷勤,會經常幫我地 斟水,餐廳會提供有氣或者無氣既水比我地選擇,首先就黎左頭盤凱撒沙律先,蔬菜非常新鮮有甜味,加上麵包粒同醬汁混埋一齊,好match食落好開胃餐湯方面兩款都好吸引,不過我自己就鐘意龍蝦湯多d, 湯底好creamy而且都幾多龍蝦肉,極力推介食完沙律之後,緊接住就係蒜片蝦,估唔到呢個整得好香,雖然係用油浸,但餐廳係選用橄欖油,感覺無咁油膩健康好多另外再上既就係白酒牛油煮蜆,蜆本身都幾大隻,加埋牛油煮已經好香,再滲出啖啖既白酒味道,一流呀必定要試 終於都黎到main course, 我就揀左煎 油鴨肶,因為覺得好特別出面比較少見,估唔到真係有驚喜,首先個皮煎得非常香脆
Le Paradis Restaurant & Cafe
尖沙咀加連威老道41C嘉威大廈4樓A室

經典凱撒沙律

初榨橄欖油蒜香蝦

白酒牛油汁煮紐西蘭托托蜆

煎封法國油鴨肶配雜霉汁

終於都黎到main course, 我就揀左煎 油鴨肶,因為覺得好特別出面比較少見,估唔到真係有驚喜,首先個皮煎得非常香脆,而鴨肶既肉質仍然保持鮮嫩,唔會太乾,主廚技術好好,值得一讚

黑毛豬豬架配蜜糖芥末汁

朋友就揀左黑毛豬豬架,豬架本身比較厚身,食落好有口感,加上傍邊有少量脂肪,食落更加香同吸引

甜品拼盤

最後當然要食埋個甜品啦,餐廳好有心思,將心太軟配雪糕,焦糖燉蛋,芒果芝士蛋糕mix埋一齊上碟,真係好吸引影相一流呀,搞到都唔係好捨得食呀,太靚啦
經典凱撒沙律
初榨橄欖油蒜香蝦
白酒牛油汁煮紐西蘭托托蜆
煎封法國油鴨肶配雜霉汁
黑毛豬豬架配蜜糖芥末汁
甜品拼盤
  • 雪葩
2020-11-03 85 浏览
同朋友仔慶生,知道佢喜歡法國菜,今次專程搵左間私房菜慶祝頭盤先有友人最愛的鵝肝香煎鵝肝。焦糖蘋果鵝肝很厚身,底下墊有烘多士及焦糖蘋果鵝肝很香和滑,因配上蘋果帶點甜和清新,一點也不膩。很出色的頭盤之後再來多些海鮮紐西蘭拓特蜆超香的牛油味,令口感滑了不少蜆隻隻都好大,彈牙新鮮,簡單帶出鮮味在主菜前,會呈上青蘋果雪芭清清味蕾味道清新,更有果肉在內香煎海鱸魚海鱸魚非常厚身,性價比很高雖然厚身,但烹煮時間剛好,外脆內嫩魚皮香脆,魚肉味濃而醬汁令魚味更昇華,很推薦甜品以心太軟作結,很滿足的慶生飯
同朋友仔慶生,知道佢喜歡法國菜,今次專程搵左間私房菜慶祝

頭盤先有友人最愛的鵝肝

香煎鵝肝。焦糖蘋果

鵝肝很厚身,底下墊有烘多士及焦糖蘋果

之後再來多些海鮮

紐西蘭拓特蜆

超香的牛油味,令口感滑了不少
蜆隻隻都好大,彈牙新鮮,簡單帶出鮮味

在主菜前,會呈上青蘋果雪芭清清味蕾
味道清新,更有果肉在內

香煎海鱸魚

海鱸魚非常厚身,性價比很高
雖然厚身,但烹煮時間剛好,外脆內嫩
魚皮香脆,魚肉味濃
而醬汁令魚味更昇華,很推薦

甜品以心太軟作結,很滿足的慶生飯
2020-10-27 145 浏览
岩岩睇完 Emily in Paris,完全愛上個靚仔主廚😍心郁郁想食法國餐,就上openrice搵下,點知就搵到呢間🤣 好評勁多首先就會嚟個蒜蓉法包,蒜味香濃。跟著就嚟前菜-煎黑松露帶子帶子鮮甜,唔會煎得過火,配埋黑松露嘅香味,勁好食。呢個法國鴨鵝肝,再顛覆味雷,好濃厚嘅鴨味,質感好滑,配埋個藍莓醬解膩,真係會一啖接一啖。睇番相都想食番呢個橄欖油浸蒜片蝦蝦肉彈牙,啲油吸曬啲蒜味,調味岩岩好,好好食,忍唔住食埋啲蒜片。好多間餐廳都有龍蝦🦞湯,呢間龍蝦湯真係飲到龍蝦嘅味,中間仲有蝦肉,好creamy,好真飲落偏咸,但又會飲得曬食完開胃餐,就會比個青蘋果雪葩,你清一清。點解可以連雪葩都咁高質,好滑可做到好似雪糕嘅質地。主餐我哋叫咗油鴨髀,煎得好香口,皮脆肉嫩。朋友就叫咗黑毛豬,喜歡肉味嘅可以一試。相比鴨脾略為遜色。

首先就會嚟個蒜蓉法包,蒜味香濃。
跟著就嚟前菜-煎黑松露帶子
帶子鮮甜,唔會煎得過火,配埋黑松露嘅香味,勁好食。
睇番相都想食番呢個橄欖油浸蒜片蝦
食完開胃餐,就會比個青蘋果雪葩,你清一清。
點解可以連雪葩都咁高質,好滑可做到好似雪糕嘅質地。
主餐我哋叫咗油鴨髀,煎得好香口,皮脆肉嫩。
朋友就叫咗黑毛豬,喜歡肉味嘅可以一試。相比鴨脾略為遜色。

• 煎封法國油鴨脾配雜莓汁
今日嚟到尖沙咀呢一間高級fine dining餐廳, 入到黎燈光昏暗好有情調,侍應同我哋介紹左佢哋嘅招牌菜之後 我哋叫咗一個Caesar salad, 跟住有一個煎帶子, 一個黑松露蘑菇湯,主菜方面就有一個煎鴨髀Caesar salad 方面,salad 嘅菜好新鮮,上面配上少少咸味嘅cheese, 令成個感覺fresh得嚟又有一種特別嘅咸香味,幾開胃 同平時喺出面食嘅凱撒沙律有啲唔同應該係比較正宗坐低嘅時候可以揀still/sparkling water. 蒜蓉包有4塊 暖暖地 亦都有新鮮嘅蒜蓉味😍煎帶子方面,亦都感覺到帶子非常新鮮,而且廚師嘅手工手藝非常好,帶子煎到啱啱好,唔會太林,唔會太硬,仲有啲汁喺入面 帶子面頭微微嘅焦香味更加令到味道昇華到另一個層次😳 黑松露蘑菇湯黑松露味非常之香,而且蘑菇蓉都非常之足料,飲落去啖啖嘅蘑菇味同蓉 口感好rich🍄朋友飲既龍蝦湯都好真材實料食到中間突然之間有一個青蘋果sorbet但係我哋冇叫過嘅都有啲驚訝但係原來係俾我哋清一清口腔嘅味道有一種好清新嘅感覺先開始去食我哋嘅主菜 呢個細緻位真係加咗好多分 最後呢一度主菜係煎鴨髀,廚師嘅調味做得非常之

呢個細緻位真係加咗好多分

最後呢一度主菜係煎鴨髀,廚師嘅調味做得非常之好而且鴨髀嘅脂肪分布都好平均,唔會話有一啲鴨髀太瘦而另外一部份太肥好有脂肪咁嘅感覺,顯得出廚師挑選食材嘅心思

我哋都叫咗一杯紅酒同一杯白酒,都幾配合到菜式嘅味道,係侍應推薦嘅,非常推介大家都叫酒配佢地既招牌菜

最後當然路少得甜品🍮 - creme brulee 同心太軟🥰🥰超滿足

2020-10-26 122 浏览
尖沙咀好食嘅西餐廳有好多,呢間位於嘉威大廈4樓嘅就係其中之一,佢哋嘅裝修同埋定位就好似一間西餐嘅私房菜一樣,係一個好有情調嘅地方今次嚟到首先叫咗一道casear salad, 上面除咗有好新鮮嘅菜之外,仲加咗一啲有少少鹹味嘅芝士嚟到陪襯,令到沙律嘅感覺幾特別跟住之後嘅前菜就係一道鵝肝配麵包,鵝肝嘅份量非常之慷慨,可以切開一半放上兩塊麵包度兩個人一齊食都得,鵝肝嘅脂肪感亦都非常之好,上面煎到有少少焦香味,幾唔錯!跟住我哋叫咗一道龍蝦湯,湯嘅味道幾唔錯,能夠凸顯出龍蝦嘅鮮味,龍蝦湯好考廚師嘅功夫,呢度就整得幾唔錯跟住我哋嘅主菜就係一道豬鞍架,上邊亦都配有蔬菜同埋薯蓉,豬鞍架嘅味道亦都幾唔錯,切開仲係粉紅色咁樣,證明廚師有返咁上下功力,將生熟嘅程度拿捏得啱啱好,食落肉質都好嫩