L'AMOUR

2022-07-11 665 浏览
慶祝姐姐終於回歸香港, 我今天就特別訂了一間法式fusion精緻料理的餐廳。 他雖然位於大埔,但都在東鐵沿線,很方便很好找。餐廳門面很簡單又帶點神秘,要按鈴由店員領進,確保由進餐廳一刻就有貼心服務。餐廳佈置典雅,氣氛不錯。姐姐之前就有看過餐廳的菜單,所以點單就由他負責,我跟媽咪就坐著等吃。因為媽咪除了魚之後其他海鮮都要戒口,所以我們決定A le Carte, 放棄Set Lunch。最後我們選了三款頭盤:French Fries with Pamesean Truffle, Foie Gras Cream Brulee, Sea Urchin Toast, 及三款主菜:Sous Vide Iberico Pork Loin Rack with Caramel Apple, Pan Fried Barramundi Fillet with Cauliflower, Beef Wellington。吃好當然要喝好,就選了兩杯House White. 一頓好飯就由每個細緻開始。白酒送來杯中在噴霧,很美很玄幻,外面天氣熱,但看到白酒,感覺到一絲涼快,頓時對接下來的菜式有點期待。Sea Urch

Sea Urchin Toast 海膽多士,忘了媽味不能吃,所以點了三件, 海膽是滿滿的一太件放在法包片上,入口很豐富很滿足。

吃法餐最賞心悅目就是看擺盤, 這家的擺盤最常用是玫瑰花,所以女孩子一定喜歡。

French Fries with Pamesean Truffle松露薯條新鮮炸起,香噴噴的松露味道帶著巴馬臣芝士的鹹香,很快就被我們KO, 我們家對煎炸香口的食物實在沒有抵抗力。

整頓餐我最喜歡就是這道Foie Gras Cream Brule鵝肝焦糖布甸,把鵝肝打蓉做成布甸,有點似分子料理,鵝肝入口好幼滑,鵝肝味道香濃, 配上玟瑰花形的麵包多士吃,絕!

三道進菜我最喜歡是Pan Fried Barramundi Fillet with Cauliflower,煎得皮脆肉嫩,連平時不喜歡食魚的我都覺得好味。

Sous Vide Iberico Pork Loin Rack with Caramel Apple帶骨豬鞍扒肉厚,不過完全不覺韌,配上焦糖蘋果片更好味。

Beef Wellington是餐廳的Signature, 雖然好味,我們點的是medium rare, 但上桌有點過熟了, 美中不足。

可惜太飽了,要不應該加份甜品,就完美了。
2022-07-09
午餐
  • 巴馬臣芝士黑松露薯條
2022-07-10 47 浏览
偶爾的一次法國餐可以增加生活的儀式感。這次來到太和的法國餐廳,原身由中環著名某酒店的行政總裁帶領團隊主理,除咗味道的追求,外觀上都令人驚艷。落地玻璃門,採用磨砂玻璃,保持私隱度,提供安靜的環境特別舒適放鬆。餐廳空間方方正正,迎面是酒架牆,放滿各國美酒,打造成酒店式酒廊的感覺。大堂中間的水晶吊燈令餐廳格調提升,頓顯高級。午餐套餐由688/人起,服務水平到位,我們一坐下,餐廳侍應便主動呈上兩杯室溫清水,感覺暖心。威靈頓牛柳$398剛是他的賣相已經驚訝到我,金黃色酥皮和粉紅色的牛柳,看得出的肉汁通透,煎到金香的薯仔與它相伴相隨,旁邊的素菜和鮮花伴碟更顯精緻,看見都令人心花怒放。牛柳肉質鮮嫩多汁,素菜和薯仔烤熟有牛油香味也非常嫩滑。慢煮西班牙黑毛豬鞍·焦糖蘋果$258外型設計美觀吸引,西班牙黑毛豬鞍非常嫩滑且肉汁豐滿,一點也不韌,口感非常嫩滑,焦糖蘋果的味道那麼甜美又帶點絲絲的微微的酸充滿誘惑,逃逗你的口舌。配合豬鞍吃增加清新,獨自食又可以清洗味蕾,增加好感,相得益彰。香煎北海道帶子黑松露薏米飯$198帶子夠大粒,煎到金黃,熟度啱啱好,口感滑嫩又鮮甜。薏米飯粒粒分明,混合黑松露同忌廉味,做到香

威靈頓牛柳$398

慢煮西班牙黑毛豬鞍·焦糖蘋果$258

香煎北海道帶子黑松露薏米飯$198
帶子夠大粒,煎到金黃,熟度啱啱好,口感滑嫩又鮮甜。薏米飯粒粒分明,混合黑松露同忌廉味,做到香口、creamy又煙靭集於一身。

Black man$88
Bubble bee$82
這兩款Mocktail都不含酒精,最啱揸車來的朋友,Black man有清新的味,bubble bee比black man甜少少,用高腳杯盛載,賣相一樣精緻吸引。滿足而又有儀式感的一餐。

2022-07-08 67 浏览
早有聽聞太和呢間小店卧虎藏龍,由前文華東方主廚主理,仲要擺盤極華麗勁吸引✨今晚同好朋友慶生,預早就book定位一齊去食好西🤤因為好多款野食都想試,我地決定散叫唔跟set~坐低未食野就叫左兩杯酒傾下計chill下先,我個杯rose有個超岩打卡既波波,好靚之餘個味都好好飲,溝埋個底既糖漿,帶有荔枝香味,酸酸甜甜咁好開胃😳而朋友唔好酒精,就叫左mocktail既bubble bee,有兩層色好夢幻,飲落類似fruit punch既味道👍🔸焦糖法式燉鵝肝🔸先黎一道餐前小食,焦糖燉鵝肝呢個配搭幾特別,但又意外地好夾😳鵝肝慕絲好滑,少少咸味再加表面脆脆既焦糖,夾落去焗成玫瑰形狀既餅皮度食😋兩種唔同既味蕾同口感,作為第一道菜好有驚喜👍🔸烤紐西蘭羊架🔸其中一個主菜揀左烤羊架,有四大舊,每舊都好厚肉,d肉仲係juicy軟嫩🤤擺盤好花心思,除左好靚既食用花外,連配菜都好有心思咁串起黎,打卡一流📸🔸法式香料烤龍蝦海鮮薏米飯🔸估唔到連個飯既碟邊都畫左花紋黎襯托個主食,藝術感max!!😍一上枱已經聞到好香既龍蝦海鮮湯味,龍蝦肉爽彈,微微有烤過既香氣~帶子火喉控制得好好,入面又軟又鮮甜✨薏米飯代替左精見既意大利飯

🔸焦糖法式燉鵝肝🔸

🔸烤紐西蘭羊架🔸

🔸法式香料烤龍蝦海鮮薏米飯🔸
估唔到連個飯既碟邊都畫左花紋黎襯托個主食,藝術感max!!😍一上枱已經聞到好香既龍蝦海鮮湯味,龍蝦肉爽彈,微微有烤過既香氣~帶子火喉控制得好好,入面又軟又鮮甜✨薏米飯代替左精見既意大利飯都幾特別,薏米有咬口,d海鮮汁吸收晒入去好正,不過食耐左會𡁻到個口有d攰(笑🙈

🔸海膽雪芭、美女與野獸🔸
甜品一人揮左一款,朋友既海膽雪芭唔單止上枱d乾冰排場勁華麗,用海膽殼裝住雪芭亦都好靚~雪芭係柚子味,入面仲有一粒粒雪左既海膽肉,柚子甜味之中帶少少黎自海洋既鮮甜😍

美女與野獸名乎其實真係同片入面野獸個朵玫瑰一樣,用個玻璃罩蓋住朵整成玫瑰形既豆蓉甜點,玫瑰中間仲有白蓮蓉餡。豆蓉細滑入口即溶,鍾意食甜野既會好岩食呢個~

食物質素、味道、服務等都好滿意~雖然係地舖小店,但係店門玻璃用左特別既設計,關門後會有白色既幕,美觀之餘又提高私隱度,呢d位都感受到餐廳既用心👍
2022-07-07 144 浏览
法國菜給我的印象:奢華的食材、別致的擺盤、高級的裝潢。桌面上只會存在一道菜,撤去前一道才能上第二道。不用過多的調味,能品嚐食材本身的美味。我們先點了一人份的六道菜,濃湯、前菜、法式多士、輕食、主菜、甜品,全部保持神秘只寫上季節限定。另外一人份點了濃湯、多士、主菜和甜品。🥢濃湯:分別有南瓜濃湯和牛肝菌濃湯,兩者都非常香濃。🥢多士:海膽多士和魚子醬多士,海膽新鮮,味到甘甜、入口即溶、口感細膩。魚子醬則咸香惹味。🥢輕食:鵝肝蛋撻,新穎的配搭🥢主食:威靈頓牛柳和豬鞍,豬鞍既厚亦不過柴,保留嫩滑肉質。餐前我們也點了兩杯調酒🍸Rose 名字是玫瑰卻是充滿荔枝的香甜,喝著完全不覺有酒精🍹Bubble bee 沒有酒精的飲品,比較像Fruit punch雖然價格較高,但一場法式華麗的戀愛真是令人陶醉。🏠L'AMOUR (大埔)大埔大埔太和路15號太和中心地下38號舖

法國菜給我的印象:奢華的食材、別致的擺盤、高級的裝潢。
桌面上只會存在一道菜,撤去前一道才能上第二道。
不用過多的調味,能品嚐食材本身的美味。

🥢濃湯:分別有南瓜濃湯和牛肝菌濃湯,兩者都非常香濃。
🥢輕食:鵝肝蛋撻,新穎的配搭
🥢主食:威靈頓牛柳和豬鞍,豬鞍既厚亦不過柴,保留嫩滑肉質。

餐前我們也點了兩杯調酒

雖然價格較高,但一場法式華麗的戀愛真是令人陶醉。

🏠L'AMOUR (大埔)
大埔大埔太和路15號太和中心地下38號舖
南瓜濃湯
鵝肝蛋撻
豬鞍
2022-07-05 660 浏览
呢間法國餐廳 第二次黎食水準進步左 擺盤靚左(≧∇≦)☆ Appetisers☆🍇葡萄法式鵝肝凍 (葡萄配鵝肝原來咁夾)🇯🇵日本生蠔🦪 (好大隻,好新鮮,第一次食日本蠔,有驚喜)☆ Snacks☆黑松露薯條🍟 (我的最愛,無得輸)魚子醬多士 🇫🇷法式傳統鵝肝撻 (個撻好有層次)☆ Soup☆牛尾羅宋湯🥣 ☆ Main course☆🇫🇷法式傳統牛柳🐂 (就咁食牛柳中規中矩,但原來一擔鵝肝一擔牛一齊食係咁好味,咁夾)☆ Drinks☆Sexy on tree🍸 (個波波真係好吸引)Bubble Bee🍹 (味道好好)☆ Dessert☆🌹Beauty and the beast (多謝廚師特別送的「美女與野獸」甜品,好特別,好精緻)🍰Cheese cake 發現Lamour好鐘意用鵝肝,喜歡食鵝肝的朋友就唔好錯過啦!另外餐廳的門真係好特別,開門是透明的,刪門是看不透的,真係與外界隔絕一樣!最後,餐廳的服務員都和有禮貌。今次消費很開心很滿意👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻
呢間法國餐廳 第二次黎食
水準進步左 擺盤靚左(≧∇≦)

☆ Appetisers☆
🍇葡萄法式鵝肝凍 (葡萄配鵝肝原來咁夾)
🇯🇵日本生蠔🦪 (好大隻,好新鮮,第一次食日本蠔,有驚喜)

☆ Snacks☆
黑松露薯條🍟 (我的最愛,無得輸)
魚子醬多士
🇫🇷法式傳統鵝肝撻 (個撻好有層次)

☆ Soup☆
牛尾羅宋湯🥣

☆ Main course☆

☆ Drinks☆
Sexy on tree🍸 (個波波真係好吸引)
Bubble Bee🍹 (味道好好)

☆ Dessert☆
🍰Cheese cake

2022-07-05
  • 巴馬臣芝士黑松露薯條
2022-07-02 103 浏览
六月頭的時候到香港文華東方staycation,享受了一頓不錯的自助餐,對文華東方的出品非常有信心,最近在網絡上發現這裏的大廚都是來自文華東方,好奇心驅使之下,便來到這裏。慢煮西班牙黑毛豬鞍、焦糖蘋果$258。黑毛豬鞍帶點脂肪,又不會過肥,肉味香濃,配上蘋果做的醬汁,可以減少油膩感之餘,增加味道層次。傳統法式鵝肝牛柳$398,鵝肝煎得很甘香,入口溶化,牛柳外表看似燒得比較乾身,不過內裏的肉汁依然保持得好好,廚師掌握五成熟的技巧非常到家,沒有血水,入口溶化。日本時令生蠔$288,來自日本兵庫縣,尺寸不算很大,不過生蠔味道鮮甜,沒有腥味,只有蠔味🦪。烤加拿大海膽多士三件$198,海膽味道鮮甜,加上香脆的多士口感豐富。巴拿馬火腿$148,火腿鹹香味道10粥,配合紅酒就最美味不過了。House wine $58,來自智利的紅酒🍷,很容易入口,非常配合吃美食。

慢煮西班牙黑毛豬鞍、焦糖蘋果$258。

近排生日想搵間近屋企唔使走咁遠既餐廳食飯,醒起呢間save左好耐既大埔法國餐廳,據聞係前文華東方酒店Pierre既主廚主理,所以就拍板食呢間啦~呢間餐廳位於大埔一條街邊地舖,周圍係停車場大排檔咁,好難想像呢度會有間fine dining,不過其實佢環境都有d小心思,大門係特別製造,閂埋既時候係一片模糊睇唔到入面有d神秘感,開門果陣會變返透明玻璃門可以望到入面黃色酒櫃同大大頂水晶燈都比想像中靚⧫⧫⧫⧫⧫⧫⧫⧫⧫⧫⧫⧫⧫⧫⧫⧫⧫⧫⧫⧫⧫⧫⧫⧫⧫⧫⧫⧫⧫法式廚師發辦6道菜套餐$688 per pp季節限定法式濃湯季節限定法式前菜季節限定法式多士季節限定輕食主菜:牛/豬/雞/魚季節限定甜品⧫⧫⧫⧫⧫⧫⧫⧫⧫⧫⧫⧫⧫⧫⧫⧫⧫⧫⧫⧫⧫⧫⧫⧫⧫⧫⧫⧫⧫🐟🌸蝶豆花木魚清湯 · 鯛魚刺身 | 6.5/10第一道前菜個樣幾靚,佢用蝶豆花整既木魚湯浸住,但係味道我地覺得有d清淡,本身鯛魚刺身都無咩味架啦個湯都係清淡既話成兜都無咩味👀剩係食到少少鯛魚既鮮味同埋木魚既味,我地兩個都覺得比豉油同wasabi會開心d🤣🤣🤣🤣咁諗好似好對唔住個主廚既心思tim😂🦆🍮焦糖法式燉鵝肝($198) | 8.5/10呢道係我

法式廚師發辦6道菜套餐$688 per pp
主菜:牛/豬/雞/魚
季節限定甜品

🐟🌸蝶豆花木魚清湯 · 鯛魚刺身 | 6.5/10

🦆🍮焦糖法式燉鵝肝($198) | 8.5/10
呢道係我地自己另外叫既,我地覺得成餐最好食既野,食落有d似口感好實淨既鵝肝醬,鵝肝味好濃郁,搽麵包同就咁食都好好食💁🏻‍♀️

🥣🍄牛肝菌忌廉湯 |4.5-5/10
呢個我就麻麻啦,佢係果d將d菌打碎曬既湯,無咩忌廉味奶味,唔係行creamy路線,我地麻麻地呢種煮法,感覺好似飲緊粒粒牛肝菌水咁🥲sor好mean

🥧鵝肝葡撻 |6.5-7/10
個葡撻個鵝肝同蛋都好食但係個酥皮淋左🥲加上之前已經食左果個焦糖燉鵝肝令到呢個葡撻有d膩我地唔係好enjoy呢舊葡撻,不過呢個唔關佢事既😆

🥪魚子醬多士|6.5-7/10
食到呢度我地都有d飽,見到又係多士😵‍💫😂之前飲牛肝菌湯同埋焦糖燉鵝肝都有跟蒜蓉包,葡撻亦都係碳水化合物,見到呢個多士感覺就係好似食左好多包😂不過d魚子係幾好既鹹鹹鮮鮮,只係呢道菜真係無咩技術含量啦

🥩傳統法式鵝肝牛柳 |7/10
終於到個main啦,本身我好鍾意食鵝肝所以對呢道好期待,不過食到呢度真係太膩啦,呢個已經係成餐第三次出現鵝肝😂舊扒貌似熟左d但我都ok既,牛味都有,切果陣都feel到佢quality ok既,但舊鵝肝感覺quality普通

🍰藍莓芝士蛋糕|7/10
我覺得係正常發揮啦唔係特別好食但都唔算hea你既 見佢擺盤好靚就算啦

🍨原隻海膽雪芭 ($128) | 6/10
呢個我地另叫既,本身黎之前真係好期待呢個因為從來都未見過海膽雪糕🤤但呢個真係令我地十分震驚,佢上檯果陣d煙飄左五分鐘,靚係真係靚 然後打完一輪卡我滿心歡喜咁擺入口,真係黑人問號呀點解會係柚子味既,我地食多幾啖真係好懷疑我地既味覺係咪有事,跟住問waiter佢又好堅持無加柚子真係海膽黎,然後我地望到個雪芭入面又真係有海膽疑似物體wo,反正食到最後就我地都係滿頭問號🤣我會話佢作為柚子雪芭黎講係好食既但係海膽雪芭就…

Sexy on Tree ($98) | 6/10
叫左杯mocktail,個樣唔差有煙飄下,飲落係蘋果汁軟糖味😂

⧫⧫⧫⧫⧫⧫⧫⧫⧫⧫⧫⧫⧫⧫⧫⧫⧫⧫⧫⧫⧫⧫⧫⧫⧫⧫⧫⧫⧫
總括而言其實呢間餐廳令我地有d失望,覺得d媒體吹大左,除左焦糖鵝肝燉蛋之外無咩邊道菜令我地覺得特別好食,佢味道都算above average既但係無咩特別,擺盤都係千篇一律,你會見到佢每碟既擺盤都係果幾棵花🤣環境方面雖然睇得出佢有擺心思係裝修度,不過真係先天所限空間有限,坐得都幾迫,環境只能算係普通西餐廳咁,佢唔係唔好食但係呢個價出到去九龍港島都會有更好既選擇💁🏻‍♀️

🏠環境:6.5/10
2022-02-13
傳統法式鵝肝牛柳
藍莓芝士蛋糕
2022-06-30 89 浏览
太和好出名嘅法國菜 平日嚟到都全場滿座 記得要book位呀 佢有唔同嘅set dinner 不過我地散叫 自製 6 course dinner🍷嚟到點可以唔叫杯酒 一杯puppy love 飲落有啫喱糖嘅味 另一杯rose酒味重d 2杯都係打卡able🦪頭盤先嚟2隻生蠔先 佢仲有蕃茄醬 加d檸檬汁一齊食 都好新鮮好大隻呀🥪海膽多士 海膽一d都唔腥 有鮮甜感覺 🍇波特酒葡萄鵝肝凍 提子好甜呀 不過我個人唔鍾意鵝肝嘅味道 🍵龍蝦湯 上枱熱辣辣 仲有塊蒜蓉多士 點湯食好味 份量夠2個人share🥩黑毛豬安焦糖蘋果 切開都仲好Juicy 蘋果蓉甜甜地 好夾 🍛帶子黑松露薏米飯 黑松露撈埋落去好香好creamy 薏米飯咬落去好得意 好有口感 🍰甜品 一個cheesecake 一個macaron 雪糕 有成5粒macaron呀 好飽好滿足嘅一晚😆
太和好出名嘅法國菜 平日嚟到都全場滿座 記得要book位呀

🥪海膽多士 海膽一d都唔腥 有鮮甜感覺

🍇波特酒葡萄鵝肝凍 提子好甜呀 不過我個人唔鍾意鵝肝嘅味道

好飽好滿足嘅一晚😆
2022-06-29 174 浏览
再訪依間隱世法國菜餐廳🥰 門口採用磨砂玻璃增加私隱度,店內以酒紅色為主調,設計充滿格調✨ 菜式精緻又好味,好啱情侶或朋友過嚟食飯慶祝🥂✨ Eighth Course Set $1088/ person❀ 法式濃湯 🥣餐湯係椰菜花煙肉忌廉湯,椰菜花蓉打得好幼滑,飲落好creamy,入面仲有少少煙肉乾增加口感❀ 法式傳統焦糖燉鵝肝 🦆賣相真係好似焦糖燉蛋,但其實係焦糖燉鵝肝😝 鵝肝醬鹹香軟滑,配埋旁邊卷成玫瑰花形狀既脆餅食好夾呢😍❀ 高級魚子醬泡沫生蠔 🦪生蠔新鮮肥美,口感爽滑,上面加入三文魚籽、魚子醬及金箔作點綴☺️❀ 威靈頓牛柳 🐮擺盤好精美✨ 酥皮好鬆脆,入面夾住蘑菇蓉及牛柳🥰 肉質粉嫩軟腍,咬落仲好juicy,肉汁滲入底部既薯蓉,食落更加惹味,旁邊仲用烤蔬菜塔,睇得又食得😝❀ 煙燻火雞沙律 🥗沙律菜新鮮爽脆,入面夾雜住唔少火雞、三色椒及櫻桃蘿蔔粒粒,配埋黑醋汁食好開胃❀ 特式黑松露帶子薏米飯 🍚上枱好有驚喜😍 揭開精緻既帶子外殼,入面裝住黑松露帶子薏米飯✨ 薏米飯好有咬口,蘸滿忌廉汁,帶子鮮甜嫩滑,配埋黑松露醬食好香又滋味❀ 日本原隻海膽雪芭 🍨第一次食海膽雪糕😍 雪芭用海膽殼裝住,

❀ 法式濃湯 🥣

❀ 法式傳統焦糖燉鵝肝 🦆

❀ 高級魚子醬泡沫生蠔 🦪

❀ 威靈頓牛柳 🐮

❀ 煙燻火雞沙律 🥗

❀ 特式黑松露帶子薏米飯 🍚

❀ 日本原隻海膽雪芭 🍨
第一次食海膽雪糕😍 雪芭用海膽殼裝住,上枱店員仲會製造煙霧效果,好晒打卡!雪芭係柚子味,當中混入唔少鹹鮮味海膽,估唔到依個配搭都好match,食得好滿足呢🥰

❀ Pink Lady 🍹
叫咗兩杯mocktail,依杯係以蘋果味為主,最吸睛係杯上面有個泡泡😍 入面仲會食到少少蘋果蓉,味道香甜~

❀ Bubble Bee 🍹
依杯mocktail係以橙汁做base,味道似飲緊雜果賓治,酸甜開胃

午餐
  • 威靈頓牛柳
  • 特式黑松露帶子薏米飯
2022-06-29 52 浏览
上星期又同朋友黎返呢到食飯,上次試過覺得唔錯,今次再返黎🤗試埋個dinner 我地叫左個套餐,有呢幾樣:特色黑松露帶子薏米飯細細個咁,法國餐特色。黑松露味濃,帶子上面有一粒粒既黑松露。薏米當飯第一次食食,幾彈牙,呢個幾推介。只係有啲細,不過法國餐可能係咁高級魚子醬泡沫生蠔我諗最好食就係生蠔,我地另外叫左3個蠔(另配蕃茄蓉)配埋魚子醬,夠晒高級日本原隻海膽雪葩海膽味唔重。打開見到入面有粒粒海膽膽雪葩混埋一齊,味道清新,唔會好甜,上菜時仲有啲煙霧效果,幾有特色威靈頓牛柳肉汁濃,配埋酥皮,易入口,咬開嘅時候有牛肉汁流出黎法式傳統焦糖燉鵝肝開頭見到個花喺隔離真係唔知係乜嘢,之後先知原來係麵包,點個燉蛋一齊食。上面有焦糖,甜甜地,燉蛋食太多會有少少濟法式濃湯西蘭花嘅湯,有中式既感覺,但西式煮法Sexy on tree開頭飲係蘋果味,攪勻左之後變咗cherry 味..總體來說,呢間餐廳嘅食物係幾高級,同埋樣都係幾靚👍🏻👍🏻👍🏻

我地叫左個套餐,有呢幾樣:

特色黑松露帶子薏米飯

高級魚子醬泡沫生蠔

日本原隻海膽雪葩

威靈頓牛柳
肉汁濃,配埋酥皮,易入口,咬開嘅時候有牛肉汁流出黎

法式傳統焦糖燉鵝肝

法式濃湯
西蘭花嘅湯,有中式既感覺,但西式煮法

Sexy on tree
開頭飲係蘋果味,攪勻左之後變咗cherry 味..

2022-06-29 521 浏览
🔸巴馬臣芝士黑松露薯條 $128French Fries with Parmesan Truffle一上菜就聞到超香黑松露味!薯條偏粗同埋好脆!!好食到我哋食曬啲薯條之後食唔落意粉🤣🔸焦糖法式燉鵝肝 $198Foie Gras Cream Brulee 我每次嚟都會叫呢個!隔離嗰朵花係啲脆片,睇得又食得!同鵝肝cream brulee一齊食好好味!!🔸忌廉加拿大海膽扁意粉 $258Sea Urchin Linguine好creamy好正!!海膽好新鮮~ 推介比鐘意食海膽嘅朋友!🔸傅統法式鵝肝牛柳 $398Tournedos Rossini我哋叫咗Medium,煎得岩岩好!有牛肉味之餘唔會太肥太瘦!鵝肝好香又唔會太肥膩,超級推介~!🔸焦糖蘋果雪糕 $88Caramel Apple with Ice Cream蘋果片加燒脆過嘅焦糖超正!配埋雪糕係perfect!!! 個雪糕好重nuts味好正!🔸Puppy Love $138🔸Dream $133兩杯cocktail都好岩女仔飲,唔太重酒精味,甜甜哋,而且個波波加埋漸層顏色好岩打卡!餐廳整體環境非常舒適,食物質素亦都唔錯,完全對得住價錢!店
🔸巴馬臣芝士黑松露薯條 $128

🔸焦糖法式燉鵝肝 $198
Foie Gras Cream Brulee
一齊食好好味!!

🔸忌廉加拿大海膽扁意粉 $258
Sea Urchin Linguine

🔸傅統法式鵝肝牛柳 $398
Tournedos Rossini

🔸焦糖蘋果雪糕 $88
Caramel Apple with Ice Cream

🔸Puppy Love $138
🔸Dream $133

餐廳整體環境非常舒適,食物質素亦都唔錯,完全對得住價錢!店員態度都好好,喺大埔少有嘅高質fine dining!如果想靜靜地食餐飯,都幾推介大家嚟試吓!
2022-06-27 88 浏览
唔好來食生日飯,佢地既甜品係完全無蠟燭服務,最後要我帶埋支蠟燭嚟再話加$100先幫手整,最後買單要$2300 / 兩個人既set 雖然我哋多一個人嗌左杯嘢飲,兩個價錢應該可以食好啲嘅質素。服務都正常,上菜睇你食晒一樣,先再上下一樣野食。我應該唔會再食佢,不過成個感覺真係唔太抵食,同埋冇乜邊個菜式係令我覺得想再食多次,佢啲甜品係幾靚嘅,但本身有一杯酒想影佢個波波好快就爆咗影唔到,所以基本上成間餐廳除咗貴之外係冇咩亮點。
玫瑰花甜品
Juice嘅帶子
海膽薏米飯
鵝肝撻
2022-06-26 58 浏览
聽講太和有一間好高私隱度嘅法式私房菜,今日放假就去試一試了~餐廳裝修行高雅路線,坐得舒服。食物精緻而且味道唔錯,係一次幾好嘅用餐體驗🔥-香煎北海道帶子黑松露薏米飯 $198兩粒大大粒嘅帶子令人一望就流晒口水,兩面都煎得金黃,熟度啱啱好,口感好滑,香口得來好鮮甜😋薏米飯帶好香嘅黑松露同忌廉味,creamy得來幾煙靭,粒粒分明而且有咬囗。我個人極推薦!!!-威靈頓牛柳 $398酥皮充滿牛油香,而且好酥脆,金黃得來又鬆軟。牛柳我哋order咗5成熟,切嘅時候有肉汁流出來🔥完全唔會韌而且好重牛味,連埋作為配菜嘅蔬菜一齊食令人大滿足🦦-焦糖法式燉鵝肝 $198表面嘅焦糖香脆,連埋鹹鮮嘅鵝肝醬,一甜一咸卻意外地夾~由多士砌成嘅玫瑰花睇得又食得,係一個開胃嘅前菜🫶🏻-泡沫龍蝦湯 $128湯入邊有鮮甜嘅龍蝦肉,配上濃厚又creamy嘅龍蝦湯,再加埋金黃香脆嘅蒜蓉多士,正!-Rainbow $118非常有層次感,而且好大杯,都幾易入口,女仔飲都絕對冇問題💜-Rose $128帶有荔枝香味,同樣地幾易入口。上面嘅泡泡爆開個刻真係好夢幻,用嚟打卡就啱晒🦦🫶🏻
香煎北海道帶子黑松露薏米飯 $198
威靈頓牛柳 $398
焦糖法式燉鵝肝 $198
泡沫龍蝦湯 $128
Rainbow $118
非常有層次感,而且好大杯,都幾易入口,女仔飲都絕對冇問題💜
Rose $128
2022-06-26 52 浏览
自從上次嚟過一次之後念念不忘。一直心思思❤️❤️想再嚟食。餐廳裝修得好華麗。令人忘記置身於大埔呢一區😂😂沙律我地點左巴馬火腿.火箭菜.果仁.紅洋葱,水牛芝士沙律🥗🥗$188,呢個沙律🥗🥗非常豐富,岩晒花心嘅我。巴馬火腿🍖🍖唔會得個死咸。配合火箭菜🥬🥬嘅少少苦澀味,恰到好處。水牛芝士🧀🧀🧀勁creamy。令人一試難忘。前菜點左日本時令生蠔(6 pcs)🦪🦪$288,生蠔🦪🦪食落鮮甜。有海水嘅咸味但一啲都唔腥。生蠔🦪🦪食落非常飽滿。如果唔係budget有限。我會叫多半打😂😂主菜點左法式🐟🐟西鰽鱸.椰菜花蓉.紅腰豆$258。魚肉🐟🐟經過煎嘅處理,即使係咁,亦都唔會煎得太過乾身。魚肉入面仍然保留到魚汁。成個口感係外脆內嫩😋😋😋另一個主菜點左傅統法式鹅肝牛柳🦢🐮🐮$398,我地點左3成熟。熟成度岩岩好。鵝肝入口即溶又唔油膩。牛柳🐮🐮牛味亦都濃郁。一啖鵝肝,一啖牛柳🐮🐮。簡直令人難忘。最後點左兩杯酒🍸🍺。為成個晚餐🍽🍽畫上完美嘅句號。

最後點左兩杯酒🍸🍺。為成個晚餐🍽🍽畫上完美嘅句號。
生蠔🦪 $52/pc味道清甜creamy 配番茄莎莎&檸檬汁好味😋烤加拿大海膽多士 $198/3pcs超推薦!海膽味道清甜 口感細膩 份量足夠🫶🏻法包烤得薄脆 簡單又滿足💕法國菜嘅精緻度真係好高 每碟都好似藝術品咁🥰自家製蟹餅配檸檬忌廉汁 $188蟹餅上面滿滿嘅鮮蟹肉同魚子醬🫣❤️蟹肉鮮甜🤩蟹餅係吉列做法 炸得香脆而唔會有油膩感👍🏻底層忌廉醬超濃檸檬香🍋令蟹餅口味昇華一級😍慢煮西班牙黑毛豬鞍 • 焦糖蘋果 $258佢哋嘅豬鞍超好食😍!口感做到好似豬頸肉咁爽😆未入口已經聞到豬肉香🤤呢個部位脂肪唔多 慢煮做法令肉質保持嫩滑🥰伴碟嘅焦糖蘋果有解膩作用 但本身原汁原味食已經好好味 單食蘋果都好正xd 法式西鰽鱸 • 椰莱花蓉 • 紅腰豆 $258鰽鱸魚煎得四面都香脆😍超滿足!魚肉質感好嫩 唔會太爛 又唔會柴 口感絲滑🫶🏻香煎北海道帶子黑松露薏米飯 $198帶子好大隻勁正🤤上面仲有一大舊黑松露醬🤩薏米飯口感十足 成碟超creamy 忌廉奶香好好味😋對我嚟講唔算好溜🤣Cinderella $98Sexy On The Beach $98兩杯cocktail 好似樣🤣Cinderella記得攪勻先飲
生蠔🦪 $52/pc

香煎北海道帶子黑松露薏米飯 $198
帶子好大隻勁正🤤上面仲有一大舊黑松露醬🤩

Cinderella $98
Sexy On The Beach $98
兩杯cocktail 好似樣🤣Cinderella記得攪勻先飲 整體甜度較高 適合鍾意fruit punch嘅朋友🍹
Sexy On The Beach 橙汁基底較多 甜度適中 啱女仔飲😍