2022-05-23
今日終於同友人相約左期待已久嘅西餐廳,係openrice有好多好評,今日就黎會會佢~ 頭盤係生蠔,一共4隻,同友人一人2隻隻隻蠔都好肥美大隻,食落鮮甜仲伴有淡淡海水味,令人食完又想再食餐湯就叫左牛肝菌湯~味道十分香濃,重點係啖啖蘑菇粒,有口感意式生牛肉薄片本身一見到碟野上黎都驚驚地,以為咁紅咁生,一定好腥但好彩,肉質鮮甜軟嫩,咸咸地,配埋黑松露再昇華,會再叫~ 昆布高湯冷凍鮑魚好特別嘅一道餸,果凍般嘅昆布高湯包住鮑魚,鮮味2重奏~ 值得一試炭燒澳洲M6和牛牛柳簡簡單單嘅煮法,就最易凸顯牛肉肉質嘅鮮甜,炭燒程度岩岩好,令肉味添上一份炭香味西班牙紅蝦+海膽意粉配奧西特拉鱘魚子醬個名已經講齊哂有啲咩係度,蝦彈牙鮮甜;海膽配魚子醬,完美,仲有意粉,個肚岩岩好飽哂~雖然飽哂,但甜品係第2個肚,我地叫左個tiramisu+雲呢拿雪糕,軟綿綿嘅tiramisu再加自製雪糕,完左今場食戰叫左杯士多啤梨飲品,不過不失~ 好靚
味道十分香濃,重點係啖啖蘑菇粒,有口感
意式生牛肉薄片
昆布高湯冷凍鮑魚