3K
2016-04-01 339 浏览
黑布街白布街一帶美食實在太多,餐館一間接一間開張,是日見呢間lab66有不少人等位,又黎一試先。韓式泡菜炒黑豚肉片 $78十分喜歡食泡菜,見到呢樣即刻要點來試試,泡菜香辣,豬肉嫩滑,炒得入味唔出水,好正。加$28可配薄餅,用薄餅包泡菜豬肉來吃另有一種感覺,若食得辣可加旁邊的辣醬加好味,個人覺得唔加都好正了。韓式煎餃子 $58一隻隻圓圓的餃子煎得金黃,內裏包著粉絲餡,食落爽口不錯。墨魚串串 $78一碟有四條墨魚棒,啖啖墨魚味,真材實料,非一般味精粉頭墨魚丸,彈牙鮮甜。lab66堆介石窩飯 $128熱辣辣石窩飯,上枱時好香仲發出咋咋聲,十分吸引。撈撈撈,將芝士伴混,每一口飯都食到芝士味,好邪惡呀~卡邦尼意粉配溫泉蛋 $108意粉彈牙,汁夠creamy,加埋蛋汁更香滑,好味!味道確實唔錯,但個人覺得價錢進取了點……
韓式泡菜炒黑豚肉片 $78
韓式煎餃子 $58
一隻隻圓圓的餃子煎得金黃,內裏包著粉絲餡,食落爽口不錯。
墨魚串串 $78
lab66堆介石窩飯 $128
卡邦尼意粉配溫泉蛋 $108
意粉彈牙,汁夠creamy,加埋蛋汁更香滑,好味!

味道確實唔錯,但個人覺得價錢進取了點……
2016-03-13
2016-03-31 1076 浏览
最近,我們在旺角吃了一間新開沒多久,主打中、韓、泰、越多國fusion菜的餐廳—Lab 66。Lab 66的裝潢甚有特色,水泥地、燈泡、水喉裝飾,給人一種工業風的感覺。食物種類有:湯、頭盤、小食、主食、飲品及手工雪糕等。青蘋果提子沙冰 $32呈粉紅色的青蘋果提子沙冰,入口是青蘋果的清爽酸甜,以及紅提子的香甜果味,兩者配搭起來非常配合,清新甜美。GREEN $38以青蘋果、奇異果、橙、提子、檸檬多款鮮榨果汁混合而成,果味香甜豐富,甜中帶酸,清新好喝。炸蝦餅 $78一客四件的蝦餅外層炸得金黃香脆,蝦味香濃,口感爽口彈牙,美味!但個人認為配上泰式辣醬會比沙律醬更好。墨魚串串 $78一客四串的墨魚串串香口彈牙,墨魚味道香甜,裡面還有不少墨魚粒,令墨魚串串更富嚼勁;此外黑色混入墨魚汁的墨魚串串,更多了一份墨魚汁的鮮甜味,更為好吃,推介!鹽燒牛柳粒串 $88一客三串的鹽燒牛柳粒串,吃來非常香口,味道濃郁,肉質juicy,口感軟腍而帶點嚼勁,灑上胡椒粒更為惹味好吃,讚!冬蔭功 $88上檯後以小火溫著冬蔭功湯保持温度,一煲可分成兩碗份量,有大蝦、豆卜、草菇、肉丸等配料,冬蔭功酸辣程度適中,開胃惹味!帆
食物種類有:湯、頭盤、小食、主食、飲品及手工雪糕等。
青蘋果提子沙冰 $32
GREEN $38
炸蝦餅 $78
墨魚串串 $78
鹽燒牛柳粒串 $88
冬蔭功 $88
帆立貝墨汁意粉 $128
煎得金黃微焦的帆立貝,香軟鮮甜,加上口感彈牙的扁意粉,每條意粉均沾滿鮮甜的墨魚汁,雖然會吃至滿口黑墨汁不甚美觀,但為了品嚐美味亦是值得。
Lab 66推介石窩飯 $128
熱騰騰的石窩飯有牛肉碎、粟米粒、青瓜粒及大量芝士,拌勻之後芝士呈半溶化狀,混合其他配料及米飯,甚為香口滋味,底層還有不少香脆可口的飯焦,吃來口感豐富,不錯!
開心果Gelato $38 & 茉莉花Gelato $38
雪糕奶味香甜濃郁,前者開心果味道不俗,若再香濃—點想必會更美味;後者淡淡的茉莉花清香雅緻,還不錯!
2016-03-30 1061 浏览
再度和好友雞叔叔有個約會。今次特別的是夜宴舉行的地方不是在他的地頭荃灣區,而是轉到人流極旺的旺角....是夜的目的地,就在這一間新開張不久的餐廳....餐牌就只有一張A4紙那般大,不要看食物的選擇好像不多,但種類卻是非常繁多及多元化 ---- 既有走像泰式風格的酸辣湯、沙律及生菜肉碎包,亦有日式的湯烏冬及串燒,更多的還有如韓式石窩飯及泡菜餃子以及西式的carbonara及buffalo wings....每一款東西都來一點,合起來便成一道多國菜的夜宴了....先來一記頭盤。青木瓜絲窩筍沙律跟豬頸肉的賣相挺特別的,是用一個玻璃jar盛著....吃之先侍者說要待瓶內的煙燻得多一陣才打開。由於是用上了蘋果木作煙燻的效果底下,當打開蓋時登時就能嗅到一股果木香氣。不過細嗒下去卻發覺內裡的青木瓜絲及窩筍定並沒有太重的這份清香,而且伴醬又只是用了最簡單的沙律醬而並非下了許多醋、辣椒及香茅一類的香料作醃製 (我想店方用了如此"清淡"口味的作法可能是要襯托起煙燻的香味吧),故此這道看似有點泰式風情的沙律弄出來的效果倒是有些太溫溫吞吞未夠刺激....不過在視覺以至綽頭上倒是上佳的;豬頸肉則肉厚色帶微紅爽身

是夜的目的地,就在這一間新開張不久的餐廳....
每一款東西都來一點,合起來便成一道多國菜的夜宴了....

吃之先侍者說要待瓶內的煙燻得多一陣才打開。由於是用上了蘋果木作煙燻的效果底下,當打開蓋時登時就能嗅到一股果木香氣。不過細嗒下去卻發覺內裡的青木瓜絲及窩筍定並沒有太重的這份清香,而且伴醬又只是用了最簡單的沙律醬而並非下了許多醋、辣椒及香茅一類的香料作醃製 (我想店方用了如此"清淡"口味的作法可能是要襯托起煙燻的香味吧),故此這道看似有點泰式風情的沙律弄出來的效果倒是有些太溫溫吞吞未夠刺激....不過在視覺以至綽頭上倒是上佳的;豬頸肉則肉厚色帶微紅爽身但細嚐底下卻吃不出有甚麼味道....
飲品方面點了帶點熱帶風情的椰子菠蘿沙冰....
這杯東西是明符其實的夠冰夠起沙。椰子的惹甜及氣味相對起菠蘿味道是更為突出....

對這裡的小食類甚感興趣,一口氣就點了兩味....
這道鑊仔廣島蠔餅看似不甚了了,鑊底有頗多油份但食落卻未覺過份肥膩,而且餅邊處理得甚見香脆之餘廣島蠔仔份量亦見斤兩,一小件之內好說也有三至四隻,入口鮮味濃郁甜味突出....

咸蛋黃加上魷魚鬚,絕對是一個極度邪惡的組合 (但只是在健康而言)....
魷魚鬚十分的爽口彈牙,再醮上咸蛋黃汁後集鹹、鮮與甘香於一身。此時若仍堅持不加錢去弄一客烘得脆香而又蒜味濃烈的法包來醮醬的話,那就絕對是暴殄天物之舉了....

偏向和式加點點本土意味的蕃茄牛肉濃湯烏冬,蕃茄湯說老實不全是用新鮮蕃茄熬製的,少不免下了茄膏去弄的它幸好沒有出現一咲死酸的狀態,讓口感煙韌的烏冬去醮它算是水準還可以;牛肉只是普通的肥牛片夠淰但味道上則並無過人之處....其餘的配搭竟還有蠻港式的豬肉丸、蟹棒,再加上始料不及出現了的油條及響鈴,這一點著實令人有些驚喜....
押上店名作推介的鐵窩飯,賣相及味道皆和韓式的石頭窩飯十分相似....
飯內的材料都是石窩飯常見的一樣有肉碎、粟米粒、青椒及菇粒等,此外亦有不少的紅椒粒及辣醬來增添辣味及香。唯一的分別便是好像少下了大量的韓式泡菜以及有下了芝士來同焗。若不和傳統的韓式bibimbap作比較,這窩飯的香氣倒是頗盛,味道夠晒惹辣....

一頓完整的晚飯,當然要有甜食才算是對路....
口味並不普通的兩款gelato,兩者可謂各擅勝場 ---- 開心果的有著一股頗濃烈的堅果香氣;茉莉花味的帶有花香之外又帶有點點甘苦的餘韻,相形之下我是更愛這個。雪糕質地蠻軟滑的而甜度也頗厲害的....

一口氣在一夜之內嚐盡港、泰、日及韓風的菜式,每人花費約三百大洋也算是划算之舉....

2016-03-29 818 浏览
地球一體化,各家料理願取他人之長起變化,fusion 菜式已經不是新鮮事,而中外糅合的創意更上層樓。 新開的 Lab66,名字古怪,可有意思呢?也許喻意自己是個 Lab 實驗室,不斷硏製新口味,並相信年青一代,並不追求從前味。位於離開旺角中心的黑布街,其實這條街道亦靜靜起革命,食肆也有數家,若是旺角區的常客,可不陌生。 進店細小,地下一層大部分面積劃分了給這個開放廚房。 幸好樓上有雅座 樓上間格四平八穩,可容多人。 只有一頁的餐單,分類清晣,看清楚,真是fusion之最。西式餐廳只有一款冬陰公泰式湯,前菜及主菜以西式為主,但小食玩意濃,例如煙鴨胸配個中式饅頭丶中式蠔餅用鐵板鑊仔丶炒手用口水汁,最後的雪糕是手工製作,味道特別如有玫瑰花及茉莉花。鮮榨菓汁健康,名字亦好玩,紅黃綠任你選。 餐牌背面原來有圖片,看得口水要流。花多眼亂,幸好三人皆擦得,多試幾款無難度。鮮榨菓汁-紅  蘋果丶士多啤梨丶橙丶桃及紅菜頭的混合,亦非全部是紅色水果,相信是需要平衡味道之原因。顔色鮮艶,粉橙的上層如泡沫,鮮紅的下層如西瓜汁,面頭兩滴紅色幾何似花,不知刻意或無意。味道冰涼,清甜富果香。墨魚串串 點選因為見

進店細小,地下一層大部分面積劃分了給這個開放廚房。
幸好樓上有雅座
樓上間格四平八穩,可容多人。

鮮榨菓汁健康,名字亦好玩,紅黃綠任你選。
餐牌背面原來有圖片,看得口水要流。

花多眼亂,幸好三人皆擦得,多試幾款無難度。

墨魚串串
點選因為見圖片吸引,黑白相間,一客三支扁長方形的棒,由剝碎打成膠的墨魚肉造成,估計亦有混合普通魚肉,否則不黏及過靱。
墨魚串串
含墨汁的黑棒更有墨魚風味,明顯突出內藏金黃色的墨魚粒,口感有變化,富嚼勁,調味好,吃出滋味的墨魚餅味。
墨魚串串
金黃色的一條墨魚棒,外焦黃內雪白,口感相同,只稍為欠缺墨汁之質感。

鑊仔廣島蠔餅
小巧鐵板整只上菜,見男侍應小心謹慎,就知道鐡板有多燙熱,見到蠔餅中的油依然沸騰更加確實,焦香蠔香撲鼻。
鑊仔廣島蠔餅
蠔餅很薄,煎至非常香脆,廣島蠔如期望中肉厚肥美,似熟非熟的口感,與焦香的蛋餅成強烈對比,非常有水準,一致讚好。

鹽燒牛柳粒串
燒功出色,牛柳香嫩但有些難嚼的筋,調味討好輕輕的鹽香,少許焦脆的口感亦非常討好。

口水汁炒手
紅油炒手吃過不少,要看看口水汁有何大不了!
口水汁炒手
餃子皮嫩滑,肉球餡料味道亦豐富,可惜口水汁非麻非辣,沒有川味,適合港人口味,好吃,但無期望中的特色。

冬䕃公湯
細心地以明火燭臺保溫,而且餐具襯絕,但上菜前未烹至滾燙,湯頭比較酸,複雜辛香味道並非如正宗泰式,
冬䕃公湯
港人口味版本,除了有大蝦兩只外,香茅薄荷葉失了蹤,換上油炸鬼及肉丸,配料變得飽肚豐富,似乎靈感來自住家或火鍋,來個大雜會。

多款前菜小吃已經大半飽,還是貪心多嚐一款主菜。

芝士番茄醬黑豚肉柳
半溶芝士豐富至蓋著整件肉柳,中間夾著清酸的番茄醬,
芝士番茄醬黑豚肉柳
黑豚肉柳鬆軟,厚肉部分不嚡,但醃得不算入味,番茄醬有焗豬扒飯的風味。

手工雪糕
肉柳鬆軟
開心果加玫瑰,香味突出,雪糕幼滑,賣相平凡,意在嚐本味。

水準不俗的小店,用心創新,小食出色。

2016-03-28 399 浏览
同朋友慶祝生日,黎左呢度食,人唔多,公眾假期都係等左一陣已可上二樓。入去時講明帶蛋糕切餅費要$60,都幾貴,但都唔計得咁多照入去。叫左卡邦尼意粉,石鍋飯,同埋咸牛肉三文治薯條。卡邦尼賣相、味道都算ok,但就差左啲芝士味,食落比較淡。石鍋飯撈勻晒後得個辣字,冇乜香味,咸牛肉三文治薯條係唯一一樣覺得好食的。食完飯落樓下想叫佢上蛋糕,佢竟然遞比我地想我地自己拎上去。大佬你收左成60蚊「切餅費」,唔係連上蛋糕、切餅都想慳埋掛,呢啲基本服務黎。叫佢幫手上蛋糕,佢話要切左先拎上去,嘩,吹完蠟燭先切是常識吧。都算啦,叫左佢上完,等我地吹完先幫手切,佢又連刀都上埋。你餐牌上冇蛋糕仲收咁貴切餅費都唔緊要,但唔該你提供翻相應嘅服務黎。不過除非係極差,否則都唔會比劣評,比個ok算,希望改善下切餅服務。

2016-03-26 558 浏览
知道黑布街有好多甜品店,一心諗住去食甜品,怎料一踏進黑布街,就被Lab 66的招牌吸引住,原來有一間新店開張了,喜歡試新東西的我,又改變初衷,決定試一試新餐廳了。店內的裝潢不是很華麗,但別具特色,粗豪之中又帶點溫柔的感覺。一開始便叫了鑊仔廣島蠔餅,同潮式一樣香口,材料充足,有很多蠔肉,香脆得來又不覺油膩,值得一試。跟著來了鹽燒牛柳粒串,燒烤得剛剛好,不會太亁身,又能鎖住肉汁,附上的芥末醬,不是太濃烈,不會蓋過牛柳的味道,可說是相得益彰了!天氣寒冷,所以點了個冬蔭公湯,可惜湯到來時並非很熱,雖然湯放在一個別緻的爐上保持溫度,但建議應該將個湯煮得較熱,湯裏主要是有兩隻大蝦,而湯的味道偏向酸多一點。該店的鮮榨果汁只有三款,分為紅、黃和綠,我要了黃色,是菠蘿、香蕉、茘枝和雪梨四種生果攪拌而成的,入口有一種滋潤的感覺,喜愛果汁的人士,我相信無論㨂黃、紅或綠,都一樣喜歡。飲飽食醉後,總覺得要有甜品才完滿,叫了開心果手工雪糕,賣相沒有甚麼特別,雪糕做得很滑,又不太甜,開心果味也很濃,為我這頓晚餐劃上了句號!
  • 鑊仔廣島蠔餅
2016-03-26 581 浏览
Lab 66 is newly open restaurant in Mong Kok! and the interior design of it is very nice and fashionable. menu time.THis one is the lemondade, not very special but it is tastyIT is called red. Obviously it loks red and it compose of beetroot, strawberry and other red in colour fruit. They are red in colour and they are good for health and to get ready for the following dish!The pork is slightly spicy as kimchi is used to cooked for it and the portion of fat-thin of the pork is nice. so the pork w
 menu time.
The pork is slightly spicy as kimchi is used to cooked for it and the portion of fat-thin of the pork is nice. so the pork wont be too dry or fatty.
 you can add the pork to the taco and add the sauce and cheese to them
The Taco is nicely cooked, quite rich in wheat falvour and it is slightly crispy in texture. adding the pork to it can help to balance off the spiciness !
Tong Yum soup, which is heated by the candle light to keep its temperature.
The soup is a bit too sour than expected. But the shrimp inside is quite huge in size and the texture of it is chewy in a nice manner.
I forgot the exact name of it but it is the pork covered by the cheese. The pork used is somewhere from okinawa and the flavour of it really nice. The pork is very tender. The cheese on top is not very strong in taste but in general it add score to the pork i would say. There is also some salad as side dish which helps to balance off the oily food of the dish.
I like this one so much, it is well prepare and cooked into very crispy oyster cake! and the oyster portion is generous so it tastes really nice !
preparing in the pan which make it looks cute and you can observe that the surface of it would not be too oily.
HAHA i add generous amount of cheese into my pork taco! but it is slightl too sicy for me i would say
Always end the meal with dessert and we have three gelato today
strawberry gelato which never goes wrong
and the behind is the pistacchio gelato, the taste of it is quite strong and the texture is smooth. while the milk flavour of it is quite strong as well
2016.03.12 【3.12 第一堂嚐鮮,Lab 66~滋味行TASTY ROAD】Y小姐最愛嚐鮮,對新店情有獨鍾,一向對旺角熟路嘅佢,就知道今個星期喺呢附近有間新店開張,佢就拉我去旺角行街,順便等人哋一開晚市就去食飯,問佢食咩嘢,佢答我唔知,果然貫切佢一向大膽作風。早到就係好,可以視察吓環境,Lab 66,個名都幾得意好似去Lab上堂MENU 放喺門口,完全方便睇吓啱唔啱。咦!有冬蔭功、有串燒、有拉麵、有饅頭、有意粉,原來係fusion 菜,咁都冇咁驚。同Y小姐喺門口商量一吓,我話想大家一齊Share冬蔭功同炸蝦餅,佢又想趁住兩個女仔,唔怕醜,一齊試吓食到牙黑咀黑嘅墨汁意粉,就咁樣,我哋走入去食啦。裝潢都幾特別湯冬蔭功呢個冬蔭功拍得住泰國菜館煮嘅,夠酸夠辣,2隻大虎蝦、又有肉圓、香茅同芫茜,十分足料。 炸蝦餅叫得冬蔭功,當然要用炸蝦餅配住嚟食。一切開,見到啖啖蝦肉,咬落去,熱辣辣,外脆又唔算油,裡面肉夠多,一邊冬蔭功,一邊炸蝦餅,唔錯唔錯。泰式小食暫告一段落,馬上轉去意大利菜。 帆立貝墨汁意粉帆立貝肉厚,墨汁意粉有一種講唔出嘅香味,令妳一口又一口咁食,兩個女孩一齊食呢個嘅好處係,

Y小姐最愛嚐鮮,對新店情有獨鍾,

一向對旺角熟路嘅佢,就知道今個星期喺呢附近有間新店開張,

佢就拉我去旺角行街,順便等人哋一開晚市就去食飯,

問佢食咩嘢,佢答我唔知,

果然貫切佢一向大膽作風。

早到就係好,可以視察吓環境,

Lab 66,個名都幾得意

好似去Lab上堂
MENU 放喺門口,

完全方便睇吓啱唔啱。

咦!有冬蔭功、有串燒、有拉麵、有饅頭、有意粉,

原來係fusion 菜,咁都冇咁驚。
同Y小姐喺門口商量一吓,

我話想大家一齊Share冬蔭功同炸蝦餅,

佢又想趁住兩個女仔,唔怕醜,

一齊試吓食到牙黑咀黑嘅墨汁意粉,

就咁樣,我哋走入去食啦。

裝潢都幾特別

冬蔭功
呢個冬蔭功拍得住泰國菜館煮嘅,

夠酸夠辣,

2隻大虎蝦、又有肉圓、香茅同芫茜,

十分足料。

炸蝦餅
叫得冬蔭功,當然要用炸蝦餅配住嚟食。
一切開,見到啖啖蝦肉,

咬落去,熱辣辣,

外脆又唔算油,

裡面肉夠多,

一邊冬蔭功,一邊炸蝦餅,

唔錯唔錯。

泰式小食暫告一段落,馬上轉去意大利菜。

帆立貝墨汁意粉
帆立貝肉厚,

墨汁意粉有一種講唔出嘅香味,

令妳一口又一口咁食,

兩個女孩一齊食呢個嘅好處係,

唔駛俾自己鍾意嘅人睇到自己牙黑咀黑,

大家可以互相提點要抹乾淨先好出門口。

繼續意大利甜品

雖然食咗甜品

但點都飲番杯。
我嚐芒果沙冰

Y小姐就嚐乳酸梳打
沙冰上面仲有厚厚嘅芒果蓉,

喜歡芒果嘅,識飲,一定食叫呢個飲。

為身體健康,

心想事成,

工作順利,

家庭幸福,

愛情美滿。

飲杯,cheer

食到7點,由食店走出嚟,

招牌開燈,更見型格。

下次,再嚟上第2堂。
2016-03-12
  • 冬蔭功
  • 炸蝦餅
  • 帆立貝墨汁意粉
  • 茉莉花Gelato
  • 芒果沙冰
2016-03-25 987 浏览
香港風雲色變, 荒謬的是每天發生. 人, 在這裡生活, 真的很累. 還好跟家人吃晚餐的時候, 就可以拋開一切麻煩事, 盡情的吃. 這已叫做最好.這晚的目的地是Lab 66, 小店子, 裝修很有格調, 玩光玩得很好.YELLOW $38心情不太好, 喝杯YELLOW吧, 混合果汁, 內裡有菠蘿, 香蕉, 荔枝, 以及雪梨, 選這個, 當然因為有菠蘿. 不知為何, 人就是愛喝菠蘿汁.椰汁菠蘿沙冰 $32也喝了少許CEO的椰汁菠蘿沙冰, 其實他也是特意選給我喝的, 椰汁加菠蘿, 效果也不錯.煙三文魚凱撒沙律 $88CEO愛吃沙律, 煙三文魚凱撒沙律是他的選擇, 特別在於有煙燻的效果, 這樣子的煙三文魚更為吸引. 當然, 沙律本身是很新鮮的.鑊仔廣島蠔餅 $78這客鑊仔廣島蠔餅, 出來的成品, 怎樣說呢, 好像在吃薄餅, 真的有點奇怪. 還好蠔是新鮮的, 入口沒有腥味.芝士焗西蘭花 $68來客菜蔬吧, 芝士焗西蘭花, 簡簡單單的, 芝士味道相當香濃.番茄牛肉濃湯烏冬 $98要讓小晴晴乖乖的跟我們進餐, 點選一客她的心頭好吧, 就選來番茄牛肉濃湯烏冬, 特別吩咐分了湯, 大家點選的時候, 應該會
YELLOW $38
椰汁菠蘿沙冰 $32
煙三文魚凱撒沙律 $88
鑊仔廣島蠔餅 $78
芝士焗西蘭花 $68
番茄牛肉濃湯烏冬 $98
要讓小晴晴乖乖的跟我們進餐, 點選一客她的心頭好吧, 就選來番茄牛肉濃湯烏冬, 特別吩咐分了湯, 大家點選的時候, 應該會是連湯上的. 烏冬質感對辦, 但湯料好像火鍋料一般, 又響鈴, 又油條, 有新意, 您接受嗎?
煙鴨胸配饅頭 $88
這裡的菜式有不同的類型, 這客煙鴨胸配饅頭, 就好像中西合壁. 不過要把煙鴨胸夾在饅頭內, 是有點難度. 當然, 煙鴨胸本身質感是合宜的.
開心果雪糕 $38
甜品只有雪糕吃, 開心果味gelato, 水準相當不錯, 香滑, 開心果味道濃郁.
茉莉花雪糕 $38
至於茉莉花gelato, 質感太冰, 不太滑溜了.

在光影之下, Lab 66的實驗來得不錯, 如煙三文魚凱撒沙律, 椰汁菠蘿沙冰, 以及開心果雪糕也有水準. 未知日後店方會否添加食物的選擇呢?
2016-03-24 328 浏览
諗住食甜品,銀針粉同我講要食完鹹才食甜 ,新開張有折一定要食咗先。咪睇佢綠色果汁咁單一,一杯有齊奇異果、青蘋果、橙、提子、檸檬,酸酸甜甜好健康 鹽燒牛柳粒串,食落嫩滑咬落有牛脂香,用鹽燒已經非常好味 口水汁抄手,唔辣又唔嗆喉,雲吞皮滑,餡飽滿 蕃茄牛肉濃湯烏冬,蕃茄湯鹹味無酸,唔吸引,烏冬滑溜,蕃茄湯我喜歡酸甜精采味。
諗住食甜品,銀針粉同我講要食完鹹才食甜
,新開張有折一定要食咗先。
鹽燒牛柳粒串,食落嫩滑咬落有牛脂香,用鹽燒已經非常好味
口水汁抄手,唔辣又唔嗆喉,雲吞皮滑,餡飽滿
2016-03-23 522 浏览
黑布街型格食店登場,用上大量鐵通裝修,有點像癈鐵廠多於lab的lab 66,主打fusion輕食,是時下年輕人最為接受的食物。一客兩款四串墨魚串,一款有墨汁所以黑黑的,一咬就感覺到用超多墨魚打成,十分彈牙,有墨魚味,不是坊間的假丸!鐵板韓式粉絲餃子,個人好喜歡韓餃子,鐵板上超熱辣辣,底部的皮燒成焦炭,脆卜卜,加上滿的粉絲和韓式辣醬,好好味!韓式泡菜黑豚肉,配以薄餅,是幾特別的吃法,夾生菜就試得多。薄餅附有芝士片和韓辣豆瓣醬,非常對胃。泡菜豚肉本身並不辣(對我來說是),豆瓣醬用少少就辣到飛起了,不要一下子下太多啊!!豬頸肉沙律,以瓶子盛著,內裡白蒙蒙的,原來是煙燻著!打開瓶子,煙就跑出來了,來裡有一陣木香味。而沙律本身是沙律醬,車厘茄和椰菜,和為數不少的豬頸肉,還不錯的。個人覺得如可換上胡麻醬會更具風味。主菜要了一個溫泉蛋卡邦尼,我發覺卡邦尼易學難精,在外吃過不少卡邦尼意粉,好食的卻很少。Lab 66卡邦尼意粉我評為中上,汁reduce得ok,蛋香十足,意粉亦算彈牙,稍稍偏稔,未能hold得住汁,少許可惜呢。招牌石窩飯,上桌嗞嗞聲的甚為興奮!上面佈滿大量芝士碎,搞伴後每一啖都有拉絲的效果
豬頸肉沙律,以瓶子盛著,內裡白蒙蒙的,原來是煙燻著!
招牌石窩飯,上桌嗞嗞聲的甚為興奮!上面佈滿大量芝士碎,搞伴後每一啖都有拉絲的效果,當然非常滿足!
飲品點了一杯叫red的鮮果汁,個人認為如要數最真材實料的一定是這個!超濃果味,啖啖果肉,微微果酸,所以應該沒加太多糖漿和人造果醬,要detox清腸胃,必點一杯!

後來知道小店仍是試業階段,眼見老闆們親力親為,誠意十分。如果他們看到這篇文章,小人提意餐廳可以加一些掛牆的勾讓客人掛袋和大衣之類的…當日又凍又下雨,明白兩個人安排二人座位實屬合理,但畢竟不是譚仔又不是茶餐廳價位,坐得不舒服來這裡進餐就完全沒意思了…第二是希望餐飲可以更多元化,能和餐廳名字呼應,實驗室可以更天馬行空!
有車的朋友,雖然都很享受架車的樂趣,但是,最頭痛的可能是搵最佳位置泊車,尤其食飯、睇戲時,泊車一環最為重要,因為時間這麼長,要安置座駕,總不能到處亂泊,來到商場還好,因為大部份新商場都有充足的車位提供,但遇上在邊舖吃飯,那就煩透了。近期,友人發現,旺角黑布街是個不錯的地點,這條街的食店越開越多,車友可把車子停泊在店外,大部份餐廳都設有大玻璃,可以方便視察街外的情況,最重要的是,甚少會被抄牌... (這些資料都是架車的好友提供的)。因為,當日車子駛進黑布街時,大家便一邊找車位、一邊找餐廳,最後我們選了一間名叫《Lab 66》的店子,水泥牆身,附有一個大大且光猛的霓虹招牌,非常搶眼。餐廳設上下兩層,設計非常獨特,店外的水泥牆身伸延至室內的上下層,貫穿整間店,同時,又穿插了點點特色元素,帶有工業風格。下層設有大大的水吧,所以坐位不多,我們到來時已滿座,於是我們便往上層去。起初友人有點擔心他的車子,幸好,上層也設有大窗,剛好可以望到對面街停泊的車子,加上店員更殷切地說會幫幫眼,才令他放下心頭大石!除了貫穿整間店子的水泥牆,上層還套用了彩磚牆身、白色磚牆及掃上藍色油的牆,搭配簡單的餐桌椅,組合出

除了貫穿整間店子的水泥牆,上層還套用了彩磚牆身、白色磚牆及掃上藍色油的牆,搭配簡單的餐桌椅,組合出別具風格的小店。
細看MENU,選擇雖然不算多,卻甚有特色。
鮮搾果汁
先看看飲品,這裡有三款鮮搾果汁選擇,分別是「紅」、「黃」、「綠」,BeautySearch 揀選了「紅」,別以為是單純的西瓜或士多啤梨鮮搾果汁,而是鮮果的搭配,「紅」果汁搭配了蘋果、士多啤梨、橙、桃、紅菜頭,以甜美的士多啤梨為主調,混搭出和諧的味道,值得一提的是,紅菜頭是很有益的蔬菜,是大自然的超級補品,有活化淋巴腺的功能,提高抗病能力,但有些人卻不喜歡它的草青味,「紅」果汁絕對有驚喜。
煙三文魚凱撒沙律
前菜先來一碟... 不是,是一瓶點了健康「煙三文魚凱撒沙律」,這款沙律的賣相和處理方法都十分獨特,廚師把「煙三文魚凱撒沙律」放進玻璃瓶內,同時注入並鎖緊蘋果木的煙霧,意境迷幻和像極實驗室中的化學產物。瓶子上桌時,打開瓶蓋,輕煙散出,即時瀰漫出蘋果木的香煙氣息。
細看精緻的玻璃瓶中,還有一朵煙三文魚,美美的,肉質肥美鮮嫩,非常吸睛。沙律非常新鮮,咬落十分爽口,而且還帶著蘋果木的清香,味道和菜式賣相都十分有創意。
鑊仔廣島蠔餅
吃完前菜,先來一碟小食「鑊仔廣島蠔餅」,選用了來自日本的新鮮廣島蠔作主角,蠔味份外鮮美,肥美多汁,香煎蛋餅表面香脆嫩滑,再以鐵板上菜,令能蠔餅保持溫熱,既可被免涼了的蠔產生腥味,亦能令顧客品嚐到菜式最熱辣辣、最鮮嫩味美的一刻,口感酥香,亦不油腻。
咸蛋魷魚鬚
「咸蛋魷魚鬚」上桌一刻,BeautySearch 已覺非常奇怪,外表像咖哩的是什麼東東!? 原來是廚師以特別方法烹製,用上洋葱、青椒的材料特製而成的咸蛋醬汁,咸蛋溶入特製醬汁中,口感如湯羹,帶點點黏度,口感一流,還有彈牙的魷魚,交織出豐富的口感和獨特的層次,非常惹味。
伴隨還有一小筒的蒜蓉包,蒜蓉及牛油香氣撲鼻,面層焗至金黃色,香脆可口,把「咸蛋魷魚鬚」搭配蒜蓉包同吃,別有一番風味。
帆立貝墨汁意粉
主食是「帆立貝墨汁意粉」,上桌時看見只有一粒帆立貝開邊平放在意粉上,著實有點點失望,何以份量會如此少呢?幸好,帆立貝輕煎後外表香脆,内裏鮮嫩滑溜,甚有水準。
值得推介的倒是這黑黑的墨汁意粉,原來廚師採用新鮮原隻墨魚,墨汁用料十足,與扁意粉焗製,令意粉更為入味,每一吋意粉都掛上香濃的墨汁,加上意粉彈牙,帶有嚼勁,媲美魚肉麵般充滿鮮味。
最後,來一杯自家製的手工雪糕,是鮮有的開心果味,非常細滑,成為這餐的完美句號。

题外话/补充资料: 就當日所見,LAB 66 未設有套餐選擇,分開點選時問題不大,但一併之下,可不便宜呢!加多一點點錢,便可往高級餐廳去了,希望餐廳可考慮加數款套餐給客人選擇便好了。
鮮搾果汁
咸蛋魷魚鬚
2016-03-21 374 浏览
上星期相約好友在旺角食飯,思考食甚麼好時,無意中發現了一間新開的餐廳,叫Lab 66,我地最鍾意試新野,決定一試.店內裝修有點心思.這裡的款式不算好多選擇,但勝在幾特別.我先點飲品,這裡分別有紅,黃和綠三款鮮榨果汁飲,我選了黃色.當中混合了香蕉,茘枝, 菠蘿和雪梨.味道算幾清.食物點了鹽燒牛柳粒串.賣相相當精緻, 並附有蜜糖芥末醬, 也有黑椒, 客人可以因應自己的喜愛加醬.牛柳肉質夠嫩滑,又夠腍身,就甘食已經夠味道,帶有少許鹽味.點了蜜糖芥末醬,多了一份甜和芥末味.點了黑椒,多了一份香味.若混合兩款便多重味覺享受.鑊仔廣島蠔餅.上檯已香味撲鼻.用日本新鮮廣島蠔制作,蠔味夠濃郁,內裡蠔的份量頗多,滿口也是蠔.咸牛肉芝士吐司配薯條.以咸牛肉及芝士混入多士中,多士夠脆身,若咸牛肉和芝士再熱一些更好,帶些半溶的芝士更好.薯條是我鍾意食的厚切, 而且仲係波浪紋,薯仔味道較濃郁,而且入口時較有口感.墨魚串串原來墨魚是人手打出來,用料十足,幾彈牙.當中還有墨點粒, 口感十足.

店內裝修有點心思.

這裡的款式不算好多選擇,但勝在幾特別.

當中混合了香蕉,茘枝, 菠蘿和雪梨.
味道算幾清.

食物點了鹽燒牛柳粒串.
鹽燒牛柳粒串

牛柳肉質夠嫩滑,又夠腍身,就甘食已經夠味道,帶有少許鹽味.
點了蜜糖芥末醬,多了一份甜和芥末味.

點了黑椒,多了一份香味.

若混合兩款便多重味覺享受.
鑊仔廣島蠔餅.
鑊仔廣島蠔餅
上檯已香味撲鼻.

咸牛肉芝士吐司配薯條.
墨魚串串原來墨魚是人手打出來,用料十足,幾彈牙.
墨魚串串
當中還有墨點粒, 口感十足.
2016-03-21 507 浏览
約左三大美女同學食飯,回味那些年我們讀書的年代。一直都冇留意食乜,因為我都冇乜所謂,直至當日先知原來返返以前讀hd 附近食。以前讀書時唔覺呢間餐廳係度,應該係新。裝修幾粗獷得黎帶點別緻,幾美國feel ,一行入去就覺得好岩來一杯black coffee 或啤酒然後spend 一個下午。分樓上樓下,我地被安排到樓上,坐底冇耐,侍應嬸嬸即刻送上menu 同水。靚女係永遠都話要節食減肥的,結果得我一個叫左個main,佢地唔係叫沙律就係只叫小食。Well,呢d moment 我梗係唔理佢地啦。鐵窩飯好快送上,上枱時聽到"滋滋"聲,正!個飯有d肉粒同小量疏菜,重點係上面擺左好多芝士,同埋佢有個類似豆瓣醬,撈埋一齊超級香,三位美女忍唔住食左小小(又話唔食澱粉質=_=)B小姐叫既沙律好得意,用罐裝的,不過B小姐話佢平時返工都係拎個罐裝d 沙律,話我見識少,大佬呀,有邊個麻甩lunch 會齋食沙律架!個沙律有兩種疏菜,上面有好多炸魷魚鬚。沙律我就冇食,魷魚鬚就食左幾條。因為係有煙熏,所以連魷魚鬚都有小小煙熏味,但又唔會焗lum ,幾好食。牛柳粒串,呢個好推介!total 有三串,重點係佢每一粒都好有厚
牛柳粒串,呢個好推介!total 有三串,重點係佢每一粒都好有厚度,大廚功夫了得,牛肉入面好juicy,外面仲有小小香脆,肉質好lum ,唔使加個配汁都已經好好食!呢個我地total order左三次!
我叫既蠔餅終於到,用料十足,好多蠔係入面!個粉尚算薄,夠脆,不過三位美女話太油,試左小小就留返俾我。芝士焗西蘭花,冇焗到d西蘭花lum,呢個ok. 墨魚串串同炸蝦餅做得岀色,墨魚串分黑白兩色,其實黑色既係加左墨汁,不過三者都好結實彈牙,雖然係炸,不過冇乜多餘油份,好食。

2016-03-17
  • 牛柳粒串
2016-03-21 400 浏览
近年旺角黑布街出現了不少主打精致菜式的餐廳,今日路過見到一間叫『Lab66』的兩層餐廳,六時左右地下層已滿坐,忍'唔住立即入去光顧。前菜點了煙三文魚凱撒沙律($88):賣相和處理獨特,蘋果霧香瀰漫在精致玻璃Jar中,好像實驗室的化學煙霧,十分迷幻,帶著蘋果清香,十分有創意。沙爹雞肉串燒($78):外帶炭香內裹雞肉鮮嫩滑溜,特製沙爹醬香濃美味不辣,十分可口兼開胃。小食:鑊仔廣島蠔餅($78):廣島蠔蠔味十足,肥美多汁,香煎蛋餅香脆嫩滑,十分有水準,少油少肥腻。咸蛋炒魷魚鬚($78):跟蒜蓉包:洋葱青椒特製咸蛋醬汁,咸蛋蓉溶入特製醬中口感如湯羹,放在香脆香濃的蒜蓉包上一起進食,彈牙的魷魚和香脆的蒜蓉包帶出了豐富的口感。主食(帆立貝墨汁意粉):香濃墨汁扁意粉,味道一流,意粉彈牙如魚肉麵,口感豐富,帆立貝香脆嫩滑,可惜只得2粒。Lab 66推介石窩飯($128):配料包括芝士、牛肉、菜、菇、粟米配以秘製香辣醬,香辣開胃易入口,香濃芝士中和了香辣醬,令味道口感温和及層次更豐富,窩邊黏上一層薄薄的飯焦,香脆有嚼勁。飲品:果汁類名單字『綠』:青蘋果.奇異果.橙.提子.檸檬:入口是香濃奇異果味.之後提

飲品:果汁類名單字『綠』:青蘋果.奇異果.橙.提子.檸檬:入口是香濃奇異果味.之後提子的青香,再來是青蘋果的香甜,最後是檸檬獨有的酸香。整體味道清新香甜。